Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: bercinta melalui sms adakah maksiat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» bercinta melalui sms adakah maksiat?

Please Mendaftar To Post


Oleh bercinta melalui sms adakah maksiat?

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 14:22


jika dilihat sekarang ni,ramai yang b;hubung dengan m'gunakan sms. terutama pada para cintan cintun sekarang ni.jadi,saya musykil juga la sebab ada ustz mengatakan bercinta dalam sms itu maksiat.jadi,sila beri pandangan anda.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 14:25


sebelum bagi pendapat, nak tahu juga apa hujahnya...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

esya86
Warga Rasmi
Menyertai: 22.09.2005
Ahli No: 19249
Posting: 4
Dari: Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-10-05 15:38


kalau benar bercinta tu maksiat..tak kira la sms ke apa ke,tetap di kira maksiat.. :-| :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For esya86Profil   Hantar PM kepada esya86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 15:52


Pada 09-10-05 15:38 , esya86 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau benar bercinta tu maksiat..tak kira la sms ke apa ke,tetap di kira maksiat.. :-| :-?
kalau benar bercinta tu maksiat..tak kira la sms ke apa ke,tetap di kira maksiat..?

persoalannya di sini, adakah bercinta/berkasih itu satu maksiat...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 20:35


assalamualaikum...
urm, bercinta melalui sms tu maksiat? ana pernah terdengar sahabat ana berkata..."buat apa bercinta? mula2 main2 missed call, lepas itu sms, lepas itu call...buat apa? zina telinga adalah...hati lagi..."

so...kesimpulannya? terpulanglah pada antum semua...
wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 10:58


Apa perlu bercinta ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 10-10-05 11:29


kalau sesuatu tu maksiat, tak kisah lah dalam sms ke, dalam email ke, guna telepati ke.. maksiat tetap maksiat...

jadi ianya berbalik kepada soalan asal..bercinta ni maksiat ke?

perasaan cinta tu fitrah, bagaimana kita menghadapi nya tu boleh menukarkan fitrah kepada fitnah..

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:03


Salam...

> segala perkara yang menghampiri zina adalah maksiat...
> sms ke...telefon ke...walaupun tak berjumpa...tapi dapat ke kita kawal hati dan perasaan kita bila berhubung macam tu?
> walaupun nampak kecil, tapi maksiat hati dan perasaan tetap tak boleh dielak...bila tak dapat dielak...kita akan berkhayal perkara2 yang bukan...disitulah zina hati dah mula berlaku...maka bertambahlah titik2 hitam di dalam hati kita...
> wallahu'alam...
> tentang cinta itu maksiat atau tak, dah bnyak kali topik ni dibincangkan dan ada posting yang menjawab persoalan tu...ana cuba kirimkan jika masih ada dalam simpanan ana...
> sekadar memberi pendapat untuk peringatan bersama..

Islam itu indah:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 10-10-05 13:35


Ana rasa bercinta malalui sms bukan maksiat, tetapi jika ayat yang smskan itu berunsur negatif atau lebih menjurus ke arah zina, adalah MAKSIAT... Kan kita selalu jugak sms yang berunsurkan percintaan pada rakan kita...dan kepada kekasih kita pun apatahlagi... Asalkan syariat membataskan, ia dikira HALAL..


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:45


bercinta melalui sms??? macam mana tu ye, pelik saja bunyinya...

kalau berhubung melalui sms tu pernah juga dengar... bercinta melalui sms ni seolah-olah semuanya berlaku dalam sms, boleh berkenalan, jumpa, borak, dating dan sebagainya...

sms itu adalah satu alat untuk berkomunikasi secara mudah, asalnya sms itu harus digunakan, tapi ia boleh berubah hukumnya jika cara penggunaannya berubah...

so, ia bergantung kepada cara kita menggunakannya... kalau kita hantar mesej yang tak elok, contohnya kata-kata lucah, maka ia adalah salah... tapi kalau kita hantar mesej yang elok, Kenapa pula tak boleh kan...?

manfaatkan teknologi dengan sebaik2nya... wassalam :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 10-10-05 17:30


tambahan lagi..sms tu boleh menghala ke arah kelekaan dan pembaziran..bertambah2la tak boleh cinta sms ni...kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 17:46


memang BAHAYA SMS CINTA NI

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

kawakib_duriyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16907
Posting: 39
Dari: Universiti Malaya

malaysia  


posticon Posting pada: 10-10-05 18:07


mungkin ustaz tu cakap sebab dia dah kawin, zaman dia tak ada lagi handset ni, mana reti lagi sms2 ni...

