Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: berkawan dengan orang yang bukan islam?????tlg bg pndapat....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» berkawan dengan orang yang bukan islam?????tlg bg pndapat....

Please Mendaftar To Post


Oleh berkawan dengan orang yang bukan islam?????tlg bg pndapat....

shuhaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10646
Posting: 12
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 12-05-05 14:45


akum....
ana ada kawan ngan sorang mamat bukan islam..kanal dia kebetulan je....
then,dia kata dia pnah gak kwn ngan sorang girl islam...tp,ngan ana....dia kata die nak couple ngan ana...
ana still study...
anaada bgtau dia,yg ana tak leh keluar selalu....
ana kena tipu die coz ana takot gak....yela,ngan org asing...lelaki pulak...
die hormat agama ana....
ana tau batas2 seorang gadis yg nkena ana wat....
ana tau apa yg ana kena jaga....
tapi,,ada tips utk ana???


yg 50-50,
cHrYsTyBeLLa

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuhailaProfil   Hantar PM kepada shuhaila   Quote dan BalasQuote

GHAIZAH_8485
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2005
Ahli No: 13898
Posting: 140

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 14:53


couple???...heheheh...
Dalam hal nie...bagi pandangan Ghaizah, janganlah terburu2..ambil masa untuk mengenali hati budi dia...dahlah bukan islam...baik buruk kita kena tahu juga....apapun Ghaizah rasa...Suhaila lebih mengetahui apa keputusan yang harus dibuat....dan brhati2lah dalam apa jua tindakan...Jgn apa yang kita lakukan nanti membawa penyesalan yang tak sudah2...Sekadar pandangan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GHAIZAH_8485Profil   Hantar PM kepada GHAIZAH_8485   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 15:04


ehehe try tanya pendapat umi...


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 12-05-05 15:09


cube buat solat istikharah. kan lebih elok minta petunjuk-Nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

nurjaj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15651
Posting: 48
Dari: Utara Perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 15:34


nak kawan boleh...tp kena hati2 le.kat kampus saya dulu pun kecoh bile ade sorg muslimah kawan ngan sorg lelaki bukan Islam.bertambah kecoh bile ade cite mengatakan lelaki tu ade bg bible kat bdk pompuan tu.dan skrg bdk lelaki tu dah pun masuk Islam.
ape yang penting...!jaga batas pergaulan.
kalau boleh bawa die ke arah Islam...

-----------------
Kerana ilmu kita bertemu...
Ukhwah terbina kerana perkenalan...
Kerana cita-cita perpisahan berlaku...
Kerana persahabatan ia akan berkekalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurjajProfil   Hantar PM kepada nurjaj   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-05-05 15:44


bagus! macam ni la dapat kembangkan islam. takdela, bila kata nak pilih pasangan, nak yg islam, beriman. kalau macam tu gaya, islam takkan berkembang. tarik dia masuk islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 16:52


berkawan takpe..tapi jangan sampai tergadai agama dah la...kalau nak slow2 berdakwah kat dia, itu lebih baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-05-05 18:22




Pikir2 la baik dan buruknya....tepuk dada tnya la hati...k?

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 18:25


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah hati-hati ya anak-anak kerana berkenalan dengan bukan Islam ini ada pro dan kontranya masa ni terutama opposite sex. Sebab sepanjang umi di siber ni ada beberapa kes di mana wanita melayu Islam telah murtad kerana menurutkan kekasih yang bukan Islam.

Lagipun sebagai wanita muslimah solehah peluang untuk berkenalan dengan yang lelaki bukan Islam adalah terbatas kecuali taqdir dan juga di tempat kerja atau di IPT. Itupun ada batas tertentukan. If u think u are strong enough to withstand any pengaruh then by all means namun tak syarakkan.

Jadi demi menjaga iman dan ukhwah yang sebenar rasanya lebih baik elak atau sekedar kawan as office mate or as in group study.

semoga anak-anak berhati dalam memilih rakan yang boleh membawa kita ingat pada Allah SWT atau sebaliknya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - The men of understanding are those who use their eyes and their minds and heart!Whose curiosity and thingking leads them to faith, to creativeness and to Allah!


