Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-03-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ahmadmohd7878
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43131

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
Ahmadmohd7878: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Orang lelaki tolong jawab....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Orang lelaki tolong jawab....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Orang lelaki tolong jawab....

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-09-05 10:32


Sebagai seorang lelaki antara wanita yang bertudung dan wanita free hair anda lebih prefer yang mana satu sebagai calon isteri anda.... ;-) Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

raytec
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16573
Posting: 29

blank  


posticon Posting pada: 02-09-05 10:37


Wanita yang baik untuk lelaki yang baik begitulah sebaliknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For raytecProfil   Hantar PM kepada raytec   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 10:37


saya pastinyer memilih wanita bertudung sopan....nampak cute dan comel.pastinya farhana pun comel bertudung

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 10:56


dah twntu yang bertudung. Lelaki ni kalau yang tak bertudung tu stok main2 saja, bukan stok isteri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-09-05 11:01


• Daeng_Jati ye ke farhanna pakai tudung??? nujum ke ni... :)

tersembunyi itu indah :-P
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 02-09-05 11:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-09-05 12:34


Pada 02-09-05 10:32 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagai seorang lelaki antara wanita yang bertudung dan wanita free hair anda lebih prefer yang mana satu sebagai calon isteri anda.... ;-) Wassalam



berapa banyak dah soalan ni? i. prefer yang tak bertudung, boleh didik jadi bertudung dan tutup aurat. tambah lagi islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 14:42


tak tau lah...farhanna...tapi kalau awak lelaki pastinye awak tak bertudung

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 15:25


wanita yang menutup aurat yang menuruti sunnah nabi dan para sahabat semestinya jadi pilihan saya contohnya anak kesayanagn rasulullah saw, fatimah r.ha

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-09-05 15:26


apa-apa saja lah, ana tak kata ana pakai tudung pun.... salam bahaga untuk awak berdua... ;) Semoga mendapat zuriat yang soleh & solehah... Amin... Kaya ke i... InsaAllah...Amin 44X
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 02-09-05 15:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 15:29


Hadrat Fatimah r.ha berkata kepada Rasulullah saw, "Wahai Rasulullah saw, jika seseorang itu dapat menjaga auratnya adalah lebih manis daripada madu tetapi untuk mengamalkannya adalah lebih halus daripada seurat rambut kerana untuk menjaga seurat rambut adalah susah"...



Hadrat Fatimah r.ha dapat menjaga auratnya dengan sepenuhnya sehingga di akhirat kelak apabila ia hendak melintasi titian sirat, Allah swt akan memerintahkan semua orang supaya tunduk dan berpaling pandangan mereka dari melihat Fatimah r.ha. Beliau sungguh memandang berat pada aurat sehingga beliau meninggalkan wasiat; sekiranya beliau meninggal dunia maka kebumikanlah di waktu malam supaya tiada siapa dapat melihatnya sama ada beliau kurus atau gemuk, tinggi atau rendah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-09-05 15:36


sudah pasti wanita yang bertudung ;-)

Kenapa taknak pilih yang free hair??...sbbnya adalah....tak mahu tanggung risiko ;-)

pernah dengar satu kisah di zaman Saidina Umar al-khattab r.a...apabila seorg ayah mengadu kepada beliau bahawa anak dia bersikap derhaka terhadapnya.

lantas Umar memanggil anak tersebut dan bertanyakan hal derhaka anak itu terhadap bapanya.

lantas...anak tersebut menjawab..."aku derhaka terhadap mereka kerana mereka tidak melaksanakan tugas mereka sebagai ibu bapa."

Umar bertanya "mengapa engkau berkata demikian?"

"Wahai Umar...apakah tanggungjawab seorg ayah?" tanya anak itu kembali.

"Memilih seorg perempuan yang baik lagi solehah untuk dijadikan ibu kepada anak yang bakal dilahirkan kelak....memberi didikan agama kepada isteri dan anak2....dan memberi nafkah rezeki kepada keluarga" kata Umar.

"Wahai Umar...tidak ada satu pun tugas yang engkau sebutkan tadi dilaksanakan oleh ayahku....ibuku bukanlah seorg yang baik ataupun solehah....ayahku tidak pun mendidik ibu dan diriku tentang agama....dia jugak tidak memberikan nafkah kepada keluarga." cerita anak itu.

Lantas Umar berpaling kepada si ayah tersebut dan berkata "Sesungguhnya engkau telah derhaka kepada anak engkau terlebih dahulu sebelum dia derhaka kepada engkau"

;-) ;-)

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

keon_5889
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16637
Posting: 53
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-05 11:05


tentulah bertudung

Bookmark and Share

    


  Member Information For keon_5889Profil   Hantar PM kepada keon_5889   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 11:24


Semoga Mendapt Isteri yang Solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 11:24


yang bertudung laa..sebab..bila dah kawin,suami dah lepas tanggjwb untuk menyuruh isterinya memakai tudung,kalau isterinya still mjaga auratnya...kalau tak,di akhirat..suami pun kena..
ambil peringatan..berubah lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 11:30


yang bertudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 12:12


mestilah yang bertudung!
esspecially yang menutup sepenuhnya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 26-11-05 19:51


rasanya soklan yang sepatutnya ialah

"Sebagai seorang lelaki antara wanita yang menutup aurat dan wanita tidak menutup aurat, anda lebih prefer yang mana satu sebagai calon isteri anda...."

bertudung tak semestinya menutup aurat........

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 20:46


Jawapannya mestilah nak cari wanita solehah.

Tapi kan, sebelum cari yang solehah, kena jadi lelaki yang soleh dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 23:38


........:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 23:39


:lol :lol :lol :lol :lol ...................:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-05 00:00


sememangnya begitukah takdirnya.......jika 'semestinya' begitu bermakna kita telah melepaskan peluang untuk sekurang2nya mengunakan serampang dua mata yang kita ada,sebagai lelaki. hujjah saya selepas ini adalah bertujuan untuk membuka mata bahawa 'semestinya' bukanlah jawapan yang betul 100%.. dalam sejarah dakwah ini,tahukah berapa ramai yang memeluk islam kerana perkahwinan??dari mereka lahirnya pejuang2 islam berhati waja dan sanggup mengorbankan jiwa dan segala2nya demi agama...saya tak berniat untuk mengatakan yang perkahwinan sesama islam tidak melahirkan waris sebegitu tapi saya ingin menegaskan bahawa usah hanya menoleh pada satu 'JALAN'!!!!wanita yang free hair ada beberapa sebab mengapa mereka demikian...diantaranya banyak disebabkan oleh orang sekeliling mereka sendiri ..saya tidak sedar hakikat ini sehinggalah saya menegur seorang sahabat yang liat dalam memekai tudung. dan barulah saya faham sedikit sebanyak...kebanyakannya adalah disebabkan kita yang selalu memandang rendah kepada mereka dan tidak faham situasi mereka...sekurang2nya jika kita mukmin jika kita melihat orang yang bebuat dosa maka ucapkanlah 'dia membuat dosa dalam kejahilan sedangkan saya berdosa dalam keadaan saya tahu hukum agama'.......
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-05 22:17


yang bertudung ajdi pilihan ke?

