Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: TUNANG tak JADI , PUTUS TUNANG..


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» TUNANG tak JADI , PUTUS TUNANG..

Please Mendaftar To Post


Oleh TUNANG tak JADI , PUTUS TUNANG..

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 00:54


Assalamualaikum

TUNANG tak JADI , PUTUS TUNANG..

apa perlu dibuat kala berlaku pada anta/enti semua

tak ada kaitan dengan ana cuma untuk pengetahuan dan pengajaran semua
[ Telah diedit oleh: zulman pada 16-08-05 00:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 07:22


assalamualaikum wbt....

boipren tak jadi, putus cinta?..hehe

==========================

tak lah seteruk bercerai, tak begitu?

==========================

kalau saya lah, memang sedih dan tension lah...sakit hati pulak kalau sebab orang ketiga...memang nak kena pelempang berdas-das...

tapi...

bak kata orang....kumbang bukan sekor, bunga bukan sekuntum....kalau dia boleh cari yang lain, Kenapa kita tak boleh?

kadang-kadang terjadinya perasaan sedih sangat tu sebab kita terlalu memandang tinggi dia & terlalu berharap pada dia....just be strong...show that u are a survivor!

p/s: macam ada pengalaman saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 07:28


Solution:

1. Bertenang dan selamba.

2. Cari kat mana silapnya. Biasanya banyak salah kat diri sendiri.

3. Kalau dah tau sendiri salah, betulkanlah... buat apa tunggu laei.. hehe...

4. Bunga bukan sekuntum beb...


p/s: ...jeng..jeng..jeng..


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 07:36


hehehe..buat selamba badak saja.. :-D bila orang tanya kenapa tak jadi bertunang,cakap saja ada orang kidnap bakal tunang saya walhal dalam hati rasa nak smack down saja orang yang bertanya tu.. :lol: :lol:

p/s:bukan pengalaman saya,hanya imagine kalau tak jadi bertunang.. :-D :-D :lol: :lol: :lol: :-P :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 16-08-05 13:39


;-) tak ada pengalaman lah... :-D :-D :-D sekolah pun belum habis. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-08-05 16:09


* Banyakkan berdoa semoga dijauhkan kesedihan..ALLAH MAHA    
PENYAYANG
* Dia bukan jodoh kita
* Ada orang lebih baik darinya..cuma Allah tak tunjukkan
lagi ...tah2 dah ada berhambipran kita tapi tak sedar
* Tersembunyi HIKMAH disebalik apa yang berlaku.
* Sedih memang sedih jika piker itu bukan salah kita..tapi ALLAH
MAHA KAYA dan tahu yang terbaik untuk diri kita.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 16-08-05 16:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 16:18


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah. Jodoh itu hak Allah SWT. Maka redha sajalah dengan ketentuan-Nya insyaAllah tak akan tension atau jadi sakit jiwa.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - sebab itu solat istikhorah penting dalam Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 16:35


Pada 16-08-05 00:54 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

TUNANG tak JADI , PUTUS TUNANG..

apa perlu dibuat kala berlaku pada anta/enti semua

tak ada kaitan dengan ana cuma untuk pengetahuan dan pengajaran semua


Waalaikumusalam...

cuma syor sahaja... :-)
pertama kena syukur....dan beristighfar
syukur sebab, sebelum ada apa-apa ikatan dah putus...
istighfar sebab, ALlah beri musibah kecil...

ana pernah alaminya.. ;-)

cari lain....nisbah di lembah klang 1:14


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 16:39


terima kasih ...jadi sesiapa yang berhadapan dengan persoalan ini..ambilah panduan

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-05 17:03


may be itu tandanya Allah lebih sayangkan kita..

Allah nak beri kita yang lebih baik..

fikir dari sudut positif saja lah.. kalau bersedih selalu memakan diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 17:23


Allah tak merencanakan sesuatu yang sia2 untuk hamba2Nya...
hadapinya dengan pikiran yang positif..

insyaAllah...akan ditemui kebahagiaan yang abadi...

ps: assobaru minal iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 16-08-05 17:25


Sekiranya kita tak dapat sesuatu at this time, sebenarnya ALLAH nak berikan kita yang lebih baik pada masa depan. DIA tangguhkan dulu. Jadi, jangan putus harap dan teruslah berdoa padaNYA.. Sesungguhnya ALLAH tidak pernah menzalimi hambaNYA.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 16-08-05 17:43


assalamualaikum
1-selalulah ingatkan diri kita dengan kata-kata ini. Aku pilih dia untukku..dia pilih aku untuknya..tapi dia bukan pilihan Allah untukku dan aku bukan pilihan Allah untuknya..

