Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Wajadiri 2005 Silat Cekak Ustaz Hanafi di Stadium Titiwangsa, KL.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Wajadiri 2005 Silat Cekak Ustaz Hanafi di Stadium Titiwangsa, KL.....

Please Mendaftar To Post


Oleh Wajadiri 2005 Silat Cekak Ustaz Hanafi di Stadium Titiwangsa, KL.....

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 21:13


Assalamualaikum...

saya nak ucapkan Tahniah kepada pasukan UiTM Intech Shah Alam sebab menjuarai kejohanan berpasukan Wajadiri Lelaki 2005 peringkat IPT manakala bagi ketegori wanita pula... Tahniah buat pasukan UNITEN :-) ....

Tidak lupa jugak Tahniah buat tuan rumah kejohanan Wajadiri 2005 kali ini iaitu UTM City Campus, KL sebab kelancaran perjalanan kejohanan tersebut.... :-D

/

/
[ Telah diedit oleh: czarcam pada 10-09-05 15:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 21:27


.. antara kontigen² yang menyertai kejohanan tersebut.....:-D

/

/

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:36


Ini main sakti ke, kebal ke, ghaib ke, jampi serapah ke... atau untuk kesihatan dan seni bela diri?

Kalau boleh ghaib ke, sakti ke... bolehlah pergi ke Palestin bantu umat Islam di sana. Atau paling dekat ke Selatan Thai, bantu umat Islam yang ditindas.

Harap hanya sebagai seni beladiri, kesukanan dan kesihatan dan tak ada kena mengena dengan khurafat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 23:52


....huhuhu.... bro Kang.. dijamin 110% bersih daripada unsur² khurafat... quote daripada kata² Allahyarham Ustaz Hj. Hanafi Hj. Ahmad (pengasas Silat Cekak Ustaz Hanafi)... masuk silat kena betulkan niat dulu.... bukan sebab nak bermegah².... atau nak tunjuk kat orang yang kita ini kuat-hebat... tapi niat nak mempertahankan diri....

ya lah.. siapa tahu.. malangkan tak berbau... mana nak tau... tengah jalan² kat Puduraya.. tiba² kena 'pow'... kalau pow aje boleh lah dimaapkan.. ini kalau dah sampai nak keluar pisau.. apa kes?.... :-?

jadi kepada sabahat atau sahabiah di luar saner yang masih ada perasaan curiga dengan silat ini... cuba masuk dulu... try tengok... kalau betul seperti apa yang kalian fikirkan sebelum kalian masuk... cepat² undur diri.... :-)

qoute kata² pepatah melayu... 'tak kenal, maka tak cinta'.... ;-)

Wallahua'lam....

null
[ Telah diedit oleh: czarcam pada 11-09-05 22:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-09-05 17:43


yup..tak ada bende2 yang terlampau dalam silat ni...biaser saja..orang buta pun boleh belajar..kita belajar guna kudrat yang ada saja..dari yang semude sampailah yang setua mana boleh join...asal boleh bawak bakul pergi pasar..kira bolehlah join..antare konsep yang menarik dalam silat ni..kita tumpang kekuatan lawan semasa nak tewaskan dia..silat ni jugak tak ada diajar berundur bila menghadapi serangan..tak ada sepak2 terbang..buah serang ada satu saja..kalau musuh elak kena..kalau musuh tepis..kena makan..sesama ahli tak boleh bergaduh..kalau gaduh juga..time tgh2 gaduh tu..masing-masing akan terpelanting balik dan sama-sama mengadap..tak boleh kalahkan ahli yang lain...setiap gerakan silat ni boleh diterangkan rasionallnya dari segi fikiran kita..silat ni hanya berdiri lurus..tak ada kekude..pergh...dan banyak lagi....semua nya kat atas ni tak ada pakai jin ke..ghaib ke..semua logik akal saja sebenarnyer..nak tau kenela belajar..tak lama pun..saya kat u pun belajar 3 sem saja boleh tamat..patutnyer 2..tapi ada cuti banyak sangat...satu minggu 2 kali saja kelas..tak ada ganti2..hehe..ok lah..persiapkanlah diri kita semampunya untuk persediaan menghadapi musuh yang tidak diundang..selepas berusaha..bertawakallah kepada Allah ..mengharap perlindungan daripadaNya...harap kalau ada fakta yang salah..perbetulkanlah ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-09-05 18:36


