Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 82
Ahli: 0
Jumlah: 82




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Bas terbalik di UUM. Ada warga Ukhwah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Bas terbalik di UUM. Ada warga Ukhwah?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bas terbalik di UUM. Ada warga Ukhwah?

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 21:08


Mengejutkan. Bas yang membawa siswa UUM dari kolej ke kampus telah terbalik... ke lapan-lapan roda di atas. Puluhan cedera ringan dan parah.

Ada warga Ukhwah yang kena?

simple_shida, pengetua Ukhwah-UUM harap dapat beri maklumat. Yang lain pun kalau ada maklumat, silakan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 06-09-05 01:36


uishh..
takziah buat mereka2 yang kemalangan...
semoga lekas pulih dan sembuh..amiin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 09:57


Ada yang patah tulang belakang, patah tangan dan yang cedera. Bas itu dari main kampus menghala ke Kolej Kediamana.

Bas itu dipandu laju dan tiba di sebuah selekoh, ia gagal mengawal keadaan lalu menyebabkan seorg student siswi terjatuh ke tempat pemandu, lalu menyebabkan ia hilang kawalan. Bas itu juga terlebih penumpang, macam Bas MIni kat kl suatu ketika dulu.macam tin Sardin

Kemalangan terjadi lebih kurang pukul 4 ptg. Student yang patah tulang belakang itu dibawa ke HOspital A.Setar dan dia budak siswa. Satu blok dengan ana. kasihan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 10:19


Ooo.. lupa pulak... al_farisi sekarang dah warga UUM.
Jadi macam mana ye? Dalam ramai-ramai tu ada tak warga Ukhwah?

Boleh bayangkan macamana padatnya bas tersebut, kalau diibaratkan macam bas mini suatu masa dulu di KL...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 11:14


Ana borak2 dengan 2 3 mangsa mereka cakap dalam bas tu lebih kurang 60 orang bayangkan macam tin sardin. Bas dah laju dengan padat. Budak yang jatuh tu tak boleh imbang badan.

Bas di UUM ini tak cukup. Ana borak dengan drebar bas mereka cakap mereka pun tak nak ambil lebih muatan tapi dengan keadaan tak cukup bas, student nak pergi kelas jadi ini lah bagi mereka yang terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 12:50


Kasihan mereka..
[ Telah diedit oleh: istisafa pada 06-09-05 14:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 12:53


Takziah kepada yang terlibat dalam kemalangan tersebut. Moga cepat sembuh dan dapat meneruskan pembelajaran semula. Memang begitu keadaan bas student, penuh sepenuh2nya.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 13:16


assalamualaikum.
ana student UUM, Alhamdulillah ana tak terlibat, kerana ana duduk kolej lain. berkenaan rakan ukhwah yang lain ana tak berapa pasti kerana setakat ni tak ada senarai nama yang dikeluarkan. cuma kawan sekuliah ana ada yang cedera ringan. lagipun banyak maklumat bercanggah, kalau tengok paper hari ni, utusan cakap lain, berita harian cakap lain, metro cakap lain. macam2 versi ada. tu belum lagi dari cerita yang dari mulut ke mulut, apa pun ana harap rakan ukhwah tak terlibat. kalau ada pun harap tak serious dan sama-sama lah doakan cepat sembuh.... juga pada mereka yang bukan rakan ukhwah.

hakikatnya memang berasak-asak dalam bas tu dah rutin harian, kalau tak macam tu, alamat tak pergi kuliah lah kami. kalau orng tengok kami berebut setiap kali naik bas memang cukup memalukan tapi, masing-masing nak survive...
apa pun kalau ana kenal rakan ukhwah yang terlibat, Insya Allah ana sampaikan maklumat tersebut, kalau tidak ada aral melintang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 13:28


assalamualaikum

ana dah kontek simple-shida, alhamdulillah dia selamat.
warga ukhwah yang lain alhamdulillah. kolej kediaman kachi adalah kolej kediaman luar kampus.
takziah pada yang terlibat.
warga ukhwah yang lain doakan ye moga tiada sahabat ukhwah yang terlibat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 13:35


