Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 24 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: hukuman tak pergi PLKN


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» hukuman tak pergi PLKN

Please Mendaftar To Post


Oleh hukuman tak pergi PLKN

Zahratul_Abyadh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.07.2004
Ahli No: 10079
Posting: 26
Dari: Sakura no Sekai

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 09:30


assalamualaikum. smlm ana tgk berita. Seorang budak lelaki yg gagal menghadiri PLKN dikenakan hukuman penjara selama 6 bulan disebabkan beliau gagal byr denda RM 600. Pemberita turut merakamkan gambar ibunya di sebuah rumah yang pada ana cukup dhaif. Ana pasti budak lelaki ni sememang dr keluarga yang sgt2 miskin. Bila disoal ketika perbicaraan knp tak dpt dtg PLKN..dia yang tidak diwakili peguam berkata bahawa dia perlu bekerja untuk menyara keluarga. (ayah dia dah takde tak silap ana). dan di akhir perbicaraan, hakim menetapkan hukuman penjara ke atasnya. mmg betul reason dia tu ade betulnya, tp kepentingan memenuhi hasrat rakyat lebih utama dari kepentingan diri sendiri katanya..so dia ttp kene hukum. apa pandangan kawan2?sbbnye..ramainya org Islam yg minum arak lepas macam tu je..tp yg gagal menghadiri PLKN dikenakan hukuman penjara 6 bulan atau denda RM600...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Zahratul_AbyadhProfil   Hantar PM kepada Zahratul_Abyadh   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 09:37



-dengar jg berita semalam tu,kes macam tu pun kena hukum berat sngt ke?..lg pun klu tak mampu bayar denda rasanya semlam ramai yg nk bayar kn...sedia membantu budak lelaki tu..pastu pihak tu kena fikir dulu pula pertolongan org ramai...kalau ye pun nk hukum,biar berpatutan...orang ada sebab munasabah...tak terfikir ke?..bnyk lg kesalahn yg lebih teruk dari ni,ni jg yg dihukum....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-05 09:46


Tindakan tersebut merupakan satu tindakan yang zalim dan mencemarkan imej Pak Lah yang membawa gagasan Islam Hadhari.Pihak polis yang bertindak menggari remaja tersebut dilihat seolah-olah beliau telah melibatkan diri dalam jenayah seperti merompak atau merogol telah menjatuhkan maruah dan memalukan beliau.

Actually remaja tersebut datang dari keluarga yang miskin.Beliau tidak hadir program tersebut kerana terpaksa menjaga ibu di rumah.Tindakan beliau yang memilih penjara 14 hari daripada membayar RM600 membuktikan perkara ini.

Kita semua maklum PLKN merupakan satu program untuk 'BRAIN WASH' pemuda-pemudi negara ini supaya berfikiran sekular.Program tersebut juga dipenuhi dengan maksiat dengan bercampur bebas lelaki dan perempuan.Kejadian rogol dan pergaduhan dikalangan peserta yang berlaku menbuktikan perkara ini.

Peserta-peserta juga semakin liar setelah pulang dari program itu.Ini menunjukkan secara jelas PLKN adalah gagal menerapkan nilai Islam malah merosakkan akhlak mereka.

Pd saya, tindakan Hakim yang menganggap tugas terhadap negara lebih besar daripada tugas terhadap keluarga adalah satu kenyataan yang tidak sepatutnya dikeluarkan oleh orang berpendidikan seperti beliau.

Apakah kita patut taat pada kerajaan HADHARI yang didalamnya penuh dengan maksiat,rasuah dan penipuan.Apakah Kerajaan ini mampu membentuk akhlak remaja kita dengan program seperti ini?

Kalau sebelum ini kita melihat bagaimana pemimpin UMNO dan BN mempertahankan Jeslina Hashim dan rakan mereka yang ditahan JAWI kerana mengadakan pesta maksiat di disko THE ZOUK.Padahal merekalah sebenarnya yang lebih berhak untuk digari dan dikenakan tindakan mahkamah atas perilaku mereka yang memalukan Islam tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Hanya mereka yang buta mata hatinya saja akan terus menyokong UMNO dan BN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:02


munasabah ker?memang tak munasabah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:05


Assalamu-alaikum

Ish.. dosa besar tu... patutnya budak tu kena sumbat kat ISA saja, ingkar arahan kerajaan! Kalau tak pun gantung sampai mati ka.... baru padan dgn kesalahannya. Setakat gari & masuk jail tu... tak heran punya.

Apa pun syabaslah kpd kerajaan krn dlm byk2 org yg tak hadir PLKN tu (puluhan ribu).. selepas ditapis2, budak semalam tu terpilih bersama kriteria yg dia ada sebagai org pertama digari & diseret ke penjara.

Heran... sebab kat Sabah tak ada pulak yg kena gari atau masuk penjara atas kesalahan yg sama, mmmm mungkin keadaan semasa tak sama kot? apa pun something is somewhere.....

Saya rasa adik yg kena tangkap tu faham sgt knp perkara ni berlaku ke atas dirinya.... dan saya percaya Ibunya juga 'terpaksa' merelakan penangkapan anaknya tu! Saya percaya lepas ni ramai yg akan menghulur bantuan pd keluarga mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:08


Artis dan peminum arak ditangkap JAWI kat Zouk terpaksa dilepaskan. Ramai menteri yg bela atas alasan hak peribadi. Remaja yg tak lakukan apa2 kesalahan jenayah, hanyalah tidak menghadiri PLKN (beliau tak tahu ttg wajib hadir ke program tu) kerana menjalankan t/jwb terhadap keluarga dihukum penjara. Emmmm... negara ku Malaysia.

Ampu sana, ampu sini. UMNO puaka, sokong judi. Rasuah takpa, janji berisi. Puteri diterpa, arak digemari. Artis dipuja, ulama dikeji. Inilah dia, ajaran Hadhari.

bandingkan dengan link yang di bawah

http://www.agendadaily.com:8080/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_91f17639-ca9db1d0-1341e110-880c5845

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

penjejak_iman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6679
Posting: 35
Dari: alam ruh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:08


"Sesunguhnya berita di akhbar hari ni telah merosakkan mood pagi aku.Apa la malang nasib terpaksa membaca berita sebegini di negara aku sendiri.Apa la malang nasib negara ku diterajui golongan tolol dan haprak seperti ini...kesian.kesian.kesian.kononnya mencari al-ghazali atau as-syafie...retorik!retorik!retorik!hipokrit! Wahai bangsaku,bangkit la membela orang yg dizalimi ini..andai dia memanjatkan doa,pasti dimakbulkan Allah,"luahan sekadar memindahkan haba di hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For penjejak_imanProfil   Hantar PM kepada penjejak_iman   Quote dan BalasQuote

waaz04
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7020
Posting: 205
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:12


asaamualaikum

lama dah tak join isu semasa ni...saja tak mo takut banyak kontroversi plak...biasalah Malaysia ni susah nak terima beza pandangan

kes ni sangat memalukan ...zalim dan kejam. Ini rumusannya. Tidak cukupkah lagi pencabulan sistem perundangan negara yang berlaku selama ni dengan campurtangan pihak pihak tertentu? tidak cukupkan lagi kezaliman yang sering berlaku dalam sistem perundangan negara?

