Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: mengapa wanita mudah menitiskan air mata


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» mengapa wanita mudah menitiskan air mata

Please Mendaftar To Post


Oleh mengapa wanita mudah menitiskan air mata

tasbih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18720
Posting: 14
Dari: sTuDy-uPsI hOmE-mELaKe

Melaka  


posticon Posting pada: 08-09-05 13:31


nak tanya pada kaum hawa....mengapa wanita mudah menitiskan air mata dalam segala hal.....mungkin hati perempuan ini sensitif kan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihProfil   Hantar PM kepada tasbih   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-05 13:39


hmm,,kenapa ek
saya pun sensitif juga.. terutama kalau tengok orang susah..orang tua2 yang masih kerja walaupun dah tua..
tapi tabiat buruk ni, saya memang mudah menitis air mata kalau dalam keadaan bila kering ideadlm debat2 kecil saja blur, panik..tolong lah cmner nak ubah :-D

agaknya memang diciptakan hati wanita ni yang rapuh...
tapi serapuh2 hati..itulah hati yang paling setia :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 13:40


Assalamualaikum...

kalau dah berada dalam situasi sebak...kena nangis kalau tak rasa sebak menyerbu ke kepala, lepas itu sakit kepala, lepas itu kang kalau pitam siapa susah...baik nangis...kurang sikit sebak :lol: :lol: :-D


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 15:50


mungkin sebab wanita ni kebanyakannya berjiwa halus...
erm..entahlah.... :roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 00:48


huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 10:28


Assalamualaikum w.b.t,

Allah menciptakan hawa dari tulang rusuk adam untuk dilindungi,disayangi,diberi didikan dan di bimbing.Mereka adalah berjiwa mulus,penuh kelembutan,berhati qudus,menghendaki kesetiaan,dan yang paling penting,menghadapi dunia ini dengan dirinya sendiri bersama tuhannya.
Allah juga menciptakan airmata bagi mereka untuk mereka gunakan dalam apa pun yang mereka lakukan.Dalam berumahtangga,cuba kita lihat baik-baik,sebagai ibu,sebagai isteri,sebagai menantu,sebagai anak..dan sebagai guru pada keluarga..menghadapi kerenah keluarga terutamanya anak-anak perlukan kesabaran,jiwa kecil mereka mudah tersentuh,jadi air mata adlah jawpan utama.Ketenangan itu lahir bila menitiskana iair mata....jadi,banyak cabaran yang mereka kena hadapi,jadi airmata itu juga pelengkap untuk memberi kekuatan pada mereka..bila terguris,mereka menangis dan akan tenang kembali...begitulah putarannya..jadi,Allah ada sebab menciptakan mereka begitu...

bagi ana,tenangnya hati,terlahirnya airmata,terzahirnya keredhaan dan terpancar ketenangan..Allahuakbar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-05 14:20


Pada 09-09-05 10:28 , musafirsepi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t,

Allah menciptakan hawa dari tulang rusuk adam untuk dilindungi,disayangi,diberi didikan dan di bimbing.Mereka adalah berjiwa mulus,penuh kelembutan,berhati qudus,menghendaki kesetiaan,dan yang paling penting,menghadapi dunia ini dengan dirinya sendiri bersama tuhannya.
Allah juga menciptakan airmata bagi mereka untuk mereka gunakan dalam apa pun yang mereka lakukan.Dalam berumahtangga,cuba kita lihat baik-baik,sebagai ibu,sebagai isteri,sebagai menantu,sebagai anak..dan sebagai guru pada keluarga..menghadapi kerenah keluarga terutamanya anak-anak perlukan kesabaran,jiwa kecil mereka mudah tersentuh,jadi air mata adlah jawpan utama.Ketenangan itu lahir bila menitiskana iair mata....jadi,banyak cabaran yang mereka kena hadapi,jadi airmata itu juga pelengkap untuk memberi kekuatan pada mereka..bila terguris,mereka menangis dan akan tenang kembali...begitulah putarannya..jadi,Allah ada sebab menciptakan mereka begitu...

bagi ana,tenangnya hati,terlahirnya airmata,terzahirnya keredhaan dan terpancar ketenangan..Allahuakbar...



