Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 30 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 11:07


Dimanakah letaknya kesetiaan seseorg....?

"Kebijaksanaan seseorg terletak pada akalnya."
"Kecantikkann seseorg terletak pada akhlaknya."
"Kelembutan seseorg terletak pada tutur katanya."
"Kesabaran seseorg terletak pada keimanannya."
"Tapi...di manakah letaknya kesetiaan seseorg?"

*******

'Usah ditangisi pada yang telah pergi,
Usah didendami pada yang memungkiri,
Tapi, tangisilah pada setiap detik yang b'lalu pergi tanpa b'munajat kepada ALLAH...
dan, berdendamlah kepada orang yang tinggi akhlaknya kerana yang demikian dapat membaiki diri kita agar lebih baik darinya.'

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 11:09


benar kah..kesetiaan boleh di ukur???
bagaimana??
hurmm..pada winna.. hanya orang yang setia sahaja yang tau
di mana letak nya kesetiaan tersebut...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-07-05 11:18


:-) :-) :-) :-)

ok..bagi saya kesetiaan seseorang terletak pada janji yang dikata...janji yang dikata hendahlah dikota.....

sukar untuk mencari orang2 yang benar-benar setia......
:-D :-D :-D :-D



_____________________
:-D :-) :-D :-)
indah hidup bersama ilmu...
aku adalah aku sekarang....
biar terbuang tetap berjuang....
:-D 8-) :-D 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 11:21


entahlah... winna_huwaida, akak sendiri xpasti.
sebab akak pernah diaju soalan yang macam ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

azzarima84
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17122
Posting: 12
Dari: di mane2 saja

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-07-05 11:32


kesetiaan memang sukar nak dicari ...hanya orang yang benar-benar thu sahaja yang mengerti apa itu makna setia... setia pada seseorg amat sukar sekali...apatah lagi nak setia pada yang MAHA ESA...nak lakukan ibadat kepadaNYA pun susah...kesetiaan dapat dicari sekiranya kedua2 belah pihak saling b'tolak-ansur, saling mempercayai antara satu sama lain(duk jauh ke dekat ke,ini penting tau)...tak aci lah Kalau seorang saja yang setia....bercinta bagai nak rak..tapi hampeh yang seorang lagi tu? wk bodoh saja....macam tak ada Apa lah....tu? semua terpulang pada diri masing2, tepuk dada....tanya diri....nak setia atau sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzarima84Profil   Hantar PM kepada azzarima84   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:26


Terlalu subjektif untuk dihuraikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:33


!!! QUOTE !!!


Terlalu subjektif untuk dihuraikan...

ya ...panjang...
kalau nak ukur pun rasanya tak boleh diukur...
kalau nak tahu letaknya di mana...tak boleh juga kita tahu di mana...tanya sapa2 pun rasanya tadak yang tahu.mungkinlah !!
kalau membuktikn kesetiaan tu?? rasa2nya boleh...yakni perhubungan tu?? berjaya keakhirnya(faham2 lah) setelah berjanji setia dan bnyklah.....NAMUN CUBA TANYA DIRI KITA SENDIRI,ADAKAH KITA NI SEORANG yang SETIA???


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 13:56


Setia dan taat bersemayam didalam hati...

perilaku manusia mencerminkan hatinya.....

salah istilah mngatakan "dia perangai saja macam tu? tapi hati baik"
sebab sifat dan perangai seseorang mencerminkan hatinya...pada masa itu...sama ada putih , kelabu, hijau muda..dan sebagainya..
kalau dia setia cerminan akan dapat dilihat dari perilakunya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:43


bagi ana..kesetiaan hanya pada hatinye

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:47


biar lah kesetiaan yang ingin di tunjukkan lebih kepada perbuatan yang membuktikan..dari hanya kata-kata kosong...


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 15:45


erm....bab2 kesetiaan ni sukar untuuk ditakrifkan sebenarnya...
betul kata iman ....ia terlalu subjektif untuk diuraikan..
biasanya kesetiaan dikaitkan dengan kebahagiaan suatu ikatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 15:45


erm....bab2 kesetiaan ni sukar untuuk ditakrifkan sebenarnya...
betul kata iman ....ia terlalu subjektif untuk diuraikan..
biasanya kesetiaan dikaitkan dengan kebahagiaan suatu ikatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 15:54


setia...
nakkan kesetian...
jadilah seorang yang setia..
macam mana?
buat apa yang anda nak daripada orang lain...
insya Allah...
anda akan dapat balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

chiku
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15606
Posting: 15
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-05 16:03


setia??hurm..susah nak diukur kesetiaan seseorang...
semua tu? terletak pade hati masin2...
jika kita betul2 ingin setia...maka tinggilah kesetiaan kita...
so,tnye sendiri diri kita sendiri sejauh mana kesetiaan kita...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For chikuProfil   Hantar PM kepada chiku   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 17:27


bila seseorang masih lagi bersama dengan kita di kala orang lain meninggalkan kita.

ana pun tak tau macam na nak huraikan, perkara ini agak subjektif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 17:40


kesetian?? hm... hanya yang tahu dan mengerti apa itu setia,faham mengapa perlu setia dan mengerti kesan setia itu sahaja yang tahu.... tapi kalau salah tekaan saya harap maafjelah ye... memang sukar untuk menghuraikan perkataan setia ini.... yang pasti tepuklah dada tanyalah iman apakah kita selama ini setia pada diri kita sendiri kepada diri kita dan juga yang BENAR-BENAR!!! BERHAK!!!.... maaf jika tersalah berkata...saya hanya manusia yang lemah dan jahil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 08:41


Assalamu'alaikum...
kesetiaan terlalu sukar untuk ditafsirkan...
tetapi ia terlalu mudah untuk di khianati...
di mana letaknya nilai kesetiaan seseorang hanya Allah Yang Maha Mengetahui...
Hati manusia terlalu rumit untuk diselami...
Waallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:11


kesetiaan terletak pada solatnya.