Pertamanya hakim yang menjatuhkan hukum tersebut lebih melihat kepada kehendak politik pemerintah dan bukannya kepada keadilan itu sendiri. mahu dibuktikan kepada rakyat agar rakyat takut untu ingkar kepada arahan kerajaan Ini motifnya...so hukuman dijatuhkan dengan mengenepikan semua perkara dipihak individu tersebut. soal kemiskinan diketepikan..soal ketidakmampuan dan sebagainya. apakah tidak ada belas langsung dihati hakim tersebut?

apakah tiada hukuman lain selain dari hukuman penjara dan denda? adalah lebih baik kalau budak itu disuruh melakukan kerja kerja kebajikan dan dalam masa yang sama mahkamah mengarahkan agar Jabatan Kebajikan Masyarakat membantu keluargannya yang miskin. INi lebih memberi pengajaran dari menghukum budak tu dengan penjara.

PKN dilahirkan atas sebab pengaruh pembangkang khususnya Anwar Ibrahim dan PAS..kerajaan risau dengan kedudukan politik UMNO. Risau dengan perkembangan mutakhir dimana para belia banyak menyokong pembangkang khususnya anwar. Ini sahaja puncanya dan bukannnya soal semangat kebangsaan atau apa.

saya menyeru semua menilai kembali tindakan tindakan kerajaan dan terlalu banyak yang tidak terkawal sekarang ini. Dimana peranan Pak Lah???

beliau nampaknya terlalu lemah mahu mengubah semua ini...pengaruh mahathir masih kuat.... kenapa tidak dirombak saja kabinet? masukkan mereka yang selari dengan pemikiran Pak Lah atau mereka yang benar-benar boleh buat keje.

buang saja si Najib tu..tidak guna ada timbalan perdana menteri macam tu..menyusahkan rakyat dengan sikap ego dan sombong tak bertempat beliau. beliau tidak bijaksana sangat dan dengan kata lain tidak layak memegang jawatan timbalan perdana menteri.

sekian fikirkan lah apa lagi yang rakyat perlu tanggung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For waaz04Profil   Hantar PM kepada waaz04   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:17




tak munasabah...

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:19


tgk berita smlm...terllau simpati rasanya pd adik tu...dia seolah2 melakukan jenayah..tangannya di gari..dikawal anggota polis...ini la yg terjadi bila masing2 nak tunjuk kuasa...hinggakan tak kenal siapa yg benar2 bersalah....

knp tangkapan perlu dilakukan pd anak org yg miskin...knp tidak pd anak org2 kaya..tak semua rasanya anak org kaya tu mengikuti PLKN...!!!

bila yg baik ditindas...yg jahat diagungkan....inilah dia islam hadhari yg nak ditegakkan...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:29


Quote:
knp tangkapan perlu dilakukan pd anak org yg miskin...knp tidak pd anak org2 kaya..tak semua rasanya anak org kaya tu mengikuti PLKN...!!!

klau yg kaya tu senang je handle masalah ni,faham2 jela ... ...
tak la ke bagi pertimbangan sedikit....pe la....tunggu jela nanti smeua budak tak nk ikut program tu,ahh senang la main sumbat je beribu-ribu remaja....pigi dah...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:45


KERANA MU IBU … BIAR ANAKMU INI MASUK PENJARA.. HANYA KERANA TAK PERGI PLKN

Bagaimanapun, disebabkan kesempitan hidup, Ahmad Hafizal yang mengambil upah membuat bendang untuk menanggung ibu dan dua adiknya, memilih untuk menjalani hukuman penjara.

Ini lah pengorbanan yang melebihi dari UCAPAN SELAMAT HARI IBU….


Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:46




sedih jugak bila baca berita nie.kerana tak mampu nak bayar denda, kena penjara..sebelum nie remaja tue bekerja untuk bantu keluarga dia..

andaikata nak denda remaja nie, bagilah dia buat kerja2 kebajikan..indirectly, dapat buat amal kebajikan dan sesuatu yang berfaedah..tapi sebaliknya, remaja nie kena dipenjarakan..tinggal bersama dengan penjenayah..
bimbang jugak jika remaja nie akan dipengaruhi amalan2 yang tidak sihat (semasa menjalani kehidupan kat penjara), yang diamalkan oleh banduan2..takpun bimbang banduan2 akan cuba meracuni fikiran remaja tue..(bukannya ana berfikiran negatif terhadap banduan2, cuma bimbang jika ada segelintir yang boleh membawa pengaruh buruk kpd remaja tue..ana fikirkan kemungkinan yang akan berlaku).



Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 11:09


bodoh! [boleh tak ckp camnih?] astaghfirullahalazeem..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 11-05-05 11:14


pikiag la.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 11-05-05 11:22


ni lah akibatnya....sokong lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

ana87__aisyah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16319
Posting: 3
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-05-05 11:44


ishk...ishk...tak patut...tak patut...ermmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana87__aisyahProfil   Hantar PM kepada ana87__aisyah   Quote dan BalasQuote

jeemiau
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15900
Posting: 8
Dari: kl

Perak  


posticon Posting pada: 11-05-05 12:10


sebenonye plkn tu kalo buat kat owang cina sesuai sebab kebanyakan depa ni memang takder semangat kenegaraan...teman cakap betul...depa tak hormat owang melayu...takut mati pulak tu...tengokla berapa ramai je yang nak masuk askar dan polis..kalo ada pun pangkat mesti tinggi...tu pendapat teman....
pasal adik tu....hi...teman jadik manyampah dah ngan pak lah ni....semenjak naik 10% elaun menteri....naik rega disel dan petrol dan isu ini...teman rasa nak muntah nengok muka dia dalam tv...bukan dia jer...bini dia pun sama...suku sakat bn pun sama....uwekkkkk......!!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For jeemiauProfil   Hantar PM kepada jeemiau   Quote dan BalasQuote

QILIN
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16269
Posting: 6
Dari: kl

france  


posticon Posting pada: 11-05-05 12:21



btul tu jee..

sejak isu ahmad hafizul ni aku dah start menci kerajaan... dulu aku sokong 100%... serius..
tapi.. mcm bangang je kerajaan skang ni...

lebih baik aku merantau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QILINProfil   Hantar PM kepada QILIN   Pergi ke QILIN's Website   Quote dan BalasQuote

QILIN
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16269
Posting: 6
Dari: kl

france  


posticon Posting pada: 11-05-05 12:22



ana ingat ana sorang je yg sedih tgk berita smlm.. rupanya ramai lagi rakyat mesia yg bersimpati...

hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QILINProfil   Hantar PM kepada QILIN   Pergi ke QILIN's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 11-05-05 12:28


pendakwarayanya seorang perempuan...hujah yang dikemukan oleh pegawai akhlak ditolak...apa nak jadi?

nak sangat semua pegi PLKN, kerajaan kenalah bantu keluarga pelatih yang miskin...kenapa perlu naikkan elaun menteri kalau rakyat masih ramai yang melarat?

setuju dengan houri, patutnya ada hukuman buat kerja kebajikan...macam kat west nu...apa pula Malaysia Boleh la...budaya pegi night kelab ikut sangat..sampai sanggup kondem badan yang berkenaan...budaya wat kerja kebajikan tak mahu pula...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 12:51



Inilah undang2 ciptaan manusia. Penuh dgn cacat cela dan kekurangan. Inilah yg akan terjadi bila hukum Allah diketepikan. Pak Lah oh Pak Lah apa nak jadi dgn ngko nih....

