Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: 4 KEPENTINGAN MENGAPA PERLU MINUM SUSU


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» 4 KEPENTINGAN MENGAPA PERLU MINUM SUSU

Please Mendaftar To Post


Oleh 4 KEPENTINGAN MENGAPA PERLU MINUM SUSU

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 08:36


4 KEPENTINGAN MENGAPA PERLU MINUM SUSU

Ada sesetengah individu mengambil susu dalam diet harian kerana tidak suka atau alahan.Anda mungkin menolaknya tetapi anda juga perlu tahu tentang kepentingan minum susu kepada tubuh.Susu penting kerana :

•    Sumber protein paling baik
Seperti kekacang dan lain-lain makanan,susu sangat tinggi nilai proteinnya.Protein amat diperlukan oleh tubuh terutama bagi kanak-kanak yang sedang membesar.Selain pembekal kalsium bagi pembentukan gigi,ia juga bertindak menjaga kesihatan tulang anda.

•    Membantu mengurangi risiko kanser
Kajian membuktikan bahawa bahan kandungan yang terdapat di dalam susu iaitu ‘isoflavin’ memang berupaya memgurangkan risiko terkena kanser.

•    Membantu mencegah gangguan jantung
Kajian juga membuktikan bahawa negara hasil tenusu dikatakan paling kurang menghidap masalah jantung mahupun gangguan pada pembuluh darah.Susu berperanan merendahkan kadar koleterol dalam badan,menurunkan tekanan darah serta mencegah pembentukan pula pada pembuluh darah.

•    Mengurangkan kesan menopaus
Menopaus pasti akan berlaku.Ramai wanita mengalami kesan keatasnya,baik dari segi mental mahupun fizikal.Kandungan isoflavin berperanan seperti estrogen dalam badan.Kerana itu susu dikatakan dapat mengurangkan alahan yang terjadi akibat penurunan kadar estrogen secara drastic ini.
Wallahua’alam….


-----------------
SuSaH-SuSaH AjErRr!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 12:31


good info :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 30-08-05 16:12


sekarang ni, ada produk baru dari New Zealand,IgG-Plus. orang kata produk ni memang bagus.harganya pulak,satu kotak(30 paket) RM 150.00........ :-) :-)
[ Telah diedit oleh: narato pada 30-08-05 16:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

ima_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17672
Posting: 21
Dari: penang

jordan  


posticon Posting pada: 30-08-05 16:20


Ye...ana setuju apa yang dikatakn oleh narato...dengan kuasa Allah, alhamdulillah susu tersebut dapat mengurangkan penyakit jantung yang ayanda ana hadapi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ima_83Profil   Hantar PM kepada ima_83   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 17:45


erm..susu memang bagus..boleh ganti dari makan nasi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

aprill
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17649
Posting: 91
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 20:35


thanks for the info...saya suka minum susu!susu,jadikan kita sihat dan kuat!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aprillProfil   Hantar PM kepada aprill   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 30-08-05 20:40


Setengah orang tak sk minum susu...kenapa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:02


sekali minum susu..jadi addictive..
sehingga pada peringkat tak boleh ambil lagi..
sekarang susah nak kembali minum susu walau segelas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

khalida
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12271
Posting: 56
Dari: Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:33


Pada 30-08-05 16:12 , narato posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang ni, ada produk baru dari New Zealand,IgG-Plus. orang kata produk ni memang bagus.harganya pulak,satu kotak(30 paket) RM 150.00........ :-) :-)


mn nak dapat produk ini??
macam berminat saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalidaProfil   Hantar PM kepada khalida   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:35


kita tengok contoh prempuan kurang kalsium bila tua, osteoporasis. macam na nak prevent, time muda keep active dan rajin consume calsium

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 30-08-05 21:43


sesetengah orang tak boleh minum susu, pasal sistem pencernaan agaknya. badan tak tahan dengan laktosa berlebihan, sebab orang dewasa tak dapat cernakan sangat laktosa, kekurangan enzim latase yang dihasil bakteria (lupa lah apa nama) dalam proses lac operon. bakeria (berguna) ni boleh kurang jumlah nya dengan pengambilan antibiotic berlebihan. pada bayi/kanak2, bakteria ni banyak, jadi gula dalam susu @ laktosa tu dapat dicernakan dan hasilnya diserap badan. tapi orang dewasa kurang bakteria ni, tu biasanya lepas minum susu sakit perut @ muntah...
ye ke? comment anyone?

