Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 11 jam, 8 minit yang lalu
wadud: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: betulke tak boleh sama????


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» betulke tak boleh sama????

Please Mendaftar To Post


Oleh betulke tak boleh sama????

cikacung
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.05.2005
Ahli No: 16419
Posting: 23
Dari: changloon

Kedah  


posticon Posting pada: 14-08-05 21:08


assalamualaikum...
saya ada satu kemusykilan,betulke kalau nak couple/kahwin kena cari pasangan yang tak boleh sama kedudukan dalam keluarga?contohnya,jika anak bongsu kena cari pasangan yang sulung/kedua dan sebaliknya....tak bioleh bongsu dengan bongsu,sulung dengan sulung...kenapa ye??bagila pandangan anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikacungProfil   Hantar PM kepada cikacung   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 21:14


assalamualaikum wbt...

ana pun tak tahu..sama juga mengenai sharifah kena kahwin dengan keturunan syed and so on..entahla...tapi pada pendapat ana..sekiranya ia termaktub dalam al-quran..we have to follow..kalau tak dinyatakan dalam al-quran wallahu'alam..ana tak berapa reti sangat..sebab ana pun tak tahu...tapi bagi pendapat ana lah kan..tak semestinya bongsu kena kahwin dengan bongsu..and no such thing tentang kedudukan..rasanyalah..

maafkan ana..kalau ana tersilap..ana ni hanyalah insan yang kuno disisiNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 21:14


Waalaikumussalam


tanpa niat untuk meremehkan sesiapa..

kalau kalau dalam Al Quran dan Sunnah tak menyebutnya , tak payah lah ikut dan jangan lah amalkannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 00:18


aa tak ada nas dalam quran pun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 15-08-05 00:24


siapa lah yang pandai2 buat hukum sendiri ni?... jodoh tak mengenal taraf hidup, harta, rupa dan keturunan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 00:29


salam,

"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." (al-Hujuurat: 13)

manusia yang paling tinggi darjatnya di sisi Allah adalah golongan yang bertaqwa. nak cari pasangan, carilah mereka yang mempunyai ciri-ciri taqwa.

p/s: agree with zulman

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 00:32


> assalamualaikum wbt...
>
> emm...
> kalau dah jodoh, terimalah dengan hati yang t`buka...
> semoga b`bahagia selalu...
> amin..........
> .................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 03:34


Hehe.. orang-orang tua suka buat peraturan begitu.. kalau difikir, bongsu kahwin bongsu, ada yang tak serasi.. ye lah, kalau 2 2 anak manja, kan parah?..

apa-apa pun.. itu semua bergantung pada individulah.. ada saja sulung + sulung, bahagia saja rumah tangga ;)

p/s : Sesungguhnya semua yang berlaku pasti ada hikmahnya..

WaLLahua'LaM

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

Nuratiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17477
Posting: 121
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 05:04


Hm...ana rasa tak ada lah sampai macam tu.... ana pernah tanya perkara ni pada mak ana...dan katanya tak semestinya bongsu kena kahwin dengan sulung dan sebaliknya...cuma kalau kita tengok, kombinasinya macam kena dan serasi saja...contohnya anak sulung lebih bertanggungjawab dalam banyak hal kerana mereka dididik menjadi ketua pada adik-adik dan bongsu pula lazimnya agak manja, ada sikit keras kepala dan yang sewaktu dengannya...jadi kalau bongsu lawan dengan sulung,pasangannya agak padan sebab sifat positif dan negatif kedua-dua sulung dan bongsu ni banyak membantu antara satu sama lain.....tapi ini cuma teori dan secara logiknya saja lah.....bukan mesti macam tu, kekadang kombinasi sulung dengan sulung lebih menjadi dan serasi...apapun terpulang pada pasangan tu sendiri untuk saling compromise dalam membina sesebuah hubungan....WALLAHUA'LAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuratiqProfil   Hantar PM kepada Nuratiq   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 03:23


2 2 bongsu??..
errrr......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-08-05 08:14


ye ke???...tak pernah dengar pun....ada nas ke yang kata macam itu??