setuju 100%


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 14:30


setuju dengan musafirsepi..
hati mudah terusik,sensitif sangat..tapi tengok keadaan laa... ;-)


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

bibie
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17899
Posting: 2
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-09-05 14:49


selayaknya mungkin aku adalah seorang yang tidak layak untuk mengukir tinta di sini...Namun just ingin berkongsi pengalamanku dalam hidup ini...Wanita...begitu sinonim dengan sifat suka menangisnya....suka menitiskan airmata..Why???Sebab airmata adalah teman setia bagi setiap wanita...bagiku menitiskan airmata adalah suatu ketenangan...hargailah airmata seorang wanita tidak kira ibu kita...isteri...adik2...kakak2...kerana harga setitik airmata itu terlalu berharga...yang kadang-kadang tidak disedari oleh kita...ada sebbab Kenapa Allah ciptakan sifat ini untuk seorg wanita...fikir2kanlah....wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bibieProfil   Hantar PM kepada bibie   Pergi ke bibie's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 15:59


jiwa wanita terlalu halus kalau nak dibandingkan dengan lelaki.... dah memang sifat hawa macam tu..... mudah sensitif.
ada sesetengah wanita kalau rasa sedih depa akan menangis dulu barula depa ni ok...... Betul tak? Waallah Hualam


-----------------

[ Telah diedit oleh: riyas pada 10-09-05 16:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 16:30


> emm...
>
> " Bila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih..."
> " Tetapi dia tidak menitiskan airmatanya..."
> " Bermakna dia sedang manangis di dalam hatinya..."
>
> hairan...
> kadang-kadang disebabkn kesedihan mereka menangis...
> disebabkn oleh ketabahan juga mereka mengalirkn airmata...
> susah sebenarnya nak memahami hati seorg wanita...
> yang pastinya, airmata mereka akan terus menemani setiap perjalanan hidup mereka setiap detik yang berlalu...
>
> terlalu mahal & b`harganya airmata seorg seorg wanita yang bergelar ibu....
> .................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

rexy
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18633
Posting: 18
Dari: *D-UPSI,rumah-melake

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 16:32


musafir sepi...time kasih ek enti.....
jawapan enti bagus sekali...
Allahuakhbar...
ukhwah fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For rexyProfil   Hantar PM kepada rexy   Quote dan BalasQuote

rexy
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18633
Posting: 18
Dari: *D-UPSI,rumah-melake

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 16:33


betul musafir sepi ana setuju...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rexyProfil   Hantar PM kepada rexy   Quote dan BalasQuote

musfirahsolehah86
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18852
Posting: 1
Dari: manjung

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 17:16


salam..bagi ana,manusia yang terlalu sukar menitiskan air mata adalah manusia yang ego..hati keras seperti batu,maka air mata penyesalan dan keinsafan kering..menangis tak salah..semakin kita dekat pada Allah,makin lembut hati di buai rasa kerendahan diri yang leka pada ILLAHI..Rasulullah sendiri mudah menangis,kan?tapi,biarlah air mata di titiskan kerana Allah..wallau'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For musfirahsolehah86Profil   Hantar PM kepada musfirahsolehah86   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 17:33


Pada 09-09-05 10:28 , musafirsepi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t,

Allah menciptakan hawa dari tulang rusuk adam untuk dilindungi,disayangi,diberi didikan dan di bimbing.Mereka adalah berjiwa mulus,penuh kelembutan,berhati qudus,menghendaki kesetiaan,dan yang paling penting,menghadapi dunia ini dengan dirinya sendiri bersama tuhannya.
Allah juga menciptakan airmata bagi mereka untuk mereka gunakan dalam apa pun yang mereka lakukan.Dalam berumahtangga,cuba kita lihat baik-baik,sebagai ibu,sebagai isteri,sebagai menantu,sebagai anak..dan sebagai guru pada keluarga..menghadapi kerenah keluarga terutamanya anak-anak perlukan kesabaran,jiwa kecil mereka mudah tersentuh,jadi air mata adlah jawpan utama.Ketenangan itu lahir bila menitiskana iair mata....jadi,banyak cabaran yang mereka kena hadapi,jadi airmata itu juga pelengkap untuk memberi kekuatan pada mereka..bila terguris,mereka menangis dan akan tenang kembali...begitulah putarannya..jadi,Allah ada sebab menciptakan mereka begitu...

bagi ana,tenangnya hati,terlahirnya airmata,terzahirnya keredhaan dan terpancar ketenangan..Allahuakbar...


betul tu..ana pun setuju!


