Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 5 jam, 39 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: tudung labuh dengan kopiah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» tudung labuh dengan kopiah?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh tudung labuh dengan kopiah?

alhafiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3038
Posting: 48
Dari: pondok usang

columbia  


posticon Posting pada: 24-08-05 09:42


...tanya pendapat jela....betul ke yang bertudung labuh ni suka yang pakai berkopih...atau yang berkopiah suka dengan yang bertudung labuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizProfil   Hantar PM kepada alhafiz   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 09:48


ana suka yang berpurdah :-D


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 16:27


yeke..
tak semestinya lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-05 16:40


sakeenah lagi suka orang yang pakai serban..lagi sejuk mata memandang..tapi itu tak penting yang penting akhlak...cuba muslimin yang dalam ukhwah pakai serban confirm ramai mak cik2 yang nak buat menantu..:)..itulah kelebihan kenapa memakai serban itu sunnah Rasulullah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 25-08-05 16:54


Pada 24-08-05 09:42 , alhafiz posting:

!!! QUOTE !!!

...tanya pendapat jela....betul ke yang bertudung labuh ni suka yang pakai berkopih...atau yang berkopiah suka dengan yang bertudung labuh....


emmm..tak semestinya :-)
terpulanglah pada individu itu sendiri.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

intan3103
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11388
Posting: 106
Dari: JoeHoe>>key ell>>S'gor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-05 16:58


Pada 25-08-05 16:40 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

sakeenah lagi suka orang yang pakai serban..lagi sejuk mata memandang..tapi itu tak penting yang penting akhlak...cuba muslimin yang dalam ukhwah pakai serban confirm ramai mak cik2 yang nak buat menantu..:)..itulah kelebihan Kenapa memakai serban itu sunnah Rasulullah..


a'ah.. betul tu.. saya pun setuju dengan pendapat sakeenah.. hehehe :-D :-D


-----------------
~ DaripadaNya kita datang, KepadaNya kita pulang.. ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For intan3103Profil   Hantar PM kepada intan3103   Quote dan BalasQuote

intan3103
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11388
Posting: 106
Dari: JoeHoe>>key ell>>S'gor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-05 16:58


Pada 25-08-05 16:40 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

sakeenah lagi suka orang yang pakai serban..lagi sejuk mata memandang..tapi itu tak penting yang penting akhlak...cuba muslimin yang dalam ukhwah pakai serban confirm ramai mak cik2 yang nak buat menantu..:)..itulah kelebihan Kenapa memakai serban itu sunnah Rasulullah..


a'ah.. betul tu.. saya pun setuju dengan pendapat sakeenah.. hehehe :-D :-D


-----------------
~ DaripadaNya kita datang, KepadaNya kita pulang.. ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For intan3103Profil   Hantar PM kepada intan3103   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 17:42


Pada 25-08-05 16:27 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

yeke..
tak semestinya lah


kalau kita memeilih sekadar dengan melihat penampilannye sahaja..
kita perlu ingat yang pandangan mata ni banyak menipu...
banyak yang kita tak tau apa yang tersmbunyi dsbalik kopiah db tudung yang labuh tu..

ana ni bukan anti tudung labuh atau kopiah..
sebab ana pun pakai tudung labuh juga..
cuma ana sekadar na bkongsi pandangan saja lah...

wallahua'lam..

ps: dont judges a book by its cover...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

awla89
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 12238
Posting: 7
Dari: klinik mama..

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:00


assalamualaikum...
bagi ana kebanyakan orang bertudung labuh ni ..mestilah suka lelaki yang berserban atau berkopiah...tapi lelaki tu mestilah lelaki yang beriman dan baik akhlaknya..perempuan yang tak bertudung labuh plaks jangan lah nak bersedih sebab takut tak dapat lelaki yang pakai kopiah/serban...cuma kita perlu tunjukkan ciri2 wanita solehah dan husnul khuluq...itu saja....Kalau stakat pakai tudung labuh tapi perangai macam ..........buat apa! ana harap semua orang dapat menilai seseorang bukan dari segi lahiriah sahaja..tapi bathiniyah pun kena lah tengok juga..                                    -sesiapa yang tak pakai tudung labuh tu..kalau boleh .. pakai lah tudung labuh tu...nampak lah ciri2 wanita solehah ...yang pakai topi pula ...lebih baik pakai serban/kopiah...sebab tu sunnah nabi tau..baru lah ramai perempuan nak..........- wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For awla89Profil   Hantar PM kepada awla89   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:34


ohhh haiiiii...

kalau dah jodoh ditentukan Allah swt...boleh jadik juga yang berserban tu suka kat bekas pelacur (membimbing ke jalan yang benar)....

p/s: jangan mudah terpesona dengan penampilan luaran...yang penting tu adalah isi hati si pemakai....
[ Telah diedit oleh: fairuzah pada 25-08-05 18:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

shouqi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 16243
Posting: 32
Dari: bumiAllah

blank  


posticon Posting pada: 25-08-05 18:40


assalamualaikum


mmm..entahlah..mungkin agaknya..tapi yang penting nya..jangan lah pulak kita bertudung labuh sebab spy nampak baik,spy dapat jodoh yang berkopiah..yang lelaki pula,jangan pula lepas ini,berkopiah sebab nak cari muslimat yang bertudung labuh

apa-apa pun yang kita buat,muhasabah diri selalu..check niat selalu..moga redha dan cinta Allah tu yang kita cari..bknnye untuk habuan dunia yang bersifat sementara.

maaf kalau ada tersalah kata.wallahualam

p/s;pesanan untuk diri sendiri sebenarnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For shouqiProfil   Hantar PM kepada shouqi   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-05 18:44


emm.. saya tak lah pakai tudung labuh.. tapi insyaAllah batas2 aurat tu akan terus di jaga.. =)

tu lah, kadang-kadang terfikir..orang yang pakai kopiah ni hanya pandang yang tudung labuh saja ke..tak ada peluang lah macam ni.. ;-)


-----------------
~jangan biarkan aku tanpa cinta-MU~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:59


tak mengapa nina_nur.. awak masih ada peluang yang cerah.. itu pun kalau tak jual mahal sangat lah.. kalau mahal sangat nanti orang tak mahu beli.. jangan kata yang berkopiah, yang bertopi keledar pun tak mahu beli.. jangan sampai kena curi sudah lah.. atau pun bagi kat orang free-free begitu saja.. na'udzubillah..

kadang2kita ni senang.. cakap nak yang berserban lah.. tudung labuh lah.. tudung turkey lah.. belanda lah.. nak yang berkopiah putih ala-ala Mat Sabu lah.. pas tu kata luaran tak penting lah.. yang dalam tu patut jadi penilaian lah..

tapi kita ni sebenarnya bagaimana orgnya.. sepadan ke dengan jenis orang yang kita beriya2 nak tu?? sepadan ke?? kalau ada beza, jauh tak jurang bezanye?? kalau tak.. jangan mimpi lah.. tudung labuh ke.. serban ke.. janggut jambang ke.. pergi betulkan diri sendiri dulu baru lah nak demand lebih2..

lagi satu.. luaran memang tak brp penting.. tapi yang dalam tu kita nampak sungguh ke?? kalau kita minta orang tolong surveykan.. boleh percaya ke?? eleh.. cakap saja dalaman penting.. akhlak lah.. peribadi lah.. tapi yang first kita nampak tu muka dia.. lenggok jalan dia.. senyumannya.. gelak tawanya..

sorry kalau ada yang terasa ye.. kalau ada lah.. kalau tak rasa apa-apa, kira ok lah tu.. boleh lah kalau nak demand macam-macam.. tapi jangan mengharap kat manusia lebih2 sangat.. nanti kecewa.. baik pasrah kat Tuhan.. baru ok.. macam mana.. orait??

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 25-08-05 19:30


saya ada nak tambah sikit.....sikit saja... ;)

ada satu hababah ni dia pesan...sebaik2 nya kalau boleh wanita tu pakai pakaian warna itam...kalau lelaki pula pakai warna putih...

sekadar berkongsi.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-05 20:45


pki kopiah belum tentu lagi akhlak mulia...
Ana ada ramai kawan lelaki yang pki kopiah, serban, tapi lidah tak bagus juga...
beri tazkirah di surau, dalam masa yang sama mencarut ke sana kemari..
ini pandangan ana saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 25-08-05 21:57


assalamualaikum....

ana nak komen sikit ...tak semua yang pakai kopiah tu baik, kita tak boleh menilai orang dari luaran saja kena tengok hati budi macam mne mereka berkawan dengan orang yang 'biasa'. jangan sampai kita tertipu dengan hanya lihat luaran sahaja. yang paling penting kejujuran dan keihklasan yang dberikan biar pun pahit untuk kita terima kenyataan... begitu jugalah dengan mereka yang pakai tudung labuh ni....

walau apa pun yang penting sekali kita jaga diri kita sendiri, jaga akhlak budi pekerti,jaga hati orang lain seboleh2 ye, biar pun kita bukan hambaNYA yang pakai tudung labuh ataupun kopiah...

biar di luar buruk dan cacat asalkan dalaman suci ,bersih dan jernih... -_-''

wallahualam..


