Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 1 jam, 18 minit yang lalu
dentistinhouston: 1 hari, 3 jam, 14 minit yang lalu
ezequielvince: 1 hari, 4 jam, 36 minit yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: KAWIN SAMA UMUR OK ke??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» KAWIN SAMA UMUR OK ke??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh KAWIN SAMA UMUR OK ke??

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 13:25


Assalamualaikum w.b.t...

Hemmm perkara ni lama dah ana pikir...tapi tak tahu kebaikan dan keburukannya...rasa-rasa sahabatlah...elok ke kawin sama umur ini...tapi kebanyakkan orang suka cari perempuan yang lebih muda dari mereka....

Adakah kawin sama umur ni beri kesan masa kita tua nanti? Hemmm apa pendapat sahabat-sahabat pula???

8-)
[ Telah diedit oleh: Nurul_Amin pada 07-07-05 13:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 07-07-05 13:36


Rasanya macam ok. Yang ko bila kahwin sama jantina, sama ibu atau ayah, dan kawasan-kawasan sewaktu dengannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ieda85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14486
Posting: 45
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 13:38


assalamualaikum...
kalau dah suka sehati sjiwe ok lah agaknya umur tak jadik masalah ramai jugak yang kawin same umur.. kirre ok lah tu?
cuma memang tak dinafikan pempuan lagi matang dari lelaki

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieda85Profil   Hantar PM kepada ieda85   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 14:37


ye ke perempuan lagi matang dari laki....tipu aarh...:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 14:38


assalamualaikum.....
pada saya...kawin sama umur ke tak sama ke...sama saja..ygg penting kita sama memahami antara satu sama lain..tu? ygg paling utama...
macam nabi kita Muhammad s.a.w juga kawin dengan wanita ygg umur nya lebih tua dari dia...umur sebenarnya tidak jadi ukuran..sentiasa memahami antara keduanya dan bertolak ansur...InsyaAllah tak ada apa yggg mustahil dalam idup ni...hope sahabat2 semua mendapat teman yggg memahami diri anda...InsyaAllah.
[ Telah diedit oleh: adiena pada 07-07-05 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 14:57


tiada masalah pada ana.

Terpulang pada individu,tapi tak silap ana, ana ada dengar seorang penceramah tu? kata kalau lelaki nak cari bakal isteri,pilih yang lima atau lapan tahun lebih muda,itu yang seelok2nya.hmm..kalau tak silap dengarlah.

tapi yang best kawin sama umur ni 'taste' masing2 lebih kurang, kalau nak beli apa-apa,sepandapat saja.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

NadziFah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14563
Posting: 13
Dari: Bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 15:25


biasanye tahap kematangan kurang dan mungkin keserasian tak ada selepas berkahwin. tapi kalau dah jodoh nak buat bagaimana?. lama untuk mencapai kematangan.............

wassalamualaikum............

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadziFahProfil   Hantar PM kepada NadziFah   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 15:45


tak ada masalah.......
yang penting dapat memahami antara satu sama lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 15:59


assalamualaikum,
perempuan lebih matang dan
perempuan akan nampak lebih tua dari lelaki jika mereka sebaya atau hampir sebaya.
mungkin sebab tu? lah ramai yang memilih perempuan yang lebih muda.

namun bagi ana rasanya tak salah jika memilih pasangan yang sebaya,
yang lebih muda,atau mungkin yang lebih tua....
asalkan serasi dan saling menyayangi.
dan selagi tak melanggar syariat Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-07-05 16:36


erm...apa salahnya...dah jodoh Allah tetapkan....kawin dengan orang yglbih tua pun ada pun ada....mksdnyer lelaki lebih mude dari yang perempuannya... :lol: umur tak jadi ukuran.asalkan kedua2nya saling memahami antra satu sama lain..ok!assalamualaikum :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 16:57


semua pendapat saya setuju!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-07-05 20:44


em..saya pun setuju juga dngn pendapat dan pandangan saudara/i sekalian

kebanyakan muda mudi sekarang berkahwin dengan pasangannya yang sama umur kerana berkenalan semasa dalam pengajian,kebanyakan nya lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-07-05 21:56


nak kahwin pun ada syarat umur? .sapa crita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 22:45


dah jodoh nak buat macam mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 08-07-05 09:38


betul lah perempuan lebih matang berbanding lelaki..anin ada dengar orang cakap lelaki muda 10 tahun dari usia sebenar.. haha.. tapi bukan bermakna perempuan tua.. tapi perempuan lebih matang..

