Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 5 jam, 20 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Nilai Sehelai Tudung......?????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Nilai Sehelai Tudung......?????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Nilai Sehelai Tudung......?????

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 20:46


.............

Sejuk mata ini memandang para remaja kita yg
bertudung... .pelbagai fesyen, ada yg dililit, ada yg
labuh, ada yg senteng... macam2... bertudung itu sudah
bagus, tapi sejauhmana tudung yg kita pakai itu boleh
mencegah kita dari melakukan kemungkaran

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 20:49


Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak
bersembahyang. Ada orang yang bertudung tapi masih
lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki . Ada
orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan
bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh
tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan
bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh
orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti
zina, khalwat dan sebagainya.

Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang
yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak
orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap
orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan
bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak
bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa
lebih bebas lagi.

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 20:49




selagi iman tak menjadi tudung hati... selagi itulah takkan terhindar dari maksiat....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-04-05 21:06


nilai iman bukan diukur dari berapa labuh tudung dia, berapa panjang stokin dia pakai atau berapa tebal jubah dia guna..tapi nilai iman diukur dari apa yg kita amalkan,..dan yg menilai bukan kita sesama sendiri...Allah swt yg maha layak...cuba seharusnya tudung menjadi medium utk kita beringat dan beramal...bukan sebagai loncatan ingin dipandang elok dan dpt abe-abe ustaz yg misai nipis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 20-04-05 21:07




andai yang bertudung itu tak lepas dari maksiat.. yang berkopiah tak lekang mata memandang tempat2 tertentu wanita...

semuanyer bergantng pada hati kita...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-04-05 21:46



Iman tu pun maksudnya membenarkan dalam hati, mengaku dengan lidah dan mengamalkan dengan perbuatan..benda basic macamni kena take xtra care...

iman yang kukuh dalam hati dapat elakkan maksiat di luaran..

iman pulak perlu seiring dengan ilmu. kalu takdak ilmu camna nak praktikkan..betul tak???

iman ni pulak kadang turun kadang naik... carilah ubat yg blei control iman nih..kalu tak cukup cuba tambah dos.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

husnahaifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6508
Posting: 23
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-05 22:51


.........

Ada wanita yang memakai tudung kerana imannya
Ada wanita memakai tudung untuk perhiasannya
Ada wanita memakai tudung untuk suaminya

Biar apa pun tujuan seseorang wanita itu memakai tudung,
Itu adalah satu permulaan yang baik untuk menjadi wanita solehah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For husnahaifaProfil   Hantar PM kepada husnahaifa   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-05 00:42


>>>Ingatlah dgn apa yg diniatkn utk apa sebenarnya kita brtudung???...permolekkan dulu ilmu serta perhalusilah niat dgn iman yg mantap...nescaya ianya tidak akan dipersoal...<<<



...AmAl KeRaNa AlLaH,hIdUp MuLiA,mAtI sYaHiD...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 21-04-05 21:02


NILAI SEHELAI TUDUNG...
kalau seseorang muslimah tu faham kenapa dia memakai tudung...tak de lah berlaku perkara-perkara yang melanggar batas syariat...masalahnya sekarang ni, tudung hanya dijadikan sebagai trend oleh kebanyakan kaum hawa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-04-05 09:36


bertudung biar ikhlas....... kalau takat tudung aje yang nak dibanggakan... amal dan ibadat tak jalan tak guna gak... better, tak yah pakai tudung???



wanita solehah sebaik-baik perhiasan dunia,

Wanita yang solehah amat besar pengertiannya... bukan setakat pada tudung labuh yang memanjang sampai ke lutut, sedang tudung tu hanya menutup perut yang dah memboyot... 'nauzubilla'....

wanita solehah seorang yang baik iman, akhlak dan tingkah-laku...


to obey be wise

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-04-22 09:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-04-05 09:48


Quote:
bertudung biar ikhlas....... kalau takat tudung aje yang nak dibanggakan... amal dan ibadat tak jalan tak guna gak... better, tak yah pakai tudung???





tak boleh kata begini.. apa2 yg tlh disyariatkan takkan gugur kewajipannya, tak kira dosa apapun yg prnh dilakukan..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 10:46


Assalamu-alaikum

Dr Amina Dawud tu pun reti pakai tudung!... jadinya yg dok ada keliling kita ni lagi hebat dr dia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 11:03




bukan tudung pokok pangkalnya...
tapi menutup aurat. pakai tudung tapi baju ketat pun tak tutup aurat jugak...pakai tudung nampak rambut pun tak tutup aurat lagi..banyak lagi yang pakai tudung tapi tak tutup aurat..
tak kirala tudung macam mana pun..asalkan tutup aurat ikut syariat bukan tutup kulit untuk syarat menutup..

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-05 11:07




tak boleh kata begini.. apa2 yg tlh disyariatkan takkan gugur kewajipannya, tak kira dosa apapun yg prnh dilakukan..

Allahu a'lam..
[/quote]

assalamualaikum

ye...btl tu alea.ana pun setuju!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 12:15


sblm pakai tudung,tanya diri,adakah aku bermcm tudung sekadar ikutan fesyen atau kerana ALLAH?
kalau pakai tudung masih buat perkara yang dilarang agama spt dating,berpelukan dgn boyfriend,baik tak payah.boleh timbul pelbagai tafsiran di kalangan org bukan islam.
tapi kalau pakai tudung,pakaian masih menampakkan susuk tubuh,tak elok juga


[ Posting ini telah di edit oleh: aieyda pada 2005-04-22 12:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 12:20


pakai tudung nak berfesyen?
x ingat ke perhiasan wanita untuk sape je..
bukan untuk dipertonton..
cantik ke x..peribadila yg utama...

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 12:28


Betapa indahnya harga sebuah tudung.

BRUSSELS: Raja Belgium, Albert II dan Ratu Paola melakukan kunjungan luar biasa ke atas sebuah kilang selepas seorang pekerja wanitanya berhenti kerja kerana menerima ancaman mati semata-mata dia tudung, bagi menyampaikan sokongan mereka kepada pekerja terbabit dan rakan sekerjanya menentang ancaman pelampau.

IslamOnline melaporkan, Naimi Amzil, berketurunan Maghribi, terpaksa melepaskan jawatannya di kilang makanan laut Remmery pada 3 Mac lalu selepas menerima ancaman maut dari sebuah kumpulan pelampau semata-mata memakai tudung.

Sambil meluahkan kemarahan terhadap ancaman pelampau itu, Raja Albert II, mengambil keputusan melawat kilang berkenaan bagi membantu Amzil dan pekerja lain menentang ancaman itu.

Pada majlis yang diadakan sempena menyambut kunjungan itu, pemilik kilang berkenaan, Rick Remmery, berkata lawatan itu menyampaikan isyarat sokongan padu bagi Amzil dan pekerja kilang lain.

Dia meluahkan harapan lawatan Raja Albert II ke kilang itu akan menamatkan ancaman pelampau terhadap kakitangannya.

“Penangkapan penjahat bukan keutamaan saya. Apa yang saya benar-benar inginkan ialah melihat berakhirnya ancaman maut itu,” katanya.

Terbaru dalam siri ancaman maut terhadap wanita Islam itu ialah surat mengandungi dua peluru ditandatangani oleh kumpulan pelampau yang menggelarkan diri mereka ‘New Free Flanders.’

Kumpulan pelampau itu menegaskan, hukuman mati sudah disiapkan, mengancam untuk meracun produk yang dihasilkan di kilang tempat Amzil bekerja.

Amzil dan majikannya, mendapat tumpuan media selepas menerima kunjungan Raja Albert II, berikutan keengganan kedua-duanya tunduk kepada ancaman maut itu.

Kejadian itu berlaku November tahun lalu apabila New Free Flanders, mendesak Remmery memecat Amzil, 31, jika dia berkeras untuk memakai tudung dan menuduh Remmery sebagai ‘rakyat Belgium jahat yang bersubahat dengan orang Islam.’ – Agensi













Kumpulan itu turut mengancam Remmery dan keluarganya bagi membalas dendam kerana tidak bekerjasama.

