Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 hari yang lalu
wyd1014: 15 hari yang lalu
haykal77: 23 hari yang lalu
Kakngah: 23 hari yang lalu
lidah-penghunus: 25 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: kenapa harus menpercayai kekasih?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» kenapa harus menpercayai kekasih?

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa harus menpercayai kekasih?

anuarQs
Warga Rasmi
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16471
Posting: 8
Dari: pasir mas

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 15:38



tolang bagi pendapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anuarQsProfil   Hantar PM kepada anuarQs   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-05-05 16:22




salam ukhwah...

emmm...percaya itu adalah kemestian bagi kita sebagai manusia di muka bumi Allah ini....
tanpa kepercayaan, tiadalah kejujuran di dlm sesuatu ukhwah/jalinan/persahabatan itu....

bukan hanya dlm persahabatan mahupun percintaan tapi kepercayaan dlm keimanan terhadap Dia yg maha Esa...itu yg UTAMA....

Allah adalah kekasih yg utama...
diikuti pula rasulullah s.a.w.....kekasih Allah...dan rasul pilihan...
kemudian diikuti...ibubapa juga adalah kekasih...kerana mereka menyemai kasih dan sayang dan didikan yg baik, berhemah pd anak2....jadi mrk adalah kekasih kita yg ketiga slps kedua yg teratas itu....
lain2 tu macam sahabat2 kita juga adalah kekasih tapi dlm konteks yg berbeza...
tapi kalau kekasih (dlm percintaan) itupun dimestikan adanya kepercayaan...kerana di situlah terjalinnya ikatan yg berpanjangan...

kenape mesti percaya...?
sebabnya....bila kita percaya...kita takkan mempertikaikan kejujurannya....(dlm konteks hubungn sesama manusia)
bila percaya juga bermaksud kita yakin bhw setiap apa yg dikatakan mempunyai maksud dan setiap apa yg dilakukan itu adalah utk kebaikan bersama....

rasanya itu saja...
moga pertanyaan anuarQS terjawab...

wallahua'lam...


-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

elyss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12570
Posting: 90
Dari: pekan baru,riau

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 17:19


no komen...

tepuk dada tanyalah iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For elyssProfil   Hantar PM kepada elyss   Quote dan BalasQuote

nora_balqis81
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16081
Posting: 12
Dari: Selangor....

blank  


posticon Posting pada: 18-05-05 18:18


Pernah diriku bertanya kepada seseorang yang ku sayangi..."mengapa harus aku mempercayai dirimu??"

Lantas dia menjawap "Walau jarak memisahkan antara kita, walau ader pon sedikit kecurigaan, namun ia perlu disulami nilai keikhlasan"..

hem..sori akak hanya sekadar berkongsi cerita...banyakkan lagi tafsiran tentang kepercayaan ini mungkin kepada allah dan sebagainya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nora_balqis81Profil   Hantar PM kepada nora_balqis81   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:57


percaya WAJIB ada..tapi jangan 100 % la,paling maksimum pun 99.99%.faham jela apa maknanya..

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nora_balqis81
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16081
Posting: 12
Dari: Selangor....

blank  


posticon Posting pada: 19-05-05 11:08


betul sya_ryn..percaya pada buah hati boleh tapi jangan 100% nanti kecewa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nora_balqis81Profil   Hantar PM kepada nora_balqis81   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-05 12:44



    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nurjaj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15651
Posting: 48
Dari: Utara Perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-05 13:19


jgn terlalui mempercayai kelak kite yg merana diri...
berikan sepenuh kepercayaanmu kpd Allah swt, itu yg lebih utama...

-----------------
Kerana ilmu kita bertemu...
Ukhwah terbina kerana perkenalan...
Kerana cita-cita perpisahan berlaku...
Kerana persahabatan ia akan berkekalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurjajProfil   Hantar PM kepada nurjaj   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 20:25




hohohohoho..
bagi saya kan.. kan.. kan.. sesedap mana pun kata2 si dia tu.. takkan saya percaya 100% TETAPI dalam diam saya berdoa semoga apa yang diperkatakan olehnya adlh benar dan ikhlas..
dan saya pernah terfikir juga..si dia tu pulak percaya ke kat kita...??
kan best kalau ada power boleh baca fikiran org..
hoohohohoho..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 04:15


tak kira kat siapa pun..special friend ke or just ordinary..rasa percaya dan ragu-ragu mesti ada..cuma kena banyak atau sikit je

yela..kalu asyik nak ragu sepanjang masa..nnt ada yg fedup ngan kita..duk asyik was-was dgn perbuatan,pergerakan,percakapan..takdelah kejujuran ke..kesetiaan ke kat situ..termasuk dlm bab persahabatan..
etika diri sbg hamba ALLAH-bukan dinilai pd pandangan mata manusia sahaja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-05-05 12:45


....
memang ada orang yang percaya pada kekasih..tapi mesti x ramai kan ..
kalau boleh biarlah berpada-pada...kita x boleh percaya seseorang tu 100%...terutama sekali kekasih..yakin ke yang hubungan kita dengan dia akan berakhir dengan hubungan yang halal?

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 14:45




tak salah kita percayakan kekasih kita tapi adakah cinta tu kerana ikhlas di hati tapi bukan sebab dia lawa atau hensem...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 15:21



Jangan caye. Bagi saya, selagi dia belum jadi ur husband or wife, dia tak layak dapat kepercayan 100% daripada awak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 15:30


terpulanglah pd diri masing2..tp takleh 100% arr..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

amar_kun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16570
Posting: 56
Dari: Bumi Allah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 08:19


Quote:

On 2005-05-18 15:38, anuarQs wrote:

tolang bagi pendapat....



anuarQs.. nak tanya.. kekasih yg mana satu ni?

Ar-Rahim, Rasulullah, ibubapa, guru, suami/isteri or ............


........couple?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amar_kunProfil   Hantar PM kepada amar_kun   Pergi ke amar_kun's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 11:28


tapi jangan terlalu mempercayai kekasih lebih dari family..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

chy_kegembiraanku
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16377
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 11:40


percayalah sekadarnya...........

-----------------
dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For chy_kegembiraankuProfil   Hantar PM kepada chy_kegembiraanku   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 31-05-05 17:48


percaya sebab....die percaya kat kita..
kalo tak percaya...wat pe jd kekasih??


~it takes years to built trust...and a few seconds to destroy it...

-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11718 saat. Lajunya....