Suhaimi Hj Abd Karim
Student of Millionaire
[email protected]
Supplier for Jus Mengkudu, Jus Cenkudu, Kopi Cenkudu, Spirulina, Kordial Mengkudu, Ubat Gigi Cenkudu, Tea Cenkudu, Syampu & Gel Mandian Cenkudu.

[ Posting ini telah di edit oleh: suhaimi_sr pada 2005-05-11 12:52 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 13:20


Muslimat PAS berazam bebaskan Ahmad dari penjara

Wednesday, May 11 @ 11:12:30 MYT


KUALA LUMPUR, 11 Mei (Hrkh) - Muslimat PAS akan mengumpulkan sekurang-kurangnya RM1 seorang dari para ahlinya terutama di Perlis untuk membebaskan Ahmad Hafizal, yang dipenjarakan kerana gagal menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).


Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS, Dr Siti Mariah Mahmud dalam kenyataannya berkata, beliau sendiri akan mengajak ahli-ahli PAS khasnya Muslimat untuk membebaskan remaja yang nampaknya tidak tahu apa-apa ini.

Semalam Mahkamah Majistret Perlis memenjarakan Ahmad Hafizal (gambar)selama 14 hari setelah gagal membayar denda RM600 ekoran ketidakhadiran beliau dalam program PLKN.

Ahmad, 19 tahun memilih penjara selepas beliau tidak mampu untuk mendapatkan duit RM600 untuk membayar saman itu.

Menurut laporan media, Ahmad bekerja mengambil upah mengerjakan bendang padi dengan upah RM30 sehari.

Beliau tinggal dengan ibunya, seorang ibu tunggal yang bekerja sebagai pencuci pinggan di tadika dengan pendapatan hanya RM150 sebulan sahaja.

Turut ditanggung oleh keluarga itu adalah dua adiknya yang masih bersekolah.


Bagi Dr Mariah, kes Ahmad adalah satu tragedi yang menyayat hati.

"Ini adalah kes tidak tahu apa-apa akibat tekanan hidup tiba-tiba terpaksa masuk penjara.

"Kami akan kumpulkan dana segera bagi memastikan Ahmad dibebaskan," kata Dr Mariah.

Sementara itu, penulis Roslan SMS menyifatkan kes Ahmad Hafizal adalah tragedi keopada negara.

Dalam blognya, Roslan menulis, "Rakyat masih tertunggu-tunggu pendakwaan terhadap 18 perasuah profil tinggi yang kononnya mahu didakwa oleh kerajaan pimpinan Pak Lah.

"Namun kesaat ini tak seorang pun yang diseret ke mahkamah.

"Tiba-tiba seorang anak remaja 19 tahun dihadapkan di mahkamah majistret di Perlis kerana didakwa gagal menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)didenda RM600 atau 14 hari penjara kerana kesalahan tersebut!

"Yang sedihnya remaja dari Kampung Titi Serong Kuala Perlis ini telah memilih untuk menjalani hukuman penjara atas alasan tidak mampu membayar denda tersebut.

"Ya tidak mampu! Menurut keterangan beliau keluarganya miskin, beliau tinggal dengan ibunya seorang pembantu tadika yang bekerja mencuci pinggan mangkuk (yang ditinggalkan suami) dengan 2 orang adik yang masih bersekolah.

"Ibunya memperolehi pendapatan RM150 sebulan manakala beliau sendiri mendapat RM30 sehari bekerja mengambil upah mengerjakan sawah padi," tulis Roslan.

Bagi beliau, banyak perkara yang keliru dan bercelaru di sini.

"Pokoknya mengapa si miskin yang serba kekurangan dan daif ini perlu diseret ke mahkamah atas kesalahan yang sangat remeh dan tidak masuk akal.

"Mengapa beliau harus menyertai PLKN kiranya menyertai program tersebut bermakna keluarganya kekurangan RM30 sehari untuk hidup?!

"Di manakah Jabatan Kebajikan, Baitul Mal, kerajaan negeri yang kononnya terkenal dengan Tradisi Membela Rakyat itu? Tegang-tegang urat leher pemimpin kita mengisytiharkan kononnya nak menjadikan Malaysia setaraf dengan Negara dunia pertama, rupa-rupanya anak bangsanya sendiri merempat, kais pagi makan pagi.

"Hari ini UMNO merayakan ulangtahunnya ke 59. Umno kononnya ditubuhkan untuk membela agama, bangsa dan Negara tetapi di Perlis yang Umno berkubu sejak merdeka masih ada anak bangsa yang hidup melarat, tidak mendapat pembelaan, dahlah susah dipenjarakan pula.

"Saya kira banyak pihak bersalah disini termasuklah majistret yang langsung tidak mengambil kira kesempitan hidup remaja ini, pihak kerajaan yang ghairah mendakwa dan banyak pihak lagi. Dan saya juga hairan mengapa seorang sahaja remaja dihadapkan ke mahkamah semalam.

"Takkanlah tiada yang melakukan kesalahan yang sama di negeri-negeri lain? Mengapa tidak dilakukan pendakwaan serentak seluruh Negara? Mengapa pendakwaan berpilih-pilih?

"Apakah kerana anak ini anak orang miskin, tidak mampu mengambil peguam, tidak berpelajaran maka diperagakan simalang ini semata-mata untuk kerajaan menunjukkan kepada orang ramai bahawa ia serius dalam menangani isu mereka yang tidak menghadiri latihan PLKN?" tulis Roslan lagi.
-ZS



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 13:22



bas...yas...ngas...was...ngas...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

cboy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15786
Posting: 28
Dari: Kudat

Sabah  


posticon Posting pada: 11-05-05 13:27


best jg isu ni...
adakah wajar seorang anak yang membantu keluarganya untukmenyara hidup di sumbat ke dalam lokap hanya kerana tak menghadiri PLKN... tak wajar... sy setuju dgn apa yang di katakan oleh sahabat yang lain.. banyak lagi anak0anak orang kaya yang tidak menghadiri PLKN tapi kenapa seorang anak yang miskin tu yang di tangkap... jangan sampai berlaku pendiskriminasian terhadap mereka yang tak menghadiri PLKN...
tapi alhamdulilah... sebentar tadi bila dengar berita jam 1 kat radio... sahabat kita tue dah di bebaskan coz denda RM600 dah di bayar...
so kita semua berharap agar perkara seumpama ini tak berulang lagi...
kalau nak jatuhkan hukuman pun biar lah setimpal... mereka pun ada maruah... kena gari masuk ke dalam lokap macam la penjenayah besar.... tak patut...tak patut...

