Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 28 hari yang lalu
ronniefinancehome: 39 hari yang lalu
MTMKi: 49 hari yang lalu
usop79: 50 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: bolehkah kita mempercayai sesuatu ramalan dan zodiak??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» bolehkah kita mempercayai sesuatu ramalan dan zodiak??

Please Mendaftar To Post


Oleh bolehkah kita mempercayai sesuatu ramalan dan zodiak??

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 11:58


assalamualaikum....

bolehkah kita mempercayai ramalan-ramalan yang terdapat dalam website friendster..atau dimana2 website..kadang-kadang apa yang diramal..secara tak langsung ada kaitan dengan kita..itu hanya kebetulan..tapi kebenaran kita tidak tau....sekarang jika lihat pada magazine pun ada terisi horoskop atau zodiak..setahu saya ini hanya untuk hiburan tetapi kadang-kadang ada setengah kita terlalu taksub dengan ramalan @zodiak ini..
so apa pendapat anda semua tentang ?? adakah berdosa seseorang itu mempercayainya??


wassalam :-) :-?


-----------------
saya ini jenis yang happy go lucky..peramah...saya ini kembar...saya ini bolehlaa dikatakan manja sikit..hehehe..
suka memasak..lebih2 lagi resepi baru..i


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 17:04


Waalaikumsalam

mempercayai ramalan bintang termasuk dalam perkara syirik, kerana kita mempercayai ada makhluk lain selain Allah Ta'ala yang berkuasa untuk memberi manfaat atau mendatangkan mudharat pada makhluk yang lain, ie. bererti menyekutukan Allah dengan sesuatu yang lain

wAllahu a'lam :-)


Percaya Kepada Tukang Tenung, Kufur

Islam tidak membatasi dosa hanya kepada tukang tenung dan pendusta saja, tetapi seluruh orang yang datang dan bertanya serta membenarkan ramalan dan kesesatan mereka itu akan bersekutu dalam dosa. Sebagaimana sabda Nabi s.a.w:

"Barangsiapa datang ke tempat juru ramal, kemudian bertanya tentang sesuatu dan membenarkan apa yang dikatakan, maka sembahyangnya tidak akan diterima selama 40 hari." (Riwayat Muslim)

Dan sabdanya pula: "Barangsiapa datang ke tempat tukang tenung, kemudian mempercayai apa yang dikatakan, maka sungguh dia telah kufur terhadap wahyu yang diturunkan kepada Muhammad s.a.w." (Riwayat Bazzar dengan sanad yang baik dan kuat)

Wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad itu mengatakan, bahawa hanya Allah yang mengetahui perkara ghaib, sedang Muhammad sendiri tidak mengetahuinya, apalagi orang lain. Firman Allah:

"Katakanlah! Saya tidak berkata kepadamu, bahawa saya mempunyai perbendaharaan Allah, dan saya tidak dapat mengetahui perkara ghaib, dan saya tidak berkata kepadamu bahawa saya adalah malaikat, tetapi saya hanyalah mengikuti apa yang diwahyukan kepadaku." (al-An'am: 50)

Kalau seorang Muslim telah mengetahui persoalan ini dari al-Quran yang telah menyatakan begitu jelas, kemudian dia percaya, bahawa sementara manusia ada yang dapat menyingkap tabir qadar, dan mengetahui seluruh rahsia yang tersembunyi, maka bererti telah kufur terhadap wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w.

- Halal dan Haram dalam Islam, Syeikh Yusuf al-Qaradhawi
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 16-10-05 17:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 17:21


buang masa saja horoskop semua ni. usahkan membacanya, saya nasihatkan pandang pun tak payah (kalau jumpa dalam paper atau magz)...


p/s: can't be trusted

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-10-05 17:41


toksah la dok percaya sangat semua tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 22:25


siapa yang percaya tu tak tau lah nak cakap macam mana...
buat apa lah pergi percaya kat benda2 macam tu...
kanAllah dah tetapkan nasib seseorang tu...
tak payah lah nak dok ramal nasib tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 22:39


