Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 3 jam, 15 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 7 jam, 22 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: multilevel marketing, apa kata anda???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» multilevel marketing, apa kata anda???

Please Mendaftar To Post


Oleh multilevel marketing, apa kata anda???

nur_zhukhruf
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16559
Posting: 8
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 12:56



ana banyak mendapat info mengenai aktiviti ini (multilevel marketing). apa pendapat antum semua??? ana banyak terdengar desas-desus bahawa kegiatan ekonomi seperti ini sebahagiannya tidak dbenarkan dalam Islam, kerana ia menggunakan sistem berperingkat di mana ahli yang mendaftar dalam perniagaan ini perlu mencari orang bawahannya untuk dia mendapat point dan sekaligus mendapat bonus atau pendapatan. hanya dengan menggunakan orang bawahannya sahaja dia(orang atasan) dapat mengaut keuntungan. macam mana tu??? adakah ana yang salah tanggapan atau sememangnya salah... selain itu, ana harap dapat penjelasan mengenai jualan langsung yang bagaimana yang dibenarkan dalam Islam. produknya? pengasasnya? sistem yang digunakannya? dan juga saluran kewangannya ke mana? bantulah ana, harap dapat beri penjelasan yang se'detail-detail'nya. plz.....

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_zhukhrufProfil   Hantar PM kepada nur_zhukhruf   Pergi ke nur_zhukhruf's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 21:26


Hukum asal MLM ialah mubah (harus) berdasarkan qaedah fiqih: alasylu fil asy-ya' al_ibahaah (hukum asal segala sesuatu adalah harus) selama mana bisnes itu bebas dari unsur: ribawi (interest), gharar (tipu-muslihat), dharar (bahaya). jahalah (kesamaran) dan zhulm (menzalimi pihak lain), disamping barangan dan perkhidmatan yg ditawarkan adalah Halal. (Syawkani, Irsyad alFuhul/286; alSyuyuthi, alAsybah/60)

Asas bisness ialah:
"Allah menghalalkan jualbeli dan mengharamkan riba" AQ 2:275
" Tolong-menolonglah atas kebaikan dan taqwa dan jangan tolong menolong atas dosa dan permusuhan." AQ 5:2

"Bisness itu atas sama-sama ridha." HR Ibn Majah/alBaihaqee
"Umat Islam terikat dgn persyaratan aqad mereka." HR Ahmad, alHakim dan Abu Daud.

Jadi MLM yg diamalkan oleh syarikat2 MLM hendaklah dikaji walaupun mereka memiliki sijil AJL (Agen Jualan langsung) terutama rangkaian produknya dan skim Pemasarannya (marketing plan).

Langkah pertama: Menyelidiki kehalalan produk MLM (periksa persijilan Halal-Jakim) dan kekuatan produknya dari sudut kualiti dan kebaikannya
Langkah kedua: Marketing Plannya.

Tip dalam memeriksa Pelan Pemasarannya:
a. Plan Pemasaran yg bebas dari unsur Pyramiding. Pyramiding ialah skim yg menguntungkan pioneer (orang yg masuk awal)
b. syarikat MLM itu hendaklah ada track record yg cemerlang dan terbilang
c. produk yg berkualiti dan memberi jaminan wang dipulangkan kepada pelanggan jika cacat produknya
d. Starter kit (pakej penyertaan yg menasabah). Jika Pakej permulaannya tinggi, maka ia harus dicurigai,

e. MLM yg menjanjikan kekayaan yg mendadak dan kerja yg mudah. Maka ia harus dicurigai

f. Ketelusan dalam penjualan, pemberian bonus serta komisen
g. Motif utama MLM itu ialah kekuatan skil penjualan dan pemasaran bukan permainan wang

Peringatan:

1. Obsesi dan ketaksuban dalam dunia MLM. Parti Keadilan Indonesia dalam Fatawa (Dewan Syari'ah) # 2. memberi amaran kepada umat Islam supaya tidak terlalu taksub dalam dunia MLM hingga membangkitkan sifat obsesi utk mencapai jualan bulanan (target), kemudian mencuaikan tanggungjawab kepada keluarga atau kerjaya asalnya.

2. Memilih MLM yg diperbadankan di negara sendiri dan bukannya kepada MLM yg beribupejabat di negara musuh atau negara kafir. ini mengelakkan aliran modal ke luar negara.

Rumusan:

MLM pada hukum asalnya adalah mubah jika bebas dari unsur2 yg dilarang oleh Islam.
Selidiki latarbelakang syarikat MLM itu, kemudian siasat kekuatan dan kehalalan produknya. Kemudian siasat marketing plannya (supaya ia bebas dari Pyramiding. Akhir sekali: jaga jiwa supaya tidak obsesi dgn budaya MLM yaitu terlalu materlistik dan mengejar target jualan dan cuai dalam beragama dan etika bisnes. WA)

http://www.al-ahkam.net:2020/forum2/viewtopic.php?t=27363&highlight=mlm


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 27-05-05 00:51


Baguslah.
Bolehlah siswazah menganggur mencari pekerjaan...