Amzil menyatakan kesediaannya menanggalkan tudung ketika waktu kerja atau meletak jawatan tetapi Remmery menolak kedua-dua pilihan Amzil itu.

Penduduk Islam Belgium membentuk kira-kira 400,000 orang dari 10 juta penduduk, diwakili oleh Majlis Eksekutif Islam, badan yang diisytiharkan secara rasmi oleh raja dan kerajaan. —Agensi



-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-04-05 15:03


Quote:
kalau pakai tudung masih buat perkara yang dilarang agama spt dating,berpelukan dgn boyfriend,baik tak payah.boleh timbul pelbagai tafsiran di kalangan org bukan islam.





maaf.. beri pendapat saja dah ler.. jgn suka2 keluarkan hukum sendiri..

iringi setiap keburukan yg dilakukan dgn satu kebaikan.. mudah2 an suatu hari dgn amal kebaikan tersebut Allah SWT bukakan pintu hati utk meninggalkan maksiat yg dilakukan..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 22-04-05 16:11




cakap pasal tudung saya memang teror.

sekarang nih
mcm2 jenis tudung ada. bak kata org mcm2 ada.
dr yg labuh ke yg singkat.

tp sekarang nih ramai yg tak perasan
org prp sekarang ramai yg pakai tudung nipis/jarang.

aper ke jadahnyer nih???!!!!
kate nak tutup aurat, tapi pakai gak yg jarang
kalau yer pun tudung tu bersesuaian dgn baju, pakailah 2 lapis.

ini tidak. dgn rasa riak, bongkak, jahil & takburnyer dia pi tayang aurat dia yg disangka ditutup.

bg yg tak pakai anak tudung pun mcm tu gak. dia ingat dah tutup kepala tuh maknanya dah tutup aurat.!?

ini bukan pakai tudung ikut sunnah tp hanya utk berfesyen.

itulah org Islam kiter sekarang nih tak tahu nak menghayati ajaran Islam yg sebenar.

walaupun org tuh pakai tudung tak semestinyer dia tuh alim. kene tengok jugak dr segi pakaiannya.

d'harap jgnlah kita menjadi org yg bertopengkan Islam

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

nur_ikhlas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.11.2004
Ahli No: 12544
Posting: 34
Dari: bumi Allah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 16:50


erm..bertudung itu wajib...pakaila tudung yg menutup aurat...bkn stkt pakai tudung tp nmpak jg aurat...pakaian masih lag tk tutup aurat sebagai muslimah dan buat perkara tk senonoh...ini akan menimbulkan fitnah bg yg bkn islam..

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ikhlasProfil   Hantar PM kepada nur_ikhlas   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 18:39


Quote:

On 2005-04-22 09:48, alea13 wrote:
[quote]bertudung biar ikhlas....... kalau takat tudung aje yang nak dibanggakan... amal dan ibadat tak jalan tak guna gak... better, tak yah pakai tudung???





tak boleh kata begini.. apa2 yg tlh disyariatkan takkan gugur kewajipannya, tak kira dosa apapun yg prnh dilakukan..

Allahu a'lam..
[/quote]


Betul tu alea13,ana setuju.
jangan dipandang remeh hukum Allah.
Bertudung telah disyariatkan dalam Islam.
Tak kira apa jua situasi,bertudung itu wajib.
Siapalah kita untuk menilai amalan orang lain,hanya Allah berhak menilainya.

Berdoalah semoga mereka2 yang berkenaan berubah.

[ Posting ini telah di edit oleh: nurhaziqah pada 2005-04-22 18:45 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 19:40


Quote:
maaf.. beri pendapat saja dah ler.. jgn suka2 keluarkan hukum sendiri..



jgn salah faham pulak cik alea13,sy tak keluarkan hukum sendiri cuma pendapat saya di mana seorg kenalan sy yang berbangsa cina ada mengatakan secara terang2 depan saya dgn mengatakan"awak tak malu ke tgk perempuan yg bertudung mcm awak tak segan silu berdating dgn lelaki siap pegang tangan lagi,walhal diorang tu juz boyfriend and girlfriend"


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 17:25


Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk
Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga
kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung,
perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan
Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam
dengan agama mereka.

[ Posting ini telah di edit oleh: dakwah_ilahi pada 2005-04-23 17:27 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 17:29


[quote]Kalau kita menutup aurat, tetapi tidak terus
memperbaiki diri zahir dan batin dari masa ke semasa,
kitalah punca gagalnya mesej Islam untuk disampaikan.
Jangan lihat orang lain. Islam itu bermula dari diri
kita sendiri

wrote:
Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk
Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga
kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung,
perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan
Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam
dengan agama mereka.



-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ikhlas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.11.2004
Ahli No: 12544
Posting: 34
Dari: bumi Allah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 23:20


assalamualaikum..betul tu ana amat bersetuju dengan pendapat sahabat2 sekalian...
moga kita dapat membaiki diri sendiri untuk menjadi contoh yang lebih baik kepada orang lain..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ikhlasProfil   Hantar PM kepada nur_ikhlas   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 23-04-05 23:31


Fwd this message to your friends.




Why she WONT wear hijab!

a discussion by A.Q. Alidost


“I’m so tired”
“Tired of what?”
“Of all these people judging me.”
“Who judged you?”
“Like that woman, every time I sit with her, she tells me to wear hijab.”
“Oh, hijab and music! The mother of all topics!”
“Yeah! I listen to music without hijab…haha!”
“Maybe she was just giving you advice.”
“I don’t need her advice. I know my religion. Can‘t she mind her own business?”
“Maybe you misunderstood. She was just being nice.”
“Keeping out of my business, that would be nice...”

