Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: ASET ANGKATAN TENTERA MALAYSIA ( PENGETAHUAN AM)


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» ASET ANGKATAN TENTERA MALAYSIA ( PENGETAHUAN AM)

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh ASET ANGKATAN TENTERA MALAYSIA ( PENGETAHUAN AM)

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-10-05 03:20


MALAYSIAN ARMED FORCES ORBAT JAN 2004
--------------------------------------------------------------------------------
MALAYSIAN ARMY (TENTERA DARAT MALAYSIA)
ACTIVE:100,000 MEN
ACTIVE RESERVE: 70,000 MEN(150,000 BY END 2005)
NATIONAL SERVICEMEN 2004: 100,000 3 MONTHS STINTS
PARAMILITARY UNITS:25,000 POLICE FIELD FORCE (2,000 SOF)
HOMEGUARDS(RELA):370,000 ARMED WITH SHOTGUN/M16
26 STANDARD INFANTRY BATT,4 REGULAR LIGHT INFANTRY,3 AIRBORNE,4 MECHANISED,5 ARMOUR,16 ARTY (4 LLAD),3 SPECIAL FORCES REGIMENTS.(AIR ASSAULT BATT TO BE CREATED SOON)

ARMOUR:
48 xx PT 91M(T72M1Z) MBT (MAIN BATTLE TANK)
25 xx SCORPION 90 LIGHT TANK
184 xx SIBMAS 90 AFSV (ARMOUR FIRING SUPPORT VEHICLE)
211 xx ADNAN AIFV (ARMED WITH 25MM BUSHMASTER)
111 xx MIFV (MODERNISED KOREAN KIFV) "UPGRADE"
460 xx RADPANZER CONDOR APC (SOME ARMED WITH 20MM)
25 xx STORMER APC(SOME ARMED WITH 20MM)
70 xx HARIMAU 2000 SCOUT CAR
80 xx BV206 INCLUDING WITH ARTHUR RADAR
100 xx GWAGON WEAPONS CARRIER- ATGW,AGL AND HMG

ARTILERY:
36 xx KERIS (ASTROS II) 300MM MLRS (MULTI LAUNCHER ROCKET SYSTEM)
28 xx DENEL G5 MK 3 155 MM SPH(SELF PROPELLED HOWITZER)
15 xx VSEL FH 70 155 MM HOWITZER
18 xx SAKTI 105MM LIGHT GUN
200 xx OTO MELARA 105 MM PACK HOWITZER
300 xx 81MM MORTAR
29 xx OERLINKON 35 MM TWIN (MERIAM ANTI-UDARA)
24 xx BOFORS 40 MM L/70 (MERIAM ANTI-UDARA)

AIR DEFENCE MISSILES: (PASUKAN PERTAHANAN UDARA)
12 xx JERNAS (ON ORDER)
700 xx SHORTS STARBURST(MOST WITH LML LAUNCHERS)
500 xx ANZA MK II FOR AIRBORNE BRIGADE
200 xx SA 16 IGLA

ANTI TANK WEAPONS (SENJATA ANTI KERETA KEBAL)
BHAKTAR SHIKAN ATGW (ANTI TANK GUIDE MISSLE)
MILAN 2T ATGW
METIS -M ATGW
ERYX ATGW
BOFORS AT4
C90 RRB
CARL GUSTAV 84 MM
M 40 106MM RR

RADARS:
GIRAFFE AIR DEFENCE (RADAR UDARA)
SKYGUARD (RADAR UDARA)
ARTHUR ARTY LOCATING RADAR (RADAR ARTILERY)
ASELSAN ASKARAD GSR (RADAR DARAT)

2 TYPES OF TACTICAL BRIDGE MLC 90 FROM UK /FRANCE
(ENGINEERING COR)

ARMY AIR WING: (PASUKAN UDARA TENTERA DARAT)
9 xx SA316B ALLOUTTE III
11 xx AGUSTA A109H LOH (LIGHT OBSERVE HELICOPTER)
10 xx ULAN UDE MI-171 (ORDERED)
10 xx BO-105


ROYAL MALAYSIAN AIR FORCE:TENTERA UDARA DIRAJA M"SIA
18 xx SU 30MKM MRCA (MULTI ROLE COMBAT AIRCRAFT)
15 xx MIG 29N AIR SUPERIORTY
2 xx NIG 29NUB
8 xx 18D FIGHTER - ATTACK NITE HAWK
10 xx F5E (lah)
3 xx F5F(lah)
2 xx RF 5E TIGEREYE
16 xx HAWK 208
7 xx HAWK 108
30 xx A4 PTM SKYHAWK (lah)
17 xx MB 339C (ex RNZAF TO BE PROCURE)
7 xx MB 339AM
8 xx PC 7 MK II
36 xx PC 7
20 xx MD3-160 AEROTIGA
8 xx C130H-30
2 xx C 130H
4 xx KC 130H (2 ON CONVERSION)
8 xx C dan 235-220M (2 ORDER)
4 xx B200T MPA
8 xx CESSNA 402B
1 xx GLOBAL EXPRESS
1 xx REGIONAL JET VIP CRJ700
1 xx FALCON 900B
1 xx FOKKER F 28-1000 VIP
3 xx EAGLE ARV LONG RANGE UAV
28 xx SIKORSKY S61A4 ( 6 CSAR VERSION SOON)
2 xx AS 61N1
1 xx A109C
RMAF HAS APP 3 PROVOS/INFANTRY BATT-WITH 1 SOF BATT.
(SPECIAL OPERATION FORCE )

ROYAL MALAYSIAN NAVY:TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA
2 xx LEKIU CLASS FFG(VLSEAWOLF,MM40,LYNX 300)
2 xx KASTURI CLASS FF(MM40,ASRL,HELOS)
4 xx LAKSAMANA CLASS CORVETTE(ASPIDE SAM,OTOMAT)
1 xx RAHMAT FF (104MM,40MM,ASRL,HELOS)
1 xx HANG TUAH FF-TRAINING
2 xx OPV (100MM,30MM TWIN,HELOS)
6 xx NGPV(BUILDING-VLSAM,MM40,LYNX 300)
4 xx SPICA M FAC(MM38,57MM AND 40MM GUN)
4 xx HANDALAN CLASS FAC (MM38,57MM AND 40MM GUN)
6 xx TNC 45 JERUNG CLASS FAC-pergi(57MM AND 40MM GUN)
18 xx KERIS CLASS PATROL BOATS
24 xx CB90H VERSION 2000 COMBAT BOATS
2 xx SCORPENE CLASS SSK(ON ORDER-SM 39)
1 xx AGOSTA 70B TRAINING(SM 39 MISSILES)
2 xx MPCSS MAHAWANGSA CLASS COMMAND SUPPORT SHIPS
1 xx NEWPORT CLASS LST
1 xx FAJAR SAMUDERA TRANSPORT VESSEL
4 xx MAHAMERU CLASS MCMV
20 xx LIGHT SUPPORT VESSEL EG-LCP
6 xx SUPER LYNX 300 ARMED WITH SEA SKUA
6 xx SAS 555N FENNEC
RMN HAS ABOUT 1000 NAVAL COMMANDOS -PASKAL

WEAPONS TO BE PURCHASED IN THE NEXT 2-5 YEARS.

18 xx nothing 18F SUPER HORNET BLOCK 2
18 xx SUKHOI 30 MKM MRCA
8 xx ROOIVALK ATTACK HELICOPTER
4 xx ERIEYE AEW/C
12 xx HAWK 208
12 xx MEDIUM RANGE SAM LIKE SA 11 (BUK M1-2)
22 xx NGPV (NEW GENERATION PATROL VESSEL)
2 xx F2000 FRIGATE TLDM
PT-91M MBT (AT LEAST 3 REGIMENT)
K9 SPH SAMSUNG TECHWIN
ADNAN ACV (MORTAR 120 MM)
A 400 M NEW CARGO AIRCRAFT GENERATION
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 20-10-05 10:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 20-10-05 09:25


dasyatnye........................

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

nhaffi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19421
Posting: 29
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 09:48


wau...hebat betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhaffiProfil   Hantar PM kepada nhaffi   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 20-10-05 09:52


tentera kita... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

imin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15878
Posting: 56
Dari: malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 20-10-05 11:33


alhamdulillah...best best.. ni siapa minat dengan aircraft boleh try main simulation lock-on: modern air combat ... dalam tu game insyaAllah boleh naik sukhoi semua.. yang best sebab ni simulation, boleh kata semua aspek dalam game ni dia ikut yang sebenar.. siapa yang dapat terbangkan kapalterbang dalam game ni dengan stabil pun boleh direspek..
cuma game ni perlu pc yang agak power untuk main...

promo game pula..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For iminProfil   Hantar PM kepada imin   Pergi ke imin's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 12:25


Assalamualaikum. Wah menarik ni, mana GTF dapat maklumat ni? Bukan ke kekuatan tentera sesebuah negara tu top secret?