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�
[ Telah diedit oleh: ilham_thahurah pada 25-08-05 21:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-05 22:00


apa yang di luar sepatutnya menggambarkan apa yang didlm...
jadi apbl memilih orang yang berkopiah atau tudung labuh apa yang diharapkan dia lah yang terbaik untuk kita....
tapi jangan hanya memandang luaran....
apa yang di dalm tu yang penting...
harap sangat dapat yang soleh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 22:09


jahat sangat ke orang yang pakai kopiah ni?..
hina sangat ke orang yang pakai tudung ni?..
at least kita bersyukur mereka tak menambahkan lagi dosa dengan membuka aurat...
jangan berfikiran sempit lah kawan, at least dengan berkopiah dan bertudung memudahkan mereka untuk menunaikan solat walau di mana-mana.... ;-)


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-05 23:09


Pada 25-08-05 22:09 , cincai posting:

!!! QUOTE !!!

jahat sangat ke orang yang pakai kopiah ni?..
hina sangat ke orang yang pakai tudung ni?..
at least kita bersyukur mereka tak menambahkan lagi dosa dengan membuka aurat...
jangan berfikiran sempit lah kawan, at least dengan berkopiah dan bertudung memudahkan mereka untuk menunaikan solat walau di mana-mana.... ;-)


tak hina orang yang pki kopiah, tak jht orang bertudung labuh... bahkan lebih baik jika dibandingkan dengan mereka yang tak tutup aurat.. tapi pernahkah anta dengar kisah orang yang menjaga aurat tapi tetapi menjadi penghuni neraka kerana lidahnya..

P/s:redha Allah bersama redha manusia... kalau buat dosa dengan Allah boleh taubat, tapi dosa dengan manusia, tanggung sampai akhirat...
Wallahuaklam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-05 00:16


walau bagaimanapun sakeenah rasa tak ramai lelaki yang pakai serban suka mencarut sebab bukannya ramai lelaki yang suka pakai serban zaman sekarang..yang mereka tahu hanya pakai topi...kalau perempuan yang pakai tudung labuh segelintir sahaja...kadangkala amat mustahil untuk sakeenah dengar orang yang pakai serban dengan tudung labuh ini mencarut...kalau ada pun mereka mungkin pakai serban/tudung labuh kerana peraturan sekolah atau saje2 ikut kawan atau memang family dia suruh...

p/s:cuma pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 00:32


pakaian tiddak melambangkan warna hati....yang penting akhlak kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:10


Pada 25-08-05 16:40 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

sakeenah lagi suka orang yang pakai serban..lagi sejuk mata memandang..tapi itu tak penting yang penting akhlak...cuba muslimin yang dalam ukhwah pakai serban confirm ramai mak cik2 yang nak buat menantu..:)..itulah kelebihan Kenapa memakai serban itu sunnah Rasulullah..




Assalamualaikum....
cepat2 lah pakai serban semua...
kasi besar sikit...
mana lah tahu kot2 ada yang nak ambil jadi menantu...
shah tak ksiah sangan t bab ni..
janji akhlak tu mahu baik...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:12


rasanya...selalunya begitu...takkan nak cari mamat atau perempuan brutal pulak agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 17:50


pakai kopiah tak semestinya baik.. tak pakai kopiah pun tak semestinya tak baik.. tudung labuh pun tak semestinya solehah.. tak tudung labuh pun tak semestinya tak solehah.. kalau tak tutup aurat langsung memang lah tak betul.. tak ikut syariat.. tapi tak semestinya tak baik.. mungkin baik orgnye cuma aurat saja tak tutup.. maknanya bagi pndgn manusia baik tapi pada pndgn Tuhan tak baik.. sebab tak ikut apa yang Dia suruh.. (boleh adjust lagi lah tu.. tinggal nak suruh dia pakai tudung saja..)

alahhh.. bincang pun bukan boleh buat teori pun.. kopiah = tudung labuh = baik.. tak pakai kopiah = tak tudung labuh = tak baik.. tak boleh cipta pun teori tu..
tapi yang penting.. tak tutup aurat = Allah marah..hehe

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

AhMaDaFiF
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18495
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 23:17


hmm...yap yap...saya sokong hafiz_along...
baru terfikir nak taip macam tu..tapi dia cepat lagi..heheh
by the way..apapun..we as a muslim,must taat & patuh pada Allah..
aurat kena jaga sempurna..and the most important is...
hati kena jaga..iman biar kukuh & mantap!!
hubungan dengan Rabb kita mesti utuh berterusan...
insyaAllah semua akan settle..betol kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For AhMaDaFiFProfil   Hantar PM kepada AhMaDaFiF   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 23:50


Assalamualaikum...

Biasanya camtulah...pendapat ana,tak kisah sangat asal amal Islam dan jaga akhlak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-08-05 08:02


yang paling penting ialah IMAN...

bertitik tolak dengan keutuhan iman kepada Allah SWT akan lahir akhlak yang cantik molek...akan sentiasa patuh dan tunduk akan perintah2 Allah SWT dan rasulNya....sami'na wa atu'na....kami dengar dan kami taat...walau bagaimana ujian dan dugaan datang daripada masyarakat. ;-)

tapi yang paling penting jugak ialah....jaga imej Islam di mata orang-orang bukan Islam....rasanya benda ini dah dilupakan oleh umat Islam di Malaysia.

alangkah bagusnya jika Malaysia dapat melaksanakan hukum hudud....umat Islam akan sentiasa takut dan terpelihara daripada melakukan perkara2 maksiat....orang-orang bukan Islam pulak akan lihat kehebatan dan berdisplin nya serta baiknya akhlak umat Islam...and skaligus akan menarik mereka untuk memeluk Islam.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 11:33


Pada 26-08-05 17:50 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

kopiah = tudung labuh = baik.. tak pakai kopiah = tak tudung labuh = tak baik.. tak boleh cipta pun teori tu..
tapi yang penting.. tak tutup aurat = Allah marah..hehe

:-)


na'am..ana setuju tu..
jangan diperdebatkan soal kopiah dah tudung labuh ni...
walau apa sekalipun pakaian yang tersarung..
biala ianya dapat membentuk sahsiah kita sebagai umat islam yang
cemerlang dan terbilang...

wallahua'lam..

ps: sekadar buah fikiran ana... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 06:26


ana pakai tudung labuh..dan teringin nak pakai purdah...but,ana belum bersedia nak pakai purdah...honestly...ana suka tengok orang yang pakai kopiah or serban...sejuk mate memandang...tapi...bagi ana,dont judge a book by its cover,right?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 08:28


Pada 24-08-05 09:48 , qais_amirii posting:

!!! QUOTE !!!

ana suka yang berpurdah :-D



Wahai sahabat, ana taulah isteri anta pakai purdah....baguihh...baguihh

Ana pun suka yang berpurdah dan baik akhlaknya :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 09:01


Semua orang baik, tudung labuh ke atau tak labuh. Yang penting ialah kita cek diri kita sendiri, adakah muslihat di sini yang bertudung labuh 100% perfect dari segi dalaman, akhlak dan semua sekali. macam tu juga dengan muslimin di sini yang berkopiah, bagaimana dengan dalaman anda semua...jangan nak menbeza-bezakan orang....semua orang baik-baik belaka. Semua orang lebih baik daripada saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 04-09-05 10:46


dAri segi fizikal memang xdinafikan kita nak yang sejuk mata memandangkan...senang hati...tapi tak boleh tengok tu saja..yang penting sekali,hati mesti baik..akhlaq baik dan banyak lagi lah...hehe;)...

Renungi dan fahami hadis ini...:)

Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya; "Bukanlah kemuliaan itu dengan memakai pakaian cantik dan bersegak tetapi ia adalah dengan ketenangan (sopan santun) dan merendah diri." - Riwayat Ad-Dailami ・


-----------------
[ Telah diedit oleh: khazinatul_asrar47 pada 04-09-05 15:26 ]



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-09-05 12:28


:):)

sejuk hati tengok wanita berpurdah..lelaki berkopiah.......

"wanita yang toyyobaat itu untuk lelaki yang toyyibuun"

:);)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 14:23


BISMILLAH WALHAMDULIILLAH...

ANA SUKA MUSLIMIN YANG BAIK AMALKAN ISLAM SECARA SYUMUL...TAK KIRALAH DARI ASPEK APA SEKALIPUN....

