Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 2 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: lelaki menangis...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» lelaki menangis...

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki menangis...

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-07-05 10:52


saya bukan nak cakap apa-apa ye sebelum anda semua kata apa-apa pasal saya..saya cuma nak tanya pendapat ahli2 ukhwah.com pasal lelaki menangis...rasulullah pun menangis jadi tolong beri pendapat yang jujur...

Saya nak tau, budaya melayu ni bagaimana Kalau bab lelaki menangis ni..itu aje,saya taknak ejek mana-mana pihak ok..saya pun lelaki juga...just nak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 10:58


lelaki memang lah menangis...sejak lahir lai...bayi lelaki mahu pun perempuan yang sempurna sifatnya akan menangis...
kalau dah dewasa/matang...sebenarnya..lelaki jua..akan menangis..tapi tangisannya..bukan lahh di hadapan khalayak umum....mungkin menangis di dalam hati...atau mungkin di kaki sejadah.. hakikatnya.. lelaki jua..adalah insan yang mempunyai perasaan..menangis..duka..suka..gembira..dll...tapi..di sebabkan..perwatakkan lelaki yang..nampak gagah..meraka tidak akan menangis di khalayak umum..seperti yang perempuan lakukan....



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 14-07-05 14:45


Assalamualaikum.....

best juga topik ini.....

ada 2 pendapat besar ana nak bagi...

pertama.....bagi ana lelaki sebenarnya ada masa2 tertentu dia lebih sensetif dari perempuan...contohnya...dalam bab2 kasih sayang....seorng lelaki boleh menangis bila melihat betapa sukarnya isteri dia melahirkan anak...kerana kasih dan sayangnya dia pada isteri dia...

ada juga lelaki yang mudah menangis bilamana,apa yang terlalu di harapkan..akhirnya bukan menjadi miliknya....dan ada juga tangisan keharuan bilamana diri terasa begitu kerdil di sisi Allah...

kedua....lelaki sekiranya menangis maka tangisannya adalah lebih hebat dari perempuan...tapi oleh kerana keegoaan nya sebagai seorng lelaki dengan sepayah payahnya dia menahan air mata tersebut...sebab tu susah nak nampak lelaki nangis secara zahiriah...


walauapapun,hakikatnya.....menangis adalah satu sifat istimewa yang ALLAH beri pada manusia untuk menunjukkan perasaan kita yang sebenar tak kiralah sebab gembira...terharu..atau sedih...

kita patut bersyukur dengan segala sifat yang ALLAH berikan...

bayangkan jika sifat ini tiada???

Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 14:59


o,isu lelaki menangis rupanya..em tak ada masalah lah kalau lelaki menangis apa yang kecohnye?setiap hamba ALLAH tu dicipta dengan lumrah ada perasaan sedih,gembira ,marah tension dan sebagainya,so menangis tu salah satu cara untuk release tension kan?pada pendapat peribadi saya,lelaki yang mudah menangis(kerana ALLAH)adalah mereka yang lembut hatinya...Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-05 15:02


lelaki yang menagnis adelah yang mudah t'sentuh.
orang begini lebih lembut hatinye. anak yang taat.
pandai b'diplomasi. mudah menerime nasihat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:35


lelaki menangis...
menangis apa bila perkara itu bisa menyentuh hatinya...
Iman pulak tak tahan kalau tengok lelaki menangis ni...sayu rasanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:38


huh,..
tak tau dan tak pernah ambil tahu..

yang pasti,mereka lebih banyak memendam perasaan bila kecewa....agaknya?



susah nak tengok lelaki menangis..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-05 16:46


...... :-) :-)
erm...jarang tengok lelaki menangis....
lelaki kena kuat semangat...tapi kalau mereka menangis tu memang betul2 mereka tengah sedih..... :-D :-D


__________________________
LELAKI MENANGIS SEMASA TUNDUK KEPADA ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-07-05 17:50


antara banyak2 orang yang posting kat sini,siapa yang lelaki..hehehe,macam soalan bodoh saja...takpela,saja tanya.... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 18:00