tak kesahlaaa nak kawin sebaya ke lagi mudza ke lagi tua ke.. yang penting serasi dan kerna DIa..

kita boleh tengok banyak contoh daripada mereka yang dah kawin..ada yang sebaya, lagi tua dan lagi muda.. kalau mereka boleh bahagia mengapa tidak kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-07-05 09:50


assalamualaikum...

erm..Kalau diikutkan tak kan timbul soal sama umo ni..
tapi..sllunya orang akan kata sebaik2nya perempuan tu? msti lebih muda dari llki..ye lah..pompun kan cepat makan umo lah..
tapi..kalau dah jodoh tu?..apa boleh dikata..

ps:tak kisah lah sama umo ka..yang penting kebahagian tetap menjdi milikku jua...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-07-05 10:07


em....siapa nak kawin wanita lebih muda 10 tahun dari dia....
cepat angkat tangan hehe.... :-P


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 15:36


jarak usia kadang-kadang tak dapat diukur..

ada yang bahagia..ada yang tidak..peratus berpunca dari umur sedikit sahaja..sebab kematangan seseorang turut bergantung pada persekitaran..ada usia masih muda..tapi..fikirannya jauh lebih matang dan sebaliknya..

pendek kata..jika dah jodoh berkahwin dengan mereka yang seusia..lebih muda..lebih tua..semuanya tersurat..soal bahagia atau tidak..sendiri yang menghala tujukannya..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 15:48


Pada 08-07-05 10:07 , aref_geomatik posting:

!!! QUOTE !!!

em....siapa nak kawin wanita lebih muda 10 tahun dari dia....
cepat angkat tangan hehe.... :-P




saya dah angkat tangan dah ni.....


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-07-05 14:26


Assalamualaikum..

Terima kasih atas komen dan pendapat sahabat-sahabat semua...ada betulnya apa yang sahabat utarakan...umur sebenarnya tidak menjadi masalah...tapi sebolehnya bialah sampai tahap umur matang sikit baru kawin..jangan terlampau muda....biasanya peringkat umur muda (10-20thn) ni mereka still lagi berfikiran kurang matang..dan terlalu mengikut emosi...., kalau boleh biarlah peringkat umur 20 dan keatas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 09-07-05 14:32


assalamualaikum...
ana rasa ok..sebab 2 orang kakak ana pun kawin dengan orang yang same umur juga..bahagia saja mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-07-05 15:06


kebahagian bukan terletak di umur seseorang tapi yang penting pada hatinyer. so, kawin sama umur bagi saya tak mengapa asalkan tahu untuk mempertahankan hubungan suami isteri yang telah terjalin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-05 15:23


janji I LOVE U !!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nur_na
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11456
Posting: 45
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-07-05 16:44


betul kata adiena..umur bukan ukuran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_naProfil   Hantar PM kepada nur_na   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 10:11


asssalamualaikum...

umur bukan ukuran ... tak kisah lah .sama umur ke ,lebih tua ke ,lebih muda ke ... yang penting kena sama @sekufu dari segi pemikiran,emosi,kematangan dan lain lain ....kan ... kita yang mengawal keadaan dan .. jangan biar keadaan yang mengawal kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-07-05 11:16


Ok...Islam tak larang pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 22:54


Pada 10-07-05 10:11 , faizbukharyy posting:

!!! QUOTE !!!

asssalamualaikum...

umur bukan ukuran ... tak kisah lah .sama umur ke ,lebih tua ke ,lebih muda ke ... yang penting kena sama @sekufu dari segi pemikiran,emosi,kematangan dan lain lain ....kan ... kita yang mengawal keadaan dan .. jangan biar keadaan yang mengawal kita.....


