Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Antara tidur dengan makan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Antara tidur dengan makan...

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara tidur dengan makan...

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 13:52




hemm..tido adelah satu kurniaan Allah pd hambanya..dan makan juga..salah satu kurniaan DIA kpd semua mahkluknya...... namun terdapat citarasa yg berbeza2 d antara makhluk2nya.. ade yg kuat makan tapi kurang tido sampai die buat satu kate2..tido makan makan pun makan mandi pun makan..tapi ..ade juga yg kuat tido tgh study pun boleh tido..dalam kuliah pun tido.. tapi kurang makan...mcm mana tu??justeru itu terkeluarlah persolan ini..so tugas anda semua..tolong jawab deh... ..

[ Posting ini telah di edit oleh: syed pada 2005-04-24 13:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 13:57




tido... pasal tido bleh berjam-jam... kalau makan berjam-jam...?? paham-paham sendiri ler

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

zula
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12629
Posting: 38
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-04-05 14:03


sebenarnya dua-dua tu best..yang tak bestnya kalau tido dan boleh memberi effect pada kita contohnya tertinggal satu kuliah sebab tido masa kuliah..ataupun obesiti akibat terlalu kuat makan...seimbangkanlah antara keduanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulaProfil   Hantar PM kepada zula   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 14:29


kedua-duannya bagus untuk mendapatkan tenaga bila makan, dan mendapat rehat yang seuckupnya bila tidur..apa2 pun biarlah seimbang...

makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang

tidur tu boleh tapi jgn terlebih tidur sehingga melupakan tanggungjawab

apa2 pun kesederhanaan adlah penting...makan banyak mengundang penyakit..tidur banyak menjadikan kita malas utuk melakukan amal ibadat..

bila perut terlalu kenyang..mengundang kepada rasanya mengantuk...menyebabkan kita malas dalam amal ibadat..fikirkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

srikandi_putih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13757
Posting: 27
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-05 15:22


2 2 pun suker.tp tdo lg best..leh lama2

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_putihProfil   Hantar PM kepada srikandi_putih   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-05 16:13


wbt

tido n makan aktiviti nak release tension



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 16:59


makan untuk hidup,tidur untuk rehat atau semulajadi.......... makan lah.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 17:11




dua-dua best.

kata Imam Syafie "Tidurlah enak-enak, dan makanlah sedap-sedap"


Siapa yang tahu makna sebenarnya kiasan ini sila terjemahkan utk pemahaman sahabat2 yg lain.

TQ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-04-05 17:28


Tido, makan, kahwin...yang mana best..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 17:29


TiduR!!.. pastu.. bgn tidur, lapar la plakkk... p r makan~ dedede... bestnya pastu lama-lama.... bORoi!!!! hehehe..

Apa2 pun, biarlah bersederhana.. tayah lebih2.. kang nampak sgt pemalasnya umat Islam nihh.. huhuhu... tidur utk mendptkan rehat.. makan utk mendptkan tenaga.. niat kerana nak beribadah~ dpt gak pahala..

Amalkan hidup yg sihat!!

WaLLahua'LaM



-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

[ Posting ini telah di edit oleh: SyAhEeDa pada 2005-04-24 17:30 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-04-05 22:11




Tidor x cukup x boleh...makan x cukup pun x boleh gak....jgn seksa diri...bole jadi seorg pemarah kalo x cukup kedua2nya....agak2 betul x?

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 03:24


"makan sedikit....tido sedikit.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-05 08:01


bila tido kurang, selera makan bertambah. bila tido lebih, selera makan berkurang. bila tido kalori yg diperlukan kurang. bila berjaga, kalori yg diperlukan berganda.

p/s saya terpaksa makan n then lepas tu tido. pendek kata makan byk, n then tido byk. nak tambah berat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 25-04-05 12:24


sekatilah nak tido..ker..........nak makan...ker......
tapi ..................ntah

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 25-04-05 13:29


Quote:
tido... pasal tido bleh berjam-jam... kalau makan berjam-jam...?? paham-paham sendiri ler




tul tu.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-04-05 17:03




Emm ngantuk plus lapaq bila tgk topik ni...Selamat Tido & Selamat Makan...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-04-05 13:32


tido nikmat..makan pun nikmat,,'
huhu
sblm tido kan.. dia tak terus tido,,msti duk koya situ sini dulu kan,,hehe, pastu masa makan tu.. ape yg anda pikir kan..?
best jgk topik ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 10-05-05 20:57


hobi dia ler kot.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 22:54


kalau tanya mana best?dua-dua la best..tak boleh tinggal walau sehari..

Bila perut lapar, irama berbunyi..fikiran slow..nak tidur pun tak lena..
Bila dah ada tenaga..semua keje nak buat..settle..tido pun leh aman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 23:11


Tidur sambil makan lagi best......

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 23:29


saya pilih makan. kalau tido, tido je la. takde variety langsung. mimpi pun kita takleh pilih, dapat mimpi buruk kang, haa...
tapi kalau makan, kita leh pilih apa2 saja yg kita nak. nak makan, makan, taknak makan, bagi je kat saya. bervariety skit. ada laksa penang, sate kajang, ais kacang, cendol, murtabak, kuahdurian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 22:30


hem..sekarang macam-macam makanan ada..akhirnya..dengan sebab hendak menyedabkan lidah badan binasa..ingatan tulus buat diriku sendiri..dan entu ya ikhwati


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

fiqasaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37707
Posting: 19
Dari: tapah,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 20:52


suka tidur.....tidur best....feeling yang hebat...lagipun...tidur tu satu ibadah...dalam tidur kita tak buat dosa...kan2..???