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-10-05 23:29


waalaikumsalam.............SHAMR
sebenarnya kekuatan tentera sesebuah negara tu memang selalu tidak didedahkan....
tapi semenjak 3 dan 4 tahun kebelakangan ini.....
banyak negara terutama sekali di rantau asia mula mempamerkan kekuatan masing-2.tetapi bukan sepenuhnya
mereka (negara-2) bukannya sengaja nak pamerkan kekuatan masing-2...untuk berlagak semata-2
tapi sebagai senjata psikologi ke atas mana-2 negara yang cuba mengambil kesempatan menguji kedaulatan sesebuah negara.
sebagai contohnya suatu ketika dahulu tentang kes pertikaian pemilikan pulau batu putih yang terletak di antara singapura dan malaysia.Malaysia mendakwa bahawa singapura telah mengambil wilayahnya dan mahu ia dikembalikan kerana pulau batu putih terletak di dalam perairan malaysia.Tetapi dengan pantas singapura membantah sekeras-kerasnya.Nak tahu apa dia balas terhadap Malaysia.Singapura terus menghantar sbuah kapal korvet RSS VICTORIA yang berkekuatan misil dan torpedo.Ini sedikit sebanyak telah menimbulkan rasa kurang senang di hati kita...Macam itu jugalah ketika isu kepulauan ambalat berhampiran laut malysia (sabah).....Indonesia membantah tindakan kita mahu mengambil pulau tersebut dengan menghantar 7 buah kapal perang ,4 buah pesawat f-16 dan psukan marin dan komandonya ke kalimantan..Selain itu,media massa di negara-2 tersebut telah memperlekehkan keupayaan negara kita dengan membanding-bandingkan keupayaan angkatan tentera kita dengan mereka.Sebab itulah..negara kita pun mempmerkan keupayaan kita juga.Malaysia pun tak kurang hebatnya dengan membeli beberapa kelengkapan baru seperti di atas sebagai usaha mempertahankan kedaulatannya.Cuma taklah seheboh mereka.Kalau nak tahu dngan lebih lanjut....bacalah majalah pertahanan tempatan seperti Tempur dan Perajurit ataupun antarabangsa seperti ADJ dan ADD (bukan nak promote ye) ..insyaALLAH dengan pembacaan melalui majalah-2 tersebut ia boleh membuka "mata" kita apa yang yang sedang terjadi di rantau asia ini dan global....wassalam

p/s:...saya tak pandai sangat tapi kalau nak berkongsi pendapat dengan anta semua....ok jugak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 23:35


O i c. Kiranya salah satu cara nak pyshco orang la ni. Thanks for sharing.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-10-05 23:41


sebenarnya kekuatan kita di atas tak lah sebrapa sangat..........
jika nak dibandingkan dengan singapura dan Thailand yang mempunyai angakatan yang besar...Ini adalah kerana Singapura dan Thailand mempunyai peruntukan kewangan yang besar dalam angkatan tentera mereka.
Mereka banyak memperolehi senjata dan kelengkapan dari amerika...manakala malaysia banyak mendapatkan kelengkapan senjata dari blok eropah dan rusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 22-10-05 21:30


emmmm....tak pahamlah ana:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-10-05 22:48


annamuslimah tak faham tentang apa???

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 05:36


Pada 20-10-05 23:41 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya kekuatan kita di atas tak lah sebrapa sangat..........
jika nak dibandingkan dengan singapura dan Thailand yang mempunyai angakatan yang besar...Ini adalah kerana Singapura dan Thailand mempunyai peruntukan kewangan yang besar dalam angkatan tentera mereka.
Mereka banyak memperolehi senjata dan kelengkapan dari amerika...manakala malaysia banyak mendapatkan kelengkapan senjata dari blok eropah dan rusia...


hehe..tau tak apa...nampak macam hebat kan...tapi kita still tak ada apa pun sebenarnya...negara kita kurang buget untuk defend..saja perlebih buget agaknya lain...barang army negara kita pun ada yang kita dapatkan daripada singpura..ye la, yang second hand la kiranya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

rieduan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18474
Posting: 11
Dari: berlin

germany   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 09:49


propaganda

Bookmark and Share

    


  Member Information For rieduanProfil   Hantar PM kepada rieduan   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 23-10-05 10:58


rasanya TLDM kita belum ada lagi kapal selam ... singapura dah ada kapal selam..



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 11:02


Pada 23-10-05 10:58 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya TLDM kita belum ada lagi kapal selam ... singapura dah ada kapal selam..

kita pun dah ada la........................ kapal karam :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 23-10-05 11:06


:-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 00:21


kapal selam kita sampai 2009 ni...namanya scorpene ssk (hunter killer)
tapi lambat lagi nak siap....
itupun baru 2 biji...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 00:29


ARMOUR:
48 xx PT 91M(T72M1Z) MBT (MAIN BATTLE TANK)

baru ada sebiji macamana boleh 48.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 00:42


memang betul apa yang ditakan oleh great_teacher....
malaysia ni banyak beli senjata saja dari luar.
negara kita ni tak ada kepakaran untuk buat senjata sebab lah&di kita dalam pertahanan masih lagi rendah...
tak macam singapura dan Indonesia...yang dapat menghasilkan senjata sendiri.
tapi saya kagum dengan Indonesia kerana mereka tak boleh beli banyak senjata disebabkan sekatan oleh amerika...tapi mereka dapat survive dengan membuat senjata sendiri dengan teknologi sendiri disamping kerjasama dari negara lain terutama dari eropah,rusia dan afrika selatan.Contohnya Indonesia telah mencipta sendiri raifal tempur (SS2),kapal terbang kargo tentera(sini 235-200),pelancar roket (NDL 40 dan NDL 70) dan peluru serta kelengkapan yang lain....Dan kalau nak tahu senjata mereka diakui berkeupayaan tinggi dan lebih baik dari senjata M-16A3 milik amerika dan AK-47 milik Rusia. .Tapi Malaysia pulak masih ditakuk lama.Bilakah pula askar kita boleh menggunakan senjata berjenama sendiri.....???tak tahu nak cakap apa lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 00:44


yang sebiji tu baru siap dari poland dan baru dihantar ke sini untuk diuji oleh angkatan tentera darat selama 45 hari.Jika lulus ujian tu,barulah menyusul kemudian 47 lagi MBT.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 10:38


Pada 24-10-05 00:42 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

memang betul negara kita ni tak ada kepakaran untuk buat senjata sebab "lah&di" kita dalam pertahanan masih lagi rendah...


Rasanya lah&di tu maknanya Research and Developement atau Penyelidikan dan Pembangunan .. nak gunakan singkatan (RND) tapi huruf RdanD dalam singkatan tu telah tertukar secara automatiknya kepada perkataan lain ...

Betul tak kalau saya kata kita agak ketinggalan dari segi pertahanan kalau dibandingkan negara jiran lain kerana budget kita banyak digunakan untuk kegunaan rakyat seperti pinjaman dan biasiswa pelajaran, pencen, subsidi minyak ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 24-10-05 12:29


lagi 4 tahun ke malaysia ada kapal selam..ok jugaklah.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 12:47


kita kan negara berkecuali, mana boleh buat senjata sendiri. dah ada perjanjian. Ingat engineer malaysia tak power ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 12:52


Pada 24-10-05 12:47 , Firdaus15 posting:

!!! QUOTE !!!

kita kan negara berkecuali, mana boleh buat senjata sendiri. dah ada perjanjian. Ingat engineer malaysia tak power ke...


Kalau boleh buat mercun buatan sendiri sure boleh buat bom sendiri kan ... :-di

kita mungkin boleh buat senjata tapi since kita tak pernah buat maka mungkin kita terpaksa jugak ambik kepakaran dari luar sebagai penasihat ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-05 13:37


Pada 24-10-05 10:38 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!



Betul tak kalau saya kata kita agak ketinggalan dari segi pertahanan kalau dibandingkan negara jiran lain kerana budget kita banyak digunakan untuk kegunaan rakyat seperti pinjaman dan biasiswa pelajaran, pencen, subsidi minyak ...



Nak ulas sikit tentang perkara ini.Saya setuju budget kita banyak digunakan untuk kegunaan rakyat seperti pinjaman dan biasiswa pelajaran, pencen, subsidi minyak ,kalau duit habiskan untuk pertahanan lingkuplah students macam kita ini. :lol: Nak belajar sampai U pun kalau duit sendiri belum tentu dapat capai.Kita nak jadi macam Amerika ke,yang banyak membazirkan duit dekat pertahanan sampaikan news orlean pun tak dapat bantuan disebabkan perkara ini.Walaupun kita boleh berbangga dengan indonesia kerana menghasilkan senjata tapi kita kena tengok pula aspects lain,rakyatnya hidup melarat,subsidi minyak dimansuhkan.
Nak kita hidup susah macam itu?


