Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: siapa minat Harry Potter


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» siapa minat Harry Potter

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa minat Harry Potter

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 01:02


siapa kat portal ukhwah ini yang minat buku dan filem harry potter?
boleh tahu apesal minat kat harry potter? :-D






_________________________________
praise to you
just for you.....ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 01:20


salam,

nak kata minat betul tu tak ada lah. nevertheless, ana dah habis baca semua buku HP, termasuk yang bebaru ni.

lebih seronok baca cerita HP, sebab lebih relaks.. lagi pun ana tak minat novel-novel cinta & yang terlalu serius.

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 01:55


minat sangat.....
suka sangat.....
i love Harry potter....
tapi tak baca lagi cerita yang terbaru ni...siapa yang dah baca,citerlah sikit...tak sempat lah sebab busy sangat...
i love this story even dia merepek2 sikit tapi lagi bagus sebab boleh tingkatkan imagination kita daripada kita baca citer2 yang merepek pasal cinta or romance or s/thing like that....
i miss harry potter so much...

p/s:jangan sampai lupakan baca Quran bila baca buku lain...
ingatan untuk diri sendiri dan rakan2 ukhwwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 01:59


suka ceritanya saja... orangnye???

baik suka kat aweks sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 01-08-05 02:34


saya pun minat harry potter.very interesting..tapi yang paling best tetapi 'sorcerer stone'


-----------------
Lantas kini ..salahkah untuk aku mengidami pewaris Rasulullah?


Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 03:00


saya! saya! :-D

kenapa minat ek? storyline yang menarik, nilai2 murni (dan tak murni pun), mysterious cases, ada magic, suspense, thriller, ada kisah persahabatan, kekeluargaan, keganasan, setiakawan, permusuhan, percintaan, kelakar, dan lain lain lagi lah...

lagi satu, baca sebab nak improve vocabulary.... ;-) jadi apa kata kita semua baca buku2 cerita harry potter.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 01-08-05 06:04


Sekom, ana minat sangat buku HP :-D Tapi buku yang terbaru blm baca lagi.....mahal tak kalau nak beli? Lama tak keluar, tu lah yang tak tau harganye :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 06:26


RM 90 lebih

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 06:37


saya pun minat Harry Potter, tapi paling best bagi saya HP & Goblet of Fire. Buku baru HP & Half Blood Prince sedih sangat. Karekter yang jadi tonggak dan semangat kat Harry mati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-08-05 08:12


Pada 01-08-05 06:26 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

RM 90 lebih


assalamualaikum..
Kenapa lebih Rm90..???cepatnya naik?saya beli hari tu HP and the Goblet of Fire dalam Rm40 lebih jerrrrrr
biaq betuiii
wsm

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 08:37


uih, tak sangke ramai yang minat harry potter ye. buku dia memang best tapi cerita dia lagi best. dengar beritelah yang harry potter and the goblet of fire(filem) nak keluar tak lama lagi. november ni agaknya. tapi tak tahu lah dah confirm ke belum. yang saya dengar ni kat U.ok. saya dah tengok sikit dia punya sedutan filem.
tapi dalam banyak-banyak filem dia saya suka harry potter and the chamber of secret.best. :-D


_______________________________
praise to you
just for you.....ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-08-05 09:08


yap...untuk filem akan datang..kata winslet 'titanic' disunting untuk menjadi ahli sihir dalam cerita tu.....harry pun dah remaja..ada sikit kisah cinta diselitkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 09:42


betul memang RM 90 lebih... nak murah, boleh beli di Koperasi Kedai Buku UM..RM 80 lebih..huhu

ps: saya tak beli, pinjam orang saja..eheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-05 18:17


saya pun tak ketinggalan amat meminati siri buku Harry Potter ni...ceritanya penuh dengan imaginasi yang menarik dan tidak lah keterlaluan sangat..,,semua golongan boleh baca cerita ni...saya memiliki kesemua koleksi HP kecuali yang terbaru belum beli lagi..dah booking..hari tu kat Popular Bookstore tapi belum ambil lagi bukunya.....

