Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: siapa minat psychology, silalah gather


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» siapa minat psychology, silalah gather

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa minat psychology, silalah gather

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 18:22


Assalamualaikum
Saya minat psychology dan tengah ambil field ni kat UIA... Bercadang nak further master dalam Forensic Psychology kat Colorado, Insya allah Kalau Allah benarkan... Antums semua suka psychology tak?

Kalau ada masalah theory ke apa ke bolehlah kongsikan kat sini, tak pernah tengok antum buat forum pasal psychology...... :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 30-08-05 20:48


huiyoo, forensic psychology.
apa lagi bidang master ada untuk psyc ini.?


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 20:57


Developmental Psychology, Child Psychology, Women Psychology, Gay & Lesbian Psychology, Environmental Psychology, School Psychology, Counseling Psychology (the famous one), Organizational Psychology, Educational Psychology, Sport Psychology, Clinical Psychology, Evolutional Psychology, etc...

Thanks kerana bertanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 21:17


buat saya tertarik thanks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:31


So, ada yang benar-benar into psychology... yang tak pun,tanyala supaya psychology ni berkembang kat ukhwah.com :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:38


psychology/physiology , mana lagi best?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:55


Ada jugak Physiological Psychology... Itu lebih kepada Biology... Kalau Physiology, kita belajar pasal natural science, tol tak jackie? tapi, Physiological Psychology belajar pasal bagaimana biological basis dalam bdn kita boleh pengaruh behavior...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 22:09


Alhamdulillah..ana pun minat bahagian psychology ni..dan berhasrat ingin melanjutkan pelajaran di IPT nanti dalam kos ni.tapi ada pakcik ana dia ambil bidang ni,dan susah nak cari kerja.last2 dia kerja dibhgn yang tak ada kena mengena yang dia ambil.SO,betul ke orang kata bidang ni susah nak cari kerja??ana kompius...please...siapa boleh xplain..tapi ana percaya,Allah yang menentukan segala2nya..:)


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-05 22:36


apa beza Physiological Psychology @ Physiologyl & Psychology

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ummu_munirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17716
Posting: 84
Dari: wp Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 19:07


Assalamualaikum...
ummu minat psychology..
tapi ummu more to educational psycology..
tak belajar secara formal.. kalau tak kbrtn,boleh tak cerita sikit bout educational psycology tru_frnshp

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_munirahProfil   Hantar PM kepada ummu_munirah   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-08-05 22:39


erm..saya pun minat untuk tahu psychology ni....bagus tru_frnshp teruskan perjuangan anda... :-D 8-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 23:48


Pada 30-08-05 20:57 , tru_frnshp posting:

!!! QUOTE !!!

Developmental Psychology, Child Psychology, Women Psychology, Gay & Lesbian Psychology, Environmental Psychology, School Psychology, Counseling Psychology (the famous one), Organizational Psychology, Educational Psychology, Sport Psychology, Clinical Psychology, Evolutional Psychology, etc...

Thanks kerana bertanya...


Hurm, I'm more intersted in Developmental Psychology & Counseling Psychology.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 09:46


Pada 31-08-05 19:07 , ummu_munirah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
ummu minat psychology..
tapi ummu more to educational psycology..
tak belajar secara formal.. kalau tak kbrtn,boleh tak cerita sikit bout educational psycology tru_frnshp


erm..storyla sikit pasal psikologi pendidikan ni..
apa pun..ana ambil subjek ni 4 dis sem..
minat tu memang kurgla sikit...
tapi the way my lecturer delivered his lecture..
buat ana tertarik nak pergi klas psikologi ni...

tapi..ana ta minat sangat..
so..tru_frnshp...
anda citerla sikit pasal keindahan psikologi ni... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 09:58


wau...bestnyee ada topik ni...
suka sangat psychology...
tapi ana buat minor saja...sem ni baru ambil intro to psyc..
ana kalau boleh nak ambil master dalam psychology...
tapi lebih minat ke arah kaunseling...
oklah tu kan...
doakan ana berjaya...
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:10


Untuk Jackie... Bezanya... Psychology adalah subjek umum tentang behavior and mental processes... Antara chapter yang ada ialah Memory, Learning, Social Psychology, Biological perspective, Perception and Sensation, etc...

Kalau Physiology ialah nama lain untuk biology, tapi saya tak arif sangat pasal ni sebab saya ambil scinces stream time high school...

