Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 1 hari, 38 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Sirah dan Tokoh Islam
Topik: Kain Kafan Salahuddin Al Ayyubi


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sirah dan Tokoh Islam
    »» Kain Kafan Salahuddin Al Ayyubi

Please Mendaftar To Post


Oleh Kain Kafan Salahuddin Al Ayyubi

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 13:41


Assalamualaikum

Panglima Salahuddin telah mencurahkan segala kudratnya dalam perang untuk mengembalikan maruah umat Islam yang dipermainkan oleh kaum musyrikin. Bumi palastin yang dijajah oleh kaum Kristian selama 90 ahun telah dapat di bebaskan .

Kekayaan dari negara –negara yang dibebaskan digunakan sepenuhnya untuk kepentingan Rakyat . di Mesir Salahuddin membina sebuah benteng kebal yang kukuh sepanjang lebih dari satu kilometer. Di Damaskus pula didirikan rumah ‘Takiyah’ atau tempat pemeliharaan orang-orang miskin . Demikian juga di Sudan , Yaman dan lain-lain negara.

Setelah beberapa tahun memimpin dan berperang tibalah saatnya Salahuddin kembali ke hadratNya. Diwaktu kematian panglima dan pemimpin besar ini orang-orang besar dan kerabat diraja menyaksikan kematian sangat terharu apabila melihat tempat penyimpanan harta pemimpin besar ini kosong …. Dan juga demikian juga dengan perbendaharaan kerajaannya …semuanya digunakan semaksima untuk berperang melindungi rakyat serta disalurkan untuk kebajikan rakyatnya sehinggakan untuk kain kafannya pun para pembesar terpaksa mengutip derma untuk membeli kain kafan jenazah Salahuddin

Ternyata panglima besar itu sudah tidak memikirkan harta untuk dirinya . semua usahanya telah di pusatkan hanya untuk kepentingan Islam .Semoga Allah mencucri rahmat kepadanya.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 08-09-05 13:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 14:37


pemimpin agama yang zuhud..terharu membaca kisah beliau.
tak ramai pemimpin sebegini dala zaman skarang.
masing2 mementingkan kebendaan kekayaan.
moga pemimpin hari ini mencontohi kepimpinan salehuddin al-ayubi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-09-05 14:51


betul tu.....
tapi rasa2 ada agaknya pemimpin macam beliau ni
contoh tuan guru...
sesiapa pernah melawat rumah tuan guru tau ladia
bagaimana keadaan rumah tuan guru...
waAllahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 14:10


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah Salahuddin Al Ayubi adalah satu nama yang digeruni oleh kaum Nasrani kerana kegigihan dan ketegasan beliau di dalam menjalani hidup sebagai seorang Islam. Beliau adalah seorang panglima yang amat menjaga akhlak dan keperibadian para tenteranya. Beliau tidak izinkan mereka yang tidak solat tahajud untuk pergi berperang keesokkan harinya. Hanya yang solat tahajud saja yang pergi berperang sebab itulah kemenangan berada di pihak Islam di bawah pimpinannya kerana orang yang solat tahajud adalah rakan pada para malaikat dan mendapat Rahmat Allah SWT. Doa mereka ketika tahajud di ameenkan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - strategi perang Salahuddin adalah mudah iaitu berpegang pada Al Quran dan Sunnah ( solat tahajud dan tidak minum arak).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 13-09-05 16:09


insaflah....... sebelum dicampak bersama iblis & syaitan ke dalam neraka jahanam.

:)

wassalam :-o
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 13-09-05 16:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 13-09-05 16:44


errrmmm, beliau bukan sahaja pintar malah seorg yang mementingkan perjuangan islam...Al-Fatihah .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-09-05 09:55


memang hebat salahuddin al ayubi......
seorang yang berani dan bijak dalam mempertahankan martabat islam.....semoga kita semua akan menjadi sehebat salahuddin al ayubi.......

:-? :roll: :-? :roll:
kenangan indah.....ketika melawat 3 kubu salahuddin al ayubi d. Perlembahan Nil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-09-05 11:21


salam ukhwah..

alhamdulillah...seronok membaca kisah salehuddin al-ayubi ni...
memang beliau seorang pemimpin yang disegani oleh maysarakat Islam dan insyaAllah di sisi Tuhan juga....

syukran jazilan dengan kisah ini.....
mudahan2 kita semua berusaha menjadi pemimpin kepada diri sendiri...mampu membimbing diri ke arah kebaikan dan jalan yang diredhaiNya...
semoga pemimpin2 yang ada sekarang mencontohi beliau, perjuangan beliau dan pengorbanan semangat jihad beliau, salehuddin al-ayubi....

wassalam.... :)
NOTE: mendengar namanya sahaja sudah cukup menggambarkan keperibadian beliau yang UNGGUL dan sememangnya 'nama' beliau amat gerun dalam kalangan kaum musyrikin... wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 06:37


/

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 07-10-05 11:55


seorang pemimpin yang hebat dan zuhud. Semoga akan lahir ramai pemimpin seperti beliau suatu hari nanti... insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

hyerul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19681
Posting: 22
Dari: Perak Darul Ridzuan

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 06:06


syukran jazilan..satu lagi cerita pejuang Islam yang sangat-sangat ana nak tau..tetapi baru sekarang terbaca..alhamdulillah..semoga pemimpin Islam masa kini dan akan datang mempunyai peribadi seperti beliau..Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyerulProfil   Hantar PM kepada hyerul   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 09:26


Pada 08-09-05 13:41 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Ternyata panglima besar itu sudah tidak memikirkan harta untuk dirinya . semua usahanya telah di pusatkan hanya untuk kepentingan Islam .Semoga Allah mencucri rahmat kepadanya.


