Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 18 jam, 42 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Mencari Jodoh...Hina sangat ke kalau perempuan yang memulakan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mencari Jodoh...Hina sangat ke kalau perempuan yang memulakan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Mencari Jodoh...Hina sangat ke kalau perempuan yang memulakan?

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 10:39


..kpd ahli ukhuwah sume kt cni,sy ada satu soalan panas yg nak diutarakan,zaman skrang ni heboh isu wanita lamar lelaki,em,klu kte dgr pun memang agak janggal,tpi ini lah kenyataan yg berlaku dewasa ini..so,apa pndapat kalian sume...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 10:44




Bagi saya ia biasa sahaja. Tiada salahnya. JIKA CARA YANG DIBUAT ITU BETUL DAN IKUT SYARIAH, APA NAK DITAKUTKAN. Memanglah pada adat orang kita ia agak janggal, tapi APAKAH ADAT MENGATASI SYARIAT PADA PANDANGAN MEREKA YANG ANGGAP IA SUATU YANG PELIK NI? Tidakkah dulu Khatijah al-Khuwilid juga yang terlebih dahulu nyatakan hasratnya untuk menjadikan Nabi sbg suaminya?

So, fikir2lah....

TQ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-05-05 11:10




tak salah perempuan melamar lelaki...tapi kena la tau had-had dan batasnya..gunakan lah secara berhikmah...kena pandai jual diri jugak la



teringat kat satu artikel dalam majalah ANIS...tajuk dia PERIGI MENCARI TIMBA...hemm, kat sini penulis tu (seorg ustazah) ada kata,lebih kurang la ayat dia
' .....disebabkan peribahasa ibarat perigi mencari timba, ramai anak-anak gadis kita dah jadi macam telaga buruk...sume sampah-sarap dilonggokkan kedalamnya...'



Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 11:37




skang dah ramai perempuan yg melamar lelaki.kita sbg perempuan ni xperlu la rasa hina sgt kalau kita yg memulakan dulu.kalau kita xmulakan dulu,mana kita tahu.dalam Islam dibenarkan.so,jgn takut utk memulakan dulu..ok.diterima atau tidak itu nombor 2..kita berusaha, Allah s.w.t yg menentukan segala-galanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

temah_pandai
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16235
Posting: 18
Dari: bbsb

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-05 11:41


....
bagi saya...tak salah perempuan yang mulakan dulu....may be melalui kawan22 ke..guner org tengah....

tetapi sebenarnyer ape perasaan lelaki ek? kalo perempuan start dulu...?? kalo si perempuan dah bg hint tu....takkan tak nampak lg...tp kalo dah buat tak tau tu...consider dier tolak la ek?... ntahla.....ish...susah22 sgt suruh mak carikanla... aper pendapat rakan22 lain??

Bookmark and Share

    


  Member Information For temah_pandaiProfil   Hantar PM kepada temah_pandai   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 12:13



erm..kurang bersetuju..
takkan lahperempuan nak masuk minang?
betul ker lelaki tak cukup sekarang ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 12:30


Zaman sekarang ni...!?!?!?! redah saja, kalau dah kemaruk sgt.... knp tidak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 12:33



sesungguhnya....seorang wanita itu tidak terlepas dari rasa ingin disayangi....
tidak salah kita berterus terang...

mungkin itu adalah jalan yang terbaik buat diri ini...semata2 keranaMU Ya Rabbi...

cuma tunggu saat dan ketikanya,jua dengan izin Allah yang Maha Mengetahui.....
InsyaAllah....


[ Posting ini telah di edit oleh: cahayainsani pada 2005-05-30 13:45 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 12:43


maybe mungkin perempuan buat cam tu pun sbb lelaki tu ada signal jg kan..

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 24-05-05 12:59



ana rasa tak salah kalu perempuan yang mulakan dahulu...siapa kata hina...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

zaidatul85
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6422
Posting: 6
Dari: kota kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 24-05-05 13:09



bagi pndpt ana, ia nya tak salah....
sekarang ni pun, kalo kita lihat kat luar sana..kekadang pompuan yg memikat lelaki terlebih dahulu...
bab lamar melamar ni pula tak tau lah pula..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidatul85Profil   Hantar PM kepada zaidatul85   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 13:56


x hina sikit pun.......
sila la.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-05-05 14:22


yang penting kena pada tempatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 14:46





BOLEKAH "MEMBURU" IKHWAN.....