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 22:03


erm..
dulu sebelum ana kena gastrik,ana suka sangat minum susu...fevret lah katekan...tapi xtaw lah lepas saja gastrik bape tahun lepas,tak minat dah...tapi kalau susu campur dengan bijirin milo boleh lah..hehe..sebab rasa milo..:D..apapun,memang susu baik untuk kesihatan..tapi madu lagi baik kan??;)...tawakkal pada Allah:)...InsyaAllah apa saja yang kita buat baik diberkatiNya...amiin


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-09-05 16:13


ohhh... dulu Bf ana selalu suruh ana minum SUSU... elak sengugut.... rindu pula kat dia ni... tapi, ana dengo dia dah kahwin... cuat bagaimana kan???? sepasang sejoli dah tak ada lagi... rindu kat dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 16:30


nak beli susu omega tu mahal laa jugakk...ada susu awal lembu lagi baik.banyak zat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

eNira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17047
Posting: 102
Dari: somewhere in Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 17:41


banyak betul khasiat susu ni...rugi pula kalau tak minum..tapi saya suka susu coklat lah.. ada beza tak kalau minum susu coklat saja dari susu yang putih tu..khasiat dia sama juga kan...yummy..susu coklat sedap...kalau minum susu yang putih tu rasa lain lah...tekak tak boleh nak terima...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eNiraProfil   Hantar PM kepada eNira   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 22:13


saya wajib/nak minum susu setiap hari. tak kira dari jenis apa pun... walau milo (campur susu)..huhu

p/s: dah kena train macam tu sejak kecil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 05-09-05 22:57


nak tanya...
kalau kita minum susu segar (contoh susu lembu or kambing)
kolestrolnya juga tinggi
betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 12:30


minum segelas susu sebelum tidur.
cukup untuk mengalas perut sehingga keesokan harinya.
minum susu sebagai usaha untuk menguatkan gigi dan tulang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 14:38


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana pun salah seorang penggemar susu...may be dudu2 masa kecik lambat habis menyusu susu ibu agaknya... lepas menyusu dengan mak...sambing pula dengan nenek... sampai lani...kalau nak minum sesuatu...jarang sekali tanpa susu...tapi ada jugak kawan-kawan yang alah dengan susu ni. tapi...memanglah susu ni banyak zatnya...lagi2 untuk muslimah...lepas ada anak nanti... lecturer ana lah yang kata... sebab ana belajar psikologi kanak2 dan remaja...

sesiapa yang tak suka susu...blajar2 lah minat ....

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:01


saya pun suka minum susu. Susu tepung ajelaa. Tapi kalau nak cuba susu kambing fresh, kat UM ada jual. Satu botol kecik RM3. Baru lepas perah punya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:43


na minum susu juga..
tapi kenapa tekak saya tak boleh nak terima...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

qashief
Warga Rasmi
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18697
Posting: 7
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 16:24


Susu memang best.saya kalau tak sempat nak makan nasi ke kelas minum susu segls pun jadi lah.boleh tahan sampai petang.tapi dadihpun elok juga.sebab dibuat dari susu;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qashiefProfil   Hantar PM kepada qashief   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 17:45


Susu ini bagus untuk tulan esp yang baru patah tulang macam ana. Kena minum susu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 02:52


dulu masa kecik2 ana selalu kena sakit dada... terpaksa ulang alik ke klinik tiap2 dua minggu... then doktor tu nasihat supaya minum susu.. masa tu susah nak dapat susu fresh.. ana minum susu tepung macam baby tu saja.. alhamdulillah baik..

sekrang ni ana duk kat tempat yang minum ada banyak susu.. so ari2 minum fresh milk... best hehe... alhamdulillah selalu sihat dan in sya Allah akan sellau sihat... cubala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

rgodong
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.08.2005
Ahli No: 18589
Posting: 21
Dari: Al-Maghrib

morocco   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 17:26


MAHA SUCI TUHAN!!!!!