'hoga-hoga...'

Bookmark and Share

    


  Member Information For cboyProfil   Hantar PM kepada cboy   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 13:45


da bebas da pun remaja tu..syukur la.. ..ada seseorang yg sanggup bayar dendanya..thanks..

*buletin 1.30 tadi...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 14:15



Wajahnya terpampang besar di dada akhbar....

Tapi, takpe....akhir zaman ni yang bergari dan masuk lokap ni tak semestinya penjenayah..

Yang penting, gambarnya menunjukkan dia adalah mangsa kezaliman dalam zaman islam hadhari....

RM600 dendanya...

siapa yang masih lagi ingat kes penari bogel yang ditangkap polis....

dendanya hanya RM25 ringgit....

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-05-05 14:18




alhamdulillah.. ada juga yg sudi membantu.. tp kes ni blm selesai sepenuhnya, sbb adik Hafizal masih perlu menjalani PLKN spt remaja lain.. (B Harian, 11/05/2005)

kalau nak hukum denda atau penjara.. rasanya yg lbh patut dikenakan hukuman tersebut adalah wakil rakyat & jkkk kawasan berkenaan.. atau mana2 pihak yg dipertanggungjawabkan utk menjaga kebajikan masyarakat di kawasan tersebut.. atas kegagalan mereka melaksanakan amanah yg dipertanggungjawabkanlah wujudnya golongan remaja spt adik Hafizal ni.. brp ramai sbnrnya remaja yg sanggup mengorbankan zmn remajanya utk membantu menyara keluarga..

jika selama ni ada pihak yg prihatin pd nasib keluarga terbabit, tentunya mereka dah dpt bantuan yg sewajarnya.. & tak perlulah Hafizal ponteng PLKN sbb nak bantu keluarganya..

Allahu a'lam..



[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-05-11 14:20 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 14:29




dibebaskan oleh salah seprg pemimpin negeri perlis.. dibawa ke sebuah hotel.. cuba disembunyikan.. para wartawan ramai yg berkampun di bawah hotel tersebut.. nape ye?

sumber: buletin 1.30, tv3

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 15:10


..

Malu atau kesian??
Orang yang membayar denda RM600 tu sebab kesian ek..
terima kasih sangat sangat...

Hmm semalam, masa tengok berita tu ngan MakTercintaku, masing-masing memandang satu sama lain.. terkejut bangat!!! kelu lidah kami berdua.. tttteeerrrruuukkknnnyyyaaa!! tulah yang terpacul dari mulut kami.. Mak ana kata, "yang duk buat jenayah sah sah, zina semua tu tak kena tapkap, tak kena jail. nih, tak pi PLKN kena jail?! tak pi sebab tolong keluarga kena jail?! tu dia laa, baguih sangat dah la tuh!" hmm lepastu Mak ana kata lagi, "hmm dulu orang tak kenai dia, tak keluaq tv, orang taktau keluarga dia susah, lepaih ni mesti lagi ramai orang tolong dia.. tengok laa.."

hmm betul kata MakTercintaku.. lepas ni mesti akan lebih ramai yang membantu keluarga Hafizal..

rasa teruk sangat penjarakan remaja yang tak ikut PLKN kerana membantu mencari rezeki untuk keluarga... laws adalah kerana morality.. so, mana morality hakim, pendakwa tuuu???


kkeeesssiiiaaannn dan sssiiiimmmppaattiii

-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

Amzaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2004
Ahli No: 12452
Posting: 27
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 15:43


Orang miskin terus tertindas di bawah kerajaan Pak lah hadari. Beruntunglah anak VIP dan pak menteri di Malaysia. Depa ada duit utk lantik peguam. Silap-silap kes depa hilang kot pintu belakang...( Tak yah pi mahkamah)

-----------------
Setiap sudut adalah keputusan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmzaidProfil   Hantar PM kepada Amzaid   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 16:10


assalamualaikum....
mmg xpatot!!!sepatut nye kerajaan patut bantu remaja tersebut!bkn didenda atu dipenjara apetah lagi remaja tersebut org malayu!

-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-05 16:12


so.....whats our next action?

kpd forumer yg masih berkarat 'blue' tu.....bawa2 betobat! berubah la ke arah kebaikan & tolon la jgn lagi bersekongkol dgn mrk2 tu....nanti kome pon dpt saham sama!

kpd yg maintain 'ijau' & 'lite blue' tu.....cepat2 sebarkan pd rakan2 & sedara mara ttg kezaliman KERAjaan islam hadhari & dakwahkan mrk supaya bersama dgn saf2 yg ingin menegakkan ISLAM yg syumul di bumi m'sia tercinta ini.

kalau korang nak tau, 'court award' biasanya akan jd ikutan utk kes2 seterusnya. ini bermakna, kalo 1000 org x pi PLKN maka KERAjaan akan sapu duit rakyat 600 ribu mcm angin aje. korang FAHAM tak???

kalo FAHAM.....cepat2 register jd ahli PAS/BA

adios!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

nurnajihatul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16058
Posting: 28
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 16:30



saya simpati sangat ngan remaja dan family dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnajihatulProfil   Hantar PM kepada nurnajihatul   Pergi ke nurnajihatul's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 16:46



Islam hadhari....

rakyat ditindas lagi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 17:36


inilah yg dikatan islam hadhari...
org yg x uat salah disisi agama dihukum..
yg uat salah pada agama dilepaskan begitu saja..
inilah yg dikatan islam hadhari pak lah...
nauzubillah...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 18:02


orang mahkamah nak cari makan. sapu 600 senang2 je. banyak woo 600, gaji 2 bulan tu. kalau polis buat hal lagi, main tangkap orang ikut sukati aje, ha siap la ko. saya kempen orang masuk pro-pembangkang kerajaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 23:24


hmm ..mmg la x patut..sepatutnya kena la check dulu keadaan yg sebenarnya kan...ada remaja bertuah yg x de halangan nak pegi dan ada jgak yg ada halangan..sama2 timbg rasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-05-05 23:49



Skdr tambahan, ana sarankan elok antum semua
tgk berita didlm MNN di ntv7. Bagus berita dia tak
berat sebelah. Td ada fokus ttg masalh nie.
Blh kata hampir 100% panggilan drp org awam
yg tak setuju psal bdk tu dipenjarakan...
Siapa yg btanggungjawab dlm hal nie..
Pak Lah dan Pak Najib, sila jwb!!

