Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Kenapa malas nak sambung belajar lagi?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Kenapa malas nak sambung belajar lagi?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa malas nak sambung belajar lagi?

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 16:19



tertanya-tanya kepada diri sendiri...kenapa tetiba terasa malas nak sambung blaja lagi? dulu bukan main bercita2 nak belajar ke peringkat yg tak boleh didaki lagi..sedangkan orang lain dah jauh meninggalkan kita, dengan sijil master, phd...tapi kita masih lagi di takuk lama...

konon dah penat belajar utk degree, nak cari kerja la pulak...tapi kerja pun tak dapat2 jugak..isk ape nak jadi ni?? sedangkan rasulullah saw sendiri pernah berkta..."tuntulah ilmu sehingga ke negeri cina".

masa hidup nilah nak cari ilmu pun...kalo dah mati, dah dok dalam kubur...tak perlu susah-susah nak blajo lagi...isk isk isk....sedarlah wahai diri....


***posting ni khas utk diriku sendiri****

-----------------
Pasakkan Iman Untuk Satu Perubahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 17:49


sambung blajar??
nak juga tp.... takder kursus yg sesuai..
cadang2 nak ambik PJJ kos IT.. tak banyak choice
space(UTM) & OUM ja..
tp mahal lak..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:30


maaf kalau apa saya kata ni buat anda terasa hati...tapi terus terang saya katakan saya memang memandang rendah kepada sesiapa sahaja yang malas belajar walaupun masih banyak lagi ilmu yang perlu dituntut....kenapa mesti malas belajar...bukankah ilmu itu membezakan kita dengan hidupan lain selain amal ibadat...ada jugak sesetengah orang yang berhenti belajar sebab nak kahwin...cuba anda fikir...betapa susahnya mak ayah cari duit untuk anak-anaknya bersekolah...tapi takkan sebab kahwin terus nak berhenti...sempat ker nak balas jasa mereka? tak takut orang pandang rendah ker...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 11:27


kenapa malas belajar?
mungkin salah satu sebabnya...lemahnya iman diri ini...tak ada istilah malas menuntut ilmu dalam hidup seorang pejuang islam...astaghfirullahalazim. dan mungkin juga, diri ini rasa macam ilmu islam masih lagi ditahap buku lali lagi...teringin nak dalami ilmu islam. bukan memperkecil-kecilkan fardhu kifayah, tapi masih tak berpuas hati dengan ilmu fardhu ain yg sedia ada...

ya Allah kerdilnya diri ini....

ana setuju dengan pendapat SautulJannah tu...tapi apa pentingnya pandangan orang terhadap kita?...bagi ana pandangan Allah dan pandangan Islam yang perlu diutamakan...

tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad...

insyaAllah






-----------------
Pasakkan Iman Untuk Satu Perubahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

alongayuni
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9768
Posting: 12
Dari: Bumi Malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 11:27



Bagi saya kl kita dilahirkan dalam keluarga yang boleh masuk kategori hidup senang kenapa tak boleh nak sambung blj.Tapi tak semua orang berpeluang macam tu.Sesetengah orang ada tanggungjawab seperti bantu adik2 dan kena beri peluang pula pada adik2 dia untk blj jd dia kenalah berkorban daripada hanya pentingkan diri sendiri unruk sampai ke peringkat master or phd.Nak sambung blj ni skg yang penting duit.Memang ada biasiswa atau ptptn tp try le tanya sape2 pada awal2 nak masuk kena guna duit sendiri dulu le.Jd kenalah kerja dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alongayuniProfil   Hantar PM kepada alongayuni   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-05 15:17


mslh malas belajar bg standard haura_akhas x serius mane pun..sbb saudari dh pun ade degree..
pd pendapat sy klau mood smbg belajar tu xde skg xpe,buat perkara lain dlu,ubah angin org kate mcm amik kelas kemahiran ker..manala tau kot itu minat sejati anda sebenarnya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 15:21




Kadang-kadang bukan malas, tapi keperluan kerluarga yang menyebabkan terpaksa kerja dahulu. lainlah kalau anda anak bongsu salam keluarga.

Kalau ada ruang selepas berkeluarga nanti, insyaALlah boleh sambung belajar lagi.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 22-05-05 16:34


Tidak adil untuk menjawab soalan ini dengan melihat kepada sesuatu pihak tertentu. Manusia banyak jenisnya.

Memang tidak boleh dinafikan lagi bahawa pelajaran sangat penting hari ini. Juga, kita dituntut supaya belajar, dari dalam buaian hingga ke lahad.

Tapi, peluang untuk menyambung belajar tidak sama pada semua orang.
Kita ada mendengar cerita pelajar yang berhenti sekolah( belum lagi universiti!) berhenti sekolah untuk menyara keluarga.
Ada yang menolak ijazah untuk mencari sijil atau diploma, dengan alasan yang sama. Ingin mencari wang secepat mungkin untuk menyara keluarga.

Pasti ada antara kita yang menolak pandangan mereka sebegini. Alasannya ialah, kalau mereka invest lebih, i mean, sehingga ke ijazah, gaji mereka tentu lebih mahal. Lagi mudah untuk menanggung keluarga.
Tapi, bagaimana dengan kos pengajian?
PTPTN?
Tanyalah pelajar yang mendapatnya. Bagaimana hidup mereka.
Maafkan ana, kerana ana tidak mendapat PTPTN.

Bagi golongan ini, hasrat untuk belajar biasanya sentiasa ada, tapi, bila begini keadaannya...
Dan, sentiasa ditangguhkan hasrat yang ada sehingga berkarat...