Sesungguhnya Allah menciptakan susu dengan penuh kalsium.Sungguh berhikmah ciptaan tuhan.Maha suci tuhan.


-----------------
Cintai Allah, sayangi manusia.
Hadaf hidup adalah Allah.
Ilahi robbi, anta maqsudi, wa redhoka mathlubi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For rgodongProfil   Hantar PM kepada rgodong   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 07-09-05 18:25


Pada 07-09-05 02:52 , britaniasky posting:

!!! QUOTE !!!

dulu masa kecik2 ana selalu kena sakit dada... terpaksa ulang alik ke klinik tiap2 dua minggu... then doktor tu nasihat supaya minum susu.. masa tu susah nak dapat susu fresh.. ana minum susu tepung macam baby tu saja.. alhamdulillah baik..

sekrang ni ana duk kat tempat yang minum ada banyak susu.. so ari2 minum fresh milk... best hehe... alhamdulillah selalu sihat dan in sya Allah akan sellau sihat... cubala...


laa.patutla suka minum susu..bagusla begitu.. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 18:50


suka makan apa saja jenis makanan yang asalnya dari SUSU.....

SUSU lagi suka minum !!!!!!!!! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 10-09-05 20:00


mujur saya jenis yang memang suka minum susu..terutamanye susu tepung dutch lady (segar)...ala yang warne hijau tu...memang tak dapat nak disangkal,susu memang baik tuk tubuh badan

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-05 21:30


hai..farina sama lah kita...tapi kekadang tukar juga..NESPRAY..
susu ANLENE pun o.ok juga..
tapi mahal sikit..tengok budgrt dulu..he,he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

rieduan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18474
Posting: 11
Dari: berlin

germany   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 21:38


sUSu boleH kasik tiNGGi ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rieduanProfil   Hantar PM kepada rieduan   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-05 11:14


assalamualaikum...

dulu tekak kita memang tak boleh terima susu tepung....
tapi sekarang kita dah cuba dengan berjayanya untuk minum susu....cz susu banyak khasiat....erm...lagipun sunnah nabi kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 18:31


kalau nak best lagi kan... simpan susu tu dalam peti sampai jadi sejuk.. kemudian tuang dalam gelas sehingga mencapai tahap 70% dan dicampurkan dengan dua sudu besar tepung coklat.. ummm bestnya.. kiki... tapi kalau nak jaga badan jangan buat lah.. ni resepi untuk sesiapa yang tubuhnya tak naik saja..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

dyah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18738
Posting: 9
Dari: utm,skudai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 12:15


sebenornye minum susu bagus untuk semua orng terutamanye wanita .sebab kalau dah tua tak kena penyakit osteoporisis

Bookmark and Share

    


  Member Information For dyahProfil   Hantar PM kepada dyah   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 13:00


assalamualaikum...
saya pun suka minum susu...
susu bagus untuk kesihatan...malah kecantikan jugak...
saya ni ...buykan setakat minum...tapi buat ubat untuk pulihkan kulit...
harap semua suka minum susu....banyak khasiatnya ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-09-05 14:04


kita suka susu sejak kecik .......