Pada pendapat saya, kena baca cerita dulu baru boleh tengok movienya...kalau disebaliknya tak thrill dan tak best sangat...nanti tak paham cerita...sebab kadang-kadang yang telah difilemkan itu tak dimasukkan sepenuh cerita asal dari buku...so..bagi sesiapa yang dah baca bukunya dulu akan tau lah..part mana dia tak masukkan..dan boleh nilai best ke tak movie tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 00:34


Pada 01-08-05 08:12 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!



assalamualaikum..
Kenapa lebih Rm90..???cepatnya naik?saya beli hari tu HP and the Goblet of Fire dalam Rm40 lebih jerrrrrr
biaq betuiii
wsm


yela awak beli paperback edition kan? yang ni mahal sebab hard cover edition. kalau nak HP & HBP ni murah, tunggu lah edisi paperback dia ok?


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

nieha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.11.2004
Ahli No: 12531
Posting: 61
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 20-08-05 16:04


saya pun minat harry porter.ceritanya bersih dari adegan yang tak elok.banyak bermain dengan imiginasi.kagum betul dengan imiginasi creator cerita ini,jk rowling.

Bookmark and Share

    


  Member Information For niehaProfil   Hantar PM kepada nieha   Pergi ke nieha's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-05 21:52


Ana pun suka cerita Harry Potter..tak tau sebab apa...mungkin sebab ana tak suka novel jiwang2 agaknya..hanya fantasi semata2..rasa nak muntah pun ada.. hehe

Harry Potter memang best...Goblet on fire..ana suka yang tu..tapi yang terbaru..ana belum beli lagi...sebab ana pergi popular hari tu mahal sangat..tak ada duit lagi...cd2 yang dulu-dulu ana still simpan...

Satu lagi novel Ramlee Awang Murshid...hehe..dua2 ni buat ana tak tidur malam lah...hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 22:05


eiii...harry potter???
ana suka gler...!
semua buku dan filem HP ana dah baca dan tengok..
xsabar nak tunggu cerita baru keluar...-D



-----------------------------------
~setiap masalah ada jalan penyelesaian~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 02-09-05 23:33


Ana lebih suka baca buku dia daripada tengok filem...
Buku lebih detail...macam kata yuiummi...setuju2
betul ke paperback RM40? boleh lah beli

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 22:27


ada berita terbaru pasal harry potter, cerita yang ke-4,harry potter and the goblet of fire akan ditayangkan pada 18 november ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 22:32


tapi yang saya dengar ini kat United kingdomlah. kat malaysia tak tahu pulak. same agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

tetikus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18733
Posting: 45
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-05 21:50


saya tak minattt

Bookmark and Share

    


  Member Information For tetikusProfil   Hantar PM kepada tetikus   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 21-09-05 22:57


Tak minat buku tapi minat filem hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

azmir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11296
Posting: 33
Dari: already transfer to malaysia,my hometown

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 18:59


minat juga......

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmirProfil   Hantar PM kepada azmir   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 26-09-05 19:03


ramainya suka harry potter.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:33


Pada 01-08-05 01:55 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

minat sangat.....
suka sangat.....
i love Harry potter....
tapi tak baca lagi cerita yang terbaru ni...siapa yang dah baca,ceritalah sikit...tak sempat lah sebab busy sangat...
i love this story even dia merepek2 sikit tapi lagi bagus sebab boleh tingkatkan imagination kita daripada kita baca cerita-cerita yang merepek pasal cinta or romance or s/thing like that....
i miss harry potter so much...

p/s:jangan sampai lupakan baca Quran bila baca buku lain...
ingatan untuk diri sendiri dan rakan2 ukhwwah...