Maafkan ana kalau jawapan ini hanya bertumpu kepada satu golongan sahaja.

Tapi, bagi yang berkemampuan dan berpeluang, apa yang ingin ana katakan hanyalah, sangat malang bagi mereka jika enggan meneruskan pelajaran.
Masa depan menuntut kita supaya lebih kompetitif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 12:16



malas sambung blaja?
sedihnyeee...
kita kena ingat,manusia sekarang ni dimuliakan kerana ilmunya..
Alangkah malangnya sesiapa yang berkemampuan menuntut ilmu tidak memanfa'atkan sepenuhnya peluang itu.
Kalau sayalah,seboleh-bolehnya nak tuntut ilmu setinggi-tingginya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 18:52


bagi saya memang cita2 nak sambung study tu ada....tapi keadaan eko. sendiri belum mengizinkan....sebenarnya ia datang daripada kita sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 19:15


:-) eemmm....biasalah tu...bila dah lama meniggalkan alam persekolahan @ Universiti,mesti kita rasa malas nak study.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 07:31


saya nak sambung belajar lagi....tapi buat part time saja kut

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-02-06 10:12


nak kawin agaknya... hehehe...tapi betul tau, ada kawan indra berhenti masa form 4 sebab nak kawin.. tapi kawin yang sah la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 10:22


Takkan sambg belaajr tu mesti ikut universiti saja. mesti ada diploma, degree, master phd.
Bagaimana dengan ilmu fardhu ain? takkan tu pun tak dikira sebagai belajar?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 15:24


saya pun begitu jugak lepas habis degree ni malas nak sambung mana-mana...
rasa macam dah letih sangat belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-06 16:12


saya nak belajar sampai peringkat ph.di ..... tak ada istilah bosan dalam belajar ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 16:23


tak ada sponsor nak tanggung belajar

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 20:53


:-) Assalamualaikum....



Ada yang tak nak sambung belajar sebab masalah kewangan...yelah kos untuk belajar bukan murah sekarang ni...semuanya perlukan duit...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 23:14


assalamualaikum...

saya pun mengalami masalah sama.... tapi kes saya lain sikit. mungkin agaknya. dulu, kemalasan saya belajar sebab dapat course yang tak minat. tapi sambungje. tapi kalau nak sambung sampai master+phd, tak terfikir langsung. sekarang, bila dah belajar lama sikit,saya tertarik dengan 1 subjek. Islamic Landscape. sekarang dah nak grad insyaALLAH. saya tengah fikir2 nak sambung master+phd in islamic landscape dan saya juga terfikir nak ambik course yang saya minat...astronomi.mana satu saya nak teruskan saya tak pasti. masih dalam proses memikirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 01:14


nak cari duit tolong mak ayah dulukot....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 04:49


assalamualaikum...

dalam maslaah ini banyak juga alasan sesetengah pehak malas hendak menyambung pelajaran...

ada yang kerana sudah bekerja selepas tamat spm dan dah rasa pegang duit sendiri jadi malas nak belajar sebab rasa hidup dah senang..tapi mereka lupa,sekarang ni boleh lah rasa senang sebab masih dok dengan mak ayah dan makan masih ditangung,kalau dah merasa dok berdikari pasti berat nak hidup tanpa ilmu dan pekerjaan yang bagus..

bukanlah kita menuntut ilmu kerana untuk mengejar pekerjaan,tapi kadang-kadang ianya perlu juga....

kepada sahabat2 yang mampu untuk teruskan pengajian,teruskan lah harapan dan cita2 anda sekalian...bagi sahabat2 yang tak dapat nak smabung belajar tetapi ada masalah ekonomi,bersabarlah,insya ALLAH kalau anda semua ada kehendak yang jitu ALLAH pasti akan membantu anda semua..

apa-apa pun tuntutlah ilmu dengan niat hanya semata2 hendak mencari keredhaan ALLAH tak kira lah sama ada ilmu agama atau pun ilmu kemahiran...jika kita niatkan hanya untuk keredhaan ALLAH maka semua yang kita pelajari akan membawa kepada kebaikan....

salam perjuangan dari saya untuk para mujahidin penuntut ilmu sekalian.....

P/S : MEREKA YANG MATI DALAM MENUNTUT ILMU JUGA DIBERI GANJARAN SYAHID OLEH ALLAH....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 16-03-06 08:46


dalam hati memang ingin nak sambung belajar, tapi tak berkesempatan lagi, sebab sibuk bekerja, bukan sebab malas nak sambung belajar. lagipun, di tempat kerja pun ada kursus dan latihan pembelajaran. Tetapi sesiapa yang masih tiada pekerjaan, elok laa sambung belajar...daripada tiada buat apa-apa :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

athiah_sha85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23309
Posting: 29
Dari: kUaLa LuMpUr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 09:28


salam...
erm, setengah orang maybe ada masalah kewangan...tak nak susahkn mak dan ayah...so, mereka mest nak kerja dulu tuk support mereka masa further study nanti...atia rasa tu lah jalan yang terbaik tuk sesiapa yang ada masalah kewangan...InsyaAllah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For athiah_sha85Profil   Hantar PM kepada athiah_sha85   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 09:32


kalau ada peluang belajar tu.. sambungla.. jangan malas2.. Ramai lagi orang kat luar yang nak sambung belajar tapi tak berpeluang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

athiah_sha85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23309
Posting: 29
Dari: kUaLa LuMpUr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 09:45


salam...
erm, setengah orang maybe ada masalah kewangan...tak nak susahkn mak dan ayah...so, mereka mest nak kerja dulu tuk support mereka masa further study nanti...atia rasa tu lah jalan yang terbaik tuk sesiapa yang ada masalah kewangan...InsyaAllah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For athiah_sha85Profil   Hantar PM kepada athiah_sha85   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:17


saya lepas habis belajar ni nak kerja rasanya. Bukan tak nak sambung tapi keadaan memaksa. saya nak tolong keluarga pulak la..saya dah banyak menyusahkan dia orang..lagi pun saya sebagai anak sulong kena bagi peluang dekat adik-adik pulak..Kalau keluarga saya orang kaya tak apa la saya sambung belajar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 17:35


malas ke tak nak?

