Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 6 jam, 15 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: cinta madinah...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» cinta madinah...

Please Mendaftar To Post


Oleh cinta madinah...

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-11-05 06:41


pernah tengok tak cinta madinah...

TV 1 hari ahad dan isnin kol 10 malam...

so... komen la sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

permata_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4241
Posting: 132
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 30-11-05 09:11


tengok.
seronok juga sebab berunsurkan islam.seronok jugak dapat tengok suasana kat Madinah...kat Mekah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_islamProfil   Hantar PM kepada permata_islam   Pergi ke permata_islam's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 10:37


cerita dia best...banyak ilmu yang kita dapat...seronok dapat tengok suasana kat Madinah dan Mekah...terhibur hati...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

nurkusza
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12402
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 11:16


O CINTA MADINAH.NUR PERNAH TENGOK DULU.tapi SEKARANG SUSAH lah CZ KAMPUS DAH BUKA.CERITA DI BEST.NUR TERLIBUR.TAK PUAS TENGOK SUASANA DI MEKAH DAN MADINAH.NUR HARAP SEMPAT NUR tengok LAGI

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkuszaProfil   Hantar PM kepada nurkusza   Quote dan BalasQuote

islah786
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20538
Posting: 8
Dari: selangor

netherlands  


posticon Posting pada: 30-11-05 11:27


watak2 dalam cinta madinah tu sebenarnya ada..hj isa , hasyim...cerita tu diambil daripada pengalaman mereka tinggal kat sana... hj isa tu menetap kat sana...ustaz hasyim tu pula belajar kat sana.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For islah786Profil   Hantar PM kepada islah786   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 30-11-05 12:33


mmm...bolehlah dikatakan best cerita nya...dari segi penampilan para pelakon...ana suka...bertudung litup...suasana mekah dan madinah...sekurang2 nya ada juga cerita yang islamik kat malaysia ni...


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�
[ Telah diedit oleh: ilham_thahurah pada 30-11-05 12:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 30-11-05 13:18


erm..best ke cerita tu..ala rugila saya tak dapat tengok sebab kat rumah saya ,kat medan ni tak ada tv..ishk...ishk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 30-11-05 13:30


best rugi tak tengok :)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahadah_muslimah pada 30-11-05 16:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 15:11


emm..suasana lain....islamik...suka tengok suasana Mekah...Madinah.....
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-11-05 15:39


betul tu... yang mana tak tengok lagi tu rajinkanla diri 2 tengok.. memang best tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 16:30


Yang lawak tu, watak Sarimah masa muda cakap Kedah piau, bila dah tua cakap KL la pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 16:45


salam...

saya tengok...memang best!dulu dah pernah baca novel dia...sekarang dapat tengok pula...tapi memang sejuk la mata memandang sebab semua tutup aurat kan..tapi bila tengok cerita ini..mesti teringat seseorang tu..tapi..erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

cahayabumi
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20543
Posting: 17
Dari: bumi merdeka

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-11-05 20:19


saya pun tengok.best jugak..tapi yang tak bestnya,banyak sangat flashback..yang berulang2 pulak tu:-(
[ Telah diedit oleh: cahayabumi pada 30-11-05 20:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayabumiProfil   Hantar PM kepada cahayabumi   Quote dan BalasQuote

SejernihSalsabila
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6118
Posting: 19
Dari: ::: Serambi Mekah :::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 20:38


Cinta Madinah....ana pun tengok juga....1st tengok tu tengok kejap saja...ingatkan cerita biasa...tapi bila dah 2 kali tengok....best juga...yang bestnya dapat tengok suasana kat Madinah dan Mekah.....erm ada tak sesiapa tahu....cerita tu diambil dari novel mana?teringin nak baca novel tu....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SejernihSalsabilaProfil   Hantar PM kepada SejernihSalsabila   Quote dan BalasQuote

danie43
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19283
Posting: 7
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 30-11-05 21:21


ana pun tengok juga cerita cinta madinah..memang best...lebih2 lagi mereka cakap kedah...hehe..suka dengar..lepas itu ada satu lagu arab kat dalam cerita tu memang best....best jugak sebab dapat tengok suasana sebenar kat mekah and madinah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danie43Profil   Hantar PM kepada danie43   Quote dan BalasQuote

nisacyber
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16861
Posting: 54
Dari: Ardhul Jamil