Ana setuju... kalau dah sampai jodoh kawin saja... ;-)


-----------------
Mirai e mukatte yukkuri to aruite yukou...


Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 11-07-05 01:54


A'kum..nak mencelah kejap..ini from satu ceramah yang saya dengar.. kata penceramah itu lelaki sebaik2nya carik aa wanita yang muda at least 5-6thn..atas sebab2 tertentu. kalau sebaya, katakan aa sampai umur lelaki itu 50 (contoh asal saya xbrapa igt, maaf ye), dia masih bernafsu (i dunno if i'm choosing the rite word here) sedangkan isteri dia dah kurang berminat. sebab itu dia cdgkan kawin aa dengan yang lebih muda, so that when lelaki tu?? still aktif, perempuan tu? pun still in the same phase..so tidak akan timbullah masalah rumahtangga. begitu aa lebih kurang. xsilap saya ini from ceramah 'remaja & seks', dari dari harlina (Wanita JIM).. sekian terima kasih
[ Telah diedit oleh: JeSsamIn pada 11-07-05 01:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 10:19


depend individu...tapi pandangan sendiri kalau boleh biarla lelakki lebih tua sedikit umurnya....sebab lelaki lambat m,ature....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 10:42


bagi winna..
umur hanya lah nombor
tapi tanggungjawab dalam diri
dalam memimpin bahtera keluarga itu yang penting..



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 11:28


kalau dah nama jodoh....
umur bukan persoalan nya lagi....
yang penting persefahaman dan tanggungjawab kita dalam menjalani kehidupan di alam rumahtangga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

assuzaira
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2005
Ahli No: 17199
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:14


assalamualaikum...

tak kisah apa pandangan orang yang penting hati dan perasaan masing2 saling memahami.tak begitu....
tapi kadang-kadang boring juga sebab girl biasenyer nak kan lelaki yang lebih mature spy dapat membimbing kita tapi kalau dah sebaya tu? take time lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For assuzairaProfil   Hantar PM kepada assuzaira   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin12
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7491
Posting: 36
Dari: seberang...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 08:13


tak ada masalah rasanya...tak pergi tu ehhh?:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin12Profil   Hantar PM kepada amirul_mukminin12   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:27


assalamulaikum...

kalau dah jodoh.. kahwin saja lah..
tak payah ambil kisah...
bukan usia jadi ukuran kebahgiaan..
'
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 18:38


saya rasa boleh saja kawin sama umo..tak ada pulak yang melarangnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Nurilislami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13939
Posting: 53
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-07-05 20:34


Assalamualaikum wbt...bagi saya untuk persoalan macam ini..terpulang pada individu itu tersendiri...setiap manusia..Allah swt jadikan berpasangan..kalau itu dah jodohnya ...seseorg itu perlu akur.....usia bukan jadi penghalang untuk seseorg kawin sama umur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurilislamiProfil   Hantar PM kepada Nurilislami   Quote dan BalasQuote

ainafizah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15858
Posting: 4
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 14-07-05 20:40


Assalamualaikum.....
ishk-ishk...... kawin sama umur pun mjadi persoalan??????
bagi ana tak salah..........bila masing2 dah bersedia silakan......
tak ada salahnya......APA ADA PADA USIA???????????
kalau dah jodoh xkmana

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainafizahProfil   Hantar PM kepada ainafizah   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 05:41


:-) salam wahai sahabat2 sekalian
ana pernah baca pasal ni
ada satu penulis tu kata lelaki sepatutnya berkahwin dengan perempuan yang jauh lebih tua daripada umurnya.begitu juga sebaliknya.maksudnya perempuan kahwin dengan lelaki muda lah.
ini adalah kerana faktor sains..hehe.
kajian menunjukkan perempuan mempunyai jangka hayat yang lebih panjang berbanding lelaki.lelaki pulak sebaliknya.maka..bila perempuan kahwin dengan lelaki muda, jangka hayatnya akan lebih kurang sama dengan suaminya.dapatlah sehidup semati dengan suami atau isteri tercinta.tak ada lah sunyi keseorangan bila tua nanti..