-----------------
AKU adalah aku....


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiqasailaProfil   Hantar PM kepada fiqasaila   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 21:07


Assalamualaikum

ana suka tidur lagi dari makan..hehe..makan memang tak berapa lalu..kecuali ada mood tertentu baru boleh makan banyak sikit..hehe..kalau tidur tak cukup bhya..makan tak cukup tak apa.. :-D


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 21:31


Prefer tidur dari makan...
tak kisah lah perut lapar pun, janji dapat tidur...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 01:30


Assalamualaikum

0rg kata tid0 adalah mati sementara...

r0h kita akan keluar...

jadi kal0 td0 lamee2 dan r0h tak balek...?

.......................... :oops: :oops: :oops:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

muthiah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.01.2004
Ahli No: 6225
Posting: 21
Dari: Taiping

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 01:38


Hmmm... banyak makan, akan cepat mengantuk...lebih-lebih lagi bila makan makanan yang berlemak..jadi... makanlah bpada2, tidur pun bpada2....wasatiah... ;)


-----------------
KEMANISAN IMAN & CINTA ILAHI ~ http://www.siti-muthiah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For muthiahProfil   Hantar PM kepada muthiah   Pergi ke muthiah's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 11:30


saya kuat makan dan tidur,hehehe..kat mana-mana pun pernah tidur, airport, pantai, dalam bus,dalam kelas(tak kira cikgu garang ke tak)..makan pun banyak sampai penuh perut...tapi masih lagi kurang berat badan ...dah macam cara saya gunakan,huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 10:25


makan untuk tidur dan tidur bukan untuk makan :) hehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 10:41


Dua-dua adalah nikmat dr Allah SWT. Walaupun ada masa untuk tidur tapi tak semestinya dapat lena, begitu juga walau makanan terhidang tak tentu dapat makan kalau Allah tarik nikmat selera makan atau mungkin sakit berpantang.

Dua-dua best cuma jangan terlebih-lebih sahaja..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 11:30


tidur dan makan saling melengkapi satu sama lain..
kalau perut kosong, tak boleh nak tidur..
tapi bila time tension, saya prefer tidur dr makan..
hilang masalah walaupun skejap..
:-P :-P


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 11:42


salam...saya ahli baru...selamat berukhwah...

buah cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan...saya budak baru belajar, Kalau salah tolong tunjukkan...cewah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 11:53


Tidur yang efektif cukup sekadar 6-7jam sehari/semalam untuk dewasa...


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 13:48


bila lapar, makan.. bila ngantuk, tidur
makan nikmat, tidur pun nikmat
tidur best, makan pun best
antara tidur dan makan, dua-dua jadi pilihan :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 11:54


Kalau saya lapar saya masih boleh tidur... Tapi kalau dah tidur begitu payah nak bangun makan.... sebab saya boleh lagi tahan lapar tapi bukan tahan mengantuk nak tidur....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 20:44


Pada 19-11-09 11:54 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau saya lapar saya masih boleh tidur... Tapi kalau dah tidur begitu payah nak bangun makan.... sebab saya boleh lagi tahan lapar tapi bukan tahan mengantuk nak tidur....



betul 2.. :kelip:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 21:09


Setiap pekara yang kita lakukan perlu lah kesederhanaan, tidur boleh tidur, tapi berpada-pada, kerana tidur tu perlu untuk merehatkan badan, kalau tak cukup tidur badan lemah, dan kalau terlebih tidur juga badan akan tidak bermaya, sama lah juga makan perlu ada kesederhanaan, makan untuk hidup bukan hidup untuk makan dan makan juga untuk sihat dan bukan makan untuk sakit, jadi kesederhanaan perlu masa makan dan tidur wallahualam...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 21:33


macam-macam piel ye orang kita ni kalau cerita bab makan dan tidur ini...tapi betul lah macam saudara-saudari cakap, berpada-pada..kalau dah jatuh sakit..sendiri juga yang susah..dan menyusahkan orang lain jugak...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 23:09


tak suka makan dan tak suka tidur. haha. makan time lapar sangat, tidur time ngantuk sangat..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 23:32


tidur=baik tak buat,yang tak baik pun tak buat...lau dalam jaga ni,macam-macam kita kan buat.....
makan=....lepas itu kena buang..:->

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 08:45


saya suka tidur dari makan...
makan bukan keutamaan bagi saya.... :-D


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 15:28


makan penting dan tidur pun penting.... kalau makan saya suka makan angin... kalau tidur suka tidur mati... hehehehe tidur ayam jarang...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 21:11


hamba tak kesah...tak tidur ke tak makan ke...no masalah...
pernah saja tak tidur smnggu...hukhk program nya pasal..
lepas itu tidur tak ingat dunia..hukuhk


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 18:08


emm...yang pastinya kalau mata tengah mengantuk, perut lapar macam mana pun memang pilih tidur dr makan...hehehe~


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:49


tapi.....kalau perut lapar, susah nak tidur... =D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 12:21


dua-dua lah..
Kalau tak makan tak boleh tidur lah... :kelip:
lapoo :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166101 saat. Lajunya....