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 23:05


erm..
cerita tu diambil dari novel ciptaan Abu Hassan Morad yang telah memenangi hadiah sastera..tahun berapa..tak pasti pula...
tapi ana pernah baca..best lah then dapat tengok dalam tv pula...

Alfu MAbruk!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisacyberProfil   Hantar PM kepada nisacyber   Pergi ke nisacyber's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 23:14


tak dapat tengok...
tapi macam best saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

cahayabumi
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20543
Posting: 17
Dari: bumi merdeka

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-11-05 23:16


kalau tak salah,tahun 2000...masa tu saya sekolah lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayabumiProfil   Hantar PM kepada cahayabumi   Quote dan BalasQuote

abdul
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2004
Ahli No: 9627
Posting: 18
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-05 15:52


ermm...
saya baru saja tengok...memang best lah sebab dapat tengok suasana kat Madinah dan mekah...
tapi best juga sebab tak dapat tengok dari mula..masa tu kat kampus lagi..
ini cuti baru dapat tengok..
kalau boleh nak cari novel dia lah...Ada sesiapa yang boleh mmbantu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For abdulProfil   Hantar PM kepada abdul   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 01-12-05 16:04


hmm..best lah juga cz bukan senang nak nonton cerita yang bercorak islamik ni....cuma jalan cerita slow sikit..banyak flashback...kalau dapat baca novel ie sure lagi best...tetiba teringin nak pergi mekah dan madinah

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 01-12-05 18:27


memang betul... novel cinta madinah adalah pemenang anugerah sastera tahun 2000... cinta madinah adalah karangan abu hasan morad yang juga penulis novel julia untuk spm.....

aik.... destinasi_abadi ingat kat siapa 2???

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 20:30


novel ni memang best, so excited jugak nak tengok dalam bntuk drama..
lagipun, dapat tengok keadaan di madinah..best!
tapi betul la, lawak la pulak sebab watak sarimah tu bila tua cakap kl, sdgkan masa muda pekat habis slang kedah..hehe..


-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-05 23:40


ending dia..wardina tak kawin gan zul kan?.org tu adk beradik tiri..1bapa lain mak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

nisacyber
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16861
Posting: 54
Dari: Ardhul Jamil

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 23:30


Ala Mariana....apa ni..tak suspen lah dah cerita ending pada mereka2 yang tak tahu jalan cerita sebenar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisacyberProfil   Hantar PM kepada nisacyber   Pergi ke nisacyber's Website   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 10:44


Pada 30-11-05 20:38 , SejernihSalsabila posting:

!!! QUOTE !!!

Cinta Madinah....ana pun tengok juga....1st tengok tu tengok kejap saja...ingatkan cerita biasa...tapi bila dah 2 kali tengok....best juga...yang bestnya dapat tengok suasana kat Madinah dan Mekah.....erm ada tak sesiapa tahu....cerita tu diambil dari novel mana?teringin nak baca novel tu....:)



cerita cinta madinah diadaptasi dari novel karya Abu Hassan Morad...tajuknyer pun "Cinta Madinah"....best..jalan cerita penuh dengan karya2 A.Samad Said..puitis...tapi cerita kat tv tu sekali pun tak pernah tengok. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-12-05 10:55


Pada 30-11-05 16:45 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

saya tengok...memang best!dulu dah pernah baca novel dia...sekarang dapat tengok pula...tapi memang sejuk la mata memandang sebab semua tutup aurat kan..tapi bila tengok cerita ini..mesti teringat seseorang tu..tapi..erm...



tapi Kenapa..cubalah cerita sikit..teringat kat boyfreind lama ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 12:24


salam...
ana pun minat juga tengok cerita ini...
mula² pernah la juga baca novel dia...tapi ,bila dia buat cerita...lagi la best..hhuhu..semoga kita lebih mencintai RASULULLAH sebagai ikutan sunnah kita...inshaALLAH...

