Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: lelaki dan masjid......


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» lelaki dan masjid......

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki dan masjid......

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 10-05-05 22:49


naper agaknyer laki muda skang ni susah sangat nak pi masjid, kdg2 lebih suka solat kat rumah.

Salam.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 22:58


byk komitmen..tuntutan tugas..kurang masa..mmg tak suka bermasyarakat..antara sebab..erm..ye ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 23:08


mai...mai...pakat mai masjid....



-----------------
Hati yang dekat pada masjid akan dekat dengan ilmu,hati yang dekat pada ilmu akan dekat dengan amal kebajikan,hati yang dekat dengan amal kebajikan akan dekat dengan Syurga.Dan Syurga itu pastinya dekat dengan Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 00:20




kaki malas nak gerak ke masjid...

p/s : antara golongan yang mendapat perlindungan Allah pada hari kiamat adalah pemuda yang terpaut hatinya pada masjid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 01:40


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah masjid hari ini dah cantik-cantik, carpet tebal dan juga bersih dan nyaman. Lagipun untuk ke masjid tak payah jalan kerana ada saja kenderaan .... paling koman pun motor kapcai atau basikal bukit kot. Jadi apa masalahnya tidak ke masjid?

Jawab ya anak-anak lelaki yang tidak ke masjid. Tapi bagi yang sudah dan rajin ke masjid doakan rakan-rakan lain tu dibuka pintu hati mereka untuk ke masjid ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - suka masjid lama-lama

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 08:58


kalau yang suka nyanyi tuh, blh la berlatih suara dgn azan..yang suka baca novel, blhlah baca banyak 'novel2' kat masjid, kan banyak perkataan jugak..yang suka tido plak? blh try tido kat masjid, pastu bangun qiamullail..yang suka makan? beli kongsi2, makan dalam talam ramai2...jimatpun jimat...

hm..banyak faedah dan bonus pergi masjid nih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 12:23


Quote:

On 2005-05-11 08:58, swordofdeen wrote:
kalau yang suka nyanyi tuh, blh la berlatih suara dgn azan..yang suka baca novel, blhlah baca banyak 'novel2' kat masjid, kan banyak perkataan jugak..yang suka tido plak? blh try tido kat masjid, pastu bangun qiamullail..yang suka makan? beli kongsi2, makan dalam talam ramai2...jimatpun jimat...
hm..banyak faedah dan bonus pergi masjid nih...





Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 11-05-05 13:03


itulah kena latihan dari kecil..tapi yang dah dewasa pun kena praktikkan...

takkan tak tau kot berapa banyak ganjaran solat kat masjid? meh nak tolong kira;

langkah ke masjid: dapat 10 untuk setiap langkah
solat awal waktu: tentulah banyak dari akhir waktu (kalau 10 paling banyak, 10 la..yang solat di akhir waktu dapat la 1)
laksanakan secara berjemaah: darab la dengan 27


katakan 100 langkah nak sampai masjid;
100 x 10 = 1000
pastu tambah solat awal waktu;
1000 + 10 = 1010
darab pula dengan 27;
1010 x 27
JUMLAHNYA: 27270

pergh! kaya gila! --> kalau lah nampak dengan matawang, warna warni jadinya mata ni beb!

tu blum tambah dengan solat sunat...

let's go to the masjid...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 00:51


mgkn kebnyakan kaum adam skang tak tahu bnyk kelebihan ke masjid tu, sbb tu jd camnikan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 12-05-05 01:02


hmm; mungkin sebab nak mmengimarahkan rumah kot. Lagipun, Nabi saw pernah bersabda supaya jangan jadikan rumah kita sebagai kubur.

Ataupun, bukan lelaki sebenar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ajul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.06.2004
Ahli No: 9401
Posting: 54
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 01:33


Quote:
takkan tak tau kot berapa banyak ganjaran solat kat masjid? meh nak tolong kira;

langkah ke masjid: dapat 10 untuk setiap langkah
solat awal waktu: tentulah banyak dari akhir waktu (kalau 10 paling banyak, 10 la..yang solat di akhir waktu dapat la 1)
laksanakan secara berjemaah: darab la dengan 27

katakan 100 langkah nak sampai masjid;
100 x 10 = 1000
pastu tambah solat awal waktu;
1000 + 10 = 1010
darab pula dengan 27;
1010 x 27
JUMLAHNYA: 27270

pergh! kaya gila! --> kalau lah nampak dengan matawang, warna warni jadinya mata ni beb!

tu blum tambah dengan solat sunat...



mmg sokogn pendpt nih..

fuhh..terangkat jugak bace komen2 muslimah kite..
topik ni sure laki jarang jwb..
tp secara jujur..mmg berat sbnrnya nak melangkah ke masjid/ surau..
bkn org biasa yg mampu melakukannya..
marilah menuju kejayaan..iaitu org yg mampu melawan hawa nafsunya..
mungkin juga kurangnya keazaman dlm diri kerna ganjaran yg didapati tidak mampu dinilai secara batiniah..