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 18:21


setuju.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 18:23


> pak_ali setuju..?
> setuju tentang apa pak_ali..?
> pak_ali ni lembut hati ke orgnya..?
> ...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 18:40


entah lah....aku setuju tentang apa entah.....aku keliru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-05 19:19


huh..saya ni memang sensitif yang teramat..mudah sangat menitiskn air mata..tak tahu kenapa..tak boleh ada perkara yang menyedihkn saya..mesti rasa nak ngs..hehe..wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 10-09-05 19:57


semua pempuan memang mudah tersentuh...itu fitrah...hatta saya pun akan mudah menitiskan air mata bila abang tegur.dia tak marah dan nada suara dia macam biasa saja..tap,nak buat bagaimana.saya memang jenis yang macam ni..mudah sangat rasa sedih.....hiii...pempuan,biasa lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-05 20:21


Assalamualaikum...

kaum hawa memang sensitif...saya pun sensitif juga...akan bertambah sedih bila rindu untuk menatap wajah umi, mama dan abah.......

pernah sensitif kerana perkara yang tak sepatutnya ditangisi...

menitiskan air mt dalam sujud...saat tu lah yang paling bahagia...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

linda_115
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18820
Posting: 7
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 22:33


wanita mudah menitiskan air mata kerana....
naluri wanita itu sendiri yang lembut....senang terguris dengan setiap kata yang boleh melukakan hatinya....itulah yang membuatkan..wanita mudah menangis..... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For linda_115Profil   Hantar PM kepada linda_115   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 22:45


bismillah walhamdulillah...

mengais bukan beerti lemah...tapi sesungguhnya kekuatan seorang muslimah itu terletak pada matanya yang tajam dan penuh perasaan...di situlah dia meluahkan segalanya....kerana kelemahan lelaki juga adalah air mata muslimah....

kalau ikut ilmu psikologi pun...menangis ni baik untuk kesihatan otak...mata...hati... dsb...:)

strive 4 mardhatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 11-09-05 14:33


sebab wanita ni sensitive sikit, ada perasaan, hatinye lembut..sebab tu lah senang menangis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-05 15:54


Pada 10-09-05 14:20 , SITIHAMIZAH posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-09-05 10:28 , musafirsepi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t,

Allah menciptakan hawa dari tulang rusuk adam untuk dilindungi,disayangi,diberi didikan dan di bimbing.Mereka adalah berjiwa mulus,penuh kelembutan,berhati qudus,menghendaki kesetiaan,dan yang paling penting,menghadapi dunia ini dengan dirinya sendiri bersama tuhannya.
Allah juga menciptakan airmata bagi mereka untuk mereka gunakan dalam apa pun yang mereka lakukan.Dalam berumahtangga,cuba kita lihat baik-baik,sebagai ibu,sebagai isteri,sebagai menantu,sebagai anak..dan sebagai guru pada keluarga..menghadapi kerenah keluarga terutamanya anak-anak perlukan kesabaran,jiwa kecil mereka mudah tersentuh,jadi air mata adlah jawpan utama.Ketenangan itu lahir bila menitiskana iair mata....jadi,banyak cabaran yang mereka kena hadapi,jadi airmata itu juga pelengkap untuk memberi kekuatan pada mereka..bila terguris,mereka menangis dan akan tenang kembali...begitulah putarannya..jadi,Allah ada sebab menciptakan mereka begitu...

bagi ana,tenangnya hati,terlahirnya airmata,terzahirnya keredhaan dan terpancar ketenangan..Allahuakbar...