tapi ada juga lelaki yang suka perempuan yang berstyle kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-05 22:41


men'style'kan tudung mereka suka,farhanin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-05 23:24


antara bertudung dengan tidak erm.... sebagai lelaki saya akan menjawabnyer secara tulus... kalau saya saya tak kisah bertudung ataupun tidak... Kenapa???? sebabnyer berdasarkan pemerhatian saya dan pengalaman...bertudung itu memang baik...tapi tidak semestinya BAIK (perangainyer)....free hair kalau nak diikutkan memang agak tidak baik bagi seorang islam..tapi tak semestinya TIDAK baik(perangainyer). Jadi ianya dah jadi subjektif.... sebab tu saya tak kisah... baik yang BAIK ataupun agak TIDAK baik itu tadi.
Jadik perempuan fikir-pikirkanlah!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

ibnubadar
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20364
Posting: 4

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 04:26


dah tentu yang bertudung dan mempunyai adab2 sopan islam...bila dah bertudung ini, insyaAllah terjaga akhlaknya dan mudah untuk dijaga dan dididik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnubadarProfil   Hantar PM kepada ibnubadar   Quote dan BalasQuote

Hujimy
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20539
Posting: 7

turkmenistan  


posticon Posting pada: 30-11-05 08:18



    


  Member Information For HujimyProfil   Hantar PM kepada Hujimy   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 08:59


yang penting jangan tudung saji :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 20:40


kehkehkeh...lawaknyer ridwan ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 20:56


yang bertudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:47


wanita yang betul istiqamah dalam pemakaian tudung,bukan yang bertopengkan dengan tudung semata-mata malahan perangai tak macam muslimah sejati....di sebalik kesusahan memakai tudung ada kesenangan nya di akhirat...insyaallah mendapat keberkatan nya...

islam itu indah
membangun bersam islam melalui kepimpinan ulamak yang profosinal....                                                 (ahli sufi2005 )

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:57


kalau nak ikutkan...mesti lah bertudung...kalau boleh tudung labuh...so sudah tentu kefahaman agama nya ok...tapi zaman sekarang ada yang bertudung kat unversiti saja..dan dalam family saja...tap bila keluar pergi klcc...atau ke mane2x lah...tudung entah ke mana...tapi kalau free hair...bila dah kahwin...ok saja pakai tudung...lagi solehah pun ada.....so kesimpulan nya....kalau nak cari isteri...tudung bukan ukuran...tanya org2x yang dipercayai...macam ibu bapa.kekawan usrah.....suruh mereka carikan....inSyaAllah....ok lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 23:01


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah maafkan umi sebab umi turut menjawab walau tajuknya suruh orang lelaki menjawab. tak apake? Umi cuma nak buat sifir sikit di sini.

Wanita - Tudung = tak tutup aurat = melanggar perintah Allah = tak solehah
wanita + tudung = tutup aurat = melaksanakan perintah Allah = solehah

Bab perangai pula terpulang kepada nawaitu masing-masing tetapi sifir di atas itu adalah yang umum saja sebagai garis panduan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - suka memandang wajah bertudung yang terpancar cahaya dari hati dan senyum ikhlasnya.... sejuk perut ibu yang melahirkan wanita sebegitu. Ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-11-05 23:03


kalau perempuan nak jawab boleh tak???
;-) :-di 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-12-05 00:05


Assalamualaikum...

hudahasnan nak jawab?.... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 00:34


Pada 30-11-05 23:01 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wanita - Tudung = tak tutup aurat = melanggar perintah Allah = tak solehah
wanita + tudung = tutup aurat = melaksanakan perintah Allah = solehah

Bab perangai pula terpulang kepada nawaitu masing-masing tetapi sifir di atas itu adalah yang umum saja sebagai garis panduan.

kesimpulannya bagi saya, kalau seorang wanita itu menutup auratnya, in sya'a'Llah dia mampu jadi wanita yang solehah sekiranya dia mentaati perintah Allah...

sedangkan kalau seorang wanita itu tidak menutup aurat, awal2 lagi dia dah langgar perintah Allah s.w.t. macam mana dia hendak jadi wanita yang solehah, melainkan dengan taubat dan berusaha semula untuk menjadi seorang wanita yang solehah...

wassalam............

p/s: jawapan kepada topik ini: "Wanita yang solehah adalah pilihanku..." :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 01-12-05 00:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-05 13:55


Wanita - Tudung = tak tutup aurat = melanggar perintah Allah = tak solehah
wanita + tudung = tutup aurat = melaksanakan perintah Allah = solehah

Bab perangai pula terpulang kepada nawaitu masing-masing tetapi sifir di atas itu adalah yang umum saja sebagai garis panduan - SIFIR UMI

realFORMULA:

solehah = baik
tak solehah = tak baik

bertudung = baik...(1)
takbertudung = tak baik...(2)

(1)+(2)
bertudung+tak bertudung = baik + tak baik

faktorkan;

bertudung(1+tak) = baik (1+tak)

maka;

bertudung = baik;

saya setuju dengan umi
jadik perempuan fikir-paikirkanlah... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 06-12-05 14:02


nak jawab boleh.......
saya sokong pendapat ummi, tapi...cuma satu saja.. tak semestinya yang tak bertudung tu tak baik, yang bertudung tu baik... pokok pangkal hati mereka.. kadang kala saya tengok yang tak bertudung lebih baik dari yang bertudung.. mungkin hati mereka belum terbuka.
tolong jawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-05 14:22


betul teori maths saya tadi memang ada kelemahannya....
tapi kita kena fikir secara logiknya. kalau yang tak bertudung tu nampak baik ke?(ikot pandangan islam, ini ruangan portal islam bukan sekular) kalau yang bertudung nampak kurang baik? Saya melihat dari perspektif padangan orang lain bukan pandangan peribadi dan menyelami wanita berkenaan. First impression!