Assalamualaikum...
minat lah jugak..
kira ok lah berbanding buku jiwabng mmelayu...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azmir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11296
Posting: 33
Dari: already transfer to malaysia,my hometown

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 17:08


huhhuh sapa yang tak tengok goblet of fire memang rugi gila lah sebab bst tengok hermoine granger cun gila time pergi dinner.....tap darah harry benggong itu dah kena ambil sebab nak bagi bdan immortal kat voldemort....huhuhuhhuu tap berbaloi gila pergi triwizaed sebab last2 nant mati katak saja kat kubur si tom riddler itu...apa punya wakil sekolah dah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmirProfil   Hantar PM kepada azmir   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 17:14


Assalamualaikum..

ana minat sesangat cerita Harry Potter...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 18:52


ana pun minat juga..
jalan cerita fantasi..lain dari yang lain..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 19-11-05 20:40


wahai remaja muslim sekelian, mari kita membaca artikel ni seketika...

Who's Harry Potter?
Umm Rashid




In a perfect world, the perfect child would ask: Harry Potter, who?
But the imperfection of the world we live in and the enormous power it exercises over our minds and our lives is manifest in the carefully orchestrated 'Pottermania' that takes hold of our children in perfect sync with each release of a new Harry Potter book or movie.

Milling crowds outside movie theatres and stampedes at book releases, merchandise and memorabilia bearing the Potter brand in every child's list of must-haves, an estimated 200 million copies sold in 200 countries, translated into 55 languages, all this hysteria over a children's book? Just who is Harry Potter?

For all practical purposes, Harry Potter is a fictional character in a series of children's books written by a struggling British single mum, Joanne ok Rowling; who apparently wrote the first Potter book sitting for hours in a cafi because her apartment didn't have enough heating.

Dig a little deeper and you discover that the series is about a young orphan called Harry Potter whose parents were killed when he was a tot, by a wicked wizard named Voldemort aka "You-know-Who" aka "He-who-must-not be-named". Voldemort's attempt to kill Harry backfired and Harry was left with a lightening shaped scar on his forehead as a reminder of that fight.

Next, Harry is sent to live with his hopelessly non-magical relatives called Muggles, for the next 10 years; where his Uncle, Aunt and spoiled cousin devote their lives to making him miserable and horrors, even try to prevent him from knowing he's actually a wizard.

At age 11, a letter suddenly arrives from a magic boarding school called Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry which apparently tells Harry that he's a famous fellow in the witching world and invites him to live up to his fame, by joining the school and preparing for the final encounter with the wicked Lord Voldemort.

Each subsequent book details one school year in the life of Harry, the usual growing up pains, encounters with his admirers and enemies, and of course, the ever-present ever-menacing You-Know-Who.

Fair enough. Enid Blyton crossed with magic realism. Sounds interesting, most people say, and lead their little unsuspecting kids by the hand to make friends with Harry. Parents and children gleefully enter his world in darkened movie theatres or invite him home with each fat book from the series, smiling in parental joy as their kids spend hours poring over them, ahem, my kid's reading.

Scratch a little deeper and you'll see something that perhaps wasn't meant to be seen. That Harry is not the innocent little nerdy friend you first thought him to be. He's telling your kids things you don't want them to hear, teaching them things you don't want them to learn, albeit in inaudible whispers and untraceable actions.

What else did you expect, he's magick don't you know?

Harry's teaching them magick is cool
In Islaam, both the practice and learning of magic is classified as kufr or disbelief. Magic involves shirk in an aspect of Islaamic Monotheism called Tawheed al Asmaa-was Sifaat, Maintaining the Unity of Allaah's Names and Attributes; because by virtue of practicing magic, mere mortals seek to assume certain charachteristics which belong to Allaah alone.