Kalau Physiological Psychology, kita kaji apa kaitan biology dengan perbuatan kita seharian.. Apa fungsi hormon, otak, medula, saraf tunjang dalam memandu behavior kita seharian..

Untuk lubaina dan ummi, Educational Psychology bincang pasal kaitan behavior dalam pembelajaran... Maknanya bincang pasal orang malas nak belajar, teknik2 pembelajaran yang betul, pembentukan teknik baru dalam pengajaran, bagaimana nak ngajar orang special dengan orang yang agak kurang memberangsangkan...

kalau nak tau lebih lanjut, cuba click...
http://en.wikipedia.orang/wiki/Educational_psychology

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:12


kepada yang major atau minor, best belajar pasal benda ni, belajar lah betul2 sebab kita boleh apply dalam kehidupan seharian... Saya benar-benar berharap dapat further ke Forensic Psychology, tolong do'akan saya.. thanks.. :)

p/s-untuk link kat atas tu... sebenarnya wikipedia.orang tu sebenarnya o r pergi bukan orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:46


tru_frnshp betui2 minat dalam Forensic Phycology....insyaAllah kami kat ukhwah ni akan doakan agar awak berjaya.....yang penting kita mesti cuba yang terbaik...ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

ctkhadijah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2004
Ahli No: 7428
Posting: 18
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:54


sukan pun nak kena ada psikologi juga ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctkhadijahProfil   Hantar PM kepada ctkhadijah   Quote dan BalasQuote

adeek_19
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18608
Posting: 3
Dari: tanah tumpah darah

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 14:21


Assalamualaikum

saya berminat juga dalam psychology....tapi tak dapat galakan family....sedih sangat bila kena datang maktab....tapi bila saya dah grad for my degree i want to take MASTER in psychology.....harap harap impian saya ni jadi kenyataan.....insya-Allah


-----------------
mandilah anda sebelum anda dimandikan


Bookmark and Share

    


  Member Information For adeek_19Profil   Hantar PM kepada adeek_19   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-05 14:51


kita kena belajar psikologi...tapi more to education....sebab bkl cikgu...insyallah...
pntgnye psikologi bila kita pergi ngaja kat sek nanti...
bukan senang nak control bebdk ini...
kena pandai main psikologi mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

nasiruddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5335
Posting: 23
Dari: Alam Ruh

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 15:30


best jugak psychology ni.. ana pun berminat tapi tak ada peluang... tru_frnshp, boleh anta cerita asas psychology ni atau ada web2 yang sesuai kepada yang mahu berjinak dengan pyscology ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasiruddinProfil   Hantar PM kepada nasiruddin   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 16:18


Assalamualaikum..

ana minat juga...semoga trufriendship dapat futher study....begitu juga dengan yang lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-09-05 17:19


Pada 01-09-05 15:30 , nasiruddin posting:

!!! QUOTE !!!

best jugak psychology ni.. ana pun berminat tapi tak ada peluang... tru_frnshp, boleh anta cerita asas psychology ni atau ada web2 yang sesuai kepada yang mahu berjinak dengan pyscology ni.....


Chapter pertama; saya belajar tentang theorist yang terlibat secara langsung atau tak dalam pembangunan (betul ke perkataan ni?) psychology.. yang buat lab pertama untuk psychology ialah wilhelm wundt.. lepas itu muncul thories lain macam behaviorism, cognitive, biological, cross-cultural, etc...

lepas itu saya belajar biological basis dalam pembentukan perbuatan manusia..maknanya, macamana hormon dengan apa-apa aje perkara yang terkandung dalam badan ni boleh effect bnehavior...

lepas itu pasal learning, learning ni pasal macammana seseorang tu boleh mempelajari sesuatu atau mengingati sesuatu selepas sesuatu pengalaman, seperti macammana kita boleh takut nak makan buah rambutan selepas kita tercekik bijinya sebelum tu...

lepas itu memory, kita kaji bagaimana memori berlaku..apa kaedah2 untuk menguatkan memory dan sebagainya...

lepas itu personality, kita belajar camnne seseorang boleh ada personaliti yang berbeza dari orang lain..atau bagaimana personaliti seseorang itu boleh terbentuk..kat dalam ni,kita kaji freud dan jung dan beberapa lain yang ada buat theory pasal personality..