Lelaki menagis ....
dengan perkara berkaitan keluarga.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Najwasalwana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14386
Posting: 5
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:02


emm.. best juga topik ni ye. memang lumrah kan, biasanya yang kuat ni tahan dugaan sikit. bukan nak kata perempuan ni lemah, saya pun perempuan. tapi perempuan ni terlalu halus perasaannya, that why mudah nangis. tapi, lelaki ni pun bukan xada perasaan, sebab ni anugerah dari Allah. tapi lelaki pandai sorok bila dia nak nangis. jaga status agaknya..? tapi yang penting, lelaki yang mudah nangis kerana takutkan Allah(nyesal) adalah sekuat-kuat dan setabah-tabah lelaki, bukan yang pandai sorok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NajwasalwanaProfil   Hantar PM kepada Najwasalwana   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:05


betul juga apa yang najwa cakap, kengkadang saya rasa kagum yang teramat bila tengok lelaki menangis keraan dosanya yang dia tak tau bila diampunkan...bila kehidupan dia tak cukup sempurna untuk menuju ke alam yang hakiki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:58


assalamualaikum..

pendapat sakeenah pula...sakeenah sebenarnya jarang tengok llk yang dah besar menangis kalau prpn tu biasalah sebab ada kata-kata hikmah yang mengatakan bahawa air mata adlh kekuatan wanita.tapi kalau llk menangis disbbkan hal2 family sepertimana yang ditulis oleh zulman sakeenah setuju.tapi kalau dalam budaya kita(Melayu)yang sakeenah tahulah llk yang menangis ini macam orang lemah...betul ke?

p/s:ha..jawab sesiapa yang llk kat sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 19:04


Contoh berkaitan keluarga :
1. setelah bergaduh hampir berbelas tahun kedua adik beradik bermaafan, berpelukkan pada majlis pengkebumian ibu mereka .

2. seorang yang pernah menendang ibu kandungnya datang meminta maaf setelah menerima balasan tuhan "cash" di dunia lagi..

takker ngalir air mata tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-07-05 20:22


hidup Zulman!!! Long Live Zulman!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-05 20:36


ya..sakeenah setuju dengan jwpn yang diberikan oleh zulman...ahli ukhwah llk yang lain xnak bagi komen ke?xkan zulman saja agaknya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-07-05 21:03


okeyla,untuk sakeenah..bagi saya,menangis ni langsung tak salah untuk lelaki...Kenapa perlu ego,sedangkan rasulullah,sahabat2 meluahkan tangisan mereka...mereka pun menangis pun sebab bende baik,sebab merasakan diri mereka berdosa,sebab persahabatn,keluarga dan juga kerana pemergian rasulullah...

jadi,kesimpulannya,kalaula lelaki ni tak patut menangis kerana takut malu kat orang,saya rasa kita tak mensyukuri nikmat tangisan yang tuhan bagi kat kita...

jadi,saya agak kecewa dengan pandangan budaya melayu terhadap lelaki menangis...saya tak kesal jadi orang melayu tapi saya benar harap budaya melayu adalah budaya yang terbaik didunia...bangga rasanya,tapi mereka terlalu sempit...bukan semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-07-05 22:23


menangis satu sifat kita sebagai manusia...
:-)

[ Telah diedit oleh: FIRDAUSNUR pada 14-07-05 22:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

huswatun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13572
Posting: 9
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 20:10


lelaki menangis....
oo.. bertuahnya kalau dapat tengok!!!
mereka akan nangis pasal perempuan??
betul tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For huswatunProfil   Hantar PM kepada huswatun   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 20:43


jangan lah menangis sebab tak dapat masuk malaysian idol, af ataupun mentor....memang tak patut lah kalau nangis pasal ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 22:14