“But it’s her duty to encourage you do to good.”
“Trust me. That was no encouragement. And what do you mean ‘good‘ ?”
“Well, wearing hijab, that would be a good thing to do.”
“Says who?”
“It’s in the Qur’an, isn’t it?”
“Yes. She did quote me something.”
“She said Surah Nur, and other places of the Qur’an.”
“Yes, but it’s not a big sin anyway. Helping people and praying is more important.”
“True. But big things start with small things.”
“That’s a good point, but what you wear is not important. What’s important is to have a good healthy heart.”
“What you wear is not important?”
“That’s what I said.”
“Then why do you spend an hour every morning fixing up?”
“What do you mean?”
“You spend money on cosmetics, not to mention all the time you spend on fixing your hair and low-carb dieting.”
“So?”
“So, your appearance IS important.”
“No. I said wearing hijab is not an important thing in religion.”
“If it’s not an important thing in religion, why is it mentioned in the Holy Qur’an?”
“You know I can’t follow all that’s in Qur’an.”
“You mean God tells you something to do, you disobey and then it’s OK?”
“Yes. God is forgiving.”
“God is forgiving to those who repent and do not repeat their mistakes.”
“Says who?”
“Says the same book that tells you to cover.”
“But I don’t like hijab, it limits my freedom.”
“But the lotions, lipsticks, mascara and other cosmetics set you free?! What‘s your definition of freedom anyway?”
“Freedom is in doing whatever you like to do.”
“No. Freedom is in doing the right thing, not in doing whatever we wish to do.”
“Look! I’ve seen so many people who don’t wear hijab and are nice people, and so many who wear hijab and are bad people.”
“So what? There are people who are nice to you but are alcoholic. Should we all be alcoholics? You made a stupid point.”
“I don’t want to be an extremist or a fanatic. I’m OK the way I am without hijab.”
“Then you are a secular fanatic. An extremist in disobeying God.”
“You don’t get it, if I wear hijab, who would marry me?!”
“So all these people with hijab never get married?!”
“Okay! What if I get married and my husband doesn’t like it? And wants me to remove it?”
“What if your husband wants you to go out with him on a bank robbery?!”
“That’s irrelevant, bank robbery is a crime.”
“Disobeying your Creator is not a crime?”
“But then who would hire me?”
“A company that respects people for who they are.”
“Not after 9-11”
“Yes. After 9-11. Don’t you know about Hanan who just got into med school? And the other one, what was her name, the girl who always wore a white hijab…ummm…“
“Yasmeen?”
“Yes. Yasmeen. She just finished her MBA and is now interning for GE.”
“Why do you reduce religion to a piece of cloth anyway?”
“Why do you reduce womanhood to high heals and lipstick colors?”
“You didn’t answer my question.”
“In fact, I did. Hijab is not just a piece of cloth. It is obeying God in a difficult environment. It is courage, faith in action, and true womanhood. But your short sleeves, tight pants…”
“That’s called ‘fashion‘, you live in a cave or something? First of all, hijab was founded by men who wanted to control women.”
“Really? I did not know men could control women by hijab.”
“Yes. That’s what it is.”
“What about the women who fight their husbands to wear hijab? And women in France who are forced to remove their hijab by men? What do you say about that?”
“Well, that’s different.”
“What difference? The woman who asked you to wear hijab…she was a woman, right?”
“Right, but…”
“But fashions that are designed and promoted by male-dominated corporations, set you free? Men have no control on exposing women and using them as a commodity?! Give me a break!”
“Wait, let me finish, I was saying…”
“Saying what? You think that men control women by hijab?”
“Yes.”
“Specifically how?”
“By telling women how and what to wear, dummy!”
“Doesn’t TV, magazines and movies tell you what to wear, and how to be ‘attractive’?”
“Of course, it’s fashion.”
“Isn’t that control? Pressuring you to wear what they want you to wear?”
Silence
“Not just controlling you, but also controlling the market.”
“What do you mean?”
“I mean, you are told to look skinny and anorexic like that woman on the cover of the magazine, by men who design those magazines and sell those products.”
“I don’t get it. What does hijab have to do with products.”
“It has everything to do with that. Don’t you see? Hijab is a threat to consumerism, women who spend billions of dollars to look skinny and live by standards of fashion designed by men…and then here is Islam, saying trash all that nonsense and focus on your soul, not on your looks, and do not worry what men think of your looks.”
“Like I don’t have to buy hijab? Isn’t hijab a product?”
“Yes, it is. It is a product that sets you free from male-dominated consumerism.”
“Stop lecturing me! I WILL NOT WEAR HIJAB! It is awkward, outdated, and totally not suitable for this society ... Moreover, I am only 20 and too young to wear hijab!”
“Fine. Say that to your Lord, when you face Him on Judgment Day.”
“Fine.”
“Fine.”
Silence
“Shut up and I don’t want to hear more about hijab niqab schmijab Punjab !”
Silence.

She stared at the mirror, tired of arguing with herself all this time. Successful enough, she managed to shut the voices in her head, with her own opinions triumphant in victory on the matter, and a final modern decision accepted by the society, rejected by the Faith: Yes to curls on the hair, no to hijab.

“And he(/she) is indeed a failure who corrupts it [the soul]!” Holy Qur’an, 91/10

Subhana'Allah!!!

***

a Poem about Hijab.

Our Hijab

Proud with our Hijab, Niqab and Burqah...

The hair is the crowning glory of every women.
Our long hair professes our beauty and most powerful of our image.
Our eyes speaks louder than our voice.
Our voice speaks louder than our body.
Our body is the very case of our being.
Our softness is a blessing from Allah, the Creator.
But this beauty becomes a medium for sinful eyes.
Allah is indeed Merciful and our Protector.
Alhamdullilah for Hijab...Niqab...and Burqah...
Truly the identity of every Muslimah.
Hijab, a covering that implies inner and outer modesty.
It is quite impossible to see the inside when one observe the outside.
Hijab is not some kind of culture or racial identity.
Rather our hijab is the identity required by Allah.


"Oh Prophet! Tell your wives and your daughters and the women of the believers to draw their cloaks (veils) all over their bodies (i.e. screen themselves completely except the eyes or one eye to see the way). That will be better, that they should be known (as free respectable women so as not to be annoyed.)" (Ahzaab 59)

A Muslimah are accused of having a " fish brain " because of our hijab.
We are accused of being a " terrorist " because of our hijab.
We are accused of being an "Arab" because of our hijab.
We are accused of being an "oppressed "creature because of our hijab.
We are accused of living our lives in the "past" because of our hijab.
We are accused of being over protective of our body because of our hijab.
We are accuse of many thing because of our hijab.
Is this the reason why some of our claiming Muslimah abandoned hijab?

Without the hijab , we are completely stripped naked.
Without hijab , we are completely oppressed and exploited.
Without hijab, we are disrespected by those sinful eyes.
Without hijab , we are treated just exactly as a non Muslim.
Without hijab, we lost our outer modesty, more so affects our inner modesty.
Without hijab, we are susceptible in inviting sin ourselves.

Hijab is every Muslimah's shield.
The very identity that tells a Muslimah that ," she is another Muslimah",
one who pleases Allah by following his commandments.
Hijab serves as a form of dawah for us.
It reminds another Muslimah that this is our true identity.
It reminds the whole world that a Muslimah is a unique individual incomparable to other women.

Hijab is what makes a Muslimah.
The very identity of the Muslimaat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

humairoh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12634
Posting: 25
Dari: Baling

Kedah  


posticon Posting pada: 26-04-05 12:05


assalamualaikum....


w,apa pun yg kita buat, biarlah lahir dari hati yang suci bersih.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairohProfil   Hantar PM kepada humairoh   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 20:52


Betul tu humairoh...biar kita pakai tudung dengan hati yg ikhlas bukan kerana fesyen.....

Walau apapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari
tanggungjawab setiap wanita Muslim. Samada baik atau
tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan
Allah. Amat tidak wajar jika kita mengatakan si
polanah itu walaupun bertudung, namun tetap berbuat
kemungkaran. Berbuat kemungkaran adalah satu dosa,
manakala tidak menutup aurat dengan menutup aurat
adalah satu dosa lain.



-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 20:56


Tapi alangkah indanya seorang muslimah yg bertudung dgn dapt menjauhkan dirinya dari gejala maksiat......tak gitu ummu affera

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

I-Syah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15877
Posting: 8
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-04-05 22:02




seseorang muslimah yang memakai tudung, tidak Allah memandang cara pemakainnya atau cantik mana si pemakainya tetapi Allah memandang pada niat yang terbit dihatinya....seandainya niat si pemakainnya hanya kerana Allah. maka pahalalah sebagai ganjaran tetapi seandainya niat yang hadir adalah songsang maka ganjarannya adalah sebaliknya..

semoga ganjaran yang terbaik untuk sahabat semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For I-SyahProfil   Hantar PM kepada I-Syah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 14:35


Lelaki lebih menghormati wanita bertudung apatah lagi jika menutup aurat keseluruhannya.

Rasa hormat ini adalah naluri semula jadi dan saya berpendapat wanita kelihatan lebih cantik dan manis apabila bertudung.

Wanita bertudung mempamerkan nilai kesopanan dan harga diri tinggi di mata masyarakat.

Wanita bertudung yang terbabit maksiat punca jatuhnya martabat umat. Namun bilangan mereka sedikit berbanding pelaku maksiat lain.