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 14:22


assalamualaikum..
ha...saya ada petua untuk semua...
susu nikan ..bukan setakat diminum saja tapi boleh digunakan untuk kecantikan seperti yang saya cakap sebelum ni..
susu..boleh digunakn untuk jadi pembersih muka..dan pemutih kulit dibahagian tersebut...dan lagi..boleh guna untuk bersihkn seluruh badan...terutamanya untuk kaum perempuan...kulit pasti lagi bersih, lembut dan putih...InsyaAllah...jika digunakan selalu..(lelaki pun boleh guna jugak)....
so..untuk warga ukhwah...jangan segan2 nak guna produk susu...
ok...slamat mencuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 23:04


emm lelaki boleh tak minum anlene??sebab gambar pada tin, perempuan saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 01:45


:-di Untuk mendapatkan tulang dan gigi yang kuat......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 04:43


susu & madu, 2 makanan yang sangat berkhasiat. banyak juga digunakan sebagai asas dalam bahan-bahan kosmetik, sebab susu & madu dapat mencantikkan kulit

so amalkanlah selalu kedua2 makanan ni. jangan lah membazir ambil susu tu buat basuh muka lah, mandi lah, apa-apa lah..... tu kan bahan makanan, so cara yang terbaik untuk absorb semua khasiat tu adalah dengan mengambilnya sebagai makanan juga

untuk sesiapa yang mengalami masalah sukar nak tidur, sebelum tidur tu minumlah susu panas-suam yang dicampurkan dengan sedikit madu, sebab kombinasi kedua2 nya memberikan kesan sedatif yang ringan

kalau selalu rasa stress pun boleh lah amalkan susu & madu ni


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 16-09-06 04:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 09:51


memang bagus untuk kesihatan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 10:10


minumlah susu ibu (tapi semasa bayilah...2 tahun ke bawah..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 10:40


syukran ukht

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 21-09-06 02:32


susu?baik untuk kesihatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 04:46


bagus2..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

asy-syahadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2005
Ahli No: 19717
Posting: 49
Dari: alam semesta

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-06 08:45


assalamualaikum....
hm...susu memang bset....
ana tak suka minum susu pekat dalam tin tu....
ana suka minum susu tepung....lagi banyak khasiatnye dr susu pekat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asy-syahadahProfil   Hantar PM kepada asy-syahadah   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 09:13


salam...

susu memang bagus...disamping itu jangan lupa ikut sunnah,nabi pernah bersabda bahawa susu itu berwap sifatnya,oleh itu setiap kali habis minum susu hendaklah dituang air sejuk kedalam gelas tadi dan diminum...insyaAllah kita azam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

ukhtisarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2004
Ahli No: 12908
Posting: 39
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 21-09-06 09:55


susu untuk badan jadi sihat dan kuat....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtisarahProfil   Hantar PM kepada ukhtisarah   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 10:26


Pada 30-08-05 21:43 , budakbesar posting:

!!! QUOTE !!!

sesetengah orang tak boleh minum susu, pasal sistem pencernaan agaknya. badan tak tahan dengan laktosa berlebihan, sebab orang dewasa tak dapat cernakan sangat laktosa, kekurangan enzim latase yang dihasil bakteria (lupa lah apa nama) dalam proses lac operon. bakeria (berguna) ni boleh kurang jumlah nya dengan pengambilan antibiotic berlebihan. pada bayi/kanak-kanak, bakteria ni banyak, jadi gula dalam susu @ laktosa tu dapat dicernakan dan hasilnya diserap badan. tapi orang dewasa kurang bakteria ni, tu biasanya lepas minum susu sakit perut @ muntah...
ye ke? comment anyone?


Ya, betul tu..
penyakit ni dikenali sebagai "lactose intolerance"
dimana dalam perutnya mengandungi kurang enzim lactase untuk mencernakan laktosa iaitu jenis gula yang terdapat dalam susu...

Masa baru lahir, perut bayi menghasilkan banyak enzim lactase ni tetapi bila umur semakin meningkat, penghasilan enzim ni akan berkurangan tetapi jika berterusan minum susu, perut akan terus
menghasilan enzim lactase.

Kata orang, bila dah lama2 minum susu tu..enzim ni akan di hasilkan oleh perut semula...

kepada yang lactose intolerance, minum susu sikit-sikit dulu ya...
atau pun cuba ambik makanan yang kadar lactosenya rendah untuk permulaan...


