Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 5 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 16 hari yang lalu
sunan-faqih: 21 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Bila hilangnye ketenangan di hati


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Bila hilangnye ketenangan di hati

Please Mendaftar To Post


Oleh Bila hilangnye ketenangan di hati

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 19-09-05 00:40


apa nak buat ek bila hati asyik gundah gulana memanjang???

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

habibhas
Warga Rasmi
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19145
Posting: 1
Dari: yahoo.com

Johor  


posticon Posting pada: 19-09-05 00:53


istigfar dan baca selawat selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For habibhasProfil   Hantar PM kepada habibhas   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 08:10


dekatkan diri kepadaNya... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 11:21


selalula buat qiammulai..cara terbaik berinteraksi dengan ya RABB..lepas tu bykkan baca quran....as a result u akan rasa alangkah seronoknya menjadi hamba yang mendamba cinta hny drpdNya....Kalau dah begitu sure u akan rasa tenang dan sudah semestinya Tuhan akan menolong hamba2Nya yang di dalam kesusahan...he he he..senag saja kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-09-05 11:29


muhasabah diri..mungkin ada yang tak kena dengan amalan kita..
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

ImanFansuri
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17827
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 19-09-05 11:51


hanya dengan m'ingati Allah hati akan menjadi tenang...betul macam apa yang kaisi kata selalu buat qiamuallail dan baca quran.tapi perlu ikhlas.ikhlaskan diri dalam setiap p'buatan especially ibadah.jangan/kurang kan m'lakukan dosa.dampingi orang yang berilmu(agama).sometimes walaupun cuma m'mandang wajah orang yang berilmu ni.tenang dan sejuk hati kita.tu belum lagi bila dengar orang tu bertutur atau m'alunkan kalimah2 suci.lagi satu kurang kan berkawan dengan orang yang suka kan hiburan yang m'lalaikan.walaupun ianya m'hiburkan tapi m'jauh kan kita dengan Allah.
wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanFansuriProfil   Hantar PM kepada ImanFansuri   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-09-05 13:58


Pada 19-09-05 00:40 , AUS_85 posting:

!!! QUOTE !!!

apa nak buat ek bila hati asyik gundah gulana memanjang???


emmm,gundah gulana pasal apa itu...?
kalau ada problem,kenal pasti punca problem tersebut and buat solution...luahkan perasaan dengan sahabat anda...kalau masih jugak...don't worry..luahkan sekali lagi perasaan anda kepada yang lebih mengetahui,maha pendengar..ALLAH SWT...
Bagaimana?...
Lakukan solat hajat,solat 5 waktu..baca AL-QURAN,minum air surah yasiin..
insyaALLAH...disitu anda akan temui ketenangan yang anda cari :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-09-05 14:03


tatapi gambarku dan bacalah surat2ku..... insyaallah... :) :) :)

Ingat pada ALLAH bebanyak
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 19-09-05 14:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 16:06


Pada 19-09-05 11:51 , ImanFansuri posting:

!!! QUOTE !!!

hanya dengan m'ingati Allah hati akan menjadi tenang...betul macam apa yang kaisi kata selalu buat qiamuallail dan baca quran.tapi perlu ikhlas.ikhlaskan diri dalam setiap p'buatan especially ibadah.jangan/kurang kan m'lakukan dosa.dampingi orang yang berilmu(agama).sometimes walaupun cuma m'mandang wajah orang yang berilmu ni.tenang dan sejuk hati kita.tu belum lagi bila dengar orang tu bertutur atau m'alunkan kalimah2 suci.lagi satu kurang kan berkawan dengan orang yang suka kan hiburan yang m'lalaikan.walaupun ianya m'hiburkan tapi m'jauh kan kita dengan Allah.
wallahua'lam...


ana bersetuju dengan imanFansuri. kalau kita cari/mendekatkan diri dengan hiburan, zahirnya kita akan rasa gembira tapi dalam jiwa kita masih ada lagi satu kekosongan yang perlu diisi. kekosongan jiwa itu hanya akan dapat dipenuhkan melalui berbadat kepada Allah. sentiasa berhubung dengan Allah. disini kita akan dapat merasakan betapa tenangnya hidup, jika segalanya diserahkan kepada Allah.

wallhu a'lam.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 19-09-05 16:46


ha'ah...kekadang certain time tu saya rasa serabut sangat..tapi tak tau apa,sampai tak boleh nak berfikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

hisyam
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2005
Ahli No: 19087
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 16:53


baca kan lah alquran,, dan mengingati lah kepada allah, dan banyak lah berdoa kepada nya, dan jauh kan lah diri dari Maksiat

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisyamProfil   Hantar PM kepada hisyam   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 22:51


assalamualaikum...

"janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati.padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (alii-imran,139)

orang mukmin itu jiwanya damai dan tak mudah goncang. ujian Allah baginya fitrah,sebagai mehnah didikan terus daripadaNya sebagai tanda kasih sayang dan penghapus dosa...

tiada seorang muslim pun yang ditimpa sesuatu yang menyakitkan berupapenyakit atau lain-lainnya melainkan keranya Allah akan menghapuskan keburukannya sebagai mana pohon yang menggugurkan daun-daunnya.

wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 23:32


assalamualaikum kembali...
Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."

wallahua'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 20-09-05 08:34


Allah tempat mnegadu yang terbak..

hanya dengan membaca alquran hati kan menjadi tenang

baca alam nasyrah

pergi ke satu tempat yang menenangkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 22:53


Assalamualaikum...

banyakkan membaca al-Quran, ingat kepada kekasihmu yang satu iaitu ALLAH dan sentiasa berfikiran positive....insyaALLAH hati mu akan setenang tasik Chini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 22:57


Assalamualaikum...

banyakkan membaca al-Quran, ingat kepada kekasihmu yang satu iaitu ALLAH dan sentiasa berfikiran positive....insyaALLAH hati mu akan setenang tasik Chini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-05 13:36


ambil al-quran letak kat hati...peluk al-quran tu lama-lama.. dan doa kat Allah supaya beri ketengan pada hatimu..memang dapat ketenangan walaupun tak baca. tapi kalau baca lagi bagus. dapat banyak pahala...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-11-05 15:07


banyak kan membaca Al-Quran...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 16:59


muhasabah diri dan baca quran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

jendela_hatiku
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15556
Posting: 56
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 09:51


Assalamu'alaikum..

Saya pernah rasa susah hati..rasa nak menangis..lepas solat..saya amalkan baca al-quran..mula2 baca sambil mengalir air mata..tapi lama2 saya rasa tenang sangat..

Jadi, amalkan baca al-quran..hati yang resah akan tenang..insyaAllah
Allah tu Maha Berkuasa..Maha Pengasih dan Penyayang..kalau kita mohon ketenangan hati dariNya..dengan penuh kehambaan..insyaAllah ditunaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jendela_hatikuProfil   Hantar PM kepada jendela_hatiku   Pergi ke jendela_hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-11-05 10:19


ketenangan hanya diberikan pada manusia yang mengenal erti kedamaian...

Kalau,

manusia sentiasa ada perasaan iri hati, hasad dengki, membantu dalam menabur fitnah, berbuat dosa tak terkira banyaknya... mungkin terlalu sukar untuk mengecapi ketenangan dari Allah....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nurmanja
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2005
Ahli No: 20574
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 13:52


Qiraatul Quran........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanjaProfil   Hantar PM kepada nurmanja   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-12-05 14:30


mmmmm..... sebagai tambahan daripada semua nasihat sahabat2 yang lain.... senantiasalah berbuat baiklah sesama insan.... insyaAllah dengan berbuat baik dan menggembirakan orang lain.... insyaAllah Allah akan gantikan kegembiraan dalam diri kita..... wallahuaklam.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-12-05 15:51


memag kena banyakkan berzikir dan sentiasa bermuhasabah diri kepada Allah..dan sentiasa memaafkan orang seblum tidur..sentiasa berfikiran positif,menjauhkan perbuatan yang boleh menyakiti orang..dan sentisalah tersenyum ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 16:02


Assalamualaikum...

Ketenangan itu lahir dari hati yang bersih...
perasaan gundah itu Allah ciptakan sebenarnya tidak sia2...
bila kita berperasaan begini, kepada siapa kita kembali?
Tentunya kepada Khaliq...
Banyaknya rahsia yang terbatas dari pengetahuan kita...
Mungkin perasaan itu salah satu wasilah untuk kita kembali mengingati Allah setiap kali kita terlalai atau terleka...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 16:15


kembali kepada asal....berwudhuk..hampar sejadah...lakukan solat sunat...mohon ketenangan jiwa....
....banyakkan berzikir..insyaAllah..hati kan tenang...
baca Al-Quran......

rasanya banyak cara....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-05 00:38


Assalamualaikum...
kita perlu selawat ke atas Nabi....istighfar......solat dengan penuh kusyuk.......banyakkan berdoa......

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144874 saat. Lajunya....