Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 17 jam, 33 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: bisnes..nak tanya pendapat


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» bisnes..nak tanya pendapat

Please Mendaftar To Post


Oleh bisnes..nak tanya pendapat

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 16:18


Assalamualaikum...

saya nak tanya pendapat kawan-kawan...bisnes apa yang anda semua rasa berdaya maju dan berdaya saing....kalau boleh biarlah cadangan tu realistik dan yang paling penting halal lagi berkat....

terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 18:10


Pada 29-09-05 16:18 , biruenie posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

saya nak tanya pendapat kawan-kawan...bisnes apa yang anda semua rasa berdaya maju dan berdaya saing....kalau boleh biarlah cadangan tu realistik dan yang paling penting halal lagi berkat....

terima kasih



Assalamualaikum...
apa pun tak kisah...
janji halal...
dan terpulang pada tempat tu jugak...
permintaan lah..
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 23:50


assalamualaikum wbt..

bisnes yang popular dan mempunyai potensi adalah makanan dan minuman...seperti mana yang dah kita ketahui malaysia nak jadi 'halal hub'...pasaran produk halal di dunia adalah bernilai lebih USD200 billion...

banyak pengusaha bumiputera kat malaysia ni yang menjalankan aktiviti perniagaan yang melibatkan makanan (restoran, kilang memproses makanan dan sebagainya)....antara yang popular adalah bakery, kedai makan, warung, khidmat catering dsb...tak ramai pengusaha bumiputera terlibat dalam bisnes francais begitu jugak restoran 24 jam yang lebih popular di kalangan india-muslim...

dalam bisnes lain pula...kalau kontraktor kelas F tu memang dah melambak-lambak lah...

bisnes popular yang lain pula adalah salun dan pusat rawatan kecantikan macam spa lah, mandi lulur lah entah apa-apa entah di kalangan wanita...

selain tu...yang popular juga adalah bisnes secara malam (multi level marketing)...contohnya produk ZHULIAN, sini, SURECO, SKYFRUIT dan entah apa-apa lagi lah...ZHULIAN & sini tu orang non-muslim punya...kalau SURECO pula pengasasnya orang Melayu Islam...tepuk dada tanya selera...siapa rajin dapat lah ganjarannya...

kalau nak tau lebih lanjut pasal hal ehwal perniagaan..bagaimana nak mula perniagaan..kat mana nak dapatkan bantuan pembiayaan/pinjaman...kat mana nak dapatkan latihan keusahawanan...dipersilakanlah pergi ke pejabat MARA (bahagian pembangunan usahawan - BPU) yang berdekatan..selain MARA, PROSPER pun ada buat latihan asas peruncitan...


nak mula perniagaan ni mestilah mempunyai kecekalan, ketabahan, kesungguhan, keyakinan dan sebagainya...bukan semua orang boleh berniaga, banyak cabaran beb!! Rasulullah s.a.w dulu berniaga juga...baginda pun pernah bersabda 9/10 daripada rezeki adalah melalui BERNIAGA!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-05 07:47


huhu..as long halal... tapi dare to fail lah...jual roti canai ok juga...ana reti buat roti canai...:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 08:33


assalamualaikum....

semua jenis business akan memberi keuntungan selagi kita berusaha...
yang penting biarlah business tu yang halal....
terselamat dunia dan akhirat....

wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094729 saat. Lajunya....