2-anggaplah ia sebagai ujian yang sekadar menguji teguh cinta kita padanya..

3-maybe ALLAH dah menetapkan jodoh kita adalah lebih baik daripada dia..

4-ingat,Allah menyayangi hamba2-Nya..

5-seorang sahabat pernah memberitahu: kekadang ujian datang bersama nikmat.. jadi,fikir2lah wahai diriku..

6-yang paling penting, redha.. :-)

-----------------------------------------

ana: sandarkan segalanya kepada Allah selepas usaha..sesungguhnya pilihanNya adalah yang terbaik..
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 16-08-05 18:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 19:44


relaxxx saja....buat-buat biaser saja...semua yang berlaku tu pasti ada sebabnya..tak perlulah risau atau penat fikir apa sebabnya...sebab..sebabnya hanya ALLAH yang tahu...bape banyak sebab daaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 16-08-05 20:12


yang baik itu sentiasa datangNYA dari ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-05 20:21


erm.....tunang tak jadi....putus tunang...
nak kata tak frust tu tipulah kan????
actually...kita kena kuat semangat....ingat Allah banyak2...kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentu segalanya...doa banyak2...semoga Allah ketemukan kita dengan orang yanng mampu membimbing kita ke jalan yang diredhai.....Amin Ya Rab....kumbang bukan seekor...bunga bukan sekuntum......
:-D :-) :-D :-)



________________________
indah hidup bersama ilmu.....
aku adalah aku sekarang.....
biar terbuang tetap berjuang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 11:10


Sabar banyak-banyak... mungkin ada hikmah di sebaliknya.... kalau putus tunang lebih baik daripada bercerai...... Allah membenci kepada penceraian.....
WAllAHU ALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-09-05 11:19


ye betul tu CAHAYA82... Semoga bahagia selalu hendaknya...
Jangan mudah terpedaya dengan kata-kata manis , seorang lelaki... handsome tak mengapa... :oops: U bagi free pun i tak nak.... :lol: sian kat u???? sebenoqnyerlah... # tak rela diri dinoda.... :D
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 07-09-05 14:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 07-09-05 12:21


PASRAH DENGAN KETENTUAN ALLAH. JODOH DI TANGANNYA. APA YANG DITETEPKANNYA ITULAH YANG TERBAIK UNTUK KITA.
BUAT SOLAT ISTIKHARAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-09-05 12:26


Assalamualaikum...

sabar dan yakin dengan janji2 Allah...setiap zarah yang berlaku dalam kehidupan kita...akan ada hikmahnyer...kalau hati dah terluka...ubatilah dengan mendampingiNya.....akan terubatlah semuanya...itulah penawar yang paling berharga...:)

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 14:10


emm..
tu pasal jangan bercinta cintun sangat sebelum kahwin...
masa pertunangan ni kan masa untuk kita saling kenal mengenali pasangan..
memang ada risiko untuk putus pun...
sebab itulah ada maksud hadis mengatakan rahsiakan pertunangan, tapi heboh-hebohkanlah perkahwinan...

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-05 14:26


betul, kalau tunang tu kecik2 saja dahla.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-05 09:31


:lol: :roll:

istighfar banyak-banyak...mungkin ada hikmah tersembunyi.Allah ada agenda tersendiri..
Putus tunang ok lagi daripada putus kaki :roll:

Tapi jangan terputus ikatan dengan Tuhan..


:-P :-D :-D 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 10:32


Assalammualaikum wr wb
redha dan bykkan bersabar :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-09-05 13:11


assalamualaikum...

banyakkan bersabar...setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya
ajal dan jodoh dah ditentukan olehNya....kalau putus tunang tak ada jodoh lah tu... :-)
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 08-09-05 13:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 13:28


TUNANG tak JADI , PUTUS TUNANG..

apa perlu dibuat kala berlaku pada anta/enti semua??????????????

kalau ana redha sajalah...dah bukan jodoh...

pasti ada hikmahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

zuera_fadz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.10.2004
Ahli No: 11933
Posting: 64
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-09-05 16:55


bersabarlah mungkin dah tak ada jodoh....
tapi baru putus tunang saja.... it's ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuera_fadzProfil   Hantar PM kepada zuera_fadz   Pergi ke zuera_fadz's Website   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:40


didik diri berlapang dada dengan dpandu iman....

"oh...Tuhan jangan biarkn ku sendiri,
tumbuhkanlh yang patah, gantiknlah yang hilang...
agar bisa berbahgia d dunia dan akhirat...padaMU TUHAN MOHON SEGALANYA"

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:51


patah tumbuh, hilang berganti.....
tak ada jodoh lah tu....
maybe ada hikmahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142044 saat. Lajunya....