/


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-05 14:34


salam~
memang menunggu saja tiap kali cerita itu..la ni baru dapat tengok.kalau kat kolej tak dapat lah..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 15:04


ana dah baca novel tu..
memang bestt..
bila ditayangkan.. not bad..
ok juga.. wardina.. etc..

cuma.. slow jalan cerita tu.. penat tengok..huhuhu...
hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 15:06


Pada 01-12-05 15:52 , abdul posting:

!!! QUOTE !!!

ermm...
saya baru saja tengok...memang best lah sebab dapat tengok suasana kat Madinah dan mekah...
tapi best juga sebab tak dapat tengok dari mula..masa tu kat kampus lagi..
ini cuti baru dapat tengok..
kalau boleh nak cari novel dia lah...Ada sesiapa yang boleh mmbantu???


> boleh cari di DBP...hari tu ana ada cari tapi dah hbis sebab permintaan banyak...tapi a'lillah ana dapat pnjam dari library.
> ana dah pernah baca buku tu tapi pnjm balik sbab nak tahu ending dia..
> srnok tngok cerita tu...teringin benar ana ke sana lebih2 lagi raudhah...insyaAllah satu hari nanti...

Islam itu indah...:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

hujjatul_hikmah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20875
Posting: 11
Dari: kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 16:07


assalamualaikum wbt..
cinta madinah..menarik cerita 2..tapi bagi saya novelnya lebih best berbanding dengan drama yang disiarkan..novel cinta madinah antara bahan bacaan yang saya rasa menambahkan lagi kecintaan saya pada Rasulullah s.a.w...cuba2lah cari buku 2 dan baca..memang menarik..
wassalam... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hujjatul_hikmahProfil   Hantar PM kepada hujjatul_hikmah   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-12-05 16:10


...Cinta Madinah..

laman buat perindu seni leluhur..

...episod sendu gugu.pada sebuah perpisahan...dan pertemuan.

........siapa na beli novel ini..beli melalui pos la.senang..

hrganya Kalau tak silap dalam rm40...

..himpnn 3 cerita..natasya,.julia..cinta_madinah

:):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

salmanman
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20879
Posting: 5
Dari: kuala kangsar

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-05 16:47


bagi saya cinta madinah bergitu memberansangkan,itulah sebabnya saya lebih cintakan rasulullah dan allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanmanProfil   Hantar PM kepada salmanman   Pergi ke salmanman's Website   Quote dan BalasQuote

nuribtisam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2005
Ahli No: 14140
Posting: 9
Dari: bgn datoh

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-05 18:06


weih.. nak beli cammana kalau melalui pos?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuribtisamProfil   Hantar PM kepada nuribtisam   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-05 19:30


ha'ah la..
ana pun memang suka sangat tengok cerita ni..
nak beli novel dia..tapi dah cari xjumpa2...
novel yang campur dengan lain2 ada la...tapi rm40..mahal sangat,,,
erm...ada sesiapa yang tau macam mana nak beli secara post?
tolong PM ana ye...syukran :-)


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-05 21:11


baru tengok citernya pun dah tertarik,apatah lagi Kalau dah baca, selami dan hayati novelnya pulak kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-12-05 15:42


no komen sebab tak tau pun...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

umie_humaira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4964
Posting: 89
Dari: UPSI