satu persoalan.....

ana sekarang dah daftar untuk sambung master (yuran pun dah bayar) tapi bila dah sambung ni rasa macam susah sangat, banyak problem terutamanya tajuk projek kena tukar, so kena cari tajuk lain. Bukan mudah nak cari tajuk projek untuk buat master, dahlah pengetahuan dalam bidang ni sikit, nak buat research pasal benda baru pulak? buntu dibuatnya...dah 2 bulan mencari tajuk yang sesuai, asyik kena reject saja...

hasrat di hati nak berhenti saja tapi kawan-kawan cakap sayang kalau berhenti, bukan senang nak sambung master (dapat scholarship tapi belum sign kontrak lagi, sempat lagi nak lariii...) tapi sebenarnya semangat untuk belajar sudah luntur.....

rasa menyesal pulak terburu-buru sambung master, ingatkan mudah rupanya.....banyak dugaan.

ana ni dalam kategori malas ke tak nak?

ingatan kepada warga ukhwah yang bercita-cita untuk sambung master, fikir 10 kali.....
nak sambung master ni kena tabah dan kuat semangat!
kalau anda mampu silakan......

:: kagum dengan kakak-kakak dan abang-abang yang buat master walaupun hampir 4 tahun projek belum siap lagi tapi masih bersemangat untuk meneruskan pengajian ::


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 19:26


Sesetengah orang bukan malas tapi banyak perkara perlu dipertimbangkan..

1)Masa
2)kos
3)Komitmen pada keluarga
4)Komitmen pada pelajaran


tapi InsyaAllah, kalau ada rezeki dan peluang..better pergi sambung ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 09-04-06 12:23


cuba cek balik tu...betul ke nabi cakap tuntut ilmu sampai ke negeri cina??sahih tak source dia? saya malas juga nak smbng belajar ni..nak kawin dengan orang kaya hehe memain saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-04-06 14:28


mungkin masalah kewangan agaknya..
tak pun tak ada peluang untuk sambung belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

aura_eliya
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22977
Posting: 13
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 14:44


Pada 25-02-06 16:12 , yanokage posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak belajar sampai peringkat ph.di ..... tak ada istilah bosan dalam belajar ....


bagus lah ada semangat dan keinginan macam tu..
anda kena buktikan, jangan hanya pandai ungkapkan saja..

dalam kes nak sambung belajar @ tak ni, saya rasa banyak kemungkinan2 Kenapa tak hendak sambung ni..
zaman sekarang, semua benda yang kita nak buat perlukan duit.. duit yuran, belanja harian, buku2 lagi perlukan kos yang tinggi jugak lah.. saya rasa itu lah kekangan utama Kenapa mereka tak hendak sambung, perlu kerja dan cari wang dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aura_eliyaProfil   Hantar PM kepada aura_eliya   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 15:16


saya sekarang boring dah kerja...hati ini nak belajar saja..tapi masa belum lagi mengizinkan.....kerja dan kerja

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 16:00


belajar selagi boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:20


mungkin sudah dibeban dengan masalah di tempat kerja dan urusan keluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:26


main baru belajar.Kueng.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:44


salam.

ini menurut apa yang pensyarah ana cakap,
dia kata, kalau boleh selepas diploma sambung terus ijazah, kalau ijazah pula sambung terus master.
ini kerana sekali kita dah merasa pegang duit, kita rasa seronok, macam macam akan dibeli dan ingin dipenuhi.
kemudian, kahwin, belanja kahwin, belanja rumah tangga,
pada masa itu, banyak perkara yang perlu difikirkan. jadi untuk menyambung pelajaran menjadi suatu yang agak sukar, lebih lebih lagi sekiranya kalau nak sambung pelajaran itu perlu tinggalkan keluarga, (keluarga = suami/ isteri atau anak anak).

ini menurut apa yang pensyarah ana kata...

waallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:28


Pada 09-04-06 23:44 , nur_malam99 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.

ini menurut apa yang pensyarah ana cakap,
dia kata, kalau boleh selepas diploma sambung terus ijazah, kalau ijazah pula sambung terus master.
ini kerana sekali kita dah merasa pegang duit, kita rasa seronok, macam macam akan dibeli dan ingin dipenuhi.
kemudian, kahwin, belanja kahwin, belanja rumah tangga,
pada masa itu, banyak perkara yang perlu difikirkan. jadi untuk menyambung pelajaran menjadi suatu yang agak sukar, lebih lebih lagi sekiranya kalau nak sambung pelajaran itu perlu tinggalkan keluarga, (keluarga = suami/ isteri atau anak anak).

ini menurut apa yang pensyarah ana kata...

waallahu'alam...