Ia sebenar bergantung cara seseorang itu bercinta, kalau dah sehari 20 sms tu lain laa, takkan bincang masalah fiqh kut kan... So sendiri selidik, Allah dah cakap jangan hampiri zina, kalau dah cakap sayang, abang tu, dah nak dekat la tu, bukannya nak kawin esok lusa, baru bercinta 3 hari saja... dah sayang abang, kira nak hampiri la tu, kalau setakat 4,5 sms sehari, kalau setakat tanya kaba tu tak ada masalah... kan..

Alaaahh tipulah kalau tak ada perasaan cinta ni, mana boleh tak ada.... don't lie urself...

hehehe.. ok that's all..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawakib_duriyahProfil   Hantar PM kepada kawakib_duriyah   Pergi ke kawakib_duriyah's Website   Quote dan BalasQuote

ainulfaizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1350
Posting: 36
Dari: UTM,Skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 10-10-05 19:57


bercinta melalui SMS?...dah jatuh cinta baru SMS ke....or...tengah SMS terjatuh cinta ke...or....ber SMS dulu baru terjatuh cinta???...ish konfius sikit....skop besar la...kecik kan skop boleh? :-):-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulfaizahProfil   Hantar PM kepada ainulfaizah   Pergi ke ainulfaizah's Website   Quote dan BalasQuote

ainulfaizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1350
Posting: 36
Dari: UTM,Skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 10-10-05 20:12


terpulang pada individu itu sendiri kalau kita tahu mengawal iman...insyaAllah dengan cara SMS ke..tel ke...sihat ke... berjumpa ke... kita dapat elakkan diri daripada maksiat....cara-cara nak kawal iman sendiri tu yang patut kita utamakan/usahakan...sebab sukar... sebab kadang-kadang terjadi bila kita mesej biasa saja tapi orang dah tangkap cintan...camno?...takkan nak salahkan henset or msj pula...ada ke patut... so tu dah berbalik pada hati/iman masing2... ~wallahualam~

~~tepuk dada tanya iman...Ya Allah perkuatkan lah iman ku dari godaan nafsu/syaitan yang durjana~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulfaizahProfil   Hantar PM kepada ainulfaizah   Pergi ke ainulfaizah's Website   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 20:15


dah kahwin baru bercitalah cara yang paling senang! tapi berapa ramai yang sanggup mengiyakan kebenaran ini?

Kalau
suami out station..boleh bercinta, dengan sms.
suami di pejabat, cinta dengan telefon
suami di rumah, cinta dengan segenap layanan
suami di kubur, cinta dengan doa
suami di syurga cintamu akan membawamu bersamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 23:14


sebenarnya benda yang berkaitan dengan hukum2 ni, haram, berdosa etc baik tanya yang ahli, paling baik jumpa mufti terus dan tanya....

kalau bagi pendapat mengikut idea ni boleh tapi bahaya sikit, silap2 tak menepati kehendak Allah dan rasulNya, tak pasal2 berdosa. kat akhirat kena pulak bertanggungjawab atas pernyataan yang disampaikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 09:33


Pada 10-10-05 20:15 , Pdaus posting:

!!! QUOTE !!!

dah kahwin baru bercintalah cara yang paling senang! tapi berapa ramai yang sanggup mengiyakan kebenaran ini?

