Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 23 jam, 34 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Rawatan Alternatif
Topik: Hindarkan PANADOL dan alnernatif yang dicadangkan


Carian Forum

Moderator: Administrator, Prof_Muslim
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Alternatif
    »» Hindarkan PANADOL dan alnernatif yang dicadangkan

Please Mendaftar To Post


Oleh Hindarkan PANADOL dan alnernatif yang dicadangkan

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 20:34


Seorang Jurutera IT bekerja di sebuah hospital merancang untuk mengemaskini data pesakit. Dia tahu bahawa semua doctor di sini menjalankan tugas dengan baik. Seorang doctor memberitahunya apabila mereka mengalami sakit kepala, mereka tidak suka mengambil PARACETAMOL (Panadol). Mereka lebih gemar menggunakan uabatan herba Cina atau alternative lain. Hal ini kerana Panadol bersifat racun (toksid) kepada badan, ia boleh merosakkan hati.
Menurut doktor tersebut, Panadol akan kekal (kandungan kimianya) sekurang-kurangnya lima tahun. Satu kes yang melibatkan seorang pesakit perempuan: Perempuan ini menggunakan panadol semasa kedatangan haid, memandangkan dia berkerja dalam keadaan berdiri. Dia sekarang ini berusia awal 30-an menghadapi kegagalan buah pinggang dan terpaksa menjalani rawatan (dialysis) setiap bulan.
Doktor itu mengatakan apabila kita sakit kepala, berlaku ketidakseimbangan ion (cas-cas neuron positif/negatif) di dalam otak. Sebagai alternatif untuk mengatasi keadaan ini, mereka mencadangkan kita membeli minuman tin Isotonik (cthnya 100PLUS) dan mencampurkannya dengan air pada nisbah 1:1 @ 1:2. (secara mudah campurkan segelas minuman isotonic dengan segelas air @ dua gelas air).Saya dan suami telah mencuba petua ini dan mendapati ia berkesan. Cara lain adalah dengan merendamkan kaki anda di dalam basin yang mengandungi air suam yang akan merendahkan tekanan darah pada bahagian kepala. [Komenkuā€¯lawaknya: Tidakkah darah yang banyak disalurkan ke otak akan menyegarkan otak kita? Kerana darah itu membawa oksigen kepada sel neuron. Sebab itu apabila kita sujud dengan lama ia merupakan amalan yang baik untuk kesihatan otak kitaā€¯].

Petikan daripada emel yang dipanjangkan kepadaku (translated by Naim). Penulis asal Madam Mei Ling Ding. Ini sebenarnya kempen penggunaan Herba Cina oleh orang-orang Cina. Dan juga iklan galakan meminum minuman ISOTONIK.
Dalam Islam, jika anda mengalami sakit kepala, amalkan petua ini. Baca selawat tiga kali dan surah al-Fatihah. Tiupkan ke dalam air, niatkan bacaan yang ditiupkan kepada air itu untuk menyembuhkan sakit kepala.
Sekian, hanya mereka yang yakin sahaja akan mendapat kesan mujarabnya teknik perubatan Islam ini.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-05 20:58




Takut juga, ana nih hantu panadol sebab mudah sangat sakit kepala. Thanks atas alternatif yang dicadangkan..

Minumlah 100Plus!

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-04-05 22:03




100Plusse...plusse...pluseee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-05 23:41



panadol memang drug yang bahaya.. boleh menyebabkan liver necrosis...selalu kalu orang nak bunuh diri telan lebih 8 biji insyaAllah..gone..

er..er..ana tak ajr saja nak bagitau..
banyak amalkan petua Islam..InsyaAllah sihat..
mak ana ada pesan suruh baca ayat dalm surah al-waqiah ayat 19- la yushaddau -ilal akhir ayat..
wallahualam....



Bookmark and Share

    


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 00:25


kalau cam ana lak..kalau ana pening paler..biasenye ana akan zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ..hehehehe

jangan biasekan makan panadol,bak kata mak sedara ana (dia doktor la) .panadol ni mmg x elok,mmg boleh merosakkan usus perut.

Ana cadangkan,daripada makan panadol,kalau pening kepala,baik minum banyak air,tidur ke,mandi ke,dan madu.

Kalau melarat sangat tue,pergi la jumper doktor,kot kot bkn demam biase ke..x ke naya..

Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 00:26


kalau cam ana lak..kalau ana pening paler..biasenye ana akan zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ..hehehehe

jangan biasekan makan panadol,bak kata mak sedara ana (dia doktor la) .panadol ni mmg x elok,mmg boleh merosakkan usus perut.

Ana cadangkan,daripada makan panadol,kalau pening kepala,baik minum banyak air,tidur ke,mandi ke,dan madu.

Kalau melarat sangat tue,pergi la jumper doktor,kot kot bkn demam biase ke..x ke naya..

Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 01:19




subhanallah, cik hannah mencadangkan petua yang baik juga....

maksud ayat tu (ayat 19 al-Waqi'ah) : "Mereka tidak pening kerananya dan tidak pula mabuk"

Thanks, bertambah satu lagi ilmu ana mlm ni.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 22:10


erm..cuba belajar kurangkan panadol tp..excell atau 100+ mmg tak pernah putus dua-dua mesti ada stok!