Ya Allah kau bantulah hambamu ini yg lemah..dan sahabt2 semua doakanlah sy n shbt2 yg lain..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ajulProfil   Hantar PM kepada ajul   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 07:07


Quote:

On 2005-05-12 01:02, mohdnurhakimin wrote:
hmm; mungkin sebab nak mmengimarahkan rumah kot. Lagipun, Nabi saw pernah bersabda supaya jangan jadikan rumah kita sebagai kubur.

Ataupun, bukan lelaki sebenar...



erm..sebab itu rasulullah sa.w. memberi tauladan di mana baginda bersolat sunat rawatib (qabliyah) di rumah, kemudian barulah aginda menunaikan solat secara berjemaah di masjid... sebab itu kadang2 ada muazzin yang tunggu sekejap dalam sela masa tertentu sebelum qamat...

Berjemaahpun dapat, selepas itu solat di rumahpun dapat..masyaAllah..besarnya hikmah ditunjukkan Rasulullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 12-05-05 11:32


di UIA ni, masjid rumah kedua saya. tapi bila balik rumah, bukannya boleh keluar sesuka hati...lagipun masjid UIA ni memang best! (masjid lain kena belajar mcm mana nak bg masjid mereka best!)

tapi...bukan salah lelaki 100% tak terpergi masjid...faktor lain, fungsi masjid tu sendiri. orang yang selalu pegi masjid ni ada label...ada orang sesekali pegi masjid, dah kena cop...jadi, nak elak ade cop, ade label, mereka ni tak gemar la ke masjid.

fungsi masjid sepatutnya diperluas...bukan sekadar sekolah agama...banyak lagi yang boleh dibuat...itulah.. AJK masjid lah bertanggungjawab menarik minat ahli qaryah untuk hadir...(teringat cerita ust Sufi yang ditayang dlm slot cerekarama hari tu). bila wat sekolah agama, kecik2 je la pegi masjid...dah besar, dah pandai bawa haluan, masjid tu tempat last skali..dah takde tempat nak solat + nak habis waktu barulah nampak muka kat masjid.

lagi satu, memang umat akhir zaman ni tak tahu... Yahudi takut apabila jumlah orang ISLAM berjemaah di masjid waktu subuh menyamai jumlah yang pegi solat Jumaat...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:18


pemuda sekarang kurang nilai islam yg sebenar dalam diri mrk, jika mrk mempunuyai penghayatan tentang islam maka hati mrk akan rasa senang utk ke masjid, n faktor lain adalah krn banyaknya tempat yg melalaikan mrk n melupakan mrk kpd masjid.
rebutlah pahala yg berganda2 iaitu 27 kali ganda solat d masjid berbandibg solat d rumah.

ala kullihalnya jgnlah sesekali tinggal solat n rajin2lh ke masjid.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 13:22



saya sokong msg kak maryam
dulu masa kat matrik melaka suka pergi surau perdana.......tunggu je peluang nak pergi sana..kalau terlepas sedihnya rasa lain macam..

tapi bila kat rumah tak de peluang nak pergi sebab mak pun solat kat rumah ..bila ada majlis baru mak pergi..nak ikut terasa berat nak cakap..

pergilah masjid...memang seronok..
teringat masa belajar mengaji kat masjid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-05-05 13:54



kalo yg ader komitmen tu boleh la dikira...
camne lak yg takde ape2 tuu...

semestinya diorang kena basuh ngan klorox sikit....
mogee sedar that kalo sembhyg kat masjid kan pahalanya berganda....
sayang tul laaaa..........

