Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
nur_tinta: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: KOLESTEROL = OVERWEIGHT ??


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» KOLESTEROL = OVERWEIGHT ??

Please Mendaftar To Post


Oleh KOLESTEROL = OVERWEIGHT ??

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 09:35


KOLESTEROL = OVERWEIGHT ??

Jumlah kolesterol yang dimiliki dalam aliran darah sebenarnya tidak mempunyai kaitan langsung dengan diet harian yang berminyak,bentuk badan yang gemuk ataupun usia yang lanjut.

Kita semua harus khuatir tentang tahap kolesterol yang tinggi dan risiko diserang penyakit jantung adalah bergantung kepada factor gen!

Hampir 80% daripada kolesterol di dalam darah adalah dihasilkan oleh hati.Dengan kata lain si kurus juga mungkin berkolesterol tinggi.

Justeru,dapatkanlah semakan daripada doctor sekurang-kurangnya setahun sekali mengenai tahap kolesterol dan kandungan kalori dalam tubuh anda!
Wallahua’alam….


-----------------
SuSaH-SuSaH AjErRr!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 13:26


humm..syukran jazilan atas info baru ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-08-05 20:48


thanks.... nanti bagitahu fasal info kesihatan yang lain pula ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 27-08-05 22:47


betul tu.. tapi kalau gemuk.. for sure kolestrol tinggi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 06:57


err.. tak semua org gemuk kolesterol tinggi..
pemerhatian ana sendiri, ayah ana yang kurus mempunyai tahap kolesterol LDL(bad kolesterol) tinggi- antara faktor yang boleh lead to increase LDL ni stress
then, pak cik ana yang gemuk tahap kolesterol dia normal saja..

ambil langkah berjaga2, dont think that kurus tak boleh alami CVD(cardiovescular disease)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 10:05


off topik ... benarkah org yang lepas operate jantung (any kompilasi) badannya akan naik even before tu kurus? datu lagi .. selalunya org yang gemuk mudah mendapat kompilasi jantung? adakah ia berpunca daripa tahap kolestrol yang tinggi semata-mata?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 10:13


actually banyak faktor yang boleh menyebabkn penyakit jantung..
tak semestinya gemuk kolesterol level dia tinggi, tapi kalau tinggi maybe itu main factor dia mengalami CVD.. mainly kalau kolesterol yang tinggi sebabkan arteriosclerosis(ATH).. then ATH ni yang boleh menyebabkn MI(serangan jantung)..
tapi if gemuk choles level normal, maybe CVD terjadi dr complication DM(kencing manis)

maaf tentang operate jantung tu tak sure..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 10:33


ni yang ana jumpa..
harap dapat membantu syemarly

In the U.S., obesity is at epidemic levels in all age groups. The effect of obesity on cholesterol levels is complex. Although obesity does not appear to be strongly associated with overall cholesterol levels, obese individuals tend to have high triglyceride levels and low HDL levels. This combination is a risk factor for heart disease. Obesity also causes other effects (high blood pressure, increase in inflammation) that puasa major risks to the heart.


Obesity is particularly dangerous when it is one of the components of the metabolic syndrome, formerly known as syndrome tak. This syndrome consists of obesity marked by abdominal fat, unhealthy cholesterol levels, high blood pressure, and insulin resistance. Metabolic syndrome is a pre-diabetic condition that is significantly associated with heart disease and higher mortality rates from all causes. Many doctors recommend that patients with metabolic syndrome should be aggressively treated with high-dose statin therapy to lower LDL levels.

Obesity is also strongly associated with type 2 diabetes, which itself poses a significant risk for high cholesterol levels and heart disease.