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 13:43


Pada 22-10-05 21:30 , annamuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

emmmm....tak pahamlah ana:-)



-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 24-10-05 13:45


amerika dilihat tak mementingkan kebajikan sosial rakyatnya...hanya mementingkan ketenteraan saja...apapun malaysia adalah negara yang aman..syukurlah kita sebagai rakyat malaysia... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 14:00


:oops: yakinlah dengan kebijaksanaan para pemimpin negara kitaa....org tau macam mana nak uruskan negara..... ;-)
walaupun nampak Malaysia ni macam tak menonjol, tapi jangan disangka air yang tenang tiada buaya & laut jangan diduga kalau kail panjg sejengkal!! :oops: :-di

MALAYSIA BOLEH!!!! :oops: :oops: :oops: :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 17:02


assalamualaikum semua...
saya memang bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh amilyn...memang benar negara kita lebih mengutamakan bidang yang lain seperti pendidikan.Saya tak nafikan memang negara kita mempunyai bidang kepakarannya tersendiri dalam bidang ketenteraan.Tetapi masih tak cukup dan ketinggalan jauh ke belakang.Buat pengetahuan amilyn....hampir keseluruhan senjata dan kelengkapan negara diperolehi melalui pembelian dari negara-2 barat.Dari situ kita dapat lihat duit negara kita keluar macam tak henti-2.Nak beli senjata dan kelenkapan yang lain amatlah mahal dan adakalanya negara kita terpaksa menangguhkan pembeliannya ekoran nak save budget.Tetapi jika negara kita berjaya dapat membangunkan teknologi ketenteraan sendiri maka negara kita akan dapat mengawal keluar matawang negara kita dan menjimatkan wang negara.Mungkin wang yang dijimatkan itu boleh lah disalurkan ke bidang yang lain seperti pendidikan dan sebagainya.Selain itu,jika negara kita maju dalam bidang ketenteraan,ia boleh memberikan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat negara kita sendiri terutama kepada studen yang macam kita ni ada berkaitan dengan kejuruteraan.Dan kalau tak keterlaluan andaikan negara kita dapat mengeluarkan senjata sendiri menggunakan teknologi sendiri kita dapat mengurangkan import senjata dari negara luar.Negara kita juga mungkin boleh memasarkan senjata kita sendiri ke negara-2 dunia ke-3.Ini sekaligus boleh meningkatkan pendapatan negara..Tetapi kita tidaklah berharap untuk memajukan teknologi tentera dengan wang yang begitu banyak sehingga boleh mengakibatkan ekonomi negara kita goyah.Tapi cukuplah sekadar negara kita boleh mengeluarkan alat-2 kelengkapan tentera seperti sut avionik kapa

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-10-05 17:13


bukan ke maklumat seperti ini sepatutnya menjadi maklumat rahsia kerajaan....private confidental....bagaimana boleh bocor ini?? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 17:21


untuk maklumat naruto-san..............
maklumat ini saya perolehi dari terbitan majalah pertahanan negara yang boleh di beli dari kedai seperti Majalah Perajurit,Tempur,Asean Defence & Journal,Asian Defences & Diplomasi.Dan ia juga boleh diperolehi dari internet.Dan untuk pengetahuan semua termasuk diri sendiri....kelengkapan tentera negara kita selalu menjadi topik hangat yang dibincangkan dan diperlekehkan oleh rakyat negara jiran kita seperti singapura dan Indonesia melalui internet..Negara Thailand dan Filipina saya tak tahulah....sebab saya tak faham bahasa mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 17:27


terima kasih ....transmissionline
kerana maklumkan saya pasal hal RND tu
maklumlah saya ni tak pandai sangat pasal komputer ni....
teriam kasih sekali lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 23:53


Betul kata GTF tu, strength angkatan tentera kita selalu dipandang rendah oleh negara-negara jiran. Tapi, kita kena bersyukur negara kita aman berbanding sesetengah negara jiran yang sentiasa bergolak. At least duit kerajaan tak habis kat situ saja, tapi pada perkara yang lebih crucial macam pendidikan dll. Rasanya investment ni lebih menguntungkan untuk negara kita. Tapi tak dinafikan persediaan untuk mempertahankan negara juga perlu malah ia dituntut dalam Islam.

Yang sedihnya, akhlak tentera kita makin merosot. Even ada KAGAT pun masih tak ada perubahan yang lebih significant dalam aspek akhlak tentera kita. Ustaz saya pernah cerita, masa dia bermalam kat rumah saudara dia kat kem sungai undang, yang pergi solat Subuh berjemaah hanya 2 orang, seoranf imam dan seorang makmum.

Rasanya akhlak tentera kita jauh bezanya dengan akhlak mujahidin zaman Rasulullah s.a.w dulu. Macam mana boleh terjadi sedangkan angkatan tentera memang terkenal mempunyai disiplin yang tinggi?

:-?


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-10-05 01:36


hebat no!

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 25-10-05 09:31


Macam mana dengan kekuatan tentera Brunei ... negara kaya tu .. ada maklumat tak ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-10-05 16:15


tentang kekuatan tentera brunei...
susah sikit nak korek maklumat mereka...
tapi saya tahu sikit aje pasal kekuatan brunei...
baru-2 ni lebih kurang 3 atau 4 bulan lepas tentera laut brunei ada menerima 3 buah kapal perang dari england...
kekuatan senjata kapal mereka hampir sama dengan keupayaan kapal perang malaysia.Tapi kalau tak salah saya baru-2 ni saya ada membaca sebuah artikel bahawa semenjak timbul isu perebutan kepulauan ambalat baru-2 ni....malaysia nak upgradekan kekuatan tentera laut kita dengan cepat untuk menandingi kekuatan laut Indonesia.malaysia ada buat plan nak beli kapal perang brunei yang baru siap ni dan membeli lagi 2 buah kapal perang lagi berstatus frigat dari syarikat BAE (firma terkemuka membuat kapal perang) dari England .Artikel tu juga ada bagitahu harga untuk kesemua kapal perang tu mahal sangat harganya sehingga goverment kita bercadang nak memajakkan aset emas negara kepada syarikat BAE tu.Bahaya jugak kalau goverment kita buat macam tu.Silap haribulan boleh tergadai negara kita ni. Tapi saya tak tahulah macamana pak lah dan the geng bincang dengan sultan brunei dan england pasal nak beli kapal perang tu..
Tapi saya dapat tahu malaysia mungkin akan membatalkan pembelian 2 kapal perang brunei tu...tapi akan meneruskan rancangan pembelian 2 buah kapal frgat tu dalam rancangan malaysia ke-9..RMK-9...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-10-05 16:23


malaysia masih kurang kapal perang yang besar...harap rancangan membeli 2 buah kapal frgat tercapai...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-10-05 16:47


pada awal tahun ini....
jepun ada membuat tawaran untuk menjual 2 buah kapal perang terpakai jenis pembinasa (destroyer) kpada malaysia dan singapura.Kapal jenis desroyer ini adalah lebih besar dan berkeupayaan tinggi dari segi senjata,radar dan jarak operasinya dari kapal frigat... sebenarnya jepun bersetuju nak jual kepada kita sebagai sokongan kepada usaha amerika untuk menghapuskan keganasan di selat melaka dan juga disebab insiden kapal kargo jepun yang dirompak di perairan selat melaka baru-2 ni. ..tapi sampai sekarang ni malaysia dan singapura masih tidak menunjukkan sebarang respond kepada tawaran jepun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-10-05 16:53


mungkin mahal agaknya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-05 23:47


masalah tentera malaysia masih gunapakai sistem dari tentera british. kagat pun baru saja. macam tak ada effect. hal sembahyang tu kira nafsi2 saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 26-10-05 08:13


Tentang akhlak tentera kita ...memang kita semua dah maklum tentangnya.
Tapi bukan semua yang teruk akhlaknya.Mungkin jumlah mereka ni minoriti...
harap-2 golongan yang minoriti ini lah yang boleh mengubah cara tentera kita. ni.Dan saya berharap sangat suatu hari nanti angkatan tentera malaysia ni boleh menjadi sebuah kuasa tentera islam yang besar yang berpandukan ajaran islam 100% seperti angkatan tentera islam di bawah pimpinan panglima khalid bin walid,salahudin al-ayubi dan lain-2 lagi ketika era zaman pemerintahan khalifah Omar Al-Khatab lah.a dan zaman Turki Uthmaniah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 10:43


seronok saya membaca nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 10:46


seronok saya membaca nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 10:46


seronok saya membaca nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 11:21


saudara gtf ni budak palapes ka?? macam sangat berminat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

ImanFansuri
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17827
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-05 11:26


actually saya tak berape arif tentang teknologi..tapi sekuat atau secanggih mana pun senjata dan teknologi perang tu,kuat dan canggih lagi senjata dan teknologi Allah.memang kita amat m'merlukan kekuatan dan kecanggihan teknologi untuk protect malaysia... tapi kita lebih m'merlukan mujahiddin yang bertaqwa dan ikhlas berjuang kerana Allah.teknologi dunia dan p'gantungan pada Allah kena seiring.tapi rasanya mungkin p'gantungan pada Allah kena dilebihkan.moga 'golongan yang monoriti' dalam angkatan tentera kita dapat m'lakukan perubahan positif .wallahua'lam