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-05 14:31


assalamualaikum...
sememangnya perempuan bertudung dan menutup aurat adalah lebih baik dijadikan isteri...tetapi sekarang ni..bertudung pun dah tak guna...tudung pakai tapi seluar + baju sendat...baik tak payah pakai tidung begitu...
kesimpulannya...sekarang ni...kita tak boleh menilai seseorang tu dari luaran semata2...."don't judge the book by the cover"

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 06-12-05 14:37


Assalamualikum...

semua lelaki nak yang terbaik??? tapi cuba selidik diri dulu, perangai sesuai ke nak berdamping dengan yang terbaik itu... tak apa la ana ni pun bukan nya terrer sangat pasal cinta ni. Tapi, takat ni tak ada lagi yang berkenan kat hati, tak sesuai begitu. Maafyer kalau ana terkasar bahasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 15:26


FITRAH MANUSIA YANG DILAHIRKAN TANPA SIFAT KESEMPURNAAN. IBUBAPA ANDA YANG YANG MENCORAK ANDA MENJADI INSAN DIRI ANDA SEKARANG.
kadang-kadang bertudung adalah bersifat kosmetik saja...tudung bukan pernilaian bahawa wanita yang bertudung itu sudah sempurna....atau baik..ada segelintirnya bertudung tapi pakai pakaian yang............
jangan percaya pada luaran...semata-mata...tapi pada keihlasan hati kita mengenali perempuan itu....

tak pakai tudung tu..saya rasa rasa dia akan bersyukur sekiranya dapat suami yang dapat membimbingnya.....jiak semua nak yang sempurna..habis itu yang tak sempurna nak campak kat mana....
zaman sekarang ni susah nak cari yang betul2 ikhlas..ada yang mata $$; ada yang baik, dan sebaliknya.pendek kata macam2 ada.

kesimpulannya...fikir sendiri....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

nahrulhayat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16846
Posting: 24
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-05 17:34


Pada 06-12-05 13:55 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

Wanita - Tudung = tak tutup aurat = melanggar perintah Allah = tak solehah
wanita + tudung = tutup aurat = melaksanakan perintah Allah = solehah

Bab perangai pula terpulang kepada nawaitu masing-masing tetapi sifir di atas itu adalah yang umum saja sebagai garis panduan - SIFIR UMI

realFORMULA:

solehah = baik
tak solehah = tak baik

bertudung = baik...(1)
takbertudung = tak baik...(2)

(1)+(2)
bertudung+tak bertudung = baik + tak baik

faktorkan;

bertudung(1+tak) = baik (1+tak)

maka;

bertudung = baik;

saya setuju dengan umi
jadik perempuan fikir-paikirkanlah... :roll:



:-o hush!hush! best la formula anta tu.... mana dapat? :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahrulhayatProfil   Hantar PM kepada nahrulhayat   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 06-12-05 17:59


Pada 06-12-05 14:22 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

betul teori maths saya tadi memang ada kelemahannya....
tapi kita kena fikir secara logiknya. kalau yang tak bertudung tu nampak baik ke?(ikot pandangan islam, ini ruangan portal islam bukan sekular) kalau yang bertudung nampak kurang baik? Saya melihat dari perspektif padangan orang lain bukan pandangan peribadi dan menyelami wanita berkenaan. First impression!



memang betul Kalau ikut pandangan islam yang bertudung baik, tapi Kalau bertudung berkepit semacam saja tak guna juga......mungkin saya ni bukan yang terbaik, tapi sekurangnya biarlah kita menilai diri seseorang dari hati,... Islam itu Indah, cuma kita yang tak mengindahkanye....maaf Kalau terkasar bahasa...

!!! QUOTE !!!




-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

al_akh
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17041
Posting: 20
Dari: Daerah Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 18:23


mestilah wanita yang bertudung... rambut wanita juga adalah aurat...
Nabi telah bersabda..:''barang siapa yang melakukan kezaliman dan memBUKA AURAT, baginya adalah NERAKA.."..
ulama' telah mengistinbatkan hukumnya adalah haram oleh ayat NERAKA...
jadi, kepada wanita yang berniat untuk menayang2 auratnya di hdpn bukan mahramnya, batalkan sajalah niat tersebut...
Takutlah dengan seksaan ALLAH tang amat pedih lagi dasyat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_akhProfil   Hantar PM kepada al_akh   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 23:52


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah umi cuba jawab soalan anakanda Annursyam bab ada wanita yang tidak bertudung peribadinya lebih baik dari yang tidak bertudung. Persoalannya ialah bertudung yang lahir dari kefahaman akan Al Quran dan Al Hadith (As Sunnah) tidak akan menjadi masalah. Tetapi yang bertudung sebab dah jadi seperti uniform (pergi sekolah atau kerja) tetapi di luar sekolah atau di rumah tidak tutup auratpun. Dan yang paling sedih ialah bila yang kena pergi mahkamah disebabkan tangkap khalwat dan juga kes cerai berai dsbnya pandai pula pakai selendang atau bertudung.

Oleh itu kita perlu berlapang dada dan perhatikan Kenapa orang itu pakai tudung atau tidak bertudung. Sebab itu perlunya mencari ilmu dan sampaikan walau satu ayat. Sekiranya berani tanyalah pada yang nampak baik walau tidak bertudung Kenapa tidak pakai tudung? Dan tanya yang perangai tak berapa soleh tetapi bertudung Kenapa lakukan perkara yang tidak syarak itu?

Jadi kita tidak boleh buat kesimpulan sembarangan kerana yang penting nawaitu dan juga asas segala perbuatan dalam Islam adalah nawaitu. Namun dalam Al Quran Firman Allah SWT jelas mengatakan menutup aurat termasuk rambut dan dada itu adalah wajib (rujuk Surah An Nur ayat 30). Jadi sekiranya sudah mengucap dua kalimah syahadat maka wajiblah menutup aurat. Dan jika dalam menutup aurat itu melakukan maksiat maka dosa hanya ke atas maksiat yang dibuat. Tetapi kalau peribadi baik tetapi tidak tutup aurat maka dosa tidak tutup aurat berterusan sehingga bertaubat dan tutup aurat. Ingatlah apa yang Rasulullah saw dah peringatkan ketika Baginda saw isra' mi'raj di mana wanita yang tidak tutup aurat akan dibogelkan dan diikat kaki ke atas dan kepala ke bawah dan dibakar di neraka. Wal iyya zubillahi minzalik.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Kehidupan insan melalu alam ruh di syurga, alam rahim di perut ibu, alam nyata di dunia fana', alam barzakh (alam kubur) dan alam akhirat (kekal).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-05 00:06


mesti la yang bertudung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 08-12-05 13:03