assalamualaikum...salam ukhwah dari ana buat antum semua..
lelaki menangis?bagus jugak topiknyer.ana jarang lihat lelaki nangis rasanyer kalau nmpak mesti ana xtahan nak tengok sebab hati ana cepat tersentuh bila ana lihat sesiapa saja mngis.tapi ana ada satu pengalaman yang ana sendiri trkejut sebab ana prnah kenal seorang akhi yang study di mesir.ana kenal dia hnya 3 bln saja.satu hari dia phone ana dan menangis.ana sendiri tak tahu sbbnyer sampai sekarang.bila ana tnya masa tu dia kata dia tak dapat nak bthu apa-apa, dia hnya nangis shgga ana nasihatkn akhi tu spy tenang dan letak phone.esoknyer bila ana tnya dia still kata xda apa-apa.tapi itu semua dah jadi cerita lama sebab akhi tu pun dah brkahwin dengan student mesir juga.wlaupn sedih tapi ana brsyukur pada Allah atas pertemuan ini.ana doakan moga dia brbahagia sekeluarga brsama isteri tercinta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-07-05 02:02


laki hanya akan nangis Kalau hati dia betul2 tersentuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 19-07-05 02:50


setinggi mana pun ego seorang lelaki terhadap sesuatu,..tap dalam hal kasih sayang pasti lelaki akan mengalirkan air mata jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 21:06


agak agak nya kuda pun boleh nangis jugak ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 22:31


-kadangkala setiap sujud terakhir solat.
-rindu dengan mak & keluarga.
-teringat peristiwa lampau yang menyedihkan.
-bila ditinggalkn oleh sesiapa saja.
-terbaca dan melihat sendiri kisah orang lain yang menyayat hati.
dan..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-05 02:01


nak tanya wahai sahabat,pernah tak kamu menangis kerana persahabatan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

ilal_haQ
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14513
Posting: 25
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 03:55


ana tak terkejut kalau kes lelaki menangis ni, ye lah sehebat mana pun tetap manusia jugak ada hati & perasaan. tapi kontrol2 lah sikit ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilal_haQProfil   Hantar PM kepada ilal_haQ   Pergi ke ilal_haQ's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-05 05:05


Pada 20-07-05 02:01 , tru_frnshp posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya wahai sahabat,pernah tak kamu menangis kerana persahabatan?


jawabla wahai sahabat...nak tau ni... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 21:05


lelaki menangis....tak salah.dah lumrah manussia mempunyai perasaan sedih.marah,suka ,duka.
tapi laki susah nak menangis sebenarnya...bila dia betul2 sedih saja dia nangis.tapi bukan macam perempuan lah nangis..sekadar melepaskan tekanan yang dipikul.biasanya dia menangis depan orang yang dia paling hargai dan rapat dengan dia..orang betul2 dia rasa memahami dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-05 23:33


kepada adiena, agak2nya siapa antara semua orang dalam kehidupan dia yang dia paling hargai?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 00:43


assalamualaikum

kaum lelaki rasanya memang kurang menangis jika dibandingkan dengan kaum perempuan merujuk kepada perkara yang menimbulkan kesedihan, tekanan dan kerunsingan. maksud ana perempuan akan mudah menangis dan ada juga lelaki yang menangis kerana sebab2 ini tapi tak ramai lah dan tak kerap.

tetapi sebenarnya menangis dapat mengurangkan tekanan dan bebanan yang ditanggung. selepas menangis keadaan individu akan lebih tenang dan dapat berfikir dengan lebih baik.

so, pada kaum lelaki, apa salahnya menangis... cuma mungkin tempat yang 'selesa' waktu jauh dari pandangan orang dan dekat dari pandangan Allah. -atas sejadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-05 01:25


ada pengalaman tengok laki nangis?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 22-07-05 05:16


tru_frnshp, saya pernah tengok laki nangis. masa tu saya gaduh dengan dia. tapi dulu lah masa darjah 6.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 05:28


saya pernah dengar seorang lelaki ni (pak cik lah, sebab dah berumur), dia menangis masa baca Quran. adik lelaki saya pun selalu juga nangis. dah tak larat nak pujuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-05 19:31


Kalau bebudak ti biasalah.. se tough mana pun nangis jugak..saya tengah cerita laki yang besar2..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-05 20:03


assalamualaikum w.b.t..
lelaki menangis??
apa salahnya?/ lelaki tu kan manusia juga yang kita tau ada hati dan perasaan..of course,menangis lah..
but,saya tak nak bagi comment banyak pasal bab ni..setahu saya lelaki memang susah tuk mengalirkn air mata,esp. di hadapan orang ramai..xkire sesiapa pun..