*******************************************************
-insan dhaif
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 29-10-05 11:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanFansuriProfil   Hantar PM kepada ImanFansuri   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-10-05 07:58


betul tu iman fansuri....
kita memang memerlukan mujahidin yang bersemangat kental dan sanggup mati syahid kerana islam....
kan lebih cantik lagi kalau para mujahidin ini dengan kekuatan imannya diiringi dengn kecanggihan teknologi pelbagai bidang seperti pada zaman kerajaan abassiyah,uthmaniyah dan lain-2 lagi.Ini membuktikan islam menyuruh umatnya sederhana di dunia dan akhirat dan bukanlah hanya mementingkan akhirat seperti yang dituduh oleh musuh islam dan sekular islam.Lagi pun ,ALLAH memang mewajibkan ummatnya meningkatkan pertahannya dan keupayaan mempertahankan diri sendiri di samping mempertingkatkan ketakwaan kepadaNYA...Kekuatan Allah memang tiada bandingannya dan tak syak lagi...Ini dapat dibuktikan melaui beberapa peperangan diantara orang islam dengan puak kuffar sejak dari zaman Rasulullah SAW sehingga sekarang..Walaubagaimana pun,kita orang islam mesti mempunyai kekuatan teknologi dan tentera tersendiri disamping ketakwaan kepadaNYA untuk menentang musuh islam.Itulah aset yang akan menjadikan islam dan ummatnya akan lebih dihormati,disegani dan di geruni oleh musuhnya.Tetapi perkara ini hanya telah dipraktikkan oleh orang-2 islam pada zaman dahulu dari zaman khalifah hingga kerajaan turki uthmaniah dan bukannya pada zaman sekarang.Kalau tidak...masakan pada zaman khalifah umar al-khattab umat islam boleh menakluk 2/3 dunia dan kerajaan islam turki uthmaniyah boleh mempertahankan sepanyol dan bahagian eropah lain dari pengaruh dan tentera kristien selama lebih dari 800 tahun....Itulah yang kita mahukan....Tetapi saya yakin suatu hari nanti,akan terbit jua sebuah empayar islam lagi pada masa akan datang bagi menggantikan kerajaan islam yan terdahulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

ImanFansuri
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17827
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-05 23:05


terima kasih 4 the info GTF. lepas ni saya nak cari la majalah2 yang awak cakap tu.mam menarik saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanFansuriProfil   Hantar PM kepada ImanFansuri   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 03:10


dalam majalah perajurit beberapa tahun lepas ada menyiarkan perbandingan tentang tentera singapura dan malaysia serta kemungkinan berlakunya perang antara dua negara.. dalam majalah ASD- asian defence ada juga menyatakan kekuatan tentera setipa negara2 asia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 16:18


Pada 26-10-05 08:13 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Tentang akhlak tentera kita ...memang kita semua dah maklum tentangnya.
Tapi bukan semua yang teruk akhlaknya.Mungkin jumlah mereka ni minoriti...
harap-2 golongan yang minoriti ini lah yang boleh mengubah cara tentera kita. ni.Dan saya berharap sangat suatu hari nanti angkatan tentera malaysia ni boleh menjadi sebuah kuasa tentera islam yang besar yang berpandukan ajaran islam 100% seperti angkatan tentera islam di bawah pimpinan panglima khalid bin walid,salahudin al-ayubi dan lain-2 lagi ketika era zaman pemerintahan khalifah Omar Al-Khatab lah.a dan zaman Turki Uthmaniah...


Di peringkat tentera saya tak tau lah macam mana .. tapi masa saya belajar dulu ramai jugak ustaz-2 pengajian Islam dan mereka yang ada fikrah join PALAPES ... mungkin boleh kita syorkan mana-2 student U yang punya fikrah Islam yang masih mencari-2 kerja supaya join tentera ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-05 16:45


kapal selam kita dah belikan, 3 buah, even tentere kita tengah training setahun kat russia ke kat mana, saya tak ingatlah.......tapi memang ada beli...confirm.....rm1.5billion kos kesemuanya termasuk training

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-10-05 21:39


walaupun malaysia dan singapura sering dilihat bertelagah terutamanya dalam isu pertikaian pulau...dan kadangkala ia boleh mencetuskan tindakan provokasi seperti tindakan ketenteraan
Tetapi sebenarnya malaysia dan singapura sebenarnya terikat dengan satu perjanjian kesepakatan ketenteraan dimana kedua-dua negara tidak boleh berperang yang di tandatangani pada 1971.Kalau tak silap saya ,perjanjian itu juga melibatkan negara Britain,Australia dan New Zealand.Perjanjian itu dinamakan FPDA iaitu FIVE POWER DEFENCE ARRANGEMENT.Ia selalu bersidang 2 kali setahun dan latihan eksesais ketenteraan kerap juga dijalankan.Ia selalu tidak dihebohkan media massa sangat.Dalam perjanjian itu,menyatakan jika salah sebuah negara yang diserang (singapura atau malaysia) maka ia menjadi tanggungjawab dan campurtangan Britain,Australia dan New Zealand untuk membantu negara tersebut dari segi ketenteraan,kewangan dan lain-2 lagi.Sebagai contohnya ketika pertikaian kepulauan ambalat baru-2 ini diantara Indonesia dan Malaysia,Britain ada menghantar wakilnya ke malaysia untuk meninjau keadaan dan TPM kita telah ke Britain untuk berbincang sesuatu dengan PM Britain.Tapi saya tak tahulah apa yang dibincangkannya tapi ada sumber mengatakan perbincangan itu adalah disebabkan tindakan provokasi Indonesia yang mengancam kedudukan tentera kita di ambalat.Begitu jua Australia yang bersiap sedia dengan angkatannya.Tetapi saya tak berani nak cakaplah kalau amerika nak serang malaysia...adakah Britain dan Australia masih nak bantu kita atau tak????.... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-10-05 21:40


Pada 28-10-05 16:18 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-05 08:13 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Tentang akhlak tentera kita ...memang kita semua dah maklum tentangnya.
Tapi bukan semua yang teruk akhlaknya.Mungkin jumlah mereka ni minoriti...
harap-2 golongan yang minoriti ini lah yang boleh mengubah cara tentera kita. ni.Dan saya berharap sangat suatu hari nanti angkatan tentera malaysia ni boleh menjadi sebuah kuasa tentera islam yang besar yang berpandukan ajaran islam 100% seperti angkatan tentera islam di bawah pimpinan panglima khalid bin walid,salahudin al-ayubi dan lain-2 lagi ketika era zaman pemerintahan khalifah Omar Al-Khatab lah.a dan zaman Turki Uthmaniah...


Di peringkat tentera saya tak tau lah macam mana .. tapi masa saya belajar dulu ramai jugak ustaz-2 pengajian Islam dan mereka yang ada fikrah join PALAPES ... mungkin boleh kita syorkan mana-2 student U yang punya fikrah Islam yang masih mencari-2 kerja supaya join tentera ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-10-05 22:00


sekurang-kurangnya masalah pengangguran dikalangan student boleh dikawal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-10-05 22:47


3 jenis kapal selam yang dibeli oleh Malaysia iaitu:

2 xx SCORPENE CLASS SSK (HUNTER KILLER) KAPAL SELAM PEMBURU
-Dibangunkan oleh syarikat DCN dari Perancis dan Navantia(Izar) dari Sepanyol
pada tahun 2002 dan dijanka siap pada 2009.
-Kapal selam konvesional jenis sederhana (AM-2000) dan berkuasa 4
generator diesel-elektrik yang menyediakan lebih 2500 KW dan menggunakan
motor GM synchronous dengan permanent magnets.
-Dilengkapi 6 tiub pelancar torpedo di hadapan dan satu pelancar misil
diatasnya.
-Menggunakan torpedo berat Black Shark 533 mm (anti kapal selam) yang
bercirikan wire-guided torpedo dan multi-target guidance .
-Dan juga misil SM39 Exocet (anti kapal permukaan) yang boleh ditembak dari
jarak 50km ke sasaran.
-Dilengkapi juga dengan EDO Reconnaissance Systems lah-900 electronic
support measures/direction-finding (ESM/DF) system untuk menghadapi
peperangan elektronik (Electronic warfare ,EW)
-Bercirikan stealth dan sukar di kesan berbanding kapal selam nuklear
- Krew seramai 31 orang setiap kapal selam dan sekarang seramai 180 orang
atau lebih krew sedang menjalani latihan di Perancis selama 4 tahun.
-Boleh menyelam sedalam 300 meter dan keupayaan selama 240 hari selama
setahun di laut.
-Boleh digunakan untuk menyusupkan anggota komando secara senyap jauh
ke dalam kawasan musuh.

1 xx AGOSTA 70B TRAINING (sama 39 MISSILES)
-dibina di limbungan DCN di France
-kapal selam konvesional second hand.
-Boleh melancarkan misil SM39 Exocet yang menggunakan mode inertial
navigation dan active radar homing.
-Dilengkapi 4 tiub pelancar torpedo berat 533 mm yang mempunyai jarak
20km.
-Menggunakan radar Thales dari-3000U (radar warning receiver), dioperasikan
dalam frekuensi di to ok bands.
-Kurang canggih berbanding Scorpene
-Sistemnya operasinya terdiri daripada sistem yang menggunakan masthead
antenna array dengan omnidirectional dan monopulse directional antennae serta
separate periscope warning antenna.
-Keupayaan selam sedalam 350 meter

*kapal selam scorpene malaysia ini diiktiraf yang tercanggih dan terbaik di
rantau asia tenggara dan pastinya kapal selam nuklear amerika (SSBN) USS
Charlotte pastinya sedang menunggu kehadiran Scorpene untuk diuji
keupayaannya.Dan inilah yang menggusarkan singapura,Indonesia dan
Thailand.Sebagai untuk menyeimbangkan kekuatan lautnya dengan
malaysia ,singapura telah membeli 6 buah kapal perang frigat stealth Delta
Class dan Indonesia telah membeli kapal perang korvet termaju (Korvet Sigma) dari belanda.
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-10-05 11:04


ini ka kapal selam yang malaysia nak beli ya?...ok jugak ya..nampaknya bagus juga...ada juga kapal selam bagi malaysia... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 14:22


Tahukah anda semua bahawa di Malaysia sebenarnya terdapat banyak WMD.... Malaysia has a rather large number of WMDs, mostly located in and around the Klang Valley?

memang confirm... difahamkan USA dan sekutu pun sedia maklum akan hal ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 31-10-05 07:37


what's that WMD'S???
is that world military defence......or anything???