STRIVE 4 MARDHATILLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

nukilan_abadi
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2005
Ahli No: 17331
Posting: 4
Dari: pasir mas

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 21:08


berkopiah ke...bertudung labuh ke... yang penting akhlak, iman dia. kalau sekadar cantik luaran, tapi buat maksiat apa ke hal. sebab kat tempat ana pernah terjadi kes yang seorang hamba Allah ni yang dikatakan sebagai budak surau, telah terlanjur...
kes budak perempuan pulak yang bertudung labuh keluar berdua-duaan.
fikir-fikirkanlah...yang terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nukilan_abadiProfil   Hantar PM kepada nukilan_abadi   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-09-05 23:11


Bagi wanita wajiblah memakai tudung labuh kerana itu sebaik-baik pakaian yang menutup aurat. Lelaki pulak pakai serban, kupiah, jubah lagi bagus kerana mengamalkan sunnah Rasulullah. Kalau tak pakai kupiah tidaklah menjadi dosa asalkam menutup aurat. jangan pakai seluar pendek sudah...saya suka pakai kupiah, serban dan jubah. tapi kadang-kadang terasa malu kepada orang yang saya kenal, sebab saya jarang memakainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-09-05 23:32


Assalamualaikum wbt,

Yang penting kita bertudung labuh, berkopiah, berserban ke kerana Allah bukan kerana nak dapat jodoh berkopiah, sedangkan hati lain. Tapi saya percaya yang bertudung labuh benar-benar ikhlas, inshaAllah. Saya memang berhasrat nak cari wanita bertudung labuh, tapi saya ni tak berkopiah. Saya suka pakai serban, jubah dan kopiah tapi tak sepanjang masa. Kalau keluar saya prefer tak berkopiah. Biarlah bakal isteri saya mengenali saya sebagai seorang yang tak berkopiah bukan seorang hipokrit. Kalau dia terima saya alhamdulillah. Kalau tak subhanallah. Kalau ditakdirkan dapat yang tak bertudung labuh pun, alhamdulillah cubalah tarbiyyah supaya bertudung labuh, inshaAllah. So, nina jangan kecewa, inshaAllah dapat jodoh yang baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 10:06


Pada 25-08-05 20:45 , bintul_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

pki kopiah belum tentu lagi akhlak mulia...
Ana ada ramai kawan lelaki yang pki kopiah, serban, tapi lidah tak bagus juga...
beri tazkirah di surau, dalam masa yang sama mencarut ke sana kemari..
ini pandangan ana saja...


ana setuju dengan pandangan farhanah..bukan apa..dari pengalaman ana juga..nama ana juga pernah diburukkan oleh lelaki yang pakai kopiah suatu masa dulu hanya sebab ana taknak jadik awek dia..tuhan saja yang tahu perasaan ana masa tu...malu,sedih,semua ada...(salah ke ana taknak jadi awek dia pasal masa tu ana nak menumpukan pada studi sepenuhnya?):( dan ada juga dikalangan kawan2 ana yang bertudung labuh bila jalan dengan tunang pun berpegang2 tangan,padahal lelaki tu pun bukan calang orang,belajar kat al azhar lagi.bukan ana buat2 cerita tapi empunya diri sendiri yang mengaku...sayang sungguh ilmu yang ada tak diamalkan...bukan nak mengaku diri ini yang terbaik..ana pun bukannya bertudung labuh,(tidak juga bertudung macam mak itik:)..) dan ana juga bukannya anti tudung labuh atau anti orang al-azhar .kakak dan abang ipar ana juga bekas penuntut di bumi anbiya' itu juga.cuma betullah pendapat sahabat2 semua...kopiah dan tudung bulat bukannya boleh mencerminkan jati diri sebenar pemiliknya.memang berpakaian juga jadi faktor yang mencerminkan peribadi kerana berpakaian yang baik itu amat dituntut dalam islam tapi ia juga perlu seiring dengan akhlak yang mahmudah...barulah cantik..
ana pun suka juga tengok orang lelaki berkopiah ni..sejuk saja mata...
hmm..kalau yang berkopiah semua nak tudung labuh saja..ana dengan nina tak ada peluang lah ye:D


-----------------

**Aku Hidup,Aku Berjuang,Aku mati kerana Islam**

[ Telah diedit oleh: srikandi_jilbab pada 05-09-05 10:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 10:39


!!! QUOTE !!!

kalau yang berkopiah semua nak tudung labuh saja..ana dengan nina tak ada peluang lah ye


Pakailah tudung labuh :D tapi niatkan kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 12:11


!!! QUOTE !!!


Pakailah tudung labuh :D tapi niatkan kerana Allah..


aik..macam kenal saja nama ni..wujud jugak kat ukhwah.com ni rupanya:D
terimakasih sahabatku amrizal..kalau nasihat tu ikhlas,insyaAllah sampai maksudnya....wallahua'lam..


**aku ini hanya insan fakir....**


-----------------

**Aku Hidup,Aku Berjuang,Aku mati kerana Islam**

[ Telah diedit oleh: srikandi_jilbab pada 05-09-05 12:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

uzumaki_naruto
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16277
Posting: 15
Dari: konoha village

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-05 14:29


hm...
betulke wanita yang bertudung labuh hanya suka pada lelaki yang berkopiah @ berserban sahaja?
alamat Kalau begitu melepas lah nak dapatkan wanita yang bertudung labuh...sebab saya hanya pakai kopiah bila nak semayang saja..tu pun kadang-kadang tak pakai jugak..serban lagi lah...tak pernah try langsung..
hehehe....xpela..Kalau dah jodoh tak kemana kan...tudung labuh ke tak ke...kerana ALLAH tau apa yang terbaik untuk hamba-NYA...semoga kita tergolong dalam hamba-NYA yang bertakwa...

"ALLAH itu MAHA MENGETAHUI apa yang kamu tidak ketahui"
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For uzumaki_narutoProfil   Hantar PM kepada uzumaki_naruto   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-09-05 16:14


Assalamualaikum..

Saja nak join juga.....Macam-macam persoalan dan jawapan kan?? Kelakar pula rasanya. Tapi, tak mengapalah. Pendapat masing-masing. Yang penting, berlandaskan agama dan syariat, al-Quran dan Sunnah, Allah SWT dan Rasulullah. Semoga sahabat semua mendapat apa yang dihajati... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 17:35


Assalamualaikum

emmmmm.....bukannya soal "tudung labuh denga kopiah" sebab Allah dah tentukan segalanya....dan memerlukan sedikit usaha...
Hati dan pekerti yang baik
jujur dan luhur
ikhlas sentiasa mendahului segalanya...
soal ada can tak ada can tu tak timbul.....fikirkanlah secara mendalam .....mendasar....


Ana: Kopiah batik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 17:55


:-) Assalamualaikum.....


Pakaian kita melambangkan siapa kita.Mana kita suka tengok yang pakai jeans koyak atau yang sentiasa kemas?Tak semestinya yang bertudung labuh suka yang pakai kopiah,asalkan menutup aurat dengan sempurna dan sopan....namun berkopiah tu adalah sunnah..tuntutan...ada sebuah hadith yang mengatakan jika seseorang lelaki tidak memakai kopiah bila keluar dia fasik...yakni orang yang berdosa-dosa kecil...wallahua`lam....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

afza_firzanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18554
Posting: 50
Dari: bumi Ilahi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-09-05 09:14


Assalamu'alaikum...
bertudung labuh atau atau tidak yang penting niat dalam hati kita..
menutup aurat kerana Allah...
begitu juga dengan yang berkopiah atau tidak yang paling utama ialah niat mereka berkopiah itu adakah ke arah kebaikan atau sebaliknya...
wallahu'alam..
hanya sekadar pendapat dan pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afza_firzanahProfil   Hantar PM kepada afza_firzanah   Quote dan BalasQuote

ikbal
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18359
Posting: 1
Dari: KUSTEM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 11:06


assalamualaikum,,...
pada saya, yang penting, akhlak yang baik...
tapi, yang bertudung labuh tu, takkan bertudung labuh kalau dia punya akhlak dan peribadi yang baik. dan yang berkopiah tu, takkan berkopiah kalau dia punya tabiat yang tak elok. BETUL KAN????


-----------------
scorpio


Bookmark and Share

    


  Member Information For ikbalProfil   Hantar PM kepada ikbal   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 11:35


Pada 06-09-05 11:06 , ikbal posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum,,...
pada saya, yang penting, akhlak yang baik...
tapi, yang bertudung labuh tu, takkan bertudung labuh kalau dia punya akhlak dan peribadi yang baik. dan yang berkopiah tu, takkan berkopiah kalau dia punya tabiat yang tak elok. BETUL KAN????


saya setuju dengan pendapat ikbal.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 22:56


erm...macam2 pendapat dan pandangan yang diberikan.
bagi saya,tak kisah apa pun yan penting tertutup aurat.
Utamakan pandangan Allah dalam segala hal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-05 10:10


assalamualaikum
bukan semua muslimah bertudung labuh mengharapkan lelaki berkopiah..dan bukan semua lelaki berkopiah mengharapkan muslimah bertudung labuh..bagi ana,berkopiah dan bertudung labuh belum menjanjikan apa-apa..maksud ana dari segi ilmu dan amalnya.kebiasaannya,bila kita melihat orang yang bertudung labuh dan berkopiah ana rasa the very first thing yang akan timbul dalam mind kita adalah..dia berpengetahuan agama yang mendalam..baik,alim.namun bagaimana pula dengan orang yang baru belajar untuk bertudung labuh dan ilmu agamanya sedang dicari untuk ditingkatkan..?? :-) bagi ana,berkopiah biarlah berkopiah di hati..berkopiah pada akhlak..dan budi serta amalan..bertudung labuh biarlah bertudung labuh di hati,di akhlaknya..dan di amalannya.. :-) walllahhua'lam.. :-)



ana: Allah knows the best..Allah telah membuat pilihan peneman untuk kita..dan bagi ana,pastinya ia adalah yang terbaik kerana ia bukan pilihan ana tetapi pilihan Allah untuk ana..insyaAllah..eh,tak..maksud ana..untuk kita..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 10:32


assalamualaikum..

just remember.. wanita yang baik untuk lelaki yang baik..dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

rgodong
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.08.2005
Ahli No: 18589
Posting: 21
Dari: Al-Maghrib

morocco   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 11:18


Tudung Labuh? Kopiah? apa masalahnyer?