The Qur'aan relates a story of Haarut and Maarut, two angels who were sent to Babylon among a people who practiced a form of magic that caused differences between spouses. The two angels explicitly said that they had been sent as a trial for the people and warned them not to commit disbelief by learning sorcery and its principles; but the people did not pay heed to them

According to Islaamic law, the penalty for a person who practices magic, who does not repent and give it up, is death. The law is based on the hadeeth reported by Jundub ibn Ka'ab: The Prophet said: The prescribed punishment for the magician is that he be executed by the sword.

This hadeeth, although classified dah'eef or weak in its chain of transmission has been upgraded to the level of hasan or relatively authentic due to the supporting evidence. Three of the four leading Imaams  Ahmad, Abu Haneefah and Maalik  gave rulings according to it. Imaam Ash-Shaafiee ruled that magicians should be killed only if his magic feats reached the level of kufr.

Interestingly, the Torah and Bible also have similar rulings on magicians: A man or woman who is a medium or a wizard shall be put to death; they shall be stoned with stones, their blood shall be put upon them.

There shall not be found among you anyone who... practices witchcraft, or a soothsayer, or one who interprets omens, or a sorcerer, or one who conjures spells, or a medium, or a spiritist, or one who calls up the dead. For all who do these things are an abomination to the Lord...

Harry's playing with their psyche
In Arabic, the term sihr means something caused by hidden or subtle forces; it may be used to mean magic and a magician/soothsayer is called a saahir. Children have an inbuilt fear of the unknown, a child who refuses to go into a darkened room alone because of "things that go bump in the dark" is testifying to that innate fear.
Psychologists believe that this fear of the unknown may sometimes be an inbuilt, natural defense mechanism that guards a child's psyche from harmful stimuli. If something seems forbiddingly foreign , a child will normally want out of the situation.

However, in the name of "fantasy" and "stimulating a child's imagination", Harry is encouraging children to feel at home in a completely alien environment. Normally scary witches and monsters, become "human", almost lovable protagonists; while ordinary non-magical people metamorphose into the hated Muggles.

The presence of parents who are accompanying children into darkened movie halls which feature Harry's latest adentures as surely as mice following the Pied Piper; is lulling children into a false sense of security. Surely they're safe in there, after all their parents are there with them. What you're seeing here is Harry's magick at work: blurring the lines between good and evil, between normal and paranormal.

Harry's interfering with submission
Muslims are people, whose very name implicitly implies that they have submitted their Selves and personal desires to the Will of their Creator and the example of His Prophet.
While Islaam recognizes the reality behind some manifestations of magic, it explicitly forbids indulgence in such practices and teaches Muslims to seek refuge from them.

In a Saheeh hadeeth, The Prophet taught Muslims to seek refuge from magic and the one who practises it by reading 2 verses from the Qura'aan called the Mu'awidhatyn - the two which help in seeking refuge. These two verses are Surah Al Falaq and Surah An Naas whose revealation was reported by the angel Jibreel when the Prophet himself came under the evil effect of magic wrought by a Jewish magician called La'bid bin Aasim.

The Qur'aan says (of people who indulge in magic): They follow what the devils related concerning Sulaymaan's kingdom, but it was not Sulaymaan who disbelieved, it was the devils who disbelieved by teaching the people magic and that which was revealed to the angels Haaroot and Maaroot in Babylon.
Although the two would not teach anyone anything until after they had warned them saying: Verily, we are only a test and a trial, so do not commit disbelief.
But the people went ahead and learned from the two of them what would cause the separation of a man from his wife. However, they could not harm anyone with it except by Allaah's permission.
They (in fact) learned what would only harm their own souls and not benefit them. Verily they knew that whoever purchases it would have no share in the Hereafter. Evil indeed was the price for which they sold their own souls if only they knew."


When children delight in their new friend Harry and his fantastic world, when they take every word he says as gospel truth, when they aspire to be like him or one of his gang, they are in fact desensitizing themselves to Allaah's clear-cut injunctions.