Kalau
suami out station..boleh bercinta, dengan sms.
suami di pejabat, cinta dengan telefon
suami di rumah, cinta dengan segenap layanan
suami di kubur, cinta dengan doa
suami di syurga cintamu akan membawamu bersamanya...


saya sanggup mengiyakannya... :-)

Ps: bukan mudah untuk bertindak
     mengikut apa yang terzahir dari mulut kita.... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sakura_shinguji
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13569
Posting: 16
Dari: BuMi ALLAH

japan  


posticon Posting pada: 11-10-05 09:42


Pada 09-10-05 15:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-05 15:38 , esya86 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau benar bercinta tu maksiat..tak kira la sms ke apa ke,tetap di kira maksiat.. :-| :-?
kalau benar bercinta tu maksiat..tak kira la sms ke apa ke,tetap di kira maksiat..?

persoalannya di sini, adakah bercinta/berkasih itu satu maksiat...?



bercinta berkasih...kalau tak kena pada gayanya and melanggar syariat....maksiat la kan??? lagipun.....nak tahu juga...apa pentingnya bercinta dan berkasih? Lainlah kalau dah berkahwin dan ada orang yang mampu menjaga kita sepanjang hayat kita.....


-----------------
Be ThE BeSt As YoU


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_shingujiProfil   Hantar PM kepada sakura_shinguji   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-05 09:42


apa pun cara bercinta.. bergantung pada individu sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 09:53


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-10-05 10:15


eemmm, ana tak mahu cinta SMS... first reason, ana tak nampak figure orang itu... lepas itu, ana tak boleh kenal asal keturunan dia straight to the point. Apa yang ana tau, orang yang hebat dalam "channel" ni... the real figure dia hampeh!!! :di sebab, realitynya tak nampak, tu pasal dia "OVER ACT".... kirim salam saja la... ho..ho..ho... manusia tak laku reality, yang dah tak ada orang nak boleh la!!! sorry ye, terlezar sikit...... wassalam ... :)

For my opinion, manusia yang boleh jatuh cinta tak nampak real figure, gersang tueee...... takut, saja bila buat blind date.... tengok pun, tak ada nafsu**** wak...wak...wak...
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 11-10-05 10:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 10:30


assalamualaikum.

ana sendiri pun nak tau jugak sebenarnya tentang perkara ni...
so, setakat ni... ana tak ada nak komen apa-apa lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

bye
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19658
Posting: 7
Dari: dalam palimen

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-10-05 10:35


dari terus bcinta SMS baik masuk meminang. lagi baik, xpun kawin terus. baru tak ada fitnah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For byeProfil   Hantar PM kepada bye   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:10


assalamualaikum...
ana setuju dengan opinion kata siapa yang jatuh cinta sms dia gersang....
Kalau ye pun minang terus....
lagi satu jangan percaya pada cinta sebelum kahwin.....
sebab bila dah kawin tak rasa nikmatnya cinta suci secara halal...
wassslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 14:14


biarlah bercinta tidak lebih cinta kita daripada cinta kita kepada Allah....

ps*apa yang terucap daripada mulut bukan yang terlahir daripada hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-10-05 14:28


assalamualaikum...
pertama sekali secara jujur yang saya tidak tahu adakah bercinta melalui SMS itu maksiat..

pada pendapat saya, SMS ini umpama satu alternatif bagi mereka yang bercinta meluahkan perasaan. kalau dulu, orang guna surat untuk luahkan perasaan. kadang-kadang, siap ada posmen tak bertauliah lagi tolong hantarkan surat..

tapi yang pasti, bercinta melalui SMS ini mempunyai kesan negatif antaranya ialah:

1)kurang tidur (layan mesej sampai mengorbankan waktu tidur)
2)kredit habis cepat
3)kurang memberi tumpuan kepada perkara lain( terlalu asyik membalas mesej)
4)kadang-kadang menggunakan handset orang lain untuk membalas msj sebab kredit dah habis( pernah terkena)


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-10-05 14:43


perasaan cinta tu lumrah alam... Mana ada manusia tak ada perasaan macam tu... Tengok pada tindakan yang dibuat.. Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 14:46


entah la...
tak tau la fasal kenyataan ini..
tapi bagi saya..mungkin dikatakan maksiat 2 pada mereka yang menbicarakan perkara yang tak sepatutnya like seks dan others..
sebab orang bercinta ni, semua benda nak tahu...
tapi tak semua orang bercinta membicarakan soal ni..
sms ni penghubung cinta laa..
nak brgaduh pun dalam sms...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:35


Yang lagi bestnya ada di kalangan muslimin dan muslimah terutamanya yang terlibat dengan usrah-usrah, nakib-nakibah, kopiah dan tudung labuh nipun bercintan dan juga menggunakan sms lagi.... saya keluarkan kenyataan ni ada asas dan bukt, bukan reka-reka. Tapi saya seorang sajalah yang tau. Housemate saya sendiri lagi masa study kat ipt dulu. Memang dia pandai cover, very smooth.