p/s: menangis dalam mnghambakn diri pada allah dan menangis kerana menyesal + bertaubat = yang paling indah & brnilai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-07-05 22:41


betul tu anis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-07-05 23:14


bukan susah sangat nak tengok lelaki menangis
lempang saja dia confirm ngadu nga mak hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 01:12


tak suka lelaki menangis.....nampak lemah... macam mana perempuan nak bergantung pada lelaki lemah?.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 03:06


LELAKI MENANGIS:(

Bagi ana... tak salah lelaki menangis... menangis bukan beerti lemah tapi lumrah alam...bukan untuk perempuan saja...lelaki pun boleh... tu salah satu kaedah nak cuci mata... lagi satu nak luahkan masalah. cubalah... pasti akan rasa lega... lagi2 bila 2/3 pagi yang sunyi sepi.menagislah sepuas2nya di hadapan Allah SWT. itu kan bukti terbaik bagi memadamkan api neraka kelak.

strive 4 mardhatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 07:32


lelaki menangis? tak ada salahnya. lelaki pun manusia yang punya perasaan. lelaki pun berhak meluahkan perasaan mereka yang salah satu daripada caranya ialah dengan menangis.kalau ada perkara yang mampu menyentuh naluri mereka, mesti mengalir air mata meraka. cuma memang tak dinafikan lelaki ni susah nak tengok mereka mengalirkan air mata berbanding dengan kaum hawa. contohnya kalau pagi raya belajar kat perantauan rasanya mengalir air mata dengar takbir raya, ingatkan parents kat kampung. time minta maaf dengan parents.
air mata yang mengalir mesilah ada sebab mengapa lelaki membiarkan ianya mengalir keluar dari tubir mata. air mata keinsafan dan air mata taubat bercucuran membasahi sejadah, tempat sujud adalah lebih bemakna. air mata niealah yang akan menyiram api neraka yang akan membaham manusia yang ingkar kepada Allah.

wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Noraida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2004
Ahli No: 9486
Posting: 33
Dari: pasir mas

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 08:11


saya pernah dengar lelaki menangis,masa tu dia putus tunang,siannnn...sampai tak keluar suara.......saya rasa wak membazir air mata saja.ingat!!!!!!! satu saja yang dia tak ada.........jodoh..............................

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoraidaProfil   Hantar PM kepada Noraida   Quote dan BalasQuote

srikandi_anisz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7798
Posting: 35
Dari: negeri yang bersih lagi aman...

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 08:36


menangis kerana takutkan balasanNYA...indahnye airmata tu..kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_aniszProfil   Hantar PM kepada srikandi_anisz   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 26-07-05 17:04


ana pernah lihat lelaki menangis di masjid bila imam baca doa dalam bahasa melayu during bulan ramadan....ini mesti kerana takutkan balasan Allah dan juga dosa-dosa yang telah lalu.....

Sabda Rasulullah s.a.w maksudnya:“Tidak ada sesuatu yang paling disukai Allah SWT selain daripada dua titisan dan dua kesan. Dua titisan itu ialah titisan air mata yang keluar kerana takutkan Allah SWT dan titisan darah yang tumpah di dalam perjuangan di jalan Allah. Manakala dua kesan ialah kesan berjuang di jalan Allah SWT dan kesan kerana menunaikan kefardhuan yang telah difardhukan oleh Allah.”

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu (antaranya): seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya.

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Bacalah al-Quran dan menangislah, dan jika tidak boleh menangis buat-buatlah menangis” (at-Tabrani)