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 17:10


saya pun tengok juga!..best.
suka tengok watak imah;manja,dan bersopan-santun!
tapi rasanya macam lama sangat nak tunggu cerita ni habis. lepas itu banyak sangat flashback!
tak sabar nak tengok hj hashim jumpa safiah, mak safuan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For umie_humairaProfil   Hantar PM kepada umie_humaira   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-12-05 18:51


Assalamualaikum
Salah satu cara nak beli Trilogi Karya Abu Hassan Morad melalui pos layari web di bawah ni.
http://www.ujanailmu.com.my/pd_trilogi_abu.cfm

Maklumat tentang Trilogi Novel:
Judul : Trilogi Abu Hassan Morad - Natasya, Julia & Cinta Madinah
Pengarang : Abu Hassan Morad
Penerbit : Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
Genre : Trilogi novel
Mukasurat : 739
Cetakan Pertama : 2005
ISBN : 9676117633


Natasya

Tragedi di bumi Bosnia-Herzegovina tak mungkin terlupakan. Kezaliman, penyeksaan, kekejian, kebinatangan. Begitu manusia jatuh hina kalau melupai Tuhan. Dan dia gadis yang terperangkap dalam kancah derita, tak ketahuan khabar lagi. Natasya - penyaksian sisa perang di mata seorang wartawan, betapa keteguhan ukhuwah sebenar penyelamat ummah.

Julia

Dia gadis merdeka meneroka alam remaja, dibayangi suka dan leka lalu terhantar ke bumi Australia - belajar agama. Ironis bukan? Belajar agama di Perth sedang pokok sena, pasir tumbuh, losong kurang apa? Begitu aturan hidup, orang tuanya tokoh korporat disegani lawan dan kawan, dijemput Ilhahi pulang mendadak. Tanpa tanda tanpa isyarat, dia kehilangan. Julia - drama bangkitnya seorang remaja merenang gelora niaga, menjadi bukti tiada yang mustahil kala iltizam mendahului segala jahil dan ragu.

Cinta Madinah

Dia pemuda pencinta ilmu, perindu seni leluhur, mengutip iktibar menitip bakti. Dan alangkah, di bumi Rasulullah dia terlalu dekat dengan desa yang jauh beribu batu. Syair pantun gurindam dan ulam-ulaman sungguh Madinah menjadi laman yang akrab. Cinta Madinah - Lukisan indah pengorbanan perkasihan syahdu sendu, pertemuan sesudah perpisahan, sendu gugu berpisah saat dihirup nian wanginya percintaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-12-05 18:55


Assalamualaikum
Kalau nak beli novel Cinta Madinah Saja layari
http://www.ujanailmu.com.my/pd_cinta_madinah.cfm

Judul : Cinta Madinah
Pengarang : Abu Hasan Morad
Penerbit : Utusan Publishing & Distributors
Genre : Novel Remaja
Mukasurat : 183 halaman
Cetakan Pertama : 2001

Kerana cinta, insan bertemu. Dan kerana cinta jugalah insan berpisah. Cinta memang selalu rnenemukan dan selalu jugalah memisahkan.

Safuan berlepas ke Asia Barat membawa doa ibu tunggalnya menggunung harap yang tak pernah luntur. Kehilangan yang memang selalu rnembawa hikmah. Dan kerana kehilanganlah Safuan mengenal cinta. Cinta terlarang!
Di tanah Arab yang gersang, pohon padi, ulam-ulaman, bungaan melur dan kenanga meliak-liur subur; dengan syair, pantun kumandang, menggetarkan jiwa seni. Alangkah! Di negeri orang.

Demikianlah prinsip Syeikh Hasyim yang telah membina empayar kehormatan dan kekayaan di tanah asing. Cintanya bertugu di Madinah, tetapi jati diri tidak pernah runtuh oleh perkasa tugu cintanya.

Cinta Madinah, cinta dendam memanjang.