-----------------
~Hidup dan Matiku hanyalah untuk ISLAM...~

American

Bookmark and Share

    


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

zalfa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15731
Posting: 49
Dari: iskandariah,mesir

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 23:53



ana pun ada baca juga berita tu..memang tak patut langsung..kalau kita tengok,byk lg kerosakan kat luar sana kenapa mesti pelajar miskin seperti dia dihukum macam tui..ish!ana tak setuju tindakan mcm tu yg kerajaan buat..saja nak cari income..nak untung lebih..bela org yg besalah..yg tak besalah tak tentu pasal kena tanggung risiko..apa ni???..wallahua'kam..Allah tu maha mengetahu lagi maha adil..tak tau mcmane masa depan m'sia..kemungkaran bermaharajalela,kebaikan pula sebaliknya..moga islam tetap subur dan membangun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalfaProfil   Hantar PM kepada zalfa   Pergi ke zalfa's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 00:01


assalamualaikum

Sayu rasanya mendengar berita mangsa pertama kezaliman Akta Khidmat Negara yang digari dibawa ke mahkamah, didakwa dan dijatuhkan hukuman semata-mata kerana gagal menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Yang paling menyedihkan kerana remaja yang didakwa itu adalah dari keluarga yang miskin, ibunya adalah seorang ibu tunggal dan oleh kerana itu beliau tidak dapat menghadiri PLKN kerana perlu bekerja untuk menyara keluarganya.

Mahkamah pun sudah maklum tentang kesusahan yang dihadapi oleh adik Ahmad Hafizal yang menyebabkan beliau tidak hadir PLKN namun begitu hukuman tetap dijatuhkan atas alasan kepentingan umum mengatasi kepentingan individu. Di sini saya tertanya-tanya apakah dengan tidak hadirnya adik Hafizal ke PLKN akan menyebabkan negara menjadi huru-hara? adakah dengan gagal menghadiri PLKN akan menimbulkan suasana takut dan tidak tenteram di kalangan rakyat? Jadi sebenar tidak timbul sesuatu yang boleh mengugat kepentingan umum dengan gagalnya adik Hafizal menghadiri PLKN, kesan yang timbul ialah mungkin hanya diri hafizal sendiri iaitu beliau tidak dapat peluang untuk apa yang dikata memupuk patriotisme dalam diri.

Cerita tentang patriotisme pula, adakah tidak patriotik lagi adik Safizal yang sanggup bekorban untuk meringankan beban ibu dan adik-beradik? sedangkan remaja yang seusia beliau banyak yang membebankan ibu bapa dengan aktiviti-aktiviti yang kurang sihat. Adakah beliau seorang remaja yang tidak bertanggungjawab sehingga perlu mengikuti program yang dikatakan bertujuan untuk mendidik remaja supaya bertanggungjawab? Saya percaya jika seseorang remaja itu sanggup mengambil tanggungjawab meringankan beban keluarga di usia muda, insya-Allah mereka juga mempunyai sifat patriotik dan cintakan negara.

Kita berasa bersyukur kerana tidak lama selepas itu adik Hafizal telah dibebaskan kerana ada pihak yang sanggup membayar denda yang dikenakan terhadap beliau. Tetapi adakah pembebasan itu dapat menebus maruah beliau dan keluarga beliau yang telah tercalar oleh tindakan mahkamah yang menggari beliau seolah-olah beliau adalah pesalah jenayah berat yang merbahaya kepada orang awam dan ianya dapat ditonton di seluruh negara. Jadi jika apa yang terjadi kepada adik Hafizal ini terus berulang maka tiadalah bezanya akta khidmat negara ini dengan akta-akta drakonian yang lain seperti ISA, OSA, Akta Mesin Cetak dan AUKU yang bersifat zalim, menindas dan menakut-nakutkan rakyat. Jika kezaliman ISA dengan memperuntukkan tahanan tanpa bicara kepada tertuduh, Akta Khidmat Negara pula bolehlah dianggap zalim kerana menjatuhkan hukuman kepada seorang yang tidak hadir PLKN tanpa memperdulikan sebab dan masalah yang menyebabkan seseorang itu gagal menghadiri PLKN.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-05-05 00:13


pelik....orang minum arak tak kena dakwa...tak pegi PLKN pulak yang bersalah...mazhab mana yang kau pakai nih ,yahudi??tak,kristian??tak!!
ape laaa

bleum selesai soal harga brg naik,dtg masalah baru...


tak tau laah cakap lebih2 tak guna....

dimanakah alghazali yang dicari???takjumpa jumpalagi ke??...tap-tap jeslina yang kutemui


Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 00:56


kenapa remaja tersebut di kambing hitamkan oleh kerajaan?tahukan bahawa masih ramai lg yg gagal menghadiri program tersebut tp kenapa remaja tersebut yg galak diperkatakan oleh pihak media?dimanakah maruah kerajaan?kot ye pon,jgn ler sampai nk hebohkan gile2 kt media.x de otak ke sampai x pikir perasaan mangsa...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 01:02


bagus jugak media buat camtu. at least terserlah lebih sket kat maner bengkoknye kerajaan tu.

ataupun kerajaan bukannya tak tau kesannye tu. saje je buat camtu, just nak tgk reaksi org ramai.

p/s: public reaction experiment for future use

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 10:38


ke pemerintah dah tak betul???klu budak tu ada tanggungjawab dengan famili contoh nak cari duit untuk menampung famili, camner?pemerintah sekarang,diorang ikut hati diorg je...tak pernah pkr knape rakyat buat camtu...diorg ingat semua yang diorg buat tu betul semua.sekali sekala, marah gak kat kerajaan ni..diorg kena pkr dlu sblm nak jatuhkan hukuman.takkan sampai nak masuk jail?memang tak munasabah..100%tak munasabah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 10:41


Bodohlah kerajaan sekarang ni krn mrk tak tau apa implikasinya! Dah lebih 20th memerintah negara ni masih lagi buat kerja bodoh nak gari & sumbat budak dlm jail dgn alasan yg remeh mcm tu....

Masih ingat lagi isu ada org maki azan.... haniff basri & norita..... syed razak sakit masuk ward..... pencabulan bukit cahaya alam.... diesel tak cukup dan byk lagi, terbaru... kena tangkap tak hadir PLKN!.

Mmg bagus media dedahkan cerita2 mcm ni semua biar org ramai tahu tapi kita kena ingat media yg sama juga yg byk membantu menjatuhkan pembangkang, media yg sama juga tak pernah nak berlaku adil dgn pembangkang. ..dan media yg sama juga yg membodohkan rakyat dgn cerita2 yg sensasi ini..... Puak2 yg dok reka cipta benda2 bodoh ni pakat dok gelak tgk org ramai melatah dlm kes terbaru ni!

Antara sebab yg 'melamakan' pemerintahan Mahathir ialah krn dia dah masak sgt dgn rakyat Malaysia terutamanya org Melayu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 11:35


zalim la...tu...kenape jadi mcm ni...tergamak ke nak sumbat budak hingusan ke penjara..atas kesalan kecil jer???pening betullah...


Remaja Gagal Hadiri PLKN Kena Penjara – Kerajaan Harus Bertanggungjawab
Dilulus terbit pada Wednesday, May 11 @ 11:54:47 MYT oleh LinuxPro



Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) kesal dengan tindakkan keterlaluan pihak Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang menyebabkan seorang remaja di Kangar, Perlis dipenjarakan hari ini. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi, 18, menjadi remaja pertama dihukum atas kesalahan tidak menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) pada Julai tahun lalu.