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 14:17



tak payah tengok masjid.... ana tengok surau kolej ana dah cukup....bila intai saf muslimin hanya dua tiga saf jer....bahkan kalu ana tengok saf muslimat lebih kurang tapi banyak la jugak....ana pun tak tau man p ramai2 student...yang ada...memang sedih...kalu depa p masjid alhamdulillah ana suka...tapi depa duk melepak baik laki atau pompuan...ntahla ana tak tau nak cakap....lagi satu kalu surau kat kaw rmah ana yang ada golongn yang dah lanjut usia...yang muda tak tau p mana....kalu yang pompuan tu ana tak kisah sangat sebab mungkin tak manis tapi yang laki ni...dahlah tu lagi ana fikir lagi serabut dibuatnya....
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 14:56


mungkin byk komtmen lain...atau mmg malas..sj je cari alasan...surau dpn umah pun bukan nye jauh tu pun berat je nk gi....kenape? hanya Tuhan yg tahu..

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 12-05-05 18:46


imam ghazali pernah berkata mafhumnya....

"kalau nak tengok golongan tu bersyukur atau pun tidak lihat pada masjid di kawasan itu...kalau sikit maka sikit lah rasa syukur orang2 kawasan itu..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:24



btula kata nta.mukhasah........

imam ghazali pernah berkata mafhumnya....

"kalau nak tengok golongan tu bersyukur atau pun tidak lihat pada masjid di kawasan itu...kalau sikit maka sikit lah rasa syukur orang2 kawasan itu..."

dan seperti kita tau...hati pada kampung adalah suarau atau masjid..kalau hati tak disimbah dengan iman apa nak jadi.........
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

Nwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12845
Posting: 41
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 19-05-05 09:32


Bersamalah kita doakan mereka akan berjemaah di masjid.... Insya-Allah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NwarProfil   Hantar PM kepada Nwar   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-07-05 02:24


Pada 19-05-05 09:32 , Nwar posting:

!!! QUOTE !!!

Bersamalah kita doakan mereka akan berjemaah di masjid.... Insya-Allah...


betul tu sama2 lah kita doakan diri kita dan semua orang untuk kebaikan...

salam......


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:41


lelaki dan masjid? erm heh! :P ana tengok zaman sekarang ni, ramai lelaki lebih suka pergi surau daripada pergi Masjid heh! :P betul ke? "_? huhu :P

kadang-kadang ada juga ikhwah kita yang rajin cakap itu ini kat depan, sampai nak bergegar lah dewan kuliah tu dia nya syarahan or nasihat dia...tapi kadang-kadang dia sendiri pun, xslalu nampak solat jemaah kat surau or masjid untuk every waktu... (ni pesanan untuk diri ana juga heh! :P )

p/s: baru ana sedar, ada Maryam lah kat atas nu...nanti dia terperasan ana pula heh! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 21:41


Assalamualaikum...
surau kat kolej ana pun mengalami nasib yang sama... Semoga Allah bagi hidayah kepada mereka2 yang belum dapat hidayah lagi...
Dan ana ada satu cadangan untuk semua ahli2 ukhwah... Nanti bila kita semua dah berumah tangga dan dah ada anak2 nanti... apa kata kita bawa mereka semua pergi masjid... Kita didik mereka untuk selalu merapatkan diri ke masjid... InsyaAllah kalau mereka dah dibiasakan... nanti mereka akan rasa janggal kalau tak solat jemaah di masjid kecuali ada hal-hal yang tak boleh dielakkan... Cadangan ana ni berdasarkan pengalaman anan sendiri... Terima kasih ayah kerana mendidik saya dan adik beradik yang lain untuk merapatkan diri dengan masjid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 22:45


Susah nak tengok org laki p masjid.Tapi suka dan sejuk hati ni bila tengok org laki p masjid.Da nampak kesolehan mereka...wah...lebih2 lagi yang pakai kopiaH putih dengan jubah putih...sejuk perut ibu yang mengandungkannya...

ana setuju dengan hanafirazali...bila kita da di didik dan dibiasakan dengan masjid, insyaallah mereka akan suka dan cinta masjid...rindunya pada keluarga seperti yang dinyatakan oleh saudara.

alhamdulillah.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...
[ Telah diedit oleh: zubaidah pada 01-03-07 22:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 22:58


Surau kat Kolej teman, Kolej 14 UPM pun same.
masa maghrib nak lalu pergi surau masih nampak orang melayu duduk berdating lagi...kat surau kolej 14 ni dengan dengan tasik. ada tempat duduk, kat situ depa dating...
Sekarang macam mana ropenye ye? dah lama tak datang UPM semenjak graduate ni...

erm


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-11-08 20:16


moga-moga ramai lelaki2 yang pergi solat di masjid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 20:56


Masjid itu taman-taman syurga,maka beruntung benar lah diri yang tetap membiasakan diri untuk tetap solat atau secara berjemaah juga menghadiri kelas kelas ugama.
Masjid itu jua tempat rahmat ALLAH diberkahkan / diturunkan maka sesiapa yang berulang-alik ke masjid, dia telah berulang-alik membawa pulang rahmat ke dalam rumahnya.
-Sedangkan pasar pula tempat yang telah ALLAH laknat apabila lalai tiada dzikrulloh di dalamnya dan orang yang pergi lalai kepadanya membawa panji-panji iblis.

