Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 2 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Mmahasiswa SABAH..kumpul di sini


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Mmahasiswa SABAH..kumpul di sini

Please Mendaftar To Post


Oleh Mmahasiswa SABAH..kumpul di sini

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 15:58


askumm

Ana bkan nak wjdkan puak2 tapi kita perlu berkenalan antara satu sama lain

sila nyatakan tempat belajar, kursus dan tahun pengajian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 20:26


Addey...
orang semenanjung stadi kat sabah boleh tak ni? ana dari UMS kampus induk....bukak sem baru ni...InsyaAllah, tahun empat (merangkap tahun akhir ) tak sangke pulak dah nak habis...rase baru je masuk...
"BERTEKAD CEMERLANG"

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 03-05-05 20:49




Addey...kalau bukan bekas mahasiswa leh join ker ? Yo lah..tak smua masuk 'U' kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

nurbalqis83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12893
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 22:21


saya lak study kat multimedia university(mmu) campus melaka.ermmm...mengikuti kursus business dan skrang ni thn yg kedua.....selamat berkenalan buat semua.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurbalqis83Profil   Hantar PM kepada nurbalqis83   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 09:06


semuanya boleh...di alau-alukan

Lupa pulak..ana belajar kat jaiputra dalam jurusan psikologi dan minor pengajian islam....tahun akhir...

ayuh!!! kita bakar forum ni habis-habisan biar hangus..



Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 09:35




salam ukhwahfillah ..ana kat UMS ... bioteknologi...tahun akhir.

jauh perjalanan... luas pengalaman... tarbiyah kehidupan... anugerah pencipta ar-rahman...

tapi ana oghe kelate .Addey dan semua sahabat... sabah di mana, dimana?

[ Posting ini telah di edit oleh: wasatiah3 pada 2005-05-04 09:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 10:35


wasatiah..ana kat kota bharu le ni.... UMS tu dekat je dari rumah ana...teruskan di UMS Univ tercantik di Asia

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

akmaljaiputra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15948
Posting: 38
Dari: selangor [cheras]-->melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-05 10:52



to : addy

mesti nak pau goverment ni...untuk persatuan anak sabah ba.....nda apa....gelilah...uwek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmaljaiputraProfil   Hantar PM kepada akmaljaiputra   Pergi ke akmaljaiputra's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 04-05-05 10:56




Addey...kalau nak buat kolum utk org sabah... Pekata kita syaratkan slang sabah. InsyaAllah nanti...kepada ahli-ahli yang bukan sabahan leh lah blajar loghat org Sabah dalam posting ni.

Boleh bah kan ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

akmaljaiputra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15948
Posting: 38
Dari: selangor [cheras]-->melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-05 11:12


boleh tu buat slang sabah ba....bila org cakap faham....bila nak cakap tu kureng sikit.....hehehe...biasalah budak baru nak study.....ada sesiapa tahu latin / espanol?...boleh kongsi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmaljaiputraProfil   Hantar PM kepada akmaljaiputra   Pergi ke akmaljaiputra's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 11:39


Shuhada punya idea boleh diterima...cuma tidak wajiblah..nanti ada istilah bepuak pula...apapun ngam betul itu kalau kau bilang guna slanga sabah..bah macam mana sekarang aramaiti???

saya ikut jak ngan kamu urang... bah..bulila a?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 12:33




ndak kisah bah ... mau cakap sabah.. bleh sajeee...tuu.. betul ke.. ...

forum terbakar...api-api gurau jer .. dengan perkara bermanafaat...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

ufuktimur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12422
Posting: 31
Dari: Bumi DiBawah Bayu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 13:27




Ana pun bekas pelajar UMS gak..tapi bukan orang sabah...wat ever pong ana memang sukakn negeri Sabah...pertama kali menjejak kaki dibumi ALlah ni terus jatuh cinta...ana harap sangat kepada anak-anak watan sabah ni...kalo boleh kita gerak bersama-sama untuk mendidik anak-anak sabah dengan cara hidup Islam yang Syumul...ana sekarang tinggal di Likas...dekat jak ngan UMS tu..dan ana sekarang keje di Api-api Centre..

Buat Uhud147, semoga dapat menamatkan pengajian anta..Kos apa anta mbik di UMS????