Assalamu'alaikum Wr Wb
Bolehkan seorang wanita menyatakan cinta pada seorang laki-laki? Atau layakkah seorang wanita mengejar lelaki yang dicintainya. Masalahnya, saya sedang mencintai pada seorang lelaki yang dalam pandangan saya sangat ideal. Dia tampan , bijak , dan insya Allah saleh.sebenarnya saya ingin mengungkapkan perasaan ini kepadanya, tapi saya malu dan merasa kurang sesuai dengan kebiasaan. Bagaimana penyelesaiannya?, tolong bantu saya!

Wassalam,
[email protected]

Jawab:
Wa'alaikumsalam Wr Wb
Rasulullah SAW tidak melarang seorang perempuan melamar lelaki. Bahkan, ada beberapa wanita yang pernah mengajukan diri untuk diperistri oleh beliau. Walau tidak diterima, Rasulullah SAW tidak marah atau melarang. Kisah yang paling terkenal adalah ketika Siti Khadijah RA melamar Rasulullah SAW dengan mengirimkan utusan. Dan akhirnya Rasul menerima pinangan tersebut.

Dari kisah tersebut, kalau memang cinta dan berani, saudari boleh mengirimkan utusan kepada lelaki tersebut untuk menyampaikan lamaran. Bagaimana Saudariku, perlu pula diingat kalau kita mencintai seseorang karena ketampanan, kepintaran, atau kekayaannya, maka bersiap-siaplah bila semua itu akan mendatangkan bencana. Kalau kita tertarik pada seseorang, usahakanlah agar ianya bersandarkan pada kualiti keimanan atau keagamaannya. Rupa, harta, keturunan, atau kepintarannya, tidak beerti tanpa keimanan. Tanpa kriteria iman dan takwa, semua itu tidak berarti.

Saudari dianjurkan melakukan Shalat Istikharah; memohon kepada Allah yang terbaik. Kalau memang dia jodoh, mohonlah agar Allah memudahkan. kalaulah tiada jodoh, mohonlah agar Allah mencabut rasa cinta dari dalam hati. Wallahu a'lam

Ana : kepada Allah usaha di rafakkan...

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

penjejak_iman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6679
Posting: 35
Dari: alam ruh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 15:04


hmmm...kalau lah 'dia' tak mulakan,rasanya perhubungan ini takkan terjadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For penjejak_imanProfil   Hantar PM kepada penjejak_iman   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-05-05 17:32


....
Walaupun pernah terjadi dalam sejarah dimana wanita melamar lelaki(Khadijah dan Rasulullah), namun pada zaman sekarang kedengaran agak janggal wanita melamar lelaki. Bagi saya ini mugkin disebabkan dalam masyarakat kita, dalam diri anak-anak gadis ini telah ditanamkan sifat malu. Cuba tanya pada kakak, adik, atau rakan-rakan perempuan kita soalan ini...kenapa anda tidak memulakan dahulu sesuatu perhubungan? dan jawapan mereka pasti ada mengandungi perkataan malu walaupun mereka minat pada lelaki itu.

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

puteri_aishah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15657
Posting: 54
Dari: Kelate - KL

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-05-05 18:08




saye baru dapat jawapan kenapa perempuan tak suka melamar lelaki..maybe 1 of the reason, perempuan ni terlalu sensitif...cepat amik hati..saye dpt jawapan ni bila ada seorang hamba Allah ni perempuan la..die bagitau yg die suke lelaki tu, dan lelaki tu kata tak pernah ada perasaan terhadapnya, dia macam tak boleh terima kenyataan, dok sedih, termenung sane sini, sakit sane sini, asyik nak marah org jer...macam macam..pelik betol org perempuan ni..walaupon saye perempuan saya tak dapat bayangkan macam yang dia rasa...

Allah kan ade...Dia tahu segalanya, pulanglah kepadaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_aishahProfil   Hantar PM kepada puteri_aishah   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 18:15


"Dalam dunia yang wanita semaikn ramai dari lelaki...
Semakin ramai wanita..Alhamdulillah, semakin ramai yang baik2..

Semakin sedikit lelaki, semakin sikit jugak yang baik2..

Jadi kalau banyak lawan sikit? cepat2 dan pandai2lah masing2 supaya tak terlepas.."