Harry's teaching them "moral relativism"
Harry's teaching them concepts about God which are the complete anti-thesis of Islaam. He's insinuating that "God" is an entity whose help is sought with the help of intricate rituals and obscure spells -- not through submitting one's will to Him and obedience to His Message. Harry's teaching them to ignore Allaah's Attributes as revealed in His Book, and is insidiously urging them to follow their own desires to see where they lead.

Harry's teaches them "moral relativism" or in kidspeak, how it's okay to lie or be bad and get away with it."

An example, an excerpt from a Harry Potter Special magazine featuring interviews with actors Daniel Radcliffe (Harry), Rupert Grint (Ron), Tom Felton (Draco) and Harry Melling (Dudley):

Your favorite word in the Harry Potter books?

Daniel: "I like the word--it's very bad to say this--but I like the word Voldemort."

Do you prefer to play a bad or good character?

Tom: "Bad. It's more fun because it is different.

What magical power would you want to have?
Tom: "Invisibility. So I could sneak around and go places I shouldn't."

Did you find it hard torturing Harry?
Harry M: "No. I found it quite fun, actually."

According to a review of the latest Harry Potter movie, The Prisoner of Azkaban Harry's character acquires a "dark" edge as he plays out adolescent angst as a "confused and cynical" 13-year old. Among other "treats" featured in the movie, Harry breaks a golden magick rule and turns his hated Muggles aunt into a Hot-air balloon, fights ghostly death guards called Dementors, watches his pet rat metamorphose into a real buck-toothed boy. For good measure, there's also something called a "hippogriff" which is a cross between a horse and an eagle, yodeling toads, a talking opera singer's painting and gross jokes about "playing with one's wand" .

While this may be enough for reviewers to sing paens to Rowling's "dazzling imagination" and "the stuff that dreams are made of", it sounds like a nightmare gone excruciatingly wrong to me.

Is this the kind of stuff you want your child to read and see???
As a Muslim parent who is answerable to Allaah for the spiritual, physical and mental well-being of my children, I have made the decision not to bring Harry home; not to introduce them to him or his mixed up world. What about you? Wouldn't you like to hear your kids ask: Harry Potter, who?

www.islamicawakening.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

huda_wafana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17784
Posting: 144
Dari: port dickson

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 20:47


harry potter the best!!!!! saya minat jugak dekat harry potter punya filem ini...tengah tunggu filem terbarunyer....tapi tak lah peminat tak ingat dunie....tak bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For huda_wafanaProfil   Hantar PM kepada huda_wafana   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 07:38


assalamualaikum..
dalam HP and the half blood prince (buku yang latest ini) boleh sesiapa tolong bagitahu saya sapa tonggak utama cerita yang mati ini? tahun ni saya spm, so memang terbatas lah usaha saya pasal harry potter ni.please (",)
dgr2nye dalam movie goblet of fire, banyak juga plot yang dicancel, macam dobby..betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 00:15


Hahaha.. saya tau siapa yang mati... professor Albus Dumbeldore...
hehehe... sedih thingy...

p/s
tak apa baca/tengok as long as kita tak terpengaruh dengan ceritanya... janganlah buat Islam seolah-olah menyusahkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-12-05 09:10


minat.... best giller, hari potter tak kena layan budak cina tu... ke, ke, ke..... emma pulak tak kena layan harry potter... Tapi, best juga at least emma boleh pergi menari dengan prince hendsome itu... Harry potter cuma pergi majlis tari menari dengan budak india...ha..ha..ha... tak sesuai begitu...second hand! ambil saja la, mana tau boleh masak curry asam pedas!!!! huh..hu... :lol: :lol: :lol:

Best giller Harry Potter and the goblet of fire!!!!
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 02-12-05 09:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

alKauthar
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2004
Ahli No: 12163
Posting: 14
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-12-05 21:11


saya pun suka juga!
saya pun gila juga...tapi brpade2 la...
semua buku dia saya dah baca...trmsk yang baru-baru ni...
tapi...saya tak beli...saya pinjam kawan nya...dia pun gila HP juga...
cerita dia pun saya tengok...tapi tak tengok kat cinema...tak pernah pergi cinema...
biasa pnjm cd kawan...tak pun tunggu tayang kat hbo...
jimat.....duit!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKautharProfil   Hantar PM kepada alKauthar   Pergi ke alKauthar's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 04-12-05 01:08


assalamualaikum..
tak sangka ramai yang minat HP...
cerita dia memang best...helps a lot with my vocabulary
filem dia biasa la...tak detail macam buku...but still fun and thrill to watch...
anyway kalau sapa2 yang tau HP paperback edition dah ada dipasaran tlaong bagitau ye...tak mampu la nak beli yang hardcover...
in the mean time enjoy the latest film of HP ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 02:18


huhu..
dumbledore mati ek..isk2...banyak twist la cerita ni
overall, baca buku lgik best daripada movi, pada saya lah...

tak mengapa, saya tunggu pinjam kat library saja lah... ;-)


-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 01:25


siapa dah tengok yang terbarunyer movie?
harry potter and the goblet of fire....

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

sapphire
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24206
Posting: 28
Dari: United Kingdom

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 06:52


Dobby sangat comel...!!!! Dobby dalam the chamber of secrets tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sapphireProfil   Hantar PM kepada sapphire   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:54


saya pun minat jugak,dah tengok dah semua movie hp.Tapi lagi best baca bukunya...!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:55


Best dak cerita-cerita dia.....orang yang suka kan fantasy suka la cerita macam ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 11:16


dah berapa kali saya tengok cerita tu....
sampai sekarang tak paham2 juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:57


HARRY PORTER???
entah lah..tak ada MASA NAK TENGOK..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 13:50


Pada 18-04-06 12:57 , ubaidillah posting:

!!! QUOTE !!!

HARRY PORTER???
entah lah..tak ada MASA NAK TENGOK..



abistu ubai ada masa tengok cerita apa? :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 14:41


********************
saya2!!
saya memang suka!!
tapi suka timung susu lagi la...:di
yang paling best yang 1st episode la..
sebab harry masih budk2 lagi..
comel2 lagi..
dah besar pun comel juga..:di
tapi harry potter bakal berakhir ..
uhuhu:(

************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 14:43


Pada 18-04-06 14:41 , tudung_kelabu posting:

!!! QUOTE !!!

********************
saya2!!
saya memang suka!!
tapi suka timung susu lagi la...:di
yang paling best yang 1st episode la..
sebab harry masih budk2 lagi..
comel2 lagi..
dah besar pun comel juga..:di
tapi harry potter bakal berakhir ..
uhuhu:(

************************



sabar lah...
saya paham perasaan awak..
setiap bermula pasti berakhir...hik2

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 22:06


Err, buat pengetahuan sahabat2 yang minat Harry Potter and masih belum memiliki buku HP & the Half Blood prince, harga buku tu dah turun dari RM99.90 kepada 69.60 and the latest kat Popular RM 39.99 sen. Beli jangan tak beli!


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 22:07


dah tengok semua cerita dia best juga then saya ada buku nya juga
wakakak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 22:10


suka...bestttttt!
tapi, tak pernah pun beli buku nya, mahal sangat. mmbazir saja..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 22:22


pergh.. maniac habes..
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

NurulJannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4136
Posting: 62
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 11:03


Assalamualaikum, saya pun minat siri Harry Potter. Dapat baca pun kat library kat U dulu. Berejam habis masa menelaah buku itu. Tapi pun sampai buku 4 sajalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJannahProfil   Hantar PM kepada NurulJannah   Quote dan BalasQuote

MecKey
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2006
Ahli No: 24552
Posting: 6
Dari: Senai, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 11:10