!!! QUOTE !!!

memang betul Kalau ikut pandangan islam yang bertudung baik, tapi Kalau bertudung berkepit semacam saja tak guna juga......mungkin saya ni bukan yang terbaik, tapi sekurangnya biarlah kita menilai diri seseorang dari hati,... Islam itu Indah, cuma kita yang tak mengindahkanye....maaf Kalau terkasar bahasa...


erm... macam dah saya katakan pada awalnya bertudung itu melambangkan baik pada first impression.... abeh tu kalau dah tak bertudung apekah first impression itu baik????
EVERYTHING IS BEGIN WITH THE FIRST STEP.... BETUL tak?
kalau dah first step dah tak bagus adakah kita akan mengharapkan yang bagus.. itu pandangan peribadi saya... tapi janganlah kita memandang seeeerong pada orang yang tidak bertudung ini... kalau dah ditakdirkan jatuh hati pada yang tidak bertudung ini..bimbinglah mereka.... YANG BAGUS TAKKAN SENTIASA BAGUS....YANG TAK ELOK kalau DIBIMBING...BELAKANG PARANG PUN JADI TAJAM :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 00:00


Pada 28-11-05 23:24 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

antara bertudung dengan tidak erm.... sebagai lelaki saya akan menjawabnyer secara tulus... kalau saya saya tak kisah bertudung ataupun tidak... Kenapa???? sebabnya berdasarkan pemerhatian saya dan pengalaman...bertudung itu memang baik...tapi tidak semestinya BAIK (perangainyer)....free hair kalau nak diikutkan memang agak tidak baik bagi seorang islam..tapi tak semestinya TIDAK baik(perangainyer). Jadi ianya dah jadi subjektif.... sebab tu saya tak kisah... baik yang BAIK ataupun agak TIDAK baik itu tadi.
Jadik perempuan fikir-pikirkanlah!!!!



Maaf kalau menyampuk... Mungkin apa yang enta kata ada betulnya... Tapi kan... Bukankah memakai tudung( lebih tepat, menutup aurat) itu suatu kewajipan bagi kaum muslimah??? Mungkin enta melihat hanya pada golongan menoriti... bagi ana InsyaAllah, kalau seseorang muslimah itu berpakaian menutup aurat, perangainya InsyaAllah akan baik... Tapi kalau dah jodoh nak buat macam mana kan???Allah yang menentukan semua itu... Kita Hanya mampu merancang Allah yang berhak menentukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 00:06


Pada 08-12-05 13:03 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!


erm... macam dah saya katakan pada awalnya bertudung itu melambangkan baik pada first impression.... abeh tu kalau dah tak bertudung apekah first impression itu baik????
EVERYTHING IS BEGIN WITH THE FIRST STEP.... BETUL tak?
kalau dah first step dah tak bagus adakah kita akan mengharapkan yang bagus.. itu pandangan peribadi saya... tapi janganlah kita memandang seeeerong pada orang yang tidak bertudung ini... kalau dah ditakdirkan jatuh hati pada yang tidak bertudung ini..bimbinglah mereka.... YANG BAGUS TAKKAN SENTIASA BAGUS....YANG TAK ELOK kalau DIBIMBING...BELAKANG PARANG PUN JADI TAJAM :)



orang tak bertudung memang kena pandang serong.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 00:10


mesti yang bertudung........... bukan sunat, tapi wajib!!! bukan saja yang bertudung, tapi mesti juga yang bertudung labuh...

hidupkanlah syiar Islam di muka bumi ini selagi hayat dikandung badan................


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 00:29


Assalamualaikum...

maaf mencelah...
orang perempuan dijadikan daripada tulang rusuk lelaki yang bengkok...
dan memerlukan bimbingan dari lelaki (suami) spy dapat meluruskan diriya...
tapi kalau lelaki tu sendiri dah bengkok bagaimana? nak luruskan perempuan yang bengkok???

kalau betul ada lelaki yang sanggup mengambil isteri yang anda sempurna cara hidupnya, pahala di sisi Allah amatlah besar...
cuma yang menjadi persoalannya, ramai yang khuatir atau kurang yakin sebab semestinya para lelaki mahukan seorang wanita yang baik akhlak, sempurna iman dan terpelihara akidahnya untuk menjadi ibu kepada anak2...

bukan niat nak menghina yang tidak bertudung...tapi yang pasti yang bertudung tu walaupun kurang baik akhlaknya, tak pula buat dosa 24 jam tak pakai tudung berbanding yang memang tak pakai tudung...

maaf kalau tersalah pandangan...macam silap landing pulak...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-05 02:12


yang bertudung dan baik akhlak, yang bertudung tapi buruk akhlak tak kurang banyaknya pada hari ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 07:26


Assalaamu'alaikum..

Hrm..posting yang menarik..sehingga berjaya menarik "saya" untuk mencurahkan sedikit pendapt... (^.^)

Hrm, banyak pilihan dan pendapat tentang posting ini :- nak pilih wanita yang bertudung atau wanita yang xbertudung...hrmm

bagi yang memilih xbertudung, bagus! sebab ada pendapat dan pendirian yang tersndiri, iaitu untuk mendidik "si dia" supaya bertudung, bagus! ada sifat mendidik dalam diri anda. Jika semua lelaki memilih yang bertudung saja, yang tidak bertudung 'lagi' mahu letak di mana? dibiarkn? tambahan pula..wanita sekarang semakin ramai daripada lelaki. so, ada ramai yang xbertudung dan ramai jugak yang bertudung, cuma bagaimana nak mengurangkn yang xbertudung dan menambahkn jumlh yang bertudung.Betul?? tapi harus ingat, kayu yang bengkok tak dapat hasilkn bayang2 yang lurus..hrmm..renungknlh wahai lelaki (saya pun sama laa..).. (^_^)

bagi lelaki yang memilih wanita bertudung, hrmm bagus! tapi, Kalau bertudung saja xmencukupi jika xdinilai dari segi agama...bertudung yang menutupi aurat dan pakaiannya pun menutup aurat..
bagaimana ye nak terang..

tapi bagi saya, saya pilih yang bertudung... sebab ia indah di pandangan agama, hukumnya:- wajib tutup aurat dari pandangan ajnabi,tahu menilai kehormatn diri,matang yakni tahu membezakn mana baik dan mana buruk untuk dirinya, hrmm Kalau nak dinyatakn banyak kebaikn dan kelebihan wanita yang bertudung ini..saya pun sampai nak blurr memikirknnya, wanita bertudung memang cantik..betul! yang lebih2 tu tambahla sendiri la yerr..huhu!

ok, Kalau dah habis ke'blurr'an saya, insyaAllah saya akan jawab lagi..