eh,macam sama saja macam Dr saya cakap.. :roll:
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 11:37


ana rasa ana nak sambung belajar dulu..baik sambung dulu sebelum dah ada tanggungjawab yang lain nanti..masa belajar nilah yang happy..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 11:38


sya juga pernah terfikir nak sambung study ke tahap yang lebih tinggi,namun entah kenapa sya tiba-tiba rasa malas nak study lagi.....bercita2 jawatan yang tertinggi tapi..entahlah..harap2 hati sya dibuka lagi untuk study...kekadang bosan bila tak membaca...sya lepaskan semuanya dengan membaca novel....sya sekarang dah kerja..baru saja..sya sanggup lepaskn peluang study semata2 untuk bekerja sdgkn time dapat kerja ni sama time dapat study kat uitm..tapi sya dah buat keputusan untuk masa depan sya sendiri yang sya rasa boleh mnjamin masa depan sya nanti....kekadang masa kerja tersa juga kebosanan tanpa membaca....rakan sekerja sarankan agar sambung study pergi UNITEM...sya rasakan belum masanya lagi...entahlah......bila dikenang kembali smgt nak study tu kuat sangat..cemburu dengan telatah budak2 U yang memegang buku kesana sini..berbincang..rasa cembru timbul dihati untuk jadi macam mereka..tapi entahlah............kalau sya nak perolehi jawatan yang sya nak sjk sekolah dulu,,,sya perlu ambil degree saja dan akan dapat jawatan tu..1 langkah saja.....harap-harap semangat sya study dikluarkn kembali.....rindu nak study lagi..........


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-06 12:34


assalamualaikum..

hanya orang yang tak merasai roh ilmu saja tak nak belajar lagi..
kalau dah berkeluarga rasanya makin kurang keinginan nak belajar,,begitu juga yang dah kerja..

" Ilmu akan mati di antara dua peha wanita" Hukama'

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-04-06 16:00


saya rasa salah satu sebab dah malas nak sambung,sebab nak cepat-cepat memegang duit gaji,beli itu ini.Mungkin nak tolong keluarga atau hutang pinjaman terlalu banyak perlu dijelaskan..

Bila sambung master contohnya,ramai teman2 sekuliah yang dah tak ada..pastinya ada persekitaran baru bersama kenalan baru..pnsyarah pun baru.semestinya perlukn masa untuk menyesuaikn diri..mungkin itu sedikit sbyk menggusarkn hati.

tapi nasihat saya (yang juga bakal nak menyambung pngajian,insyaallah)kalau nak bersemangat sambung belajar ni,kena la cari kawan-kawan yang nak sambung jugak,pakat2 sewa sama-sama,course sama..jadi tklah rasa keseorangan.belajar sambil kerja pun bagus juga,tapi ada kemungkinan masa pngajian perlu ditambah..Sekian

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-06 16:06


duit tak ada...huhu...macam mana nak sambung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-04-06 16:51


corakor format pembelajaran kat negara kita agak membosankan...

dan peluang kerja yang sangat rendah salah satu faktor yang buat tak ada mood nak sambung pengajian keperingkat yang melepasi ijazah sarjana muda.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-06 16:54


buatla bisnes..bisnes boleh buat orang jadi kaya...bermula dari bisnes kecil-kecilan...sambung belajar dalam pengajian perniagaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-06 17:03


baca buku jutawan senyap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 17:12


erm.........entah la

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 17:47


salam...

sambung belajar...
kalau tak nak sambung belajar lagi, tak payah sambung..
buat la perkara lain yang bermanfaat tuk diri dan agama..

lama2 mesti hati itu datang balik..
insyaAllah..

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 18:03


kalau tak nak sambung belajar lagi, tak payah sambung..

kalau ubah intonasi marah lain maksudnya kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 18:30


salam...

Pada 11-04-06 18:03 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak nak sambung belajar lagi, tak payah sambung..

kalau ubah intonasi marah lain maksudnya kan?


erk... betullah daeng... jadi, jalan penyelesaiannya...
jangan ubah intonasi.. cakap dengan baik dan mendatar..
okies...

salam.. :-di 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 13-04-06 23:05


Sebenarnya, orang yang malas belajar ni sama ada dia jenis yang putus asa ataupun bagi dia ilmu yang diperlukan untuk hidup ni adalah cukup2 makan...

Kalau orang tu jenis putus asa, maka dia takkan ke mana dan kekal la kat takuk lama dia. Kalau nak kata alasan mahal, minta maaf. Kerja la dulu atau buat pinjaman, lepas itu bila kerja balik boleh bayar. Lagipon gaji mesti dah tambah.

Kalau orang tu jenis fikir ilmu untuk hidup tu cukup2 makan pun ok, maka kekallah dia menjadi setaraf dengan orang utan. Hahaha, ye la, dah tak ada matlamat lagi, sama la kan??

Sorry agak menyinggung sesiapa yang perasan. Hmm, bagus pun biar mereka berubah sikit. Kalau tak bagi ayat pedas sampai bila tak ubah... InsyaAllah.

"Allahummarzuqna najaahan wa tafawwuqan.. Ameen..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 20:14


assalamualaikum....

sambung belajar?
sudah tentu ana mahu belajar lagi...
sambung degree insyaallah....
rugi tak sambung....
belajar lah kamu hingga ke peringkat yang tertinggi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 20:52


..depend pada org lah..lain org lain macam..
kalau dah malas tu nak buat macam mana..