setuju 100%





Assalamualaikum...
tapi
Kenapa
lelaki ego sangat
sampai
tiada makna airmata wanita
walau ia minitis dihadapannya..
macam berbelit jeratyat ni...
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-05 16:48


wanita mudah menitiskan air mata sebab jiwa mereka lembut...
mudah tersentuh bila berdepan dengan kesedihan...
tapi saya kalau nak menitiskan air mata,saya lebih suka kalau bersendirian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 22:18


Assalamualaikum...
semua tu dari Allah,ingatlah,bila hadir ketenangan,mudah menutur bicara..kerana dipandu oleh kekuatan dariNYA..
siapa rexy ye?same ke dengan tasbih?sekadar bertanya..

asif...
wanita..bahumu bisa menjadi tempat terbaik buat anakmu nanti...sebelum mereka mengadu pdmu,lengkapkan diri...adulah segalanya pada yang haq..ALLAH segalanya..

salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 22:22


salam syah sobriyane...

lelaki ego?boleh wanita menangis dihadapannya?sesetengahnya begitu..tapi,bagi ana,sekeras keras hati lelaki,hatnya lembut..mereka juga menangiis,tapi,terzahir pada jiwa..bukan pada airmata..tapi,bagi yang mudah mentiskan airmata...tu memang dah Allah bri pada dia...tak semua lelaki akan tunduk pada tangisan perempuan...kutlah situation..ok...
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 12-09-05 01:15


ambil dari buletin friendster..

Suatu ketika, seorang anak bertanya kepada
ibunya, Ibu, mengapa ibu menangis?
Ibunya menjawab, Sebab ibu adalah perempuan,
nak. Saya tak mengerti ibu, kata si anak. Ibunya
hanya tersenyum dan memeluknya erat. Nak, kau
memang tak akan mengerti

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya.
Ayah, mengapa ibu menangis? Ibumu
menangis tanpa sebab yang jelas, sang ayah
menjawab. Semua perempuan memang sering
menangis tanpa alasan.



Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap
terus bertanya-tanya, mengapa perempuan
menangis? Hingga pada suatu malam, ia bermimpi
dan bertanya kepada Tuhan, Ya Allah, mengapa
perempuan mudah menangis? Dalam mimpinya ia
merasa seolah mendengar jawapannya:

Saat Ku ciptakan wanita. saya membuatnya
menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar
mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya,
walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan
lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang
tertidur.

Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat
melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap
berulangkali menerima cerca dari si bayi itu
apabila ia telah membesar.

Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya
tetap bertahan, pantang menyerah saat semua
orang sudah putus asa.

Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat
keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit,
walau penat, tanpa berkeluh kesah.

Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang
untuk mencintai semua anaknya dalam
kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-
anaknya itu melukai perasaan dan hatinya.
Perasaan ini pula yang akan memberikan
kehangatan pada anak-anak yang mengantuk
menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan
memberikan kenyamanan saat didekap dengan
lembut olehnya.

Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing
suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi
pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk
yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak
terkoyak.

Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan
kemampuan untuk memberikan pengertian dan
menyedarkan bahwa suami yang baik adalah yang
tak pernah melukai isterinya. Walau seringkali
pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap
kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap
berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling
menyayangi.

Dan akhirnya, Kuberikan ia air mata, agar dapat
mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus
kepada wanita, agar dapat ia gunakan bila masa
pun ia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita,
kerana sebenarnya air mata ini adalah air mata
kehidupan.


-----------------
Every minute spent angry is sixty seconds of happiness wasted..


Bookmark and Share

    


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-05 09:49


air mate itu bijjokk...
tapi...kadang-kadang tak semestinya perempuan nangis bila terguris hati dan sedih jee...
setiap masa...nak nangis buat2 pun boleh juga..
kadang-kadang...kalau tiba2 datang angin sedih tu...
mudah saja nak nangis...tak perlu orang usik punn..:) :) ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 10:25


Yang susahnya ialah nak titiskan air mata disebabkan 'terkenangkan dosa', 'kerisauan tentang kehidupan akhirat'....kalau ada yang macam ni, bertuah sungguhlah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 11:31


di antara gadis2 seluruh dunia,
tiada yang sehalus mulus,
oh...setulus dia... 8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 12:28


jiwa wanita ni sensitif sikit....
saya pun kalau lihat benda2 yang menyayat hati mesti nak nangis...
tapi saya tak suka nangis depan orang....
kalau nangis pun kena dok sorang2