-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

kalbalqismunawwarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.02.2004
Ahli No: 7624
Posting: 26
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 02:30


bagi saya skang ni susah nak dinilaikan harga tudung bagi wanita skang ader yg pakai tudung sbb kna paksa ataupon trend.had pemakaian tudung dalam islam pon da tak diambik kira.bila kita nasihat diaorg ckp kan da tutup aurat.ni la yg jadi bila islam dipandang terlalu ringan walaupon kita mmg tau islam itu ringan dan tidak membebankan


Bookmark and Share

    


  Member Information For kalbalqismunawwarahProfil   Hantar PM kepada kalbalqismunawwarah   Pergi ke kalbalqismunawwarah's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:39


wanita skang salah nilai erti tudung...
tudung ni sebagai penutup..pendinding aib dan maruah kite selaku wanita muslimah....tudung hanya sehelai kain...jangan nak kate org yang pakai tudung x lakukan dosa...setiap org ade kelemahan sendiri apatah kita ni hamba yang hina....so, dalam pemakaian tudung perlulah ade niat yang ikhlas...kerana Allah...dan mengikut syariat yang dituntut..tutup dada..rambut..leher..sume yg menjadi aurat bg wanita..tudung bukannye untuk berfesyen..kadang2 terfikir..nape merka ramai yang mengaku sebagai umat islam tp enggan mengikut syariat yang dituntut..nauzubillah...saya sekadar memberi pendapat..hanya Allah yang berkuasa menentukan baik dan buruk sesuatu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

qiaqistina
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11357
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 11:11



saya setuju dengan pendapat yang diutarakan oleh dakwah_illahi tentang pemakaian tudung tu. mmg saya akui semakin hari banyak fesyen2 terkini mengenai pemakaian tudung tetapi adakah pemakaian tudung yang disarankan oleh pereka2 fesyen menutup aurat seorang muslimah?
tepuk dada tanyalah iman............

Bookmark and Share

    


  Member Information For qiaqistinaProfil   Hantar PM kepada qiaqistina   Quote dan BalasQuote

walllessmeem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9000
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-05-05 11:19


ayoh zik pernoh royak.... org pakai tudung ni... mcm kito bawok duit.kito toksey bui ore curi duit kito,kito bubuh dale beg,pegang kemas2.tapi kalu ore nok curi jugop,wat guano.kito usoho doh.dop gitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For walllessmeemProfil   Hantar PM kepada walllessmeem   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 10:55


nilai sehelai tudung hanyalah seberapa, tapi ia akan menjadi tak ternilai jika ia digunakan untuk menutup aurat muslimat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 12:17


tak kiralah berapapun harga anda beli sehelai tudung tu?...
namun ianya amat bernilai sekiranya digunakan dengan cara yang betul...
tutupla auratmu dari pandangan lelaki...
kerana ianya adalah amanah bagi dirimu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 14:22


berapa semeter?

ps: beli di chow kit murah tak? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 16:05


sedih bila...
tengok mastika..
remaja yang bertudung buat maksiat..
tudung tak ada nilainya...
entah lahh..winna pun tak paham..
malahan...mereka yang di kalangan..
tahfiz al quran menjurus ke arah itu..
Kenapa ya??
persoalannya..adakah..hati mereka benar-benar..
ikhlas..kerana Allah..
atau berselindung..dengan agama..
tapi di belakang....
winna tak paham Kenapa..
masih mencari jawapan...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 16:22


faham2 sajalah winna..
tak payah pening2..

yang bertudung memang ada buat dosa..
yang tak bertudung lagi ramai buat dosa..(tak buat dosa pun dah berdosa sebab tak pakai tudung)..

ps: jangan pening2..jaga diri baik2 ye winna. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 16:33


Pada 13-07-05 16:22 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

faham2 sajalah winna..
tak payah pening2..

yang bertudung memang ada buat dosa..
yang tak bertudung lagi ramai buat dosa..(tak buat dosa pun dah berdosa sebab tak pakai tudung)..

ps: jangan pening2..jaga diri baik2 ye winna. :-)


terima kasih
keran cuba menghilangkan pening winna...
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 17:04


ada satu lagi cadangan dari ana winna..
daripada baca MASTIKA, lebih baik baca AL-ISLAM, tak pun AN NUR, tak pun MARI MENGENAL JAWI...:-D

ps: pening lagi winna? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 17:13


Saya memang amat tak bersetuju orang yang memakai tudung dengan tidak betul dan maksiat oleh pemakai tudung merosakkan imej. Apatah lagi orang yang pakai tudung dengan tidak betul itu berbangga2 dengan fesyennyer atau perbuatan maksiatnyer. Kerana orang yang berbangga ni dengan perbuatan jahat memang patut terang2 kita lawan. Mereka in segelintir sahaja.

tapi bagaimanan pula dengan perempuan yang jahil dan lemah imannyer? Janganlah kita terlalu cepat membuat kritikan keatas perempuan yang tak berapa sempurna pemakaiannya seperti tidak tutup lengan atau ada unsur fesyen. Isu2 seperti ini lah yang akan menakutkan lagi perempuan2 yang ada niat untuk menutup aurat dengan yang baru sahaja berjinak2 dengan tudung untuk memakai tudung dengan betul. Benda ini datang berperingkat2.

Sama seperti orang yang baru masuk islam belajar solat, berperingkat2... Mula2 belajar pergerakkan dalam solat. Mula2 ada yang tidak tahu baca al-fatihah padahal ia wajib dibaca, tapi maknanyer dia tak perlu solat? Selepas itu belajar bacaan dalam solat. Kemudian kita kena khusyukkan diri solat, kemudian belajar makna2 bacaan dalam solat, selepas itu ditambah dengan amalan sunat. Adakah ia boleh belajar dalam 1 hari? Begitu juga dengan belajar al-Quran. Mula2 belajar baca huruf. Selepas itu tajwid. Selepas itu baca al-QUran, kemudian khatam selepas itu menghafal, selepas itu faham maknanya. Adakah orang yang mula2 tersekat2 belajar membaca al-Quran itu tak dapat pahala? Ada juga yang tidak tingkatkan amalan solatnye sampai tahap boleh baca sahaja. Hendaklah di lakukan dengan niat ikhlas kerana Allah. Jika kalau sampai tahap tahfiz atau ahli ibadat yang super pun, kalau niat tidak ikhlas, amalan kita tidak diterima.

Saya rasa ini pun satu propaganda yang dibesarkan2 oleh sesetengah pihak yang ingin melemahkan semangat kita menutup aurat dengan sepenuhnya. Jadi kita sebagai umat Islam bukannya ikut sama2 mengutuk tapi kena menegakkan kebenaran. tapi hendaklah mengambil tindakan berfikir bagaimana untuk mengatasi masalah ini dan memberi message ini kepada kawan2 kita yang lain.

Ya memang ada yang membuat maksiat, even yang pakai tudung labuh. tapi tahukah Kenapa ia berlaku? Kena lah cari puncanya. Bagi yang sudah bertudung labuh, iman ada turun naiknya. Hati jugalah kena jaga, elakkan dari rasa takjub.

Ada juga yang datang dari background yang tidak mempunyai latar belakang agama. Ada juga yang belajar agama. Ingatlah orang yang jahil apabila bertaubat, taubat nya mungkin akan diterima.

Benda begini tidak akan berlaku kalau tidak ada budaya bercouple. Walau sealim mana lelaki/wanita itu pun, jikalau sudah berdua2 ada orang ketiganya. Mula2 tak apa surat-menyurat sahaja. Selepas itu ia tambah berperingkat2. Inilah permainan syaitan.

Peranan ibu bapa untuk memastikan anak2nyer tidak bebas bersosial keluar sana sini dengan lelaki. Jika ibubapanya kurang agamanya, kita sebagai kenalan / sahabatnya hendaklah bertanggungjawab mengajaknya meninggalkan maksiat tersebut.

Bersyukur akak2/adik2 semua sedar akan kewajiban menutup aurat dengan sebaik2nyer. Kita jangan lupa nikmat iman yang diberikan oleh Allah, bila2 boleh ditarik atau kurang. Sebab itu kita kena sentiasa berdoa supaya iman kita tidak berkurang, tidak terjadi seperti senario di atas. Jadi kawan2 kita yang hanyut ini, jika tidak terdaya untuk mengajak mereka kembali ke pangkal jalan, hendaklah kita berdoa supaya bertambah iman di dalam hati mereka dan kembali bertaubat.

Jadi buatlah kempen menutup aurat dengan betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 17:17


letih betul baca pendapat fatinah_huda ni. :-)

ps: pandai betul mengarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 17:52


Tak baik berkeluh kesah mukasyaf.. :-D ,hemmm ada betulnya sahabat kita cakap tu...tapi itulah...Allah suka menguji orang-orang yang kuat iman ni...jangan ingat dah jadik ustaz atau ustazah terlepas dari ujianNya...