ps: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:21


itu kesetian pada allah....
sekarang kita posting kesetian sesama manusia lah......
en.mukasyaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:44


kalau boleh setia pada Allah, maka sudah semestinya untuk setia pada manusia adalah satu perkara mudah..

kalau date dengan Allah boleh tertinggal, apalagi date dengan manusia.

ps: pilihlah sahabat dengan melihat solatnya. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:49


kesetiaan seseorang letak pada lafaz bicara

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 10:42


kesetiaan seseorang teletak di dalam hati empunya diri..
hanya dia dapat merasai kewujudan kesetiaan dalam dirinya...
wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 10:47


barula iman faham maksud tersirat En.Mukasyaf...
terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 11:01


sama-sama :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 00:57


kestian di nilai dari hati yang luhur, kalau sekali kita bercinta pastikan ia kekal lama sehingga anak cucu , walaupun sudah bercinta hampir6 tahun tetapi kadang-kadang saya masih belum tahu erti kesetiaan tetapi yang penting di sini ialah pengorbanan sesearang pasangan perlu diambil kira, bagi saya untuk memanjangkan tempoh setia pepatah inggeris ini perlu dihayati `trust and respect must be earn` baru lah kita akan yakin dan percaya dan wujud rasa cinta yang berkekalan , bagi lelaki percayaah sekali seorang wanita itu mencintai kita maka selamal-lamanya dia mencintai kita dan tiada lelaki lain dalam hidupnya hati wanita luhur dan suci tetapi awas mereka diuji dengan hawa nafsu jadi kita lah yang harus membimbing mereka menjadi insan yang berguna dan beriiman, jangan sesekali mengambil kesempatan ke atas mereka walaupun kita sudah bertakhta di hati mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

hazifselamat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6142
Posting: 28

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 01:24


betul kawan2 kita, saya pun sebagai manusia yang mempunyai perasaan, nafsu, dan akal tidak lepas dari menyatakan bagaimana untuk setia. hanya diri sendiri yang tahu dan menghargai setiap langkah yang kita atur. itu pandangan saya sebagai manusia yang masih mencari kesetiaan sebenar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifselamatProfil   Hantar PM kepada hazifselamat   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 13:30


hanya ALLah saahaja yang tahu siapa yang setia.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 13:49


> setia..?
>
> susah nak cakap...
> yang penting, blajalah untuk jadi ssorg yang setia...
> ......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-08-05 15:17


setia??? macam mana nak ukur? unitnya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 19:27


erm..

(( percaya darab hormat ) / masa) + ikhlas - curang = setia

hehehe..boleh pakai tak?

ps: unit, tak ada. :-P
[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 28-08-05 19:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muhaini
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18524
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 20:37


Selalunya, orang yang tidak setia itu akan selalu dipersalahkan.
Tetapi, pernahkan kita terfikir, mengapa dia tidak setia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhainiProfil   Hantar PM kepada muhaini   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:41


Pada 28-08-05 19:27 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

erm..

(( percaya darab hormat ) / masa) + ikhlas - curang = setia

hehehe..boleh pakai tak?

ps: unit, tak ada. :-P


boleh pakai...boleh pakai... ;-)


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 10:58


dah menjadi adat dunia....
susah nak cari yang benar-benar setia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 11:34


Pada 12-07-05 11:07 , nurhaida posting:

!!! QUOTE !!!

Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?

"Kebijaksanaan seseorang terletak pada akalnya."
"Kecantikkann seseorang terletak pada akhlaknya."
"Kelembutan seseorang terletak pada tutur katanya."
"Kesabaran seseorang terletak pada keimanannya."
"Tapi...di manakah letaknya kesetiaan seseorang?"



from my point of view:

"Kesetiaan terletak pada keikhlasan"

Tapi keikhlasan ini bagaikan hendak melihat semut hitam di atas jalan yang hitam di malam yang gelap...

Kalau dah ikhlas, tiada lagi persoalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 16:36


kesetiaan seseorang terletak pada kerendahan hatinyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 28-09-05 17:00


:-? :-? :-? setia pada siapa ek????     :-) :-)


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

p-jat
Warga Rasmi
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16178
Posting: 20
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 28-09-05 17:16


mengapa kita selalu fikir tentang
ketidaksetiaan orang...
kan lagi bagus kalau kita
bantu dia utuk menjadi seorang yang setia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For p-jatProfil   Hantar PM kepada p-jat   Pergi ke p-jat's Website   Quote dan BalasQuote

anna_87
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 656
Posting: 17
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-09-05 17:24


betul tu....dan fikir jugak adakah kita ni setie?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For anna_87Profil   Hantar PM kepada anna_87   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 17:29


assalamualaikum.....
Hanya orang yang bersikap setia sahaja yang tahu dimana letaknya kesetiaan
Apabila janji telah dimenterai,berusahalah untuk mengotai...
Ana ada seorang kawan yang benar-benar setia...
Nama kawan ana ni dan dan nama habib dia A...

dan dan A belajar ditempat yang sama,pada suatu hari A dapat tawaran belajar di Madinah..dan keliru untuk meneruskan perhubungan dengan A atau tak kerana
A pergi selama 4 tahun..

Setelah bertanyakan pendapat mak dan solat istikarah..akhirnya dan setuju untuk menunggu A..

dan ini bukan sahaja cantik dan diminati oleh ramai pemuda tetapi baik hatinya..
Sebelum pergi A dah berjanji untuk menghantar berita kepada dan sama ada melalui email atau messege tetapi hingga sekarang tiada khabar berita darinya.

Sepupu ana yang belajar kat Mesir begitu meminati dan dan ingin mengambil dan sebagai pemaisuri hidupnya....Ana disuruh menjadi "orang tengah"...