Sebenarnya bertudung labuh adalah salah satu dari syiar agama kita, kita boleh buka Al-Quran, baca surah An-Nur terdapat perintah untuk melabuhkan tudung didalamnya. ada sesetengah muslimat malu nak pakai tudung labuh, mungkin sebab tak ikut fesyen terkini agaknya. Bagi ana, ana memang suka kat muslimat yang bertudung labuh, tapi bukan bererti ana menolak yang lain, kita sepatutnyer berda'wah untuk membetulkan masyarakat kita pada hari ini.

adapun berkopiah,ana rasa ustazah2 memeng suka kat ustaz2 yang berkopiah. tapi bagi ustazah2 yang lebih penting ialah akhlak seseorang itu. :roll:


-----------------
Cintai Allah, sayangi manusia.
Hadaf hidup adalah Allah.
Ilahi robbi, anta maqsudi, wa redhoka mathlubi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For rgodongProfil   Hantar PM kepada rgodong   Quote dan BalasQuote

WinsomeG
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18785
Posting: 37
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-05 22:55


jodoh pertemuan di tangan Tuhan..kita boleh letakkan apa saja ciri2 yang kita nak pada psgn tapi tak semestinya akan dapat..andai kata kita nak yang btl2 baek tapi dapat tak seperti yang kita nak,kita kena trime saja..sebab kita pun bukan sempurna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WinsomeGProfil   Hantar PM kepada WinsomeG   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 12:43


saya kadangkala pakai kopiah...'suka 'juga kat perempuan bertudung labuh ni...sejuk mata memandang....yang akhlaqnya pun 'labuh ' juga..yang pakai tudung labuh atas kesedaran sendiri..nak tutup aurat...yang bersih tudung labuhnya...siap sterika sekali....
yang pakai kopiah tu pulak ...tolonglah jangan pakai kopiah yang asalnya putih tapi sudah' bertukar wajah"....putih kekuningan kehitaman,'kewarnawarnian'...kotor...busuk....aib tau...yang tudung labuh tu jauhi lelaki sebegini....jom pakai 'pakaian taqwa'//,....ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 13:03


[email protected] pakai kopiah or tudung [email protected] tudung labuh.....yang penting TIDAK HIPOKRIT.pakai bukan kerana orang,gaya,sekadar menampakkan ciri2 alim pada waktu2 tertentu dan terpaksa....
bagaimana pula dengan pakai songkok?'tak ada can' langsung ke?

p/s :....suka pakai baju pagoda.............:P


-----------------
Hati yang dekat pada masjid akan dekat dengan ilmu,hati yang dekat pada ilmu akan dekat dengan amal kebajikan,hati yang dekat dengan amal kebajikan akan dekat dengan Syurga.Dan Syurga itu pastinya dekat dengan Allah s.w.t


Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 14:33


tak sumeyg pakai kupiah dan tudung labuh tu baik. akhlak seseorang tak boleh diukur dengan penampilan luarannya. yang ptg iman dan amal serta akhlak mulianya yang tulus sepanjang masa. alhamduillah lah kalau akhlaknya seperti akhlak al-Quran. kalau pakai tudunglabuh dan kupiah tapi tak jaga mulut, tak jaga pergaulan. pakai begitu semata2 nak tunjuk kitalah yang paling baik..jangan begitu. ana berseru pada diri ana dan para sahabat sekalian. ana ada banyak pengalaman dengan orang yang bertudung labuh dan berkupiah ni. tapi..ana tak kata semua orang yang bertudung labuh itu tak baik. ada yang betul2 baik. alhamdulillah lah begitu. nawaitu lillahita'ala tu yang paling ptg

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 13:42


Assalamualaikum...
Sesuatu yang kita nak buat tu mesti niat kerana Allah...
Macam pakai tudung juga...kalau tak pakai tudung labuh pun tak apa tapi asalkan tutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:40


tudung labuh dan kopiah tidak menjamin kewarakan dan akhlak seseorang....ukurlah kewarakan dan akhlak melaui neraca di padang mahsyar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

afriena
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18907
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 15:44


ASSALAMUALAIKUM

memang ssetengah sahabat mengatakan bertudung labuh atau berkopiah itu bukan memberi maksud seseorang itu baik.ya itu memang benar,tetapi cara kita berpakaian juga boleh melambang kan diri seseorang tu,kita renungkan manalah mungkin seseorang itu sanggup memakai tudung labuh atau berkopiah dikhalayak ramai melainkan dia bermujahadah dengan dirinya'sekarang mana waqi"dah berbeza .msarakat pandang orag bertudung labuh ini tak moden berfkiran jumud and so on lah.so ingat lah sahabat kita pembawa amanah allah,so jlankan dengan ikhlas dan bermujahadahlah untuk islam.ALLAHUAKBAR ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For afrienaProfil   Hantar PM kepada afriena   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 18-09-05 23:00


bagi ana tak jugak..tapi kalau pakai tu lagila bagus..tapi biarla akhlak dia selaras dengan pakaiannya..barula cantik. ;-)


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

khalilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.06.2004
Ahli No: 9293
Posting: 37
Dari: kajang

morocco  


posticon Posting pada: 19-09-05 00:01


DON`T JUDGE A BOOK BY IT`S COVER

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalilahProfil   Hantar PM kepada khalilah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 01:14


tak kisahlah nak pakai apa-apa pun asalkan tetap mengikut syariat Allah....


______________
praise to you
just for you....Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 09:28


:-)kopiah membeza kan di antara kebatilan dan juga kebenaran :roll: :roll:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-09-05 10:53


ana, tak percaya orang berkopiah ini...... through experience lah, kopiah duk serumah dengan perempuan bukan muhrim... :D aperkah jadah?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 11:20


saya rasa tak semetinya.......tapi sebenarnya semua mahu yang akhlak dia baik.

bertudung labuh dan berkopiah sekarang pun bukan boleh percaya sangat.......tak semuanya lah tapi kekadang yang setengah tu lah yang menyebabkan kesemuanya dipandang serong...............kalau pakai setakat nak menunjuk baik tak payah buat susah saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 11:42


Pada 05-09-05 17:55 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum.....


namun berkopiah tu adalah sunnah..tuntutan...ada sebuah hadith yang mengatakan jika seseorang lelaki tidak memakai kopiah bila keluar dia fasik...yakni orang yang berdosa-dosa kecil...wallahua`lam....




Emmm, bahaya juga pendapat ni..:) tak betul tu... cuma ada disebutkan bagi2 negeri2 tertentu wujud budaya menutup kepala dan sesiapa yang tidak menutup kepada ia kurnag dipercayai, itu sahaja......

bukannya ia berdosa.....


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 11:45


sahabat2....

yang penting....kita tutuplah yang wajib tu, banyak lagi yang terdedah dan terkoyak di luar sana tu, yang sunat dan afdal ni ...sesiapa yang ingin mencapai ketenangan lebih dia boleh buat dan tak semestinya orang yang tidak melakukan itu buruk dan tidak baik..... so fikir2kanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

Nur_sya
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2005
Ahli No: 18122
Posting: 16
Dari: johore

Johor  


posticon Posting pada: 19-09-05 12:08


Pada 19-09-05 11:20 , kama_klate posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa tak semetinya.......tapi sebenarnya semua mahu yang akhlak dia baik.

bertudung labuh dan berkopiah sekarang pun bukan boleh percaya sangat.......tak semuanya lah tapi kekadang yang setengah tu lah yang menyebabkan kesemuanya dipandang serong...............kalau pakai setakat nak menunjuk baik tak payah buat susah saja......


saya pun sokg apa yang kama_klate utarakn 2..kalau dulu,boleh r golongan bertudung labuh and berkopiah ni di pandngn tinggi dan dhormati,tapi sekarang..saya tak nak komen banyak-banyak,cz takut terkne btg hidung sendiri..sekarang ni kan tengah hot trend tudung..dari elok2 tudung labuh yang bulat,sekarang dah berpuncak2..maksud saya fesyen...ad sesetangah orang anggp golongan bertudg labuh dan berkopiah ni adalh extremis.. walhal,mereka memang selesa berketrampilan sedemikian..betul tak? ;-)


-----------------
ukhwah fillah abadan abada


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_syaProfil   Hantar PM kepada Nur_sya   Quote dan BalasQuote