~Shabaabul yaum, rijaalul ghadan~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-05 09:23


hmmm macam ni laaaa saudaraku.....! Iman adalah asas untuk bina amalan2 agama...apabila iman seseorang itu mantap maka semua amalan agama dapat dilaksanakan dengan penuh rasa kemanisan..dan bukannya satu bebanan..

jika jawapan yang diberikan oleh sipemakai tudung menjawab bahawa dia pakai tudung kerana dah biasa dari kecil @ famly yang suruh maka ianya masih jauh lagi untuk capai martabat iman yang Allah s.w.t kehendaki

jika jawapannya ini adalah perintah Allah dan amalan ummul mukminin @ sunnah sahabiyah InsyaAllah..semoga Allah kekalkan hidayah dan iman dalam diri dia....

dan kita tidak boleh salahkan perempuan yang tidak pakai tudung...tetapi salahkan diri sendiri kerana kita tidak ada fikir dan usaha agar mereka dapat tutup aurat dengan sempurna...

ketika Baginda s.a.w menghadapi penderitaan dari penduduk taif..Baginda tidak salahkan penduduk taif yang tidak dapat menerima islam bahkan Baginda mengadu kelemahan Baginda kepada Allah....

InsyaAllah kita semua berjaga sepanjang2 malam untuk mohon hidayah dari Allah untuk sluruh umat dan berusaha disiang hari dengan berjmpa dengan sluruh umat untuk ajak mereka kembali pada kehidupan Nabi s.a.w

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 09:38


saya nak yang berbungkus,kalau yang terdedah tu dah di kerumun lalat,tak pasal pasal masuk sepital, kalau pemakai tudung ni sekurangnya dia telah menunaikan satu kewajipan ugama, tak payah la pertikaikan ada perangai orang pemakai tudung tu lebih jahat dari yang tak pakai tudung, itu masalah lain, kat malaysia ni pun rasanya semua dah tahu pakai tudung tu adalah wajib, jangan dok salahkan ulama pasal tak sampai seru, tanya diri sendiri, kan kewajipan kita belajar ilmu ugama bukannya tunggu orang datang suapkan, kepada kaum lelaki carik saja wanita muslimah yang pakai tudung, boleh tahan nak pilih..kan sekarang ni wanita lebih ramai dari lelaki, tak payah ambil orang degil tak pakai tudung tu biar dia andartu sampai tua...hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

SuhailMdAsri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15308
Posting: 51
Dari: Brunei Darussalam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 09:45


Assalamu'alaikum wbt, saya prefer yang bertudung sebab nampak lebih cantik manis and sopan.. Perempuan bertudung best apa.. Dari perempuan yang free hair, entah2 buat teknik rebonding setiap hari.. =P Perempuan bertudung senang, tak payah buat teknik rebonding.. Pakai shampu dah cukup.. kan2??

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuhailMdAsriProfil   Hantar PM kepada SuhailMdAsri   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 09:49


satu lagi tuhan dah janji tutup aurat masuk syurga buka aurat masuk neraka..boleh tak anda bagitau nak syurga ke neraka..

kat dalam ukhwah ni pun semuanya pakai tudung...kan sejuk mata memandang, tak terasa bahu memikul..tak payah banyak songeh bagi alasan itu ini, kalau terasa mampu nak suruh orang pakai tudung ahlan wasahlan..yang pastinya pemakai tudung terlepas dah dosa bab tu dan yang tak pakai tudung dia tetap dalam dosa sehingga dia pakai tudung.


DENGAN APA LAGI KAMU HENDAK DUSTAKAN AYAT TUHAN WAHAI MANUSIA

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

ROSZDI
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2005
Ahli No: 20575
Posting: 8

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 13:42


salam
a) kalau jenis yang bukak sana sini, walaupun 'sedap' di mata, tidak di hati.

b) kalau setakat tidak tutup rambut saja, masih boleh diajak bertudung

pernah ditanya pada diri ini oleh sedara2 dan kawan2...Kenapa tak pilih ustazah atau gadis bertudung? jawapan diri ini: kalau semua nak kahwin yang baik saja, macammana dengan yang bukan ustazah atau tidak bertudung? siapa nak dakwah dan bela serta mengajar mereka???? :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ROSZDIProfil   Hantar PM kepada ROSZDI   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 14-12-05 14:09


Pada 06-12-05 23:52 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah umi cuba jawab soalan anakanda Annursyam bab ada wanita yang tidak bertudung peribadinya lebih baik dari yang tidak bertudung. Persoalannya ialah bertudung yang lahir dari kefahaman akan Al Quran dan Al Hadith (As Sunnah) tidak akan menjadi masalah. Tetapi yang bertudung sebab dah jadi seperti uniform (pergi sekolah atau kerja) tetapi di luar sekolah atau di rumah tidak tutup auratpun. Dan yang paling sedih ialah bila yang kena pergi mahkamah disebabkan tangkap khalwat dan juga kes cerai berai dsbnya pandai pula pakai selendang atau bertudung.

Oleh itu kita perlu berlapang dada dan perhatikan Kenapa orang itu pakai tudung atau tidak bertudung. Sebab itu perlunya mencari ilmu dan sampaikan walau satu ayat. Sekiranya berani tanyalah pada yang nampak baik walau tidak bertudung Kenapa tidak pakai tudung? Dan tanya yang perangai tak berapa soleh tetapi bertudung Kenapa lakukan perkara yang tidak syarak itu?