Ana bertanyakan dan tentang niat sepupu ana tu tetapi ana betul-betul terkedu dengan jawapan yang diberikan:-
"Selagi A tidak kata yang dia sudah tidak perlukan saya lagi selagi itulah saya akan setia kepadanya..'

Ana cakap kat dan "mana anda tahu A tu setia dengan anda,entah2 dia dah jumpa perempuan arab yang cantik dan baik dan melupakan anda.."

Jawapan yang ringkas dan membuatkan ana terdiam
"Itu bukan urusanku untuk berburuk sangka kepadanya,jika benar ada orang lain yang lebih baik untuk dirinya,saya redha mungin saya bukan wanita yang baik untuk dirinya..saya hanya berpegang kepada janji selabihnya biarlah Allah yang tentukan..."

Ana cuma mampu berdoa supaya kesetiaan dan akan dibalas dengan kesetiaan juga oleh A.Amat bertuah sesiapa yang dapat dan sebagai suri hidupnya..Cantik, lembut,manja dan penyayang...Sekiranya dan ditakdirkan untuk sepupu ana, Analah orang pertama yang akan gembira...

Apabila dan rindu atau ingat kat A, Dia akan bangun malam untuk solat hajat supaya Allah menenangkan hatinya dan mendoakan kesejahteraan A..
Hanya tasbih yang dihadiahi A menjadi teman berzikir dikala mendengar cerita-cerita buruk mengenai A dan dan tidak akan sesekali percaya selagi tidak mendengar daripada mulut A sendiri....

                             "ITULAH NILAI SEBUAH KESETIAAN"

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 18:49


susah nak cari orang yang betul-betul setia sekarang ini...


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 18:53


Pada 01-09-05 11:34 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-07-05 11:07 , nurhaida posting:

!!! QUOTE !!!

Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?

"Kebijaksanaan seseorang terletak pada akalnya."
"Kecantikkann seseorang terletak pada akhlaknya."
"Kelembutan seseorang terletak pada tutur katanya."
"Kesabaran seseorang terletak pada keimanannya."
"Tapi...di manakah letaknya kesetiaan seseorang?"



from my point of view:

"Kesetiaan terletak pada keikhlasan"

Tapi keikhlasan ini bagaikan hendak melihat semut hitam di atas jalan yang hitam di malam yang gelap...

Kalau dah ikhlas, tiada lagi persoalan...


eh..mana boleh tak ada lagi persoalan..
sebab..kita tak tau sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak..
sebab hanya Allah sahaja yang mengetahui hati hamba2Nya... :-)

ps: ana pun tak tau sama ada ana ikhlas atau tak.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Nurharapan
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13243
Posting: 8
Dari: terengganu

blank  


posticon Posting pada: 28-09-05 21:30


jujur.....mesti jujur dengan diri dan orang lain...= setia

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurharapanProfil   Hantar PM kepada Nurharapan   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 22:46


assalamualaikum...
kesetiaan? fahamkah kita tentang erti setia yang sebenar?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-09-05 23:11


Pada 28-09-05 17:29 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....
Hanya orang yang bersikap setia sahaja yang tahu dimana letaknya kesetiaan
Apabila janji telah dimenterai,berusahalah untuk mengotai...
Ana ada seorang kawan yang benar-benar setia...
Nama kawan ana ni dan dan nama habib dia A...

dan dan A belajar ditempat yang sama,pada suatu hari A dapat tawaran belajar di Madinah..dan keliru untuk meneruskan perhubungan dengan A atau tak kerana
A pergi selama 4 tahun..

Setelah bertanyakan pendapat mak dan solat istikarah..akhirnya dan setuju untuk menunggu A..

dan ini bukan sahaja cantik dan diminati oleh ramai pemuda tetapi baik hatinya..
Sebelum pergi A dah berjanji untuk menghantar berita kepada dan sama ada melalui email atau messege tetapi hingga sekarang tiada khabar berita darinya.

Sepupu ana yang belajar kat Mesir begitu meminati dan dan ingin mengambil dan sebagai pemaisuri hidupnya....Ana disuruh menjadi "orang tengah"...

Ana bertanyakan dan tentang niat sepupu ana tu tetapi ana betul-betul terkedu dengan jawapan yang diberikan:-
"Selagi A tidak kata yang dia sudah tidak perlukan saya lagi selagi itulah saya akan setia kepadanya..'

Ana cakap kat dan "mana anda tahu A tu setia dengan anda,entah2 dia dah jumpa perempuan arab yang cantik dan baik dan melupakan anda.."

Jawapan yang ringkas dan membuatkan ana terdiam
"Itu bukan urusanku untuk berburuk sangka kepadanya,jika benar ada orang lain yang lebih baik untuk dirinya,saya redha mungin saya bukan wanita yang baik untuk dirinya..saya hanya berpegang kepada janji selabihnya biarlah Allah yang tentukan..."

Ana cuma mampu berdoa supaya kesetiaan dan akan dibalas dengan kesetiaan juga oleh A.Amat bertuah sesiapa yang dapat dan sebagai suri hidupnya..Cantik, lembut,manja dan penyayang...Sekiranya dan ditakdirkan untuk sepupu ana, Analah orang pertama yang akan gembira...

Apabila dan rindu atau ingat kat A, Dia akan bangun malam untuk solat hajat supaya Allah menenangkan hatinya dan mendoakan kesejahteraan A..
Hanya tasbih yang dihadiahi A menjadi teman berzikir dikala mendengar cerita-cerita buruk mengenai A dan dan tidak akan sesekali percaya selagi tidak mendengar daripada mulut A sendiri....

