Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 8 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu
eme86: 19 hari yang lalu
sunan-faqih: 24 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: memakai tudung merupakan trend????


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» memakai tudung merupakan trend????

Please Mendaftar To Post


Oleh memakai tudung merupakan trend????

arbanah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19177
Posting: 3
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 12:39


wajib seorang muslimah menutup auratnya daripada dilihat saudara muhrimnya.persoalannya adakah memakai tudung sudah munutup aurat anda??.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arbanahProfil   Hantar PM kepada arbanah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:06


tutuplah aurat seperti yang telah dianjurkan oleh islam..
menepati seperti yang dah termaktub
di dalam kitab kita..Al-quran... :-)

ps: apa yang perlu di cover..coverla sepatut-patutnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-09-05 13:14


assalamualaikum...

sebagai seorang muslimah kita wajib menutup aurat seperti yang diseru oleh Allah s.w.t pemakaian tudung bukan sekadar untuk menunjukkan trend namun perlu disertai dengan niat kita sebagai umat islam....dengan memakai tudung kehidupan akan lebih diberkati dan terhindar daripada sebarang masalah didunia dan akhirat sana.insyallah... :-)
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 22-09-05 13:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:24


wajib bagi seorang wanita islam memakai tudung untuk menutup aurat. Tapi janganlah pakai tudung tu singkat sangat sampai nampak leher. Bukan ke leher tu aurat jugak selan daripada rambut ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 10:55


Pada 22-09-05 13:24 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

wajib bagi seorang wanita islam memakai tudung untuk menutup aurat. Tapi janganlah pakai tudung tu singkat sangat sampai nampak leher. Bukan ke leher tu aurat jugak selan daripada rambut ???


kita berfikiran positif..
mungkin mereka yang memakai tudung yang singkat hingga
menampakkan leher tu kerana dia tak habis ngaji kat sekolah dulu..

ustaz saya masa sekolah dulu selalu pesan...
orang yang tak menutup auratnya dengan lengkap
adalah kerana mereka tak habis ngaji agama...


jadi..kasihanilah mereka..
bimbinglah mereka dengan
mengajarkan cara2 menutup aurat seperti
yang telah dianjurkan oleh Islam...

ps:janganlah cemarkan imej tudung tu dengan fesyen yang bukan2...islam itu indah...jgnlah dicacatkan keindahan itu.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 11:42


Allah jadikan kaum hawa sungguh indah ciptaannya..dan seindah perhiasan didunia ini adalah wanita yang solehah.....

wanita yang solehah adalah yang menjaga auratnya....dan segala aspek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

aza82
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19811
Posting: 3
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 11:46


selain bawah paras dada,kain tudung mestilah tidak jarang yang menampakkan aurat contohnya tudung bawal yang jarang kainnya...:idea:
sesungguhnya yang jarang itu seperti telanjang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aza82Profil   Hantar PM kepada aza82   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 14-10-05 15:16


Tudung jangan ketat, jarang, singkat, kecik, tipis dan nipis..
Tak salah nak berfesyen sikit2, jaga maruah seorang muslimah, jaga nama baik kaum hawa...

p/s: pernah jumpa orang pakai skirt paras lutut,tapi bertudung... apa ke hey????


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 15:19


pakai tudung untuk menutup aurat bukannya sebagai trend atau fashion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-05 16:01


lecturer saya dah buat kajian dah..
memang wanita zaman ni..pakai ikut trend...

moga-moga kita ditetapkan iman...

AMIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 16:43


ana sebenarnya kasihan asyik muslimah saja yang di sentuh ,dari aspek fizikal, adab, aurat,komunikasi,berhias, hatta nak cari pasangan pun disentuh juga... lelaki jarang sangat di bicarakan....trend pakaian lelaki sekarang syarie tak syarie (pakai body suit, pergi pasar malam pakai seluar pendek,cincin emas, gelang, rantai, komunikasi dengan orang main sapu saja....adab boleh diragukan...cari pasangan hemmm entahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 17:01


:oops: :oops: ada ciri2 @ kriteria2 tudung yang tak lepas untuk dipakai....maksudnya masih menampakkan rambut @ anak rambut... :roll:

8-) tapi sekarang,pada pandangan ana,orang perempuan ni dah menjadikan tudung sebagai fesyen....bukan sebagai 1 kewajipan untuk menutup aurat.. :-P

:-) nak berfesyen bolehhhtp biarlah selari dengan agama.... :-) ;-) :-di 8-) :lol:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 14-10-05 17:10


salamalaik..

tudung ini, ish susah ana nak cakap...tak payah tengok orang luar la..dak sek agama pun pakai tudng kat sek saja..luar nya ish3..bukan tak ada ilmu cumer tak hayati! bukan semua la..segelintir student sek agama saja buat begitu tapi membawa imej buruk kat all sek agama student..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 23:50


pemakaian tudung menjadi satu trend kepada mereka yang menganggap bertudung tu sebagai salah satu fesyen semata-mata, bukannya untuk memenuhi syariat Islam untuk menutup aurat.

ilal liqa'
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

areniece
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13563
Posting: 19
Dari: johor

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-11-05 11:48


Pada 14-10-05 17:10 , puteri89 posting:

!!! QUOTE !!!

salamalaik..

tudung ini, ish susah ana nak cakap...tak payah tengok orang luar la..dak sek agama pun pakai tudng kat sek saja..luar nya ish3..bukan tak ada ilmu cuma tak hayati! bukan semua la..segelintir student sek agama saja buat begitu tapi membawa imej buruk kat all sek agama student..


saya setuju dengan pendapat puteri89 ni...saya pun ex sekolah agama...kawan-kawan saya ramai dah menyimpang...bila tego kena marah adalah :-( lepas itu sebab dieorg yang tak buat pun kena ...

nak tanya pendapatla..boleh ke letak gambar tak pakai tudung untuk tontonan umum??apa hukumnya??nak tego orang yang buat begitu tapi tak ada hujah la... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For arenieceProfil   Hantar PM kepada areniece   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105779 saat. Lajunya....