Kata2 seorag penceramah bagi pendapat dia kat satu masjid yg sy pergi bilab incang isu nih

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 19:25


hmm...hentam sajalah labu..
rezeki dtg bergolek..



love is blind

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

mujaiid_86
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16379
Posting: 8
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 20:05


Bagi pendapat ana,tiada kemusykilan andai kata kaum wanita yang starting dulu ke atau kaum lelaki...... Kaum lelaki tak kisah seseorang itu minat kepadanya.....namun kaum laki pun kuat memilih samada paras rupa,kesolehahan,perangai dan lain-lain ......jadi pandai-pandai la nak tackle dan menilai seorang lelaki.......kerana ramai lelaki yang hipokrit sekarang nie.......tersilap langkah masuk ke mulut harimau.......kalu terbetul langkah masuk ke syurga......hehehe.......itu je

[ Posting ini telah di edit oleh: mujaiid_86 pada 2005-05-24 20:07 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujaiid_86Profil   Hantar PM kepada mujaiid_86   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 20:54



Ini tidaklah menjadi masalah..yang paling utama kita kena fikirkankan adalah untuk melaksanakan sunnah nabi dan amanat Allah s.w.t. Maksiat itu patut dielakkan...Siapa yang patut mulakan dulu bukannya menjadi soal...Yang penting mestilah ikut syariat dan hikmah2 yang betul..

InsyaAllah Allah akan membantu bagi orang2 yang ingin melaksanakan sesuatu yang baik.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 09:21


hehe...jom kaum muslimah kat ukhwah.com,ramai2 pi pinang lelaki idaman anda semua sebelum terlepas

bagi sy,semua ni tak ada masalah,kot2 la lelaki tu malu nak pi pinang si perempuan ni,tambah2 perempuan tu anak datuk ke,tan sri ke..tapi kalau dah suka sama suka,tak salahkan..cuma tanggapan masyarakat kita yg jadi hal mcmni,jarang perempuan pi pinang lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-05-05 11:50


btol tu...saya pon stuju...zaman skang ni susah dah nak dapat lelaki yang baik..kiter leh usha2 tapi jgn terlebey2 nanti lelaki tu kater kiter miang laks..

berwasatiah lah dalam segala hal..

hehe...srikandii syahadah ada minat saper2 ek???jgn melepas...ehem2~

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-05 11:54


bagus topik ni......memangla tak salah tapi berpada-padala yer....kan QAda' dan Qadar dah ditentukan....banyak cara orang bertemu jodoh...tak kisahlah lelaki ker perempuan yang mulakan dulu...asalkan masih menjaga batas pergaulan cukupla...seperti yang kita dah sedia maklum....Qada' tu ada dua...yang kekal iaitu ajal dan yang ditentukan oleh kita sendiri.contohnya masa depan dan jodoh...jika kita sentiasa menutup pintu hati utk menerima org lain...biloa jodoh tu nak ada kan...lagi pun zaman dah berubah...dah tak peduli siapa yang start dulu...janji masih mengikut syariat islam....
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 12:12


buatlaa apa cara sekali pun dengan syarat tidak melanggar syara'. yang penting akad nikah tu dilafazkan oleh lelaki bukannya perempuan. sekarang ni lelaki semakin sikit. 1 nisbah 10 kan ?

wassalam.

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

jedy
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13501
Posting: 14
Dari: kuala lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 13:24


SENANG DAN RINGKAS UTK SAYA MENGUTARAKAN ISU NI,DIZAMAN RASULALLAH S.A.W.NABI MUHAMMAD TELAH DIPINANG OLEH SAIDATINA KHATIJAH,ISTERI PERTAMA,YG MANA SEBELUM ITU NABI MUHAMMAD S.A.W.ADALAH DIANTARA PEKERJANYA,.
TAPI BERLAINAN PULA PADA ZAMAN KINI.JIKA PINANGGAN YG DIPILIH ITU ADALAH SEORANG YG [email protected] YG LEBIH MENJERUS KEARAH ISLAM,ITU YG TERBAIK,TAPI JIKA PILIHAN ITU,PADA MEREKA YG BERGELAR MAT REMPIT,KAKI PEMPUAN,SOKA BERSOSIAL YG XXX.SUSAH LAA.
JAGAN PULA KITA [email protected] TAHU TENTANG ISU AGAMA APABILA WUJUDNYA ISU (KEMATIAN,PERNIKAHAN,PENCERAIAN)SAJA TAPI BIARLAH MENJUZUSKAN PADA KESEMUA ASPEK KEHIDUPAN,BILA BERCINTA ISLAM DIKETEPIKAN KRN BANYAK SANGAT HAL YG TERBATAS.
biarlah kita menjadi insan yg bergelar muslim sejati,ianya tak la sampai berserban berekor,berjubah and berfurdah.iman didalam,luaran adalah simbol [email protected] islam.
tapi yg sedihnya sekarang,dari maklumat yg saya dapat dari segelintir pihak [email protected] pertubuhan islam.kebanyakan yg tertangkan dalam operasi maksiat.yg tenggah [email protected] xxxx??? tu,ada yg berzina tapi bertudung.
perbuatan mereka hanya malu pada manusia,tapi tidak malu pada makhluk lain.yg mana,diakhirat kelak,makhluk ini lah saksi perlakuan manusia.
insafilah akan perlakuan kamu.??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For jedyProfil   Hantar PM kepada jedy   Pergi ke jedy's Website   Quote dan BalasQuote

putera_durranie
Warga Rasmi
Menyertai: 27.05.2005
Ahli No: 16732
Posting: 9
Dari: bumi limpahan rahmat

syria  


posticon Posting pada: 28-05-05 23:42



ana berpendapat kurang sesuai sikit, kerana ia bercanggah dengan lumrah (kebiasaan).


Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_durranieProfil   Hantar PM kepada putera_durranie   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 29-05-05 15:39




rasulullah nabi kita dipinang saydatina khadijah.....

-----------------
Photobucket

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 12:48



memangla tidak hina tetapi bergantung juga kpd kekuatan perempuan itu...
sekiranya...cintanya ditolak tentu sukar utk kita berhadapan dengannya lagi...
so,kepada wanita yang ingin meluahkan perasaan kpd seorang lelaki...
anda harus berfikir terlebih dahulu adakah anda sanggup menanggung risikonya lagi...
tambahan lagi jika anda selalu berhadapan dengannya....
fikir-fikirkanlah.....
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 30-05-05 13:09


bagi saya wajar perigi mencari timba dalam konteks dunia skrang nie..
sbbnya ialah lelaki yang berkualiti dari segi akhlak dan iman sudah hampir pupus dan tak mustahil dlm dunia akan datnag sudah tidak ada lagi lelaki soleh ......
tetapi si puteri pula haruslah pandai memilih timbanya...carilah timba yang berkualiti...
walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 30-05-05 13:09


bagi saya wajar perigi mencari timba dalam konteks dunia skrang nie..
sbbnya ialah lelaki yang berkualiti dari segi akhlak dan iman sudah hampir pupus dan tak mustahil dlm dunia akan datnag sudah tidak ada lagi lelaki soleh ......
tetapi si puteri pula haruslah pandai memilih timbanya...carilah timba yang berkualiti...
walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 30-05-05 22:01




mana ada... itu kan lebih baik kerana ianya dapat mengelakkan berlakunya maksiat....



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

kasihSofea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2004
Ahli No: 11408
Posting: 8

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-05-05 22:17


'PERIGI CARI TIMBA?'
topik ni rasanya sensitif utk org pompuan yg mmg nalurinya dianugerahkan rasa malu,kan? tapi zaman skrang ni, susah nk ckp.. cari pun salah, tak cari pun salah.
tgk 3R tak aritu? rsanya btul gak diorg ckp, rasanya pompuan yg ada rasa confident dan tak ego utk klh sahaja yg rsanya berkebolehan nk wat cam tu!
tu rasanya depend lah utk individu tu sndri. Kalau pada diorang okey just go on! tak salah rsanya brckp benar. Cinta ni mmg perit nk dipendam, tapi kalau kena tolak..lagi merana.but, sekurang2 nya kita mencuba kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihSofeaProfil   Hantar PM kepada kasihSofea   Pergi ke kasihSofea's Website   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 22:39



Mcm best je bunyinya...
Apapun sapa yg berkenaan kena la berani skit.Lagi cantik wakilkan pada sapa2 yg bleh diharapkan utk menyatakan hasrat hati.Tak kisah la sapa yg mulakan....yg penting hasrat hati pihak yg berkenaan disampaikan.Kalau dari jauh je mana jadik....Lepas tu bleh la bincang panjang lebar.Macam mana????

-----------------
Hati yang dekat pada masjid akan dekat dengan ilmu,hati yang dekat pada ilmu akan dekat dengan amal kebajikan,hati yang dekat dengan amal kebajikan akan dekat dengan Syurga.Dan Syurga itu pastinya dekat dengan Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 00:31




kalau ada dalil yang menyatakan pompuan tak boleh pinang lelaki.... tolong bagitau..

tapi jangan pompuan yang mula2 lauhka perasaan cinta lepas tu ikut lelaki ke hulu ke hilir...

kalau luahkan untuk dijadikan isteri tak apa...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 00:31




kalau ada dalil yang menyatakan pompuan tak boleh pinang lelaki.... tolong bagitau..

tapi jangan pompuan yang mula2 lauhka perasaan cinta lepas tu ikut lelaki ke hulu ke hilir...

kalau luahkan untuk dijadikan isteri tak apa...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 09:07


kasarnya soklan...

kot yerpun jgnlah kata keji...
bg saya,takder msalahnya... as long as niat tu btul.
sayapun pernah jg... tp saya kena pk banyak kali dan perbetulkan niat...
wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 06:49