Hemm...bayak dah topik ni diperbincangkan..baguslah...ini menunjukkan sahabat-sahabat kita perihatin...

Teruskan usaha anda......

;-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 19:02


hehe... bukan berkeluh kesah, cuma ana teringat pada diri ana yang tak reti nak mengarang. :-D

ps: dalam tak pandai pun bahasa melayu dapat A1 saja. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 19:05


hehehhe...

tak mengapa..banyakkan membaca..insyaAllah dapat ilham untuk mengarang...

Nilai tudung tu takdelah mahal..tapi kalau pakainya dengan cara yang betul dan niat yang betul..itu yang menyebabkan nilai tudung tu meningkat..betul tak sahabat saya mukasyaf.

:-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 19:20


betul wahai sahabatku Nurul_Amin.

kalau sekiranya dipakai dengan betul, nilai tudung tu boleh dijual sekitar RM20 ke RM30 sehelai. tapi sekiranya dipakai tidak betul, contohnya untuk mengelap meja, maka nilai tudung tu mungkin sekitar RM2 ke RM5 saja.

ps: pakailah tudung betul2. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

putera_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1188
Posting: 48
Dari: ardhuLLAh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 23:08


kembalilah meneliti sabda rasululullah SAw yang bermaksud:Sesunguguhnya Allah tidak memandang kepada rupa paras kamu tetapi DIA memandang kepada iman&amal perbuatan kamu

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_sufiProfil   Hantar PM kepada putera_sufi   Pergi ke putera_sufi's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 08:14


Pada 13-07-05 17:04 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

ada satu lagi cadangan dari ana winna..
daripada baca MASTIKA, lebih baik baca AL-ISLAM, tak pun AN NUR, tak pun MARI MENGENAL JAWI...:-D

ps: pening lagi winna? :-)



al-islam...jarang baca..
an nur..pinjam kawan-kawan
kenal jawi>>>. baru tau...ada buku...ini.
tapi alhamdulillah..takat baca jawi..dan nak nulis..insya'allah..
terima kasih bagi cadangan...
salah kerr winna baca mastika..??
tu pun pinjam...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 08:31


hehe..:-) tak salah winna,
ana cuma bagi tahu yang lebih baik saja.

ps: MARI MENGENAL JAWI ada 14 jilid. Winna dah sampai jilid berapa? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

radiah_jb
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14496
Posting: 2
Dari: bumi ALLAH

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-05 14:45


pada saya,tak semua orang mmakai tudung akan mlakukan perkara yang tak elok...
melalui pemakain tudung,secara tak langsung dia telah cuba mengelak diri dari mlakukan maksiat...cuma terpulang pada iman individu itu...
objektif mmakai tudung adalah untuk menutup aurat...
jangan disalah anggap..
kasihan orang yang mmaki tudung..
orang lain yang buat dia kena tempiasnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For radiah_jbProfil   Hantar PM kepada radiah_jb   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 14:54


em,saya setuju benar dengan saudari husnahaifa bahawa bertudung tu merupakan satu permulaan untuk menjadi wanita yang baik,solehah...at least dengan bertudung seseorang muslimah tu dah menunaikan satu kewajipan yang dituntut ke atasnya Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

srikandisolehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2005
Ahli No: 16961
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 15:47


Assalamualaikum..

NILAI SEHELAI TUDUNG...
kalau seseorang muslimah tu faham Kenapa dia memakai tudung...tak ada lah berlaku perkara-perkara yang melanggar batas syariat...masalahnya sekarang ni, tudung hanya dijadikan sebagai trend oleh kebanyakan kaum hawa...

Ada wanita yang memakai tudung kerana imannya
Ada wanita memakai tudung untuk perhiasannya
Ada wanita memakai tudung untuk suaminya

Biar apa pun tujuan seseorang wanita itu memakai tudung,
Itu adalah satu permulaan yang baik untuk menjadi wanita solehah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisolehahProfil   Hantar PM kepada srikandisolehah   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-07-05 16:18


satu saja..setiap perkara di mulakan dengan niat,apa niat kita sebenarnya,adakah kita bertudung sekadar ikut adat atau fesyen atau pun menjalani abadat yang di tuntut oleh agama..jadi betulkallah niat kita,kalau niat kita betul2 dan ikhlas bertudung kerana Allah,insyAllah dekat mana sekali pun kita kan tetap bertudung,walau pun hanya keluar selangkah dari rumah..tepuk dada tanyalah iman..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 01:18


Bertudung biar pun nampak mudah, namun faedahnya cukup besar selain menunaikan tuntutan agama, pemakai juga dapat menghindarkan terjebak dengan gejala sosial.

perempuan yang memakai tudung terbukti dapat menghindarkan daripada gangguan orang jahat yang mahu mengambil kesempatan ke atas kelemahan seseorang wanita.

Kalau tidak bertudung orang jahat suka ambil kesempatan. Mereka boleh melakukan apa sahaja kerana anggota badan kita mudah dilihat. Barang kemas yang dipakai pun mudah dilihat.

Selain boleh mendorong kepada gejala seksual, wanita yang tidak bertudung mudah berdepan dengan risiko ragut

Kita boleh bertudung dengan fesyen apa sekali pun dengan syarat menutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 22:11


betul tu dakwah_ilahi...
tapi Kenapa seseorang wanita itu masih lagi diganggu walaupun dia memakai tudung?
Ada juga wanita yang bertudung labuh diganggu.
Di manakah silapnya?


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 22:50


tepuk dada tanya lah iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 20:27


tak nak kena ganggu, pakailah purdah.

ps: confirm dengan ana sekali tak berani nak tegur. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 00:50


Pada 18-07-05 20:27 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

tak nak kena ganggu, pakailah purdah.

ps: confirm dengan ana sekali tak berani nak tegur. :-D



erm...nak buat perubahan tu bukannya mudah...
pakai purdah? belum terbuka lagi hati nak buat macam tu...


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

moony
Warga Rasmi
Menyertai: 18.07.2005
Ahli No: 17353
Posting: 5
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 01:15


first sekali nak cakap yang saya ni sangat setuju dengan alea13 dan may be ada betulnye apa yang husnahaifa kata.mungkin pakai tudung ni boleh menjadi satu permulaan yang baik,sebab nabi sendiri kata, "sesungguhnye semua amalan dimulakan dengan niat....".so kalau niat dah tak betul,susah nak nak elak perkare2 yang tak sepatutnye orang yang pakai tudung lakukan.tapi niat tu pun boleh bertukar.itu pun kalau ditukar.kalau tak,orang-orang begini lah yang akan jadi fitnah kepada orang-orang lain yang pakai tudung.dan kadang-kadang tu saya tengok,orang yang pakai tudung (tapi pakai baju baby) lebih mencolok mata dari orang yang tak pakai tudung tapi baju dia biase2 saja.tapi saya tak kata un yang mana lebih baik sebab untuk persoalan tu,Allah saja yang tau jawapannya.Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For moonyProfil   Hantar PM kepada moony   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 01:31


pakai tudung ikut trend atau kerana Lillahita'ala?tanya diri kita sendiri.jika kita benar-benar nak memakai tudung kerana ALLAH, sebaik2nya..aurat yang lain mestilah dijaga..memakai tudung yang menutup rambut dan dada kita merupakan syariat.ana setuju dengan alea13.seburuk mana orang itu pnah buat dosa..dating sana sini..namun dia tetap ada kewajipan memakai tudung.tak boleh lari.sekurang-urangnya, salah satu hukum dan syariat ALLAH dia dah buat.untuk menilai dosa pahala akan perbuatannya itu, ALLAH yang MAHA Mengetahui.Dia MAHA Melihat dan MAHA Mendengar.jadi sesiapa yang dah alhamdulillah pakai tudung ni, marilah kita sama2 perbetulkan niat kita memakai tudung niat kerana ALLAH dan menutup aurat. pakai tudung, tapi pakai baju senteng sana sini, pakai baju menampakkan susuk tubuh.itu adalah dilarang.bersama2 kita hisab dan muhasabah diri kita. muhasabah diri adalah jalan terbaik untuk kita menilai diri kita..begitu juga dengan ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 01:45


sahabat2 nak tanya... kalau seorang muslimat ni pernah pakai tudung tapi on and off. lepas tu dia dikutuk dan akhirnya dia buat keputusan untuk tidak memakai tudung sama sekali. kalau kes ni macam mana pula?