assalamualaikum................saya budak kachi ...pergrhhh...Kalau tengok dari keadaan bas memang nampak gerun....mmbr depan bilik saya terlibat....sikit saja...lepas eksiden, terus tahan kereta...balik bilik...memang bas penuh ah....saya nak naik nas pergi kuliah pun rasa gerun juga.....tapi naik juga ah...macam biasa saja...cuma hari ni pak cik tutup pintu awal...sempat [email protected] orang berdiri,dia terus tutup pintu & blah...yang jadik tu jadik ah......hidup mesti terus....kuliah kena pergi...Kalau tak, kena BAR....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 13:46


kena BAR? :) simbolik BAR kat student UUM ini.
tgklah metro, keadaan bas yang terbalik tu, ya Allah..gerun sungguh, tak dapat nak bayangkan.
jadi, kontek2 lah kalau ada sedara mara yang dok ngaji kat UUM terutama sekali yang dok kachi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-05 14:04


kat UNimas pun sama...Kolej Alamanda nak ke main campus pun kena berasak2..laki-perempuan pula itu..aih...nak tak nak kena berebut...ish ish...nak nak critically damp time...9.30 - 10.00 pagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 06-09-05 14:09


moga ada hikmah apa yang jadi.. takziah buat yang berkenaan..
moga lekas sembuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 14:22


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana pun student uum juga...tapi kolej muamalat...bas tu bas kolej bukit kachi...
semalam... ana kat kolej saja...

ada juga seorang classmate ana yang terlibat dan cousemate 2 orang... ana pun tak tahu bagaimana keadaan mereka sekarang...

dgr2...macam yang al-farisi katalah... penuh sesak lebih 70 orang dalam bas...memang macam sardin pun...tapi tu biasa sangat kat uum ni...entahlah nak salahkan siapa...apapun semua kena ambil ikhtibar...

dan takziahlah kepada sahabat/iah yang terlibat....semoga semua cepat pulih seperti sedia kala...al-maklumlah... exam dah nak dekat...

strive 4 mardhatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:33


Assalamualaikum...
saya pun duk kat kolej bukit kachi juga..tapi alhamdulillah nasib saya baik sebab wkt kejadian saya ada kat kolej eon,buat assignment dengan mmbr..
terkejut juga saya bila dengar berita tu,hari ni rasa mcn takut saja nak naik bas pergi kuliah,tapi apa nak buat dah rutin harian ..
memang ada macam-macam versi cerita yang saya dengar dari kwn2 1 kolej..
apa-apa pun sama2 lah kita doakan semoga perkara macam ni tak berulang lagi..
dan takziah kepada mereka yang terlibat..harap2 tak ada lah rkn2 ukhwah yang terlibat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 16:34


Takziah...mudah2an cepat sembuh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 17:23


takziah buat adik2 uum yang masih lagi menimba ilmu d lembah sintok trutama sekali kepada mangsa. mg2 warga ukhwah yang brada nun d dalam lembah sana tak ada yang terlibat.

.....isu tak cukup bas! dah lapuk! spatutnya dah boleh tutup buku....sb dah lama, tapi begitu lah jugak.....tak ada PERUBAHAN. kalau ada 2,3 biji bas yang depa tambah tapi tetap tak cukup sb tiap2 tahun ada penambahan pelajar....mananya MPP PERUBAHAN kat uum tu, depa ni tak buat keja ke?

pemandu bas uum pegang lesen L (laju) memang ya!

bukan nak blame tapi....memang ya!

ana....bekas pelajr uum. pernah naik bas uum....tiap2 sem ana bayar yuran bus tapi disebabkn sb2 di ats ana tpaksa bawa motor ulang alik ke kuliah....ni kisah benar!!

kepada pentadbir uum.....jangan dah terantuk baru nak tgadah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 17:32