Fiqh Khitbah (siri 2): Cara meminang yang diharuskan

Cara #6: Wanita menawarkan dirinya (offer) kepada lelaki Soleh

Imam alBukhari (alSahih # 4726) meriwayatkan dari Tsabit alBunnani bahawa ketika dia sedang bersama RasuluLlah saw yang turut ditemani oleh Anas dan anak perempuannya. Tiba-tiba muncul seorang perempuan dan dia menawarkan dirinya kepada RasuluLlah saw. Putri Anas mencela perempuan tu sebagai tidak ada sifat malu lantas ditegur oleh Anas bahawa perempuan itu lebih baik dari dirinya (anak Anas) kerana sifat telusnya ingin menawarkan diri kepada RasuluLlah SAW.

Berkata alHafiidz dalam alFath (11/79) maka dari hadith ini dibolehkan perempuan menawarkan dirinya kepada lelaki kerana menyukai kesolehannya.


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 10:35


tgh hari nanti saya nak gie rumah calon mertua saya..
nak berkenalan dengan bakal metua saya

bagi saya tak ada masalah jika kaum hawa yang memulakannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 10:52


saya boleh trima dis situation, tapi, buat mase sekarang ini, Saye sendiri tak suka perempuan yang macam itu(entahlah, saye suka yang mencabar, termasuk untuk mencari gf, adakah semua lelaki camtu?)

Saye trima situasi ini sebb perempuan sekarang ini melambak, tapi lelaki yang berkualiti tak ramai, so, perempuan kena take action dululah nampaknya, huhuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 12:41


assalamualaikum...
bagi ana rasanya tak salah.
malah dah ada couple yang dimulakan oleh pihak perempuan bersatu di jinjang pelamin.
tapi,tak semua yang bole accept this situation.
wallahu a'lam..
cuma..kita berpegang pade apa yang Allah dah kata...
"attoyyibuna littoyyibaat".

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 24-06-05 22:21


Pada 24-06-05 12:41 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
bagi ana rasanya tak salah.
malah dah ada couple yang dimulakan oleh pihak perempuan bersatu di jinjang pelamin.
tapi,tak semua yang bole accept this situation.
wallahu a'lam..
cuma..kita berpegang pade apa yang Allah dah kata...
"attoyyibuna littoyyibaat".


assalamualaikum...
shah pun setuju...
apa yang penting niat kita nak kahwin tapi bukan just nak try rasa bagaimana rasanyer couple...
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 23:21


tiada salahnya jika perempuan yang memulakan, tapi mestilah berpandukan batas syariat islam. jangan sampai menjatuhkan maruah diri sebagai seorang perempuan. buat sesuatu perkara mengikut lunas islam. tapi mungkin isu ini menjadi perbualan kerana biasanya lelaki yang memulakan dahulu. macam dah jadi mind set kepada society yang lelaki perlu memulakannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

fuyutsuki_azuska
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11163
Posting: 70
Dari: Kuala Lumpur

japan  


posticon Posting pada: 25-06-05 01:26


tak kisah asalkan berpada2... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuyutsuki_azuskaProfil   Hantar PM kepada fuyutsuki_azuska   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 15:48


pegangi konsep dipilih dan memilih.

dipilih..
pasti ada sebabnya Kenapa dipilih.

memilih..
kena tahu kriteria untuk memilih.

semuanya kena berlandaskan tips2 yang diberikan junjungan besar kita.
sama juga dengan konsep membimbing.
tak semesti suami saja yang kena bimbing isteri.
isteri juga wajib bimbing suami.
islam tak terikat dengan satu2 cara sahaja.
nabi juga dulu dipinang siti khadijah.

pergi/s..terbuka untuk dingorat...jantan tersepet dipasaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:02


Pada 29-06-05 15:48 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!


ps..terbuka untuk dingorat...jantan tersepet dipasaran..


senang sangat lah nak ngorat Firdaus_Azimi ni. Siap offer lagi. Okaylah... ada satu lagi offer selain Firdaus_Azimi yang available tapi malu2 kucing. Diharapkan kalau ada muslimah2 yang berani diluar sana untuk mulakan dengan jejaka ni, tak ada masalahnya.

dia dipanggil dengan gelaran... MUKASYAF Si Bujang 3. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 16:40


Pada 24-05-05 11:10 , haura_akhas posting:

!!! QUOTE !!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:41


apa tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 16:42


Pada 29-06-05 16:02 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-05 15:48 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!


ps..terbuka untuk dingorat...jantan tersepet dipasaran..