                             "ITULAH NILAI SEBUAH KESETIAAN"


Assalamualaikum...

saya terharu baca kisah tu..dia betul2 setia...kalau lah masa boleh diundur..saya impikan kesetiaan tu.....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 10:35


Pada 28-09-05 22:46 , sea-tea posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
kesetiaan? fahamkah kita tentang erti setia yang sebenar?


waalikumussalam wbt...

ps: tak paham...kak sea tea boleh tolong jelaskan... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 11:45


assalamualaikum...
pada keikhlasan hatinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-09-05 13:39


entahlah..tapi kita boleh tahu seseorang itu baik atau tidak melalui percakapannya...role model nya..minatnyer..hobinyer..


-----------------
ana insan lemah
[ Telah diedit oleh: mulimahsejati pada 29-09-05 13:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

mizzaisya
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10681
Posting: 11
Dari: Jiran Planet Pumpkin

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 14:00


Pada 12-07-05 15:54 , edlin posting:

!!! QUOTE !!!

setia...
nakkan kesetian...
jadilah seorang yang setia..
macam mana?
buat apa yang anda nak daripada orang lain...
insya Allah...
anda akan dapat balik...



tapi..adakalanya kesetiaan kita tu, dibalas dengan kecurangan oleh pasangan..huhuhu...


-----------------
Yesterday is experience, tomorrow is hope, today is getting from one to the other as best as we can -John M Henry.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizzaisyaProfil   Hantar PM kepada mizzaisya   Pergi ke mizzaisya's Website   Quote dan BalasQuote

mizzaisya
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10681
Posting: 11
Dari: Jiran Planet Pumpkin

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 14:03


Pada 28-09-05 17:29 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....
Hanya orang yang bersikap setia sahaja yang tahu dimana letaknya kesetiaan
Apabila janji telah dimenterai,berusahalah untuk mengotai...
Ana ada seorang kawan yang benar-benar setia...
Nama kawan ana ni dan dan nama habib dia A...

dan dan A belajar ditempat yang sama,pada suatu hari A dapat tawaran belajar di Madinah..dan keliru untuk meneruskan perhubungan dengan A atau tak kerana
A pergi selama 4 tahun..

Setelah bertanyakan pendapat mak dan solat istikarah..akhirnya dan setuju untuk menunggu A..

dan ini bukan sahaja cantik dan diminati oleh ramai pemuda tetapi baik hatinya..
Sebelum pergi A dah berjanji untuk menghantar berita kepada dan sama ada melalui email atau messege tetapi hingga sekarang tiada khabar berita darinya.

Sepupu ana yang belajar kat Mesir begitu meminati dan dan ingin mengambil dan sebagai pemaisuri hidupnya....Ana disuruh menjadi "orang tengah"...

Ana bertanyakan dan tentang niat sepupu ana tu tetapi ana betul-betul terkedu dengan jawapan yang diberikan:-
"Selagi A tidak kata yang dia sudah tidak perlukan saya lagi selagi itulah saya akan setia kepadanya..'

Ana cakap kat dan "mana anda tahu A tu setia dengan anda,entah2 dia dah jumpa perempuan arab yang cantik dan baik dan melupakan anda.."

Jawapan yang ringkas dan membuatkan ana terdiam
"Itu bukan urusanku untuk berburuk sangka kepadanya,jika benar ada orang lain yang lebih baik untuk dirinya,saya redha mungin saya bukan wanita yang baik untuk dirinya..saya hanya berpegang kepada janji selabihnya biarlah Allah yang tentukan..."

Ana cuma mampu berdoa supaya kesetiaan dan akan dibalas dengan kesetiaan juga oleh A.Amat bertuah sesiapa yang dapat dan sebagai suri hidupnya..Cantik, lembut,manja dan penyayang...Sekiranya dan ditakdirkan untuk sepupu ana, Analah orang pertama yang akan gembira...

Apabila dan rindu atau ingat kat A, Dia akan bangun malam untuk solat hajat supaya Allah menenangkan hatinya dan mendoakan kesejahteraan A..
Hanya tasbih yang dihadiahi A menjadi teman berzikir dikala mendengar cerita-cerita buruk mengenai A dan dan tidak akan sesekali percaya selagi tidak mendengar daripada mulut A sendiri....

                             "ITULAH NILAI SEBUAH KESETIAAN"


Ana berazam untuk menjadi seperti ukhti dalam kisah ini, inshaALLAH..


-----------------
Yesterday is experience, tomorrow is hope, today is getting from one to the other as best as we can -John M Henry.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizzaisyaProfil   Hantar PM kepada mizzaisya   Pergi ke mizzaisya's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 14:11


Assalamualaikum w.b.t...
InsyaAllah mizzaisya,tetapi anti kena ingat bahawa amat sukar
untuk menjadi orang yang setia...

Kesetiaan itu:-
1)Susah nak amalkan...
2)Susah nak pertahankan...
3)Susah untuk mendapat balasan...

"Apabila kamu menjaga urusanmu denganKU,Nescaya akan
kujaga urusanmu sesamamakhlukKU..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 16:42


Pada 29-09-05 14:03 , mizzaisya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-05 17:29 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....
Hanya orang yang bersikap setia sahaja yang tahu dimana letaknya kesetiaan
Apabila janji telah dimenterai,berusahalah untuk mengotai...
Ana ada seorang kawan yang benar-benar setia...
Nama kawan ana ni dan dan nama habib dia A...

dan dan A belajar ditempat yang sama,pada suatu hari A dapat tawaran belajar di Madinah..dan keliru untuk meneruskan perhubungan dengan A atau tak kerana
A pergi selama 4 tahun..

Setelah bertanyakan pendapat mak dan solat istikarah..akhirnya dan setuju untuk menunggu A..

dan ini bukan sahaja cantik dan diminati oleh ramai pemuda tetapi baik hatinya..
Sebelum pergi A dah berjanji untuk menghantar berita kepada dan sama ada melalui email atau messege tetapi hingga sekarang tiada khabar berita darinya.

Sepupu ana yang belajar kat Mesir begitu meminati dan dan ingin mengambil dan sebagai pemaisuri hidupnya....Ana disuruh menjadi "orang tengah"...

