Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 25 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Solat Istikharah


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Solat Istikharah

Please Mendaftar To Post


Oleh Solat Istikharah

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-05-05 12:49




ape tindakkan yang korang akan buat bile tetibe je 'teman yg di sayangi' bukan jodoh kite....melalui solat istikarah....

yelah...dah bertahun2 bersama..kira feeling abis ar..(contoh jer)..

....JoDoH PeRtEmUaN D TaNgAn ALLAH.....


-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 11-05-05 13:11


"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, DIA datangkan petir & kilat.
Kita pun menangis & tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari?
Rupa-rupanya Allah ingin berikan kita pelangi..."


well, solat istikharah ni bukannya untuk 'tanya' jodoh aje...macam-macam boleh 'tanya'....talian hayat cam solat hajat gak..nak exam perlu gak wat istikharah ni, hatta setiap hari pun perlu!

Untuk apa? supaya apa yang kita lakukan ini semuanya yang terbaik yang ALlah tentukan untuk kita...dan keputusannya tak semestinya melalui mimpi...adakalanya dtg dengan perasaan yang condong ke mana...adakalanya datang dari orang lain secara indirect...

lakukan lah solat sunat taubat, hajat dan istikharah selalu...waktu dhuha, tunaikan sunat dhuha...moga hidupmu diredhai Ilahi...mampu, selalulah tahajjud.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 18:31


jerit dalam hati.....ALLAH KNOWS BEST!

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-05-05 18:42


....
sesungguhnya DIA amat menyayangi hambaNYA... dan DIA mahukan yang terbaik buat hambaNYA

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 21:33




kalau dah yakin dgn solat istikharah tu... berserah sajalah pada Allah... mungkin itu bukan jodoh yg dipilih Allah untuk kita... terima sahaja siapa yg dipilihNya....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 00:00


hah..kwn ana pernah nak uat solat istikharah..hehehh..dia ckp nk tgk btl tk lelaki tu mmg ditetapkn utk dia..ana ingat dia uat..rupa2'y tk jd..dia ckp dia takut lelaki tu bkn jdoh dia..hehe..kes gile..dia ckp tk berani tanggung risiko..knon takut frust..lerk..tanak lak dia eh penentuan Allah yg sbnr'y..haiz..lantakla..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

SyahPaat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3445
Posting: 101
Dari: KUALA SELANGOR

Selangor  


posticon Posting pada: 12-05-05 01:35


............

Ana pernah uat solat tu mak ana yg suruh.......Coz ana ader masalah nk uat pilihan utk girlfreinds...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahPaatProfil   Hantar PM kepada SyahPaat   Pergi ke SyahPaat's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 11:14


adeke mawar suke kat teman tu sampai feeling abis?kalau ade bgsla...hehehe...wat solat bebanyk,klu xde petunjuk tu mybe xdapat lagi kot,takpun memang xdak jodoh dengan die...pasrah segalanya...tapi jgn frust menonggeng sudahla

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 11:51


insyaAllah ade hasilnya kalau kita buat solat istikharah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:23


qada; dan qadar kita pd allah taala, sebaik2nya kita umat islam bertawakkallah.
allah kasihi org yf bertawakkal kpdnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

nurjaj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15651
Posting: 48
Dari: Utara Perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 12:57


redha diatas ketentuan Allah tu...pasti ade hikmah disebaliknya kerana kite tak tau ape yg bakal berlaku kelak...kite hanya mampu merancang dan Allah yg menentukan segalanya kerna Dia tahu ape yg terbaik utk hamba2Nya...
Wallahu'lam.

-----------------
Kerana ilmu kita bertemu...
Ukhwah terbina kerana perkenalan...
Kerana cita-cita perpisahan berlaku...
Kerana persahabatan ia akan berkekalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurjajProfil   Hantar PM kepada nurjaj   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 16:39


redhalah dengan ketentuan Allah..

pilihan Allah tentunya yang terbaik...

"A’uzubillahi mina syaitonirrojim. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui," ayat 216, Suroh Al-Baqoroh



-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

[ Posting ini telah di edit oleh: littlemuslimah pada 2005-05-12 16:44 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 16:48


sebelum mebuat keputusan, lakukanlah solat istikharah..smoga mendapat petunjuk

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-05-05 16:51


wbt

Apa pulak tindakan patut diambil kalau 'teman yang disayangi' tu bukan milik kita...sedangkan dalam istikharah menyatakan sebaliknya....harus ke kita terus berharap..

sebenarnya,,istikharah tu salah satu cara nak dapatkan petunjuk daripada Allah..adakalanya jawapan istikharah tu tak berkebetulan dengan rasa hati kita...dalam hal ini, kita kena belajar untuk redha n pilihan Allah adalah yang terbaik..