tapi ni apa yang ana baca laa.kajian orang puteh agaknya.ana tak ingat.apapun..hidup mati tu urusan Allah..

releven ke pendapat ana kat sini?? i really hope so

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 02:12


assalamualaikum... :lol: :lol:
pada pendapat saya, tak salah, asalkan dah suka same suka dan saling memahami...
kalau dah jodoh macam tu,terimelah..takkan nak tolak saja... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 02:15


ok aih... awat pula tak ok?..... sellaunya memang banyak pendapat pasal umur ni bila sebut pasal kawin... yang tu ok lah... yang nu tak bagus lah.... yang ni orait lah.... yang gitu2 cannot lah... apapun semua terpulanh kepada pasang tu sendiri.... pandai corak rumah tangga, maka ok lah kehidupan tu....tepuk dada tanya iman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 02:28


ok saja. semuanya terletak kepada bagaimana pasangan yang berkahwin tu mengemudi bahtera rumahtangga mereka. insya-allah jika berlandaskan syariat islam , Allah akan pelihara kebahagiaan dan melimpahkan sakinah kepada sesebuah rumahtangga yang dibina, tak kiralah jika pasangan tu berkahwin pada umur yang sama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 04:09


mmm..kawin sama umur ek...sesetgh orang kata elok cari yang lebih tua daripada kita...maksud saya kalau dia wanita elok lah cari lelaki yang lebih tua sebab wanita ni proses penuaannya cepat...tapi kalau dah jodoh sama umur nak buat macam mana kan...tu dah ketentuan-Nya...yang penting pandai corak rumahtangga insyaAllah bahagia lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

AzrinshaH
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2005
Ahli No: 17335
Posting: 9
Dari: pch.selgr

Pahang  


posticon Posting pada: 17-07-05 20:27


mmmm.... kalau dah jodoh nak uat macam aner.
yang penting saling hormat menghormati, sayang menyayangi dll.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzrinshaHProfil   Hantar PM kepada AzrinshaH   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 00:36


tak salah kawin sama umur....asalkan saling sayang menyayang dan hormat menghormati...akak dan hubby pun sama umur...sebaik saja lepas grad kami terus kawin....satu kelas sccomp ...bercinta sejak matrix satu lagi....tapi tak pernah date...main pakai emel saja tanya kabar...maklumla tudung labuh ni malulah keluar dating....kena jagalah sebab dua2 masuk usrah...ish imbas kenangan lama lah pula...sekarang anak dah dua...alhamdulillah...tu pun orang selalu ingat saya masih belum kawin...tension2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-07-05 06:49


bagi saya sama umur ni rasanya banyak masalh..lagi pun kalau orang perempuan kahwin dengan sama umur ni cepat nampak tua..tak macam orang lelaki..mereka susah sikit nampak tua..tak pasal2 jaln nanti orang kata kakak dengan adik he.he..just my opinion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 17:02


itulah cabaran pada kaum perempuan....
perempuan kenalah pandai jaga penampilan...dari segi pakaian, pemakanan, exercise, kecantikan dll...bila dah bersuami lagila kena jaga...semua untuk suami supaya suami memandang rasa tenang.....orang perempuan memang mudah nampak tua esp apabila lepas lahirkan anak seorang/dua...itu memang tak dinafikan...jadi kaum perempuanlah kena pandai jaga diri....bukan senang nak jaga diri supaya nampa awet muda...takkan semua tu suami nak ajar...jadi kenalah penuhkan ilmu di dada...supaya orang tak kata kita ni kakak dengan adik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-07-05 17:14


beckham lebih muda setahun daripada victoria.bahagia saja dorang

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-07-05 17:17


laa.... apa nak susah.. kan kita lelaki boleh kawin 4

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

huswatun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13572
Posting: 9
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 20:26


kawin sama umur???
kalau tak OK ,anda laa..
kalau dah jodoh, nak baut macam mana..
TAPI.. banyak sangat rintangan nya..
mungkin.. perempuan akan nampak lebih tua dari suami dia..
sebab hormon wanita, berbeza dengan lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For huswatunProfil   Hantar PM kepada huswatun   Quote dan BalasQuote