Jadi kita tidak boleh buat kesimpulan sembarangan kerana yang penting nawaitu dan juga asas segala perbuatan dalam Islam adalah nawaitu. Namun dalam Al Quran Firman Allah SWT jelas mengatakan menutup aurat termasuk rambut dan dada itu adalah wajib (rujuk Surah An Nur ayat 30). Jadi sekiranya sudah mengucap dua kalimah syahadat maka wajiblah menutup aurat. Dan jika dalam menutup aurat itu melakukan maksiat maka dosa hanya ke atas maksiat yang dibuat. Tetapi kalau peribadi baik tetapi tidak tutup aurat maka dosa tidak tutup aurat berterusan sehingga bertaubat dan tutup aurat. Ingatlah apa yang Rasulullah saw dah peringatkan ketika Baginda saw isra' mi'raj di mana wanita yang tidak tutup aurat akan dibogelkan dan diikat kaki ke atas dan kepala ke bawah dan dibakar di neraka. Wal iyya zubillahi minzalik.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Kehidupan insan melalu alam ruh di syurga, alam rahim di perut ibu, alam nyata di dunia fana', alam barzakh (alam kubur) dan alam akhirat (kekal).



assalamualaikum...

syukran jazilla atas penjelasan ummi..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 14:27


Pada 06-12-05 13:55 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!


realFORMULA:

solehah = baik
tak solehah = tak baik

bertudung = baik...(1)
takbertudung = tak baik...(2)

(1)+(2)
bertudung+tak bertudung = baik + tak baik

faktorkan;

bertudung(1+tak) = baik (1+tak)

maka;

bertudung = baik;

saya setuju dengan umi
jadik perempuan fikir-paikirkanlah... :roll:




tak solehah=tak baik
solehah= baik

tak tudung= tak baik...(1)
tudung = baik...(2)

(1)+(2)
tak tudung+tudung = tak baik+ baik

faktorkan
tak tudung(1+tak) = baik (1+tak)

maka,

tak tudung = baik


aik jadi macam nilak...Sorry...

:-di tak pandai ngat math ini... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 00:31


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah mari kita sama-sama buat kesimpulan dengan sifir ini pula :-

bertudung dalam ertikata sebenar (tutup aurat) = taat perintah Allah SWT = pahala = Allah Redha

tidak bertudung = tidak taat perintah Allah = dosa = Allah Murka

Sebagai makhluk yang Allah jadikan maka wajib patuh pada perintah-Nya. Itu adalah tanda kita bersyukur kepada Nya bila kita buat apa yang di suruh Nya dan tinggalkan apa yang di larang-Nya.

Berusahalah cari ilmu agar dapat melaksanakan hukum Allah dengan hati yang ikhlas agar mendapat keredhaan Allah semata-mata.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Barangsiapa yang melakukan suatu amalan yang tidak ada perintah kami, maka amalan itu tertolak." (hari Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 00:49


terima kasih ummi untuk sifir itu, in sya'a'Llah mudah2an ia berguna untuk kita semua...

cuba kita hayati sabda Nabi s.a.w. yang sebagaimana berikut:

Daripada Abu Hurairah ra. daripada Nabi S.A.W telah bersabda: "Dinikahi wanita itu kerana empat perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan agamanya. Maka pilihlah dalam hal agama, bahagialah engkau."

persoalannya di sini, adakah yang tidak bertudung itu melaksanakan suruhan agamanya? sedangkan menutup aurat adalah suatu kewajipan bagi setiap umat Islam, bukannya sunat atau harus...

suka rasanya untuk saya ketengahkan satu lagi sifir bagi menyokong sifir ummi di atas:

gadis bertudung + berakhlak                 = 2 kebaikan, 0 keburukan
gadis bertudung + tidak berakhlak         = 1 kebaikan, 1 keburukan

gadis tidak bertudung + berakhlak         = 1 kebaikan, 1 keburukan
gadis tidak bertudung + tidak berakhlak = 0 kebaikan, 2 keburukan

seburuk2 gadis yang bertudung pun, dia telah terlepas dari satu dosa iaitu dosa membuka aurat...

dan sebaik2 gadis yang tidak bertudung pun dia tetap menanggung satu dosa sehingga ke akhir hayat, iaitu tidak menutup aurat, melainkan sekiranya dia bertaubat dan kembali kepada ajaran Islam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 00:53


dapat yang free hair kita didik bagi dia tutup aurat....
tapi kalau dapat yang close hair....kita didik dia jugak agar terus istiqamah dengan amalan yang dituntut ni...
hehe...tak tau siapa jodoh....so tu la jawapan saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 09:18


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons anak-anak bab ni. Sebenarnya sebagai seorang ibu Muslim umi amat risau melihatkan ramai remaja sama ada lelaki atau wanita yang 'tidak takut' dosa dengan tidak menutup aurat ataupun meninggalkan solat sewenang-wenangnya. Pada hal mereka mendakwa diri sebagai orang Islam.

Adakah mereka tidak takut dosa tu disebabkan tidak mengenal Allah atau bagaimana? Sedangkan hari ini ilmu di mana-mana dan pendidikan yang hebat pun di mana-mana. Sebab itulah pentingnya doa dan petunjuk hidayah dari Allah SWT diberi perhatian utama. Cari suasana agar dua perkara itu dapat dinikmati dan dihayati agar kita tidak menjadi seperti layang-layang yang putus tali sehingga tidak kenal mana satu dosa dan mana satu pahala.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - hari ini semakin ramai yang menanggalkan tudung dan berpakaian ketat bagi remaja perempuan dan bagi remaja lelaki pula mudah untuk merokok (hukumnya lebih kepada haram) ....semoga anak-anak lalui zaman remaja dengan penuh keinsafan dan bersedia membawa bekal ke alam yang kekal kelak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 10:05


ana pilih yang free hair..hehe

gurau saja..

mestilah yang bertudung..kalau boleh yang bertudung labuh lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 17-12-05 10:11


ana pilih wanita bertudung..comelnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 15:41


kalau semua dah nak yang bertudung saja...yang tak bertudung apa erk nasib mereka...tak kan tak ada siapa yang nak tolong bantu ke arah jalan kebaikan agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-12-05 17:04


Pada 17-12-05 15:41 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

kalau semua dah nak yang bertudung saja...yang tak bertudung apa erk nasib mereka...tak kan tak ada siapa yang nak tolong bantu ke arah jalan kebaikan agaknya...


actually....tak berani ambil risiko....takut kalau tersalah pilih, nanti akan dipersoalkan pulak oleh anak2 Kenapa choose isteri dan juga bakal ibu yang kurang agama...bahkan takut dipersoalkan pulak nanti di akhirat kelak ....teringat akan kisah pada zaman saidina Umar al-Khattab lah.a

better ikut nasihat and pesanan Rasulullah SAW and lepas itu bertawakkal pada Allah SWT.

berkenaan dengan..."tak kan tak ada siapa yang nak tolong bantu ke arah jalan kebaikan agaknya"....rasanya benda ini tak timbul....kat malaysia sekarang ini rasanya dakwah mengajak wanita Islam menutup aurat ini dah banyak2...sejak daripada zaman persekolahan....buku2 ilmiah and buku2 agama jugak banyak sentuh hal menutup aurat....khutbah jumaat lagi..khutbah hari raya...