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 02:27


biasanya orang pakai tudung waktu2 tertentu sja.contohnya,bulan puasa.selepas 2, entah melayang ke mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 04:23


bismillah walhamdulillah...

bila bincang bab2 tudung ni.. teringat pula tudung saji. bagi ana... kiasannya cukup mudah. sehelai tudung tu besar nilainya sebenar2nya. lihat saja bila suatu benda tu tak bertutup.contoh mudah makanan kita...em mulalah lalat hinggap...bakteria... masuk angin... tapi nasib baik tak keluar asap:). bukankah itu sudah jadi tamsilan bagi seorang yang bertudung dan tak bertudung.

Al-quran juga menjelaskan bahawa pakaian kita sudah melambangkan pegangan kita. yang muslim dengan caranya...begitulah sebaliknya. bagi ana... islam itu jelas, syumul dan fleksibel.

so... berpakaianlah ikut kaedah yang islam syorkan. wallahua'lam...

strive 4 mardhatillah:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 28-07-05 05:27


ishk ana sebenarnya malas cakap lah pasal ni...tudung ni bukan trend atau stail tapi kewajipan kepada setiap wanita yang bergelar orang islam....so tak payahla nak debat isu ini ikut musim ke ikut tahun ke hari ke..bla kewajipan kalau tak buat maknanya berdosa...so pk2 sendirila


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 16:57


tudung = topi.

ps: inilah akhir zaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-07-05 17:55


bertudung di hati..jangan setakat bertudung di kepala :-) because it is meaningless..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 18:06


istilah baru ni sufti_ilham. bertudung dihati. bagus juga istilah ni.

ps: baru ada meaning ye tak? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:27


mana ada ye bertudung dihati....lain saja bunyinya...bertudung biar ikhlas kerana nak jalankn perintah allah bukan untuk suka-suka

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:39


bagi ana...pakai tudung ni mmrlukn istiqamah dan keikhlasan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

rexy
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18633
Posting: 18
Dari: *D-UPSI,rumah-melake

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:42


tudung labuh lagi ngam soi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rexyProfil   Hantar PM kepada rexy   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-05 16:42


yang pastinya...
tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 16:46


Pada 06-09-05 16:42 , puteribongsu1306 posting:

!!! QUOTE !!!

yang pastinya...
tepuk dada tanya iman...


na'am... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-05 13:07


Pada 06-09-05 15:27 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

mana ada ye bertudung dihati....lain saja bunyinya...bertudung biar ikhlas kerana nak jalankn perintah allah bukan untuk suka-suka


erm...betul tu. nampak ke kalau bertudung kat hati?


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 16:31


Assalamualaikum...

apa hakikat tudung?makna dan ertinya?atau hanya sehelai kain???
hanya bagi yang menyedarinya akan memahami hakikat tudung itu yakni perlindungan zahir dan batin...bukan hanya sekadar untuk berfesyen...tabarruj dan sebagainya...
tapi realitinya 'yang bertudung itu memang tak semestinya baik...tapi yang tak bertudung itu dah semestinya tak baik sebab telah melanggar suruhan Allah SWT...'
sekurang-kurangnya yang bertudung tu tak buat dosa 24 jam sebab tak pakai tudung...dan bagi yang tak bertudung tu lagi2lah bertambah dosanya...
tetapi walaupun begitu diharap para kaum hawa tak mengambil kesempatan atas kenyataan ini...boleh juga digunakan bagi membidas kata-kata 'buat apa pakai tudung, perangai serupa saja...bukannya baik tara mana pun...'

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 23:18


syukran jailul.....tetapi hari ini ana tengok setesen tv....amat mengecewakan dan menyedihkan bila tengok pemberita pakai tudung untuk berfesyen....pakai tudung tetapi menampakkn separuh rambut kat depan.....orang kata separuh-paruh..masyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 07:13


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah yang jelas apabila seorang wanita itu tidak menutup aurat (bertudung dan pakaian tutup aurat tidak menampakkan pinggang yang ramping atau bulat dan juga dapat melihat bentuk badan walau berpakaian) maka IBU BAPA AKAN DI SOAL DAN SEKIRANYA SUDAH BERKAWIN MAKA SUAMI AKAN DISOAL di AKHIRAT KELAK.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - AQT 6: 70 (dan tinggallah orang2 yang menjadikan agama mereka sebagai mainan dan gurauan..")

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nhaffi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19421
Posting: 29
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 07:29


kalau setakat nak pakai tudung nak memperagakan fesyen zaman sekarang baik tak payah....bukan dapat pahala,silap2 dapat dosa.pemakain tudung yang sebenarye kena samapai kat paras dada,bukan sampai paras bahu.,kalau ikut fesyen zaman sekarang,lilit kat tgkung memang banyak,tapi tudung 2 tak tutup mana yang patut tetapi..so p.k2 kan la..ambik yang ma'ruf tgl yang mungkar
p/s:nasihat-menasihat itu satu kewajipan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhaffiProfil   Hantar PM kepada nhaffi   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 11:35


terima kasih ummi dan untuk nhaffi...mereka bukan tak faham hukum tapi buek tak dok saja atau buek-buek muka selamba...asalkan bergaya....masyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 19:07


Allaaa u all ni .... semua tak kena bertudung tak kena , tak bertudung pun tak kena ...???? habis nak buat bagaimana. Pergi bagi tau mereka berkepit dengan boyfriend supaya tanggal tudung. Huuuh ...kan pakai tudung tu ikut syariat ..... yang tak ikut syariat ialah berpeluk dengan boyfriend. Hak mana nak tegah ........ ni dok kutuk belakang saja .... nak cakap terus terang tak berani ?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

luvsalsabila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16168
Posting: 34
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-05 22:53


hmmm...betul cakap nano...pendapat ana yang join ukhwah ni semua brlatar blakangkn agama...so kita hanya tahu geng2 kita doq habaq...tapi pernah ke brcrita dengan yang bukan 1kapal dengan kita..tanya apa yang trsirat....cari jalan cmaner nak bawa depa 1kapal dengan kita...rasa kasihan juga..kita ptut bersyukur dapat hidayah..tapi kalau sesiapa yang rasa diri xkuat....doa2la bebyk moga dkurniakan hidayah...untuk diri dan yang lain

SALING NASIHAT MENASIHATI......

Sorry keluar tajuk pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For luvsalsabilaProfil   Hantar PM kepada luvsalsabila   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 23:28


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah pakai tudung ikut syarak atau pakai tudung berfesyen ke semuanya itu melambangkan Islam. Jadi yang penting sipemakainya itu tidak menjadi penyebab kepada orang lain enggan pakai tudung sudahlah ..... contohnya ada yang pakai tudung tapi buak kerja maksiat dan ada yang terlalu berfesyen sehinggakan terbelah sana sini walau bertudung dan berpakaian sendat sehingga nampak semua lekuk di badan.

Sebab itulah perlunya orang Islam mencari ilmu agar ilmu itu dapat mempertingkatkan iman yang sudah ada pada diri itu dan dapat memahami Kenapa wanita Islam wajib memakai tudung dan faham akan konsep tutup aurat sebenarnya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - SALAH satu sebab yang membuat hidup ini tidak tenteram adalah terpedayanya diri oleh kecintaan kepada harta dan dunia. Orang yang terpedaya harta akan senantiasa merasa tidak cukup dengan apa yang dimilikinya. Akibatnya, dalam dirinya lahir sikap-sikap yang mencerminkan bahwa ia sangat jauh dari rasa syukur kepada Allah Sang Maha Pemberi rezeki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 13:02


Assalamualaikum..