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 09:51


Aset tentera sahabat ra.hum dalam ghuzwah badar

1- beberapa ekor unta saja
2- beberapa ekor kuda saja
3- beberapa bilah pedang, itupun pedang yang kontot, tak sempurna
4- pelepah2 tamar
5- hakikat iman dan yakin (hakikat laailaaha illallaah)
6- hakikat sunnah nabi saw (hakikat muhammadur rasulullah)

kekuatan orang mukmin bukan dalam asbab (senjata2/material), tapi dalam keimanan, ketawaan dan kesempurnaan amalan sunnah rasul saw
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 31-10-05 09:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 09:53


jauhnya yakin kita hari ni compare dengan sahabt2 dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 09:56


ramai umat Islam hari ni iman yakin rosak, yakin dengan makhluk, yakin dengan senjata, material

tak macam sahabat

kalau perang, jawabnya tak ada bantuan Allah lah

na'uzubillah...:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 09:58


sesiapa saja, walau sebesar zarah dalam hatinya ada yakin pada asbab/ghairullah (selain dari Allah) yang boleh beri kemenangan, kejayaan....

na'uzubillah, ditakuti tak cium bau syurga

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 07-11-05 15:54


assalamumalaikum semua...
apa kabar??lama tak jengok website ni...
maklumlah tengah raya sekarang ni...
apa-2 pun saya mengucapkan selamat hari raya aidilfitri dan maaf zahir dan batin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:11


Pada 31-10-05 09:51 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Aset tentera sahabat ra.hum dalam ghuzwah badar

1- beberapa ekor unta saja
2- beberapa ekor kuda saja
3- beberapa bilah pedang, itupun pedang yang kontot, tak sempurna
4- pelepah2 tamar
5- hakikat iman dan yakin (hakikat laailaaha illallaah)
6- hakikat sunnah nabi saw (hakikat muhammadur rasulullah)

kekuatan orang mukmin bukan dalam asbab (senjata2/material), tapi dalam keimanan, ketawaan dan kesempurnaan amalan sunnah rasul saw


Sebagaimana yang kita maklum bahawa perang badar merupakan peperangan pertama diantara orang islam dengan pihak kafir....
perang itu berlaku ketika di awal kemunculan islam...
dan kelengkapan perangnya memang kekurangan tetapi semangat yang berpaksikan kepada kalimat keramat ALLAH..mereka mencapai kemenangan mutlak ke atas musuh islam...
tetapi bagaimana pula ketika peperangan Yarmouk misalnya...yang berada di bawah pimpinan khalid ibnu walid yang merupakan seorang panglima,strategis dan pejuang islam.
Mereka telah berhadapan tentera rom yang jauh lebih ramai dari tentera islam.Tetapi berbekalkan hakikat iman dan yakin (hakikat laailaaha illallaah) dan hakikat sunnah nabi saw (hakikat muhammadur rasulullah) serta kelengkapan tentera yang canggih dan tersusun mereka mencapai kemenangan besar ke atas tentera rom.Lagi pun Allah juga memerintahkan hambanNYA mempertingkatkan kekuatan tentera dan tidak hanya semata-mata mengharapkan bantuan ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

maman_hakim
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7138
Posting: 19
Dari: Bandar Penggaram

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-05 17:16


kalau tak silap, kita memang kena tunjukkan kekuatan kita untuk menakut2kan orang kafir..cuba tanya kat guru2 yang pakar dalam ilmu tafsir ni...saya tak ingat surah mana..
lagipun, malaysia belum mmpu menandingi negara jiran, spura, thailand..walaupon nampak macam banyak saja kelengkapan kita, tapi tu semua dah season / old sekolah..i mean our country belum mampu beli senjata tercanggih lagi..kalau anda semua perasan, kita banyak beli senjata/ kelengkapan perang 2nd hand dari rusia di mana kebanyakkannya dah buruk...berapa banyak heli nuri, kapal trbang ringan yang terhempas smasa latihan dijalankan?? berapa banyak orang kehilangan ahli keluarga yang mati akibat terhempas kemalangan di udara? (walaupun krjn kata semua tu dah recon/ dibaiki..)
so, kepada anda semua...marilah meningkatkan produktiviti negara dan mengurangkan pembaziran, penyelewengan supaya wang negara dapat diselamatkan - dan kita mmpu beli teknologi peperangn yang baru dan canggih... lahirkan lebih ramai orang islam yang mmpu membangunkan teknologi nuklear dan beri rasa gerun kepada Yahudi esp US..

berkhidmat demi ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maman_hakimProfil   Hantar PM kepada maman_hakim   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:01


Perkukuhkan iman.....

SENJATA SECANGGIH MANA PUN KALAU ASKAR LARI DARI MEDAN.tak GUNA JUGAK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:49


Senjato canggih yo? Takpolah, yang ponting ekau bahgio. Hehehe

Sonjato den bolum di'upgrade' lagi lah. Bolum ado hakikat

:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 11:14


Bagus sangatlah... kalau semua orang Islam macam daie kita ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 09-11-05 00:10


Iman dan Takwa kepada ALLAH ialah 2 perkara yang memang tak boleh diketepikan walau dalam keadaan sekali pun...
saya sebenarnya merujuk kepada teknologi ketenteraan dan bukannya untuk mengagungkan kecanggihan teknologi ketenteraan sta mempertikaikan keupayaan ALLAH SWT..
Dalam Islam kita diminta untuk menuntut ilmu.Betul tak???Rasulullah SAW pun pernah menyuruh ummat islam menuntut ilmu walaupun sampai ke negeri china.Ilmu peperangan dan teknologi juga merupakan ilmu yang perlu di tuntut.Kita mesti belajar dan mempunyai teknologi sendiri dalam apa jua bidang pun.Dan itu memang dituntut oleh agama kita..ALLAH juga menyukai orang yang berilmu dan menyuruh ummat islam menuntut ilmu serta mengamalkannya supaya belakang hari nanti ummat islam tidak boleh diperkotak katikkan oleh musuh-2 islam .Tetapi cuba perhatikan ummat islam sekarang ni terutamanya di palestin,iraq,chehnya,selatan thailand,afghanistan,kashmir dan lain-2 lagi.Mereka ditindas,dibunuh,disembeih,disiksa dan di...yang lain-lain lagi oleh musuh-2 islam.kita ummat islam terutamanya di malaysia hanya mampu menitiskan airmata dan mengirimkan doa sahaja untuk mereka.kita tak mampu berbuat apa-2.Nak mengangkat senjata pun takut.Pemimpin-2 negara islam pula hanya boleh membuat kenyataan "KAMI MENGUTUK SEKERAS-KERASNYA SERANGAN TERHADAP UMMAT ISLAM" dan tak berani secara terbuka mempertahankan ummat islam di negara lain.Kita hanya boleh menonton kesakitan dan keperitan mereka di kaca televisen.Tak rasa malukah atau bersalahkah di jiwa kita melihat ummat islam sekarang dijadikan kambing hitam untuk dipersalahkan atau lembu untuk disembelih.Walaupun kita tahu ada juga ummat islam yang berjihad menentang musuh allah seperti hizbullah,hamas dan lain-2 lagi.Tapi adakah cukup dengan senjata ringan seperti raifal,pelancar roket dan periuk api tahun 70-an tinggalan soviet union dan hanya melancarkan serangan gerila (serangan hendap) sahaja.Senjata yang digunakan pun bukanlah ciptaan ummat islam tapi milik musuh islam yang dirampas oleh pejuang islam sendiri.Dan cukupkah dengan hanya pemuda-2 palestin sahaja yang menentang tentera zionis laknatullah dengan menggunakan batu-2 dan bom petrol tapi dibalas oleh tentera zionis laknatullah dan sekutunya dengan senjata api pelbagai jenis dan variasi,bom berskala besar,peluru berpandu,kereta kebal,kereta perisai,jet-2 pejuang,jet-2 pengebom,senjata biologi,senjata kimia dan mungkin juga dengan senjata nuklear.Saya bukannya hendak mengajak anda semua mengangkat senjata dengan tak tentu hala dan mnyerang musuh allah dengan membabi-buta.Tapi saya nak buat perbandingan diantara musuh islam dengan orang islam pada masa sekarang.Hakikatnya ummat islam seperti kita ketinggalan amat jauh dari segi ilmu dan lain-2 lagi.Kita tak ada ilmu yang mencukupi dan kepakaran tersendiri terutamanya dalam teknologi ketenteraan.Lain pula dengan Ummat islam terdahulu ,mereka mempunyai angkatan tentera yang terhebat di darat dan di laut dan menguasai 2/3 dunia ketika zaman pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab.Mereka digeruni dan dihormati musuh.Ummat islam dahulu lengkap dengan tentera berkudanya yang terdiri dari unit-2 kalvarinya serta Kor infantri yang canggih.Mereka juga lengkap dengan kapal-2 perang yang dilengkapi meriam-2 dan boleh mengangkut ramai askar dalam satu-2 masa.Walaubagaimana pun,mereka juga kuat beriman kepada dan tidak mengharap kepada kekuatan dan keteguhan makhluk selain dari ALLAH SWT.Mereka juga mengamalkan sunnah Rasulullah SAW seperti bersugi,solat tahajud dan lain-2 lagi.Apabila mereka berperang,mereka juga menggunakan senjata yang canggih dan hebat pada era tersebut bagi manghadapi musuh islam dan mereka meminta pertolongan ALLAH dan keredhaanNYA setelah mereka berusaha.ALLAH tak suka orang yang tidak berusaha tetapi hanya mengharapkan kepada bantuanNYA sahaja.ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN MEREKA SENDIR YANG INGIN MENGUBAHNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 09-11-05 00:39


Pada 31-10-05 09:51 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Aset tentera sahabat ra.hum dalam ghuzwah badar

1- beberapa ekor unta saja
2- beberapa ekor kuda saja
3- beberapa bilah pedang, itupun pedang yang kontot, tak sempurna
4- pelepah2 tamar
5- hakikat iman dan yakin (hakikat laailaaha illallaah)
6- hakikat sunnah nabi saw (hakikat muhammadur rasulullah)

kekuatan orang mukmin bukan dalam asbab (senjata2/material), tapi dalam keimanan, ketawaan dan kesempurnaan amalan sunnah rasul saw



ASET TENTERA ISLAM DI BAWAH PIMPINAN KHALID AL WALID
DALAM PEPERANGAN YARMOUK....