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 18-07-05 20:44


kalau dah jodoh tu,,,,,,,,terima sajalah sebab itu sudah ketentuan tuhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

QISTINA-ALEA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3561
Posting: 38
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 05:02


ASSALAMUALAIKUM.
KAWIN SAMA umur?ERMM kalau SAYA sebenarnya TAK NAK Kalau boleh NAK yang 10THN LEBIH TUA.BUT SKARANG NI yang TUA2 DAH KAWIN SO Kalau NAK JUGAK KENA JADI yang KE2LA JWBNYER HE HE.
KAWIN SEBAYA PUN ADA BAIKNYER PASAL KITA LEBIH MUDAH NAK FAHAM PERANGAI MASING2
KALAU DAH JODOH TRIMALAH JEKAN???

Bookmark and Share

    


  Member Information For QISTINA-ALEAProfil   Hantar PM kepada QISTINA-ALEA   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 05:27


umur bukan penghalang nak berumahtangga..
yang penting persefahaman kedua-dua pihak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-07-05 05:58


ala... kalau dah suka sama suka + serasi ok saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-05 06:00


ok saja hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-05 21:24


Kawin sama umur ok saja...sebab ada juga yang kawin lelaki lebih muda dari wanita. Yang penting kedua2 nya nampak matang dan boleh saling bantu membantu di antara satu sama lain...tapi kalau boleh carilah yang leleki yang lebih tua sdikit dari kita..tapi kalau dah ditakdirkan bertemu dengan orang yang lebih muda dan dapat bimbing kita ok juga kan..terpulang pada ketentuan ILAHI dapat jodoh yang macam mana.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 27-07-05 21:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nur_taqwa
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11102
Posting: 11
Dari: q-late

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-05 22:20


kahwin = umur, bukan persoalan bahagia atau tak rumahtangga..
yang penting serasi dan boleh menerima kelebihan dan kelemahan antara satu = lain. jangan jadikan umur sebagai penghalang untuk mengecapi kebahagiaan... kalau dah jodoh yang telah ditentukan Allah sejak azali, terimalah seadanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_taqwaProfil   Hantar PM kepada nur_taqwa   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 22:55


bagi saya ok jea. saya lebih suka sebab dia lebih memahami lebih-lebih lagi kalau kenal sejak bangku sekolah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 00:04


Umur bukan lah menjadi syarat untuk berkahwin.yang penting setakat mana kematangan seseorang.Secara lumrahnya kebanyakan kaum perempuan lebih cepat matang daripada kaum lelaki.(Kalau tak percaya boleh buat mana-mana pakar)Bagi lelaki tempoh mencapai akil baligh lebih lewat daripada perempuan.Dari segi perkembangan fizikal misalnya, kanak-kanak perempuan mengalami pertumbuhan lebih cepat berbanding lelaki. Mereka juga mencapai tahap kematangan dan keremajaan lebih.Oleh sebab itu perempuan lebih cepat mencapai kematangan daripada lelaki.Kita jangan memandang remeh soal umur dalam perkahwinan.Kebanyakan daripada punca masalah rumahtangga tidak dapat lari daripada aspek kematangan.Bila kedua2 [email protected] salah satu masih tidak matang,timbul lah pelbagai isu.Pentadbiran keluarga mmpunyai hubungkait dengan kematangan ketua keluarga.Bukan boleh disandar pada cinta semata2.Memang kalau dah jodoh tak kemana...tapi bersediakah pasangan kita?So,yang mana umur lebih muda tu,pandai2 lah mengukur diri.Layakkah?Bersediakah untuk mentadbir sebuah keluarga?Laratkah memikul tanggungjawab daripada Allah s.w.t ini?
Jika merasakan diri masih belum matang,cuba lah mencari ilmu dan pengalaman.Belajar matangkan diri terlebih dahulu.Orang yang berilmu akan berfikir dengan lebih jauh daripada apa yang dilihatnya.