-----------------
" Teman sejati bukan yang selalu dekat dimata, dekat bicaranya...tetapi dia yang setia dihati dan di ingati dalam setiap bisikan doanya..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ufuktimurProfil   Hantar PM kepada ufuktimur   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 14:03


bagus ufuktimur..idea yang bernas.. kita sama2 bantu urg sabah..bukan apa..saya belajar di kelantan ni...banyak cara islam yang berbeza denagn fahaman org sabah namun nda semua la..hehe..ada juga perancangan saya untuk buat usrah di kalangan kwn2 yang masih samsing...hehe. nanti bila balik sabah..apa kata kita urg sabah dan yang bekerja di sabah, kita buat usrah? macam mana? kita lantik ufuktimur jadi naqib kita hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

hammyz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 12081
Posting: 22
Dari: mount kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 04-05-05 14:46


sy pun urang sabah..urang ranau..
skrg study d ukm..ambik kejuruteraan kimia..nak masuk tahun 2..
salam ukhwah utk semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hammyzProfil   Hantar PM kepada hammyz   Quote dan BalasQuote

akmaljaiputra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15948
Posting: 38
Dari: selangor [cheras]-->melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-05 15:12



to : ufuktimur

bahaya jatuh cinta kat bumi tu.....kan bagus jatuh cinta pada Allah dan Rasulnya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmaljaiputraProfil   Hantar PM kepada akmaljaiputra   Pergi ke akmaljaiputra's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 04-05-05 17:27




Wei na addey. Ndak lah aku dapat ikut kau punya perancangan kalau begitu! Sebab aku saja suda kirja di silangor ini. Apakata suru diorang buat JK di Sabah. Buleh la aku ikut JK Sabah nanti. Dapat aku tiket free balik Sabah. Risau aku bah samseng-samseng Sabah yang makin ramai ini. Ndak macam dulu. Sikarang ini saja suda ditambah masalah dengan urang islam ramai masuk kristian. Kuat bah pengaruh kristian di Sabah. Eeee....naik takut pulak aku...



Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 04-05-05 23:23



uina...ramai bah juak orang sabah sini... ufuktimur....school mana dulu? LI ka skarang? tinggal likas...bagus tu...boleh selalu pegi usrah di masjid kg likas.. ramai sahabat2 ana tinggal menyewa di kg likas tu...kenal barangkali.. to wasatiah3..jumpak sem baru nanti aa.. addey...buat jak...pasti ramai yg mau ikut tu nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

fathy
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14153
Posting: 15
Dari: ....di mana bumi dipijak di situ Islam dijunjung...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 23:43


assalamualaikum...ana org sabah gak....asal sandakan sekarang ni masih menuntut kat mesir dlm syu'bah syariah islamiah....ala kulli halnya moga ukhwah ni diberkatiNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathyProfil   Hantar PM kepada fathy   Quote dan BalasQuote

IrisS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 7866
Posting: 57
Dari: PuLaU MuTiaRa

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-05-05 02:11




Saya blaja di UMS.. tinggal di Penang. Best gaks blaja kat negeri lain. Sabah ni terdiri dari pelbagai etnik suku kaum... hmm leh blaja banyak bahasa lerr.. tapi tak lulus lagi bah.. byk tempat saya tak lawat lagi. Next sem dah final year... yang pastinya gunung kinabalu pasti akan ku tawan.. Bertekad Cemerlang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 05-05-05 10:51


ni posting aper ni??? posting nak bermegah ka? ramai lagi kat luo tu... sat laie, cek pangil no'

ana, tak habis darjah 6 leh masuk ker???



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 16:17


farhana...tadika pun boleh masuk..tiada syarat yang ketat janji niat lillahi taala..hehe...

ufuktimur..nda apa2 ba w.pun ko di selangor..janji kita semua boleh bekerjasama.

Ayuh kita majukan sabah cara islamic yang sebenar melalui peranan belia khususnya remaja kita,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ufuktimur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12422
Posting: 31
Dari: Bumi DiBawah Bayu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 10:56




To: Akmal

Ana jatuh cinta pada sabah amnya, tapi khususon hanya kepada ALlah yang telah menciptakan bumi ini dengan indah sekali...