Hehe.. dalam komputer ana ada simpan buku harry potter dalam bentuk *pdf acrobat reader.. sampai 6 siries caripada Sorcerer's Stone hingga ke The Half Blood Prince... Kalau nak PM la ana. Ana boeh bagi free saja.. buat apa buang duit beli dalam bentuk material? Add contact by Yahoo MEssenger -> mekir87 . Ana pun baca tak habis lagi.. Just baca pakai Pocket PC time-time boring laa.

p/s: ada seorang ustaz tu ana jumpa dia kata buku harry potter tu adalah salah satu petanda kiamat sebab ia mengajar sihir kepada kanak-kanak.. Hmm.. entah betul ke idak tu saya tak tahulahh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MecKeyProfil   Hantar PM kepada MecKey   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 12:28


suka sangat cerita harry potter.. asal balik rumah mesti pasang CD harry potter... tak baca lagi buku terbaru... betul ke Dumbledore mati??

lebih suka baca daripada tengok movie... sebab kalau movie tak complete...

tengah merancang nak beli buku terbaru, tapi belum cukup duit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-06-06 12:41


lor, dumbeldore dah lama dah mati.. :roll:


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 12:49


Pada 12-06-06 12:41 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

lor, dumbeldore dah lama dah mati.. :roll:



tak faham... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 13:14


boleh tahan la cerita tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Syafiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4132
Posting: 50
Dari: Bangi

Perak  


posticon Posting pada: 07-07-06 23:05


Assalamualaikum,

Saya pun minat jugak baca cerita Harry Potter. sekarang saya baru baca buku 1-4 dan jugak buku half blood prince. Order of pheonix tak baca lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyafiyahProfil   Hantar PM kepada Syafiyah   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 08-07-06 02:04


saya pun minat HP...
saya dah baca sampai half blood prince....

ramai yang mati..dumbeldore...giant spider yang baik dengan hagrid tu...nama dia dah lupa lah...lepas itu snape memang selama ni dia pengikut setia Voldermort!kejam2!lepas itu draco malfoy pun dah join jadi death eaters!
huhu...memang sedih lah...

tapi yang paling sedih nanti harry potter akan mati...buku terakhir HP akan berada di pasaran awal tahun depan...so tunggggu!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

zaeimah_mahadzir
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2006
Ahli No: 25115
Posting: 2
Dari: kuching sarawak

malaysia  


posticon Posting pada: 08-07-06 16:45


Harry Potter memang best but harganya.....hmmmmmm boleh lah tahan!tapi,kalau majoriti kat malaysia ini minat HP,terkuang-kuit beli barang2 HP,boleh jadi pokai lah beb!bagi orang2 seni lukis ke apa ke digalakkan tengok cerita or beli bukunya, boleh lah berimaginasi......minda pun terbuka......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaeimah_mahadzirProfil   Hantar PM kepada zaeimah_mahadzir   Quote dan BalasQuote

ynax
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.06.2006
Ahli No: 24695
Posting: 32
Dari: somewhere

malaysia  


posticon Posting pada: 08-07-06 21:26


ana pun ada semua buku dia kecuali half blood prince. mahal sangatlah. insyallah, akhir tahun ni sempat agaknya. ni tengah kumpul duitla ni.tapi selalu tak cukup.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ynaxProfil   Hantar PM kepada ynax   Quote dan BalasQuote

dya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22768
Posting: 27
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 21:32


ana minat sangat kat pelakon dia.cute sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For dyaProfil   Hantar PM kepada dya   Quote dan BalasQuote

dya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22768
Posting: 27
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 21:34


ana ada jugak buku dia.cuma satu lagi yang ana belum beli.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dyaProfil   Hantar PM kepada dya   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 08-07-06 23:59


Sapa minat haryy?
sapa minat potter?
sapa minat haryy poter?

sapa itu harry pottter?
:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161321 saat. Lajunya....