cuma nya yang jadi masalah ialah....degil...kepala batu....jahil....rasa malu and hina kalau berpegang dengan Islam....rasa malu kalau pakai baju kurung and bertudung kepala....berasa best and syok bila free hair and pakai skirt serta kain terbelah dengan coat ke pejabat....so, sendiri buat, sendiri tanggung....janganlah mimpi nak kan lelaki yang solehah masuk meminang sebab kami pun takut akan tanggungjawab yang bakal dipersoalkan nanti kalau kahwin dengan anda yang tak tutup aurat ini....jangan ingat kahwin ini macam tukar lampin baby saja. ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 17-12-05 17:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 17:36


Bertudung labuh... menutup aurat dengan sempurna.. pakaian tidak terlalu cantik sampai menarik perhatian lelaki.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 00:50


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah marilah kita lihat apa yang tersirat disebalik Rukun Islam dan Rukun Iman di mana kita dididik untuk mencari Redha Allah. Redha Allah adalah dengan membuat yang wajib dan meninggalkan yang haram.

Bertudung = wajib = dapat pahala = Redha Allah
Tidak bertudung = haram = dapat dosa = Murka Allah

Maka dari sifir di atas jelas tanggungjawab kita sebagai orang Islam. Menyentuh tentang yang tidak bertudung maka kita sampaikan walau satu ayat @ dakwah kepada mereka. Telitilah paparan di bawah ini ya -

Justeru itu ibadah mestilah bertepatan dengan apa yang dibawa oleh Nabi S.A.W. Ini berdalilkan apa yang disebut oleh Allah S.W.T:


قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمْ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

(terjemahannya) Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.



Dalam hal ini dari. Yusuf al-Qaradawi menyebut: “Hendaklah seorang muslim dalam ibadahnya mengikut batasan yang ditentukan untuknya. Tidak mencukupi hanya sekadar bertujuan untuk keredhaan Allah semata, bahkan hendaklah ibadah itu dilakukan dalam bentuk yang disyariatkan Allah, dengan kaifiyyat (cara) yang diredhaiNya. Janganlah ibadah seorang muslim itu ialah apa yang yang direka oleh manusia berdasarkan hawa nafsu dan sangkaan”69.

Katanya juga: “Tidak boleh bagi sesiapa pun dari kalangan imam-imam kaum muslimin sekalipun tinggi darjat ilmunya, demikian juga tidak boleh bagi mana-mana badan ilmu sekalipun hebat kedudukannya, demikian juga tidak boleh bagi mana-mana institusi ilmu, atau golongan dari kaum muslimin sama ada kecil atau besar untuk mencipta (ibtida’;)ibadah yang baru dalam agama Allah, atau menokok tambah ibadah yang ada dalam agama, atau mengubah cara yang dilakukan pada zaman RasuluLah S.A.W. Ini kerana hanya Allah sahaja pembuat syari‘at dan al-Rasul pula adalah penyampai, sedangkan kita hanyalah pengikut. Segala kebaikan itu dalam al-ittiba’ (mengikut apa yang ditentukan Allah dan RasulNya)”70.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - (terjemahannya) Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 13:27


suka tengok perempuan yang bertudung. bertudung+ tak pakai ketat+ sensitif dengan aurat+tak pakai tudung nipis. sapa tak hendak isteri solehah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

iliya
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2005
Ahli No: 20600
Posting: 1
Dari: kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 14:19


Assalamualaikum w.b.t

Walau dialukan untuk golongan Adam menjawabnya,rasanya tak salah kalau saya sertai sekali.
Bertudung dalam ertikata menunaikan perintah Allah.Itu yang utama.
Allah berfirman yang bermaksud:
"Dan tidaklah saya jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku"
Apakah maksud ibadah?Ibadah bererti kita tundukdan patuh pada segala arahan dan larangannya.Maksudnya,segala gerakgeri kita dan aktiviti kita,kita tujukan adalah mengikut kehendaknya.Apakah yang telah difirmankan oleh Allah untuk golongan perempuan.Teliti saja firman Allah pada surah An-nur ayat30&31.Jelas disitu siapa yang berhakdan siapa yang tak berhak.Lantas untuk apa dipamerkan dan Kenapa mesti dipertontonkan?Wahai Hawa dan Adam,jaga-jaga amanah dari Allah.Jangan sesekali kita mengabaikannya.Hawa bertanggungjawab untuk memelihara keseluruhan auratnya dan Adam bertanggungjawab untuk tidak cuba melihatnya.Tegur-tegurlah kiranya anda melihat ada dikalangan kami mengabaikannya.Semoga ia menjadi antara saham terbaik apabila kita dibawa berhadapan dengan Allah kelak.

jaga diri jaga iman,
jaga hati jaga islam,
jangan lupa pelihara ihsan....

Assalamualaikum .

Bookmark and Share

    


  Member Information For iliyaProfil   Hantar PM kepada iliya   Quote dan BalasQuote

Safaraz
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4348
Posting: 9
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 17:02


Tidak semestinya bertudung itu yang terbaik..dan tidak bertudung itu tidak baik..Adakalanya berlaku di sebaliknya..Memang betul bertudung itu wajib..tetapi mungkin si hawa yang tidak bertudung itu lambat mendapat petunjuk atau jalan yang benar...

Persoalan sama ada lelaki perlu pilih yang bertudung atau tidak menjadi soal..yang penting ikhlas dan niat..TETAPI ingat niat tidak menghalalkan cara..OLEH itu jika ditakdirkan dipertemukan dengan wanita/perempuan TIDAK bertudung..mungkin ia adalah jalan yang terbaik supaya kita yang sedar dapat membimbingnya ke pangkal jalan yang benar..