To: Uhud

Mungkin Ana kenal dengan diorang, boleh bagi tau nama diorang ke...

4 All mahasiswa/i SABAH...yang belajar atau dah bekerja tak kira dimana berada...untuk makluman antum semua, kita di sabah telah wujudkan satu persatuan NGO yang berdaftar iaitu PERSATUAN SISWAZAH SABAH. jadi yang mana dah ada di sabah ni bolehlah sama-sama joinkan diri anda...sebabnya kami memang mengalu2kan tenaga-tenaga kerja seperti antum/na..Kalo nak tahu lebih lanjut bolehlah berhubung dengan ana..


-----------------
" Teman sejati bukan yang selalu dekat dimata, dekat bicaranya...tetapi dia yang setia dihati dan di ingati dalam setiap bisikan doanya..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ufuktimurProfil   Hantar PM kepada ufuktimur   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 09:51




Buat sahabat yang dirahmatii Allah..

B]Ana pun bekas pelajar UMS gak..tapi bukan orang sabah.. ana memang sukakn negeri Sabah...pertama kali menjejak kaki dibumi ALlah ni terus jatuh cinta...ana harap sangat kepada anak-anak watan sabah ni...kalo boleh kita gerak bersama-sama untuk mendidik anak-anak sabah dengan cara hidup Islam yang Syumul...ana sekarang tinggal di Likas...dekat jak ngan UMS tu..dan ana sekarang keje di Api-api Centre.. [/B]


Samalah dengan Ana....

Dimana bumi dipijak disitu Islam diperjuangkan....

ufuk timur:

Bleh ke urg bkn sabah masuk Persatuan Siswazah Sabah?? Bleh sumbangkan tenaga untuk Islam..masuk kg-kg, bagi motivasi pada Adik-adik ttg kebaikan study cara Islam ke...dll...

sefaham ana berada di sana tenaga -tenaga pemuda -pemudi Islam amat diperlukan..

sahabat ana ada jumpa seorang adik di masjid ...adik tu nak solat tapi tak tahu nak berwuduk dan nak solat...camne.. kesian sahabat ana pun tunjukkan satu persatu pada adik tu cara berwuduk dan solat skali.....pada pendapat ana ramai nak belajar pasal Islam tetapi tiada tenaga... bagi ust-ust dan ustazah dan ustazah...terutama kat mesir, jordan dll sesungguhnya Sabah amat perlukan antum...dan
sesungguhnya kerja Islam terlalu banyak dan tiada ganjaran yang akan diberi ... biarlah Allah membela diri... Allahuakhbar...

Ku insafi diri dengna penuh kekurangan namun ... nabi s.a.w pernah bersabda: "sampaikanlah dr ku walau satu ayat.."

Yakinlah sesiapa membantu agama Allah nescaya Allah akan menetapkan telapak kakinya-surah Muhammand ayat 7


Bersatu hatilah kita semua wahai saudara seislam.. untuk menentang kuffar...buangkan permasalah furu'...Kefahaman dan keindahan Islam perlu diserapkan...

"Dimana bumi dipijak di situ Islam di Daulatkan."

-Allah diriku memohon ampun dan pentunjuk kepada kami akan kebenaran din Islam Mu yang yang mulia..jadikanlah kami menyelusuri sirah baginda s.a.w model kami yang agung..

_ISLAM ADALAH TINGGI SOKMO...

Jk sabah ok gak?



Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 19:03


Rupanya enti dah habis belajar wasatiah..takpe..kami bertindak di dalam, wasatiah buat perancangan kat luar untuk rakyat sabah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 09:12




to fathy:
ana cadangkan gabung diri buat semua ilmuan timur tengah...wallahuallam...

T addey: erm....

[ Posting ini telah di edit oleh: wasatiah3 pada 2005-05-18 09:13 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 13:15


bagus jugak cadangan tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 18-05-05 13:19




hmm.. saya pun org sabah juga bah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

al-islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9465
Posting: 28
Dari: Universiti Darul Iman ( Kampus KUSZA )

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 13:03


.....
saya urang sabah .... sekarang tahun 2 juga...ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-islamProfil   Hantar PM kepada al-islam   Pergi ke al-islam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130033 saat. Lajunya....