lepas itu developmental psychology, belajar pasal manusia membesar dari bayi ke liang lahad...

lepas itu social psychology, pasal bagaimana kita boleh berperangai dengan orang lain...bagaimana orang lain boleh mempengaruhi kita...

ada lain lagi, tapi yang masuk silibus kat UIA sini itu saja... cuma saya beruntung belajar psychology kat UIA sebab dia masukkan elemen2 islamik kat setiap chapter...macam kita kaji al-ghazali punya kajian terhadap personality dan beberapa yang lain...

check lah kat sini..

http://en.wikipedia.orang/wiki/Psychology
lepas itu saya ada satu link tu, tapi lupa pula, nanti saya carikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 22:13


ana memang minat pada bidang psychology ni tapi ana
lagi minat bidang forensik.ana tengah ambil bidang microbiology dan
insyaallah akan further study dalam bidang forensik pula.

p/s: my uncle ada ambil psycho,dia kata kena buat research psal orang gila.
best gler....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-09-05 22:50


Pada 01-09-05 10:10 , tru_frnshp posting:

!!! QUOTE !!!

Untuk Jackie... Bezanya... Psychology adalah subjek umum tentang behavior and mental processes... Antara chapter yang ada ialah Memory, Learning, Social Psychology, Biological perspective, Perception and Sensation, etc...

Kalau Physiology ialah nama lain untuk biology, tapi saya tak arif sangat pasal ni sebab saya ambil scinces stream time high school...

Kalau Physiological Psychology, kita kaji apa kaitan biology dengan perbuatan kita seharian.. Apa fungsi hormon, otak, medula, saraf tunjang dalam memandu behavior kita seharian..





jadi yang aku. belajar hari tu, Physiological Psychology, belajar anatomi, body mechanics

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-09-05 20:19


http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0072422971/

ini adalah link yang aku janjikan hari tu...

Ohh, Jackie, anda pun ada belajar pasal phyciological psychology ke? Best tak?aku nak ambil benda tu sem depan...

kepada bintang cahaya, amat bagus sebab sambung forensik, tolongla cerita sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-05 16:32


tolong story pasal cognitive.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_munirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17716
Posting: 84
Dari: wp Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 18:06


assalamualaikum..

lubaina.. betul lah tru_frnshp kata tu..more to behavior dalam pembelajaran.. camana nak tangani pljr yang malas nak belajar.. agaknya ada cekgu yang malas pun.. boleh guna skill ni juga hehe.. :D

tru_frnshp
ummu cuba buka link tu.. tak dapat pula.. tapi skill ni memang penting specially bila kat involve dalam bidang pengajaran..

syukran 'ala kulli hal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_munirahProfil   Hantar PM kepada ummu_munirah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 19:23


assalamaualaikum...
psychology?? best ke?? ana masa tahun satu dulu ada juga belajar psychology (basic psychology with pedagogy). frankly said ana tak minat. walaumacam mana pun ana try jugak minat subject ni. tapi tak minat juga> tak tahulah bagaimana kan, tahun empat nanti, insyaAllah ada subject psychiatry with corse narcology. e...susah tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 22:48


saya minat psikologi...suka tengok orang....tengok perangai orang....memang minat gila ah...tapi minta course tu tak dapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-09-05 23:28


Pada 05-09-05 16:32 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

tolong story pasal cognitive.



cognitive tu melibatkan pemikiran... Apa yang kita fikir, interpret, atau apa-apa saja aktiviti dalam otak..tulah cognitive... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 08-09-05 09:20


Berminat sangat dengan bidang psikologi.
sekarang ada ada ambil Educational Psychology subject.
Berhasrat juga nak M.A dalam Educational Psychology tapi entah lah...Clinical Psychology pun nampak menarik.
Apa pendapat tru_frnshp?