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 10:49


Pada 30-08-05 16:12 , narato posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang ni, ada produk baru dari New Zealand,IgG-Plus. orang kata produk ni memang bagus.harganya pulak,satu kotak(30 paket) RM 150.00........ :-) :-)


Susu lgG-Plus yang dikatakan diatas baik untuk kesihatan kerana susu ni mengandungi colostrum iaitu sejenis antibodi yang di panggil 'secretory immunoglobulin' (lgA) atau nama lain bagi susu lgG-plus ni ialah susu awal lembu...pernah dengar kan? sebabnya colostrum hanya ada dalam susu awal lembu iaitu susu yang mula2 keluar selepas lembu itu melahirkan anaknya...

Colostrum ni mampu melindungi manusia dari virus dan juga bakteria yang berbahaya disamping itu meningkatkan fungsi bakteria baik yang terdapat dalam sistem pencernaan manusia.

Tapi rasanya susu ni baik untuk orang yang sakit saja..
kita remaja2 yang sihat ni, minum sajalah susu biasa, xdelah mahal macam susu lgG-Plus tu....


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 11:08


bagi yang tak boleh minum susu..gantikan dengan susu kacang soya..same saja khasiatnya..sebab setengah org..especially org tua memang payah minum susu...

kalau nak minum susu..pilihlah susu yang rendah lemak..low fat..jangan minum fullcream pula..and susu segar pun tak berapa elok sebab still contain cholesterol..

pilihan lain.adalah yogurt..ini pun bagus...sebab contain lactobasilus...sejenis bacteria yang bagus untuk usus..untuk sistem penghadaman...

selamat mencuba...:)

tentang susu IG plus tu...actually kalau minum susu biasa pun ok saja..kalau sakit ye lah.mahal pun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 11:13


salam~
tatau kenapa tak minat sangat minum susu..kalau minum rasa loya..
puas dah cuba..
sekarang ni kalau minum susu pun campuran saja..
macam teh susu..milo susu...nescafe susu..yang tu boleh lah..
kalau susu saja,sorry..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 11:16


Pada 05-09-05 22:57 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya...
kalau kita minum susu segar (contoh susu lembu or kambing)
kolestrolnya juga tinggi
betul ke?


Ya, kehadiran kolesterol dalam susu memang tidak dinafikan kerana susu sumbernya dari haiwan. Untuk pengetahuan sahabat sekalian, kolesterol memang terdapat dalam apa juga makanan yang sumbernya dari haiwan. Tapi kolesterol dalam susu tidak begitu tinggi jika dibandingkan dengan makanan lain.

Cholesterol content in selected food

Food                                     miligram
Eggs, whole (2 eggs)          548
yolk (6 yolks or 1/3 cup)     1602
white                                      0
Milk, whole                             14
2 %                                          7
skim                                         2




-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.
[ Telah diedit oleh: triptofana pada 21-09-06 11:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 26997
Posting: 11
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 03:45


saya takut gemuk minum susu.. boleh tak ganti dengan susu soya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 05:47


Ana suka minum susu!!!
heheheh :-di
ana dengar kalau seseorang tu menghidap gastrik, lebih elok dia minum susu...macam sahabat ana, kena minum susu setiap kali sahur dan berbuka puasa... doktor advise kat dia. supaya minum susu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 17-10-06 10:06


em syukran.
saya ada seorang kakak yang hanya akan minum susu biladia pregnant saja,tapi semalam baru saja brsalin,alhamdulilah selamat duadua.baby punchat 2.6kg.xsia2 huby dia pujuk sokmo suruh minum susu,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 10:33


susu sangat penting kepada orang pregnent sebab, bayi dalam kandungan akan menyerap kalsium daripada tulang dan gigi ibu bila kalsium yang diambil oleh ibu tidak mencukupi untuk pertumbuhan tulang bayi.

jadi bagi mengelakkan bayi menyerap kalsium dari tulang dan gigi ibu, si ibu haruslah minum susu untuk membekalkan kalsium yang secukupnya pada bayi.

jika si ibu tidak ambil kalsium, tulang si ibu cepat rapuh (osteoporosis) dan gigi mudah patah.