# Trilogi Novel Abu hassan Morad boleh dibeli di Popular Book Store (tapi tak pasti ada stok tak lagi 2 minggu lepas masih ada tapi tinggal sebuah saja)

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

asrar_237
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20931
Posting: 1
Dari: batu caves

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 21:27


Assalamualaikum wbt...cinta madinah memang best....tapi ana lebih suka baca novelnye sebab kita dapat menghayatinya dengan lebih m'dalam lagi...ana rasa antara banyak-banyak novel yang dah dibace cinta madinah la yang paling seronok dan menyentuh perasaan...kalau kita dapat menghayati jalan ceritanya insyaallah ianya dapat menginsafkan diri kita semua....wassalam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrar_237Profil   Hantar PM kepada asrar_237   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 21:36


tak tahu nak komen, buku trilogi Abu Hasan Murad yang dipesanku belum kunjung tiba.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 02:51


xsempat nak tengok...Kalau masukkan dalam cerita tu dalam portal ni ok juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 03:25


saya sokong asrar dan hujjatul_hikmah..memang seronok baca novel berbanding drama...tapi..siapa nak tengok tu..tengoklah..kalau dapat baca sekali pun lagi bagus sebab boleh dapat penghayatan cerita dengan lebih mendalam lagi..oklah,selamat membaca dan menonton..bye

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 08:19


ana tengok jugak cerita, tapi akhirnya, kasihan kat ima tu..
tiada lagi tempat bermanja...

ps: kahwin gan ana, boleh la...
he.he..he..
:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 11:59


Pada 21-12-05 03:25 , hanan2503 posting:

!!! QUOTE !!!

saya sokong asrar dan hujjatul_hikmah..memang seronok baca novel berbanding drama...tapi..siapa nak tengok tu..tengoklah..kalau dapat baca sekali pun lagi bagus sebab boleh dapat penghayatan cerita dengan lebih mendalam lagi..oklah,selamat membaca dan menonton..bye


yeap betul. Contohnya bagi saya part paling terharu dan menyentuh hati dalam novel tu adalah part safuan mimpi jumpa Rasulullah saw. Tak sedar menitis air mata. Tapi dalam tv mana boleh buat scene tu kan? So bacalah novelnya. hehehe.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 22:35


CINTA MADINAH..

dah lama ana cari novel cinta madinah tapi tak jumpa.kebanyakannya dah habis dijual (kat kedai buku yang ana p tanya)..tup2 dipersembahkan dalam bentuk drama. Al-Hamdulillah banyak pengajaran yang boleh dipelajari dan ikhtibar yang boleh diambil. yang paling menyeronokkan ana boleh tengok suasana sebenar di Mekah dan di Madinah..keindahan Masjid Nabi.Subhanallah..
lagu arab kat dalam drama ni pun sedap di pendegaran ana.
dan sekarang ni ata bantuan seorang sahabat, ana dah berjaya mendapatkan novel Cinta Madinah..melalui novel ni, dipaparkan gambar dan suasana di Mekah dan Madinah, peta perang khandak, dan ada beberapa gambar lagi.

ilal liqa'
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 11:11


Bacaan novel Cinta madinah lebih penghayatannya berbanding tengok cerita dalam tv,
Ramai jugak yang komen, Kenapa cerita tu di buat di Tanah Suci, tempat bersemadinya jasad mulia Rasulullah, sedangkan dalam cerita tu ada jugak part yang tak seharusnya ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 11:15


Pada 08-01-06 11:11 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Bacaan novel Cinta madinah lebih penghayatannya berbanding tengok cerita dalam tv,
Ramai jugak yang komen, Kenapa cerita tu di buat di Tanah Suci, tempat bersemadinya jasad mulia Rasulullah, sedangkan dalam cerita tu ada jugak part yang tak seharusnya ada.


contohnya? :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 11:30


Pada 30-11-05 06:41 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

pernah tengok tak cinta madinah...