-----------------
..::: Kehidupan berasaskan Al-Quran dan Hadis menjamin kebahagiaan didunia dan diakhirat :::..
[ Telah diedit oleh: al_khair pada 26-07-05 17:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 17:32


saya rasa tak ada salah kalau lelaki nak menangis tapi jangan keterlaluan. menangis dengan sebab tertentu adalah baik dari menunjukkan kekerasan hati & menjaga ego kerana memang fitrah manusia akan rasa sedih apabila berdepan sesuatu yang menyayat hati @ menyentuh hati, cuma jangan keterlaluan. terima apa yang berlaku sebagai suatu cabaran dan dugaan, maka insyaALLAH akan tabah.Bukan bagi lelaki sahaja, perempuan, walau apa yang berlaku semua merupakan ketentuan.yakinlah, sebaik-baik kita erancang pastinya rancangan ALLAH itu lebih baik.so sebagai konklusi, setiap manusia mempunyai hak untuk meluahkan apa yang terpendam dalam hati mereka, maka janganlah kerena dia lelaki, apabila menangis dipandang serong atau jelek oleh yang lain.hormatilah perasaan manusia yang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

husna_493
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2005
Ahli No: 17529
Posting: 32
Dari: dari sini

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 18:25


lelaki pun ada perasaan jugak kan?tak salah kalau lelaki nangis.tapi takkan lah kena usik pun nak nangis.


-----------------
Assalamualaikum,semua.saya berminat nak join anda.boleh kan?
[ Telah diedit oleh: husna_493 pada 26-07-05 18:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_493Profil   Hantar PM kepada husna_493   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-07-05 02:01


Maknanya menangis ni pun besar maknanya dalam islam kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

zati_bayani
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12586
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 02:25


lelaki menangis??? normal lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zati_bayaniProfil   Hantar PM kepada zati_bayani   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-07-05 04:52


assalamualaikum...
anda pernah tak dengar cerita ni...
"hanya selembar bulu mata"
ada hamba Allah yang selalu sangat buat maksiat dan kemungkaran kepada Allah yang kemudian nya meninggal dunia (tapi dia sempat bertaubat lah)...
dipendekkan cerita hamba Allah ni di soal oleh malaikat.
"semasa hidup mu kamu telah melakukan banyak dosa..
tetapi dinafikan oleh hamba Allah itu...
lepas tu malaikat menyuruh segala angota badan hamba itu memberi kan segala kebenaran.
kata si tangan "ya dia ni telah mencuri'
kata si mata"ya dia ni telah melihat perkara mungkar..
dan seterus nya begitu lah penyataan oleh anggota itu tapi..
maka dengan ini sah lah hamba Allah itu tadi bersalah dan menafikan kesalahan nya..
tetapi selembar bulu mata berkata...
lelaki ini pernah menangis dan air mata nya terkena pada aku kerana takutkan Allah...dan balasan nerakanyer..
dan lelaki tadi di masukkan kesyurga kerana pertolongan selembar bulu mata..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1062
Posting: 138
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-07-05 06:56


bagi saya,tak pelik pun kalau lelaki menangis.biasa saja.mungkin lelaki tu menangis sebab dia menyesal dan bertaubat atas kesalahannya.ada jugak lelaki yang menangis sebab kecewa sangat bila gagal dalam exam.normalla tu kalau lelaki menangis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HuwainaProfil   Hantar PM kepada Huwaina   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-07-05 17:10


hanya selembar bulu mata? hmm, macam pernah dengar...tpkan, tu buku ke filem? boleh tak tau bagaimana nak dapat cerita tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-07-05 04:24


tu bukan cerita dongeng atau filem
tu kisah benar..
ana ambil dari Kalau tak silap ana dalam buku kisah2 sahabat agaknya
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 29-07-05 06:00


:lol:
Bapak saya kata...lelaki yang hebat selalu menangis depan Allah,kalau sebab perkara kecil..lelaki tak patut menangis..tak elok
Kawan perempuan saya kata..lelaki yang mudah menangis ini bukan lemah..tapi lembut jiwanya
Bagi saya...tak kisahlah menangis...tapi penatkan menangis ini...masa kecik pun budak lelaki menangis jugak...tapi memang tak elok kalau lelaki menangis dikhalayak ramai dan sebab perempuan


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-07-05 18:44


em....siapa nak tengok laki menangis
carani komfemla dia akan nangis....

bagi saja dia baca novel..
dah nak hbs novel 2 akan menangis lah dia :-P


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-07-05 18:57


aref_geomatik baru sahaja memberikan cadangan yang akan aku apply pada kawan aku.. dan terbukti dia melempang aku kerana dia benci novel...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 03-08-05 01:57


seorang sahabat memberitahu ana: menangis hanya kerana bonda tercinta..