Satu hari tu dia letak hpon kat atas katil saya. Saya tak tau hp siapa, lepas itu saya ambil hpon dia dan buat miscall kat hpon saya. Ayoyo, nama dia naik. Sebelum tu saya dah terbacalah sms dia, maka kantoilah. Tapi lepas saya baca tu, saya seorang sajalah yang tau...tak ada masa nak cerita kat sesiapa. Siap panggil ustaz lagi, hehehe.

Dalam kes ni ada siapa-siapa tak yang boleh bagi komen sikit? siapa-siapa yang rasa terjadi pada diri sendiri pun boleh komen...nakib-nakibah ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:35


Yang lagi bestnya ada di kalangan muslimin dan muslimah terutamanya yang terlibat dengan usrah-usrah, nakib-nakibah, kopiah dan tudung labuh nipun bercintan dan juga menggunakan sms lagi.... saya keluarkan kenyataan ni ada asas dan bukt, bukan reka-reka. Tapi saya seorang sajalah yang tau. Housemate saya sendiri lagi masa study kat ipt dulu. Memang dia pandai cover, very smooth.

Satu hari tu dia letak hpon kat atas katil saya. Saya tak tau hp siapa, lepas itu saya ambil hpon dia dan buat miscall kat hpon saya. Ayoyo, nama dia naik. Sebelum tu saya dah terbacalah sms dia, maka kantoilah. Tapi lepas saya baca tu, saya seorang sajalah yang tau...tak ada masa nak cerita kat sesiapa. Siap panggil ustaz lagi, hehehe.

Dalam kes ni ada siapa-siapa tak yang boleh bagi komen sikit? siapa-siapa yang rasa terjadi pada diri sendiri pun boleh komen...nakib-nakibah ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:48


:roll: :roll: ye kee...tak tau pula saya...apa-apa pun,thank you sebab bagi tau... :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 16:19


Pada 11-10-05 15:35 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Yang lagi bestnya ada di kalangan muslimin dan muslimah terutamanya yang terlibat dengan usrah-usrah, nakib-nakibah, kopiah dan tudung labuh nipun bercintan dan juga menggunakan sms lagi.... saya keluarkan kenyataan ni ada asas dan bukt, bukan reka-reka. Tapi saya seorang sajalah yang tau. Housemate saya sendiri lagi masa study kat ipt dulu. Memang dia pandai cover, very smooth.
muslimin dan muslimah terutamanya yang terlibat dengan usrah-usrah, nakib-nakibah, kopiah dan tudung labuh senang2 tak payah bercinta dan juga tak payah menggunakan sms lagi... lebih awla jangan pakai handset terus...

senang cerita, dan untuk pendekkan cerita, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 11-10-05 16:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hamizan
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19488
Posting: 16

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 21:47


Pada 10-10-05 13:35 , Nazri posting:

!!! QUOTE !!!

Ana rasa bercinta malalui sms bukan maksiat, tetapi jika ayat yang smskan itu berunsur negatif atau lebih menjurus ke arah zina, adalah MAKSIAT... Kan kita selalu jugak sms yang berunsurkan percintaan pada rakan kita...dan kepada kekasih kita pun apatahlagi... Asalkan syariat membataskan, ia dikira HALAL..



berusul nagitiv????????bagaimana? tu?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamizanProfil   Hantar PM kepada hamizan   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 00:08


Pada 11-10-05 16:19 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-05 15:35 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Yang lagi bestnya ada di kalangan muslimin dan muslimah terutamanya yang terlibat dengan usrah-usrah, nakib-nakibah, kopiah dan tudung labuh nipun bercintan dan juga menggunakan sms lagi.... saya keluarkan kenyataan ni ada asas dan bukt, bukan reka-reka. Tapi saya seorang sajalah yang tau. Housemate saya sendiri lagi masa study kat ipt dulu. Memang dia pandai cover, very smooth.
muslimin dan muslimah terutamanya yang terlibat dengan usrah-usrah, nakib-nakibah, kopiah dan tudung labuh senang2 tak payah bercinta dan juga tak payah menggunakan sms lagi... lebih awla jangan pakai handset terus...

senang cerita, dan untuk pendekkan cerita, wassalam...