TV 1 hari ahad dan isnin kol 10 malam...

so... komen la sikit..


tengok2 :di best sesangat :) islamic live tu :) untung saidah dapat bapa macam tu dan suami sebaik ustaz hasyim kan :)


-----------------
Sebaik-baik Insan Adalah Insan Yang Memberi Manfaat Pada Orang Lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 11:37


cerita tu dah lama dah!
ana masih mencari bukunya, sampai sekarang tak jumpa2 lagi!
erm anti tau mana nak cari?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 11:50


Pada 08-01-06 11:37 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

cerita tu dah lama dah!
ana masih mencari bukunya, sampai sekarang tak jumpa2 lagi!
erm anti tau mana nak cari?


:P hehehe saya kalau novel memang tak tau kat mana nak cari tapi kalau buku2 agama tu tau la nak cari kat mana area KL ni :di


-----------------
Sebaik-baik Insan Adalah Insan Yang Memberi Manfaat Pada Orang Lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 09:26


walaupun berlapik, tapi Dato' Sarimah bukannya mak kandung Zul yahya, kan ada adegan yang dia paut bahu Dato' sarimah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 09:29


Buku tu beberapa bulan yang lepas akak cari tapi tak jumpa jugak. Kehabisan stok, kata orang kat kedai buku. dari kedah sampai ke KL dok cari, tapi baru-baru ni dah ada novel tu kat pasaran. Ada jugak trilogi novel Abu Hassan Morad (penulis novel Cinta Madinah) kat pasaran. Dalam Trilogi tu ada 3 novel yang digabungkan sekali. salah satunya adalah Cinta Madinah, Julia dan 1 lagi maaflah akak tak ingat la. Price : RM 40, kalau tak silap la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 09:39


ana tengok drama tu...tapi slow sikit la jalan cerita dia dari plot ke satu plot.

ana sukakan suasana makkah dan madinah mendamaikan jiwa..
impian ana untuk ke sana..semoga sempat ke sana


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 09:49


~insyaallah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 09:56


ana harap lepas ni lebih ramai lagi penerbit dan pengarah buat drama islamik untuk santapan umat Islam..yang dapat menjana minda kita. bukan sekadar hiburan semata2, tetapi dapat mendidik rohani kita supaya menjadi umat yang beriman dan bertaqwa kepada Allah dan Rasulullah S.A.W.


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

nurulhaq
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16984
Posting: 25

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 10:15


asalamualaikum...
drama bersiri cinta madinah...dari segi ceritanya memang kita boleh ambil pengajaran....tapi..sekali lagi kita didedahkan dengan percintaan seorang laki dan wanita melalui cara berbalas2 email antara satu sama lain...dan inilah menambah parah kefahaman umat islam tentang percintaan laki-wanita...sebenarnya berbalas2 email antara laki-wanita termasuk dalam perkara taqrabu zina..dekat kepada zina(17:32)..jelas benda ini salah...bathil...tapi hampir semua orang anggap benda ini betul..haq...Kenapa..sebab heroinnya pakai tudung..suasana islamik..tak ada pegang tangan..tak ada dating....mereka bercinta melali email..padahal berbalas2 email itu sendiri adalah perkara yang mendekatkan diri kepada zina....inilah maslah orang kita..krisis kefahaman.. krisis paling meruncing seperti yang dinyatakan oleh yusuf qardhawi...dhlah orang islam tak faham bahawa berbalas2 email,surat,sms antara lelaki dan perempuan benda yang salah..diburukkan lagi dengan terbitnya drama bercorak islamik sebegini yang menmpkkan seolah-olah cinta melalui email itu betul..baik..benar..sebab tak ada adegan pegang tangan..dating berdua2 an laki-perempuan & sbgnya.....oleh sebab tak ada adegan begitu..bolehlah kita bercinta melalui email..sms...tak BOLEH....fahamilah islam dengan sebenarnya.......tak ada istilah bercinta cara islam...tak ada...pakai sms la..email la..surat..kan senua itu taqrabu zina..salah tetap salah.....drama sebegini makin menjauhkan orang islam terhdp pemahaman islam sebenar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulhaqProfil   Hantar PM kepada nurulhaq   Quote dan BalasQuote

zaid3246
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21710
Posting: 45

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 10:44


ooo..
ye ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid3246Profil   Hantar PM kepada zaid3246   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 09-01-06 11:55


masa saya form 5 pernah baca novel julia sebagai komponen sastera, lepas itu cikgu kitorang pu tayangkan drama julia yang adaptasi kat astro...memang boring habis..ramai yang tertidur...tak macam novel yang lebih best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 12:13