Hafidz0905
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19140
Posting: 27

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 12:56


~Betul, yang penting kita tutup aurat seperti mana yang telah disyariatkan dan menjaga keperibadian kita sebagai Muslim :)~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafidz0905Profil   Hantar PM kepada Hafidz0905   Quote dan BalasQuote

nurkusza
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12402
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:23


Pada 25-08-05 18:00 , awla89 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
bagi ana kebanyakan orang bertudung labuh ni ..mestilah suka lelaki yang berserban atau berkopiah...tapi lelaki tu mestilah lelaki yang beriman dan baik akhlaknya..perempuan yang tak bertudung labuh plaks jangan lah nak bersedih sebab takut tak dapat lelaki yang pakai kopiah/serban...cuma kita perlu tunjukkan ciri2 wanita solehah dan husnul khuluq...itu saja....Kalau stakat pakai tudung labuh tapi perangai macam ..........buat apa! ana harap semua orang dapat menilai seseorang bukan dari segi lahiriah sahaja..tapi bathiniyah pun kena lah tengok juga..                                    -sesiapa yang tak pakai tudung labuh tu..kalau boleh .. pakai lah tudung labuh tu...nampak lah ciri2 wanita solehah ...yang pakai topi pula ...lebih baik pakai serban/kopiah...sebab tu sunnah nabi tau..baru lah ramai perempuan nak..........-ana setuju dengan pendapat ini



-----------------
kehdpan adalah wardah suatu p'juangan meniti p'jlnan.mgisi peristiwa&melaksanakn impian.tbhkn Hti menghadapi p'juangn mnamatkn p'jlnan dengan selamat.beranikn diri mnrma


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkuszaProfil   Hantar PM kepada nurkusza   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:40


Assalamualaikum.salam ukhwah ituk semua. Semua ingin kan pasangan yang terbaik dalam hidup. namun kadang-kadang kita lupa setakat mana iman kita. Kita inginkan pasangan yang baik, tapi kita.......renung2la

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 15:10


saya pakai juga kopiah, iaitu masa solat... al-hamdu li'Llah sebab saya dapat yang bertudung labuh juga... :-) :-) :-)

yang paling penting biarlah menutup aurat, tak kita berkopiah @ tak... kalau perempuan tu bagi saya lebih manis kalau bertudung labuh...

wassalam :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 15:18


jangan lihat pada luaran semata2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 15:26


yep...saya rasa mostly orang berkopiah suka yang bertudung labuh.tarikan agaknya...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 15:38


Qalam_Akhdar..
ana pernah dengar juga hadis tu..
banyak kali...& banyak orang yang mprekatakannya...
cuba cek balik..
tak ada siapa yang dituduh cuma kalau boleh kita amalkan yang terbaik..
wallahua'lam
salam ramadhan
[ Telah diedit oleh: raudhatulmardhiah pada 10-10-05 15:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 15:57


Pada 19-09-05 11:42 , Qalam_Akhdar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-09-05 17:55 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum.....


namun berkopiah tu adalah sunnah..tuntutan...ada sebuah hadith yang mengatakan jika seseorang lelaki tidak memakai kopiah bila keluar dia fasik...yakni orang yang berdosa-dosa kecil...wallahua`lam....




Emmm, bahaya juga pendapat ni..:) tak betul tu... cuma ada disebutkan bagi2 negeri2 tertentu wujud budaya menutup kepala dan sesiapa yang tidak menutup kepada ia kurnag dipercayai, itu sahaja......

bukannya ia berdosa.....

walaupun hadis tapi kalau setakat dengar2 dari orang saja tak boleh dijadikan hukum begitu saja, sebab hadis ada banyak martabatnya, sahih ke tak sahih, kena check betul2...

mungkin hadis tu ada, tapi setahu saya fasiq ni orang yang berdosa besar, bukan berdosa kecil, contohnya dalam hukum meninggalkan solat, orang yang meninggalkannya dikira fasiq, manakala orang yang mengingkarinya dikira kafir...

saya setuju dengan Qalam_Akhdar iaitu paling jauh pun ia boleh ke tahap kurang dipercayai, iaitu dalam istilah fiqh, hilang `adalah (keadilan) orang tersebut... dan biasanya `adalah ni berbangkit apabila untuk memilih tokoh2 tertentu seperti perawi hadith, pemimpin Muslimin dan yang sama waktu dengannya...

sekadar pandangan dari saya, wassalam... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:08


ana pun suka yang berkopiah & berserban...
bukankah itu sunnah rasul...
tapi pakaian sunnah pada zaman serba moden ni perlu diesesuaikan pada waktu & tempatnya...
akhlak dengan penampilan sememangnya kena seiring..
tapi kita cuma insan yang tak pernah lepas buat silap...
sekurang2nya dosa yang tak kita sengajakan mungkin boleh ditampung sikit dengan pahala berkopiah/bertudung labuh kerana ALLAH..
jangan mudah pandang serong...sebab setiap manusia sentiasa cuba buat yang terbaik...
bagi ana, lebih baik golongan yang bertudung labuh/berkopiah....
sekurang2nya mereka bawa syiar islam...
beruntunglah mereka yang cuba mengamalkan sunnah rasulullah saw....
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:10


masing2ada pendapat masing2.kebiasaannye yang bertudung labuh suka yang berkopiah atau yang berserban sebab kadang-kadang kopiah dan serban mencerminkan peribadi.tapi ana tak nafikan terdapat manusia yang menyalahgunakan tudung labuh dan yang berkopiah di kaitkan dengan politik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:21


Pada 10-10-05 15:18 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

jangan lihat pada luaran semata2.....


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:28


saya rasa masing2 punya citarasa yang tersendiri...
yang penting keserasian.... betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:32


suka sangat kat perempuan yang bertudung labuh... manis, sejuk mata memandang........ :-) :-) :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:34


terpulang pada mata yang memandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:30


Pada 10-10-05 16:28 , puteribongsu1306 posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa masing2 punya citarasa yang tersendiri...
yang penting keserasian.... betul tak???


terpulang kepada piawaian orang itu sendiri.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

putri_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17600
Posting: 42
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-10-05 00:21


SALAM...
NO ONE IS PERFECT....JGNLAH DIKAU MERASA RISAU APAKAH PANDANGAN MANUSIA TERHADAPMU..TETAPI RISAULAH PANDANGAN ALLAH TERHADAPMU...
WALLUALAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_sufiProfil   Hantar PM kepada putri_sufi   Quote dan BalasQuote

Nur_sya
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2005
Ahli No: 18122
Posting: 16
Dari: johore

Johor  


posticon Posting pada: 16-10-05 18:27


Pada 25-08-05 20:45 , bintul_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

pakai kopiah belum tentu lagi akhlak mulia...
Ana ada ramai kawan lelaki yang pakai kopiah, serban, tapi lidah tak bagus juga...
beri tazkirah di surau, dalam masa yang sama mencarut ke sana kemari..
ini pandangan ana saja...


ana nak sokong juga kata-kata anti sebab ana ada juga jenis kawan lelaki yang macam tu...tapi kita berbalik pada hati lah...ada jugak orang yang pakai tudung labuh dan kopiah ni betul-betul ikhlas....yang tak ikhlas ni segilintir saja....tapi lumrah alam....yang kecil dan buruk tu lah yang selalu kita nampak...ok wassalam


-----------------
ukhwah fillah abadan abada


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_syaProfil   Hantar PM kepada Nur_sya   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 22:23


kopiah dengan tudung labuh???
padan lah agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 01:08


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Assalamualaikum Warahmatullah.

Satu tajuk yang mungkin mengelirukan dan mengundang perdebatan bagi yang tidak punya ilmu yang mendalam (ana pun sama,sedikit ilmu juga), tapi sekadar mengulas sedikit respon sahabat2.

Firman Allah dalam surah an-Nahl:
Serulah manusia kepada jalan Tuhan-mu dengan berhikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dia-lah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dia-lah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.

Dan ayat ini yang menjadi permulaan hijab kepada wanita "Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya dan kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya mereka kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung hingga kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki-lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.


Ada yang suka dengan si pemakai tudung , dan tidak kurang juga yang memandang sinis seseorang yang memakai pakaian yang sebegini. Teringat satu hadis Rasulullah s.a.w yang mashyur "Bada’na Islamu Gharibaan, Wa Sayaul Bu Gharibaan Kama Bada', Fathuba Lil Ghuraba’ "(BERMULA ISLAM ITU DENGAN DAGANG(ASING), KEMBALINYA IA(ISLAM) ITU JUGA DENGAN DAGANG, BERUNTUNGLAH ORANG2 DAGANG ITU)

Di zaman ini, sesiapa yang mengamalkan islam akan dipandang kuno, ketinggalan zaman, dan akan dijauhi. berlainan dengan zaman kegemilangan Islam dahulu, Islam sentiasa di cari, dituntut, dan di amalkan. sesiapa yang punyai pengamalan Islam yang baik akan dipandang mulia oleh ALLAH mahupun makhluknya sesuai dengan al-Quran
Maka Tuhan mereka memperkenankan permohonannya (dengan berfirman): "Sesungguhnya saya tidak mengia-iakan amal orang-orang yang beramal di antara kamu, baik lelaki-lelaki atau perempuan, kerana sebahagian kamu adalah keturunan dari sebahagian yang lain. Maka orang-orang yang berhijrah, yang diusir dari kampung halamannya, yang disakiti pada jalan-KU, yang berperang dan yang dibunuh, pastilah akan KU-hapuskan kesalahan-kesalahan mereka dan pastilah saya masukkan mereka ke dalam surga yang mengalir sungai-sungai di bawahnya, sebagai pahala di sisi Allah. Dan Allah pada sisi-Nya pahala yang baik."