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 11:43


alhamdulilah...terima kasih di atas info yang berguna ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

halwa_halwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34942
Posting: 31
Dari: black water

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 12:40


Assalamualaikum :kelip:

seperti yang kita ketahui sendiri obesiti itu bermaksud masalah berat badan berlebihan atau lebih dikenali sebagai kegemukan keterlaluan. Dan buat pengetahuan semua diantara faktor yang boleh mendorong berlakunya masalah ini adalah disebabkan adanya kerosakan pada salah satu bahagian otak kita sendiri tanpa disedari. Sistem kawalan pemakanan kita terletak pada salah satu bahagian otak yang dinamakan sebagai hipotalamus. . Pada bahagian ini pula mengandungi dua bahagian iaitu dikenali sebagai Hipotalamus Lateral(HL) dimana ia berfungsi untuk mengerakkan nafsu makan. Manakala lagi satu bahagian pula dikenali sebagai Hipotalamus Ventromedial(HVM) dimana ia berfunsi untuk menghalang nafsu makan. Jadinya jika HVM rosak maka ia boleh menyebabkan berlakunya obesiti kerana sistem kawalan penghalang nafsu makan sudah tidak boleh berfungsi dengan baik. Bahagian inilah yang mengandungi lebih banyak pembuluh darah berbanding pada bahagian otak lain. Oleh sebab itu, ia mudah dipengaruhi oleh unsur kimia berbanding darah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halwa_halwaProfil   Hantar PM kepada halwa_halwa   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 21:37


tidak semesti org yang bertubuh gempal, mempunyai kolestrol yang tinggi... orang yang bertubuh kecil pun mengalaminya...

yang penting, jaga makan.. 2 yang lebih utama...

jaga lah kesihatan anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

shapework
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2008
Ahli No: 36333
Posting: 4
Dari: KUALALUMPUR

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-08 14:17


Just to sharesome statistic figure on obesity and overweight ...3.8 million adult in Malaysia are overweight, 300million adult worldwide are obese and 1 billion are overweight, 17million of deaths cases of cardiovascular in the world are related to obesity and 20million children under the age of 5 years are overweight globally in 2005.

Malaysia is 1st in Asia to be ranked for obesity.

(Source: Nutrition Magazine)

In conclusion, just have a thought ...what's our food intake in day-to-day and fast food kills!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shapeworkProfil   Hantar PM kepada shapework   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-08 16:28


Err .. good in4. Baru sekarang Wawa sedar rupa-rupanya org kurus juga berisiko untuk 'berkolestrol' tinggi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 17:26


terima kasih atas info,ana baru saja check kolestrol ana sebelum raya hari itu.alhamdulillah normal.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 21:04


huhu...

saya berumur 21 tahun... berat badan saya 40kg mantain saja dr sekolah menengah.. of course saya seorang yang kurus. dan saya mempunyai kolestrol tinggi. doktor suruh saya berpantang dari makan makanan yang mmpunyai banyak kolestrol. dia tak bagi ubat sebab saya muda ag dan ubat 2 mmpunai kesan sampingan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

Butter_fly1
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2009
Ahli No: 37149
Posting: 2
Dari: kl~uiam kuantan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-02-09 12:23


assalamualaikum mariah_smile...
Saya ada info sikit. Untuk turunkan cholsterol level in blood....u should try....makan ulam-ulaman....makan mentah dengan nasi....macam ulam raja, daun selom....make it a habit...it can lower down cholesterol lvl, sugar level in blood as well as blood pressure. Ulam-ulaman ini, saya and family pun selalu makan. Kawan saya pun ada high chlesterol. lepas dia makan ulam, dia check balik, chlstrl level dah turun.... have a try dear!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Butter_fly1Profil   Hantar PM kepada Butter_fly1   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 13:14


Selain tu boleh try amalkan oat..
bila malam,awak makan nasi tak?
kalau boleh,tukarkan nasi tu ke oat..
kurangkan tahap kolestrol..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-09 14:03


betul3. kolesterol bukan sebab utame kegemukan. banyak jenis kolesterol.

ni kenapa tiba-tiba cerita pasal oat ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 14:41


Pada 14-02-09 14:03 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

betul3. kolesterol bukan sebab utame kegemukan. banyak jenis kolesterol.

ni Kenapa tiba-tiba cerita pasal oat ni.



lor...tak tahu ke...kan ke oat boleh kurgkan tahap kolestrol dalam badan..penat saja amy mastura dok promot... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-02-09 17:34


Pada 27-08-05 22:47 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu.. tapi kalau gemuk.. for sure kolestrol tinggi...