Selingan: Kalau kawin dengan perempuan yang lebih muda,tentu kena panggil lah kena panggil 'abang'....betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-07-05 00:18


o.ok saja...janji bahagia (,"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

faizhaikal
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17628
Posting: 13
Dari: tanah merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-07-05 00:23


Kalau dah gersang sangat wajib lah kahwin.. nantitka pasal2 jadi zina pulak.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizhaikalProfil   Hantar PM kepada faizhaikal   Quote dan BalasQuote

shahanie
Warga Rasmi
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17560
Posting: 3
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 23:13


assalamualaikum...
hm..bagi ani plk...kahwin same umur ke,tak same umur ke...sebenarnya xmnjd prsoalannye...sblknye yang ptg slg sayang menyayangi dan saling memahami..itu yang ptg sebenarnya...dan kalau dah jodoh dengar orang yang sbaye dengan dari kita...kita tak boleh nak elak kan...so..redha saja lah...InsyaAllah jodoh tu akan brpanjangan...walau apapun yang brlaku..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahanieProfil   Hantar PM kepada shahanie   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 00:32


ok jea janji sama-sama faham tanggungjawab suami isteri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

rifqi_abadi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16339
Posting: 15
Dari: MuAr!!

Johor  


posticon Posting pada: 29-07-05 01:14


ok saja .... yang sebaya biasanya lebih memahami dan terasa lebih macam bersahabat......yang penting keserasian.Rahmat dan Redha Allah penentu sgalanya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifqi_abadiProfil   Hantar PM kepada rifqi_abadi   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 01:58


DINIKAHI WANITA ITU KERANA EMPAT PERKARA...
KERANA KECANTIKANNYA...
KERANA KEKAYAANNYA...
KERANA KETURUNANNYA...
DAN KERANA AGAMANYA...
MAKA PILIHLAH PADA AGAMANYA...
NESCAYA BERUNTUNGLAH KAMU (LELAKI SEKALIAN)...

UMURNYA..???

ALAH...TU BELAKANG KIRA...!!

(",)... . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 04:06


bismillah walhamdulillah...

bagi ana terpulang pada empunya diri. tapi... apa yang ana tahu sekarang ni lebih ramai muslimin yang suka muslimat lebih tua daripanya sebab katanya lebih matang... dan tahu serba serbi. entahlah...

tapi umur paling afdhal nikah setahu ana bagi muslimah 24thn sebab dah masuk awal dewasa dan bagi muslimin hujung 20an atau awal 30an. camtulah

tapi tak semestinya umur tu melambangkan kematangan. ada juga umur muda... tapi pemikiran lebih matang dari yang tua... so.. semua tu satu andaian sahaja...kalau betul pun tiada kena mengena antara yang hidup,yang dah meninggal atau yang sewaktu dgnnya...

apapun tepuk dada... tanya iman dan akal:)

strive 4 mardhatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 02:08


ERRMMMMM..... :-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 04:46


> assalamualaikum wbt...
>
> setuju dengan pendapat kalian semua...
> tapi, rata2 kaum lelaki suka b`kahwin dengan perempuan yang b`usia lebih muda daripada mereka...
>
> antara faktornya...
> - perempuan suka lelaki yang matang (nampak kedewasaan fikirannya)
> - perempuan akan nampak lebih tua jika umur mereka meningkat...
> - sudah jadi macam satu tradisi lelaki m`cari perempuan yang muda2 di M`sia..
>
> semuanya.. t`pulanglah kepada diri masing2 untuk memilih & menilainya...
> kalau ada jodoh, pasti tak ke mana juakan...???
> semoga kita akan m`perolehi jodoh yang sentiasa beriman kepada Allah swt...
> amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 21:11


sama umur tak best. perempuan kena muda sikit. baru macho sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 21:24


tak kisah lah lebih muda atau lebih tua...
yang penting kita ikhlas dan slg menyayangi..... ;-)


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-05 21:59


Hehehehehe..
Ana tak pandai sangat bab neih
Maklumlaa bebudak lagi..
tapi, pada pendapat ana lagi bagus kalau laki itu tua sikit
tapi, kalau dah jodoh, siapalaa kita nak ubah


p/s: redha Allah dan mak bapak paling penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-05 22:07


ok saja mak and abah saya pun sama umur...
bahagia saja...
anak pun ramai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

hana_88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12020
Posting: 81
Dari: KuKTeM..(UTEC)