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 17:58


w.b.t

ana pun selalu dengar,antara dakyah org kristian ni ialah dgn melakukan hubungan dgn perempuan islam..berhati-hati lah...hatta hubungan lelaki dgn perempuan dlm islam pun 'agak bahaya' ni pula bukan islam.

kalau lelaki dgn lelaki rasanya tiada masalah sangat,ana dekat sekolah dgn tuisyen pun berkawan baik dgn non muslim.best juga,tukar2 pandangan.kdg kdg belajar bahasa cina dr dorang ke,dorang pula,belajar tentang islam ni dari kita pula...

kalau wanita dengan wanita pula,susah sikit,aurat perempuan islam dgn perempuan bukan islam sama je dengan perempuan islam dengan lelaki.

yer la..dikhuatiri,apabila kita buka tudung depan mereka,mereka akan menceritakan tentang rambut kita kat orang lain...

Wallahualam...


[ Posting ini telah di edit oleh: Islamic_prince88 pada 2005-05-13 17:59 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 18:31


pernah baca hadith Rasulullah yg mengatakan tak salah kalau nak kawan ngan orang bukan Islam. tapi salah kalau ambik orang bukan Islam sbg sahabat. maksudnya jgn terlalu rapat. tak risau sgt kalau yg lelaki tu Islam, yg perempuan tu bkn Islam. tapi sgt risau kalau yg perempuan tu Islam, yg lelaki tu bukan Islam. agak bahaya la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-05-05 04:19



ni kes baru yg menarik perhatian ana.
1)hukum berkawan dengan org bukan islam : Harus kita berkawan @ meminta pertolongan dengan org bukan islam selagi mana tujuan [email protected] pertolongan itu tiada kaitan dalam urusan agama.ini disebut oleh dr yusuf qardhowi dalam fatwanya.dalilnya ; Rasullullah pernah meminta pertolongan dari Abdullah bin Uraiqit sewaktu hijrah.
2)dari sudut yg saudari alamai sekarang...ini pada pandangan ana yer...satu qaedah qawaid feqh menyebut :"mengelak keburukan lebih diutamakan dari mencari kepentingan"..dalam konteks ini,kita tak nafi bahawa berkawan dgn org nonmuslim adalah satu daripada cara2 dakwah untuk menarik kedalam islam.apa yg perlu diingat...saudari adalah perempuan...yg mana memgkinkan saudari akan 'terikut2' pembawaan si lelaki.jadi...nasihat ana...elok saudari tidak terlalu rapat dgnnya.tak salah berkawan..silakan..tp,berhati2 jauh lebih baik,kan?ok...hmmm,tak sempat nak buat rujukan yg lebih mendalam...ok...all the best!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 09:15


Cuma nak menyampuk sikit, Kalo nak berkawan boleh teruskan tak da masalah tapi jangan sekali2 gatal nak bercinta.Kalo nak sangat bercinta berhenti berkawan gi lah kahwin beb.!!! huhuhu

[ Posting ini telah di edit oleh: KIKO pada 2005-05-14 09:24 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: KIKO pada 2005-05-14 09:38 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 09:45




Hmm...ana setuju sangat dengan nasihat ummimq...yang paling penting ialah apabila kita berkawan dengan bukan Islam ini, akidah kita janganlah terpesong...dan sentiasa berjaga² dengan apa jua kemungkinan yang akan berlaku...Semoga Shuhaila dapat mendisplinkan diri dengan ajaran Islam sebenar...semoga perhubungan enti diberkati Allah...yang penting jangan mudah terpengaruh dengan kata² yang berkemungkinan boleh meruntuhkan dan merosakkan imej seorang wanita Islam...insyaAllah...May Allah Bless You...



::: Islam Hadhari Menjana Kekuatan Ummah ::: Go Muslim Power!!!