Firman Allah Ta`ala dalam surah al-Ma'idah ayat 90: “Wahai orang-orang yang beriman, bahawa sesungguhnya arak, judi, pemujaan berhala dan menenung nasib adalah (semuanya) perbuatan yang kotor (keji) dari perbuatan syaitan, maka hendaklah kamu menjauhinya, supaya kemu berjaya”....

nasihat saya kepada rakan2, terutamanya yang menggunakan laman2 web seperti friendster dll... jangan percaya kepada benda2 macam ni, syirik... kalau ada persamaan itu mungkin hanya kebetulan...

dalam ayat di atas pun Allah s.w.t. dengan jelas menyatakan bahawa ramalan nasib itu adalah perkara keji daripada perbuatan2 syaitan... maka jauhilah ia...

wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 22:46


toksah percaya dengan semua tu...
kalau baca pun sekadar hiburan sahaja..


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 16-10-05 23:03


kalau saya lah..baca sekadar suka-suka...jangan sesekali percaya..Allah Maha Mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 08:57


MANUSIA YANG MERANCANG TUHAN YANG MENENTUKAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-10-05 09:33


jangan PERCAYA....
TU KAN TILIKAN BINTANG...
BACA SEKADAR suka-suka OK agaknya....
dalam QURAN PUN DAH CAKAP TAK boleh percaya benda NI...
siapa MANUSIA untuk TAHU URUSAN ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

jeemiau
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15900
Posting: 8
Dari: kl

Perak  


posticon Posting pada: 17-10-05 11:13


seeloknya toksah baca langsung...bukannya apa...w/pun kita baca untuk suka-suka saja....tapi mesti akan terdetik kat hati kita kalau ada yang kebetulan kena...."eh..eh...betul la...sekarang ni memang saya tengah ada masalah dengan boypren saya..." haa...silap2 terus percaya pulak....!!! baik kita elakkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jeemiauProfil   Hantar PM kepada jeemiau   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 11:24


percaya pada horoskop @ ramalan dikira syirik... so, takpayah la nak tas'ub pada perkara remeh tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 13:45


:oops: :oops: tak payah la percaya dengan sume2 tuu....Allah dah tentukan semua tu,cuma lambat dengan cepat jeee..... :lol:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-10-05 14:15


hmm...taksub...takj di bolehkan dalam islam...segalanya kebetulan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-10-05 16:06


percaye ramalan cuace ?


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-05 17:13


apa yang saya tahu... itu semua masuk dalam kategori syirik... tapi syirik kecil... syrik yang tak jelas... contoh lain seperti percaya pada doktor yang boleh menyembuhkan penyakit.. sepatutnya mengakui allah taala menyembuhkan penyakit tetapi doktor adalah penyebab sembuhnya penyakit...

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 23:22


Pada 17-10-05 16:06 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

percaye ramalan cuace ?


ramalan kaji cuaca tak sama dengan tilikan atau ramalan bintang. bidang kaji cuaca sama seperti ilmu sains yang lain, yang mana suatu tindakbalas dapat diramalkan melalui proses penyelidikan. contohnya, kita boleh meramalkan apa yang akan berlaku sekiranya natrium bertindakbalas dengan klorin

ramalan bintang dan horoskop (ilmu astrologi) pula berdasarkan tilikan dan ramalan, di mana mereka yang terlibat mempercayai bintang-bintang tersebut mempunyai kuasa untuk mengubah nasib manusia. which is very much opposite dengan ayat-ayat Allah yang menjelaskan bahawa tiada kuasa yang boleh mendatangkan manfaat atau mudharat selain Allah, atau dengan izin-Nya

wAllahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 08:12


Macam nombor ramalan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 08:51


suruh percaya adanya hari kiamat, tak nak percaya.
suruh percaya adanya syurga neraka, tak nak percaya.
bila ada benda zodiak ni, nak pulak percaya.

ps: manusia oh manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 18-10-05 10:15


Pada 17-10-05 17:13 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang saya tahu... itu semua masuk dalam kategori syirik... tapi syirik kecil... syrik yang tak jelas... contoh lain seperti percaya pada doktor yang boleh menyembuhkan penyakit.. sepatutnya mengakui allah taala menyembuhkan penyakit tetapi doktor adalah penyebab sembuhnya penyakit...

wallahualam


ASSALAMUALAIKUM....