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 04:05


Allah.... insaf ana dengar pengakuan zulman tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-08-05 05:14


Pada 14-07-05 10:52 , tru_frnshp posting:

!!! QUOTE !!!

saya bukan nak cakap apa-apa ye sebelum anda semua kata apa-apa pasal saya..saya cuma nak tanya pendapat ahli2 ukhwah.com pasal lelaki menangis...rasulullah pun menangis jadi tolong beri pendapat yang jujur...

Saya nak tau, budaya melayu ni bagaimana Kalau bab lelaki menangis ni..itu aje,saya taknak ejek mana-mana pihak ok..saya pun lelaki juga...just nak tau...


Assalamualaikum...

yang penting kita kena tahu Kenapa kita nangis..
itu yang paling penting..

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-10-05 04:22


"dah lama dah..... " katanya sambil berlinangan air mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-10-05 09:49


ana benci lelaki menangis...kalau handsome tak apa ni, fuh... hampeh...
taste i ke, makcik kata worse taste........ waaa, wwwaaaaaaa, WWwaaaahhh...

both of that guys is worse

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 10:04


saya rasa kalau laki2 nangis ni perkara biasa.....kan laki2 ni pun manusia biasa macam juga perempuan....jadi tak ada yang pelik nya kalau laki2 nangis.... :-di :-di :lol:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-05 06:14


Pada 14-07-05 14:45 , widad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....

best juga topik ini.....

ada 2 pendapat besar ana nak bagi...

pertama.....bagi ana lelaki sebenarnya ada masa2 tertentu dia lebih sensetif dari perempuan...contohnya...dalam bab2 kasih sayang....seorng lelaki boleh menangis bila melihat betapa sukarnya isteri dia melahirkan anak...kerana kasih dan sayangnya dia pada isteri dia...

ada juga lelaki yang mudah menangis bilamana,apa yang terlalu di harapkan..akhirnya bukan menjadi miliknya....dan ada juga tangisan keharuan bilamana diri terasa begitu kerdil di sisi Allah...

kedua....lelaki sekiranya menangis maka tangisannya adalah lebih hebat dari perempuan...tapi oleh kerana keegoaan nya sebagai seorng lelaki dengan sepayah payahnya dia menahan air mata tersebut...sebab tu susah nak nampak lelaki nangis secara zahiriah...


walauapapun,hakikatnya.....menangis adalah satu sifat istimewa yang ALLAH beri pada manusia untuk menunjukkan perasaan kita yang sebenar tak kiralah sebab gembira...terharu..atau sedih...

kita patut bersyukur dengan segala sifat yang ALLAH berikan...

bayangkan jika sifat ini tiada???


betul 2


-----------------
ana insan lemah


Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 10:09


ana pernah tengok lelaki lain menangis....tapi susah nak tengok ayah ana menangis....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 14-10-05 15:23


biasa dalam diri seseorang terdapat perangai maskulin dan feminin..dan dalam setiap diri individu juga ada sifat kanak-kanak,bayi dan orang tua..contoh sikap kanak-kanak ialah sikap ketawa dan menangis,manakala sikap dewasa ialah berfikiran matang, boleh diharap untuk melakukan pekerjaan, berdikari dan lain-lain..manakala sikap orang tua pula ialah sikap pelupa...tak hairanla kalau lelaki menangis.normalla....tapi yang tak normalnya bila lelaki menangis disebabkan rancangan realiti tv..hmmm musykil musykil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-10-05 16:30


lelaki menangis? sukarr nak tengok kaum ni nangis........tapi pengalaman saya lahhh......1. tok guru saya hanya nangis di dalam hati bila kitaorang buatkan Flash Perpisahan untuk dia..(diketahui apabila dia balas email saya)........2. abah menangis bila arwah nenek meninggal...........3. adik lelaki sya nangis apabila kena marah dengan saya, heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 16:33


Pelik ke Lelaki menangis ?
Prof biasa saja nangis..... tapi tak ada macam perempuan nangis....