Pada 21-12-05 11:59 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-12-05 03:25 , hanan2503 posting:

!!! QUOTE !!!

saya sokong asrar dan hujjatul_hikmah..memang seronok baca novel berbanding drama...tapi..siapa nak tengok tu..tengoklah..kalau dapat baca sekali pun lagi bagus sebab boleh dapat penghayatan cerita dengan lebih mendalam lagi..oklah,selamat membaca dan menonton..bye


yeap betul. Contohnya bagi saya part paling terharu dan menyentuh hati dalam novel tu adalah part safuan mimpi jumpa Rasulullah saw. Tak sedar menitis air mata. Tapi dalam tv mana boleh buat scene tu kan? So bacalah novelnya. hehehe.



> subhanallah...memang menyentuh hati masa safuan jumpa Rasulullah saw dalam mimpi tu. dan satu lagi masa dia bermimpi menyaksikan Perang Uhud.Safuan nampak bagaimana tentera2 islam belot dan turun dari bukit semata2 ingin dapatkan harta rampasan...bacalah novel tu...lebih seronok menghayati novel tersebut dari di tv.


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 22:26


Jenuh ana cari novel itu....tapi tak mengapa misi pencarian masih diteruskan.. :-) :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 22:45


samalah kita...tadi tanya kat pustaka islamiah..kata dah habis.. waa sedihnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 23:04


Pada 09-01-06 22:45 , faithfuller posting:

!!! QUOTE !!!

samalah kita...tadi tanya kat pustaka islamiah..kata dah habis.. waa sedihnya


tak ada rezeki la itu... :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-01-06 23:08


ooo...ada keluar kat tv kan hari tu...tak tengok pun.. :-di


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 09-01-06 23:52


cinta madinah..sya lebih suka dalam versi novel dia lagi dari dalam tv..feel sikit..tak ingat pula siapa penulis dia.


-----------------
Lantas kini ..salahkah untuk aku mengidami pewaris Rasulullah?


Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

zaid3246
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21710
Posting: 45

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 11:39


sedap sangat ke cerita 2???
macam tak best saja...
tolong cerita sikit boleh??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid3246Profil   Hantar PM kepada zaid3246   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 15:43


ana rasa stesen tv sekarang kena banyak buat cerita yang berunsurkan islamik macam cinta madinah ni. Banyak lagi cerita yang boleh diadaptasikan dari novel macam sesegar nailofar ke rona bhoporus ke salju sakinah ke dan macam2 lagila..mesti boleh punya..Betul tak..? :roll: 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 16:36


assalamualaikum warahmatullah

teru pun tengok juga tapi dah nak dekat2 akhir cerita..aduh tambahan pula minggu depannya teru nak daftar untuk industrial training...ketinggalan episod akhir...best ceritanya...lagu arab nya pun best...sesiapa ada please la attach email kat teru erk...nak beli juga la novelnyer...best sangat tu nanti teru komen lain kali erk...

assalamualaikum :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 13-01-06 17:11


ehmmm... salam menyampuk sikit.