Ana bertanyakan dan tentang niat sepupu ana tu tetapi ana betul-betul terkedu dengan jawapan yang diberikan:-
"Selagi A tidak kata yang dia sudah tidak perlukan saya lagi selagi itulah saya akan setia kepadanya..'

Ana cakap kat dan "mana anda tahu A tu setia dengan anda,entah2 dia dah jumpa perempuan arab yang cantik dan baik dan melupakan anda.."

Jawapan yang ringkas dan membuatkan ana terdiam
"Itu bukan urusanku untuk berburuk sangka kepadanya,jika benar ada orang lain yang lebih baik untuk dirinya,saya redha mungin saya bukan wanita yang baik untuk dirinya..saya hanya berpegang kepada janji selabihnya biarlah Allah yang tentukan..."

Ana cuma mampu berdoa supaya kesetiaan dan akan dibalas dengan kesetiaan juga oleh A.Amat bertuah sesiapa yang dapat dan sebagai suri hidupnya..Cantik, lembut,manja dan penyayang...Sekiranya dan ditakdirkan untuk sepupu ana, Analah orang pertama yang akan gembira...

Apabila dan rindu atau ingat kat A, Dia akan bangun malam untuk solat hajat supaya Allah menenangkan hatinya dan mendoakan kesejahteraan A..
Hanya tasbih yang dihadiahi A menjadi teman berzikir dikala mendengar cerita-cerita buruk mengenai A dan dan tidak akan sesekali percaya selagi tidak mendengar daripada mulut A sendiri....

                             "ITULAH NILAI SEBUAH KESETIAAN"


Ana berazam untuk menjadi seperti ukhti dalam kisah ini, inshaALLAH..



insyaAllah..
di mana ada kemahuan ..
di situ ada jalan.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:05


of cos pada kejujurannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:06


.........................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:27


Pada 29-09-05 14:11 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t...
InsyaAllah mizzaisya,tetapi anti kena ingat bahawa amat sukar
untuk menjadi orang yang setia...

Kesetiaan itu:-
1)Susah nak amalkan...
2)Susah nak pertahankan...
3)Susah untuk mendapat balasan...

"Apabila kamu menjaga urusanmu denganKU,Nescaya akan
kujaga urusanmu sesamamakhlukKU..."



Assalamualaikum...
agak2nya..
kat mana letaknya kesetiaan tu...
entah lah...
tak kisah sangat...
janji kita setia dan ikhlas pada yang satu..
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 09:21


kesetiaan....selagi dia berkata benar , berlaku adil dan jujur..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 13:37


al-salamu `alaykum...

Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....? pada imannya, pada ilmunya, pada amalnya, pada cintanya, pada keikhlasan hatinya, pada kesungguhannya, pada kesabarannya, dan pada pengorbanannya...

carilah insan yang setia, in sya'a'Llah anda akan hidup bahagia... wassalam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 13:48


tambah satu lagi... kesetiaan seseorang terletak pada hati budinya... pilihlah insan yang beriman... wassalam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-10-05 18:14


Pada 01-10-05 09:21 , achik_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

kesetiaan....selagi dia berkata benar , berlaku adil dan jujur..;)



Assalamualaikum...
betul tu...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-05 10:10


kesetiaan seseorang tak boleh diukur...
tak ada alatnye...hehhee...
.....SeMoGa MeNdApAt yang SeTiA...aMiNNNN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 10:49


setia!?susah nak ramalkan.betul cakap mawar ...tak ada alat nak ukur kesetiaan seseorang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

cairo
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6746
Posting: 16
Dari: uum

Kedah  


posticon Posting pada: 02-10-05 13:29


i think kesetiaan pada kelakuan dan keikhlasan hatinya dalam tutur bicara,

itu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For cairoProfil   Hantar PM kepada cairo   Pergi ke cairo's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 09:25


betul tu..tak dah alat nak ukur kesetiaan...so,pandai2la menggunakannye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-05 12:42


Pada 02-10-05 10:10 , MaWaR84 posting:

!!! QUOTE !!!

kesetiaan seseorang tak boleh diukur...
tak ada alatnye...hehhee...
.....SeMoGa MeNdApAt yang SeTiA...aMiNNNN....



Assalamualaikum...
ITULAH YANG KITA INGINKAN
AMIN...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sarjan_hassan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19007
Posting: 26

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-05 13:05


Pada 29-09-05 14:03 , mizzaisya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-05 17:29 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....
Hanya orang yang bersikap setia sahaja yang tahu dimana letaknya kesetiaan
Apabila janji telah dimenterai,berusahalah untuk mengotai...
Ana ada seorang kawan yang benar-benar setia...
Nama kawan ana ni dan dan nama habib dia A...

dan dan A belajar ditempat yang sama,pada suatu hari A dapat tawaran belajar di Madinah..dan keliru untuk meneruskan perhubungan dengan A atau tak kerana
A pergi selama 4 tahun..

Setelah bertanyakan pendapat mak dan solat istikarah..akhirnya dan setuju untuk menunggu A..

dan ini bukan sahaja cantik dan diminati oleh ramai pemuda tetapi baik hatinya..
Sebelum pergi A dah berjanji untuk menghantar berita kepada dan sama ada melalui email atau messege tetapi hingga sekarang tiada khabar berita darinya.

Sepupu ana yang belajar kat Mesir begitu meminati dan dan ingin mengambil dan sebagai pemaisuri hidupnya....Ana disuruh menjadi "orang tengah"...

Ana bertanyakan dan tentang niat sepupu ana tu tetapi ana betul-betul terkedu dengan jawapan yang diberikan:-
"Selagi A tidak kata yang dia sudah tidak perlukan saya lagi selagi itulah saya akan setia kepadanya..'