Jika sahabat2 perhatikan dan kaji, berapa ramai perempaun yang berubah daripada tidak memakai tudung seterusnya diberikan hidayah oleh ALLAH memakai tudung berbanding dengan perempuan yang dulunya memakai tudung labuh ke, purdah ke, seterusnya sedikit demi sedikit kefahaman tentang pengamaln Islam itu ditarik oleh ALLAH lantaran dosa mereka sendiri dan akhirnya tidak bertudung.

Berapa ramai yang memberi penjelasan kepada kaum wanita tentang wajibnya aurat itu ditutup sepenuhnya berbanding dengan satu 'seruan' untuk wanita itu menayangkan auratnya...Perhatilah, dimana2 manusia berbangga dengan kemodenan dan kebiasaannya kemodenannya itu, ia mengeji syariat sama ada secara langsung atau tidak..

Dengan permusuhan dari orang bukan islam yang mahu ummat Islam meninggalkan ajarannya yang sebenar dan banyak juga di kalangan orang Islam sendiri yang benci kepada sesiapa yang mengamalkan islam bersamaan satu hadis Rasulullah s.a.w "Akan datang kepada umat ku suatu zaman di mana orang yang berpegang kepada agamanya laksana menggenggam bara api".


Sedarkah kita, dalam kita tidak bersetuju dengan orang yang berpakaian sebagai seorang muslim yang mukmin insyaAllah, kita juga seperti golongan yang memusuhi islam itu sendiri. Rasulullah s.a.w tidak pernah mengatakan tingkat ketaqwaan itu terletak kepada pakaian seseorang..Dalam sebuah Hadis Rasulullah s.a.w bersabda:"Sesungguhnya Allah tidak melihat tubuh kamu, keturunan atau harta kekayaan mu. Akan tetapi Allah melihat kepada hati. Siapa yang memiliki hati yang soleh, Allah akan mengasihaninya. Sesungguhnya kamu anak Adam, dan orang yang paling Allah cintai ialah yang paling besar taqwanya.

hadis lain ....Takwa itu di sini(sambil menepuk dadanya tiga kali)..

jadi, jawapannya? boleh lah pakai apa-apa pun asalkan mengamalkan sepenuhnya rukun islam yang lima itu? ....ISLAM tidak hanya kepada solat, puasa, Zakat, haji, munakahat, muamalah, jenayah..malah Islam mengcakupi seluruh ruang kehidupan..dari bangun tidur hingga tidur semula, dari dilahirkan hinngga dikafankan..semuanya ada dalam Islam. tanyalah kepada agama lain selain islam, apa yang perlu dibuat jika seekor lalat jatuh ke dalam air minuman kita..semestinya mereka mengatakan perlu buang sahaja air itu tapi dalam islam, ada caranya yang diajarkan...Hadis Rasulullah s.a.w "Jika seekor lalat jatuh ke dalam minuman kamu, maka benamkanlah (lalat itu sepenuhnya dalam minuman itu) dan kemudian buanglah (lalat) itu. Kerana sesungguhnya pada sebelah sayapnya terdapat penyembuh manakala pada sebelah yang lain terdapat penyakit.”

Begitulah juga etika berpakaian..Islam juga ada caranya..jika mahu dihuraikan etika berpakaian yang sepatutnya di sini rasanya akan bertambah panjang lagi posting ini, tetapi asasnya ialah seorang muslim itu berpakaian menutup aurat, tidak menampakkan bentuk badan, tidak terlalu nipis, tidak dengan menunjuk2, bersih, tidak ada tulisan yang 'kotor' dan banyak lagi..bagi seorang muslimah semestinya ia lebih berat lagi etika berpakaian, kerana Islam itu memuliakan mereka dengan perlu menutup seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan bagi yang bukan mahramnya.

Apabila sempurna seseorang muslimah itu berpakaian, ada pula yang tidak percaya 'kesopanan' dalam etika berpakaiannya. Masing2 mencari salahnya...lalu keluarlah kata-kata "alah, dia tu nak tunjuk kata baik lah tu,... bertudung labuh belum tentunya baik, ..entah-entah ada cacat apa pada tubuhnya..dan macam2 lagi lah nista kepada seorang muslimah..
Apabila terbit kata begini dari mulut kita, renunglah hadis Rasulullah s.a.w ini " Ketika saya dimikrajkan oleh ALLAH. saya dipertontonkan syurga, ianya sungguh indah untuk dibayangkan, dan dipeelihatkan juga kepada saya neraka, dan saya lihat didalamnya ramai dikalangan penghuninya adalah wanita, lalu bertanya Fatimah r.a "apakah dosa mereka itu ya Rasulullah? jawab Rasulullah s.a.w, mereka itu selalu mengumpat-umpat saudaranya dan derhaka kepada suami mereka"


Ana rasa dah terlalu panjang untuk sama2 kita hayati dan ambil pengajaran, sebelum akhirnya, ana bawakan satu kisah yang berlaku pada Zaman Rasulullah berkenaan dengan peristiwa hijab (tudung) ini.."Pada suatu hari, seorang sahabiah(sahabat wanita yang ana tak ingat namanya, maaf)berjalan disebuah pasar di madinah, ramai orang Islam ketika itu melihat dengan rasa hairan dan terkejut..(pada masa itu ayat hijab belum turun lagi, oleh itu muslimah ketika itu tidak lagi menutup kepala mereka)..sahabiah ini juga merasa pelik atas perhatian orang2 Islam kepadanya ketika itu, lalu ada seorang sahabat menegurnya, "Apakah kau tidak takut kepada Allah?sahabiah ini kehairanan..lalu berkata "semestinya saya takut kepada Tuhanku" sambung sahabat tadi "Apakah kamu tidak tahu ayat hijab telah diturunkan semalam?"terkejut dengan kata-kata sahabat2 tadi lalu bertanya orang islam disekelilingnya, apakah betul ayat wajib hijab telah turun?lalu mengiakan semua orang Islam ketika itu..lalu bersumpah padanya "Demi Allah. saya tidak dikhabarkan sedikitpun penurunan ayat itu!" lalu dipanggil seorang budak yang hampir dengannya supaya pulang kerumahnya mengambil kain tudung untuk menutup kepalanya..sahabat yang bertanya tadi kehairanan lalu bertanya "kenapak kau sendiri yang pulang mengambil kain untuk menutupi kepalamu itu? "lalu dijawab oleh wanita itu "Demi Allah. saya tidak akan melangkah setelah saya mengetahui satu suruhan dan tegahan dari Allah, cukuplah jika Allah murka kepada saya atas berpakaian sebegini tanpa menutupi kepalaku. saya tidak mahu lagi saya melangkah dalam kemurkaan saya tidak mematuhi perintahnya"

Sahabat...lihatlah, betapa teguhnya iman sahabat2 dan sahabiah hasil didikan Rasulullah s.a.w..apakah kita seperti mereka sekarang melangkah sambil beranggapan Allah kasih kepada kita tapi dalam masa yang sama kita melanggar arahannya..!!sama2 kita fikir dan muhasabah diri kita..dalam bulan yang banyak rahmat, keampunan ni, bertaubatlah kita kepada Allah, kerana taubatlah seseorang itu diampun kan dosa seterusnya mendapat redha ALLAH. Cukuplah kita mengejek, memandang sinis sahabat2, saudara2 kita yang bertudung , atau berserban..harapan kita semoga mereka berpakaian sebegitu hasil hidayah dari Allah& ikhlas dan wajib juga bagi kita memohon hidayah dari-NYA..

Akhir kata sama2 kita renunglah satu Firman Allah dalam surah al-Ahzabayat 35,36 "Sesungguhnya lelaki-lelaki dan perempuan yang muslim, lelaki-lelaki dan perempuan yang mukmin, lelaki2 dan perempuan2 yang tetap dalam ketaatannya, lelaki2 dan perempuan2 yang benar, lelaki2 dan perempuan2 yang sabar, lelaki2 dan perempuan2 yang khusyuk, lelaki2 dan perempuan2 yang bersedekah, lelaki2 dan perempuan2 yang berpuasa, lelak2 dan perempuan2 yang memelihara kehormatannya, lelaki2 dan perempuan2 yang banyak menyebut nama Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar. Dan tidaklah patut bagi lelaki2 yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan2 yang mukmin, apabila ALLAH dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barangsiapa menderhakai ALLAH dan Rasul-Nya maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata.