Ana nak tunggu kenyataan dato'nc. tentang kemalangan. Masa ana pergi tengok tempat kejadian 2 kali, Ana tanya samaada pihak tertinggi yang datang melawat tempat kejadian, jawapan negatif. Mungkin mereka melawat mangsa di hospital barangkali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 17:35


> emm...
>
> alhamdullillah...
> kerana kuliah saya hari tu habis pukul 5...
> kalau tak mungkin saya naik juga bas tu sebab saya tinggal di kolej bukit kachi 2...
>
> semalam, ke hspital jitra sebab nak tengok studt yang eksiden tu...
> tapi, dah di bw ke hspital alor setar...
> dengar cerita yang teruknya pelajar india kerana pinggangnya patah..
> manakala warga muslim pula 2 orang pelajar perempuan...
>
> dari sumber yang saya dengar...
> bas dibawa dengan laju sebelum melalui 1 selekoh...
> akibat brek secara mengejut, seorg pelajar perempuan jatuh dekat dengan stereng bas...
> bas gagal dikawal dan t`junam ke bwh bukit...
> bas b`pusing 2 kali dan boleh dikatakan semua cerminnya pecah...
>
> slm takziah dari saya buat mereka semua...
> mlm tadi ada sedikit pampasan yang mereka dapat dari pihak kolej...
> semoga cepat2 sembuh & dapat hadir ke kuliah seperti biasa...
> amin........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 17:45


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Innalilahi wainna ilaihi rajiun. Takziah pada anak-anak yang terlibat dan semoga cepat sembuh.

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

tetikus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18733
Posting: 45
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-09-05 18:51


Al-Mustaqqim tipu....bas tu jatuh dalam sungai laaa...bukan
bawah bukit.....pak cik bas tak brek...tempat tu kat seleko... bas laju...
muatan ramai....jadi tak dapat di kawal dengan baik menyebabkan seorang pelajar perempuan jatuh dekat driver laaaaa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tetikusProfil   Hantar PM kepada tetikus   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 20:57


Bas terbalik di UUM...? so jadi macam ni:
saB tak terbalik di UUM...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 20:58


maaf ye, gurau saja... takziah kepada mangsa2 dan keluarga mereka, semoga cepat sembuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-05 21:21


saya adalah salah seorang pengguna bas bukit kachi tersebut...syukur alhamdulillah saya tidak naik bas pada ketika itu...memang perlu pihak uum tambahkan lagi bas di kolej bukit kachi...memang setiap hari kami semua naik bas yang agak padat dan kurang selesa...salam takziah kepada rakan2 mangsa dan semoga cepat sembuh..

[ Telah diedit oleh: FIRDAUSNUR pada 06-09-05 21:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 21:25


innalillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 23:08



    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-05 14:17


saya bukan pelajar uum.
tapi ada jugak 2 3 orang kawan kat situ.
harap2 tak ada apa-apa lah.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 15:14


nasib spupu ana tak tlibat dengan insiden tu..
menurut dia...
ada yang meninggal...
drivernye pula lari...

innalillah buat mangsa2 yang terlibat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

khalida
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12271
Posting: 56
Dari: Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 07-09-05 15:56


takziah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalidaProfil   Hantar PM kepada khalida   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 18:24


terkejut,juga dengar brita ni...mlm tu sempat call 2 orng warga ukhwah iaiti ifti_hanan brtanta kbar,,,...kebetulan dia kat kgnya...so dia selamatlah..try call shida..dia of hp...tapi dia brada dalam keadaan selamat...syukurlah...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 07-09-05 18:34


Pada 06-09-05 17:23 , zahrahtunnur posting:

!!! QUOTE !!!