senang sangat lah nak ngorat Firdaus_Azimi ni. Siap offer lagi. Okaylah... ada satu lagi offer selain Firdaus_Azimi yang available tapi malu2 kucing. Diharapkan kalau ada muslimah2 yang berani diluar sana untuk mulakan dengan jejaka ni, tak ada masalahnya.

dia dipanggil dengan gelaran... MUKASYAF Si Bujang 3. :-D


assalamualaikum..

aiseh..mukasyaf..offer lah pulak..he2..
salute aa.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 16:43


Pada 29-06-05 16:41 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

apa tu?


silap lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:46


Pada 29-06-05 16:42 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

aiseh..mukasyaf..offer lah pulak..he2..
salute aa.. :-)


Offer dengan diskaun 10%. ekekeke :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 16:52


Pada 29-06-05 16:46 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-05 16:42 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

aiseh..mukasyaf..offer lah pulak..he2..
salute aa.. :-)


Offer dengan diskaun 10%. ekekeke :lol: :lol:


ala..xkan 10% ja kut... :-) ..mahal sangat laaa... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:56


Pada 29-06-05 16:52 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!


ala..xkan 10% ja kut... :-) ..mahal sangat laaa... :-)


tak boleh diskaun lagi annur83. Kena jaga kualiti jugak. hehehe :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 17:12


Pada 29-06-05 16:56 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-05 16:52 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!


ala..xkan 10% ja kut... :-) ..mahal sangat laaa... :-)


tak boleh diskaun lagi annur83. Kena jaga kualiti jugak. hehehe :lol: :lol:


ala..Kalau dskaun tinggi tak semestinya tak berkualiti...lagi ramai yang nak..hehe..mcm2 lah mukasyaf ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 17:18


Pada 29-06-05 17:12 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!


ala..Kalau dskaun tinggi tak semestinya tak berkualiti...lagi ramai yang nak..hehe..mcm2 lah mukasyaf ni..


dah terkeluar topik ni annur83. mari kita kembali kepangkal topik. sebenarnya tak salah kalau perempuan nak mulakan dulu pun, apa salahnya. tapi ikut cara khadijah iaitu melalui orang perantaraan.

ps: okaylah annur83, kasi up sikit diskaun=> 10.5%, ahaks :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 17:26


Pada 29-06-05 17:18 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-05 17:12 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!


ala..Kalau dskaun tinggi tak semestinya tak berkualiti...lagi ramai yang nak..hehe..mcm2 lah mukasyaf ni..


dah terkeluar topik ni annur83. mari kita kembali kepangkal topik. sebenarnya tak salah kalau perempuan nak mulakan dulu pun, apa salahnya. tapi ikut cara khadijah iaitu melalui orang perantaraan.

ps: okaylah annur83, kasi up sikit diskaun=> 10.5%, ahaks :lol:


a'ah..memang tak salah Kalau pmpuan yang mulakan...cuma janggal sikit di mata masyarakat kita..apapun..kalau keadaan terhimpit dan tersepit..tak salah kan Kalau try..belum cuma belum tahu...heh2..tapi..segan lah sikit..mudah2an Allah permudaahkan jodon ini..amin..doa2kan lah ye mukasyaf..

ps:alhamdulilah..dah up sikit..apapun..harg aleh dirunding..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 17:33


Pada 29-06-05 17:26 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!


a'ah..memang tak salah Kalau pmpuan yang mulakan...cuma janggal sikit di mata masyarakat kita..apapun..kalau keadaan terhimpit dan tersepit..tak salah kan Kalau try..belum cuma belum tahu...heh2..tapi..segan lah sikit..mudah2an Allah permudaahkan jodon ini..amin..doa2kan lah ye mukasyaf..

ps:alhamdulilah..dah up sikit..apapun..harg aleh dirunding..:-)


"Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah urusan jodoh buat sahabatku annur83. Semoga dapat jodoh yang baik, yang mana kebaikannya bukan sekadar buat dirinya tetapi juga buat agama,umat dan tanahair."

ps: nak runding harga lagi ke? => up lagi 10.7%.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 17:45


"Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah urusan jodoh buat sahabatku annur83. Semoga dapat jodoh yang baik, yang mana kebaikannya bukan sekadar buat dirinya tetapi juga buat agama,umat dan tanahair."

ps: nak runding harga lagi ke? => up lagi 10.7%.... :-D

amin..amin...ya Rabbal A'lamin...mudah2an diperkenankanNya...
terima kasih ye sahabat mukasyaf ni..

ps:mudah2 dibukakan hati sahabatku ini...up lah banyak sikit..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 09:20


macam jualan murah pulak. tak per, asalkan laku.

berbalik kepangkal topik, laki sekarang sebenarnya tak kisah pun kalau perempuan nak mula dulu. so jangan malu2.

tapi tgk2 jenis laki jugak yeaaa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 17:17


ini apa benda ini? promotion jualan ke? siap sale lagi.. huhu

Ok berbalik ke pangkal topik. Mencari Jodoh..Hina sangat ke kalau perempuan yang memulakan?