Pahang  


posticon Posting pada: 06-09-05 11:09


saya setuju dengan semua
setiap orang taste berbeza, pendapat berbeza
lagi pun....... kalau dah jodoh, xkemana
betul tak?
xpayah lah pening2 kan kepala nak fikir ok tak pasangan lebih tua @ sebaya @ lebih muda
kalau dah ditakdirkan jodoh kita dengan orang tu..
memang dengan orang tu jugak lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_88Profil   Hantar PM kepada hana_88   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 11:33


assalamualaikum wbt...

bagi pendapat alin, alin rasa umur bukanlah penentu kebahagiaan dan kerukunan sesebuah rumahtangga... apa yang penting iala persefahaman,kesetiaan,kejujuran dan kepercayaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-05 13:14


Assalamualaikum...

bagaimana pulak kalau perempuan lagi tua dari lelaki...cecah 6 tahun...impossible ke?

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

jedy
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13501
Posting: 14
Dari: kuala lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 13:57


assala,kum
kita cuba membuat yang terbaik untuk diri serta pada semuanya.
umur bukan penentu/ kekadang umur salah satu penilaian bagi pasangan.
tapi bila jiwa dirasuk perasaan cinta.insyaallah,mungkin itu jodoh kamu.
pasai apa,pasai cinta itu tuhan yang bikin,bukan kita.
kekadang kita cuma mencari apa yang kita rasa baik untuk(ikut seleralahkan).tapi tidak semua yang ditentukan itu bertuah pada diri serta pada si dia(bakan pasanagan anda).so cintalah pada tuhan mu.insyaallah,akan dicintai oleh mereka.
jagan kita kesal jika pasangan yang diidamkan itu tidak mempunyai apa yang kita cita2kan,dan yang penting kita perbaiki serta jagan terlalu menuntuk hak kita jika tak dituakan.kerna setiap manusia mempunya kelemahan serta kelebihan tersendiri.jika kita marah dengen apa yang kurang,sebenarnya kita harus merenung serta menilai kelebihan serta kemampuan yang telah ditunaikan.mungkin disitu kita akan merasa bersyukur kerna dikurniakan pasang sebagai teman hidup kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jedyProfil   Hantar PM kepada jedy   Pergi ke jedy's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-05 14:02


Ana...tak kisah..Kalau dah jodoh...ana terima...asal dia matang nak mengharungi hidup....tapi Kalau di ikut rasa hati...mesti nak yang tua sedikit...tapi Kalau tak boleh...tak kisahla...hehe..:)

Yang penting ...mesti cari dulu sampai puas hati...
Takkan lari gunung di kejar...

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

cahayamalam
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18624
Posting: 2
Dari: sientoqe

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 14:11


assalamuaalaikum..

em..bagi saya..ok saja..
pokok pangkalnyer setiap kejadian yang
Allah tetapkan tu.. ada hikmah disebaliknyer...

waallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayamalamProfil   Hantar PM kepada cahayamalam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-05 14:12


hm...apa susah..kalau dah jodoh tu ...pepandailah handle...kalau suami rasa tak cukup satu, tambah lah dua,tiga atau empat... :-) kan bilangan muslimat ramai berbanding muslimin...ukur baju pad badn sendiri...okes...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 21:55


kalau dah jodoh, terima seadanya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-05 13:50


kalau dah itu ketentuan ilahi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-05 20:50


bagi hanan..o.ok saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-09-05 21:08


em...tak tahu r...depends r...semuanye d tangan Allah...tawakal...doa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 21:20


rasanya kawin same umur ok saja....
janji cemerlang,gemilang,terbilang
he..he..he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

rieduan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18474
Posting: 11
Dari: berlin

germany   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 21:32


ok aje!faktor usia bukan pengahalang!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rieduanProfil   Hantar PM kepada rieduan   Quote dan BalasQuote

uchoo85
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2005
Ahli No: 17730
Posting: 10
Dari: diatas bumi allah yang tersergam indah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-09-05 23:58


assalamualaikum,,
bagi pendpt saya,,kalau dah jodoh nak buat macam mana kan
kahwin jerla...tapi yang pastinya,mereka ni mesti lah jalan kan
tanggungjawab mereka sebagai suami isteri....
































a ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For uchoo85Profil   Hantar PM kepada uchoo85   Quote dan BalasQuote

rizt
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18886
Posting: 2

blank  


posticon Posting pada: 12-09-05 01:29


Insya'Allah akan bahagia juga... Lagi pun soal jodoh ditangan Allah.. yang penting bercirikan isteri/suami yang solehah/soleh...

lagi satu, ingat, "lelaki baik untuk wanita baik" :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For riztProfil   Hantar PM kepada rizt   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-05 09:37


umur hanyalah nombor tetapi harus diingt bahwa perkahwinan yang baahgia terlaetak pda keimanan bukan pada kecantikan,umur tau sebgainya,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 09:40


assalamualaikum...

emmm..tak slh kawin sama umur.aslkan masing-masing tahu tangjwb as a husband and wife...hanya DIA yang lebih tahu baik buruk untuk hambaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-05 09:43


ok ajeee.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-05 09:45


hmmm... bagaimana pula kalau perempuan tu lagi tua dari lelaki?
hermm...payah juga tuu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 10:23


bagi ana usia tak penting..yang penting kita tahu tanggungjawab masing-masing dan patuh dengan ajrnNYA...insyaallah, kebahagiaan itu milik kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-05 12:16


assalamualaikum...

usia???...erm..kita rasa xmelambangkan Apa pun....
yang penting saling memahami antara satu sama lain kan...
...kekadang yang lebih muda dari kita pun berfikiran lebih matang...so tepuk dada tanya hati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 12:23


emmm...
betul kata mawar tu....usia tak penting..kekadang, orang yang lebih muda lebih matang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 12:41


usia bukan jadik penghalang kepada sesebuah hubungan suami dan isteri
pernah saya terbaca artikel dalam internet ada seorang nenek ini dia kawin dengan budak umor 25 taun... dan mereka bahgia...
umur bukan pokoknya.. yang penting keihklasan dan kejujuran itu lebih penting dari segalanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 13:52


Assalamualaikum...........jodoh pertemuan Allah tentukan. Kalau dia seorang yang solehah tak jadi masalah. Rasulullah dengan isterinya Siti khalijah 15 tahun beza. Yang penting minta petunjuk Allah. Kalau dia jodoh kita, satukanlah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 16:05


jodoh pertemuan di tangan Tuhan..DIA lebih tahu apa yang terbaik buat hambaNYA.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

afza_firzanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18554
Posting: 50
Dari: bumi Ilahi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-09-05 08:53


Assalamu'alaikum...
perkahwinan satu ikatan suci yang di bina keranaNYA...
sama ada sama umur atau sebaliknya...apa yang penting
bagaimana persefahaman kita dengan pasangan kita...
jika ia telah ditetapkan dan ia memang jodoh kita...
redhalaila...
kerana dalam perkahwinan umur bukanlah ukurannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afza_firzanahProfil   Hantar PM kepada afza_firzanah   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 15:00


assalamualaikum...

yup..usia hanyalah salah satu daripada pemilihan saja...dah kalau jodoh dengan yang berusia terima sajalah asalkan bahagia...tak pun kahwinla 2ke,3ke...boleh dapat macam2 usia...hehehe..gurau saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-05 22:37


pada saya, kalau boleh saya nak yang lebih tua... tapi tak lah terlalu tua... just 3,4 tahun beza sebab selain menghormati dia sebagai suami, saya juga perlu hormati dia sebagai orang yang lebih tua. lagipun kata ustaz saya, perumpamaan suami isteri ni adalah seperti kanak2 dengan orang dewasa. kanak2 memerlukan orang dewasa untuk bermanja... sekadar pendapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-05 22:50


oklah tu........ :-) :-) :-)
:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» KAWIN SAMA UMUR OK ke??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.26093 saat. Lajunya....