Ana? Tak suka jadi kaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 27-05-05 16:46


& Hi, My name is Mohd Ikhmal bin Mohd Iskandar. Currently, I am seeking for business partner in order to share the international business which currently grows in 4 countries. And now this business would enter to 10 countries especially UK, USA, China and India until end of this year.This business is free from corruption. I really hope, we can have a seat and discuss more about the high potential of this business.

Thank You

Mohd Ikhmal bin Mohd Iskandar
BBA Transport (Hons), UiTM
DBS (Transport), UiTM --> Best student of course at 6Oth Convocation Event, UiTM

012-3436554

Satu Peluang International Business utk semua manusia.
Janji Halal


-----------------
sesungguhnya...pertemuan tidak menjanjikan percintaan tetapi percintaan terbit dari sebuah pertemuan.. itulah realitinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 15:58


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tahniah anakanda atas kejayaan menembusi pasaran antarabangsa. Cuma umi ingin anakanda jelaskan apakah jenis business yang dijalankan dan produknya apa ya?

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Tidak ada yang mustahil bagi yang berani mencuba (Iskandar Zulkarnain 356 - 323 sm)

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

NURMIZA
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7207
Posting: 11
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 14:17


assalamualaikum...
saya hanya ingin berkongsi pengalaman kerana saya merupakan salah seorang yang memasuki bidang mlm ni...
alhamdulillah..walaupun mempunyai banyak cabaran tetapi saya yakin dengannya. ramai orang meragui untuk memasuki mlm ni sebab produknya adalah dari luar negara...adakah halal digunakan adalah persoalan yang sering diutarakan...
saya pernah bertanya dengan ramai ustad daripada mlm ni mengenai masalah halal haram. pengesahan telah diperolehi daripada jakim sendiri dan selain itu walaupun ianya adalah produk luar negara tapi sebenarnya ianya bersasal daripada hasil kajian orang islam sendiri yang telah dikaji oleh orang luar. oleh itu, tidak menjadi satu kesalahan bagi kita lerana sebenarnya kita menggunakan penemuan yang dibuat oleh orang islam dulu dan orang melayu dapat bersaing dengan orang bukan melayu melalui perniagaan ini. seandainya ada silap dan salah, saya harap dimaafkan.
that all, thank u....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NURMIZAProfil   Hantar PM kepada NURMIZA   Quote dan BalasQuote

Administrator

Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 3
Posting: 267

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 14:29


Quote:

Mohd Ikhmal bin Mohd Iskandar
BBA Transport (Hons), UiTM
DBS (Transport), UiTM --> Best student of course at 6Oth Convocation Event, UiTM



-----------------




Hebat... Orang lain lebih tinggi degree... (Master ke) dari universiti lebih ternama tak ada pun nak paparkan. Orang lain jauh lebih best student, anugerah Dekan, tak ada pun nak heboh...

TONG KOSONG KUAT BUNYINYA

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For AdministratorProfil   Hantar PM kepada Administrator   Pergi ke Administrator's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 30-05-05 15:10


Quote:

On 2005-05-30 14:29, Admin wrote:
[quote]
Mohd Ikhmal bin Mohd Iskandar
BBA Transport (Hons), UiTM
DBS (Transport), UiTM --> Best student of course at 6Oth Convocation Event, UiTM





Hebat... Orang lain lebih tinggi degree... (Master ke) dari universiti lebih ternama tak ada pun nak paparkan. Orang lain jauh lebih best student, anugerah Dekan, tak ada pun nak heboh...

TONG KOSONG KUAT BUNYINYA
[/quote]

uh sy baru ingat nk PM dia pasal tu....rupanya admin lebih pantas,tangkas,dan sinis.siap xyah PM-PM...kt sini je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 30-05-05 16:02


Quote:

On 2005-05-30 14:29, Admin wrote:
[quote]
Mohd Ikhmal bin Mohd Iskandar
BBA Transport (Hons), UiTM
DBS (Transport), UiTM --> Best student of course at 6Oth Convocation Event, UiTM



-----------------
ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah...



Hebat... Orang lain lebih tinggi degree... (Master ke) dari universiti lebih ternama tak ada pun nak paparkan. Orang lain jauh lebih best student, anugerah Dekan, tak ada pun nak heboh...

TONG KOSONG KUAT BUNYINYA

-----------------
ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah...
[/quote]



a'aa..saya pun baru nk ckp tentang ni..tak baik membangga diri..ermm..manusia ni..mcm2 kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 00:37




jangan la cakap cam tu... mungkin dia nak yakin kan kita dan menolong kita apa yang dia mampu...

tapi tak elok kalau kita yang promote diri kita...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125397 saat. Lajunya....