*****
insyaallah Kalau saya dibri kesempatan..
lepas habis degree ni nak sambung master pula..
tapi kena kerja dulu..tak ada org nak support..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 00:06


InsyaAllah nak smbung,tapi kena kerja dulu sebab doctor kena kerja dulu at least 3 tahun,baru boleh further study.....huhuhu
kalau nak smbung study,better smbung masa belum ada apa-apa komitmen lagi....
smbung study before kawin,before kerja....
time 2,semangat nak study masih berkobar-kobar.....
tak debenda lain yang boleh ganggu konsentrasi kita......
Kalau tak,susah nak menjadi.....;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 15:11


minat juga nak sambung ambil MA...tunggu confirm dulu lah..dan mantapkan dulu ilmu di dada..sekarang ni otak pun macam dah karat dan lembab semacam juga..macam mana nak smbung study..mahu bungkus jawapnyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 15:12


minat juga nak sambung ambil MA...tunggu confirm dulu lah..dan mantapkan dulu ilmu di dada..sekarang ni otak pun macam dah karat dan lembab semacam juga..macam mana nak smbung study..mahu bungkus jawapnyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 31-05-07 15:27


dah seronok pegang duit bila kerja ni..lagipn syarat nak sambung belajar nak pengalaman kerja..letih2

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 15:28


sebab dah kroje, tapi ada peluang sambung saja...
tapi biolah isteri dan anak2 yang belajar dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 16:02


niat nak sambung tu ada...
tapi keadaan tak mengizinkan lagi..
hope ada rezeki lah nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 16:37


sambung lah selagi ada peluang.... :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 16:53


saya malas nak sambung lagi..... huhuhu....

tapi lecturer dah offer sambung masters... macam best.. tapi saya yang malas... kawan-kawan dah galakkan jugak. begitu juga mak ayah. tapi saya malas....

hoho... pemalas~

tapi kerja pun malas....

antara kerja dan masters, rileks lagi ambil masters... baik ambil masters kan... huhu~


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 31-05-07 16:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_DeHearty
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.05.2007
Ahli No: 30099
Posting: 26
Dari: Negeri Adat Perpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 23:58


asssalamualaikum..
bagi saya ok apa sambg belajar..
boleh tambah knowledge lagi kan..
belajar lah anda hingga ke negeri China..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DeHeartyProfil   Hantar PM kepada Nur_DeHearty   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 03:16


jangan lah malas2.....;-)
bagus smbung belajar ini....
boleh tingkatkan ilmu di dada and upgrade diri kita.....
Kalau tak,takot kita ketinggalan ke belakang sedangkan org kafir semua dah jauh tinggalkan kita ke hadapan......
:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 07:45


salam...

tak ada pengalaman lagi.
sebab tengah belajar...

tapi...ana berhasrat tak hendak berhenti belajar...

kan dalam hidup ini....kita sentiasa belajar benda baru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 10:29


Ok. Pertama sekali pendapat saya adalah jangan pandang rendah kat orang yang berhenti belajar ni. Bukannya duduk dalam kuliah tu sahaja boleh belajar. Pengalaman semasa bekerja juga dikira belajar. Dan setiap hari manusia itu akan belajar.

Kadang-kadang orang yang berhenti belajar ni sebab mereka sudah mula nampak masa depan mereka arah mana dan hendak menuju ke arah itu. Contohnya mereka ingin buka bisnes ke dan tak nak berfikiran macam students zaman sekarang yang asyik fikir biasiswa dan bekerja makan gaji.

Contoh terbaik orang yang berhenti belajar adalah Bill Gates dan Dell. Orang kaya tu. Sebabnya mereka terlalu sibuk mengejar ilmu bisnes dan terus menumpukan kat bisnes sahaja.

Kesimpulannya tak semestinya orang yang berhenti belajar tu tak betul. Kalau mereka dah ada sistem bisnes sendiri, boleh saja nak sambung degree balik. Tak semestinya nak buat degree kena habiskan sebelum umur 24 tahun. Pakcik umur 50 tahun pun boleh buat degree lagi. Hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-06-07 12:19


Assalamualaikum...
Buat masa ni kena rehatkan minda dari belajar...
Tertekan buat PSM dulu...jadi nak bekerja...
Bila dah rasa macam nak sambung semula...baru sambung...insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Huzaimi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29691
Posting: 55
Dari: Bandar Baru Bangi, Skudai

Selangor  


posticon Posting pada: 01-06-07 12:34


Pada 01-06-07 10:29 , azree_mh posting:

!!! QUOTE !!!

Ok. Pertama sekali pendapat saya adalah jangan pandang rendah kat orang yang berhenti belajar ni. Bukannya duduk dalam kuliah tu sahaja boleh belajar. Pengalaman semasa bekerja juga dikira belajar. Dan setiap hari manusia itu akan belajar.

Kadang-kadang orang yang berhenti belajar ni sebab mereka sudah mula nampak masa depan mereka arah mana dan hendak menuju ke arah itu. Contohnya mereka ingin buka bisnes ke dan tak nak berfikiran macam students zaman sekarang yang asyik fikir biasiswa dan bekerja makan gaji.

Contoh terbaik orang yang berhenti belajar adalah Bill Gates dan Dell. Orang kaya tu. Sebabnya mereka terlalu sibuk mengejar ilmu bisnes dan terus menumpukan kat bisnes sahaja.

Kesimpulannya tak semestinya orang yang berhenti belajar tu tak betul. Kalau mereka dah ada sistem bisnes sendiri, boleh saja nak sambung degree balik. Tak semestinya nak buat degree kena habiskan sebelum umur 24 tahun. Pakcik umur 50 tahun pun boleh buat degree lagi. Hehe.


saya trsgtlh setuju dengan prnyataan ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For HuzaimiProfil   Hantar PM kepada Huzaimi   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:35


tuntutlah ilmu sebanyak mungkin.....
tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad....
tuntutlah ilmu sehingga ke negara china....