Oh ye, Ibaratnya saya dalam kos TESL sekarang, dan nak sambung M.A dalam Clinical Psychology, perlukah saya melalui apa-apa kursus asas terlebih dahulu. Atau mungkin saya boleh saja pilih coursework instead of reseach untuk dissertation?

memang teringin nak ambil kat UIA. Selalu dengar UIA special dengan Islamic touchnya untuk bidang psikologi ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 08-09-05 09:23


Assalamualaikum wbt

Emm Psycology, psyche = "soul" or "mind", logos = "study of" means study of soul or mind. Tentang manusia lah kan?jugak bermakna belajar tentang diri kita jugak lah kan? Emm menarik. "kenallah dirimu maka kamu akan mengenal Allah" tapi kebanyakan ilmu psycology sekarang lebih banyak diambik daripada barat.means teory2nyer kekadang cukup sekular sedangkan dalam Islam sendiri ada menceritakan tentang ilmu ini dengan cukup mendalam.Moga sahabat2 yang mengkhususkan diri dalam bidang ini akan dapat menjernihkan ilmu ini dan sentiasa membuat perbandingan apa yang dipelajari dengan apa yang kita tahu berkenaan dengan agama kita. So for all of u. All the best!!

salam alaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

umairoh
Warga Rasmi
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9413
Posting: 12
Dari: jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 13:19


ana bukan dari yang suka psikology.............saja nak join u all, tengok sikit mana tahu minat ana boleh berubah menjadi suka kepada psikology....... so cabaran u semua lah......... lanjutkan perbincangan bab ini sehingga boleh menarik minat ana!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairohProfil   Hantar PM kepada umairoh   Pergi ke umairoh's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-05 16:00


Pada 08-09-05 13:19 , umairoh posting:

!!! QUOTE !!!

ana bukan dari yang suka psikology.............saja nak join u all, tengok sikit mana tahu minat ana boleh berubah menjadi suka kepada psikology....... so cabaran u semua lah......... lanjutkan perbincangan bab ini sehingga boleh menarik minat ana!!!!!!!!!


Ehem,insya Allah Kalau dah tau mendalam umairoh akan suka, Kalau umairoh tengok yang dia boleh apply kat our lives, mesti umairoh suka...insya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-05 16:00


Pada 08-09-05 09:20 , majidah posting:

!!! QUOTE !!!

Berminat sangat dengan bidang psikologi.
sekarang ada ada ambil Educational Psychology subject.
Berhasrat juga nak M.A dalam Educational Psychology tapi entah lah...Clinical Psychology pun nampak menarik.
Apa pendapat tru_frnshp?

Oh ye, Ibaratnya saya dalam kos TESL sekarang, dan nak sambung M.A dalam Clinical Psychology, perlukah saya melalui apa-apa kursus asas terlebih dahulu. Atau mungkin saya boleh saja pilih coursework instead of reseach untuk dissertation?

memang teringin nak ambil kat UIA. Selalu dengar UIA special dengan Islamic touchnya untuk bidang psikologi ;-)


kepada majidah, dua-dua pun best apa... Clinical lebih kepada kesihatan dan educational lebih kepada pembelajaran...cuba tanya kat hati tu lebih kepada yang mana...insya Allah anti akan jumpa jawapannya... tapi, saya tak tau menhau sangat tentang kursus asas yang boleh dioffer kepada tesl students..cuba check kat internet atau pergi kat sini... www.iiu.edu.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 21:01


er....assalamualaikum...
ana ni confuse yang sebenarnya...apakah perbezaan antara psychology dengan psychiatry, terutama nya clinical psychology?
setahu ana psychiatry ialah perkataan greek yang berasal dari Psyc (psycho lah tu) then iatr(ialah doktor dalam bahasa greek) hehehe...ada belajar sikit2 bahasa greek purba and latin

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 10-09-05 21:11


psikologi ni memang kena terer betul2 kalau nak jadi ahli psikologi..macam-macam kita kena belajar tingkahlaku orang..kalau dah belajar tinggi tu memang kita boleh tahu apa sikap seseorang tu macam mana...saya pernah belajar psikologi, tapi asas saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 22:37


bismillah walhamdulillah...

ana minat juga psikology ni... ana ambil education...tu lah pasal banyak sangat kena belajar psikology. ana dah ambil psikologi...psikologi pendidikan...psikologi kanak2 dan remaja....lepas ni tak tahu psikologi apa...ana ni memang suka kaji tabiat orang...tapi yang tak syoknya..nak hafal teori tokoh2 barat ni payah sikit...letih otak...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 15:02


MINAT JUGA PSYKOLOGI NI...tapi tak ada REZEKI nak FURTHER DLMBIDANG NI iNSYAALLAH kalau ADA REZEKI AKAN DATANG NTI boleh lah agaknya..DOAKAN saya ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 16:07


saya doakan tru_frnshp agar berjaya dalam bidang ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-09-05 11:25