.....isu tak cukup bas! dah lapuk! spatutnya dah boleh tutup buku....sb dah lama, tapi begitu lah jugak.....

pemandu bas uum pegang lesen L (laju) memang ya!

bukan nak blame tapi....memang ya!

ana....bekas pelajr uum. pernah naik bas uum....tiap2 sem ana bayar yuran bus tapi disebabkn sb2 di ats ana tpaksa bawa motor ulang alik ke kuliah....ni kisah benar!!



ana pernah belajar kat upm selama 3 minggu saja, (dapat offer lain pas tu) tapi ana bersyukur sangat dengan kemudahan bas yang memang selesa wallau terpaksa berhimpit sedikit, tapi rasanya memadai. pemandu bas jugak setakat ni tak ada yang memandang ringaqn dengan keselamatan pelajar dengan memandu laju... terima kasih kepada semua pemandu bas yang berhemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 09:21


sehingga sekarang kami pelajar UUM masih menantikan buah kata daripada NC.
melalui portal pun tak dah :(
ada yang mengatakan 2 orang pelajar meninggal, wallahua'lam.
cuma, berita begini takkan disurehebohkan di dada akhbar, sebab ia melibatkan pihak pengurusan Unversiti, dan UMSHB adalah di bwh pengurusan univesiti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 09:56


Maklumat di mangsa mengesahkan tiada yang meniggal. Paling teruk cuma patah itu saja. Tiada yang meninggal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-09-05 11:18


bagi saya, insiden ini tak boleh salahkan pemandu bas sahaja..saya pun rasa simpati jugalah kepada pakcik2 pemandu bas bukit kachi tersebut...mmglah mereka bawa laju...tapi pihak pengurusan bas uum perlu lebih prihatin tentang keselmatan pelajar...mereka perlu sediakan lebih banyak bas dan perlu kurangkan tahap kelajuan bas dikawasan tersebut...jalan di situ sebenarnya memang kecik dan ada selekoh berbahaya...kelilingnya adalah bukit...pelajar bukit kachi boleh dikatakan agak ramai...bas pulak terhad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

al-hafizz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18407
Posting: 41
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 12:05


ana harap tiada yang mati

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-hafizzProfil   Hantar PM kepada al-hafizz   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 23:23


!!! QUOTE !!!

simple_shida, pengetua Ukhwah-UUM harap dapat beri maklumat. Yang lain pun kalau ada maklumat, silakan.


!!! QUOTE !!!

try call shida..dia of hp...tapi dia brada dalam keadaan selamat...syukurlah...


::time kasih sebab igt juga pada sesiMPLe-shida ni..hehehe::

iye..iye.. heheh.. terdgr laungan dari sir KANg dari jauh..ehhehe..
ic.. ada orang sebut nama ana rupanya..patutt lah.. terbatukss saja..
ana getting well dari demam tempias balik dari lgkawi+selsema_batuks sikit..

ana dah lama juga xonline ni.. so.. tak tahu lah apa cerita dalam ukhwah..
bila explore.. ait.. name kolejKU.. buKIT kaCHI diLAUNG-lauNGkan..baru laa faMOUSS kolej ku..

yang orang dok kata..umpat..kolej buangan laa..kolej jauhh lah..
tapi.. kachi one of the RESORT laa bagi pelawat dari luar nak m'ginap..heheh..

ok.. nak laporkn kejadian..
semua dalam blog..ana copy saja..

LAHauLawaLA… ^_^

5/9- isnin
pg p klass mikro.. 8-9.30.. bla..bla.. belajar FC, ATC, VC, etc..
habis awal 9.10 dah stop.. lalu saya menapak ke MALL.p poss surat..
dah settle.. p libry..study export.. till 11.30..

sot..sot.. idung ku tersuMBAt..huhu.. dah nguap..nguap.. badan xbrp sihat..demam tempias dari LAngKAWi..hehhe.. saya stop study.. p ngdp pc..check mail..sve notes mikro..dll.. till 12.15.. stop..

rush ke klass nun d FTm.. 12.30-2.. end awal juga.. 1.30 dah habis..
then..p balik lect..tengok marks MIS.. huhuh.. xbestt betul.. sikit laa marks..mse jawab tu..KOMpiuSS juga..huhuhu.. isshh.. saya kena struGGLEE fiNALLL..
moge targetku..saya dapat capAi..AMinnnn… I’ll try my best..