Masjid itu jantungnya sesuatu kawasan, ramai pengimarohnya hiduplah aman penduduk sekelilingnya dalam rahmat ALLAH. Matinya masjid bermakna dikuasai syaithonlah sekelilingya penduduknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 20-11-08 23:35


saya pernah buat gash (ziarah) ke bilik2 pelajar, saya lahirkan kerisauann dalam diri mereka & pujuk rayu mereka dengan berhemah... kat level saya, daripada tak pernah rapat jadi rapat,... tak pernah solat, selalu solat berjemaah kat bilik.. tak pergi masjid, rajin pergi masjid... tapi sejak tak buat ziarah ni... mereka dah mula tinggal solat.. tak pergi masjid...rasa bersalah sangat.. sebelum salahkan mereka, baik salahkan diri sendiri xajak mereka pergi masjid.. xgitu?...

kita kena pamerkan akhlak yang mulia & jaga reputasi sebagai seorang hamba ALLAH yang cari redha ALLAH yang hidup dengan sunnah Nabi Muhammad... orang akan bagi alasan nak study, tapi sekiranya kita ajak mereka dengan reputasi kita sebagai pelajar cemerlang, mereka pun akan cakap "dia ada masa solat & berjemaah, pelajar cemerlang pulak tu, Kenapa tak nak ikut dia?"... lebih kurang begitulah..

dalam mengajak ke masjid, kena doa kepada ALLAH bagi mereka hidayah, ... mereka tak nak pergi kita tak boleh marah2.. rugi tau! sebab ALLAH kata orang yang beruntung ni buat dulu & nasihat dengan benar & sabar... nak marah2 buat apa lah kan?.. buang karen saja..

yang penting kesungguhan&keikhlasan kena ada, Masjid tu tempat ALLAH turunkan rahmat.. tengok macam Masjid kat Acheh... xhancur binasa pun...

manusia ni bila berdebat & berdalil pandai saja... tapi xikut sunnah Nabi... tengok bagaimana kebanyakannya orang masuk Islam bukan kerana Baginda berdalil & berhujah dengan mereka , tetapi Baginda mempamerkan akhlak yang mulia.. tengok kembali kisah Bilal, & last not least kisah lelaki tua yahudi buta di Madinah...

sekian, WALLAHU'ALAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 02:22


saya pun dah jarang pergi masjid..itu pun time solat jumaat saja..dulu rajin lah jugak..setiap hari pergi..sekarang dah kurang...insyaallah saya akan cuba untuk kerap ke masjid..aminn

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 11:53


erm suka tengok laki yang rajin ke masjid..
satu contoh yang baik untuk dijadikan bakal suami..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 12:13


saya ni yang rumah dok betul-betul depan masjid dah faham sangat dah spesies yang liat p masjid ni..
tunjuk muka time jumaat, solat raya saja..
itupun kalau panjang umur lagi lah..
yang datang 2 pun macam terpaksa saja..
time jumaat cntohnya, datang masa imam dah mula solat..
habis saja salam, dia org paling awal keluar..
tak ada ht nak dok ber'iktikaf kat masjid, aminkan doa imam,
dengar khutbah ke..masyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 14:06


memang rmi yang susah nak ke masjid ni...

tapi kalau pergi tengok knsert Af tak sempat solat pun tak mengapa...:(

Nauzubillah...

dapat berjemaah mgrib dan isyak kat masjid pun dah kira baik..ringan2 kan lah hati dan kaki ke masjid...sayu saja kalau dapat berjemaah ramai-ramai...kusyuknye pun lain dr solat di rumah..

ingatan untuk semua dan diri ku jua...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 14:07


Pada 21-11-08 11:53 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

erm suka tengok laki yang rajin ke masjid..
satu contoh yang baik untuk dijadikan bakal suami..:-)


hopefully, pasangan imni juga begitu..ameen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 14:11


hmmm... lelaki pergi lah masyid....
wahai syabab.... :cry:
rugi nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118393 saat. Lajunya....