Tak payah lah silat- silat... Ana rasa lebih baik beli pistol....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 18:53


.... terima kasih bro insan_sekular diatas penerangan anda yang padat dan ringkas.... ;-)

hehehehe...... kepada bro mizie_hafiz80... kat malaysia ini boleh ke orang awam macam kita ini nak pakai pistol???... jangan kater nak pakai nak beli pun diharamkan.... :lol:

Wallahua'lam.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 19:00


tak jugak cik mizie_hafiz.....silat tu just salah satu cabang daripada ilmu yang sesiapa pun boleh belajar dari bebudak hingga orang dewasa ......tak kan asyik nak mengadap buku 24 jam ke ......ilmu Allah tu kan luas .......bukan setakat silat saja banyak lagi ilmu mempertahankan diri yang boleh kita belajar kat dunia niii...."TAK KAN MELAYU HILANG DI DUNIA"

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 19:03


ye ke takkan melayu hilang didunia?????.......kiamat nanti semua dia sapu....melayu ke...apa ke.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-09-05 04:58


hehehehe.. betul lah itu :-D

null

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 25-09-05 08:18


menambah ilmu tak mengapa, lagipun silat adalah sebagai persediaan dimasa masa kecemasan. kalau tetiba nak kena rompak ke, family nak kena rompak ke, road bully tahan kereta ke, bini kena kacau ke boleh guna...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

ImanFansuri
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17827
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 26-09-05 11:42


assalamualaikum..
nak tanya sikit pada insan_sekular.ada beza ke silat cekak malaysia dan silat cekak hanafi (selain dari nama).kalau ada apa bezanye? kat tempat saya ada dua2 sekali..kompius...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanFansuriProfil   Hantar PM kepada ImanFansuri   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 01-10-05 23:39


Beza tuk guru saja , ikutla masing2 ada sejarahnya . masuk lah dalam ni ada lah untuk cekak hanafi http://www.cekakhanafi.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

nurbalqis83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12893
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-10-05 01:40


assalamualaikum......wah,tak sangka ada orang post pasal event ni:)ermmm...anyway,tahniah pada kontinjen yang berjaya membawa pulang pingat masing2.dan tahniah buat semua yang menjayakan malaysian book of record.walaupun jadi udang bakar hari tu,tapi alhamdulilah,kita berjaya buktikan yang silat bukanlah seni mempertahan kan diri yang ketinggalan zaman:)

"peneraju warisan mutlak"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurbalqis83Profil   Hantar PM kepada nurbalqis83   Quote dan BalasQuote

Camelia
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 19490
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 02:01


wkumsalam..    eeer.. awak ada join sekali ke hari tu'?

Bookmark and Share

    


  Member Information For CameliaProfil   Hantar PM kepada Camelia   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 02-10-05 08:02


Ana ada join dua2. manyak letih wooooooo. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

imangirlz86
Warga Rasmi
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10713
Posting: 11
Dari: KuStEm

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 12:44


assalamualaikum.....
adakah silat cekak hanafi dan silat cekak malaysia bermusuh.
Kenapa di satu tempat,ada kedua-duanya.
mana satu yang betul.yang mana satu betul-betul tak menyimpang dari landasan yang sebenar.
pada pandapat saya,silat cekak ni tak terlalu mencerminkan sifat2 keislaman.
Kenapa yang wanita tak diwajibkan pakai tudung seperti seni silat melayu yang lain.
wajibkah bersalaman dengan guru sebelum buah diperturunkan.
tolongla jawab, saya pening kepala disebabkan silat cekak ni.kedua-dua sekali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imangirlz86Profil   Hantar PM kepada imangirlz86   Quote dan BalasQuote

pooh_jaguh
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 19502
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 14:49


Yang mana satu sah atau pun tidak sah?
mari baca apa yang terkandung di bawah ni :

Perbezaan Antara Silat Cekak Hanafi dan Silat Cekak Malaysia

1. Pendahulan

Tujuan kertas ini adalah untuk menjelaskan perbezaan di antara Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi atau ringkasnya Silat Cekak Hanafi dengan Silat Cekak Malaysia. Penjelasan ini adalah perlu untuk menghalang pihak-pihak tertentu yang cuba mengelirukan masyarakat mengenai perkara ini.