Allahuakhbar, betapa hebatnya keperibadian dan kepimpinan dan semangat jihad Salahuddin Al Ayyubi.
menjadi contoh pemimpin islam yang zuhud.
menjalankan amanah dengan sesempurna yang mungkin.
memperjuang dan memepertahankan syiar Islam agar terus tertegak kalimah Islam di bumi Allah.
semoga keperibadian dan kepimpinan beliau dapat menjadi cermin bagi kita semua bagaimana untuk menjadi pemimpin kepada diri kita sendiri.

wallahu a'lam.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:18


pada tahajud terdapat kemenangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 13:42


Assalamualaikum...
Seorang "Panglima" yang berjihad di jalan ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 03:51


assalamualaikum.....

salahuddin al-ayyubi memang merupakan seorang tokoh yang besar dalam sejarah kebangkitan islam selepas kejatuhan kerajaan bani uthmaniah turki....

beliau berperang membela islam menentang tentera salibiyah yang ketika itu menguasai palestin...

semoga kita semua dapat menruskan perjuangan beliau yang mulia tersebut..terus sebarkan islam tanpa takut pada sesiapa pun melainkan ALLAH..sambil itu kita kena juga jaga adab dan kalau boleh solat malam jangan lupa laksanakan kerana solat tahajjud adalah senjata bagi para daie (pendakwah)..

wassalam.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 05:00


Assalamualaikum

Sesungguhnya kita datang dan kembali hanyadari Allah SWT...bilakah kita dapat bertemu lagi panglima besar seperti salehuddin al ayyubi yang menegakkan syiar islam dengan segala apa pemberian yang Allah berikan padanya.

Lihatlah ketika ia mahu meninggalkan kita....apa yang dia tinggalkan untuk diri dan keluarganya..tiada apa yang disimpan.semuanya diberi kepada Allah SWT.Itulah sebaik2 contoh yang perlu kita ikuti sebagai makhluk Allah yang kerdil lagi hina ini...

semua yang dilakukan hanyalah untuk mendapat keredhaan Allah dan ikhlas kerana Allah bagi memartabatkan islam di mata dunia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 18-02-06 05:37


benar..
Semoga Allah merahmatinya. Salahuddin al-ayyubi mengikut kisah yang pernah ana dengar, adalah berasal dari puak Kurdish i.e. orang Kurd. Orang2 Kurd ini mengikut sejarahnya memang pejuang yang mntap. Kerana takut dan bimbang akan lahir pejuang-pejuang yang hebat macam salahuddin inilah, sekarang ni tak ada negara kurdistan (melayu ada malaysia contohnya)..sebab memang agenda orang barat/ penjajah supaya mereka ni xbersatu bawah satu negara supaya xbersatu, maka kurangla kekuatan dan kurang probability akan muncul pejuang sehebat Salahuddin. mereka dipecah2kan di bawah negara yang berbeza, dan kalau dilihat kat Iraq misalnya, puak kurdish ini memang diperangi oleh Saddam Hussain.

Teringat bait-bait lagu 'salahuddin al-ayyubi' by mestica:

Malammu disinar solat munajat
Siangmu dihias lonjakan jihad
Pembela insan yang miskin dan lara
Kemelut yang menyelubungi
Dalam sirah ummah
Kau ungkai dengan fatwa nubuwwah

Pernah kembara bagai pelarian
Akhri bertakhta penuh kemuliaan
Berkurung dendam demi keamanan
Bergemalah bumi Anbia
Takbir kemenangan
Menjulang iman hapus kemungkaran

Walaupun seisi dunia
Melutut di tapak kakimu
Tetapi kau pergi tanpa sisanya untuk
Diwarisi Quran Hadith terpasak di kalbumu
Syair puisi pelembut rasamu
Tinta senjata lakaran mindamu
Darah juga airmatamu
Dakwat yang mewarna
Lembaran agung insan terulung

Jasamu Salahuddin
Bagai kasturi mewangi
Harumannya melewati
Baitul Maqdis yang suci
Walaupun jasadmu tiada
Semangatmu tetap menyala
Kekal menjadi aspirasi
Mujahid kini dan selamanya

Malammu disinar solat munajat
Siangmu dihias lonjakan jihad
Pembela insan yang miskin dan lara
Kemelut yang menyelubungi
Dalam sirah ummah
Kau ungkai dengan fatwa nubuwwah
Kaulah satria, kaulah perwira Fisabilillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

yuko
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21733
Posting: 27
Dari: umm dunnia

syria   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 19:14


salahuddin al ayyubi..panglima islam yang tersohor..alhamdulillah saya dah berpeluang ziarah makam beliau di syria,berhampiran jami' umawi..al-fatihah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yukoProfil   Hantar PM kepada yuko   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-06 20:10


Semoga para pemimpin sekarang mengambil tauladan dari kisah Sultan Salahuddin.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:28


tu sebabnya kita sangat wajib sayangkan mereka.
Ish,mengapalah aku tinggal di Malaysia sekarang?
eik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-04-06 08:58


amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-06 09:19


Hebatye...
kepada pemimpim atau bakal pemimpin....
seharusnya menteladani kepimpinanan beliau....
tentu Kegemilangan Islam Bersinar kembali....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 11:33


pemimpin yang mengharapkan keredhaan ALLAH semata-mata

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101672 saat. Lajunya....