Beliau yang tidak diwakili peguam telah dibicarakan dengan menggunakan Akta 628 Seksyen 18(1) Akta Khidmat Negara 2003;
18. (1) Mana-mana orang yang tidak menghadirkan dirinya bagi latihan khidmat negara seperti yang dikehendaki supaya dibuat olehnya menurut kuasa pemberitahuan yang dikeluarkan oleh Majlis di bawah subseksyen 17(2) melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi tiga ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.
Majistret Wan Norzanuar Wan Ahmad telah menjatuhkan hukuman penjara 14 hari kepada beliau setelah beliau gagal membayar tawaran denda sebanyak RM 600 ekoran kemiskinan yang dialami oleh beliau dan keluarga.
Dalam rayuan yang dikemukakan, Beliau, yang tinggal di Kampung Titi Serong, Jalan Kuala Perlis telah memaklumkan mahkamah bahawa beliau gagal hadir ke PLKN ekoran kesempitan hidup yang memaksa beliau bekerja dibendang untuk membantu menyara keluarga.

Pihak DPPWP tidak mempersoalkan tindakkan mahkamah yang telah menjatuhkan hukuman, tetapi tindakkan kerajaan BN melalui Jabatan Peguam Negara amat keterlaluan kerana perkara sebegini boleh diselesaikan diluar mahkamah.

DPPWP mempersoalkan, adakah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Kementerian Pertahanan Malaysia telah benar – benar menjalankan langkah – langkah yang betul bagi memastikan semua remaja yang gagal menghadiri program ini dapat dihubungi. Adakah pihak JLKN ada menghantar pegawai untuk memaklumkan beliau atau menyiasat punca – punca beliau gagal hadir ke program tersebut. Adakah pihak Kerajaan membuat penyiasatan terhadap latar belakang remaja ini sebelum membawa kes beliau ke Mahkamah.

Seharusnya pihak Kerajaan membantu keluarga beliau dan bukannya membebankan beliau dengan sesuatu perkara yang beliau tidak boleh lakukan dalam satu masa yang sama iaitu bekerja untuk menyara keluarga dan menyertai PLKN. Program PLKN selama 3 bulan yang menawarkan elaun bulanan sebanyak RM 100 adalah tidak memadai untuk beliau menanggung keluarga beliau setiap bulan.

Seharusnya pihak Kerajaan menawarkan bantuan kewangan yang lebih kepada remaja seperti beliau agar mereka boleh menyertai PLKN tanpa rasa risau terhadap masalah kewangan keluarga beliau. Pihak DPPWP dimaklumkan bahawa pihak JLKN membayar RM 80 – RM 150 sehari bagi setiap jurulatih dan Fasilitator yang bertugas dalam PLKN. Kebanyakkan jurulatih dan fasilitator tersebut adalah dari kalangan mereka yang sudah bekerja dan mendapat pelepas bergaji dari majikan mereka untuk menjalankan tugas Negara.

Keadaan ini jauh berbeza dengan apa yang diperolehi oleh peserta PLKN, iaitu RM 100 sebulan dan juga kakitangan Kerajaan yang lain. Kerajaan tidak perlu menambahkan elaun tersebut kepada semua peserta PLKN, tetapi Kerajaan perlu menggunakan geran bantuan dari Jabatan Kebajikkan Masyarakat untuk membantu remaja yang mempunyai masalah seperti beliau.

Kenyataan bahawa beliau tidak hadir ke PLKN lantaran masalah ekonomi keluarga perlu dipertimbangkan. Hukuman penjara yang beliau hadapi hanyalah menambahkan beban kepada beliau. Tindakkan tersebut sekaligus, telah menyamakan beliau dengan penjenayah yang lain dan status banduan bakal menghantui hidup serta masa depan beliau selepas ini. Justeru itu pihak DPPWP berharap agar pihak Kerajaan menilai semula tindakkan yang diambil agar tidak merosakkan masa depan remaja ini.

Di sudut yang lain, DPPWP mengesa agar Dewan Pemuda PAS Pusat dan Dewan Pemuda PAS Negeri Perlis mengambil langkah – langkah segera dan yang bersesuaian untuk membantu remaja ini. Disamping itu, DPPWP juga bersedia untuk menawarkan khidmat Guaman kepada mana – mana remaja yang tidak berkemampuan seperti beliau agar perkara sebegini dapat diadili dengan sebaiknya dan memastikan nasib orang - orang seperti beliau mendapat pembelaan yang sewajarnya.

Selain itu, DPPWP juga berharap agar cara perlaksanaan modul - modul PLKN dikaji semula agar ianya dapat menjaminkan keberkesanan dalam mendidik akhlak remaja. DPPWP berharap agar masalah percampuran remaja lelaki dan perempuan yang terlalu bebas dapat diatasi. Program – program PLKN sebenarnya jauh berbeza dengan apa yang cuba ditiru oleh Malaysia dari Negara lain seperti Singapura dan Korea.

Di Malaysia PLKN hanya sekadar program latihan yang menyamai program – program Biro Tatanegara (BTN) yang lain dan tiada apa – apa yang luar biasa. Bila mana pelajar – pelajar ini berjaya memasuki Universiti, mereka akan dipaksakan pula menghadiri program BTN dan semua ini hanyalah bertujuan untuk mengindoktrinasikan mereka agar patuh kepada Kerajaan BN dan bukannya pada Agama dan Negara.

Herman Samsudeen
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan





[ Posting ini telah di edit oleh: syed pada 2005-05-12 11:37 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

shazleen
Warga Rasmi
Menyertai: 07.04.2005
Ahli No: 15635
Posting: 16

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 11:41


memang tak patut. sekurang2 nyer bagi ler remaja tue membela diri. baru kes tak hadir plkn dah kecoh satu malaysia. lepas ni tak tau ler aper lagi yang nak dikecohkan. nasib baik ader pihak yang bersimpati membayar denda kepada remaja terbabit.bayangkan kalau dia duduk penjara siapa yang nak tanggung makan minum mak dan adik-beradik dia.tak semesti kerajaan menjalankan hukuman penjara kepada peserta yang gagal menghadiri plkn. banyak lagi hukuman atau denda yang boleh dilakukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shazleenProfil   Hantar PM kepada shazleen   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 11:42


tak patut kerajaan buat mcm tu...nak buat program utk bebudak lepas spm ni buatlah kelas agama mengikut agama masing2,barulah moral tu boleh diperbetulkan.
buat pkn ni,ada ke budak yg dah insaf?kalau buat program agama,rasanya ada kot sedikit keinsafan ataupunperubahan dari segi moral dan tingkahlaku diorang ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 12:09


ermmmm,kesian tgk budak yg kena tangkap tu..sayu je muka dia....mcm mana dgn masa depan budak tu?mesti nama dah black list sbb masuk jail....memang BANGANG yg teramat sngt....