Cinta madinah ek. Ana tengok juga. DAh aritu time cuti balik rumah tengok mak dengan adik2 semua tunggu depan Tv sekali dengan ayah tunggu pukul sepuluh ahad dan Isnin . Ana pun join sekali la. cerita tu okla. Best. Rugi tau tak tengok. Tapi Kalau tengok sedih2 rindu Nabi then solat isyak belum tak jadik juga. Hehe

Novel trlogi Natasha, Julia dan Cinta Madinah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

zaidakhtar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20793
Posting: 187
Dari: Liverpool

jordan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 21:34


Assalamualaikum.
Tak susah nak cari novel Cinta Madinah. Anda boleh beli secara online di
www.ujanailmu.com.my

salam.
zaid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidakhtarProfil   Hantar PM kepada zaidakhtar   Pergi ke zaidakhtar's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 20:23


*Allahuma solli 'ala saidina Muhammad wa 'ala alihi wasoh bihi wa baarik wa sallim*

salam alaik…

sekarang sudah ditanyangkan Cinta Madinah 2.

ana memang gemar dengan apa juga bertentangkan bumi barakah ini;
Makkah dan Madinah…
masyaALLAH, senorok sangat bila dapat tengok
suasana dan tempat-tempat yang bersejarah disana…

kekadang itu, ada juga mereka selitkan sirah, hadiths dan sebagainya
untuk kita ambil ikhtibar dan jadikan pedoman… alhamdulillah, insyaALLAH…
disamping itu juga, ana boleh belajar sikit-sikit bahasa Kedah… alhamdulillah…

p/s: ada buku tentang Cinta Madinah?
masyaALLAH, awat tak khabaq siang-siang no?
( testing…betul atau tidak ni :roll: )

ALLAHualam.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 23:05


m..tengok jugak...ada sesiapa tau lirik lagu cinta madinah 2?menarik lah..tak ada soundtrack cinta madinah ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 00:59


salam....
memang syahdu cerita ni...tambahan pulak di tengok pada bulan ramadhan yang akan menjelma ni...lagilah rasa feelnya....tapi sejuta kali sayang kat tempat kita ni susah nak tengok tv alamatnya tunggu cuti nak balik rayalal........ :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-06 03:25


Pada 09-01-06 12:13 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!


subhanallah...memang menyentuh hati masa safuan jumpa Rasulullah saw dalam mimpi tu. dan satu lagi masa dia bermimpi menyaksikan Perang Uhud.Safuan nampak bagaimana tentera2 islam belot dan turun dari bukit semata2 ingin dapatkan harta rampasan...bacalah novel tu...lebih seronok menghayati novel tersebut dari di tv.


kenyataan anti yang saya hitam pekatkan adalah kenyataan yang nyata tidak betul, salah, bahaya dan boleh merosakkan sangkaan masyarakat Islam terhadap para sahabat yang syahid di medan Uhud.

sesungguhnya penggunaan istilah belot adalah amat tidak wajar dan kurang ajar ke atas mereka(radhiallahu 'anhum) yang sanggup berjuang bersama baginda mempertahankan Islam.

belot beerti berpaling tadah, diletakkan kepada orang yang tidak mahu lagi turut serta dengan kumpulan, kelompok etc. mereka dan keluar darinya.

kalau mereka belot bermakna mereka bukan lagi Islam kerana berpaling tadah dari pasukan tentera Islam dan lari ke pasukan Kuffar Quraisy...wa'iyaazubillah.

jikalau mereka belot atau jahat, mengapa baginda s.a.w meletakkan mereka tergolong dalam golongan para syuhadak dan dikebumikan oleh baginda dan para sahabat yang lain?

saya harap saudari berhati-hati apabila ingin mengeluarkan kenyataan dan harap juga saudari dapat menarik balik kenyataan di atas. saudari perlu baca semula kitab sejarah yang muktabar dari ahli sejarah yang boleh dipercayai( jangan baca buku sejarah dari puak syiah) supaya dapat gambaran sebenar apa yang berlaku ketika para sahabat turun untuk mengambil harta rampasan perang.

yang pastinya mereka yang syahid di medan uhud itu bukan pembelot, mereka adalah pejuang dan pembela agama Allah s.w.t.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.227969 saat. Lajunya....