pesanan kepada ibu-ibu yang mengandung, minumlah susu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 11:43


Pada 17-10-06 03:45 , ummi_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

saya takut gemuk minum susu.. boleh tak ganti dengan susu soya?


ada kajian yang membuktikan org yang minum susu daripada org yang xminum langsung, lebih sihat dan mudah kurus. apa-apa benda sekali pun, yang penting kesederhanaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 03-11-06 21:54


Pada 17-10-06 03:45 , ummi_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

saya takut gemuk minum susu.. boleh tak ganti dengan susu soya?


siapa kata minum susu boleh gemuk....
susu tu kan salah 1 sumber protein, kalau takut gemuk jangan banyak makan makanan berlemak..

susu bagus untuk tulang..menurut kajian,, wanita bila meningkat berumur 50 an mudah mendapat osteoporosis,..tulang menjadi rapuh, masa tu mula lah terbongkok2..

tapi susu soya bagus juga untuk otak, anak2 yang berminum susu soya akan mempunyai perkembangan otak yang lebih cepat...


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, dan Allah lah sebaik-baik penolong..


Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

hol_mes224
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2006
Ahli No: 24471
Posting: 17
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 11:45


macam-macam pendapat. mari sini aku kemukakan pendapat aku setakat apa yang aku dah belajar..

Osteoporosis tetap akan berlaku pada wanita walau 100 ekor lembu pun anda minum 20 kali sehari sepanjang hidup anda.

Susu full cream memang boleh menggemukkan keana kandungan utama susu adalah lemak. Nak minum susu seelook-eloknya cari lah yang low fat dan high calcium.

susu bukan sumber protein yang baik. sumber protein yang baik adalah daging.

omega sebenarnya adalah sejenis lemak perlu, penting dalam perkembangan otak terutama untuk bayi dan kanak-kanak.

sesetengah org yang tak dapat minum susu bukan sebab mengada-ngada, tetapi memang penyakit seperti yang diterangkan oleh sahabat kita di post yang terdahulu. Lactose intolerence.

apa lagi aa yang anda tulis dalam posting2 sebelum ni aku da lupa... kkalau ada yang tak terjawab sory lah ye. Lagi 1, sekarang ni banyak produk susu kesihatan yang kononnya boleh merawat pelbagai penyakit. Semoga anda semua lebih berhati-hati sebab ada yang betul dan ada yang tipu. walaupun begitu susu memang bagus untuk kesihatan, cuma kurangkan lah mengambil susu yang full cream kerana kandungan lemak yang tinggi.

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hol_mes224Profil   Hantar PM kepada hol_mes224   Pergi ke hol_mes224's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-06 15:34


saya hanya lebih banyak minum susu time puasa saja..especially waktu sahur...tu pun sb kena paksa nga abah..hihi..teringat dikala jadi kanak-kanak tadika..setiap pagi mesti ambil cawan warna warni untuk minum susu..hihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 17:09


saya memang suka mnum susu. Sejak dari sekolah menengah lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-11-06 21:13


MINUM SUSU memang SEDAP..MACAM ANA YANG DARI LAHIR SAMPAI UMUR 3 TAHUN MINUM SUSU IBU..MEMAG PAYAH NAK MINUM SUSU TEPUNG BILA DAH BESAR...TETAPI DI SEBAB KHASIATNYA ANA MINUM JUGA....MULA 2 MINUM memang rasa LOYA TAPI BILA ANA CUBA JUGA SEKARANG ANA lah PALING GEMAR MINUN SUSU..TERUTAMA SUSU ANLENE FRESH KEGEMARAN ANA....

TAPI KEPADA YANG memang PAYAH NAK MINUM SUSU PUTIH TU ..ADA JUGA SUSU TAPI PERISA COKLAT..YANG PENTINMG MINUM SUSU


-----------------
SAYANG ABAH SANGAT..SAYANG MAK SELALU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 19-11-06 23:36


ya..saya suka minum susu..disamping itu,saya meminati air kosong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158569 saat. Lajunya....