solat zohor.. then.. p klass MAKro.. new bab.. tukaran asing..huh..
laju juga pun nariman ni ajar.. bikin koMMPiUSS..huhu.. dapat juga saya catch up..til 3.30.. I feel tired.. dan not so well.. decide dengan erin.. xp klass KP..

p bus stop.. ramai orang.. 1 bas lepas.. 2nd bas.. saya dapat naik..heheh..
balik balik.. mandi.. basuh bju.. huh.. baru frESShh sikit..solat asar..
then..buke pc..onLINe.. nak sve note IF.. tak ada lagi..ishh.. sir anggapan ni..bila nak masukknn.. esok new bAb…em..emm…

explore sat..raudhah..ukhwah.. kejap saja.. then.. saya dapat call dari ROS..dalam 4.54..kak.. kat mana..? kat balik.. ok.nor..? mizah..?
ok.nor klass.. mizah ada kat balik..saya tanya kenapa.. dia xjwb..
..saya go on saja searching saya…explore….

dalam jm 5..mizah roomate ros datang balik..kak.. nak tau tak..cerita..
Bas UUM terbalik..kat gaung..eh.. LAHAulaWALA>>>
saya terkejut.. terus saya call roomate..nor.. nor kat mana.. dalam bas..
Em..selamat.. tak ada apa..

Bas yang terbalik tu..dalam 4.30 punya.. mujur saya naik bas awal.. Kalau tak..Ya ALLAH…*_. saya dok sihat dengan kak cel.. saya pun cerita the news
macam-macam soalan dIiLONtarkn…huhuh.. saya jawab ala kadar saja..
sebab saya tak tahu hujung pngkl… dalam jm 5.20.. rumateku balik..

She story.. bas terbalik.. bla..bla..bla.. ya ALLAH.. moge kwnssku selamat..dengar ada yang patah pinggang.. huhu.. uisshh..baS terbalik.. TAYAr kat ats tu..Huh.. bas sure PENUh.. dah tu..myb lajU agaknya.. driver bawa..

makan d café.. smbil makan.. dok tengok tv.. kawan nor mesej.. msuk dalam tv1..
Huh.. tv3 ada agaknya.. tak apa lah.. tunggu..tunggu.. last… dalam 8.55 ada juga new BAS UUM jatuh..t’BALik..huh..famOUSS laa bukit kachi..hehhe..ups..jokes..jokes..

bagaimana ya.. sedisss..tak dapat byggkn.. bas yang PENuh sesak.. dalam 70 orang agaknya..
or 60 sometin..terbalik.. kena hempap each other…ya ALLAH..
moge tak ada yang teruk sangat…huhuhu..

lepas tengok news.. p blok E.. nak hantar CD.. pada yana.. singgah balik murni sat..borak.. semua members ku..ok.. oJA.. same sem.. saya kenal begitu..begitu saja..nampak terukk sikit.. huhuh.. siann dia.. mata kiri..bengkak sikit..tangan kanan & peha sakit…em..em…em.. saya mmpu melihat & empathy saja..
moge cepat sembuh.. sabar..ye.. mujur xteruk..

sykur.. sebab oja ok juga.. ada yang patah pinggang dll…huhuhu..
dalam 20 minit.. saya balik balik.. banyak kerja nak buat.. nak study..
esok exm….heheh..

nak study pun xbrp foKOSS.. dok igt..kisah xcident..
solat isyak..then..baca sikit.. kawan dok datang balik.. tanya..bla..bla..
kawan-kawan dok mesej.. kak shaf.. sarah..hanan…alhamduLILLAh.. shida ok..

tuHAN msih pnJGkn umurku..syuKUR…^_^

okla.. stop…nak menelaah..ya ALLAH.. tabah + cekaL+ terangkan hatiku..bagi mudah menerima iLMU….kuatkn smgtku…amin..amin…


>> kawan terdekat ana..tak ada yang terlibat..alhmdulillah..
sebut pasal media..memang lah.. hy 80% agaknya boleh percaya..
yang lebihnye.. usahlaa takSUBB bangat..!!
sje nak tambh perisa..larissknn akhbar saja..