Saya rasa, perempuan yang menawarkan dirinya untuk menjaga seorang lelaki sepanjang hidupnya, yakni ingin menjadi isterinya, itu suatu perbuatan yang murni dan suci. Tak hina. Malah perempuan itu mulia. Cuma yang jadi nampak hina tu kalau lelaki yang fikir camtu... Kasihan wanita.

Tak beranilah wanita nak mulakan sebenarnya... Lagi-lagi kalau yang muda. Kalau dah makin berumur, saya rasa mereka lebih confident.. Tak sedih atau frust jika ditolak oleh lelaki kerana yakin, atau mungkin lebih matang dalam meng handle perasaan... like Khadijah, isteri Rasulullah s.a.w. maybe..

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 30-06-05 20:20


Pada 30-06-05 09:20 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

macam jualan murah pulak. tak per, asalkan laku.

berbalik kepangkal topik, laki sekarang sebenarnya tak kisah pun kalau perempuan nak mula dulu. so jangan malu2.

tapi tgk2 jenis laki jugak yeaaa.


assalamualaikum...

oo..ye ke laki sekarang tak kisah Kalau perempuan yang mulakan dulu??...ermm...tapi..xsemua kan..
tapi..kan lebih ok Kalau laki yang mulakan dulu..ye tak??..

apapun...Kalau nak buat sesuatu 2..kn pikir banyak kali lah..tambahan pula tentang soal masa dpn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 01-07-05 01:04


aah guys memang tak kisah.lagi suka adela.

tapi sbnarnya tak payah memulakan pun tak apa.just bagi hint saja.sure kalau guy tu suka dia yang akan berusaha mendapatkan hati gurl tu

disclaimer-ini adalah pendapat orang yang tak ada pengalaman bercinta.sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 09:12


hyunckel_asyraf, walaupun anta kata tak ada pengalaman, tapi nampak gaya macam ada saja.

apa pun, ana agree dengan hyunckel_asyraf. just bagi hint saja. tak perlu terus terang. if the lelaki tu memang minat, dia akan respon.

ps: cara respon tu macam2 lah. So jangan salah tafsir :-D
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 01-07-05 09:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 01-07-05 15:19


rasulullah pun dilamar saidatina khadijah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 01-07-05 15:49


tak salah lah .........siapa kata salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ainisa
Warga Rasmi
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16876
Posting: 1
Dari: parit buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 16:27


assalamualaikum..
mana ada hina kalau perempuan yang mulakan dulu...
tapi,rasa malu jela agaknya..tak apa,malu kan sebahagian daripada iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainisaProfil   Hantar PM kepada ainisa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 16:49


saya rasa, lelaki seboleh-bolehnya mahukan hint daripada perempuan, baru dia nyatakan hasratnya pada perempuan tu. correct me if i'm mistaken.

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

shamsemee
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2005
Ahli No: 16951
Posting: 5
Dari: Putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 17:02


Ana rasa tak timbul masalah perigi mencari timba ini .... sedangkan baginda Rasulullah pun di pinang oleh Saidatina Khadijah ... pedulikan perigi mencari timba tu .... nabi dah berpesan supaya umatnya berkahwin jika dah mampu ... so kawin ..jangan tak kawin ... jangan kawin lari dah lah ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shamsemeeProfil   Hantar PM kepada shamsemee   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 18:21


Pada 01-07-05 16:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa, lelaki seboleh-bolehnya mahukan hint daripada perempuan, baru dia nyatakan hasratnya pada perempuan tu. correct me if i'm mistaken.

:-)


dah betul sangat lah tu syahidatul.

ps: kasi 100 markah pada syahidatul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 22:35


assalamualaikum...
pd pendapat saya...memang boleh...tapi saya harap wanita dapat menjaga adab2 pergaulan dan tidal keterlaluan dalam mencari jodoh...supaya tidak dianggap serong oleh lelaki...
itulah pendapat saya...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 23:07


hehehe...
hangat topik ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-05 10:00


mukasyaf, simpan dalam record book. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-05 18:19


nape salah pula....selagi tak melanggar syariat yang ditetapkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 14:22


Pada 02-07-05 10:00 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

mukasyaf, simpan dalam record book. :-D :-D

nanti pastikan buku record tu di tanda tangan penjaga ye syahidatul.

ps:markah kahwin saja yang 100% :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 17:03


assalamualaikum...

