Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 28 hari yang lalu
ronniefinancehome: 39 hari yang lalu
MTMKi: 49 hari yang lalu
usop79: 50 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: BAHASA ARAB SUSAH????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» BAHASA ARAB SUSAH????

Please Mendaftar To Post


Oleh BAHASA ARAB SUSAH????

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:48


ye ke bahasa arab susah..
aku ada ah member kat sekolah arab dulu yang kena buang sebab tak lulus bahasa arab....lepas itu pindah sekolah masuk kelas sains pula tu...
susah sangat ke bahasa arab ni??
kan tu bahasa al-quran.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:54


susah bagi yang tak berminat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:56


tak susah sebenarnya...malah lebih mudah dari english...dan bahasa2 lain...walaupun tu bahasa quran bukanlah bermakna boleh belajar secara lewa...belajar bahasa ni memerlukan praktikal bukannya teori semata2...di sekolah agama sekarang ni banyak lebih kepada teori,dan melupakan praktikalnya...begitu juga d universiti...banyak graduan agama yang tak reti bahasa arab dalam erti kata sebenarnya...belajar bertahun-tahun..tapi salah method belajar...jadi kurang berkesan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 08-09-05 20:23


setuju dengan ibnuabbas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 09-09-05 12:01


Pada 08-09-05 18:56 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

lebih mudah dari english

yeker??wah respek lah!!
saya rasa bahasa arab lebih susah dari english..
english senang saja..nak belajar english mudah..
bahsa arab sukar..
dan memang bagus laa siapa yang rasa bahsa arab tu kacang saja..maknanya nak belajar benda lain mesti senang..best lah anda semua!:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

misscute
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18801
Posting: 4
Dari: bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 13:34


SETUJU DENGAN QARDHAWI....BELAJAR APA-APA BAHASA SEKALI PUN IA PERLU PRAKTIKAL BUKAN SEMATA-MATA TEORI SAHAJA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For misscuteProfil   Hantar PM kepada misscute   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 09-09-05 14:08


BA lah fav ana kat sekolah..memang senang bagi yang suka tapi susah bagi yang tak suka..macam matapljrn lain juga, kalau tak suka, memang susah nak belajar, matapljrn tu...
Ana setuju dengan qardhawi, BA lagi senang dari BI.......
Lagi pun bagi ana, belajar arab ni mumti'ah tau......

Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 15:35


walaupun saya kata bahasa arab itu lebih mudah dari english bukanlah maksudnya saya dah betul2 cekap dalam english....saya budak masih belajar....ambil galah tolong tunjukkan(tak payah ambilkan galah sebab saya boleh ambil sendiri)....cuma bila dibuat perbandingan ternyata orang yang cekap dalam bahasa arab dari aspek nahu dan sarafnya...balaghah dan pelbagai aspek lagi....lebih mudah dan faham ,dan cepat sikit untuk mendalami english....tak percaya?belum cuba belum tahu......apa yang penting,kuasailah pelbagai bahasa ...ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-05 01:41


sakeenah tak setuju bahasa arab susah sebab bahasa arab senang hendak dipelajari...dan memang lagi senang dari bahasa inggeris..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-09-05 04:17


Tidak sahu susah atau senang.
Yang ana tahu, bahasa Arab seronok untuk dipelajari. Walau anda mendalami bahasa┬▓ latin atau germanique; anda akan rasa bahasa arab lebih rasional, dan indah.

p/s: kalaulah ana ada peluang untuk terus belajar bahasa Arab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-09-05 10:37


dalam belajar mana ada senang dan susah...semua sama...depend atas diri kita...kalau inginkan kejayaan....kita perlu berusaha untuk dapatkannya.....selebihnya tawakal...

erm...bahasa arab kan bahasa syurga......
marilah sama2 kita memartabatkan bahasa quran.....
:-D 8-) :-D 8-) :-D

________________________
indah hiduo bersama ilmu...
saya adalah saya sekarang....
biar terbuang tetap berjuang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-05 11:46


makin susah makin lah mencabar....
tak lah kita senang2 nak lupa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-05 13:28


actually.....i'm enjoy by learning dis language u know........it's extremely fun dan i want 2 further my study.........act now i'm study at UIAM. so arabic language is quite important here.............wsslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 14:05


siapa cakap bahasa arab tu susah.. bahasa melayu pun kalau tak praktik mesti payah juga... lagi pun assalamualaikum tu pun bahasa arab juga... hari-hari kita cakap benda tu... hehe.. practice makes you perfect...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 12:05


Pada 11-09-05 04:17 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Tidak sahu susah atau senang.
Yang ana tahu, bahasa Arab seronok untuk dipelajari. Walau anda mendalami bahasa┬▓ latin atau germanique; anda akan rasa bahasa arab lebih rasional, dan indah.

p/s: kalaulah ana ada peluang untuk terus belajar bahasa Arab...


na'am...marilah kita mempelajari al-lughatul arabiah...

ps: dgrla ikim ari2...kol830...boleh improve arabic antum.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Hafidz0905
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19140
Posting: 27

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 12:53


~Tak susah sebenarnya...kalau kita nak pelajari sesuatu tu perlu ada keazaman~ Kalau nak seribu daya kalau tak nak berjuta dalih :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafidz0905Profil   Hantar PM kepada Hafidz0905   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 13:02


tak susah....
tanamkan lah minat pada bahasa arab..
kerana ia bahsa Quran...
bahsa ahli syurga....
belajarlah bahasa arab...
ada keindahan di sebaliknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Hafidz0905
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19140
Posting: 27

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 13:08


~Assalamualaikum~
~saya bersetuju dengan kata-kata wafa_mawaddah~
:)
tanamkan minat itu yang penting~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafidz0905Profil   Hantar PM kepada Hafidz0905   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-09-05 13:16


Pada 08-09-05 18:48 , pak_ali posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke bahasa arab susah..
saya ada ah member kat sekolah arab dulu yang kena buang sebab tak lulus bahasa arab....lepas itu pindah sekolah masuk kelas sains pula tu...
susah sangat ke bahasa arab ni??
kan tu bahasa al-quran.....


susah tu..tak juga,tapi kena practice lah selalu..sama jugak dengan bahasa lain.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 15:36


:roll: eemmm........rasa-rasa nyee first2 belajar mungkin payah lah ckiiiit,tapi bila dah dapat sesuai kan diri tu ok leeer....betul tak?? ;-) ;-)
lagi pun,bahasa Arab ni bahasa al-Quran,selain dapat menambah kan pengetahuan,kita dapat pahala cpz bila sembahyang,kita akan faham apa yang kita baca,dan tu akan menambah kan lagi kusyuk sembahyang kitaaa :-D :-D :-D :-D ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 18:07


rasanya tak susah....
bahasa mana-mana pun kalau kita rajin belajar kita mampu untuk menguasainya...
saya pun nak jugak belajar bahasa arab.. tapi tak kesampaian lagi....
maybe pass ni agaknya...ada sesiapa yang sudi ajar saya tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 13:19


confirm bahasa arab tak susah sebab hari2 kita speaking arab masa sembahyang dan baca Al-Quran.

ps: baca Al-Quran tu, rajin2 lah baca terjemahannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 16:37


bahasa arab bahasa AL QURAN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111526 saat. Lajunya....