Kalau bagi bebudak UUm jawab.. haa.. tau laa..
heheh.. mls nak bebel.. Kalau ana + puteri_qistina..bestt juga..
hehe.. pg tu..dok sembang dengan dia.. bla..bla.... :lol: :lol: :-D :-D :-o :-o

moNOLOgku... (",)


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 23:35


insyaALLAH.. ada kesempatan rabu..
nak p ziarah sahabt punya roomate d hospitl alor setar..

>>>> nak melaPORkn tiada yang MENINGGAL ye..
so.. jangan nak buat cerita..!!!!
huhu.... teruk juga yang d hosptl..
tak boleh bangun.. dok ats katil saja.. bla..bla..

:: ada latest info ana mklumkn soon..insyaALLAh..

..::: ada seorang hamBA ALLAh.. sedap saja said..
Kalau bas lambt..bebudak kachi >>JALAN LAA kaki..
kata-kata ni dismpaikn masa mjlis yassin..+ sumbgn untuk yang terlibat..tapi ada juga yang injured tak dapat sumbgn tu..
malah..tak tahu pun..emmm..em.....

nak jalan kaki...!! ambuiiiii..sesedap rasa saja..
apa igt dokat kerr..??
dari main gate tertera d signboard 3Km..
belum lagi masuk jarak ke dwn kuliah.. mahu dalam 4stgh o 5Km..
huhu.....

mlm kejadian..ada jge berjalan kaki secara berjemaah..
sebab nak p klass jm8.. dari jm6 dah menapak.. sian nya..
sampai ke dwn kuliah jangan nak kata lah..betapa amatnye..
lotihh...bangat...huhuhu..

yang exm mlm tu..lmbt sampai dwn exm..em..bla..bla..bla...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 11-09-05 23:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 09:58


kasihan bebudak kaci..
bebudak muamalat + YAB pun terkena tempias jugak.
dah naik tiba-tiba terdengar 1 suara merdu.. "eh, turun2..turun.."
sampai nya hati, kena halau cara terhormat.
apapun, benda dah jadi, baru lah nak buat langkah2 yang sepatutnya.

* apa tindakan MPP?
* apa tindakan HEP?
* apa tindakan UMSHB?

senyap sepi saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 13:45


!!! QUOTE !!!

* apa tindakan MPP?
* apa tindakan HEP?
* apa tindakan UMSHB?


MPP...entah...tak tahu..laa.. person who incharge logistics..!!!
one of i know..>>if not mistaken..jet..alahai.. sekachi dengan ku...

HEP >> arahan dikeluarkn..semua bebudak UUm yang naik bas KACHI kena duduk.. tak boleh berDIRI..

habis tu..Kalau semua duduk..bebudak yang lain..dok nunggu bas tu..nak nunggu nunggu..nunguu saja... bila dok nunggu..nunggu..makin MAHAsiswa/wi yang lain datang.. each klass xsame..

waktu kemMUNCAKK jm8-10 pagi.. then.. 3-5 ptg..
waktu ni laa.. sabar den nunggu bas.. huhuuuuu..

UMHSB entah.. byrrn..dari rm75 1sem..dah naik Kalau tak silap rm80 agaknya..entah...xchek list akaun sem ni..nampak macam tu saja..service nya... taKUK yang same..yang lama saja..

em....em.... :roll: :roll: :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

faiz_ins
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6972
Posting: 51
Dari: sik ,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 16:21


syukur alhamdilillah, seorang sahabat ana yang tercedera sudah dapat meneruskan pengajiannya hari ini.
bagi rakan-rakan yang lain beringat sebelum terkena, bila kena pakat tunding jari menyalah orang.

siapa yang bersalah:
student yang berdiri kat driver?
pemandu yang pandu laju.

apa-apa pun semoga semua cepat sembuh. aminn.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiz_insProfil   Hantar PM kepada faiz_ins   Pergi ke faiz_ins's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 13-09-05 17:50


kasihan juga tengok pakcik2 bas kachi...tak henti2 bawa bas ulang-alik..bas dah kurang....kalau pakcik2 tu penat...apa kan jadi?...mungkin kesihatan terganggu..apapun semoga bas baru akan ditambah..insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-09-05 18:01


