Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Pilihlah seorang lelaki yg..........................................


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Pilihlah seorang lelaki yg..........................................

Please Mendaftar To Post


Oleh Pilihlah seorang lelaki yg..........................................

ain_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1938
Posting: 21
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-07-03 15:34


Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjiNya pasti" Itulah sedikit dari bait2 lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yg sering bermusim dan sayangnya yg tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dlm memilih pasangan. Andainya sikit drpd cinta itu hendak diberi pada seseorang yg boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang...


1-Kuat agamanya.
>>Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yg kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yg tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.
2-Baik akhlaknya.
>>Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara.
3-Tegas mempertahankan maruah.
>>Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kred- ibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.
4-Amanah
>>Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.
5-Tidak boros
>>Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.
6-Tidak liar matanya
>>Perhatikan ia kerap meliar ke arah perempuan lain yg lalu lalang ketika berbicara. Jika ya, jawabnya, dia bukanlah calon yg sesuai buat kamu.
7-Terbatas pergaulan
>>Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.
8-Rakan pergaulannya.
>>Rakan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.
9-Bertanggungjawab
>>Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya utk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab
10-Tenang wajah
>>Apa yg tersimpan dalam sanub ari kadang2 terpancar pd air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.
Berbahagialah kamu jika dicintai calon yang demikian sifatnya...







Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_muslimahProfil   Hantar PM kepada ain_muslimah   Quote dan BalasQuote

ucop
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1457
Posting: 56

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-07-03 10:07


Assalamualaikum..........

Ana sangat bersetuju dengan pandangan sahabat tu.Tapi malangnye pade masa sekarang ni,agak sukar untuk mencari lelaki yang seperti itu. Ana sendiri pun tak dapat memenuhi ciri2 tersebut. Ana harap masih ade lagi kaum lelaki yang mempunyai sifat sebegitu .

Bersama lah kita berdoa kepada yang Esa....

Wassalam........

-----------------
BUAT SELAGI BOLEH ,USAHA SELAGI MAMPU
AGI IDUP AGI NGELABAN.
ONLY THE STRONG WILL SURVIVE

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucopProfil   Hantar PM kepada ucop   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-07-03 10:20


alhamdulillah rasanya saya dah pun betemu dgn seseorang lelaki yang mempunyai sifat yang sebegini...dia telalu baik pada saya...sentiasa memberi nasihat pada saya supaya tabah dah sabar dalam menghadapi dugaan hidup ini..alhamdulillah saya terlalu bersyukur dipertemukan dengannya...moga jodoh pertemuan kami berpanjangan hendaknya....insyaallah..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-03 11:19




isk...rase2 ana ade tak ciri2 lelaki idaman kat atas tu?? hehe....

buat semua kaum muslimah, buatlah pilihan yang tepat dan terbaik..moga2 hidup kalian nanti dipenuhi dengan kasih sayang seorang suami yang penyayang dan bertaqwa...amin ya rabbal alamin...

wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ain_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1938
Posting: 21
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-07-03 15:57


a`kum...
ain sekadar memberi sedikit panduan pd kaum muslimah, ain s`diri pun masih blum temui lelaki idaman nie..kita hanya merancang tuhan menentukan.....rase mcm x layak jea...


-----------------
Tanpa Agama Manusia Binasa,
Tanpa Ilmu Manusia Buta....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_muslimahProfil   Hantar PM kepada ain_muslimah   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 463
Posting: 136
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-07-03 16:44


erm, beruntung nyer kalau dpt yg cam tu..insyaAllah..mudah-mudahan.. tq ain_muslimah!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 08-07-03 18:18


anyway, masing2 tahu2 sendiri lah yang mana yg menjadi keutamaan utk pilih lelaki sbg suami bagaimana nak memilih..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 10:40


mmmmmmmm.......
tapi kebykkan wanita akan mabuk cinta..
hingga lupa pada ciri2 yg diberikan.....
inilah doktrin yg cuba diTANAMkan dinegara ini
melalui novel2,drama2 dan filem.
CINTA ADALAH SEGALANYA.
CINTA PASTI MENANG.
CINTA ITU BUTA.

BERITA HARIAN 9 JULAI 2003
IPOH,SEORANG PEMUDA MEMBAKAR DIRINYA HINGGA MELECUR 99% KERANA PUTUS CINTA.PEMUDA ITU MATI KERANA KECEDERAAN TERUK YG DIALAMINYA.

P/S...begitu hebat kuasa cinta..
hingga ALLAH dilupakan...




-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-07-03 09:50


as'kum... pesan buat sahabat semua dan diri ana sendiri.. Jangan menuntut orang lain sempurna jika tak dapat menyempurnakan diri sendiri.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 10-07-03 12:53


Sesungguhnya wanita yang baik - baik hanyalah kepada lelaki yang baik - baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-03 02:34


Ana tidak dapat memenuhi semua perkara yang dinyatakan cuma ana akan berusaha supaya ana dapat memenuhinya.. Harap sahabat lain dapat membantu ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-07-03 10:14


Ana paling takut pasal ni...pernah tak sahabat2 dengar kata ni.."Jangan impikan pemuda sehebat Saidina Ali jika peribadimu tidak seperti Saidatina Fatimah..."

wallahua'lam

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 13-07-03 14:09


dah dapat jodoh..tu..
semoga bahagia la..selamanya..yer.
semoga mendapat kehidupan yang diberkati Allah hendaknya..wasalam..

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 15-07-03 13:07


hmmm..org zaman skrg, nak b'cinte dgn yg hensem2 cantek2 saje..nafsu.. die b'cinte tanpe tahu kenape perlu b'cinte..nampak lawo sket, tekel. lawo sket , tekel.
b'cinte itu sebenarnye untuk dijadikan pasangan hidup..sampai ke syurge, tak gitu sedare2.?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

drnina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1444
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-07-03 13:38


pandai memilih pasangan adalah juga jln utk kita menuju negeri abadi.... silap pilih pasangan merana diri... tapi kita mesti redha kalau itu adalah ketentuan ilahi....
semoga berbahagia dunia akhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For drninaProfil   Hantar PM kepada drnina   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-03 11:08


lelaki yang soleh untuk perempuan yang solehah... sempurnakan diri kita dahulu sebelum melihat kesempuranaan org lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-03 17:05


Alangkah bahagia dan seronoknya jika ditakdirkan bertemu dengan pasangan yang sedemikian..... Cerah masa depan kita dan bolehla membimbing kita kearah jalan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

insan07
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2372
Posting: 5
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-03 16:08


Assalammualaikum w.b.t. Terima kasih kerna memberi tips kepada semua muslimah, bagaimana ciri-ciri seorang suami yang soleh. Ana harap, masih ada lagi kaum Adam yang mempunyai ciri-ciri begitu. Insya-Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan07Profil   Hantar PM kepada insan07   Pergi ke insan07's Website   Quote dan BalasQuote

insan07
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2372
Posting: 5
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-03 16:08


Assalammualaikum w.b.t. Terima kasih kerna memberi tips kepada semua muslimah, bagaimana ciri-ciri seorang suami yang soleh. Ana harap, masih ada lagi kaum Adam yang mempunyai ciri-ciri begitu. Insya-Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan07Profil   Hantar PM kepada insan07   Pergi ke insan07's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13625 saat. Lajunya....