Merujuk kepada perbincangan.

Islam mensyariatkan agar perempuan yang beragama Islam perlu menutup aurat. Pakai tudung itu sebahagian daripada syariat yang ditetapkan oleh Allah SWT. Orang yang memahami syariat Allah SWT sahaja yang mampu menilai apa yang dimaksudkannya..

Tapi bagi saya, tidak salah jika pakai tudung berfesyen, bukankah Islam itu mementingkan juga kecantikan..tapi macam yang saya cakap di atas, orang yang memahami syariat Allah SWT sahaja yang mampu menilai apa yang dimaksudkannya..

Tidak salah berfesyen, tapi please kena faham konsep menutup aurat..
Janganlah terlalu bewarna terang, Janganlah terlalu nipis, Janganlah terlalu singkat, janganlah terbelah sana sini..

so,Faham betul-betul apa yang di syariatkan oleh Islam..

Tapi..merujuk kepada persoalan di sini ialah, terdapat segelintir perempuan muslim yang memakai tudung tetapi bersikap tidak islamik seolah-olah mencemarkan imej Islam. Sebab kita manganggap orang yang bertudung itu merupakan orang Islam, so, seharusnya mereka faham tentang Islam. Namun, tidak semua orang yang bertudung itu faham tentang Islam dengan jelas..

Di sinilah peranan kita, sebab perkara yang terjadi ni berlaku di sekeliling kita. Mungkin kita segan nak menegur orang yang kita tidak kenal, tapi jika kita kenal orang tersebut, mungkin dia kawan kita atau siapa-siapa, kita tegurlah dengan baik. InsyaAllah mereka akan berfikir dan muhasabah diri mereka. Mungkin mereka tidak berubah secara drastik, tapi InsyaAllah, setiap usaha yang baik, pasti di redhaiNYA..InsyaAllah ada perubahan pada diri mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 13:58


syukran ummmiq dan NurArisha....jawapan yang amat bernas dan berkesan..moga-moga kita dalam pemeliharaan allah selalu.

untuk nano dan luvsalsabila....kita bukan mengata tetapi menyatakan yang haq...hukum tetap hukum..tu dah tetapan allah untuk hambanya...lihatlah sejarah membuktikan dalam peristiwa isra dan miraj...bagaimana nabi ditunjukkan keadaan wanita tak menutup aurat...malah banyak hadis nabi mengatakan golongan yang banyk masuk neraka ialah kaum perempuan..sebabnya banyak tak menghiraukan pasal menutup aurat.

Memang dalam ukhwah separuhnya beragama tetapi keadang orang agama juga pura-pura tak thu hukum....atau buek tak thu saja....bercouple-couple dan keluar berdua-duaan...malah orang macam ni lah yang merosak identiti peljaq agama...Tu sebab Allah menyuruh kita berlindung dari jin,syaitan dan manusia tu sendiri seperti mana dalam surah an-nas..

kalau kita baca surah-surah dan ayat2 al-quran jin dan syaitan boleh lari tetapi bagaimana pula dengan manusia...???
[ Telah diedit oleh: dakwah_ilahi pada 29-10-05 13:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 11:37


kebanyakan mereka yang bertudung kini hanya menutup urat bukan aurat.....mengikut fesyen tak salah tapi kalau niat hanya nak menunujuk semata2 dan bukan kerana Allah s.w.t....tak dapat pahala juga....dapat dosa adalah sebab ada perasaan riak untuk menunjuk2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:11


!!! QUOTE !!!

Tapi..merujuk kepada persoalan di sini ialah, terdapat segelintir perempuan muslim yang memakai tudung tetapi bersikap tidak islamik seolah-olah mencemarkan imej Islam. Sebab kita manganggap orang yang bertudung itu merupakan orang Islam, so, seharusnya mereka faham tentang Islam. Namun, tidak semua orang yang bertudung itu faham tentang Islam dengan jelas..


realitinya sekarang...

ramai yang bertudung tapi macam-macam maksiat...

kalau nak lihat muslimah bertudung yang sempurna tengoklah yang tak singkat,tak ada body suit,tak ada jeans ketat,tak ada t shirt ketat dsbnya...

:-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:17


Pada 07-11-05 16:11 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Tapi..merujuk kepada persoalan di sini ialah, terdapat segelintir perempuan muslim yang memakai tudung tetapi bersikap tidak islamik seolah-olah mencemarkan imej Islam. Sebab kita manganggap orang yang bertudung itu merupakan orang Islam, so, seharusnya mereka faham tentang Islam. Namun, tidak semua orang yang bertudung itu faham tentang Islam dengan jelas..


realitinya sekarang...

ramai yang bertudung tapi macam-macam maksiat...

kalau nak lihat muslimah bertudung yang sempurna tengoklah yang tak singkat,tak ada body suit,tak ada jeans ketat,tak ada t shirt ketat dsbnya...

:-? :-? :-?


(tumpang gelak no!!!) including your relatives, isn't it.? memalukan saja... ceramah orang lain bukan main panjang berjela-sajalah. ini tak betul, situ tak betul.... :lol: :lol: :lol: :lol: :-di :-di :-di isk, isk, isk.... nauzubilla min zalik...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

mazween
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2005
Ahli No: 20003
Posting: 21
Dari: melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 21:38


Assalamualaikum
Masa tu, ada seorang ustaz ni tanya pada seorang prempuan yang tak pakai tudung.
"Kenapa awak tak pakai tudung?" tanya ustaz tu.
Perempuan tu pun dengan kereknya menjawab,
"Kalau pakai tudung tak ikhlas nak buat apa ustaz?" " tak dapat apa...."
Ustaz pun menjawab." Habis tu, kalau awak tak pakai tudung, tapi ikhlas awak dapat apa? Confirm dapat dosa."

Wallahualam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazweenProfil   Hantar PM kepada mazween   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 08-11-05 21:23


Ukhti Muslimah
Siapa yang menyuruhmu memakai hijab (jilbab)?

AlhamduliLLah, segala puji hanya kepunyaan Allah, Rabb sekalian alam. Selawat dan salam semoga dilimpahkan atas junjungan besar kita, nabi yang mulia Muhammad ShollaLLahu ‘Alaihi wa Sallam, serta keluarga dan sahabatnya dan yang mengikuti petunjuknya hingga hari kiamat.
    Jangan terkejut sebelum anda membaca risalah ini!!
•    Seorang mahasiswi meminta kepada salah seorang teman agar menemaninya mengadap sejumlah lelaki dalam mempertahankan tesisnya, temannya berkata: “Tidakkah kamu tahu bahawa kita ini hidup di abad 20? (jadi tidak perlu ditemani!)”
•    Seorang doktor di salah sebuah hospital, ketika ia memakai pakaian doktor, maka hilanglah rasa malunya, wajah, rambut dan pakaiannya pun terbuka. Seakan menanggalkan agama dan rasa malu adalah merupakan suatu keharusan dalam tugas kedoktoran.
Ukhti!
Pernahkan anda menduga, bahawa mereka wanita muslimat, sedar, mengapa mereka berjilbab? Sesungguhnya realiti menunjukkan bahawa mereka pada umumnya memandang jilbab hanya sebagai adat istiadat yang mereka warisi dari orang tua mereka dan sebagai bakti kepada keduanya yang menyuruhnya. Oleh kerana itu sebagai warisan dan adat istiadat suci, maka harus dijaga dan dilestarikan.
Pernahkan ia bertanya, mengapa ia memakai jilbab? Siapa yang memerintahkannya? Bukankah itu perintah Allah?