Psychology itu adalah subjek umum tentang behavior and mental processes, tapi psychiatry tu gabungan medical knowledge dengan psychology...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-05 10:40


Mana Umairoh? Nak bagi dia minat ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-09-05 17:54


Pada 10-09-05 21:01 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

er....assalamualaikum...
ana ni confuse yang sebenarnya...apakah perbezaan antara psychology dengan psychiatry, terutama nya clinical psychology?
setahu ana psychiatry ialah perkataan greek yang berasal dari Psyc (psycho lah tu) then iatr(ialah doktor dalam bahasa greek) hehehe...ada belajar sikit2 bahasa greek purba and latin


ni doktor ke? ambil psychiatry ke? ceritalah sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 18:56


:roll: :roll: ana ambil course microbiologi,ada tak kaitan antara microbiologi dengan bidang psikologi nii...??? :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 30-09-05 18:58


dah lama tinggalkan subjek ini...kena belajar semula agaknya... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 20:59


tahun satu dulu saya ambil subjek minor..kursus pelengkap dari fakulti sains kognitif...namanya cognitive psychology..

kelas dia best...lecturer best

tapi susah bebenor nak score

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 21:09


minat jugak dulu....tapi tak kesampaian nak ambil kursus psikologi.ambil pendidikan tapi stil belajar psiko....ok lah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islamiah04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18815
Posting: 116
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 23:06


assalamualaikum.....

ana minat sangat bidang ini kerana cita2 ana memang nak jadi dotor psiko atau pun doktor forensik......

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamiah04Profil   Hantar PM kepada puteri_islamiah04   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-10-05 21:22


Pada 30-09-05 23:06 , puteri_islamiah04 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....

ana minat sangat bidang ini kerana cita2 ana memang nak jadi dotor psiko atau pun doktor forensik......


Saya pun plan nak ambil Forensic Psychology... Bagus... Bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 21:00


ana memang ambil jurusan psikologi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 21:57


memandangkan lisa adalah bakal pendidik, lisa tidak dapat lari dari bidang psikologi cuma bezanya ialah psikologi dalam konteks pendidikan...

biasalah, kerjaya guru adalah kerjaya yang berhadapan dengan realiti kehidupan masyarakat...tanpa psikologi, bagaimana guru nak bekerja dan berhadapan dengan masyarakat kan...

jadi, nak tak nak guru perlu belajar ilmu psikologi...alhamdulillah, lisa memang minat bidang ni sebab seronok...tak percaya, cubalah...

sekarang ni pun, lisa sedang mengambil subjek psikologi pendidikan...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 21:59


psikologi best...ambillah psikologi ye...;-) ;-) ;-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
[ Telah diedit oleh: lisa_solehah pada 01-10-06 22:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 23:25


psikologi pendidikan...
teori thorndike, skinner etc!
best psikologi ni..yang penting kita kena jadi psiko dulu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 01:13


Assalamualaikum...saya minat bahagian psychology cuma saya bukan bidang nila...apapun saya belajar lah jugak sikit...lebih kepada kanak-kanak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 14:01


yaa..ana juga ambil dip. Psikologi...semuanya biasa saja...barangkali ia bergantung pada minat kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 14:45


salam...

ana hanya ada expertise dalam accounting, tak ada qualification dalam psychology tapi masa ana belajar dulu ana banyak buat research dan baca buku2 berkaitan tentang ilmu psikologi,memang ana berminat sangat dengan psikologi..ana banyak kaunsel org dr bermacam lapisan masyarakat,walaupun ana tak bertauliah tapi ana ada lesen untuk beri kaunsel dan menerima pesakit dari pelbagai lapisan yang diberi oleh Dato Azman Wan Chik Pengasas BAKA...ana tak jadikan ni sebagai sumber pencarian tapi hanya ikram atas saudara sendiri..insyaAllah dengan zat Allah kita azam untuk ikram muslimin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 10-12-06 19:02


saya minat psychology..dan sekarang dapat bidang ni kat uia..tapi lebih minat to child psychology...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 10-12-06 19:03


saya minat psychology..dan sekarang dapat bidang ni kat uia..tapi lebih minat to child psychology...doakan saya berjaya dalam bidang ni...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 10-12-06 20:07


seronok ke bidang ni?
ana ingin mencuba jika ada peluang.
insyaAllah..
[ Telah diedit oleh: fauzy_fx86 pada 10-12-06 20:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

cik_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19637
Posting: 12
Dari: upsi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 22:25


assalamualaikum

even saya tak major dalam psikologi, saya belajar psikologi bagi subjek univ di UPSI. best .. rasa nak mendalami subjek ni lagi..saya lebih suka psikologi yang fokus pada personality and cognitive. insyaAllah..kalau Allah izinkan saya nak dalami bidang ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_ainProfil   Hantar PM kepada cik_ain   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 14:27