Wahai saudara ibnu_musa, saya paham perasaan saudara...sabar ye. Bulan ramadhan ni kena banyakkan bersabar. Kalau saudara nak jawapan yang lebih memuaskani, pergi rujuk padamana-mana mufti di malaysia ni, mufti selangor ke, mufti melaka ke, mufti johor ke atau mana-mana lah. Sebab apa-apa hukum yang mereka keluarkan akan dipertanggungjawab ke atas mereka di akhirat kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:24


saya ada tersalah cakap ke, kalau ada salah minta mana-mana sahabat tolong perbetulkan... lagi satu, memang teringin nak dengar fatwa dari mufti, tapi rasa2nya dalam kes2 macam ni tak pernah ada... melainkan kalau ada sahabat2 yang nak keluarkan fatwa sendiri pulak, dipersilakan... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-10-05 10:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:49


Pada 12-10-05 00:08 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Wahai saudara ibnu_musa, saya paham perasaan saudara...sabar ye. Bulan ramadhan ni kena banyakkan bersabar. Kalau saudara nak jawapan yang lebih memuaskani, pergi rujuk padamana-mana mufti di malaysia ni, mufti selangor ke, mufti melaka ke, mufti johor ke atau mana-mana lah. Sebab apa-apa hukum yang mereka keluarkan akan dipertanggungjawab ke atas mereka di akhirat kelak...
:-? :-? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:14


Pada 11-10-05 15:35 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Satu hari tu dia letak hpon kat atas katil saya. Saya tak tau hp siapa, lepas itu saya ambil hpon dia dan buat miscall kat hpon saya. Ayoyo, nama dia naik. Sebelum tu saya dah terbacalah sms dia, maka kantoilah. Tapi lepas saya baca tu, saya seorang sajalah yang tau...tak ada masa nak cerita kat sesiapa. Siap panggil ustaz lagi, hehehe.
nak komen sikit boleh...? walaupun tak berkaitan dengan tajuk... :lol: tak elok kita mencerobohi hak privacy orang lain, setahu saya mesej tu adalah suatu hak yang bersifat peribadi...

seeloknya kalau nak tahu handset tu siapa punya, misscall aje ke handset kita, tak elok kita baca mesej orang... tak takutkah kita disoal di akhirat kelak kerana mencerobohi hak saudara kita...?

renung2kan... wassalam


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Iman_Solehah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16565
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:23


ada juga kes macam ni...................

ydp dengan nydp bercouple.............................
kami ni pers. masjid..................

memule tau memang saya tak boleh terima..............
ye la dok dalam badan dakwah tapi still buat yang budak-budak biasa buat i mean couple.

tapi sekarang dah boleh terima

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_SolehahProfil   Hantar PM kepada Iman_Solehah   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:59


semua pendapat antum antunna ana setuju
cinta tu fitrah
tapi..cinta melalui sms tu..boleh menjurus ke arah zina hati
maka hati2 lah wahai sahabat2 sekalian

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 12:05


Pada 12-10-05 11:23 , Iman_Solehah posting:

!!! QUOTE !!!

memule tau memang saya tak boleh terima..............
ye la dok dalam badan dakwah tapi still buat yang budak-budak biasa buat i mean couple.

tapi sekarang dah boleh terima
apa maksud 'dah boleh terima'.....? macam tergantung


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-10-05 12:12


Assalamualaikum...

Boleh tak sesiapa yang ahli dalam bidang ni memberikan pendapat yang betul2 bernas? Lebih baik jika disertakan dengan hujah dan dalil. Baru dapat menyelesaikan pemasalahan ini dengan mantap...