Ana cakap kat dan "mana anda tahu A tu setia dengan anda,entah2 dia dah jumpa perempuan arab yang cantik dan baik dan melupakan anda.."

Jawapan yang ringkas dan membuatkan ana terdiam
"Itu bukan urusanku untuk berburuk sangka kepadanya,jika benar ada orang lain yang lebih baik untuk dirinya,saya redha mungin saya bukan wanita yang baik untuk dirinya..saya hanya berpegang kepada janji selabihnya biarlah Allah yang tentukan..."

Ana cuma mampu berdoa supaya kesetiaan dan akan dibalas dengan kesetiaan juga oleh A.Amat bertuah sesiapa yang dapat dan sebagai suri hidupnya..Cantik, lembut,manja dan penyayang...Sekiranya dan ditakdirkan untuk sepupu ana, Analah orang pertama yang akan gembira...

Apabila dan rindu atau ingat kat A, Dia akan bangun malam untuk solat hajat supaya Allah menenangkan hatinya dan mendoakan kesejahteraan A..
Hanya tasbih yang dihadiahi A menjadi teman berzikir dikala mendengar cerita-cerita buruk mengenai A dan dan tidak akan sesekali percaya selagi tidak mendengar daripada mulut A sendiri....

                             "ITULAH NILAI SEBUAH KESETIAAN"


Ana berazam untuk menjadi seperti ukhti dalam kisah ini, inshaALLAH..



Ana boleh jadi si A. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sarjan_hassanProfil   Hantar PM kepada sarjan_hassan   Pergi ke sarjan_hassan's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 14:32


Assalamualaikum..

Susah nak nilai kesetiaan seseorang..

Tapi bagi Nur, kesetiaan tu satu keyakinan yang kita berikan kepada seseorang yang kita juga yakin dia juga begitu..

Hanya doa yang mampu dipanjatkan agar menunjuki kita sebenar-benar pilihan untuk insan yang kita berikan keyakinan padanya..

Hanya Allah SWT lebih mengetahui segalanya..

Tapi sebelum tu, kita tanyalah diri kita sama ada kita setia atau tidak sebelum kita menyatakan yang kita akan setia pada seseorang dan sesungguhnya semua orang inginkan seseorang yang setia..itulah lumrah jiwa seorang insan..

Maka, mudah-mudahan saya, dan sahabat-2 semua adalah insan yang setia..

sebaik-2 setia, yakinlah dan setialah kepadaNYA..

ws

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-05 17:27


Assalamualaikum...

kalau nak tahu kat mana letaknya kesetiaan lelaki...
letaknya pada satu harapan dan impian...
itu saja...
kalau hancurnya harapan dan immpian itu maka...
hancurlah segalanya...
jangan ingat semua lelaki akan terliur bila memandang ppompuan..
dia hanya akan menaruh harapan dan mecipta impian hanya pada seorang insan yang dicintainya...
kalau impian itu telah tercipta...
hatinya hanya untuk gadis itu...
lelaki setia seperti sebuah robot...
hati hanya untuk apa yang telah disetting sejak dia bertemu cintanya... tak semestinya cinta pertama..
ingat.. jangan sesekali kita menghancurkan hati seseorang yang ikhlas pada kita...
sekadar nasihat sema insan...

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 17:36


hmmm.. Setia... Setia terletak pada nilai seseorang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 22:10


Kesetiaan pada. saya ialah "kesediaan seseorang untuk tetap pada sesuatu. dalam berumahtangga la ....isteri tetap cinta dan taatkan suami ,suami pula tetap cinta dan bertanggungjawap terhadap isteri ....
La ni ramai jugak di kalangan keluarga muslim ni tak setia ...... masa bercinta berangan itu dan ini,bila dah lama bersama mula cari yang lain.... saya rasa itu tak setia?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 00:49


Pada 28-09-05 17:29 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

Ana cuma mampu berdoa supaya kesetiaan dan akan dibalas dengan kesetiaan juga oleh A.Amat bertuah sesiapa yang dapat dan sebagai suri hidupnya..Cantik, lembut,manja dan penyayang...Sekiranya dan ditakdirkan untuk sepupu ana, Analah orang pertama yang akan gembira...

Apabila dan rindu atau ingat kat A, Dia akan bangun malam untuk solat hajat supaya Allah menenangkan hatinya dan mendoakan kesejahteraan A..
Hanya tasbih yang dihadiahi A menjadi teman berzikir dikala mendengar cerita-cerita buruk mengenai A dan dan tidak akan sesekali percaya selagi tidak mendengar daripada mulut A sendiri...


inspirasi hati....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 03:59


Pada 09-11-05 22:10 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Kesetiaan pada. saya ialah "kesediaan seseorang untuk tetap pada sesuatu. dalam berumahtangga lah ....isteri tetap cinta dan taatkan suami ,suami pula tetap cinta dan bertanggungjawap terhadap isteri ....
lah ni ramai jugak di kalangan keluarga muslim ni tak setia ...... masa bercinta berangan itu dan ini,bila dah lama bersama mula cari yang lain.... saya rasa itu tak setia?????


Kalau perkara yang dilakukan itu tidak menyalahi syara' tak salah ia dilakukan.

Kesetian yang mutlak hanyalah pada Allah S.W.T.Tidak boleh curang sedikit pun dalam melaksanakan perintahNya

Adapun kesetiaan pada makhlk adalah bersifat relatif.Tidak boleh membabi buta.Kalau perkara tu harus tak salah untuk setia.Itupun kena tengok juga,apa faedahnya.