Saya psychology graduate dr uia. Sedang bekerja sekarang ni. sesiapa yang berminat melanjutkan pelajaran dalam psikologi, dinasihatkan untuk tidak sekadar ada first degree. Mesti at least ada master in psychology untuk melayakkan anda praktis sebagai ahli psikologi. kalau ada PHD lagi bagus. Sebabnya first degree hanya sekadar belajar basic sahaja. Tidak cukup. specialization hanya ketika di peringkat sarjana. Advisable untuk lanjut di US sebab di sana bidang psychology amat kukuh foundationnya.

Kebanyakan graduan psikologi di malaysia agak sukar untuk 'hidup' sekiranya disandarkan kepada ijazah sarjana muda kita semata-mata. Biasanya pekerjaan yang kita dapat tidak berkait langsung dengan bidang psikologi. unless, kita terjun bidang pendidikan dan menjadi kaunselor di sekolah, atau kolej. tapi kaunselor hanyalah salah satu cabang bidang psikologi.

Ilmu psikologi yang kita belajar however boleh kita praktis di dalam pergaulan kita dengan kawan-kawan, staf, rakan sepejabat dan sebagainya. Ada beza org yang ada ilmu psikologi ni. sebagai contoh...Siapa yang pernah belajar psikologi...tahukah anda membezakan org yang bercakap benar dan bohong...? Ada cara untuk kita tahu...dan bekas pelajar psikologi biasanya akan tahu. bersambung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 14:34


salam...
saya budak psikologi jugak...graduate dari Kolej Dar-al hikmah kajang...huhuhuhu...Aha...susah ak cari tapak nak kerja dengan couse ini...sekarang kerja pun lain bidangnyer...pentadbiran laaaa.....jadi nak sambung lagi study lagi tapi kena sah jawatan dulu laaa...dalam tempoh 3 tahun...egat nak buat PJJ dekat mana-mana universiti yang ada couse ini...tapi kalau boleh nak buat kat USM lah...buat social work..ada ada psikologi juga....bagus gakkk...sebb bidang ini mudah sikit nak berhadapan dengan zaman sekarng ini yang banyak halnyer,,,contoh nya...pesakit HIV...macam-macam laaa...dah tanya dah dekat orang yang berpengalaman buat ini...tapi kena lah sabar lah dulu..
Betul tu...ilmu psikologi ini bagus untuk kita praktis dan adapatsi kita deng persekitaran yang kita berhadapan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

JuStIsLaM
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14069
Posting: 102
Dari: kL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 11:52


salam,

wuahh.. macam tak percaya bila nampak posting ni. Saya memang sangat minat pasal physcology. Tapi, minat sebagai sampingan saja... so sem ni sebab contact hours sikit juga lah, saya dengan member yang turut minat pergi lah jumpa head IRKHS. hasilnya? hehehe... for da 1st time, sem ni, saya dengan member audit subjek physcology kat matriks uia. hua hua hua... best sangat, sebab just masuk klass dan dengar, tak payah ambil quiz/exam. attendance pun tak kisah... tapi mestilah kami datang klass, sebab dah memang kteorg minat. walaupun 2 hours a weelk, so far this subject really makes u think. and analyse stuff.

sebab background saya science, first time masuk klass yang begini. hmm... sangat 'eye opening'.

alhamdulillah lah dapat jugak can nak further my interest in this subject.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JuStIsLaMProfil   Hantar PM kepada JuStIsLaM   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 12:04


em..betul kata-kata salman dan sahabat ukhwah semua..psikologi bagus untuk mengenal eti hidup dan mendepani kehidupn yang serba mencabar akal dan emosi....disitu kita dprt kenal,,,emosi itu penting dalam mngawal keadaan kita bila berdepan ujian Allah...tetapi jika ilmu psikolgi dikenakn dengan agma,.itu lagi baik kerna bertmabah iman kita...amien.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 16-01-07 10:02


Pada 18-12-06 14:27 , salmanfarees posting:

!!! QUOTE !!!