Cadangan sahaja. Tak kisah la jika sesiapa ingin memberikan pendapat.... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 13:06


Pada 10-10-05 13:45 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta melalui sms??? macam mana tu ye, pelik saja bunyinya...

kalau berhubung melalui sms tu pernah juga dengar... bercinta melalui sms ni seolah-olah semuanya berlaku dalam sms, boleh berkenalan, jumpa, borak, dating dan sebagainya...

sms itu adalah satu alat untuk berkomunikasi secara mudah, asalnya sms itu harus digunakan, tapi ia boleh berubah hukumnya jika cara penggunaannya berubah...

so, ia bergantung kepada cara kita menggunakannya... kalau kita hantar mesej yang tak elok, contohnya kata-kata lucah, maka ia adalah salah... tapi kalau kita hantar mesej yang elok, Kenapa pula tak boleh kan...

manfaatkan teknologi dengan sebaik2nya... wassalam :-)

pendapat saya adalah sebagaimana di atas, iaitu sms itu asalnya harus berasaskan al-bara'ah al-asliyyah, iaitu asal bagi setiap perkara itu adalah harus...

namun kalau kita gunakan sms itu untuk tujuan yang tidak baik seperti menipu, menghantar kata-kata lucah, fitnah, niat jahat dan sebagainya barulah ia dikira salah... tak kiralah dalam keadaan apa pun, bercinta ke, bergaduh ke, bekerja ke, berkawan ke sama aje, bergantung atas penggunaannya, dan bergantung atas apa yang kita hantar dalam sms tu...

sekadar pandangan dari saya, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 23:46


assalamualaikum...
betul ke cinta sms ni maksiat???saya rasa masing-masing ada pendapat sendiri...
kat sini terpulang pada diri kita untuk mencorakkannye...
tapi saya memang kurang setuju dengan cinte sms ni...susahlah..
ok kalau kita dah kenal si dia sebelum ni..tapi kalau kita just kenal melalui phone..memang berisiko skt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

zalika
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19513
Posting: 17
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 00:34


"andai tiada cinta insan untukmu..
cukuplah cinta ALLAH sebagai penyuluh hidupmu..
kerana kelak akan ada cinta dari insan yang menyintaimu kerana cintanya
pada ALLAH."

Renungkanlah sahabat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalikaProfil   Hantar PM kepada zalika   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 08:01


mmm..cinta sms tu macam mana ye?
ada juga ke?
lagi...cinta apa yang ada?..
fenin2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 15:32


Assalamualaikum..

Macam mana ek? Pada pendapat Nur..cinta tu sesuatu yang tidak dapat di tolak dari perasaan kita. Nur percaya semua orang yang wujud di dunia inipun pasti ada perasaan ingin disayangi dan dicintai. Kita memang tak boleh nak tipu perasaan kita..

Tapi cinta tu takkan wujud tanpa komunikasi kan? Tak kiralah macam mana carapun kita berkomunikasi. sama ada dia wujud depan mata kita atau kita tidak pernah nampak dia. Kita tidak boleh nak melarang orang bercinta. Tapi apa yang kita perlu larang adalah maksiat. Perkara maksiatlah yang kita tidak mahu wujudkan dalam kehidupan ini.

Soal bercinta tu bagi Nur tak salah. Apa yang menjadi persoalan ialah cara penyampaian dan penerimaan dalam setiap komunikasi itu. Kalau dah bercinta tentulah ada perkataan sayang dalam SMS. Kalau dah bercinta tentulah ada perkataan abang atau adik. Itu normal bagi setiap pasangan..kita tidak boleh menafikan perkara ini terjadi..mungkin itu cara mereka mengukuhkan hubungan mereka..itu lumrah kehidupan..

Tapi satu penekanan di sini ialah setiap pasangan tersebut jangan mencemarkan diri dengan maksiat. Tidak kira sama ada SMS atau email atau telefon..jangan melibatkan perkataan lucah, penghinaan, terlalu mengagungkan kekasih dan sebagainya..sebab semua tu membawa kepada perkara dosa..

Semoga Nur dan keluarga jauh dari perkara-perkara maksiat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 16:27


Aii, memangla maksiat, kalau bercinta sebelum kahwin. Itu hanya cinta nafsu tanpa tanggungjawab. Silap2 kena tipu, habis tergadai masa depan, bodi etc. Bila laa nak sedar........Ada masa cuba baca paper sikit, mastika ke, jangan baca mangga saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 16:45


bukan ke itu adalh salah 1 daripada lorong2 maksiat...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 18:06


Lorong haji taib tu pun lorong bapak maksiat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 18:19


Assalamualaikum..