:roll: siapa suruh percaya.... zodiac sekadar hiburan, improve self confidence saja...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 11:02


Pada 17-10-05 17:13 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang saya tahu... itu semua masuk dalam kategori syirik... tapi syirik kecil... syrik yang tak jelas... contoh lain seperti percaya pada doktor yang boleh menyembuhkan penyakit.. sepatutnya mengakui allah taala menyembuhkan penyakit tetapi doktor adalah penyebab sembuhnya penyakit...

wallahualam
mana ada syirik kecil!! dah nama syirik tu syirik la.

ps: kalau dah menduakan Allah tu memang perkara besar.
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 18-10-05 11:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 18-10-05 11:55


ASSALAMUALAIKUM

ana pernah tanya soalan ni pada sorng ustaz.jawapn nya.jelas dan nyata khurafat.

kita semua berpegang pada Qada' dan Qadar, kebergantungan kepada Allah. lain daripada tu kena tolak tepi dulu.zodiak dan ramalan semua tu jerat yahudi, kita semua terus saja masuk dalam jerat yang dah lama trpasang tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 00:45


Assalamu `alaikum Warahmatullahi Wabaraktuh
Alhamdulillahi rabbil `alamin, washshalatu wassalamu `ala sayyidil mursalin, wa ba`du,

Hukum ramalan itu haram sebab mengandung unsur syirik di dalamnya. Bahkan ada sebuah dalil yang menyebutkan bahwa saking haramnya, hingga sekedar bertanya kepada peramal tanpa percaya pun sudah syirik.

Sehingga urusan ramalan bintang yang sumbernya adalah mitologi yunani memang bukan masalah sepele. Sayangnya, ramalan syirik seperti itu masih saja ada menghiasi majalah dan koran, bahkan sekarang sudah masuk ke dunia yang lebih canggih seperti SMS dan internet. Kami yakin mereka melakukannya bukan karena semata-mara percaya, melankan hanya sekedar having fun.

Hanya saja masalahnya, kalau ada keterangan yang menyebutkan bahwa sekedar mendatangi peramal saja sudah dianggap syirik meski tidak percaya, maka kasusnya sama saja. Sekedar membaca-baca dan bermain dengan ramalan bintang itu sudah dianggap syirik.

Karena itu, janganlah membeli majalah, koran atau media apapun yang ada ramalan bintangnya, sebab sedikit banyak kita punya andil atas media yang syirik itu. Sekecil apapun.

Ramalan zodiak itu sebenarnya bersumber dari mitos yunani yang dahulu disuplai oleh syetan. Budaya yunani kuno itu menerima kabar dari syaithan dengan jalan melihat letak bintang untuk menentukan atau mengetahui peristiwa-peristiwa di bumi, seperti letak benda yang hilang, nasib seseorang, perubahan musim, dan lain-lain. Inilah yang biasa disebut ilmu perbintangan atau tanjim. Sebagaimana sabda Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam :

“ … Kemudian melemparkan benda itu kepada orang yang di bawahnya sampai akhirnya kepada dukun atau tukang sihir. Terkadang setan itu terkena panah bintang sebelum menyerahkan berita dan terkadang berhasil. Lalu setan itu menambah berita itu dengan seratus kedustaan.” (hari. Bukhari dari Abi Hurairah radliyallahu 'anhu)

Meskipun demikian, masih banyak orang yang mempercayai dan mahu mendatangi peramal atau astrolog atau para dukun, bukan saja dari kalangan orang yang berpendidikan dan ekonomi rendahan bahkan dari orang-orang yang berpendidikan dan berstatus sosial tinggi. Perbuatan orang yang mendatangi atau yang didatangi dalam hal ini para dukun sama-sama mendapatkan dosa dan ancaman keras dari Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam berupa dosa syirik dan tidak diterima shalatnya selama 40 malam.

Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam bersabda :

“Barangsiapa yang mendatangi dukun dan menanyakan tentang sesuatu lalu membenarkannya, maka tidak diterima shalatnya 40 malam.” (hari. Muslim dari sebagian istri Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam)

Pada kesempatan lain, Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam juga mengancam mereka tergolong orang-orang yang ingkar (kufur) dengan apa yang dibawa beliau Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam :

Barangsiapa yang mendatangi dukun (peramal) dan membenarkan apa yang dikatakannya, sungguh ia telah ingkar (kufur) dengan apa yang dibawa Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam. (hari. Abu Dawud)

Ancaman dalam hadits di atas berlaku untuk yang mendatangi dan menanyakan, baik membenarkan atau tidak. (Syaikh Abdurrahman Alu Syaikh 1979)

Hadaanallahu Wa Iyyakum Ajma`in, Wallahu A`lam Bish-shawab,
Wassalamu `Alaikum Warahmatullahi Wa Barakatuh.

- Syariah Online

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-05 09:42


mukasyaf - mana ada syirik kecil!! dah nama syirik tu syirik la.

untuk saudara..... cuba rujuk kitab dulu..

mengikut ulama.. syirik terbahagi kepada 2 iaitu syirik besar iaitu syirik yang pasti, terang dan nyata menduakan allah..

sementara syirik kecil ialah syirik yang tak jelas dan tak nyata sepertimana saya nyatakan contoh di atas.........

harap maklum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

rifhan_irfan
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19826
Posting: 19
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 26-10-05 12:02


Pada 16-10-05 11:58 , izzz81 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

bolehkah kita mempercayai ramalan-ramalan yang terdapat dalam website friendster..atau dimana2 website..kadang-kadang apa yang diramal..secara tak langsung ada kaitan dengan kita..itu hanya kebetulan..tapi kebenaran kita tidak tau....sekarang jika lihat pada magazine pun ada terisi horoskop atau zodiak..setahu saya ini hanya untuk hiburan tetapi kadang-kadang ada setengah kita terlalu taksub dengan ramalan @zodiak ini..
so apa pendapat anda semua tentang ?? adakah berdosa seseorang itu mempercayainya??


wassalam :-) :-?



assalamualaikum..hmm,pasal isu kali ni,macam menarik saja..saya ni
memang jenis yang suka baca tafsiran2 zodiak tu..tapi,untuk percaya
agak susah rr..
hanya sebagai info saja rr..
tak salah kalau ambil tahu,
tapi jangan percaya..
kita kan ada Allah..
Dia yang tentukan nasib kita semua..
kan? :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhan_irfanProfil   Hantar PM kepada rifhan_irfan   Pergi ke rifhan_irfan's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 14:36


Pada 26-10-05 09:42 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

mukasyaf - mana ada syirik kecil!! dah nama syirik tu syirik la.


untuk saudara..... cuba rujuk kitab dulu..

mengikut ulama.. syirik terbahagi kepada 2 iaitu syirik besar iaitu syirik yang pasti, terang dan nyata menduakan allah..

sementara syirik kecil ialah syirik yang tak jelas dan tak nyata sepertimana saya nyatakan contoh di atas.........

harap maklum...
maaf kiranya saudara islamicboy tersalah faham. yang ana maksudkan ialah amalan mempercayai ramalan dan zodiak ini telah jelas khurafat dan dengan mempercayainya dengan penuh yakin maka perkara ini membawa kepada syirik yang besar dan bukannya syirik kecil.

dalam soal suka-suka nak baca, bagi ana ia adalah perkara sia2 dan melakukan perkara sia2 adalah dilarang dalam islam.

ps: dalam soal suka-suka nak percaya, itu sendiri fikirlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 21:33


assalamualaikum semua...

thanks kasi commet2 anda ye..
ada yang berdebat pula itu..janganlah macam itu...ini hanya persoalan yang penting untuk kita...bukan apa..ada setengah orang terlalu percaya..bila kita kata benda itu tak betul atau tak baik..khurafat..syirik...mereka susah nak percaya..
so dengan adanya ruangan ini..terlintas dihati saya nak bertanyakan soalan sebegini..terima kasih bebanyak..
pada saya..alhamdulillah saya tak terpengaruh dengan zodiak atau sewaktu dengannya itu..
semua Allah tentukan..DIA Yang Berkuasa ke atas hamba2-Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.445251 saat. Lajunya....