ish bende baik takan di pandang hina....itu salah satu usaha nak cari jodoh,maklum saja lah laki sekarang dah makin pupus....hihii
yang baik2 pulak kebanyakan nya pemalu.....macam saya ,Sorry perasan lah pula..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 17:38


Pada 04-07-05 17:03 , kpiah_hitam posting:

!!! QUOTE !!!

maklum saja lah laki sekarang dah makin pupus....hihii
yang baik2 pulak kebanyakan nya pemalu.....macam saya ,Sorry perasan lah pula..:D

laki macam mana dah pupus kpiah_hitam? boleh elaborate lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 04-07-05 19:00


Xslh agaknya perempuan mula dulu..saya memang salute di sapa2 yang berani make the first step..memang kuat aa.. tapi kalau sendiri yang nak buat xberani maa, rs macam xsesuai pula :P

haa.. lagi satu, betul ke lelaki nak prmpuan bagi hint dulu? bukan mereka prefer yang play it 'hard-to-get' ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 04:30


hmm.. mukasyaf dah pun mengiyakan, JeSsamIn. huhu..
(100% :-D)

nama pun hint. bukan satu kepastian buat lelaki lagi... masih lagi 'hard-to-get'.

bagaimana sahabat mukasyaf? :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 09:00


diumumkan anugerah cemerlang....cik syahidatul! :-D

"kasi 'hint' saja....masih 'hard-to-get'". setuju sangat2 ayat syahidatul ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 09:16


kalau dah bagi 'hint' tapi dia tak faham-faham juga macam mana?...keciwa lah jawab nya...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 11:46


selalunya hint lawannya hint juga. :-)
perempuan bagi hint, laki pun akan bagi hint.
bila dah banyak hint2 dan agak sure baru lah si lelaki akan mulakan.

Kalau lelaki itu tak faham2 hint2 yang diberi maknanya memang dia tak minat lah itu.

ps:begitulah alkisahnya. :-D
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 05-07-05 11:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 11:55


baiklah mukasyaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 12:15


fizamil ni suka sangat ber"baiklah mukasyaf.." dengan ana.

ps: hint ke tu?? :-D
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 05-07-05 12:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

atok_jaddun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2004
Ahli No: 9027
Posting: 43
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 05-07-05 18:53


tafaddhal ila mashkurah....tak ada salah pun... rasullah pun dilamar...tapi biar kenaa pada caranye...batas2 pun kena jaga juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atok_jaddunProfil   Hantar PM kepada atok_jaddun   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 19:06


ehe.. anugerah cemerlang pula. :-D

ps: macam ada experience saja mukasyaf ini. haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 10:37


hehe... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:40


lah saya dah bagi hint buat tak tau lah pulak mukasyaf ni...

ps:gurau saja saudara mukasyaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 09:04


ehem ehem ehemm

ps: sakit tekak. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 12:14


hint? mana hint?

ps: ana memang lembap sikit. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 12:16


ceh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 12:23


senyum pulak mukasyaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 12:35


pasai hint....senyuman membawa hint yang pelbagai

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 12:40


senyum tu? kan sedekah fizamil...
sebab itula mukasyaf senyum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 13:18


banyak ana bersedekah dalam ukhwah ni. :-)

ps: sedekah lagi. :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 15:43


Pada 24-05-05 12:43 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

maybe mungkin perempuan buat macam tu? pun sebab lelaki tu? ada signal juga kan..


Signal ini yee... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 09:07


signal lampu isyarat lah pulu.
merah berhenti.
hijau jalan.
kuning kejar.

ps:berhati2 dijalanraya. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 10:31


signal....signal jugak mukasyaf...jangan tersalah signal sudah....


berhati2 bahaya di mana-mana!!:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 14:44


hati2 penguin tu?, nanti terjatuh pulak.

ps: penguin tak reti tengok lampu isyarat. sumber daripada National Geographic. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

irdeena_shah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12496
Posting: 16
Dari: al-ard

Perak  


posticon Posting pada: 08-07-05 15:20


salah ke???saya rasa tak ada lah salah nya tapi biar lah brlandaskan dan berdasarkan syariat,adat....tapi kenapa pula ada yang nak kata hina????sama ada lelaki atau perempuan yang memulakan itu tak patut di persoalkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irdeena_shahProfil   Hantar PM kepada irdeena_shah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 16:29


tajuk topik tu? kena tukar sikit. tukar perkataan "hina sangat ke" kepada "manis atau tidak".

ps: nak elak sentiman kejantinaan. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mencari Jodoh...Hina sangat ke kalau perempuan yang memulakan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.240693 saat. Lajunya....