~menyemai kasih memupuk ukhwah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 15:28


Kalau kita ingin berjaya ubah pemikiran kita, 'Jangan Hanya Fikir Belajar Itu di Universiti Sahaja'. Belajar adalah satu perkara subjektif. Di mana-mana pun kita boleh belajar.

Kalau dia tamat SPM dan meneruskan kerja pun tidak mengapa. Sebab dia pun belajar juga bila dapat pengalaman bekerja.

Saya ada tulis sebuah kisah tentang seorang pengusaha cendawan yang pendidikan dia hanyalah sampai tahap SPM sahaja. Tapi pendapatan dia lebih daripada doktor. Dan yang pasti dia masih lagi bersederhana kerana dia tidak terpengaruh dengan dunia bermewah2 seperti kebanyakan graduan sekarang.

Boleh baca kisahnya di www.studiomuslim.wordpress.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 15:33


Pernah dengar Yayasan Al-Bukhary?

Tahu Syed Mokhtar Al-Bukhary tu tamat belajar sampai SPM sahaja. Tapi merupakan orang ke-7 terkaya di Malaysia.

Yang penting ilmu dalam kehidupan itu yang perlu difikirkan. Cari pengalaman dan belajar daripadanya. Bukan sekadar fikir belajar itu hanya di universiti. Itu merupakan pandangan yang betul-betul salah.

.
.
.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-06-07 16:07


belajar ni best, sebab kita ibarat explore sstu perkara dengan mendalam. Jk tak pun kita explore benda baru. Boleh saja tambah ilmu dengan baca buku, tapi nak disiplinkan diri tu susah, bila sambung dengan sendiri kita rasa bertanggungjwb sebab ada lecturer pantau dlll di samping kita kosi ilmu dengan lecturer juga sbgnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 01-06-07 19:08


rasa kepuasan apabila apa yang kita pelajari mendorong kita mengenal Tuhan (Allah swt).

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 19:23


nak smbung sampai PHD....INSYAALLAH....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 01-06-07 19:29


Pada 17-05-05 16:19 , haura_akhas posting:

!!! QUOTE !!!




jangan lah MALAS

APA susahnya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 01-06-07 19:30


HENDAK SERIBU DAYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 20:51


Pada 01-06-07 19:23 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

nak smbung sampai PHD....INSYAALLAH....:-)


good attitude.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-06-07 21:23


tertanya Kenapa ye lelaki yang nak peristerikan doktor biasanya akan sambung study jk boleh sampai PHD. bukan mereka cerita tapi sebab dah ada kenalan begitu. Mgknkah lelaki terpanggil untuk sambung hingga dapat gelaran DR bila isteri ada tittle Dr.

P/S: terkenang 1 kisah. Lelaki ni kenal wanita ni di waktu itu wanita tu tengah sambung belajar. 'setelah lama2' wanita yang jenis tak pandang kiri kanan sebab yang dia fikir adalah harapan parents & study menyedari kewujudan lelaki ini. Dan akhir dia tertarik juga pada lelaki itu kerana ada ciri-ciri istimewa pada lelaki itu tambah buat dia respect. dah berkali2 wanita ni bagitahu dia tak kisah apa pun walau lelaki ni kurang dr degree, dia tak pandang pun semua itu, malah bagi dia status pendidikan bukanlah kunci untuk dia respect jk dah bergelar suami, sebab tittle suami sendiri memberi erti yang besar dimana suami adalah ketua keluarga & isteri wajib taat & hormat. Malah keredhaan isteri juga terletak pada suami. tapi mungkin lelaki itu tetap rasa terpanggil @ mungkin takut tercabar kut dia nak juga sambung study.Malah mungkin akan kembali stlah tamat study. Pjg critanya..andai ini maka kata hati wanita andai jdoh adalah, jk tak awak anggaplah pertemuan ini ada sesuatu yang Allah nak kita belajar. wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 00:44


bersangka baik lah wahai teman...:-)
maybe ada manusia nak ambil PHD sebab nak 'setaraf' dengan isteri yang bergelar doctor...:-)
tapi tak semua macam 2...:-)
kebanyakan yang nak further study sampai master or PHD pun sebab nak tingkatkan diri dengan ilmu pngetahuan and nak upgrade diri...
sooo...think positive...jangan biarkan diri diselubungi prasangka negative...:-) :-) :-) :-) :-) :-o :-o :-o
[ Telah diedit oleh: asroal pada 02-06-07 02:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 02:46


Pada 02-06-07 00:44 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

bersangka baik lah wahai teman...:-)
maybe ada manusia nak ambil PHD sebab nak 'setaraf' dengan isteri yang bergelar doctor...:-)
tapi tak semua macam 2...:-)
kebanyakan yang nak further study sampai master or PHD pun sebab nak tingkatkan diri dengan ilmu pngetahuan and nak upgrade diri...
sooo...think positive...jangan biarkan diri diselubungi prasangka negative...:-) :-) :-) :-) :-) :-o :-o :-o


emmm setuju 2...
ada ke org yang amin PHD sebab nak dapat title 'DR' sama macam wife dia if wife dia 2 doc????
nak 'setaraf' dengan wife dia???
ada ke manusia macam 2????
tak ikhlas lah Kalau macam 2 kan... :-D
:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 17:58


:-D :-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 12:27


Pada 02-06-07 00:44 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

bersangka baik lah wahai teman...:-)
maybe ada manusia nak ambil PHD sebab nak 'setaraf' dengan isteri yang bergelar doctor...:-)
tapi tak semua macam 2...:-)
kebanyakan yang nak further study sampai master or PHD pun sebab nak tingkatkan diri dengan ilmu pngetahuan and nak upgrade diri...
sooo...think positive...jangan biarkan diri diselubungi prasangka negative...:-) :-) :-) :-) :-) :-o :-o :-o


