Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Ikut pilihan mak bapak...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Ikut pilihan mak bapak...

Please Mendaftar To Post


Oleh Ikut pilihan mak bapak...

ar_raze
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13042
Posting: 16
Dari: bahanj

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 00:52


apa pandangan anda mengenai, kalau jodoh kita dicarikan oleh mak bapak kita. bukan kita yang mencari..jom bincang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ar_razeProfil   Hantar PM kepada ar_raze   Pergi ke ar_raze's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 00:55


itu lebih bagus daripada berkepit sanasini tanpa ikatan yang sah...
bercinta selepas kahwin...kadangkala lebih bahagia dari bercinta dulu dan kemudiannya kawin...
tapi...tak salah kalau ada usaha nak mencari yang lebih baik mengikut kehendak kita...asalkan hubungan itu halal di sisi syarak...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 01:01


em..betul
tak salah carikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

Maisarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2803
Posting: 205
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 01:07


Salams...
Perkara yang sedang ana hadapi..... :|

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaisarahProfil   Hantar PM kepada Maisarah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 01:15


andai kata pilihan mak ayah mencukupi syarat2 yang ditetapkan dalam Islam tak salah rasanya kita ikut pilihan mereka.sebab selalunyer ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anak2nyer.fikirlah dulu baik dan buruknye.jika kita sudah mempunyai pilihan maka berterus-teranglah kepada mereka agar tidak timbul sbrg permasalahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

hazifselamat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6142
Posting: 28

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 02:33


assalamualaikum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifselamatProfil   Hantar PM kepada hazifselamat   Quote dan BalasQuote

hazifselamat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6142
Posting: 28

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 02:37


sebenrnyer, pada sayer, setiap manusia mempunyai persepsi yang berbeza, memang pada dasar nya bila mak bapak yang pilih, insyaAllah yang terbaik. tapi tak tau lah pulak kan pada individu yang ingin mengenal sendiri hati budi si pasanagnnyer secara persendirian bukan melalui dari keluarga. setiap apa yang di buat mesti ada baik buruk nya kan. sayer percaya jugak kalau jodoh yang di pilih oleh keluarga itu yang sepatutnyer adalah terbaik, sayer terima jugak. insya Allah. tapi kita kena percaya pada takdir yang Allah tetapkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifselamatProfil   Hantar PM kepada hazifselamat   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 02:38


ok jugak pilihan mak bapak ni...
saya setuju......
siapa setuju angkat tangan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 20-07-05 02:46


saya xkesah..tapi bukan buta2 saja terima..kena tengok kesesuaian.. tapi dalam family saya memang ada jugak aktiviti jodoh menjodohkan ni..untuk cousin2 saya yang sebelum ni.. tapi tak ada aa psgkan terus..just kenalkan..then kalau dah knl sendiri2 itu rs xsesuai..xpyh aa teruskan..

so rasanya ok saja..sebab kalau family/parents knalkan maksudnya mereka dah bersetuju dengan background keluarga etc..cuma nak tengok ada chemistry ke tak saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-07-05 02:55


assalamualaikum..

kalau bagi diri sakeenah sakeenah tak kisah kalau jodoh ibu bapa yang carikan tapi sakeenah kenalah kenal sedikit latar belakang laki tu...sakeenah yakin yang semua ibu bapa mahukan yang t'baik untuk anak2nya.namun segala2nya t'letak pada takdir Allah dan ingat janji Allah dalam alQuran yang perempuan baik hanya untuk llk yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 07:21


jika ianya menepati hukum syarak...tak salah Kalau terima...yang penting bakal pasangan tu kenalah dikenalpasti yang dia tu ada ilmu agama serta kefahaman yang baik sebagai bekalan alam rumahtangga nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 17:35


ops.. kalau kita cari sendiri pun ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 18:05


pilihan mak ayah,
kemudian pilihan Allah melalui istikharah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 19:16


bagaimana pula kalau pilihan isteri??????? (khas untuk lelaki yang sudah beristeri)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 20:27


macam zaman dulu-dulu kala ekkk


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 23:26


iman rasa ini semua bergantung pada keadaan jugak..
iman tak nafi kan selalu nya pilihan mak bapak ini adalah yang terbaik untuk kita.. tetapi kalau waktu itu kita ada pilihan sendiri tak adil pula pada pasangan kita.. apa-apa pun buat lah keputusan yang tepat dalam menentukan pasangan hidup kita kerana kita yang mengharungi nya nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-07-05 23:46


Mak ana setuju dengan pilihan hati ana... Harap sahabah dan sahabiah doakan ana dengan si dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-07-05 00:38


saya rs seronok juga kalau ikut pilihan family...slalunya pilihan mereka adalah yang terbaik..demi anak2..kalau kena dengan apa yang kita suka..lagi best!!!!!!!!!!! :-D :-D :-D :-D :-D

p/s:cinta selepas kahwin best tak??
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 21-07-05 00:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 22:10


pada saya no problem...
tapi ada risikonyer...
cuba bayangkan satu hari nanti...
kita ada perselisihsn dengan suami/isteri pilihan mak abah...
kita akan segera mengatakan pilihan mereka silap hingga melukakan hati & perasaan mereka...
patut ke???
sebagai manusia saya rasa kita lebih mudah meletakkn kesalahan pada orang lain daripada meletakkan salah tu pada diri kita....
cuba renungkan...
saya tak tau benar atau tak...
tapi cubala fikir apa yang saya tulis ni............

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 00:40


Assalamualaikum

kadang-kadang ibu bapa kena fikir juga dengan teliti orng yang nak d jodohkan dengan anaknya... sebab ada kenalan yang dah bercerai berai dsebabkan benda ni.......... tak boleh salahkan sesiapa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

inda_4eva
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17627
Posting: 14
Dari: lahardthat2 savahan

philippines  


posticon Posting pada: 17-08-05 01:03


pendek kata ikut situasilah..ikut pilihan makbapak ini lebih berkat...tapi pilihan sendiri pun lagi afdal..banyak sudut kena ambil kira..semua poblem yang bakal datang ms depan itu sama ada baik/buruknye..terserah pada yang bekawin itu..pandai2lah mengemudi bahtera agar sntiasa dalam kebahagian/keredhaanNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For inda_4evaProfil   Hantar PM kepada inda_4eva   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095757 saat. Lajunya....