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

YaaQuut
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16256
Posting: 35
Dari: ~~where ever~~ available

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:31


sian sgt kat dak tu...
nape yek...dlm ramai2 dak kat m'sia ni...dia
yg terkena???...pilih punya pilih... tersambaq dak ni...
sape yg susah...
ana pon mmg pcaye sgt yg pasni mmg ramai yg akan m'hulurkn bantuan kat dak tu...
mmg nasib dak tu wajib dibela...

-----------------
******************************
Tiada manusia yang terlalu baik untuk tidak melakukan dosa

~~Dan~~

Tiada manusia yang terlalu jahat untuk tidak diterima taubatnya~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For YaaQuutProfil   Hantar PM kepada YaaQuut   Quote dan BalasQuote

YaaQuut
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16256
Posting: 35
Dari: ~~where ever~~ available

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:34


Quote:

On 2005-05-12 11:42, aieyda wrote:
tak patut kerajaan buat mcm tu...nak buat program utk bebudak lepas spm ni buatlah kelas agama mengikut agama masing2,barulah moral tu boleh diperbetulkan.
buat pkn ni,ada ke budak yg dah insaf?kalau buat program agama,rasanya ada kot sedikit keinsafan ataupunperubahan dari segi moral dan tingkahlaku diorang ni.



cadangan ni mmg bagus sgt...
jom pi bentang kat parlimen tu...

-----------------
******************************
Tiada manusia yang terlalu baik untuk tidak melakukan dosa

~~Dan~~

Tiada manusia yang terlalu jahat untuk tidak diterima taubatnya~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For YaaQuutProfil   Hantar PM kepada YaaQuut   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 18:13


assalamualaikum....

ini lah dikatakan negara malaysia...orang yg x hadir plkn pun kene hukuman...tp org yg lakukan kes lain x pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 12-05-05 21:56


Berterima kasih kepada Menteri Besar Perlis sebab prihatin dengan masalah Hafizul. Tindakan membayar denda bagi pihak Mohd Hafizul patut mendapat reaksi positif dari semua pihak.

Secara peribadi, saya memang kesal Mohd Hafizul dikenakan tindakan sebegitu rupa. Tapi harus diingat, undang2 tak mengenal sesiapa! Jika dikenakan kelonggaran terhadap Mohd Hafizul, kemungkinan ramai yang cuba mengelak dari menghadiri PLKN pasti tinggi jika undang2 tidak dilaksanakan.

Untuk kes ini, keadah moral reasoning Kohlberg Stage 2 Level 3, Law and orientation reasoning mungkin sesuai digunapakai.

Namun, saya agak kesal dengan pihak mahkamah yang membuat kenyataan yg saya tonton dalam Nightline semalam. Semacam ada cubaan pihak di sana mahu menyalahkan Mohd Hafizul atas statement yg diberi semasa beliau ditahan. Mungkin pihak berkenaan agak 'segan' bilamana banyak pihak simpati akan nasib Mohd Hafizul.Bagi saya, ini tidak wajar. Mohd Hafizul pasti kurang arif akan kepentingan tatacara undang2 dan jawapan..'saya malas pergi' semacam mahu memperlihat (maaf) ketidakpandaian remaja malang itu. Semoga selepas ini, masa depan Mohd Hafizul akan cerah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 22:12


Tahniah kpd Menteri Besar Perlis..... satu lagi credit utk beliau! Dia ni pun salah sorang barisan pelakon utama ni... termasuklah org yg buat statement... budak tu cakap... saya malas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 22:58




aik? Isu ni nampak macam ada 'konspirasi' je...

tengoklah apa ulasan pemberita apabila melaporkan peristiwa slps pembebasannya dan ketika sesi temuramah pemberita tu...

konfius-konfius.....

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 23:22


Pemberita tu ulas apanya.... kalau boleh kita kongsi kat sini!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 23:37


budak tu kata dia malas pegi plkn? heh, kalau saya, saya pun malas pegi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 10:54


kalaukes jeslina hashim tak lak ditangkap, malah dibebaskan lagi..confuse2..

kerajaan sekarang tak reti nak fikir ker?

KuahDurian, ana pun setuju dengan enta..sapelah nak pegi masa tengah cuti2..baik balik kg..lagi best

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Amzaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2004
Ahli No: 12452
Posting: 27
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 13:10


Khabarnya MB Perlis bayar denda utk Harizal setelah beliau dengar ura-ura Pas akan " membebaskan" harizal dari Penjara. Kalau dia betul-betul hati mulia apasal tak bayar denda utk harizal pada hari budak tu dijatuhkan hukuman? Kenapa tunggu sehari lepas Harizal dipenjarakan. Jawab Pok Dan...

-----------------
Setiap sudut adalah keputusan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmzaidProfil   Hantar PM kepada Amzaid   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-05-05 16:00


just for info.........

wmbt; Bukan untuk menjadi hero atau untuk menangguk di air keruh kisah Shahidan Kassim membawa PLKN adik Hafizal Ahmad dan keluarganya menginap di hotel adalah di sebabkan tindakan pantas Ketua Bahagian Parti Keadilan Rakyat ( PKR ) Merbok Saudara Mustaffa Khalid sebaik sahaja menyaksikan berita TV3 pada malam itu terus mengerahkan Setiausaha Perhubungan PKR Kedah Saudara Zamil untuk menghulurkan bantuan dan membayar denda tersebut.

8.30 malam Saudara Zamil telah berada di lokasi rumah Puan Noraini di tepi parit dan rumah dinding tidak berplaster itu, telah memaklumkan kehadiran dan kedatangan beliau mewakili Parti Keadilan Rakyat Malaysia Kedah untuk memberi bantuan sewajarnya bagi pembebasan adik Hafizal. Dalam masa yang sama pihak SB telah menghidu dan wakil Shahidan Kassim yang mengaku bapa saudara Hafizal telah sampai dimana lantaran itu Puan Noraini telah meminta di beri masa satu jam untuk berunding dengan UMNO. Lanjutan daripada itu UMNO telah mengambil tindakan untuk menghalang daripada berjumpa dengan Saudara Zamil dan membawa ibu dan keluarga Hafizal untuk bermukim di sebuah hotel. Dan perkara ini telah di maklum balas kepada Saudara Mustaffa Khalid.

Tindakan Saudara Mustaffa Khalid berdasarkan kepada kepayahaan ibu dan keluarga Hafizal untuk datang ke Penjara Sungai Petani di atas penginayaan mangsa PLKN dan keluarganya yang miskin. Dan kehadiran Saudara Zamil adalah untuk membawa ibu dan keluarga Hafizal tinggal di Sungai Petani memandangkan beliau akan menjalani hukuman di Penjara Sungai Petani.