Hm sian pula org gemuk..tak jugak lah..yang ambe pernah baca artikel kolestrol org gemuk biasa tak tinggi sangat...dia tinggi kat lemak saja..and lemak ada lemak bawh kulit and lemak kat organ...


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 10:35


heheh...betul-betul sian org gemok...ok actually org gemok ni tisu lemak yang dipnggil adipose tissue mereka tebal..dan tak bermakna tahap kolestrol mereka tinggi..kolestrol boleh dibhagi kepada 3.. VLDL LDL HDL..yang elok HDL..insyaALLAH ada masa nanti ana akan terangkan 3 jenis tu...jangan ingat hanya org gemuk saja yang tngi kolestrol org kurus banyak yang tgi kolestrol...yang penting juga pemakanan...


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 12:47


salam....

haah... macam emak saya.. tinggi dia 145 macam.. berat 45 kg.. kalau tengok dia pysichally kuruss.. tapi colestrol memang tinggi gileee. mak saya nurse... sampai dr pun suruh mak saya control cholestrol.. mak saya bukan jenis yang kuat makan...tapi kalau dia makan.. dia makan makanan yang lemak2, yang oily2, pendek kata yang sedap2 lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 22:19


Pada 22-11-08 06:57 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

err.. tak semua org gemuk kolesterol tinggi..
pemerhatian ana sendiri, ayah ana yang kurus mempunyai tahap kolesterol LDL(bad kolesterol) tinggi- antara faktor yang boleh lead to increase LDL ni stress
then, pak cik ana yang gemuk tahap kolesterol dia normal saja..

ambil langkah berjaga2, dont think that kurus tak boleh alami CVD(cardiovescular disease)


stress boleh increase LDL??? really? never heard it before :) i've work in MOH for 5 years...


-----------------
no pain..no gain..


Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 13:00


em...pasal kolesterol bagi org kurus ni....saya pernah dengar juga...sebab saudara saya pernah masuk wad sebab selalu pening2 dan pitam...doctor kata kolesterol agak tinggi walaupun dia kurus.....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-10 15:27


Macam mana pula nak mengawal yang terlebih kolestrol ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 17:38


erm.. bagaimana nya cara nak minta dr cek kolestrol tu..?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-10 21:42


Pada 07-03-10 17:38 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

erm.. bagaimana nya cara nak minta dr cek kolestrol tu..?



erm..boleh buat kat menr2 klinik terdekat..tak mahal pun test nya kalau tak cilap ..huhuhuuhhu
tapi kalau nak free pergi saja klinik kerajaan...try tanya kat doctor,mana tau dia akan bagi surat pergi buat tets blood cholestrol...ke ...selalunya orang-orang yang berusia or ada pyakit saja baru mereka buat..tapi kalau muda2 ni..tak tau lah...hehe..mungkin boleh agaknya....
tapi kalau nak check jugak...pergi saja klinik dekat-dekat rumah..hehehehe
result pun dapat cepat...kalau kat kerajaan lama juga nak dapat result..tunggu appointment satu lagi...hehhehehe


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 22:29


Kalau nak elak kolestrol tinggi... makan bawang putih.. memang kejap saja akan turun...


tapi bako bawang tu.. telan seketul begitu saja. Kalau di masak.. dah tak berapa lut sangat


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 14:31


Try join the biggest loser :D maybe boleh kurangkan berat badan dan kolestrol dalam badan :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141728 saat. Lajunya....