Dalam kehidupan ini, kita tidak boleh terlalu menyempitkan fikiran kita..dengan soal bercinta sebelum kahwin itu salah. Kadang-kadang sikap terlalu menyempit fikiran inilah yang kebanyakannya terjebak..

kita susah nak mengawal remaja-remaja kita sekarang. Jika kita terlalu memberi kebebasan itu memang salah, tapi jika terlalu mengangkong itu tidak tepat..kena ada pendekatan yang sesuai untuk mendekati para remaja sekarang..

Memanglah kebanyakan warga ukhwah boleh menilai..dan memang saya bersetuju dengan percintaan selepas perkahwinan. Tapi jika kita lihat dengan apa yang berlaku tidak begitu..kita tidak boleh bercakap dengan fokus kepada apa yang kita lebih suka ianya berlaku, tapi kita kena ada pendekatan lain..bagaimana ingin mencegah perkara maksiat dan gejala tidak sihat berlaku di kalangan remaja kita sekarang..

Walaubagaimanapun, saya tidak menafikan bahawa percintaan sebelum kahwin merupakan salah satu lorong2 maksiat, betul pandangan nuraiman tu..

Tapi bagaimana sebelum terbinanya perkahwinan. Sudah tentu kita ingin kenal hati budi bakal suami atau isteri kita. Macam mana nak kenal? Sudah tentulah kena berkomunikasi..kan?

Apa yang terbaik ialah pilihlah kekasih yang boleh membimbing kita jalan dalam perjuangan yang suci iaitu kekasih yang boleh membimbing kita ke Jalan yang di redhaiNYA..

ws

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 22:25


Pada 01-11-05 18:19 , NurArisha posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Dalam kehidupan ini, kita tidak boleh terlalu menyempitkan fikiran kita..dengan soal bercinta sebelum kahwin itu salah. Kadang-kadang sikap terlalu menyempit fikiran inilah yang kebanyakannya terjebak..
kita susah nak mengawal remaja-remaja kita sekarang. Jika kita terlalu memberi kebebasan itu memang salah, tapi jika terlalu mengangkong itu tidak tepat..kena ada pendekatan yang sesuai untuk mendekati para remaja sekarang..
Memanglah kebanyakan warga ukhwah boleh menilai..dan memang saya bersetuju dengan percintaan selepas perkahwinan. Tapi jika kita lihat dengan apa yang berlaku tidak begitu..kita tidak boleh bercakap dengan fokus kepada apa yang kita lebih suka ianya berlaku, tapi kita kena ada pendekatan lain..bagaimana ingin mencegah perkara maksiat dan gejala tidak sihat berlaku di kalangan remaja kita sekarang..
Walaubagaimanapun, saya tidak menafikan bahawa percintaan sebelum kahwin merupakan salah satu lorong2 maksiat, betul pandangan nuraiman tu..
Tapi bagaimana sebelum terbinanya perkahwinan. Sudah tentu kita ingin kenal hati budi bakal suami atau isteri kita. Macam mana nak kenal? Sudah tentulah kena berkomunikasi..kan?
Apa yang terbaik ialah pilihlah kekasih yang boleh membimbing kita jalan dalam perjuangan yang suci iaitu kekasih yang boleh membimbing kita ke Jalan yang di redhaiNYA..ws


Kalau memang dah bersedia nak kahwin, memang digalakkan mengenal hati budi/kesesuaian pasangan ikut batas2 agama.

Tapi gejala sekarang, muda mudi disempitkan fikiran; bahawa hubungan antara lelaki/perempuan semestinya ada bibit2 cinta, memadu asmara, berpasang-pasangan, hanya untuk suka-suka melayan nafsu.

Sepatutnya hubungan lelaki/perempuan lebih luas, seperti sebagai kawan sepengajian, jiran ke, sedara ke dan macam2 lagi bentuk hubungan yang lebih menafaat dan matang, ikut batas2 agama.

