Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: keja dulu ka atau sambung ngaji?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» keja dulu ka atau sambung ngaji?

Please Mendaftar To Post


Oleh keja dulu ka atau sambung ngaji?

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-07-05 18:34


assalamualaikum wtrt wbt:

hai..nak tanya antum semua lah kan..keja dulu atau sambung belajar terus yang lebih bagus?
ana student dip elect eng..sem akhir dah..ana tak tahu sama ada nak sambung izajah terus atau nak keja dulu dian sambung lah balik belajar..
sebab lah ni semua nak pengalaman kalau nak cari keja..

so apa pendapat antum semua?
thanks :-D
[ Telah diedit oleh: budakkedah pada 19-07-05 18:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 18:56


hang ni pun satu....kenapa lah hang tanya soalan macam ni....
ok lah..untuk tak menghampakan ahang saya jawab soalan hang..

Kalau dah dapat kerja yang bagus..baik kerja laaa.....nak bayar ptptn lagi..pinjaman itu..pinjaman ini.....
tapi Kalau dapat result bagus dan masih lagi mencari pekerjaan..baik sambung blajar....

saya dah jawab soalan hang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 19:47


kalau dah kerja mesti rasa malas nak sambung belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

gadishijau
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7002
Posting: 31
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 02:07


hmm..kalau brpeluang..dan berkemampuan,apa salahnya kalau sambung terus..lagi bagus,kalau nak keja..okje..kejaje terus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadishijauProfil   Hantar PM kepada gadishijau   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 18:31


assalamualaikum..
bagi saya terpulang pada budak kedah kalau mampu sambung teruskan pengajiaan ke peringkat lebih tinggi kerana boleh menjamin masa depan.. kalau rasa cgpa tak cukup nak sambung. baik kerja he..

shah calip but dulu ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 20-07-05 21:07


yelaa.....bagi ana kalau berkeyakinan nak sambung ijazah baik sambung saja....
memang tidak dinafikan skarng ini semuanya nak pengalaman bila diinterview tapi jika betul2 nak keja biarlah ....keja sungguh2 ....& belajar jugak sungguh2 dan satu lagi yang penting...tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi ini ...mesti jangan diabaikan....walaupun dimana kita berada.....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 22:07


ermm...kalau ada kemampuan nak sambung belajar...better sambung..sekarang ni nak cari kerja memang nak pengalaman.tapi orang sekarang dah pandai2.jangan kita ketinggalan sudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

eizzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9574
Posting: 35
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-07-05 22:39


Pada 19-07-05 19:47 , fizamil posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah kerja mesti rasa malas nak sambung belajar...


sokong2! ;-) ;-)


-----------------
usaha, doa, tawakkal...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eizzahProfil   Hantar PM kepada eizzah   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-07-05 18:17


terima kasih banyak2 kat antum semua..
sebab bagi pendapat kat ana..
cgpa tu memang mampu kalau nak apply ijazah..
apapun thanks...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 21-07-05 19:59


pada pendapat saya..tengok peluang mana yang datang dulu..memandangkan keadaan sekarang susah nak dapat kerja...bila dapat peluang terus grab..jangan tunggu2...bila dah kerja still boleh sambung..banyak care..ambil plk,e-pjj, pjj,...misal kata nak sambung utm..boleh ambil S.P.A.C.E...kerja sambil belajar..ok juga...kan...okay... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

nurulhidayahmokhtar
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19636
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-05 11:51


kalau ikut hati nak kerja
tak sabar nak support umi ayah
tapi apa sangat lah yang boleh buat dengan SPM
ngaji dulu lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulhidayahmokhtarProfil   Hantar PM kepada nurulhidayahmokhtar   Pergi ke nurulhidayahmokhtar's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 12:39


saya kerja seminggu lepas exam semester akhir, tapi saya akan sambung ke peringkat yang lebih tinggi, tak perlu berhenti kerja tapi buat PJJ. yang penting selagi semangat untuk mencari ilmu tu ada, Allah akan sentiasa mengkabulkan niat suci kita. terpulang pada diri indidvidu, tak semestinya bila dah kerja, jadi malas nak belajar, so bergantung pada individu tu sendiri. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-05 12:52


taklah...kalau dah kerja lagi semangat nak belajar...saya lulusan dip. utm, sekarang kerja di tnb, bila kedudukan saya dah stabil, barula rasa nak sangat sambung belajar...kita boleh nampak kita punya laluan karier... apapun kalau masih tak dapat kerja juga..baik sambung belajar dulu ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 12-10-05 09:59


kalau ana tengok tawaran mana yang sampai dulu. kalau dapat tawaran kerja dulu, kerja la agaknya. kalau tawaran belajar, sambung terus lah.. malaslah nak buang masa kan..tapi kalau terus dapat tawaran kawin bagaimana? itu?? :-o :-o :lol: kawin jerla agaknya... :lol: :lol:

apa-apa pun. ana prefer sambung belajar dulu...tapi ikut atas individu la kan. apa pun semua ada pro kontra dia. so buat keputusan dengan bijak dan tanya keinginan diri lah eh..


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:15


pada ana, mana-mana pun boleh... ikut situasi.
kebanyakan graduate dip akan mengalami masalah yang sama iaitu sntsa dalam dilema nak kerja atau sambung ijazah?
fikir dulu betul-betul apa yang anda nak? kalau kerja dulu atau sambung belajar dulu?

kerja : dapat duit dan pengalaman kerja.
belajar : otak masih fresh u terima ilmu baru an cukup bertenaga u buat assgment.

wassaalm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:56


pada pendapat kita...lebih baik awak sambung belajar...sebab awak baru ada diploma...dunia akan datang lebih mencabar tau...sekarang ini pun..orang yang ada ijazah digalakkan sambung master..."one step further"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109196 saat. Lajunya....