Nak elak dilabelkan sebagai curang, jangan janji yang bukan2 :-D


-----------------
Ad-dunnia mazroatul akhiroh


Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 21:36


setia terletak pada apa ye :-?
pada diri dia yang comel agaknya heh! :D memang comel sangat-sangat :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

e-da
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25666
Posting: 5

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 20:57


rasanya terlalu banyak penipuan sebab itulah kesetiaan tak wujud...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For e-daProfil   Hantar PM kepada e-da   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 00:28


kesetiaan wujud, bila si perempuan tidak perasan sudah ditipu oleh org lelaki :P yang menyebabkan si perempuan akan berikan sgala2nya pada lelaki tu, sekalipun dia sendiri tahu ia perkara tidak baik, tapi disebabkan "setia" lah konon!... then apa lagi kan2?? :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

zulhida
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29828
Posting: 18
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 10:40


kesetiaan???sukar nak diungkapkan...tak terungkap rasanya..sebabnya terlalu payah untuk dinilai...tidak ada pengukur rasanya...tu lah hebatnya SETIA...
jadi lah kita antara orang-orang yang SETIA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulhidaProfil   Hantar PM kepada zulhida   Pergi ke zulhida's Website   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 12:07


KESETIAAN...
betul..memang mudah diungkap dengan kata-kata tapi sukar untuk dilaksanakn...
pada pendapat ana...kesetiaan trletak pada hati dan dari seseorang tu sendiri...dia yang mnntukn smda nak setia atau tidak...WAALAHUA'LAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-08 12:17


Kesetiaan..ia bermula dengan hati. Hati kita haru skuat dah kukuh untuk pasangan kita, kalau dah mula psng angan2 nak orang yang lebih baik dari pasangan kita, nak yang lebih handsome..tu tndanya kesetiaan tu dah semakin turun. Setialah pada yang satu selagi dia setia dan menyayangi mu:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 12:21


kesetiaan terletak dalam hati..
Kenapa hati itu setia..
hanya hati yang dapat merasakannya...
huhu hati... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 12:27


kesetiaan seseorang terletak pada kesabarannya bersama kita.walau susah atau senang dia tetap bersama kita.dia menerima baik buruk diri kita dan mendorong ke arah kebaikan.itulah kesetiaan seorang sahabat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 21:22


Pada 14-01-08 12:17 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Kesetiaan..ia bermula dengan hati. Hati kita haru skuat dah kukuh untuk pasangan kita, kalau dah mula psng angan2 nak orang yang lebih baik dari pasangan kita, nak yang lebih handsome..tu tndanya kesetiaan tu dah semakin turun. Setialah pada yang satu selagi dia setia dan menyayangi mu:-)


ye ke? :-?
so hati ana berkata...
Kak Iman_Hayati sangat comel :)
heh! :-P


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 21:55


Hmm, pendapat saya..

Kesetiaan itu terletak pada redhanya untuk hidup susah bersama..
Bukan hanya mengharap kesenangan semata..

Dalam cerah ada mendungnya..

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 15-01-08 12:07


Pada 09-11-05 17:27 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

kalau nak tahu kat mana letaknya kesetiaan lelaki...
letaknya pada satu harapan dan impian...
itu saja...
kalau hancurnya harapan dan immpian itu maka...
hancurlah segalanya...
jangan ingat semua lelaki akan terliur bila memandang ppompuan..:-)
dia hanya akan menaruh harapan dan mecipta impian hanya pada seorang insan yang dicintainya...
kalau impian itu telah tercipta...
hatinya hanya untuk gadis itu...
lelaki setia seperti sebuah robot...
hati hanya untuk apa yang telah disetting sejak dia bertemu cintanya... tak semestinya cinta pertama..
ingat.. jangan sesekali kita menghancurkan hati seseorang yang ikhlas pada kita...
sekadar nasihat sema insan...

wassalam...


tak susah untuk menjadi setia..mulakan dengan sikap saling percaya-mempercayai..hormatkan perasaan orang lain..bla bla bla..

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-08 14:39


...pada janjinya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 14:46


.. kalau pada bibir manis macam tebu macam mana ek:berfikir:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 15:41


Assalamualaikum...

bagi ana kesetiaan seseorang terletak pada hatinya, percakapannya dan tingkah lakunya... :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-08 15:46


Pada 09-01-08 21:36 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

setia terletak pada apa ye :-?
pada diri dia yang comel agaknya heh! :D memang comel sangat-sangat :P

itu sudah menggambarkan bahawa anda bukan seorang yang setia...kerana anda hanya memandang pada 'kecomelannya'...mungkin pada yang lain-lain juga seperti sifatnye...tapi perkara pertama yang anda nyatakan,adalah kecomelannya..maka apabila timbul didepan anda seseorang yang lebih comel daripada 'dia',maka dengan mudahnya hati anda berpaling..tak begitu? ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-01-08 16:26


Assalamualaikum
faith..is in the heart of the beholder..boleh tak...??? can a..... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-08 16:31


Pada 14-01-08 21:22 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-08 12:17 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Kesetiaan..ia bermula dengan hati. Hati kita haru skuat dah kukuh untuk pasangan kita, kalau dah mula psng angan2 nak orang yang lebih baik dari pasangan kita, nak yang lebih handsome..tu tndanya kesetiaan tu dah semakin turun. Setialah pada yang satu selagi dia setia dan menyayangi mu:-)


ye ke? :-?
so hati ana berkata...
Kak Iman_Hayati sangat comel :)
heh! :-P



Firdaus ni tak habis-habis kata akak comey..mana comey..syukur dengan pemberian-NYA:-)
Setialah selagi dia setia dengan mu..jika dapat tau dia tak setia, apalagi..kita pun cari lainlah:sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-08 16:43


Pada 15-01-08 14:46 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. kalau pada bibir manis macam tebu macam mana ek:berfikir:..


alaa hang ni... samun, maksudnya dia baru habis makan tebu lah tuuu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-08 16:50


Pada 12-07-05 11:18 , cahaya82 posting:

!!! QUOTE !!!