Hehehe jangan sesiapa marah ek ? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-05 16:57


tak pelik.. sebab sejak kecik lagi pun dah menangis.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 17:13


Betul FirdausNur...kita satu geng hahahaha : )
Tapi bukan menangis cinta ek ....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 23:01


assalamualaikum...
saya pun jrang tengok lelaki menangis..
tapi sekuat2 mana pun hati mereka..ada satu masa mrke akan menangis..setiap manusia dikurniakan dengan perasaan dan naluri..perasaan sedih adalah salah satu drnye..so jangan hairan jike lihat laki menangis..mungkin itu salah satu care mrke untuk melepaskan tension...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 23:19


Paling Prof teruk menangis masa Mak Saudara yang dianggap Mak Sendiri...meninggal dengan masa Prof paling lewat balik kampung. orang lain semua dah balik. Prof balik dengan cemas serta dalam hati tak percaya...( naik teksi ). Sampai saja kat rumah ...terus berlari ke kubur lepas tahu jenazah dah diusung untuk dikebumikan.

Sepanjang dalam perjalan balik....Prof tak berhenti menangis...

Prof sampai dengan terus ke kubur masa tu dah siap jenazah ditanam. Prof dipujuk oleh Pakcik Saudara ( dengan Prof marah diri sendiri : Kenapa saya selalu lambat dan tak sempat ....untuk kali terakhir... ).

Serta melihat sepupu (anak Allahyarhamah ) menangis... Setiap kali mengingati kisah ini, Prof rasa nak menangis saja...

Kini dah tiba Aidilfitri ke - 2 ...untuk tahun pemergiannya. Semoga Allaah mencucuri rahmat ke atasnya. Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 08:10


rasulullah saw menangis bukan kerana wanita, bukan kerana kemiskinan ataupun kesusahan

tapi baginda saw menangis kerana menyatakan kelemahan dalam menjalankan dakwah....baginda saw menangis semasa berdoa untuk hidayah banu taif, baginda saw berdoa menangis di malam hari selama 7 jam, sehari sebelum peperangan badar....pendek kata baginda saw menangis meminta petunjuk hidayah untuk ummat baginda saw supaya sehingga bayi terakhir sebelum kiamat dapat masuk syurga Allah swt.

Siapakah lelaki pada zaman ni yang nak menangis meminta hidayah petunjuk untuk ummat setelah ketiadaan baginda saw sekarang ni? siapakah lelaki yang menangis meminta pertolongan untuk seluruh umat islam seluruh dunia? adakah lagi lelaki yang menangis kerana kesal di atas dosa-dosanya yang telah dilakukannya?

Antara mafhum hadits rasulullah saw "setitis air mata yang dialirkan kerana agama (kesal atas dosa2 atau minta hidayah & pertolongan untuk seluruh umat) sudah cukup untuk memadamkan api neraka"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-10-05 10:22


saya menangis semasa datuk saya meninggal 4 tahun lalu.. dan juga menangis masa kucing kesayangan saya mati... apapun nangis satu perkara biasa bagi manusia ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-05 12:47


Tak sangka topik ni hangat jugak ye :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 15-10-05 12:53


manangis tu perkara normal la.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 13:41


lelaki pun manusia biasa juga...menangis tu...biasalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-10-05 14:44


assalamualaikum..
bila disebut mengenai lelaki menangis, saya terus teringat pada suatu kenagan zaman persekolahan dulu

waktu saya sekolah dulu, ketua umum saya pernah menangis dikhalayak ramai. apa yang mengharukan, dia menangis kerana kegagalan dia menjadi seorang ketua yang baik..memang tidak dinafikan, terdapat banyak masalah yang timbul pada waktu itu.

dia membuat pengumuman itu secara terbuka..sungguh mengejutkan bila dia menangis pada waktu biarpun bukan dalam keadaan teresak-esak.namun alhamdulillah, sejak peristiwa itu, ramai pelajar terutama lelaki kurang membuat masalah..

siapa sangka airmata lelaki mampu mengubah segalanya....


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 15:09


sesungguhnye tangisan itu boleh mengubati hati...
kte perlu menangis sebab ia senaman mata...
so berlatih la menangis tapi jangan lebih2...
nanti merosakkan mata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.21598 saat. Lajunya....