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

sismieza
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18910
Posting: 6
Dari: KL

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-09-05 13:07


menangis tak bermakna lemah.....

tangisan keinsafan mampu cairkan kerasnya hati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sismiezaProfil   Hantar PM kepada sismieza   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 13:23


adakalanya kita perlu menangis agar kita tahu..hidup ini buka sekadar untuk ketawa...
adakalanya kita perlu menangis agar kita dapat menghargai mahalnya setitis airmata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 13-09-05 14:27


Perempuan mudah menangis ke!!! Ana akui ana mudah menangis specially kalau ana ditengking mak or ayah. Benda2 tak berfaedah ana jarang menangis... tetapi pengakuan ikhlas ana, ana rasa orang gila or wlpn singa sekalipun pastinya akan menangis bila diperlaku seperti itu... kalau sesiapa yang diperlaku seperti anatak menangis ana selute spring kat dia...

Tangisan dihadapan yang maha esa jauh lebih bernilai berbanding tangisan dihadapan manusia

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-09-05 15:16


yup...people tend to cry when they faced the difficulties/problems in life... :roll:

mmmm,tak dinafikan prmpuan memang mudah tuk mengalirkan air mata...tapi,bukan semua macam tu... bagi saya memang fitrah bagi seorang prmpuan memiliki sekeping hati yang 'lembut'...walupun dia yang anda kenali tu,seorang yang 'brutal+ganas+tak berperasaan+.,....),act jauh di sudut hatinya tersimpan satu perasaan belas+halus+lembut yang mana mungkin anda semua tidak menyedarinya....

menurut kajian,
'kelenjar air mata perempuan terletak sedikit kehadapan(hampir dengan kelopak mata) berbanding dengan lelaki...so,thats why they easily get crying' :-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 13-09-05 15:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-05 16:07


air mata bukan lambang kelemahan
air mata lambang kekuatan
Kekuatan kerana mengalirnya air
Untuk kehidupan....

Nangis lah .Cuci mata.Tapi jangan lebih2 pula.Jadi buta pula macam kasim selamat.

Air mata yang paling bernilai harganya ialah air mata kerana takutkan dosa & bertaubat..ianya mampu memadamkan panas bahang neraka
Subhanallah,Maha suci Engkau Ya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 17:06


biasa lah namakan perempuan mesti jiwa seorang prempuan tu lembut....
tak dinamakan perempuan kalau hatinya...

"Wanita hiasan dunia seindaah hiasan adalah wanita solehah...."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

jamilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4031
Posting: 33
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-09-05 13:21


assalamualaikum.....

janganlah kamu sedih dan janganlah kamu takut...
kerana Allah sentiasa bersama kita.....

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jamilahProfil   Hantar PM kepada jamilah   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 15-09-05 13:43


Pada 08-09-05 13:31 , tasbih posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya pada kaum hawa....mengapa wanita mudah menitiskan air mata dalam segala hal.....mungkin hati perempuan ini sensitif kan........


ye.. memang SENSITIF..


-----------------
~jangan biarkan aku tanpa cinta-MU~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-05 14:08


:-) :-) :-)
of cos r...hati prempuan lebih mudah tersentuh dari hati lelaki kan...itulah perbezaan yang Allah kurniakn buat kaum hawa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:18


hati wanita memang halus dan lembut.Dengan air mata wanita kadang-kadang lelaki menjadi lemah.Wanita memang unik kerana ia dapat melupakan segala masalahnya dengan airmata malah berdoa dan menerima segalanya dengan tabah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-05 09:47


Pada 15-09-05 13:21 , jamilah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....

janganlah kamu sedih dan janganlah kamu takut...
kerana Allah sentiasa bersama kita.....

wassalam....