1-ANGKATAN TENTERA SEJUMLAH 40,000 ORANG
2-10,000 0RANG TENTERA KALVARI BERKUDA
3-5000 ORANG PEMANAH TEPAT YANG DITEMPATKAN DI TEMPAT
STRATEGIK.
4-MEMPUNYAI 36 BUAH REJIMEN INFANTRI DENGAN SETIAP
SEBUAH MEMILIKI ANTARA 800 HINGGA 900 ANGGOTA DAN
2 REJIMEN KALVARI LEBIH KURANG 2000 ANGGOTA.
5-PASUKAN KALVARI ATURGERAK CEPAT SEPERTI KOMANDO
YANG DIANGGOTAI LEBIH KURANG 4000 ORANG DAN DIPIMPIN
SENDIRI OLEH KHALID AL-WALID.
6-PASUKAN TENTERA WANITA ISLAM YANG TERDIRI DARIPADA
PARA ISTERI PEJUANG SENDIRI YANG BERTINDAK SEBAGAI
PASUKAN LOGISTIK (BEKALAN) DAN PERUBATAN.
7-PASUKAN PENINJAU ATAU TIM-2 PASUKAN AMARAN AWAL
(RECON TEAM) YANG DITEMPATKAN DI ATAS BUKIT-2
SEBAGAI PENJEJAK DAN PENGESAN
8-MELAKUKAN TAKTIK SERANGAN MENGEJUT DAN KONVESIONAL
(BERPERANG SECARA BERDEPAN-2 UNTUK MEMBUKTIKAN
UMMAT ISLAN TIDAK TAKUT DAN GENTAR dengan MUSUH ISLAM)
9-MELAKUKAN GERAKAN MANUEVER DAN SERANGAN PSIKOLOGI
10-HAKIKAT IMAN DAN YAKIN (hakikat laailaaha illallaah)
11-HAKIKAT SUNNAH NABI MUHAMMAD SAW (hakikat
     MUHAMMADUR RASULULLAH)


MUSUH ISLAM PULA DIANGGARKAN SERAMAI 220,000 ORANG YANG TERDIRI DARI PELABAGAI BANGSA yang DATANG DARI PELOSOK JAJAHAN ROM.UMMAT ISLAM MENDAPAT KEJAYAAN BESAR DALAM PEPERANGAN INI WALAUPUN RAMAI YANG SYAHID DAN SEKALIGUS KEMENANGAN INI MENJADI PNCA JATUHNYA EMPAYAR ROM DAN PARSI....ISLAM ITU HEBAT DAN UNIVERSAL...SAYANG JIKA KITA TIDAK MEMANFAATKAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 09-11-05 01:21


Pada 30-10-05 14:22 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

Tahukah anda semua bahawa di Malaysia sebenarnya terdapat banyak WMD.... Malaysia has a rather large number of WMDs, mostly located in and around the Klang Valley?

memang confirm... difahamkan USA dan sekutu pun sedia maklum akan hal ini.



WHAT'S THAT WMD???
CAN U EXPLAIN TO US!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 02:50


terima kasih GTF....baru terbukak mata saya nak carik maklumat tentang pertahanan negara ini..kalau boleh letakkan sekali website2 yang ada kaitan dengan ketenteraan ini...mesti best...ilmu yang best..terima kasih bbayak....

p/s: sbyk mana pun kita nya alatan keteentaraan, kalau tak disertai dengan strategi yang mantap dan kepimpinan yang bijak serta niat yang betul...kemenangan memang sukar nak diperolehi...harap2...wujud lagi bijak pandai dalam peperangan macam zaman sahabat dulu dan panglima2 islam termashur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 09-11-05 15:45


Pada 09-11-05 02:50 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih GTF....baru terbukak mata saya nak carik maklumat tentang pertahanan negara ini..kalau boleh letakkan sekali website2 yang ada kaitan dengan ketenteraan ini...mesti best...ilmu yang best..terima kasih bbayak....

p/s: sbyk mana pun kita nya alatan keteentaraan, kalau tak disertai dengan strategi yang mantap dan kepimpinan yang bijak serta niat yang betul...kemenangan memang sukar nak diperolehi...harap2...wujud lagi bijak pandai dalam peperangan macam zaman sahabat dulu dan panglima2 islam termashur..



website yang saya selalu join...tak banyak sangat...
yang saya selalu surf ialah...www.gempurwira.com...www.army-technology.com...www.tempur.com.my....www.mod.gov...dan lain-2 lagi.
dan kalau bernasib baik kita boleh menonton video dokumentari tentang cara operasi senjata-2 berkuasa tinggi sama ada milik rusia atau negara lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 15:59


Yeah..... memang banyak. Ada lebih kurang 9999 buah/biji WMD di Malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 10-11-05 19:49


satu lagi website.....http://forum.keypublishing.co.uk...
cubalah surf ...macam-2 ada.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 10:55


Allah menyeru umat islam memperlengkapkan diri kemampuan peralatan senjata sedaya mungkin untuk pertahankan diri dan memerangi musuh-musuh islam, kerana allah sukakan hambanya yang kuat,jangan kita pertikaikan kekuatan alat senjata tidak penting, senjata adalah alat untuk kita pertahankan diri itulah sunnahnya, kekuatan iman dan ketaqwaan terhadap allah adalah satu kekuatan spiritual, akan membangkitkan diri semangat jihad dan keyakinan diri terhadap perjuangan,

sejarah telah membuktikan intiti haram yahudi dapat menaluki arab dapat membuka empayer ditengah-tengah negara umat islam,Kenapa itu berlaku..adakah kerana di tanah arab itu tiada ulama, tiada orang baik-baik yang mendoakan kejayaan ummat islam, kita terima sirah sebagai satu iktibar dalam perjuangan,kita lihat kemampuan umat islam semasa rasullah, tidakkah rasullah telah mengerah seluruh kemampuan ummat islam untuk mempertahankan diri dan memerangi kau kafir,tidakkah rasul telah meminta fikiran sahabat untuk memerangi musuh allah itu,

dengan kelengkapan yang sedikit itulah tentera islam mengalahkan empayer rom dan parsi,dengan iman dan keyakinan itulah pertolongan allah datang mencurah-curah,apa salahnya jika malaysia mengukuhkan kekuatan ketenteraan,dari segi kewangan kita berkemampuan untuk membeli, kita sudah mampu mencipta sendiri senjata ringan walaupun lekeh tetapi lebih baik dari dunia arab palastin, 50 tahun dijajah apa yang mereka dapat cipta, hanya sucide bomb yang menggerunkan israel,apa pekdahnya kepada kita umat islam..timbul lagi fitnah kepada ugama dan umat islam, menjadi perbalahan ulama sama ada syahid atau tidak..

kepada ustaz-ustaz dan ulama-ulama diluar sana jika anda ingin melihat tentera islam sejati wujud di malaysia ,dipersilakan anda semua join dengan kami, perbaikilah keburukan yang ada dalam angkatan tentera, berjihadlah dengan kami, jangan hanya tahu mencari keburukan kami, hargailah nyawa-nyawa yang telah berjuang untuk kemerdakaan, untuk pertahankan negara ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 12:34


jika hati tak bersama Allah, tak guna juga walaupun aset dan senjata berjuta2 ringgit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 16-12-05 21:32