Saya psychology graduate dr uia. Sedang bekerja sekarang ni. sesiapa yang berminat melanjutkan pelajaran dalam psikologi, dinasihatkan untuk tidak sekadar ada first degree. Mesti at least ada master in psychology untuk melayakkan anda praktis sebagai ahli psikologi. kalau ada PHD lagi bagus. Sebabnya first degree hanya sekadar belajar basic sahaja. Tidak cukup. specialization hanya ketika di peringkat sarjana. Advisable untuk lanjut di US sebab di sana bidang psychology amat kukuh foundationnya.

Kebanyakan graduan psikologi di malaysia agak sukar untuk 'hidup' sekiranya disandarkan kepada ijazah sarjana muda kita semata-mata. Biasanya pekerjaan yang kita dapat tidak berkait langsung dengan bidang psikologi. unless, kita terjun bidang pendidikan dan menjadi kaunselor di sekolah, atau kolej. tapi kaunselor hanyalah salah satu cabang bidang psikologi.

Ilmu psikologi yang kita belajar however boleh kita praktis di dalam pergaulan kita dengan kawan-kawan, staf, rakan sepejabat dan sebagainya. Ada beza org yang ada ilmu psikologi ni. sebagai contoh...Siapa yang pernah belajar psikologi...tahukah anda membezakan org yang bercakap benar dan bohong...? Ada cara untuk kita tahu...dan bekas pelajar psikologi biasanya akan tahu. bersambung...


sekarang ni salman berkerja di mana...dan sebagai apa...?


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-07 13:35


saya suka juga walaupun saya student science... tapi masih tak ada peluang lagi nak ikuti pengajian ini.... kat universiti pun tak ada lagi ditawarkan kursus macam ini...kalau ada nak juga dalami... sekarang ini cuma belajar sikit-sikit melalui buku2 dan internet.... interesting....

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 00:02


siapa minat medic?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

hilyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28324
Posting: 30
Dari: bumi AL-KHALIQ

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 17:46


assalamualaikum...
tru_frnshp, saya nak ceburi bidang psychology. tapi tak tau lah cara nak pilih jurusan kat ipt. universiti apa yang tawarkan jurusan ni..dan apa yang akan dipelajari nanti...
so, tru_frnshp tolong lah saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilyahProfil   Hantar PM kepada hilyah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 17:50


:-D Huuuuuu....dengar nama pun dah psycho.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

syamin_raw85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 285
Posting: 46
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 16:54


Assalamualaikum wbkt

Salam Ukhwah dan salam ceria,

Walaupun kos psych ni tak begitu menonjol di uia, tapi saya tetap rasa bbangga kerana ambil kos ni. Alhamdulillah atas keberkatan Allah, minat yang mendalam dan usaha yang tidak tputus2, berjaya juga saya mengharunginya sehingga tahun ketiga saya di uia sekarang ni. Subjek2nya terus di update kan dengan keperluan semasa dan ia kian menarik. :-P
Walaupun psikologi kurang mendapat perhatian dalam job market ketika ini, tapi percayalah bahawa psikologi sebenarnya mampu mendapat temapat dalam apa jua bidang perkerjaan jika kita tahu mencarinya.

Majulah Psikologi demi Pembangunan Islam! :-D


-----------------
"Idea yang bernas dan akal fikiran yang matang datang dari ketenangan. Kesilapan itu datangnya daripada kegopohan dan emosi."


Bookmark and Share

    


  Member Information For syamin_raw85Profil   Hantar PM kepada syamin_raw85   Pergi ke syamin_raw85's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 21:38


salam~
saya pula baru duduk matric uia..ambil HS..insyAllah nanti kat gombak nak ambil psycho...erm...harap senior2 semua bagi lah tunjuk ajar erk..huhu~
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Mizul
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29241
Posting: 11
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 25-03-07 09:35


SALAM.

Psikologi Penjenayah @ Psikologi Penjenayahan ada tak dalam course psikologi yang kamu semua belajar tu?

Minta tunjuk ajar sikit @ bagi guide line untuk study benda ni, boleh tak?

Syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For MizulProfil   Hantar PM kepada Mizul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.177333 saat. Lajunya....