Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 10 jam, 52 minit yang lalu
wadud: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: apakah faktor rosaknya remaja islam?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» apakah faktor rosaknya remaja islam?

Please Mendaftar To Post


Oleh apakah faktor rosaknya remaja islam?

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 10:12


setiap kita ada pandangan tersendiri mengenai perkara ini...
jadi nya ada baiknya jikalau kita boleh sama2 bincang dan mencari jalan terbaik untuk mengembalikan kegemilangan islam menangkis tanggapan bahawa remaja islam ialah remaja yang teruk,jadinya ketika mana saya membaca surat khabar,mastika dan lain majalah ianya tidak lari dari tajuk mengenai masalah sosial yang melibatkan remaja islam, :-( jadinya adakah kita nak menghukum semua remaja islam itu rosak tentulah tidak dengan kata lain#kerana nila setitik rosak susu sebelanga#jadinya kerana sebahagian yang merosakkan imej remaja islam maka rosaklah imej remaja islam semuanya..contohnya saya menegur seseorang muslimat yang boleh dikatakan sosial maka dia menjawab ala sama saja yang pakai tudung ke tak pakai tudung ke,yang pakai jubah dengan yang tak jubah,yang berkopiah dengan yang tak berkopiah jadi ini merupakan medan yang perlu kita jelaskan mengenai keadaan sebenar kepada mereka yang kurang memahami erti agama islam yang sebenar memandang kita sebagai muslim atau muslimat yang mempunyai ilmu di dada bertepatan dengan #hadis rasullah sampaikan ilmu walaupun satu ayat# apatah lagi hal ini merupakan perkara yang serius perlu kita ambil berbanding dengan perkara lain,kita sebagai orang yang menuntut ilmu wajib bagi diri kita mengislah semula masyarakat remaja islam dalam menjadi role model kepada non muslim..saya hanya memberikan kesedaran kepada kita semua betapa pentingnya perkara ini yang mana ianya mencakupi kehidupan sejagat..lakukanlah sekadar mana yang kita mampu di peringkat u majlis perwakailan pelajar dan persatuan2 memainkan peranan penting sebagai barisan yang menjadi pelapis pada masa akan datang,manakala di peringkat negara pemimpin perlulah menjalankan pembagunan material seiring dengan pembagunan insan..dan pemimpin negara perlulah mempunyai sikap keterbukaan dalam membincangkan agenda rakyat,akhirnya pendapat saya bagi pemimpin negara mestilah menerapkan program yang membentukkan kekuatan akidah,rohani seiring dengan arus globalisasi contohnya kurangkan program rancangan berbentuk realiti tv dengan program tarbiyah,seimbangkan program dakwah dan hiburan...sekian jadikanlah ramadhan al-mubarak sebagai madrasah dalam mendisplinkan diri kita...ilaliqa' maalsalamah
[ Telah diedit oleh: wiqayatuldin pada 18-10-05 10:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 10:19


faktor utama ye?...

HIBURAN dan SUKAN...

dua perkara ni kalau tak dipantau dengan baik boleh mengundang 1001 satu mcam masalah dalam masyarakat...fikir lah sendiri apa yang dimaksdkan dengan HIBURAN dan SUKAN...selamat berfikir!

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 11:15


:roll: :roll: banayak faktor yang mendorong remaja rosak...selain daripada pengaruh persekitaran, pengaruh yang direka oleh kaum Yahudi laknatulla itu pun dah cukup untuk membuatkan remaja rosak. :-o

:-| contoh macam rokok, Marlboro, 1 brand rokok yang agak famous, ni adalah yahudi punya. kalau kita lihat, merokok banyak memberikan kita bahaya dan kemudaratan. orang-orang yahudi ni sebenarnya tak merokok sangat (tapi ada la juga ckit2),so orang Islam pula yang kuat merokok, & rokok itu adalah haram. jadi, kita telah dipengaruhi oleh yahudi, betul tak........... :-o :-o :-o :-(

p/s: ni bukan saja untuk remaja, tapi dewasa pun sama sebab semua peringkat umur & jantina dah pandai merook sekarang. :-|


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:06


assalamualaikum....
batas sosial jugak mainkan peranan...perlu jaga kelakuan dan batas antara laki dan perempuan....
sebab ramai remaja islam hari ini buat endah tak endah saja tentang perkara ini...
so tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 12:20


hiburan adalah faktor utama.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 14:32


senang saja jwbnya...punca utama pastinya dari rumah...jika dirumah tidak mengamalkan asas dan teras didikan agama yang teguh..pasti goyahlah iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 14:42


assalamualaikum..
ya.. begitu banyak sekali faktor2 yang menjadi asbab kepada keruntuhan akhlak para remaja khususnya remaja islam... seperti yang tersenarai oleh2 sahabat2 dia atas....
masalah luaran dan dalaman..untuk mengelakkan perkara di atas terus berlaku pertama sekali kita kena memantapkan aqidah islamiyyah kita kerana itulah tunjang yang paling utama..

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 02:35


Assalamualaikum..
banyak faktornya..

Antaranya..suasana persekitaran di mana mereka dilahirkan. bolehke kita salahkan kota2 besar macam kl yang merosakkan aqidah mereka?kota adalah tempat manusia bekerja, belajar,pusat pentadbiran and so on. Kota besar umat Islam juga diduduki oleh umat bukan Islam yang akhlak mereka telah menyeleweng dan derhaka kepada Tuhan yang Menciptakan. Saya rasa kebanyakan masyarakat kota sudah lupa kepada ALLAH SWT, Tuhan Yang menjadikan sekelian alam. Kenapa jadi begitu?
Fahaman kebendaan antara jawapannya. Masyarakat Islam dan bukan Islam memandang wang sebagai penyelesai kepada kehidupan zaman moden ini. Banyak orang berkata, kalau duduk di KL perlu wang banyak untuk mengurus kehidupan. Mengapa mereka tidak berkata," Kita perlu banyak bersolat dan tawakal kepada ALLAH SWT untuk menyelesaikan masalah hidup kita di bandar besar ini."

Tarbiyyah Islam yang mantap adalah cara untuk kita menolong umat yang sedang rosak akhlak dan aqidah ini. Tolonglah dengan penuh kasih sayang waktu kita berdakwah. Moga penujahan minda dari Barat yang semakin lama conquer minda anak2 remaja ISLAM kita sekarang ni dapat dibendung..


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 20:36


pada pendapat saya..rosaknya remaja islam pada masa kini .....adalah bergantung pada diri sendiri dan didikan yang diperolehi..ibu bapa dianugerahkan anak2 ibarat kain putih,jika baik corak nya,maka baiklah perangai anak2.selain itu faktor persekiran juga memainkan peranan penting,so ibu bapa perlu kawal pergaulan anak2.
[ Telah diedit oleh: asha_gurl pada 17-12-05 20:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 23:40


bagi saya, faktornya adalah:

1. kurangnya didikan agama: faktor utama

2. faktor persekitaran (termasuk sukan, hiburan dan sebagainya...)

kita selalu ambil remeh tentang faktor2 ini, sedangkan ia sangat berpotensi untuk menyumbang kepada keruntuhan moral di kalangan remaja Islam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105708 saat. Lajunya....