PESAWAT KARGO A400M UNTUK TUDM
ASSALAMUALAIKUM....
MALAYSIA TELAH MEMBELI 4 BUAH PESAWAT PENGANGKUT TERBARU A400M UNTUK KEGUNAAN TENTERA UDARA DIRAJA MALAYSIA YANG BERNILAI HAMPIR BERJUMLAH RM 2.8 BILLION DARI SYARIKAT AIRBUS MILITARY......PESAWAT INI DIJANGKA SAMPAI PADA 2013.iA BAGI MENGGANTIKAN PESAWAT KARGO LOCKHEED MARTIN C-130 HERCULES BUATAN AMERIKA YANG HAMPIR TAMAT PERKIDMATANNYA.PESAWAT INI DIGUNAKAN UNTUK MENANGANI ISU-2 GLOBAL YANG MELIBATKAN NEGARA DALAM USAHA-2 BANTUAN KEMANUSIAAN ATAU "HUMANITARIAN ASSISTANCE" SEPERTI DI ACHEH DAN PAKISTAN.SELAIN ITU, PESAWAT INI JUGA MEMAINKAN PERANAN UTAMA DALAM OPERASI MENGHANTAR ANGGOTA DAN BEKALAN KE LOKASI-2 SEPERTI DI SEMPADAN ATAU PERBATASAN NEGARA...REKABENTUK A400M MENGGUNAKAN KONSEP MODEN PENGURUSAN LOGISTIK TERMASUK SISTEM KARGO MENGGUNAKAN PALET DAN KOMTENA.PESAWAT INI JUGA BOLEH MENGANGKUT 2 KALI GANDA PESAWAT YANG DIGUNAKAN PAKAI SEKARANG.IA MAMPU MEMBAWA ANGGOTA PAYUNG TERJUN SERAMAI 116 ORANG YANG BERKELENGKAPAN PENUH....UNTUK TUGAS KEMANUSIAAN IA MAMPU MEMBAWA 66 BUAH USUNGAN (STRECHER) SERTA 25 ORANG ANGGOTA PERUBATAN...WASSALAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 16-12-05 22:13


HELIKOPTER A 109 LOH UNTUK TENTERA DARAT MALAYSIA....

TENTERA DARAT MALAYSIA TELAH MENERIMA HELIKOPTER A 109 LOH (LIGHT OBSERVE HELICOPTER) PERTAMANYA PADA PAMERAN LIMA (LANGKAWI INTERNATIONAL MARITIME AEROSPACE) 2005 YANG LALU.MALAYSIA TELAH MEMESAN HELIKOPTER JENIS INI SEJAK DARI OKTOBER 2003 YANG LALU SEBANYAK 11 UNIT.HELIKOPTER INI DIKATEGORIKAN SEBAGAI HELIKOPTER PENINJAU RINGAN YANG AKAN DIOPERASIKAN DI BAWAH SKUARDON 881 PASUKAN UDARA TENTERA DARAT (PUTD) DI PANGKALAN KEM MAHKOTA,KLUANG JOHOR.IA BAGI MENGGANTIKAN HELIKOPTER SA13B ALOUTE 11 YANG SUDAH USANG DAN TIDAK PRAKTIKAL LAGI.
     FUNGSI HELIKOPTER INI ADALAH DALAM TUGAS-2 PENINJAUAN,PEMERHATIAN RINGAN UDARA DAN MEMBERIKAN TEMBAKAN DARI UDARA UNTUK TENTERA DARAT DALAM SERANGAN RAPAT UDARA.IA BERKEUPAYAAN ANTI-TANK.SELAIN ITU,HELIKOPTER INI JUGA BERPERANAN UNTUK MENGANGKUT ANGGOTA KOMANDO MENYUSUP SECARA SENYAP JAUH KE KAWASAN MUSUH.PESAWAT INI DILENGKAPI DENGAN ENJIN TURBOMECCA ARRIUS 2K2 dengan SISTEM KAWALAN AUTOMATIK (FADEC).ENJIN HELIKOPTER YANG BERKELAJUAN TINGGI INI ADALAH SATU KELEBIHAN DIMANA HELIKOPTER INI BOLEH DIATURGERAK MENGIRINGI HELIKOPTER PENYERANG SEPERT HELIKOPTER APACHE ATAU ROOIVALK CSH 2 DAN MENYEDIAKAN TEMBAKAN SOKONGAN DI MEDAN.DALAM OPERASI SERANGAN RAPAT UDARA (CLOSE AIR SUPPORT) HELIKOPTER INI BOLEH MEMBAWA PELURU BERPANDU ANTI KERETA KEBAL TOW HEAT DAN ROKET 60 DAN 80 INCI YANG BOLEH DIPASANG DILUAR RANGKANYA.IA JUGA DILENGKAPI DENGAN MESINGAN 7.62 DAN 12.7 MM DI BAHAGIAN DALAMNYA.HELIKOPTER INI BOLEH BEROPERASI SIANG DAN MALAM SEJAUH 500 BATU NAUTIKA DAN BERLEGAR SELAMA 4 JAM SAHAJA.BAGI OPERASI MENYELAMAT,HELI INI AKAN DILENGKAPI DENGAN SEBUAH HOS ELEKTRIK SEBERAT 270KG DAN SEUTAS KABEL SEPANJANG 75 METER.KELENGKAPAN LAIN ADALAH SEPERTI LAMPU MENCARI AN SX-16 DAN PEMBESAR SUARA....DENGAN PEROLEHAN INI TENTERA DARAT MAMPU MENGOPERASIKAN UNIT UDARANYA TANPA MEMERLUKAN BANTUAN DARI TUDM LAGI DAN MELETAKKAN UNIT UDARA tadi DI ANTARA YANG BERKEUPAYAAN DI RANTAU INI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-06-06 20:58


kita kena tambah banyak benda lagi ini...
nuklear sebagai benteng...
mana-mana negara kafir yang buat kacau xtentu pasal kat negara islam tu kena lah nanti...
hehe :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:48


HELIKOPTER A 109 LOH ni memang best, laju dan lincah saja...

!!! QUOTE !!!


ROYAL MALAYSIAN AIR FORCE:TENTERA UDARA DIRAJA M"SIA
18 xx SU 30MKM MRCA (MULTI ROLE COMBAT AIRCRAFT)
15 xx MIG 29N AIR SUPERIORTY
2 xx NIG 29NUB
8 xx 18D FIGHTER - ATTACK NITE HAWK
10 xx F5E (lah)
3 xx F5F(lah)
2 xx RF 5E TIGEREYE
16 xx HAWK 208
7 xx HAWK 108
30 xx A4 PTM SKYHAWK (lah)
17 xx MB 339C (ex RNZAF TO BE PROCURE)
7 xx MB 339AM
8 xx PC 7 maka II
36 xx PC 7
20 xx MD3-160 AEROTIGA
8 xx C130H-30
2 xx C 130H
4 xx KC 130H (2 ON CONVERSION)
8 xx C dan 235-220M (2 ORDER)
4 xx B200T MPA
8 xx CESSNA 402B
1 xx GLOBAL EXPRESS
1 xx REGIONAL JET VIP CRJ700
1 xx FALCON 900B
1 xx FOKKER F 28-1000 VIP
3 xx EAGLE ARV LONG RANGE UAV
28 xx SIKORSKY S61A4 ( 6 CSAR VERSION SOON)
2 xx AS 61N1
1 xx A109C
RMAF HAS APP 3 PROVOS/INFANTRY BATT-WITH 1 SOF BATT.
(SPECIAL OPERATION FORCE )


agaknya berapa peratuskah yang sedia boleh guna sekirenye Red Alert peperangan bermula malam ni...?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:52


Pada 25-03-08 22:48 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

HELIKOPTER A 109 LOH ni memang best, laju dan lincah saja...

!!! QUOTE !!!


ROYAL MALAYSIAN AIR FORCE:TENTERA UDARA DIRAJA M"SIA
18 xx SU 30MKM MRCA (MULTI ROLE COMBAT AIRCRAFT)
15 xx MIG 29N AIR SUPERIORTY
2 xx NIG 29NUB
8 xx 18D FIGHTER - ATTACK NITE HAWK
10 xx F5E (lah)
3 xx F5F(lah)
2 xx RF 5E TIGEREYE
16 xx HAWK 208
7 xx HAWK 108
30 xx A4 PTM SKYHAWK (lah)
17 xx MB 339C (ex RNZAF TO BE PROCURE)
7 xx MB 339AM
8 xx PC 7 maka II
36 xx PC 7
20 xx MD3-160 AEROTIGA
8 xx C130H-30
2 xx C 130H
4 xx KC 130H (2 ON CONVERSION)
8 xx C dan 235-220M (2 ORDER)
4 xx B200T MPA
8 xx CESSNA 402B
1 xx GLOBAL EXPRESS
1 xx REGIONAL JET VIP CRJ700
1 xx FALCON 900B
1 xx FOKKER F 28-1000 VIP
3 xx EAGLE ARV LONG RANGE UAV
28 xx SIKORSKY S61A4 ( 6 CSAR VERSION SOON)
2 xx AS 61N1
1 xx A109C
RMAF HAS APP 3 PROVOS/INFANTRY BATT-WITH 1 SOF BATT.
(SPECIAL OPERATION FORCE )


agaknya berapa peratuskah yang sedia boleh guna sekirenye Red Alert peperangan bermula malam ni...?





entahlah rasanya dalam 64% saja,banyak rosak saja dan pemimpin banyak songlap dalam pembelian aset



p/s------>A 109 lincah?Kenapa Kiowa Warrior tu lagi lincah saja dari A 109?dah terbukti di medan perang.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 23:07


Topik Aset Tentera ni silap skop ke?

Sepatutnya masuk kategori jenaka lah.

Sekadar pendapat.


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 23:09


hhehehhehe..

Walaupun aset ketenteraan kita dipegang oleh org yang tak sepatutnya..

Menyalah guna kuasa..


Tapi Alhamdulillah komando-komando kita dalam ranking yang atas dunia. World!