-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 17-10-05 03:32


LELAKI SOLEH MEMPERISTERIKAN WANITA SOLEHAH
Allah Subhanahu wa Ta’ala melalui wahyu-Nya telah menetapkan bahwasanya,
“Wanita-wanita yang baik (solehah) adalah untuk lelaki yang baik (soleh), dan lelaki yang baik (soleh) adalah untuk wanita yang baik (solehah)”. (Qs.An Nur, 24:26).

a.    Anjuran Agar Pemuda-pemuda Segera Berkahwin.

Sabda Rasulullah Saw.:
‘Wahai pemuda, siapa di antara kamu yang mampu untuk berkahwin maka berkahwinlah,kerana dengan berkahwin itu dapat menundukkan pandangan dan membersihkan (menyelamatkan) kemaluan. Dan siapa yang belum mampu, hendaklah ia berpuasa, kerana puasa itu dapat mencegah (dari perbuatan keji/zina)”. (Hadis Riwayat Bukhari-Muslim)

“Barangsiapa yang tidak berkahwin kerana takut miskin maka bukan dari ummatku”. (Hadis Riwayat Abu Dawud dan Ad-Dailami)

“Seorang yang telah berkahwin bererti ia telah memenuhi separuh dari agamanya dan bertaqwalah kepada Allah sebagai pelengkap yang separuh lagi.”(Hadis Riwayat Baihaqi)

Diriwayatkan bahwa seorang pemuda bemama Akaf bin Wada’ah datang menemui Rasulullah, lalu beliau bersabda:

‘Wahai Akaf apakah anda mempunyai isteri? “Tidak”,jawabnya. “Juga tidak mempunyai hamba perempuan?”“Tidak”, jawabnya. Sedangkan anda sihat dan mempunyai kemudahan(kaya)? Ya. AlhamduliLLah jawabnya. Beliau bersabda, “Jika begitu engkau adalah kawan syaitan”. Jika engkau pendita Kristian maka ikutlah jejak langkah meraka, dan jika engkau dari golongan kami bersikaplah seperti kami. Dan di antara sunnahku adalah berkahwin. Orang yang paling buruk adalah orang yang tidak beristeri dan orang yang mati paling hina adalah orang yang tidak beristeri. Celaka engkau Akaf, berkahwinlah. Akaf berkata, “Ya RasuluLLah. saya tidak akan berkahwin sehingga engkau menikahkan dengan siapa yang engkau suka.” Nabi bersabda ‘saya nikahkan engkau atas nama Allah dan Al-Karimah binti Kalsum Al-Himiran”. (Hadis Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaiban dan Ibnu Abdil Bar)

Wahai para pemuda! Apakah yang menghalangi anda untuk berkahwin? Bukankah anda adalah orang yang sihat wal afiat, sudah bekerja, sudah dewasa dan sudah berhasrat untuk menikah. Sampai bilakah anda bersedia menjadi kawan syaitan, padahal syaitan itu musuh manusia?

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman
Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagi kami,maka jadikanlah ia sebagai musuhmu, kerana sesungguhnya syaitan-syaitan itu banya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala. (QS. 24:26)

Apakah anda menunggu supaya muslimah yang solehah datang meminang anda. sedangkan anda belum bersedia dan berusaha ke arah itu? Apakah tidak tergerak hati anda untuk ikut menyelamatkan dan melindungi mereka dari kezaliman penguasa, penjajah, Yahudi dan Kristian? Mereka para Muslimah yang solehah, dengan penuh kesabaran menunggu pinanganmu, tapi anda tidak muncul-muncul juga Di manakah anda berada dan apa yang sedang anda lakukan? Semoga anda semua segera menyedari kelalailan anda selama ini. Pastikan diri anda sebagai seorang yang menjadi musuh syaitan dan jadikanlah musuh anda itu bertekuk lutut menjenit dan ketakutan di bawah kakimu, barulah anda disebut pemuda yang gagah perkasa dan berjaya. Kalau tidak, maka anda masih lemah dan miskin.

b.    Perintah Menikahi Wanita Solehah
Allah berfirman
“Dan janganlah kamu menikahi wanita-wanita musyrik sebelum mereka beriman, sesungguhnya hamba wanita yang berimana lebih baik daripada wanita musyrik walapun ia menarik hatimu. Dan janganlah kamu menikahkan orang-orang musyrik (dengan wanita-wanita mukmin) sebelum mereka beriman. Sesungguhnya hamba yang mukmin lebih dari orang-orang musyrik walau dia menarik hatimu. Mereka mengajk ke neraka sedang Allah mengajak ke syurga dan ampunan dengan izin-Nya. Dan Allah menerangkan ayat-ayat-Nya supaya mereka mengambil pengajaran”. (Qs. Al-Baqarah, 2”22)

Penzina lelaki tidak mengahwini melainkan wanita-wanita penzina atau wanita musyrik dan wanita penzina tidak dikahwini melainkan lelaki penzina atau lelaki musyrik, dan yang demikian itu diharamkan atas orang-orang yang beriman.

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, lelaki yang keji adalah buat wanita yan keji, dan wanita yang baik adalah buat lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah buat wanita yang baik.” (Qs. An-Nur,24:26)

RasuluLLah bersabda:
“Wanita itu dinikahi kerana empat perkara:Kerana kekayaannya, kerana keturunannya, kerana kecantikkannya dan kerana agamanya. Pilihlah wanita atas dasar agamanya, engkau akan hidup bahagia.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

“Janganlah kamu menikahi wvanita kerana kecantikannya (semata) boleh jadi kerana cantiknya itu mencelakakan dirinya dan jangan pula kamu nikahi wanita kerana kekayaannya (semata) boleh jadi... kerana kekayaannya membuat berani melakukan maksiat. Nikahilah wanita kerana agamaya. sesungguthnya seorang hamba wanita yang hitam kulitnya, penyek hidungnya tetapi beragama lebih baik”. (Hadis Riwayat Al Bazzar, Ibnu Majah dah Al Baihaqi).

“Janganlnh engkau peristrikan wanita kerana kecantikannya (semata)boleh jadi kerana kecantikannya ia rnenghinakan dirinya dan janganlah pula engkau menghinakan dirinya dan janganlah pula engkau memperisterikan wanita kerana kekayaannya (semata) boleh jadi kerana harta menyebabkan dia sombonng. Peristrikan wanita yang beragama meskipun ia hitam lebih baik bagimu”. (Hadis Riwayat Bukhari)

“Siapa yang mengahwini wanita kerana hartanya (semata) tidaklah menambahkan baginya kecuali kemiskinan, dan siapa yang mengahwini wanita kerana keturunannya (semata) tidaklah Allah menambah baginya kecuali kehinaan. Dan siapa yang mengahwini wanita kerana ingin menundukkan pandangannya dan menyelamatkan kemaluannya atau kerana hendak menyambut tali persaudaraannya. Allah akan memberikan berkat darinya”. (Hadis Riwayat thnu Hibban)

“Kahwini wanita yang pengasih lagi subur, kerana saya berbangga dengan sebab banyaknya jumlah kamu di hari kiamat”. (Hadis Riwayat Ahmad)

“Seorang wanita yang berkulit hitam, tetapi subur melahirkan anak adalah lebih haik daripada wanita yang cantik tapi mandul”. (Hadis Riwayat Thabrani)

“Sebaik-baik wanita kamu ialah yang melahirkan dan penyayang”. (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

“Hendaklah kamu memilih wanita-wanita yang perawan, kerana sesungguhnya mereka itu lemah lembut kata-katanya, boleh melahirkan anak yang banyak, kurang tipu dayanya dan sentiasa cukup dengan yang sedikit”. (Hadis Ibnu Majah dan At-Baihaqi)
“Awaslah kamu dan yang tumbuh menghijau dan ditempat yang kotor! Para sahabat bertanya, “Apakah dia yang tumbuh menghijau di tempat yang kotor itu wahai Rasulullah?” Beliau menjawab: Wanita cantik di tempat yang jahatt”. (Hadis Riwayat Ad Daruquthi, Al-Askari dan lbnu Adiy)

“Kahwinilah golongan orang soleh, sebab urat itu mempengaruhi”. (Hadis Riwayat lbnu Adiy)

“Janganlah kamu menikah dengan kerabat yang dekat, sesungguhnya anak daripadanya akan lahir lemah badan dan akal’
[ Telah diedit oleh: Martyr pada 17-10-05 10:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-05 10:12


berdirinya saya disini adalah untuk mengatakan.....

sama macam koranglah...

hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 10:40


Pada 10-10-05 16:34 , anjang posting:

!!! QUOTE !!!

terpulang pada mata yang memandang...


ana setuju dengan anjang... :-)

:-di :-) :-di :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 13:43


:-di :-di suka yang bertudung labuh dan baik tingkah lakunya. ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-10-05 14:09


assalamualaikum....yang berkopiah tak semestinya baik dan yang berjubah dan berjilbat labuh jugak tak semstinya baik jugak....yang penting hati,.....budi bahasa, iman...