Cabarannya sekarang, nak membetulkan tanggapan yang telah sengaja dibuat untuk merosakkan muda mudi islam. Tengok rancangan kat tv sudah. Kecik2 lagi diajar bercinta. Kalau dengan niat berkahwin macam orang-orang tua dulu takpela juga. Kalau ditakdir budak tu rosak di tengah jalan, ramai yang merana, ibu bapa, guru, masykt dlln. Sedarlah wahai kawan-kawan sekalian.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 01-11-05 22:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-11-05 00:58


assalamualaikum wrwb...

bercinta berubah ikut zaman

mula2 zaman surat
lepas tu zaman gayut telefon
sekarang gayut sms...

heheh...macam-macam

tapi gunakanlah sms untuk kebaikan....

dan ingat...

kawal lah sms anda...apa hal sampai 40 kali sms sehari....macam isap rokok pulak... :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 14:57


Assalamualaikum..

Perkara yang menjadi kekesalan di sini ialah remaja kita sekarang tidak boleh berfikir jauh untuk masa depan sendiri. Mereka terlalu gairah dengan keseronokan sahaja. Itulah kesilapan mereka.

Saya bersetuju dengan pendapat saudari Pukau bahawa sepatutnya hubungan di antara lelaki dan perempuan perlu dibatasi dengan batas-2 agama. Itulah yang sepatutnya setiap orang perlu sedar. Setiap hubungan yang didasari untuk beroleh keredhaan Allah SWT sentiasa dalam peliharaNYA.

Saya suka untuk menyatakan bahawa adalah lebih baik hubungan di antara lelaki dan perempuan itu perlu berdasarkan perkara-perkara yang boleh memberi manfaat seperti bertujuan untuk menambah pengetahuan.

Seharusnya remaja sekarang tidak bebas bergaul dan bercampur di antara lelaki dan perempuan. Hubungan lelaki dan perempuan yang bergaul bebas lah yang menyebabkan kebanyakan mereka terjebak dengan gejala sosial yang tidak sihat.

Saya suka juga untuk mengutarakan bahawa peranan ibu bapa amat penting untuk mendidik anak-anak dengan pendidikan agama yang cukup dan memastikan anak-anak mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian. Nasihat dan teguran yang baik sangat perlu dibuat secara berterusan kepada anak-anak sejak mereka kecil lagi. Anak-anak yang rapat dengan ibu bapa kebanyakan mereka memang seorang yang selalu mempertimbangkan setiap keputusan yang mereka buat. Mereka akan mempertimbangkan banyak kali untuk menjaga maruah keluarga..

Kesimpulanya gunakan setiap kemudahan komunikasi sekarang untuk tujuan kebaikan. Jangan lalai dan terjebak dengan nafsu semata-mata tanpa memikirkan padahnya..

Fikirkanlah bersama..

ws

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 22:35


entah la ana pun pening memikirkannya...ehm

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:32


salam ukhwah semua....
berhubung msalah ni,saya berpendapat bahawa cinta merupakan lumrah kejadian manusia didalam bahasa arab di panggil 'qarizah basyariyyah' jadi dalam kita ber sms ini,jangan lah menghala ke persoalan yang boleh menyentuh kepada nafsu zina.....cukuplah sekadar merapatkan ukhwah dan membincangkan perkara yang bermanafaat,tentang isu semasa ke or perkara agama.....


bersama kepimpinan ulama'
perjuangan islam belum selesai???
[ Telah diedit oleh: wiqayatuldin pada 08-11-05 10:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 12:01


hmmm.. saya bersetuju dengan pandangan saudari NurArisha... kita perlukan makanisma yang betul untuk membetulkan muda-mudi kita yang bercintan-cintun.... kalau tengok realiti sekarang... tak ramai yang boleh terima percintaan selepas kahwin.... terlalu ramai yang bercinta sebelum berkahwin...

Jadi jika terus2 kita memperjuangkan cinta selepas kahwin... ramai yang tak boleh ikut.... Jika dengan SMS dapat mengelakkan pasangan berjumpa dan bersembang di tempat2 lain, berkepit sana-sini, apa salahnya....

Tapi tak dinafikan.... dengan berSMS pun boleh menjadi maksiat jika membincangkan perkara2 negatif... so last2 sekali berbalik la kepada individu itu sendiri....

:: Sila betulkan kalau ada salah silap... ini sekadar pendapat ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-11-05 12:09


GERSANG saja....... kasihan, budu memang macam itu....... :di :di :di flinstone relatives ye dok???? tak ada cermin????

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146371 saat. Lajunya....