Alhamdulillah


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 23:11


tentere terbaik dalam ilmu hutan tropika malaysia ialah senoi prak, hebat betul depe ni, tentera2 yang nak serang malaysia kena pikio banyak kali kalau nak mobilize tentere melalui hutan, silap-silap; depe yang sesat dan maut.

Anggota tentera khas malaysia juga yang terbaik, setuju kata-kata muddathsir


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 08:18


Pada 23-10-05 10:58 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya TLDM kita belum ada lagi kapal selam ... singapura dah ada kapal selam..



Assalamualaikum..
tu 3 tahun lepas..sekarang dah ada dua rasanya...tapi kedua-duanya adalah secondhand..Allahua'lam...

p/s: Kalau salah tolong betulkan..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-03-08 08:30


Pada 24-10-05 13:37 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-10-05 10:38 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!



Betul tak kalau saya kata kita agak ketinggalan dari segi pertahanan kalau dibandingkan negara jiran lain kerana budget kita banyak digunakan untuk kegunaan rakyat seperti pinjaman dan biasiswa pelajaran, pencen, subsidi minyak ...



Nak ulas sikit tentang perkara ini.Saya setuju budget kita banyak digunakan untuk kegunaan rakyat seperti pinjaman dan biasiswa pelajaran, pencen, subsidi minyak ,kalau duit habiskan untuk pertahanan lingkuplah students macam kita ini. :lol: Nak belajar sampai U pun kalau duit sendiri belum tentu dapat capai.Kita nak jadi macam Amerika ke,yang banyak membazirkan duit dekat pertahanan sampaikan news orlean pun tak dapat bantuan disebabkan perkara ini.Walaupun kita boleh berbangga dengan indonesia kerana menghasilkan senjata tapi kita kena tengok pula aspects lain,rakyatnya hidup melarat,subsidi minyak dimansuhkan.
Nak kita hidup susah macam itu?



maksudnya kalau peruntukkan untuk kekuatan tentera ditambah maka berkuranganlah peruntukan untuk pendidikan? pencen? subsidi dan lain-lain.?? hingga nak masuk U pun tak dapat sebab tak ada peruntukan.. begitu?

bagaimana pula peruntukan untuk pembangunan yang menelan belanja beratus billion ringgit.. boleh pula dilaksanakan? sebab itulah terlalu banyak koridor sana koridor sini lepas itu tidor!!

budget untuk pertahanan negara memang perlu diutamakan sama seperti badget untuk pendidikan/ subsidi ect. dan pembangunan pula biarlah seiring..

pembangunan-beratus biliion 'basikal mak dia' kalau masih ramai lagi rakyat yang tak cukup makan!!(tak cukup makan disini maksudnya kehidupan yang kurang selesa-cukup-cukup sahaja)

mengenai Kenapa negara tidak mampu lagi menghasilkan 'produk pertahanan' buatan sendiri.. letak persoalan ini kepada pemerintah, xspecially najib, kalau setakat beli sana-sini.. arwah nenek sebelah member aku boleh buat begitu..

berapa ramai engineer/professor yang boleh membantu.. atau mereka ni sama sahaja macam kerajaan.. tak peduli tentang perkara ini hanya mementingkan keperluan diri sendiri.. YELAH! sekian lama aku hidup atau anda yang baca ini hidup.. belum pernah dengar ura2 mengatakan kerajaan nak buat 'produk pertahanan'(produk yang boleh dibanggakan) sendiri!! ada? ada tak?

ini bukan soal membazir dalam memperkuatkan pertahanan negara.. ianya penting jika negara di ancam pisak luar.. jika terjadi, masakan kamu mampu untuk melanjutkan pelajaran lagi!! basikalllll!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-03-08 09:10


huhuhu ye ke...dengar2 ada saja kajian yang dijalankan untuk peralatan perang buatan MALAYSIA ni..tapi kerajaan yang tak nak support..bagaimana??salah penyelidik jugak ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-03-08 09:43


Pada 26-03-08 09:10 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu ye ke...dengar2 ada saja kajian yang dijalankan untuk peralatan perang buatan MALAYSIA ni..tapi kerajaan yang tak nak support..bagaimana??salah penyelidik jugak ke??


ada? kerajaan tak support? sila nyatakan.. wahai sedara/i ann_1 nak juga saya tahu.. (kalau setakat buat peluru tak mengapalah..dah tahu)

dan kalau setakat masih menyelidikkkkkk setelah sekian lama.. apa cerita? sekurang2nya tunjukkanlah bahan penyelidikan itu kepada umum - supaya umum tahu "ohh.. kerajaan & pakar ada buat sesuatu dengan pertahanan negara.." tapi, ada tak?? ada tak produk pertahanan yang boleh dibanggakan direkacipta??? tunjukkan model pun jadilahh.. huhu :P

jika kerajaan tak support untuk itu.. apa nak dihairankan(nak cerita juga ke? tak payahlah.. penat saja) :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 18:05


Pada 25-03-08 23:09 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

hhehehhehe..

Walaupun aset ketenteraan kita dipegang oleh org yang tak sepatutnya..

Menyalah guna kuasa..


Tapi Alhamdulillah komando-komando kita dalam ranking yang atas dunia. World!


Alhamdulillah


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir




iyakah?setahu saya Navy SEAL amerika lah sebab dah ada banyak track record penglibatan mereka dalam peperangan disemua iklim.kalah dan menang tu normallah tak perlulah provok2 pula.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

umarzahrawi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25986
Posting: 91
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-03-08 19:13


dengar macam hebat saja kan...sepatutnya kekuatan tentera kita jauh lebih hebat daripada apa yang ada sekarang ni...budget negara untuk perthnn adalah tinggi tetapi hasil yang dapat dlihat adalah kurang brbndg dengan apa yang sepatutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umarzahrawiProfil   Hantar PM kepada umarzahrawi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:16


Rashdin, teman akui Navy SEAL adalah Special Task Force Unit yang terbaik, tetapi Malaysia punya pun antare yang terbaik. Macam France...

tapi sehebat2 Navy Seal, InsyaAllahutaa'ala mereka sukar nak menyusup masuk ke Semenanjung Malaysia. ;-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:18


Laksamana Pertama Dr. Haji Sutarji bin Kasmin, bekas pemerintah PASKAL (1975 - 2003) adalah pensyarah teman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:51


Kalau mengikut Hassan Al-Banna untuk membina kekuatan, umat Islam perlu tekankan perkara berikut:
1.Kekuatan iman dan akidah
2.Kekuatan kesatuan dan jatidiri
3.Kekuatan senjata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 20:33


Pada 26-03-08 19:16 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Rashdin, teman akui Navy SEAL adalah Special Task Force Unit yang terbaik, tetapi Malaysia punya pun antare yang terbaik. Macam France...

tapi sehebat2 Navy Seal, InsyaAllahutaa'ala mereka sukar nak menyusup masuk ke Semenanjung Malaysia. ;-)





memanglah tapi navy seal praktikkannya dalam semua perang yang disertai sama ada terbuka ataupun rahsia.cuba tengok di vietnam,iraq dan afghanistan serta amerika latin.tu tak termasuk green beret,delta force dan lain-lain pasukan khas mereka.modul mereka banyak dijadikan rujukan seluruh dunia.mereka boleh saja menyusup kesemenanjung malaysia kerana tak mustahil.mereka dah buktikan kebolehan mereka di vietnam jadi negara kita pun boleh.



p/s------>diri ini lagi minat dengan pasukan khas black CIA.pernah dengar tak?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 20:41


erm, teman setuju dengan pendapat meke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 20:47


hmm,tapikan Kenapa pula ada korupsi dalam pembelian ya?sedangkan negara kafir macam amerika pun tak ada pun buat macam tu ni pula ada komisen2 pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

umarzahrawi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25986
Posting: 91
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-03-08 20:49


hmmm...geng2 komando kita pun hbat juga...tak kira grak khas ke, PASKAL ke,PASKAU ke...semua otai2 ni..hehehe bukan senang nak jadi pskan khas ni..yang terbaik saja dapat masuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umarzahrawiProfil   Hantar PM kepada umarzahrawi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 20:54


Pada 26-03-08 20:49 , umarzahrawi posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...geng2 komando kita pun hbat juga...tak kira grak khas ke, PASKAL ke,PASKAU ke...semua otai2 ni..hehehe bukan senang nak jadi pskan khas ni..yang terbaik saja dapat masuk..





tapikan psukan komando kita kurang pengalaman dalam perang konvensional dan peralatan pun tak berapa bagus.kalau komando barat cuba tengok,siap dengan macam-macam gajet canggih.tengok pula singapura dan jiran baru asia australia semua pasukan khas dia bukan setakat ada kepakaran tapi ada gajet2 canggih.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

umarzahrawi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25986
Posting: 91
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-03-08 21:12


hmm...gadget yang komando Malaysia pakai cggh juga...saya tak berapa tau dengan nme2 gadget ni..tapi PASKAL ada beli gadget yang us punya cmndo pakai...yang latest ...lagi 1 walaupun mereka ni tak terlibat dengan program knvensional..tapi mereka tetapi diuji dengan task2 yang agak susah untuk seorang yang biasa boleh buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umarzahrawiProfil   Hantar PM kepada umarzahrawi   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» ASET ANGKATAN TENTERA MALAYSIA ( PENGETAHUAN AM)

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207911 saat. Lajunya....