Apa salahnya dia nak sambung study.. sama ada nak title dr ke tak tu dalam hati dia.. mana kita tau.. tak semestinya isteri dia doktor, isteri tu hebat sangat.. kadang-kadang suami yang tak doktor tu lagi hebat dari tu.. buat apa nak banding beza.. dah rezeki dia nak sambung belajar.. sepatutnya kita galakkan lah.. jangan dengki pula.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 17:54


Pada 03-06-07 12:27 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 00:44 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

bersangka baik lah wahai teman...:-)
maybe ada manusia nak ambil PHD sebab nak 'setaraf' dengan isteri yang bergelar doctor...:-)
tapi tak semua macam 2...:-)
kebanyakan yang nak further study sampai master or PHD pun sebab nak tingkatkan diri dengan ilmu pngetahuan and nak upgrade diri...
sooo...think positive...jangan biarkan diri diselubungi prasangka negative...:-) :-) :-) :-) :-) :-o :-o :-o


Apa salahnya dia nak sambung study.. sama ada nak title dr ke tak tu dalam hati dia.. mana kita tau.. tak semestinya isteri dia doktor, isteri tu hebat sangat.. kadang-kadang suami yang tak doktor tu lagi hebat dari tu.. buat apa nak banding beza.. dah rezeki dia nak sambung belajar.. sepatutnya kita galakkan lah.. jangan dengki pula.. :D



setuju 2 doc meow...
mcmlaa hebat sangat doc ini kan sampai si suami nak smbung PHD tok dapat title 'DR' juga...huhuhu
apa pun,ikhlaskan hati kerana Allah dalam apa pun yang kita buat...
insyaAllah berkat...
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 19:21


Pada 03-06-07 12:27 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 00:44 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

bersangka baik lah wahai teman...:-)
maybe ada manusia nak ambil PHD sebab nak 'setaraf' dengan isteri yang bergelar doctor...:-)
tapi tak semua macam 2...:-)
kebanyakan yang nak further study sampai master or PHD pun sebab nak tingkatkan diri dengan ilmu pngetahuan and nak upgrade diri...
sooo...think positive...jangan biarkan diri diselubungi prasangka negative...:-) :-) :-) :-) :-) :-o :-o :-o


Apa salahnya dia nak sambung study.. sama ada nak title dr ke tak tu dalam hati dia.. mana kita tau.. tak semestinya isteri dia doktor, isteri tu hebat sangat.. kadang-kadang suami yang tak doktor tu lagi hebat dari tu.. buat apa nak banding beza.. dah rezeki dia nak sambung belajar.. sepatutnya kita galakkan lah.. jangan dengki pula.. :D



setuju 2 meow...
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 23:47


belajarlah selagi ada peluang, ilmu ni nanti kita boleh sebarkan kepada orang lain. Sebaik-baik ilmu yang kita belajar apabila ia dapat memberi manfaat kepada orang lain....


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-06-07 08:23


Pada 01-06-07 21:23 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

tertanya Kenapa ye lelaki yang nak peristerikan doktor biasanya akan sambung study jk boleh sampai PHD. bukan mereka cerita tapi sebab dah ada kenalan begitu. Mgknkah lelaki terpanggil untuk sambung hingga dapat gelaran DR bila isteri ada tittle Dr.

P/S: terkenang 1 kisah. Lelaki ni kenal wanita ni di waktu itu wanita tu tengah sambung belajar. 'setelah lama2' wanita yang jenis tak pandang kiri kanan sebab yang dia fikir adalah harapan parents & study menyedari kewujudan lelaki ini. Dan akhir dia tertarik juga pada lelaki itu kerana ada ciri-ciri istimewa pada lelaki itu tambah buat dia respect. dah berkali2 wanita ni bagitahu dia tak kisah apa pun walau lelaki ni kurang dr degree, dia tak pandang pun semua itu, malah bagi dia status pendidikan bukanlah kunci untuk dia respect jk dah bergelar suami, sebab tittle suami sendiri memberi erti yang besar dimana suami adalah ketua keluarga & isteri wajib taat & hormat. Malah keredhaan isteri juga terletak pada suami. tapi mungkin lelaki itu tetap rasa terpanggil @ mungkin takut tercabar kut dia nak juga sambung study.Malah mungkin akan kembali stlah tamat study. panjang critanya..andai ini maka kata hati wanita andai jdoh adalah, jk tak awak anggaplah pertemuan ini ada sesuatu yang Allah nak kita belajar. wallahua'lam.



naluri agaknya...Kalau isteri Dr..suami biarlah Ir. Dr. :-P


mula bulan 7 ini masuk U balik..ye! ye!...belajar pah ceroh...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-06-07 08:26


Pada 02-06-07 02:46 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-07 00:44 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

bersangka baik lah wahai teman...:-)
maybe ada manusia nak ambil PHD sebab nak 'setaraf' dengan isteri yang bergelar doctor...:-)
tapi tak semua macam 2...:-)
kebanyakan yang nak further study sampai master or PHD pun sebab nak tingkatkan diri dengan ilmu pngetahuan and nak upgrade diri...
sooo...think positive...jangan biarkan diri diselubungi prasangka negative...:-) :-) :-) :-) :-) :-o :-o :-o


emmm setuju 2...
ada ke org yang amin PHD sebab nak dapat title 'DR' sama macam wife dia if wife dia 2 doc????
nak 'setaraf' dengan wife dia???
ada ke manusia macam 2????
tak ikhlas lah Kalau macam 2 kan... :-D
:lol: :lol: :lol:



Tu orang panggil dorongan...encouragement....bab belajar ni jeles2 sikit no hal nya... janji dia masih ingat apa tujuan sebenar dia kat dunia ni...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

kirin84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29764
Posting: 37
Dari: Setapak, Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-07-07 11:36


Pada 01-06-07 10:29 , azree_mh posting:

!!! QUOTE !!!