Tapi tak dapat dapat di nafikan keperibadian mencerminkan hati kita...jadi pandai2lah....

Bagi ana....memang ana inginkan orang yang tak segan silu kemasjid...yang tak malu nak berkopiah dikala teman2 lain sibuk pakai cap...yela...keadaan sekarang amat berbeza...susah nak cari yang betul2 istiqamah dan diri dia sendiri dan bukan sekadar menyamar.....

Ustaz ana cakap...pemerhatian juga penting...walaupun pandangan mata kena jaga...tapi kita kena kira pada aspek tu...pandai2lah kita...

Khulasohnya...

Wanita yang kaki masjid tuhan janjikan lelaki yang kaki masjid jugak...

Begitu juga perempuan yang kaki disko...di situla jugak jodohnya....

Allah maha adil...yang penting...kita jaga diri masing2....
Wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

falah_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19262
Posting: 83
Dari: madrasah

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-05 10:05


pada pemerhatian saya, orang bertudung labuh akan dapat perhatian kalau pergi mana-mana..betul tak? ada yang pandang semcam,ada yang pandang saja...pandang dan macam2 pandang lagi..Kenapa tu? dan tak bestlah kalau seperti itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For falah_nuraniProfil   Hantar PM kepada falah_nurani   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-10-05 11:37


mungkin dia minat perempuan tudung bulat....macam saya....saya minat apa....tapi takat tengok sajalah....kan?... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 12:01


tak kiralah tudung bulat ke tak bulat ke asalkan labuh, dan betul2 menutup aurat dan dapat menjauhkan diri dari fitnah...

tapi saya lebih prefer tudung bulat, kalau dipakai bersama jubah, Subhana'Llah... memang indah, seindah hiasan dunia adalah wanita solehah...

susah sangat ke nak pakai tudung labuh ni? kalau tak bulat pun at least biarlah cukup labuhnya kan... bukannya tak cantik, malah ia lebih manis di pandangan mata orang lelaki...

lebih2 lagi di pandangan Allah s.w.t.............


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 23-10-05 12:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-05 14:49


Mungkin mereka fikir serabut agaknya....memang mula2 pakai macam2 perasaan rasa..lama2 rasa best tau...cubalah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 23-10-05 23:17


mmmm...tak habis2 lagi ke topik ni...an rasa bosan dah dengan topik ni...asyik jumpa topik ni saja...tak habis2 kopiah dengan tudung labuh....tak semestinya dua-dua ni baik dan bagus sangat.... ingat tu ...


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

ainulfaizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1350
Posting: 36
Dari: UTM,Skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 24-10-05 02:54


Pada 17-10-05 14:09 , alqibtiaz posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....yang berkopiah tak semestinya baik dan yang berjubah dan berjilbat labuh jugak tak semstinya baik jugak....yang penting hati,.....budi bahasa, iman...

Tapi tak dapat dapat di nafikan keperibadian mencerminkan hati kita...jadi pandai2lah....

Bagi ana....memang ana inginkan orang yang tak segan silu kemasjid...yang tak malu nak berkopiah dikala teman2 lain sibuk pakai cap...yela...keadaan sekarang amat berbeza...susah nak cari yang betul2 istiqamah dan diri dia sendiri dan bukan sekadar menyamar.....

Ustaz ana cakap...pemerhatian juga penting...walaupun pandangan mata kena jaga...tapi kita kena kira pada aspek tu...pandai2lah kita...

Khulasohnya...

Wanita yang kaki masjid tuhan janjikan lelaki yang kaki masjid jugak...

Begitu juga perempuan yang kaki disko...di situla jugak jodohnya....

Allah maha adil...yang penting...kita jaga diri masing2....
Wallahualam....


:-) betul tu alqibtiaz :-) nak tambah sikit saja lagi...sambil juga diri masing2 pandang2lah pada sekeliling dan tegur2lah saudara2 kita mana yang patut...bukan untuk diri sendiri tapi untuk kebaikan umat islam itu sendiri


-----------------
CINTA amat mahal takrifnya,itulah yang difitrahkan oleh ALLAH S.W.T kepada hambanya.CINTA hanya tertulis pada perkataan tapi gagal dilihat pada zahirnya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulfaizahProfil   Hantar PM kepada ainulfaizah   Pergi ke ainulfaizah's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 24-10-05 10:27


pandangan mata selalu menipu..
pandangan akal selalu tersalah..
pandangan nafsu selalu melulu...
pandangan hati itu yang hakiki...

tak kisah la macam mana sekalipun ... yang penting menutup aurat
dan yang paling penting apa jua perkara yang kita buat niat kerana allah taala..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-05 13:51


Assalamulaikum..................
setuju sangat tapi rasanya orang bangsa kita saja agaknya yang macam tu,sebab saya ada kawan foreigner,suaminya lulusan islamic religion knowledges tapi isterinya biasa saja,taklah pakai tudung labuh.The most important thing is our heart. Tpkan kalau perempuan tu tak pakai tudung tak boleh ke dengan lelaki yang berkopiah?Sepatutnya kita dijadikan sebagai khalifah di muka bumi ini kalau ada kelebihan dari segi agama apasalahnya bimbing mereka yang kurang agamanya.Contohnya dalam cerita mifhatul Jamilah,kisah isteri yang solehah berkahwin dengan lelaki yang kurang agamanya.Dan sekiranya perkara ini berlaku kepada kita hendaklah kita redha dan terima.Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang tersirat dihati kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

mawardi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20037
Posting: 11
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-10-05 14:54


salam..
ana baru kat sini. ada silap harap tegurlah..
ana memang suka berforum begini dalam lingkungan kasih sayang sesama islam.
ana tertarik dengan tajuk ni sebab ana dah banyak dengar pandangan pasal ni..
cuma ana nak tambah kat sini.
Hakikatnya, memang tak dinafikan bahawa ada dalam hadith, Nabi ada cakap, ALLAH tak melihat kepada paras rupa kita tapi pada amalan dan hati kita yang sebenarnya.
terang2lah kat sini bhwa tak penting sebenarnya penampilan kita samaada berkopiah atau tak atau bertudung labuh atau tak.
tapi perlu diingatlah, orang yang memakai kopiah tu, mengikut sunnah nabi, dia dapat pahala. kalau tak pakai, tak salah sebab tu cuma sunat. timbulnya persoalan berkopiah atau tak cuma sebab, mentaliti orang ramai meletakkan orang yang berkopiah adalah baik. itu tak betul sebenarnya tapi kita boleh sebarkan kebaikan dia kerana berkopiah, untuk mempengaruhi masyarakat menghidupkan sunnah nabi. besar pahalanya menghidupkan sunnah nabi dikala rosaknya umat.

Pasal tudung labuh pulak, dalam surah annur, ALLAH berfirman,
"Katakanlah kepada wanita yang beriman: `Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya.." (annur:31)

jadi, masalah sekarang, apakah tudung selain tudung labuh (tudung bulat) menepati kehendak syarak? Adakah tudung tu telah menutup dada? kalau tak, kena perbetulkanlaa..

kebanyakan memakai tudung tiga segi, alhamduliLLAH, dah tutup aurat. tapi jangan sesekali hujung tudung dinaikkan keatas.. itu namanya tudung orang yahudi..

so, kesimpulannya, tudung bulatlah yang paling afdhal bagi umat. Ciri2nya:
-menutupi dada dan mengelakkan dada terbentuk
-hujung belakang menutupi bahagian pinggul
-gunakan kain yang kesat kerana dikhuatiri, kain yang licin menyebabkan dada terbentuk apabila ditiup angin.

mungkin ramai muslimat yang merasa terbeban dengan ciri2 ni tapi sebenarnya, kalau nak diikutkan zaman sekarang, dah cukup bagus bagi yang masih memakai tudung dikala dah ramai yang menunjukkan rambutnya..

secara ringkasnya, semua ni berdasarkan penghayatan ilmu seseorang tu dan juga penghayatan kepada islamnya. orang yang mempunyai penghayatan yang tinggi terhadap semua ni, takkan sama dengan tahap orang awam..

Pasal pasangan tu, tak semestinya yang berkopiah dengan yang tudung labuh. mentaliti ni amat membahayakan umat. ALLAH telah nyatakan dalam AlQuran sendiri, bahawa, orang2 yang briman untuk orang2 yang beriman dan orang yang brzina untuk orang yang berzina.. tapi semua ini tak ditentukan sebelum berkahwin. mungkin seorang soleh berkahwin dengan seorang pelacur.. mungkin ramai fikir ini dah becanggah dengan ayat Quran tersebut. tapi sebenarnya, orang yang soleh tu boleh membentuk pelacur tu menjadi muslimah sejati atau mungkin sebaliknya..wal'iyazubiLLAH..

kesimpulan dari semua ni, cukuplah sekadar kita contohi apa-apa yang baik2.. pasal hati tu, kita tak layak sebenarnya nak tafsir. hanya ALLAH yang layak..

WALLAHua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardiProfil   Hantar PM kepada mawardi   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» tudung labuh dengan kopiah?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245484 saat. Lajunya....