Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 19 jam, 56 minit yang lalu
dentistinhouston: 21 jam, 52 minit yang lalu
ezequielvince: 23 jam, 13 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: khasiat asam jawa.


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» khasiat asam jawa.

Please Mendaftar To Post


Oleh khasiat asam jawa.

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-07-05 04:31


Tahukah anda bahawa asam jawa yang digunakan dalam menu masakan sehari-hari dapat membantu menjaga kulit wajah?

Caranya, ambil kuantiti asam jawa secukupnya dan bancuh dengan air masak. Oleskan pada wajah sehingga kering iaitu kira-kira 20-30 minit. Setelah kering, bolehlah dicuci. Sekiranya ada jerawat, letakkan asam jawa tebal sedikit. Insya-Allah jika diamalkan, kulit akan licin dan tidak berjerawat. Walau bagaimanapun, petua ini tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kering.
:-o :-o :-o :-o


-----------------
ya ALLAH..kurniakanlah aku cinta insan yang MenyintaiMU..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 06:35


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

bagus juga petua daripada ifti hanan ni...

ana ni sebenarnya suka minum air asam jawa. apa pulak khasiatnya ifti??? pokoknya yang masam2 ana memang suka:) kalau makan rojak... mesti letak asam jawa tak pun asam mangga...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 07:46


ASAM JAWA,
1. Makanan orang jawa
2.Bila drive ngantuk minum air asam jawa boleh segar smula
3.Buang Lemak
4.Awet muda( fakta yang belum konkrit)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 07:48


air asam jawa yang ana tau.. boleh ilangkan sakit tekak... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 08:53


Pada 31-07-05 07:46 , Subuhku posting:

!!! QUOTE !!!

ASAM JAWA,
1. Makanan orang jawa
2.Bila drive ngantuk minum air asam jawa boleh segar smula
3.Buang Lemak
4.Awet muda( fakta yang belum konkrit)


Pak imam....
Yang nombor (1) tu tak berapa tepat, sebab orang Melayu, Minang, Banjar... semua bangsa di bumi Malaysia ni guna asam jawa dalam masakan.

-- Berminat yang nombor 4 :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 03:49


Menarik juga petua ni. Ana suka juga minum air asam jawa.. ;-)


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:17


pernah buat masa muda2 dulu..
campur dengan bedak sejuk bagi pekat sikit...

petua sendirinya..
jangan marah kalau kulit muka rosak.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:38


Pada 02-08-05 17:17 , sukri96 posting:

!!! QUOTE !!!

pernah buat masa muda2 dulu..
campur dengan bedak sejuk bagi pekat sikit...

petua sendirinya..
jangan marah kalau kulit muka rosak.. :P


bahaya ini.
tak pasal2 menggelupas kulit muka..



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:50


so far kulit saya ini 'gebu' lagilah...
hahahahha...
ada kawan-kawan perempuan tanya saya pakai makeup apa??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-08-05 06:33


saya suka minum air asam jawa...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 17:41


kalau rasa pedih tekak atau batuk yang ringan tambahkan gula dan sedikit garam bersama jus asam jawa, selawat tiga kali...sure boleh baik nya...
1) jimatkan duit sebab tak habis duit untuk beli ubat batuk
2)air ni mengandungi khasiat semula jadi..


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T
[ Telah diedit oleh: emi pada 08-03-06 19:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 20:30


ha..boleh cuba ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 18:11


boleh try lah ni, taklah membazir beli ubat batuk...hihihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 18:26


erm bagus jugak petua ini..d samping tu, areyien pun suka minum air asam jawa..kadang-kadang bukan sebab sakit tekak, tapi saja2 nak minum sebab suka.. :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-11-08 22:17


Assalamualaikum
yang paling biasa saya dengar, air asam jawa lah yang dicari² orang apabila sakit tekak, terutama sekali penyanyi nasyid... :-D
yang lain, tak tahu pula..
hmm...maknanya, orang kulit kering tu yang tak ada jerawat lah kan?sebab orang yang berjerawat ni, jerawat tu terhasil daripada minyak di dalam muka kan...??? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 03-11-08 09:10


Assalamualaikum,

yang Abdullah tahu ada 2 lagi khasiat asam jawa-
a) Bila sakit tekak, bancuh air asam jawa dengan sedikit gula merah, insya Allah kurang gatal tekak
b) yang kedua bila demam, elok mandi dengan air yang dicampur asam jawa, untuk cepatkan demam kebah, especially kanak-kanak

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

fatin_tulip
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7654
Posting: 93
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 10:50


syok...boleh cuba semua ni...bagus juga tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin_tulipProfil   Hantar PM kepada fatin_tulip   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 11:11


asam jawa ubat untuk mereka yang sakit dan perit tekak.. selain tu,gula batu pun boleh juga merawat sakit tekak ni. ni yang ayah saya amalkan masa dia melatih student dulu.
selain ramuan dan pelengkap masakan,asam jawa pun boleh dimakan macam tu saja. buka kelongsong dia lepas itu colet dengan gula.. hurmm sedapnya.. :-D jangan ambil yang muda lagi sebab masih kelat..
kalau takmo ambik kat pokok,beli saja yang dah gaul sekali dengan gula.. masam dan manis bersatu,memang sedap..

p/s : kenapa bila kita makan benda masam,kekadang secara aotumatik mata kita berkelip..? ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117558 saat. Lajunya....