> emm...
>
> hari ni dah mula b`diri balik dalam bas....
> penuh juga isi bas nak ke kuliah tadi....
> kadang-kadang kasihan juga dekat driver tapi....
> tak tahulh nak cakap macam mana....
>
> tak kisah b`diri @ duduk sebenarnya....
> yang dikisahkn adalah cara pemanduan pemandu bas tu...
> biarlah yang lepas tu boleh di ambil sebagai iktibar...
> takut kalau2 bila dah b`laku ssuatu yang tak diingini lagi sekali...
> barulah semua pihak nak buka mata....
> beringat sebelum terkena....
>
> ...................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 21:43


!!! QUOTE !!!

siapa yang bersalah:
student yang berdiri kat driver?
pemandu yang pandu laju.
apa-apa pun semoga semua cepat sembuh. aminn.


ait..lama xdgr cerita faiz_ins ni..heheh.
jumpa masa seminar di swiss in.. satu group lagi..
hehhe..dok diskusi tajuk LDK..
ISLAM hadHAri..huhu..

then..bila nak msuk klass IF saja..
terserempak laa..hehhee.. :-D :-D

>>Moge2 bas UUM diTAmbah...huhuhu..
:roll: :roll: :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 19-09-05 18:50


Assalamualaikum w.b.t
Ana bersimpati juga dengan nasib sahabat2 ana yang dok kat kachi tu..classmate ana yang tinggal kat kachi tu datang lewat ke kelas sebab bas tak cukup lah...tak boleh naik ramai2....ana alhamdulillah masih boleh naik bas berhimpit2 lagi...tapi kira ok lah sebab pak cik2 bas tu tak marah...kalau xnaik bas kang kena jalan ke kuliah...wawawa...letihnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 19-09-05 21:11


tapi kan...sekarang ni dah ada nampak penambahan bas...syukran...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 21-09-05 17:04


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah sejak minggu ni dah banyak bas ke kachi..classmate ana sampai terkejut sebab selalu kalau balik dari kuliah dia yang kena tunggu bas, tapi kelmarin bas yang tunggu dia...syukur & bertuahlah budak2 kachi....untuk laluan c pula ( kolej muamalat & YAB ) mereka ada bas persiaran untuk ulang alik ke kuliah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 21-09-05 17:05


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah sejak minggu ni dah banyak bas ke kachi..classmate ana sampai terkejut sebab selalu kalau balik dari kuliah dia yang kena tunggu bas, tapi kelmarin bas yang tunggu dia...syukur & bertuahlah budak2 kachi....untuk laluan c pula ( kolej muamalat & YAB ) mereka ada bas persiaran untuk ulang alik ke kuliah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

khalida
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12271
Posting: 56
Dari: Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 27-09-05 13:10


semoga semuanya selamat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalidaProfil   Hantar PM kepada khalida   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-09-05 13:37


jika dilihat dulu 5-6 buah bas saja tapi kini dah tambah 8 buah bas...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 18:30


Pada 27-09-05 13:37 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

jika dilihat dulu 5-6 buah bas saja tapi kini dah tambah 8 buah bas...



baguslah tu...
tak ada lah diver tu angkut student ramai2 sekali... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-09-05 18:35


ya , taklah kami berebut2 lagi...memang sekarang dah ok sikit.. bas dah tunggu pelajar..dulu student tunggu bas.. apapun terima kasih pihak uum yang sediakan bas banyak2...

[ Telah diedit oleh: FIRDAUSNUR pada 27-09-05 19:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 21:54


berhati-hatilah pada masa akan datang sesunguhnya malang itu tidak berbau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 18:01


:-di :-di ada peninggkatan..alhamdulillah...
bas ditambah..hehehehe.. :lol: :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-10-05 18:08


terima kasih uum... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 18:23


student laluan c dah jadi "budak sekolah" :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162508 saat. Lajunya....