[ Posting ini telah di edit oleh: RuMaishaaa pada 2005-04-27 22:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 00:53


Quote:

On 2005-04-27 22:10, RuMaishaaa wrote:
erm..cuba belajar kurangkan panadol tp..excell atau 100+ mmg tak pernah putus dua-dua mesti ada stok!

[ Posting ini telah di edit oleh: RuMaishaaa pada 2005-04-27 22:12 ]



isk isk isk......... dahsyat ni....ana x pernah pun minum semua ni....kalau beli air pun pakai borong RO water shj daripada mesin RO, 1 L = 20 sen.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 01:22


Quote:

On 2005-04-27 22:10, RuMaishaaa wrote:
erm..cuba belajar kurangkan panadol tp..excell atau 100+ mmg tak pernah putus dua-dua mesti ada stok!


ana tak de sampai simpan buat stok, tp kalau kt matrik tu memang tiap hari mesti mau minum 100+ walau sekali.. ntah la, maybe sebab ana memang selalu sakit kepala and bila minum 100+ lega sket.. ana baru sedar lepas sdr MohdHanafi posting ttg ni..

ana akan lebih kerap amik 100+ kalau ana ada program nak kena handle, rasa cam bertenaga je lepas tu, dengan izin Allah...

so lepas ni ana taknak lagi lah amalkan panadol bila diserang sakit kepala...

ayat 19, alWaqi'ah... insyaAllah akan diamalkan..


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 09:26


tak pernah ambik panadol bila penin..
habis kuat pun ZzZzZzZzZz.....
takut jg berharap sangat pd ubat nie...
nnt antibodi badan xkuat lak
Anyway TQ


Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 03:29


::good info..ana memang peminat 100+ :kelip: tapi kat mesir ni tak pernah pun lagi jumpa 100+..minum air sg nil boleh tak?? :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 07:38


na'uzubillah..ana pun selalu juga makan panadol tetapi walau apapun kita kena yakin Allah bahawa tiada yang memberi manfaat mahupun mudarat selain daripada-Nya yang Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu..kita azam tingkatkan yakin insyaAllah...thanks atas info yang sangat berguna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 16:13


memang sebelum ini masa belajar kalau dah rasa berat saja kepala itu,terus cari 100plus...memang berkesan...sbnrnyer memang tak berapa yakin dengan panadol ini.hairan mcmnla kawan-kawan yang boleh berulang2 ambil panadol untuk hilangkan sakit kepala...hu2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-07 16:17


a'ah..sebenarnya memang tak elok..kalau saya pening,saya tidur saja..
takpun basahkn kepala..demam bagaimana pun saya jarang makan panadol...
walaupun saya ni memang suka makan ubat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-07 17:02


Panadol mengundang paling cepat untuk dapat sakit buah pinggang. Pemakanan panadol menangkap sistem buah pinggang untuk berfungsi dengan baik. Dulu ada roomate saya ini kuat makan panadol, pantang sakit kepala panadol, 2 -3 biji slumber saja telan. Cukup 2 tahun dah dapat sakit buah pinggang masa tu umur baru 21 tahun. So kalau sakit kepala kurangkan lah berfikir. Amalkan medatasi or melihat keindahan alam untuk gaya hidup yang lebih baik. Cuti-cuti lah Malaysia. hehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 18:05


saya pun kalau demam ke period pain
tak makan panadol..
tak nak bergantung dengan ubat..
tak silap paracetamol jenis NSAIDS
boleh bagi side effects pada perut dan ginjal
kalau salah betulkan...

pengalaman...
masa baru solat dulu
pernah badan dah naik panas
rasa "berat" kepala
tapi masa solat keluar peluh banyak
lepas tu terus sembuh dari demam :welcome:
hehe kalau demam tunggu nak solat saja..
terasa yakin..
hari tu pun sehari saja demam..tak makan apa-apa ubat pun


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 08-01-08 12:48


Pada 22-04-05 20:34 , MohdHanafi posting:

!!! QUOTE !!!

Seorang Jurutera IT bekerja di sebuah hospital merancang untuk mengemaskini data pesakit. Dia tahu bahawa semua doctor di sini menjalankan tugas dengan baik. Seorang doctor memberitahunya apabila mereka mengalami sakit kepala, mereka tidak suka mengambil PARACETAMOL (Panadol). Mereka lebih gemar menggunakan uabatan herba Cina atau alternative lain. Hal ini kerana Panadol bersifat racun (toksid) kepada badan, ia boleh merosakkan hati.


baguslah dengan infomation di atas ini..
tapi..
Kenapa doktor still bagi paracetamol kepala pesakit yang sakit kepala atau pening kepala ini??? :berfikir:
bukan ke ini menambahkan kuantiti pesakit pada masa akan datang??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-01-08 14:16


selalu sakit kepala--migrain terutama..pergi jumpa doctor dia "bagi ceramah" setengah jam sebab2 sakit kepala lepas itu dia tak bagi ubat pun sebab dia cakap sakit kepala ni disebabkan badan panas..kurang minum air...buah pinggang kita perlukan 50ml air setiap jam untuk melakukan kerja jadi saranan dia minum lah air masak banyak-banyak..sekurang-kurangnya 8gelas sehari...ini tak termasuk air susu ke tea or apa-apa selain air masak...alhamdulillah selepas cuba memang berkesan dan kurang rasa mengantuk jugak :) cuba lah....insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095927 saat. Lajunya....