2. Perbezaan di antara Silat Cekak Hanafi dan Silat Cekak Malaysia

Terdapat banyak perbezaan di antara Silat Cekak Hanafi dengan Silat Cekak Malaysia, antaranya adalah seperti berikut.:-

· Silat Cekak Hanafi dipimpin oleh YM En. Mohd Radzi bin Hj. Hanafi selaku Guru Utama mulai 19 Mei 1993 setelah mendapat mandat daripada Tuan Hj. Ishak bin Itam yang memangku jawatan guru utama Silat Cekak selepas YM Ustaz Hanafi b. Hj. Ahmad meninggal dunia pada 13 Ogos 1986.

· Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi atau ringkasnya Silat Cekak Hanafi adalah merupakan Silat Cekak yang benar-benar diamal dan dianjurkan oleh Allahyarham YM Ustaz Hanafi bin Hj. Ahmad baik dari segi kaedah pembelajaran, konsep, falsafah, prinsip, pegangan, kerohanian dan pembawaannya. Catatan sejarah menunjukkan bahawa setelah Allahyarham Ustaz Hanafi b. Hj. Ahmad mengambil balik Silat Cekak daripada En. Yahya b. Said pada tahun 1965, beliau telah meneliti kesemua buah-buah Silat Cekak dan amalan-amalan yang terdapat di dalamnya. Setelah kajian dibuat secara terperinci, beliau telah mengutarakan Silat Cekak yang benar-benar asli dari aspek budaya Melayu serta memasukkan pegangan tauhid sebagai ilmu kerohaniannya. Dalam perkara ini, hanya Silat Cekak Hanafi sahaja yang benar-benar mendukung perjuangan Allahyarham Ustaz Hanafi bin Hj. Ahmad dalam mendukung silat Melayu yang benar-benar asli serta membenteras ilmu tahyul dan khurafat di dalam alam persilatan Melayu.

· Silat Cekak Hanafi di bawah pimpinan YM En. Mohd Radzi b. Hj. Hanafi selaku Guru Utama adalah bersih daripada segala ilmu tahyul dan khurafat yang merupakan satu ciri penting dalam mendukung perjuangan Allahyarham Ustaz Hanafi b. Hj. Ahmad. Perkara ini telah perakukan oleh Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Malaysia yang sekarang ini dikenali sebagai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

· Jentera penggerak utama Silat Cekak Hanafi adalah Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia yang telah didaftarkan pada tanggal 5 Ogos 1994. Persatuan ini ditubuhkan setelah Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (PSCCM) menafikan hak En. Mohd Radzi bin Hj. Hanafi sebagai guru utama Silat Cekak yang sah.

· Silat Cekak Hanafi juga mempunyai logo, moto, pakaian-pakaian seragam, lagu rasmi, lambang persatuan dan lambang persilatan yang berbeza daripada Silat Cekak Malaysia.

3. Penutup

Adalah diharapkan dengan penjelasan di atas, segala persoalan dan kekeliruan yang dibangkitkan oleh pihak-pihak yang tertentu akan terjawab. Oleh itu, untuk mencari Silat Cekak yang sebenar PASTIKAN IANYA Silat Cekak Hanafi.


Maklumat terperinci juga boleh didapati daripada laman web cekakhanafi.com:


Pengenalan

Sejarah



Diterbitkan oleh:

Jabatan Perhubungan & Seranta,
Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia.
Kuala Lumpur.

5 Muharam 1419
1 Mei 1998


Butir lanjut sila clik mari membaca --> Isu taubat Tuan Hj. Ishak Itam di Jakim



Sudah menjadi tabiat manusia tidak berpuas hati/jeles dengan kelebihan orang lain. Istigfar bebanyak..
[ Telah diedit oleh: pooh_jaguh pada 02-10-05 15:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pooh_jaguhProfil   Hantar PM kepada pooh_jaguh   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 16:58


assalamualaikum warahmatullah....

....thanks bro ;)
penerangan yang baik sekali....hehehehe :-di

wallahua'lam.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099244 saat. Lajunya....