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 19:54




Solat Istikharah adalah solat untuk kita meminta petunjuk di mana kita tak tahu untuk membuat pilihan atau keputusan,dalam masa yg sama kita hendaklah yakin dengan apa yg ALLAH dah tentukan utk kita.Bila kita dah dapat petunjuk,tapi kita tak buat,itu salah kita...mafhum firman ALLAH (( ..kamu menyukai sesuatu padahal ia buruk bagimu,dan kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu,ALLAH Maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui...))...yakinlah dgn janji ALLAH...

-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

inas_syamimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15728
Posting: 29
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 22:55


emmm.....
sabarlah mawar yer.....
insyaAllah setiap yang terjadi pasti ade hikmah disebaliknya....
dan percayalah....
"wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik begitu juga sebaliknya..."
tapi seandainya terjadi pada inas, inas pun sedih sangat.....
lebih-lebih lagi apabila hati dah terpaut dan sayang pada seseorang....
wallahualam.... hati ini adalah milik Allah....
kita hanya merancang namun Dia yang menentukan segalanya....


Bookmark and Share

    


  Member Information For inas_syamimiProfil   Hantar PM kepada inas_syamimi   Pergi ke inas_syamimi's Website   Quote dan BalasQuote

radioactive
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14256
Posting: 28
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 00:11


A'kum...apa nak buat kalu bila kita buat solat istikharah..tp bukan 'teman' kita tu yg muncul...sebaliknya org lain...adakah kita perlu ikut petunjuk itu atau ikut gerak hati....musykilnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For radioactiveProfil   Hantar PM kepada radioactive   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 00:24




solat sunat istikharah nie bukanlah solat-solat sunat biasa... kalau di dalam solat yang lain kita berhubung dengan Allah... di dalam solat sunat istikharah nie kita kena jalinkan hubungan dengan Allah lebih erat lagi... bukan semua hambaNya mendapat jawapan pada setiap persoalan... amalan-amalan kita yang lain juga ada kaitnya dengan jawapan pada solat istikharah kita... kalau setakat bila nak dapatkan jawapan istikharah sahaja baru nak buat solat2 sunat, nak berwirid dan sebagainya merapatkan diri pada Allah, maka mungkin sukar untuk menerima jawapan Allah... tidak dinafikan memang atas kehendak Allah sahaja samada Dia hendak menjawab atau tidak istikharah tu, tapi sebagai seorang hamba yang memohon pada Tuannya... kalau kita jarang-jarang berhubung dengan Tuan... pastilah Tuan juga lambat sedikit menghubungi kita...

Kerana Allah swt adalah Maha Mengetahui dan kita pula tak dapat membuat keputusan atas sesuatu... kita pun memohon istikharah... maknanya kita pohon supaya Allah pilihkan untuk kita atas dasar Dia sebagai Tuhan Yang Maha Mengetahui segala-galanya, yang seudah berlalu dan yang akan datang... maka apabila istikharah kita telah diberikan jawapannya, kenapa pula tergamak kita meragui pilihanNya????

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 00:35




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

khairah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16356
Posting: 11
Dari: jengka

Pahang  


posticon Posting pada: 13-05-05 16:19


maybe apa yang allah takdirkan itu ada hikmahnye
pasrah dan berserah

YA ALLAH KU POHON KEPADAMU
AGAR KU BISA BAHGIA WALAU TANPA BERSAMANYA
GANTIKAN YANG HILANG TUMBUHKAN YANG TELAH PATAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairahProfil   Hantar PM kepada khairah   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 17:25




rasanya baik wat solat istikharah...jgn tak wat sebab takut plak..sebab yakinlah ALLAH tahu yg terbaik untuk kita. sy ader seorg kwn yg kena kawin paksa..tp dia wat gak solat istikharah tuh...tp tak mndpt apa2 petunjuk dan alkisahnya..terpaksa gak kawin ...dan yg sadisnya...suami dia meninggal dunia 6bulan kemudian...dia takdirkan menjadi janda sewal usia 24thn...dan alhamdulillah skang nie dah nak kawin dgn seorg laki yg usianya 6thn muda drpd dia...erm..mungkin ini jodoh dier kan...wallahua'lam...takdir ALLAH memang cantik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

puteri_hudda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15749
Posting: 79
Dari: selama perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-05-05 17:40


sabar je la ek...
nak wat cm ne dah bkn jodoh???!!!!
Mgkn ada hikmah disebaliknya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_huddaProfil   Hantar PM kepada puteri_hudda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108573 saat. Lajunya....