Assalamualaikum...
memang betul...
tapi yang kelakarnya...
adalah seorang sahabat tu menangis pada malam raya...
terpaksa lah saya pujuk dia sampai ke pagi...
sekali tengok bil....hah... rm50...
tak kisah lah...
tiba-tiba pula dia nak nangis...
kita yang kena reject...
dia pula yang nangis...
:lol: :lol: :lol:
jangan marah...
:lol: :lol: :lol:
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 08:20


assalamualaikum...

Kekadang dengan mengeluarkan air mata boleh memberi ketengan pada seseorang keran air mata itulah air mata penyesalan...InsyaAllah..
Tapi..yang paling penting, ketengan akan kita perolehi dengan mengingatiNYA...DIAlh segalanya yang maha mengetahui apa yang tersurat dan tersirat...

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

deen
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2827
Posting: 25
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-05 10:26


perempuan ini luar saja nampak lembut tapi hakikatnya tegas berlawanan dengan lelaki luar nampak ganas tetapi sebenarnya lemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For deenProfil   Hantar PM kepada deen   Pergi ke deen's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:41


:roll: :roll: hati perempuan ni lembut...sebab tu lah perempuan dicipta kan oleh Allah dengan sifat2 kasih sayang,ada sifat2 keibuan...kalau laki2 pula,mereka ni hati keras sikit,tapi ada lah juga perasaan sayang tuu... :-D


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:55


muslimat..jangan nangis2 ye...kita ukir senyum sokmo..tika duka,marah,gembira...senyum!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 19:01


assalamualaikum...

ikhlaslah dengan setiap senyuman yang kita hadiahkan..insyaallah ia memberi ketenangan pada kita.....jangan mudah menglrkan air mata kerana kekadang ia menunjukkn kelemahan kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 15:29


Pada 23-09-05 19:01 , af_zubaiti posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ikhlaslah dengan setiap senyuman yang kita hadiahkan..insyaallah ia memberi ketenangan pada kita.....jangan mudah menglrkan air mata kerana kekadang ia menunjukkn kelemahan kita.....



Assalamualaikum...
senyuman yang tawar...
tetapi ada juga lelaki yang tak faham2...
Kenapa lah lelaki ni zalim sangat...
ego tu lebih penting dari hati wanita ke...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:10


sahabat ana cakap..
wanita..muslimah...perempuan..perempuan...
mereka semua ni...

MEMANG MURAH DENGAN TANGISAN....

ps:jangan nangis2 ye.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 21:49


tapi dengan menitiskan air mata sewaktu dalam kesedihan, dapat mengurangkan beban dalam jiwa seorang wanita...


p/s: nak menangis pun biar berpada-pada...


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 15:46


kalau soklan ni ditanya pada zatie.......
jawapannya.............
memang wanita sanagt sensitif............
kalau zatie lah.........
memang zatie akan menangis kalau ada masalah..
rsa satu kepusan yang tak terhingga............
nak tau Kenapa?
sebab dengan cara mengalirkan air mata rasa macam hilang semua masalah.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 15:49


entahlah, sebab saya ni orang lelaki, dan orang lelaki ni memang susah sangat nak menangis, tak kira lah sedih macam mana pun...

mungkin sebab simpanan (stok) air mata orang perempuan ni terlalu banyak, tangki selalu penuh, sampai ke satu tahap tu melimpah2... tu yang mereka senang sangat nak menangis... betul tak wahai wanita...?

harap2 tak ada yang marah... :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 16:35


assalamualaikum?...
ALLAH dah menciptakan wanita berbeza dengan lelaki...wanita bersifat lembut..dan lemah...
hati seorang wanita terlalu sukar untuk diperjelaskan...hatinya cepat terguris jika disakiti...
pada saya...kadang-kadang menangis boleh melegakan perasaan...sekurang-kurangnya mengurang beban yang sedang ditanggung...tapi...kalau selalu..maybe..kurang baik untuk kesihatan diri...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-05 15:00


Pada 29-09-05 18:10 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat ana cakap..
wanita..muslimah...perempuan..perempuan...
mereka semua ni...

MEMANG MURAH DENGAN TANGISAN....

ps:jangan nangis2 ye.. :-)



Assalamualaikum...

bagaimana pula kalau lelaki tu menangis???
mesti ada sebabnya...
tap


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143526 saat. Lajunya....