Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 5 jam, 24 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Persahabatan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Persahabatan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Persahabatan?

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-05-05 13:40


......harap semuanya sihat,apa pendapat antum tentang cara bersahabat dengan golongan Adam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-05-05 17:04




bersahabatlah macam bersahabat dengan Hawa... tapi tak payah la sampai terlalu rapat sampai bertepuk tampar... sekadar bertegur sapa sesama rakan sekuliah ker kira oklah. jangan melampaui batasan syariat sudah la....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_putih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13757
Posting: 27
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-05-05 23:04




btul gak ckp Meow 2.
x salah bersahabat ngan kaum Adam.
tp jgn la terlampau plak.smpai bertepuk tampar.
x elok n x baik.
kekdng lg best bkwn ngan diorng.u certain2 kes la.

berkawan biar ramai
rapat2kan ukhwah sesama kita



[ Posting ini telah di edit oleh: srikandi_putih pada 2005-05-02 23:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_putihProfil   Hantar PM kepada srikandi_putih   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 02-05-05 23:57


kan best kalau kwn ngan ramai org. tapi, yg miang2 tu, baik jgn kawan. kang abissss.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12660
Posting: 34
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 00:34


tapi kalau berkawan rapat dgn kaum Adam pun masalah jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 00:36


Quote:

On 2005-05-03 00:34, nur_ila wrote:
tapi kalau berkawan rapat dgn kaum Adam pun masalah jugak



jangan rapat... bkawan biasa shj... insyaAllah takde masalah... tp kekadang nie kiter terlajak langkah.. terlupa syariat... tu yang tersandung...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 08:54




tak salah kawan ngan lelaki tapi janganla sampai close cam kita kawan ngan perempuan..
lebih elok lagi kalau kita niatkan berkawan tu nak menuntut ilmu Allah..mencari pengalaman macamana seorang lelaki berfikir, cara hidup lelaki..kadang2 cara berfikir lelaki banyak beza ngan cara perempuan berfikir..

*apa pun yang kita buat bila kita niatkan baik (positif thinking) insyaAllah hasilnya baik..pandai2la nak corakkan diri sendiri..kita ada akal fikiran, dan kita jugak yang tentukan yang terbaik untuk diri kita...berfikiran matang itu penting!

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 09:15


iye ker???? thanks for that good info.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 10:39




syukran ats pendapat antum...

apa yg penting, niat kita dlm b'kawan, kan! then, jagalah sebaiknya batas yg digariskanNYA...


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 11:24


Quote:

On 2005-05-03 08:54, aquarius_nur wrote:


tak salah kawan ngan lelaki tapi janganla sampai close cam kita kawan ngan perempuan..
lebih elok lagi kalau kita niatkan berkawan tu nak menuntut ilmu Allah..mencari pengalaman macamana seorang lelaki berfikir, cara hidup lelaki..kadang2 cara berfikir lelaki banyak beza ngan cara perempuan berfikir..

*apa pun yang kita buat bila kita niatkan baik (positif thinking) insyaAllah hasilnya baik..pandai2la nak corakkan diri sendiri..kita ada akal fikiran, dan kita jugak yang tentukan yang terbaik untuk diri kita...berfikiran matang itu penting!

-----------------
Mulakan langkahmu dengan Bismillah, Teruskan usahamu dengan Doa dan Tawakkal, Terimalah pemberianNya dengan Alhamdulillah.



btul kata aquarius_nur tue......cra pemikiran org lelaki berbeza dgn cra pemikiran org perempuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 11:30




bersahabat lah dengan hati yang ikhlas..
jaga adab...
jaga aurat
jag semuanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 11:34


btol kata zulman tu.yg penting tahu batas syariat

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 11:47


,

tak salah kiranya berkawan kerana Allah dan merapatkan ukhwah........cuma jagalah batas2 pergaulan n cuba serapkan pergaulan islamic yg di suruh oleh islam..........



Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 03-05-05 17:38


kalau nak kawan, takde masalah. tapi, pastikan takde niat yg tersembunyi. bak kata org, tak kenal, maka tak cinta. jadi, kalau boleh, niat tu pasang bebetul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 11:23


kawan je...nak keluar jangan berdua..ramaikan kaum hawa dari adam...nak jumpa suruhle pg rumah... nak kol boleh tapi benda penting dan nada yang tak lembut...paham kan?
nak SMS pun boleh tapi jangan yang tak berfaedah dan yang mengarut2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-05 11:30


islam dah gariskan macamana cara utk berkawan antara sesama jenis. seingat ana, nak bercakap ngan kaum berlainan jantina ni kena ada sebab2 dia yg diharuskan utk kita bercakap contohnya macam berjual beli, untuk menuntut ilmu,untuk nikah kawin dan hal2 yg tak melalikan kita dari mengingati Allah swt

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

nurkusza
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12402
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 11:43


ana setuju kalau nak kawan dengan kaum adam boleh tapi pandai2lah.ini tak asyik berduaan,bergurau senda tanpa tahu hukum hakam....ingat kita sebagai kaun hawa jangan mudah termakan dengan janji kaum hawa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkuszaProfil   Hantar PM kepada nurkusza   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-05-05 13:00


....
berkawan tapi mesti ada batasannya...kalau rakan lelaki kita terlebih..ingat2kan lah dia batasannya.. kita org perempuan pun kenalah pandai jaga diri...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128431 saat. Lajunya....