:-) :-) :-) :-)

ok..bagi saya kesetiaan seseorang terletak pada janji yang dikata...janji yang dikata hendahlah dikota.....

sukar untuk mencari orang2 yang benar-benar setia......
:-D :-D :-D :-D



_____________________
:-D :-) :-D :-)
indah hidup bersama ilmu...
aku adalah aku sekarang....
biar terbuang tetap berjuang....
:-D 8-) :-D 8-)


betul lah tu... kalau berjanji dan dikotakan janji.. mencerminkan hatinya... Kalau dah berjanji tak ditepati? mencerminkan hatinya juga.. kesimpulannya kesetiaan timbul setelah menyatakan janji..

kalau hendak pasangan yang setia.. carilah yang lurus bendul KONPEMM! setiaa.. :P (sebab apabila berjanji dengan mereka mereka tepati janji.. bila disuruh dia buat) tok begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 18:39


kita dapat rasa kalau seseorang tu tak setia dengan kita....
Bak kata pakar motivasi Malaysia Dr Fadhila Kamsah, marilah kita sama-sama bersihkan hati kita dari segala kekotoran. Bukankah kesetiaan dan keikhlasan juga datang dari hati yang bersih dan suci? Betul tak? Jadi jawapannya ada dalam hati kita........jika hati itu bersih....

Pandanga mata selalu menipu
Pandanagn akal selalu tersalah
pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih......... :bunga:

"Petua Mencuci Hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati
1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 tak sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa,penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X

5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakanlah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian psikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10. Kekalkan wuduk

11. Bersedekah

12. Belanja orang makan

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat

14. Berkawan dengan ulama

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

16. Menutup aurat mengikut Islam yang sebenar terutama wanita, bersegera dalam solat dan sebagainya

17. Pesan pada orang, jadi baik

18. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dan sebagainya), jangan dengar orang mengumpat

p/s ----> pesanan ini di tujukan khas buat diri saya juga... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 17-01-08 10:13


setia itu di hati tempatnya :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

Zamkhsyari80
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2008
Ahli No: 32353
Posting: 3
Dari: Kuala Kangsar, Perak

bangladesh   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 11:51


Menurut orang- orang tua zaman dahulu, kesetian seseorang itu terletak pada............

Ketiaknye.....

Wargh... Wargh... Wargh... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Zamkhsyari80Profil   Hantar PM kepada Zamkhsyari80   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 11:51


kesetiaan seseorang terletak pada matanyer.....cuba tengok org yang buta...dr kecik sampailah ke tua masih setia dengan tongkatnyer....betul tak.... :berfikir: ... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

iza_faire
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2008
Ahli No: 32367
Posting: 12
Dari: shah alam

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-01-08 18:30


assalamualaikum,

saya setuju juga dengan cahaya82...kesetiaan juga boleh diletak pada kata-kata....dari cara kita berhubung sesama manusia juga dapat menilai kesetiaan terutama bila sudah terjalin rasa sayang dan kasih pada seseorang....jadi kesetiaan itu boleh diuji i.e.musibah yang boleh menggugat kepercayaan antara kita dan individu tersebut contoh nya....

jadi kesetiaan ini pada pandangan saya bukan boleh diukur dari satu aspek. perlu pengertian yang mendalam....merangkumi hubungan sesama makhluk teruatama sesama manusia...apatah lagi bila terjalin hubungan yang rapat (bukan sekadar kekasih, tetapi juga antara sahabat)....ia berkaitan dengan keikhlasan dalam berhubung dan adakah kita sedia bekorban bila diperlukan....

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For iza_faireProfil   Hantar PM kepada iza_faire   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 20:06


Pada 17-01-08 11:51 , Zamkhsyari80 posting:

!!! QUOTE !!!

Menurut orang- orang tua zaman dahulu, kesetian seseorang itu terletak pada............

Ketiaknye.....

Wargh... Wargh... Wargh... :sopan:



:jangan: :jangan: :jangan: :-l


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 18-01-08 20:19


kesetiaan ni susah nak di nampakkan selagi kita belum uji lagi...ia terlalu subjektif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 22:54


Pada 15-01-08 16:43 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-08 14:46 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. kalau pada bibir manis macam tebu macam mana ek:berfikir:..


alaa hang ni... samun, maksudnya dia baru habis makan tebu lah tuuu...


.. ye tak ye juga ek:lol:adehh.. bijak bijak.. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 21:57


"Kesetiaan itu terletak pada ukhwahnya."

Kesetiaan adalah sifat mulia vertikal (pada Allah) dan horisontal (manusia).
Kesetiaan berkait erat dengan pengabdian, sangat sulit bagi kita manusia untuk konsisten pada kesetiaan. Karena manusia diberi hawa nafsu, kesetiaan yang hakiki hanyalah diberikan pada para Malaikat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-08 04:49


kesetiaan mengikat segala makna pengorbanan
dalam erti kata lain
acap kali berkorban sehingga tanpa disedari kesetiaan itu sebenarnya sudah bersemi :-)
masih lagi tidak dinamakan kesetiaan andai tidak diuji sebelumnya :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 07:37


Pada 12-07-05 11:07 , nurhaida posting:

!!! QUOTE !!!

Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?

"Kebijaksanaan seseorang terletak pada akalnya."
"Kecantikkann seseorang terletak pada akhlaknya."
"Kelembutan seseorang terletak pada tutur katanya."
"Kesabaran seseorang terletak pada keimanannya."
"Tapi...di manakah letaknya kesetiaan seseorang?"

*******

'Usah ditangisi pada yang telah pergi,
Usah didendami pada yang memungkiri,
Tapi, tangisilah pada setiap detik yang berlalu pergi tanpa bermunajat kepada ALLAH...
dan, berdendamlah kepada orang yang tinggi akhlaknya kerana yang demikian dapat membaiki diri kita agar lebih baik darinya.'


Eh2... ayat macam tengah kecewa saja... baru putus cinta ke..?? :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Dimanakah letaknya kesetiaan seseorang....?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.252663 saat. Lajunya....