Ok. Pertama sekali pendapat saya adalah jangan pandang rendah kat orang yang berhenti belajar ni. Bukannya duduk dalam kuliah tu sahaja boleh belajar. Pengalaman semasa bekerja juga dikira belajar. Dan setiap hari manusia itu akan belajar.

Kadang-kadang orang yang berhenti belajar ni sebab mereka sudah mula nampak masa depan mereka arah mana dan hendak menuju ke arah itu. Contohnya mereka ingin buka bisnes ke dan tak nak berfikiran macam students zaman sekarang yang asyik fikir biasiswa dan bekerja makan gaji.

Contoh terbaik orang yang berhenti belajar adalah Bill Gates dan Dell. Orang kaya tu. Sebabnya mereka terlalu sibuk mengejar ilmu bisnes dan terus menumpukan kat bisnes sahaja.

Kesimpulannya tak semestinya orang yang berhenti belajar tu tak betul. Kalau mereka dah ada sistem bisnes sendiri, boleh saja nak sambung degree balik. Tak semestinya nak buat degree kena habiskan sebelum umur 24 tahun. Pakcik umur 50 tahun pun boleh buat degree lagi. Hehe.


Yang ini saya amat setuju..memang betul cakap pokcik..pandaila pokcik ini..pokcik belajar kat mana ye?hehehe.. :-D ..saya sedar benda ini masa saya mula berenti dr universiti..tapi apapun..bagusnya org berenti belajar ini adalah..dia akan mendapat lebih banyak pendedahan dalam dunia pekerjaan sebenar..terutamnyer dr segi hand-on..kalau kat U belajar teori saja kan?

macam kisah saya pula..saya merupakan graduan diploma uniten dalam bidang kos elektrikal engineering..pada time saya belajar dulu saya memang belajar membabi bute..mksdnyer saya belajar benda yang saya sendiri tak tahu apa kebendenyer itu..terutamye subjek elektronik dengan power elektronik..ada lab pun tak membantu sangat..jadi 2 sbjk itula subjek yang paling saya menyampah kat U dulu..tapi apebile saya masuk degree dan kantoi pula pada 1st year..saya ambil keputusan untuk berenti belajar dan meggunakan result diploma yang saya ada..alhamdulillah..saya diterima bekerja di sebuah syarikat pengangkutan terkenal di subang..sebg technician..bahagian elektronik pula 2..jadi mungkin rezeki saya disini..

bila saya jadi technician disini..alangkah byknyer benda yang saya belajar..bermula dr repair sistem portable radio,monitor cctv,telefon dan cctv camera..hinggala ke sistem2 yang kritikal seperti scada,atc,pergi system,pa system,cts,rcs dan macam-macam lagi..dan apa yang saya tengok adalah..basicnye adalah benda yang saya pernah belajar dulu di U..saya selalu bukak balik buku teks yang saya belajar dulu..sekarang baru saya nampak apa yang saya belajar dulu..sekarang ini saya ada plan untuk menyambung study..tapi part time jekla..insyaallah itu pun kalau ada rezeki..doakan saya.. ;-)
[ Telah diedit oleh: kirin84 pada 30-07-07 11:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kirin84Profil   Hantar PM kepada kirin84   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 11:50


Dah tak larat nak berhutang...Nak belajar kena ada duit...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

bicara_hati
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2005
Ahli No: 15989
Posting: 10
Dari: bumi

iraq  


posticon Posting pada: 30-07-07 17:17


masa bejajar dulu ada juga rasa letih... rasa malas dah nak belajar lepas tamat nanti... tapi sekarang bila tak habis belajar baru lah rasa ilimu masih tak mantap..

sekarang cita-cita nak smbung tu ada tapi tak berkemampuan lagi... tu yang kena kerja dulu... mana lah tau lepas-lepas ni ada rezeki boleh sambung lagi.. :-) doakanlah moga-moga tercapai hasrat di hati ni.... :-)

lagi satu... ilmu tak semestinya hanya boleh didapati di dewan2 kuliah saja... kat mana-mana pun boleh dapat asal tahu mencarinya.. betul tak? :-)


-----------------
SENYUM SOKMO.


Bookmark and Share

    


  Member Information For bicara_hatiProfil   Hantar PM kepada bicara_hati   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-07 23:37


Pada 25-02-06 10:22 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

Takkan sambg belaajr tu mesti ikut universiti saja. mesti ada diploma, degree, master phd.
Bagaimana dengan ilmu fardhu ain? takkan tu pun tak dikira sebagai belajar?

salam...
setuju sangat..xsemestinyer sambung belajar kat u saja....ilmu-ilmu lain yang berkaitan dengan dunia dan akhirat pun perlu diteruskan....he..he..macam saya ini walaupun dah ada degree...ada juga keinginan nak sambung master tapi memikirkan umur makin meningkat dan pengalaman kerja yang xseberapa,saya teruskan dengan kerja dulu....sambil timba pengalaman boleh sedikit sebanyak bls balik jasa mak ayah..sambil-sambil bayar pinjaman...xsemestinyer yang xsambung belajar itu pemalas tapi keadaan menentukan...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 31-07-07 23:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.172958 saat. Lajunya....