Orang tidak bertudung yang kurang iman adalah lebih baik dari orang yang bertudung tetapi tidak beriman..TETAPI orang yang bertudung dan berimanlah..yang lebih sempurna...dan menjadi idaman lelaki masa kini, dulu dan selamanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SafarazProfil   Hantar PM kepada Safaraz   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 18:41


Alhamdulillah umie bagi sifir ini.....biar akhawat fikir sikit tentang aurat mereka itu...aurat itu penting tau...kita pakai tudung pun kena betulkan niat...iaitu untuk mendapat keredhaan Allah SWT...bukan diapakai untuk fashion semata2..

betul tak umie...semuanya kena ikhlaskan niat itu..dalam apa jua cabang..

ilalliqa
egyptstudent05




-----------------
.:ILMU IMAN & AMAL carilah ia...SEBELUM kita meninggalkannya:.>.:Carilah Cinta Allah dan Rasulullah Sebelum Cintanya akan Hambanya:.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:51


TIADA MANUSIA DIDUNIA INI yang TIDAK LARI MELAKUKAN KESILAPAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

arasy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2006
Ahli No: 22124
Posting: 18
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-06 15:05


mESTILAH yang bertudung..........sejuk mata memandang dan lebih tinggi saham perempuan yang bertudung...macam waheeda..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For arasyProfil   Hantar PM kepada arasy   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 09:46


assalamualaikum..,yang bertudung labuh atau yang berpurdah....HARAP MAAF....wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 10:26


Emm, sudah tentu ana memilih orang yang bertudung. Namun haruslah diingatkan bahawa tak semestinya wanita yang free hair itu tidak baik bagi orang lelaki. Mungkin mereka ini memiliki kelebihan yang tidak dimiliki oleh mereka yang bertudung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 11:01


saya prefer wanita yang bertudung daripada wanita yang free hair..
dan..
saya juga prefer wanita yang bertudung labuh daripada yang bertudung biasa :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-03-06 15:31


ana suka lihat rambut wanita tapi untuk tatapan ana la bukan tatapan umum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:20


sudah tentu saya lebih memilih perempuan yang bertudung. tetapi bukan itu semata2 yang menjadi kriteria..banyak lagi faktor.. ini melibatkan hati dan perasaan.... perempuan bertudung sekarang ni tak semestinya baik dan yang tidak bertudung tidak semestinya tidak baik..... jika kita memilih yang tidak bertudung dan kemudian bimbing dia pakai tudung...itu lebih baik...besar pahalanya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

MaBa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18763
Posting: 54
Dari: Kawasan Burung Langit..

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:28


Tentulah yang bertudung tapi jangan pula bertudung saja tapi hati dia tak bertudung..
Kalau dapat yang tak bertudung tu kita bolehlah bentukkan dia.. mungkin ada hikmahnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaBaProfil   Hantar PM kepada MaBa   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 10:56


macam soalan 1+1 sama dengan berapa saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 11:03


Apa punya soalan dah?....pilah servey kat mana-mana...orang tak siuman pun mesti nak yang bertudung.... tapi kalau nak yang tak bertudung tu...hehe...ada iman problem kat situ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 02-04-06 22:59


Salam 'alaik...

insyaALLAH yang menutup aurat dan menjaga batas2 pergaulan, akhlak dan adab sopan seorang muslimah....

wallahu'alam...

-----------------------------------------------------------------------------
usah mengharap teman sebaik Yusuf AS jika diri tak setulus zulaikha...
mengapa mengharap teman setabah Hajar dan Sarah jika diri tak sebaik Ibrahim AS
Usah mendamba teman seistimewa Khadijah dan Aishah jika diri tak sesempurna Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:05


Wanita yang bertudung..:)

Wanita yang cerdik yang solehah,
penyejuk mata,penawar derita..,
selalu tolong pasangkan pelita,
itulah saja yang hamba nak cerita..??

hehe..w'allm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:47


Err...


-----------------
I'm Pupus Just Now and Now
[ Telah diedit oleh: mieIKIM pada 02-04-06 23:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:49


free hair

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 04:08


bukan saja bertudung.. tapi menutup aurat... sekarang ni dah ramai yang pakai tudung tapi tak tutup aurat..

contoh..

pakai tudung tapi baju singkat...
pakai tudung tapi baju ketat...
pakai tudung tapi seluar ketat...
pakai tudung tapi percakapan tiada batas agama...
pakai tudung tapi pergaulan macam orang kafir....

buat apa dikahwini seorang yang tidak menyukai Allah dan rasulnya jika anda seorang yang mengaku islam... tak saja2 masuk neraka kerana bini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 12:54


nak yang bertudung.. nak yang pakai tudung saja... bawah2 dia tak kisah.. asalkan bertudung.

jangan naikkan isu bertudung.. timbulkan isu aurat..
okey~?

::kalau tak bertudung.. baik.. tapi tak bertudung.. erk kata baik.. ehh penin2~

Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 21:08


erkkk... rasa macam terpanggil2 tuk menjawab... nak jawab juga boleh..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 21:20


ismi nak jawab sila kan...mana farhana ni?tak nampak pun dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:02


salam...
ana jawab dalam konteks pemilihan muslimin la ye..
kalau ana, ana prefer kepada yang sentiasa ingin berubah kepada kebaikan...
yang sentiasa mencari hidayah Allah... insyaAllah...

dalam konteks pemilihan muslimat pula, ana rasa seharusnya muslimin lebih terbuka.. siapa tahu mungkin dengan kehadiran anda sebagai pasangannya, Allah buka pintu hati mereka tuk menjadi insan solehah yang didambakan... tak adillah hanya memandang sebelah pihak... kita perlu sama-sama berubah kepada kebaikkan.. kepada keadaan yang lebih baik..


apa pun, perbaikilah diri menjadi yang terbaik untuk mendapatkan yang baik...

sekadar pendapat ana... wallahu'alam...

salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

I-Dei
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22558
Posting: 34
Dari: di.trnung

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:44


muslimah yang mengikut segala ajaran Islam dengan ikhlas.
"MEMBANGUN MENURUT ISLAM"

Bookmark and Share

    


  Member Information For I-DeiProfil   Hantar PM kepada I-Dei   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:47


Fazfar bi-zat al-Din taribat yadak...: Maka pilihlah dalam hal agama nescaya beruntunglah kamu...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:57


Isteri saya sebelum kahwin dengan saya memang pakai tudung.
Sekarang bila dah kahwin tak pakai tudung.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:58


baguslah tu, satu perkembangan yang positif... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:02


Pada 09-04-06 23:57 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Isteri saya sebelum kahwin dengan saya memang pakai tudung.
Sekarang bila dah kahwin tak pakai tudung.....


statement yang boleh disalah tafsir dengan membaca sekali lalu...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:02


Pada 09-04-06 23:57 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Isteri saya sebelum kahwin dengan saya memang pakai tudung.
Sekarang bila dah kahwin tak pakai tudung.....

Opsss....statement kurang lengkap, maksudnya:
dulu sebelum kawin isteri saya depan saya memang pakai tudung, bila dah kawin, di rumah dia tak pakai tudung depan saya :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:03


doalah agar kita dikurniakan pasangan yang soleh atau solehah..supaya zuriat kita akan mendoakan kita dikala terputus semua amalan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Orang lelaki tolong jawab....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.251183 saat. Lajunya....