"Berkawanlah selagi ada hati, dan bercintalah selagi adanya redha Ilahi"





-----------------
Seni Khat Warisan Islam @ callidesign™
Flickr™





[ Posting ini telah di edit oleh: Riyadhfannil pada 2005-05-14 21:10 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:39


kita berbaik berpada-pada..
bukanlah bermaksud kita menolak terus kebaikan yg diberikan..
cuma..jgn kerana dia..kita gadaikan maruah agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-05-05 21:18


....
sepanjang alam persekolahan..sy bersekolah di sekolah kebangsaan. bersekolah di sekolah ini sudah semestinya terdapat pelajar yang bukan islam.tapi satu yang saya nak igtkn pd saudari, berdasakan pengalaman sy berhati2 lah dalam menjalinkan hubungan dengan mereka. Ada masanya mereka akan membicarakan soal agama.Ada masanya kelihatan mereka amat tertarik dengan agama kita tetapi dalam masa yang sama mereka akan membandingkan pula agama kita dan mereka...sy nasihatkan saudari jaga diri baik2...bersahabat sekadar perlu..berigt sebelum kena...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-05 06:56


Kawan baik saya dari sekolah menengah cina,seorang berbangsa kristian dan seorang lagi freeman..akak angkat saya cina...bila saya dah kerja,kawan baik saya pun cina,kristian malah religious dan punyai cita2 untuk jadi mereka yg menyumbang terhadap sesuatu yg baik di dalam gereja.dan selama itu,walau pun dia taat,namun tidak pernah sekali dia cuba melahirkan perasaan kurang senang saya terutama apabila menyentuh soal agama.Pokoknya?Hormati satu sama lain dan beritahu apa yg boleh dan tidak boleh di dalam agama kita.
Apabila kita berkawan dengan mereka yg bukan muslim,ia seakan berdakwah.Dan kita juga harus jujur menyatakan perkara yg benar.Tidak haram dan salah berkawan dengan mereka yg bukan islam.Malah ,apabila hari raya,rakan cina saya lebih ramai menziarahi dari mereka yg muslim.

Orang bukan Islam hanya ingin melihat samada kita tegak atau bengkok dengan prinsip dan ketaatan kita pada agama.The rest,hormat menghormati.Kita tidak boleh hanya membataskan diri seperti katak di bawah gelas dengan hanya berkawan dengan mereka yg muslim.Bayangkan Sallehuddin Al Ayubi boleh menjadi rakan kepada Raja Jerusalem yg ketika itu kristian dan Richard the Lionheart walaupun seketika,mengapa tidak kita?Jangan letakkan kesangsian,namun letakkan kepercayaan dan ketegasan di dalam prinsip.Katakan bahawa Agama kita melarang beberapa perkara dan itu harus diikuti dan mereka akan faham.
Mungkin satu cerita pendek boleh dijadikan teladan mengenai diri saya,

"Semasa saya form 3,saya membuat projek sejarah dengan rakan cina saya dan ketika itu bulan puasa,bayangkan mereka juga tidak makan kerana menghormati saya ketika itu dan menunggu saya diluar masjid untuk bersembahyang maghrib"

Ia adalah kenangan saya paling manis di dalam usia ini....



Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 20:33


Ok2.
Paham2.
Tapi kan...jgn la terus couple..Kwn la dulu..
Ntah apa la niat dia kita tak tahu..
Zaman sekarang ni jgn dibawa main2..
Tak la saya mengajar awak syak wasangka tapi mmg mcm tu pun sepatutnya awak lakukan..
get to know him first..ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-05 12:09


bagi saya tak salah berkawan dengan orang bukan islam,mungkin dengan cara itu sedikit demi sedikit kita boleh menarik mereka supaya mengenali agama kita dengan lebih dekat...tapi,awas! berpada-padala dalam setiap perkataan dan perbuatan yang anda lakukan kerana jika tersilap langkah,anda mungkin diperdaya kerana sudah banyak terdapat kes yang sedemikian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 05:04


Quote:

On 2005-05-12 15:44, Jackie_uniten7 wrote:
bagus! macam ni la dapat kembangkan islam. takdela, bila kata nak pilih pasangan, nak yg islam, beriman. kalau macam tu gaya, islam takkan berkembang. tarik dia masuk islam.



nak couple boleh..tapi jgn terlalu mengharap....anggaplah that guy sebagai org yg perlu anda nak dakwah.baru laa islam berkembang...tau laa jaga diri...jangan buat date...kalau nak date...gayut kat tepon pun jadi la..

p/s:pernah cinta wit a chinese gul..but at last dia tuka skolah...cos her mother tak suka n she know her daughter interested in Islam...so She separate us...

[ Posting ini telah di edit oleh: Putra_Aiman pada 2005-05-27 05:08 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121961 saat. Lajunya....