Seawal paginya Saudara Mustaffa Khalid, Saudara Mokhtar dan wakil PAS telah berada di hadapan pintu masuk Penjara Sungai Petani yang bersebelahan Hospital Besar Sungai Petani untuk menanti ketibaan adik Hafizal. Ketika itu juga pihak polis IPD Sungai Petani telah di kejarkan ke penjara bagi memantau kehadiran BA di situ. Penguasa Penjara kemudiannya memaklumkan bahawa adik Hafizal tidak akan di bawa ke Penjara Sungai Petani memandangkan UMNO dan wakil Shahidan Kassim telah menahan tindakkan penyerahan tersebut kerana hendak menjelaskan denda yang telah di jatuhkan bagi pembebasan adik Hafizal. Dan ini di lakukan sepertimana yang kita lihat di kaca TV dan akhbar hari ini.

Tindakan Saudara Mustafa Khalid bukan WHO WANTS TO BE A HERO tetapi di atas sikap perihitin dan prinsip kemanusiaan di atas kesusahan, kepayahan serta penindasan ke atas golongan tidak berdaya akibat sistem perundangan negara yang tercela, jijik kerana kerakusan UMNO tanpa batasan contoh ketara kenapa pihak polis tidak mengari penjenayah Eric Chia hanya di sebabkan dia kaya dan berkedudukan serta mempunyai pengaruh? Alasan Peguam Negara dan pihak polis takut pesalah lari adalah sebagai bodoh dan remeh. Samalah juga tindakan UMNO tidak membenarkan BPR campur tangan politik wang dalam UMNO! UMNO mesti ingat kalau dia itu ahli UMNO tidak bererti bahawa orang lain adalah 2nd class citizen. UMO sekarang ini sedang menghadapi krisis mental yang sirius. Kita sedang menghadapi suasana kebodohan UMNO untuk di ambil pakai sebagai satu cara kehiudupan termasuklah memaksa orang Islam supaya mengitiraf Islam Hadhari! Inilah bahaya yang sedang di alami oleh umat Islam di negara ini sekarang ini termasuklah Laknattullah Astora Jabat! Setiap hari Ahad kita di paksa membaca Kitab Astora Jabat! Jangan tak baca! Macam macam fatwa ada! Kenapa tidak ambil tindakan. Sampai Mufti pun bacul sudah tidak dapat membezakan syariat Islam. Hendak kemana kamu bila hak Allah di letakkan di no 2? Mufti apa?

Betapa lucahnya sistem perundangan kita apabila UMNO memainkan isu PKLN adik Ahmad Hafizal ini sebagai untuk melindungi kelemahan dan sikap kemanusiaan yang kian di lupakan dan di cemari. Tengok sahaja kes Jeslina, kes seorang Imam Masjid Besar Taiping yang di tangkap bersama 15 orang lain kerana berkahlwat, boleh depa jawab "kami tak salah kalau berdua-duaan"! Denda Ahmad hafizal pula RM600.00. Persoalannya orang yang berduit RM600.00 tidak menjadi tahi gigi untuk membayarnya, tapi bagi adik Ahmad Hafizal, hendak datang ke Mahkamah pun minta duit dekat emaknya RM7.00, inikan hendak bayar denda? Sedangkan PKR di maklumkan terdapat 50 orang lagi yang gagal ke PLKN tidak di dakwa dan tidak di hadapkan ke muka pengadilan di Perlis? Apa Shahidan Kassim buat? Soal dia tidak memberi atau membuat surat rayuan kerana tidak menjawab panggilan PLKN, UMNO kena pakai otak sikit! Budak tercicir sejak Tingkatan 2 lagi kerana tidak mampu dan hendak memberi laluan kepada 2 lagi adiknya kenapa Mejistret berkenaan tidak pakai otak sedangkan budak yang lain pihak polis suruh ketuk ketampi 1000 kali saja? Ini bukan main-main. Engkar PLKN hendaklah di ambil tindakan ke atas kesemuanya saksama tidak ada beza. Sama jugalah Pak Lah berbuih kece nak hapus rasuah? Berani ka? Gempaq saja lebih! Kejut keling aje! Kita hendak TPM Najib mengeluarkan satu kenyataan berapa ramaikah yang akan di dakwa lagi tanpa mengira darjat. Dan kita akan pantau. jangan hanya pandai tutup sebelah mata sahaja dan menjadikan kes adik Ahmad Hafizal sebagai idola untuk menunjukkan kepada rakyat betapa UMNO begitu ambil berat terhadap nasib seorang rakyat! Turun harga minyak dulu! kemudian kita kira lain! Ini orang ada duit boleh main-main denagn perundangan negara. Hukum Allah ke atas orang Islam nyata dan jelas, bukannya hukum Islam Hadhari, kes Jeslina boleh letak tepi, Mufti boleh loncat bila punggong kena jolok, tok imam boleh kata salahkah kami berkhalwat? Celaru! UMNO kini semakin celaru dari segi agama, soal kehidupan dan kemanusiaan serta kepimpinan umah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

sitikhadijah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 8417
Posting: 2

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-05-05 17:09



hukumnya memang tak patut... kelau nak bentuk budak-budak biarlah orang yang nak bentu tu orang yang ada akal, hati dean perasaan... kalau setakat matlamat nak tengok sambutan budak-budak dengan plkn ni disamping nak jajah otak depa,tak payahlah...otak yang Allah bagi cukup intelek berbanding modul-modul yg depa bentuk...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitikhadijahProfil   Hantar PM kepada sitikhadijah   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 14-05-05 09:43


kerajaan memang teruk! kalau kita lihat la, kat PLKN tu pelajar perempuannye berpegangan tangan dengan budak lelaki, siap berpeluk2 lagi, yg mengandung pun dah ramai. konon2nye nak jadi macam satu keluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 10:48


Dah agak dah..... seekor kambing hitam mmg diperlukan dalam setiap cerita2 bodoh org politik ni!

[ Posting ini telah di edit oleh: mawa pada 2005-05-14 10:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 23:35


Quote:

On 2005-05-11 10:08, penjejak_iman wrote:
"Sesunguhnya berita di akhbar hari ni telah merosakkan mood pagi aku.Apa la malang nasib terpaksa membaca berita sebegini di negara aku sendiri.Apa la malang nasib negara ku diterajui golongan tolol dan haprak seperti ini...kesian.kesian.kesian.kononnya mencari al-ghazali atau as-syafie...retorik!retorik!retorik!hipokrit! Wahai bangsaku,bangkit la membela orang yg dizalimi ini..andai dia memanjatkan doa,pasti dimakbulkan Allah,"luahan sekadar memindahkan haba di hati...





Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

docdila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11108
Posting: 22
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-05-05 23:47




Sy spt sahabat2...sgt2 tak sokong hukuman yg dijatuhkan ke atas adik Ahmad Hafizal yg x pergi PLKN tu. Takkan reason yg dikemukakan tu takleh di consider langsung.

Apa pun, kes ni mmg tak masuk akal. Seolah2 Ahmah Hafizal buat jenayah.
Tak patut....tak patut...mmg tak patut......


Utk adik Ahmad Hafizal:

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah al-Baqarah, ayat 286)

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula bersedih hati, padahal kamulah orang2 yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang beriman"
(Surah Ali'Imran, ayat 139)


Semoga ia menjadi iktibar buat kita semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For docdilaProfil   Hantar PM kepada docdila   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162972 saat. Lajunya....