ikutkan sangat kate2 orang dulu-dulu atau kate2 adat....banyak yang mengarut saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 09:03


xpernah dengarpun..
tapi memang ada cara untuk kita mengetahui kesesuaian pasangan kita itu...
melalui nama,kedudukan dalam family dan tarikh lahir..
kesesuaian tu tak bermaksud ada jodoh
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-05 09:23


ada juga dengar macam tu...
tapi itu ada alasannya yang trsendiri...
kalau anak sulung ni, perangainya lebih kepada pemimpin...
yang bongsu pula manja...
jadi serasi lah...
bagi mereka ygb ada adik beradik ramai mungkin peraSAN agaknya yang abang/AKAK sulung rapat dengan adik bongsu...
ini hanya pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

mastermind03
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17770
Posting: 58
Dari: Di bawah lembayung RAHMAT ILAHI

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-05 12:48


kalau ikut pada nas, memang tak pernah wujud pun persoalan tu...
mmang tak logik juga kalau nak kata tak boleh bersama...
kalau dah jodohnya...ikut saja lah...
tapi mungkin RISIKO saja yang bakal kita hadapi...
seorang manje...seorang kuat mengadu ( si bongsu lah biasanya), tak pun seorang suka memerintah, yang seorang lagi tak suka diperintah (yang sulong kebiasaannya)
tapi bila ada keserasiaan..semua tu boleh ditangani...
tak kan lah sebelum buat apa-apa ikatan nak tanya soalan begini...
"awak anak ke berapa? kalau anak bongsu, tak boleh lah kita kahwin...sebab saya pun anak bongsu...nanti susah hidup..." atau sebaliknya...
apapon...ini pandangan saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mastermind03Profil   Hantar PM kepada mastermind03   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-05 12:52


jodoh ditangan Allah...kita tak berhak mempertikaikannya....dah Allah yang menetapkannya,pasti ada kebaikannya juga...terimalah seadanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-08-05 13:01


**************************
JODOH tak MENGENAL SUSUNAN
DALAM KELUARGA!!!!
Kalau dah jodoh tu tak kemana!!!

*************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 13:11


Pada 14-08-05 21:14 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt...

ana pun tak tahu..sama juga mengenai sharifah kena kahwin dengan keturunan syed and so on..entahla...tapi pada pendapat ana..sekiranya ia termaktub dalam al-quran..we have to follow..kalau tak dinyatakan dalam al-quran wallahu'alam..ana tak berapa reti sangat..sebab ana pun tak tahu...tapi bagi pendapat ana lah kan..tak semestinya bongsu kena kahwin dengan bongsu..and no such thing tentang kedudukan..rasanyalah..

maafkan ana..kalau ana tersilap..ana ni hanyalah insan yang kuno disisiNya


Minta maaf jika apa saya nak kata ni agak sensitif bagi sesetangah pihak terutama yang berketurunan Syed ni ... memang saya pnh dengar tentang sesetangah keluarga syed meletakkan yang sharifah mereka kena kawin dengan syed konon nak jaga keturunan yang dikatakan susur galurnya dari Rasulullah S.A.W .. kira ahlul bait lah tu ... tapi dalam Islam adakah diletakkan sebegitu ??? Mengapa tidak asalkan orang itu beriman dan bertaqwa maka boleh saja dikahwinkan tak kira dari keturunan mana pun .. bukankah takabbur namanya andai terlalu bangga dengan keturunan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 20:58


hapa punya topik dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

su_maiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17420
Posting: 33

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-08-05 22:56


mm..pernah jgak dengar orang kata begitu...tapi,jangan lah pecaya sangat..jodoh pertemuan tu di tangan Allah...tak kesah lah, anak sulong dengan sulong ke...bongsu dengan bongsu ke...kalau dah jpdoh..tak ke mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For su_maiyyahProfil   Hantar PM kepada su_maiyyah   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-05 23:01


parents saya duaa2 anak kedua.. okies saja..
jodoh pertemuan Allah yang tentukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 00:48


alahhh...xheran pun...janji saling mencintai kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 09:16


jodoh...
kita tunggu dan lihat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 10:36


em....pada pendapat ana xsemestinye betul..
kalau betul pun sebab kebetulan...
paham2 saja lah orang tua2 kan suka cakap cam2..



----------------------------
~setiap masalah ada penyelasaiannya~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 15:19


ada juga saya dengar macam 2....
entah...tak tau nak komen..
semuanya allah dah tentukan.. so, terserah sajalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-06 18:15


entahlah ana...ana tak pasti pulak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 16-03-06 19:15


pernh juga dengar orang kata tentang hal ni...tak tahu la betul ke tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-06 20:48


ngarut saja kepercayaan macam tu...tak kira la bongsu ke sulung....

jodoh tetap ditangan Allah taala ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-06 20:49


tak patut ada topik yang sebegini,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141034 saat. Lajunya....