(AQ 33:59) Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan Yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara Yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan Yang baik-baik) maka Dengan itu mereka tidak diganggu. dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Tidakah ia mengetahu bahawa ia menaati Penciptanya, yang memberi rezeki, yang menciptakan langit dan bumi dan mengetahui mana yang sesuai dengan yang tidak sesuai dengan makhluk-Nya.
Allah SWT berfirman:

(AQ 2:284) Segala Yang ada di langit dan Yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah.

Allah yang menciptakan kamu:
(AQ 6:102) Yang demikian (sifat-sifatNya dan kekuasaanNya) ialah Allah Tuhan kamu, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu, maka Beribadatlah kamu kepadaNya. dan (ingatlah) Dia lah Yang mentadbirkan segala-galanya.
Dialah yang memberimu nikmat:

(AQ 16:53) Dan apa-apa nikmat Yang ada pada kamu maka adalah ia dari Allah
Dialah yang mematikan kamu:

(AQ 50:19) Dan (apabila sampai ajal seseorang) datanglah "Sakaratulmuat" membawa kebenaran (yang telah dijanjikan, serta dikatakan kepada Yang mengingkarinya sebelum itu): "Inilah perkara Yang Engkau selalu mengelak diri daripadanya!"

(AQ 19:85-86) (ingatlah) hari Kami himpunkan orang-orang Yang bertaqwa untuk mengadap (Allah) lah-Rahman, Dengan berpasuk-pasukan. Dan Kami akan menghalau orang-orang Yang bersalah ke neraka Jahannam, Dalam keadaan dahaga.

Allah yang mengadili pada hari yang menakutkan:

(AQ 22:2) Pada hari kamu melihat (peristiwa-peristiwa Yang mengerikan) itu, tiap-tiap ibu penyusu akan melupakan anak Yang disusukannya, dan tiap-tiap perempuan Yang mengandung akan gugurkan anak Yang dikandungnya; dan Engkau akan melihat manusia mabuk, padahal mereka sebenarnya tidak mabuk, tetapi azab Allah amatlah berat, mengerikan.

Allah berfiman:
(AQ 50 :30-31). (Peringatkanlah manusia) akan hari Kami bertanya kepada neraka Jahannam: "Adakah Engkau sudah penuh? " ia menjawab: "Adakah lagi sebarang tambahan?".. Dan (ingatkanlah pula hari) didekatkan syurga bagi orang-orang Yang bertaqwa, di tempat Yang tidak jauh (dari mereka).

Ukhti al-Muslimah!!
Tidakkah anda membaca firman Allah:

(AQ 24:31) Dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka;
Iaitu tidak menampakkan sedikitpun perhiasannya kepada orang-orang asing (bukan muhrim), kecuali susatu yang tidak mungkin disembunyikan berupa pakaian yang tidak menjolok. Dan hendaklah mengulurkan penutup kepada (hijab) sampai ke dadanya tertutup. Aisyah lah.A berkata:
“Semoga Allah merahmati wanita-wanita pertama yang berhijrah, iaitu ketika Allah menurukankan firman-nya: “ Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” Mereka langsung merobek pakaian mereka untuk dijadikan jilbab.”

Ukhti al-Muslimah!!
Janganlah berkata: “Kitakan bukan mereka, bagaimana mungkin kita dapat mencapai apa yang mereka capai?”
Jangan anda hairan! Bila seorang penyair berkata:
“ Contohilah mereka walaupuan tidak sama, sesungguhnya mencontohi orang yang mulia itu adalah sesuatu yang menguntungkan.”
Ukhti al-Muslimah!!

Tidakkah anda membaca firman Allah tentang isteri nabi SAW?
(AQ 33:59) Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan Yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara Yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan Yang baik-baik) maka Dengan itu mereka tidak diganggu. dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
Ibnu Abbas berkata: “Allah SWT memerintahkan isteri-isteri orang yang beriman hal tersebut di atas, agar mereka dikenal dengan tertutup rapi, bersih dan suci. Dan dengan demikian ia tidak akan di ganggu oleh orang-orang jahat.”
Cuba anda perhatikan: “Siapakah yang lebih sering digoda dan diganggu lelaki di jalan? Tentu mereka yang suka bersolek ala jahiliyyah (jahilyyah moden).”
Perhatikan firman Allah SWT:

(AQ 24:60) Dan mana-mana perempuan tua Yang telah putus kedatangan haid, Yang tidak mempunyai harapan berkahwin lagi maka tidak ada salahnya mereka menanggalkan pakaian luarnya, Dengan tidak bertujuan mendedahkan perhiasan mereka; Dalam pada itu perbuatan mereka menjaga kehormatannya (dengan tidak menanggalkan pakaian luarnya itu adalah) lebih baik bagi mereka; dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui.
Allah SWT telah mengabarkan bahawa berjilbabnya wanita tua yang tidak ingin menikah lagi serta tidak menampakkan perhiasan itu lebih utama, walaupun diperbolehkan bagi mereka untuk membuka wajah dan tangan dengan syarat berlaku sopan (secara Islami).
Al – Quran telah mewajibkan wanita muslimah untuk memakai jilbab (hijab) dan mengharamkan bersolek ala jahiliyyah (Tabbaruj).
Ukhti al-Muslimah!!
Dengarlah kata ibunda kamu, Ummul Mu’minin ketika bertanya kepada nabi SAW
“Apa yang harus dilakukan oleh wanita dengan bawahan baju mereka?” Nabi saw menjawab: “Hendaklah ia turunkan satu jengkal (dari lutut)” Ummul Mu’minin berkata: “Kalau begitu akan tersingkap kaki kami wahai rasuluLLah” Nabi bersabda: “ Turunkanlah satu hasta dan jangan dilebihkan.”

Rambu-rambu jalan

Ukhti al-Muslimah!!
Untukmu yang masih dibalut keraguan untuk memakai jilbab. Untukmu untaian ayat Ilahi ini:

(AQ 33:36) Dan tidaklah harus bagi orang-orang Yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara - (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. dan sesiapa Yang tidak taat kepada hukum Allah dan RasulNya maka Sesungguhnya ia telah sesat Dengan kesesatan Yang jelas nyata

...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 21:54


moga tazkirah ini menjadi satu wadah dan qudwah untuk kita bermuhasabah diri........tak begitu martyr

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 18-12-05 22:03


adala seorang hamba Allah ni, bila tanya Kenapa tak pakai tudung katanya ' rambut pun perlukan cahaya matahari' ???? :roll: :roll:
[ Telah diedit oleh: itsme pada 18-12-05 22:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 03:05


aikkk.....soalan menguji minda!!!!...so kepada kengkawang semua....jawab lah soalan itsme tu.............???
[ Telah diedit oleh: dakwah_ilahi pada 19-12-05 03:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 20:26


Pada 18-12-05 22:03 , itsme posting:

!!! QUOTE !!!

adala seorang hamba Allah ni, bila tanya Kenapa tak pakai tudung katanya ' rambut pun perlukan cahaya matahari' ???? :roll: :roll:



ye ke?
tak rosak ke rambut tu kalau dedahkan lama kat cahaya matahari???


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 21:39


nilai sehelai tudung?
ianya bergantung pada nawaitu individu itu, sekiranya diiringkan dengan ilmu insya-Allah selamat di dunia dan akhirat, selagi mana dia tidak mencemarkan imej wanita muslimah.. alhamdulillah sekarang ana lihat sudah ramai yang memakai tudung yang berbagai fesyen dan mengikut trend..ana doakan semoga satu hari nanti mereka dapat menutup aurat dengan lebih baik lagi. perbanyakkan ilmu dan amal semoga terhindar dari melakukan perkara yang tidak molek.


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 23:56


Assalamualaikum..

tidak di nafikan kaum wanita muslimah pada masa kini lebih menitikberatkan pemakaian tudung. Namun begitu, masih ramai yang tidak memahami konsep pemakaian tudung yang sebenar.


-----------------
Pepohon cintaku
kian merimbun
semakin dicantas..makin bertunas
Tidak mampu mendustai hatiku
Rasa cinta fitrah manusia....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 14:16


Terimakasih cinta madinah_82 dan nur_iman....atas kupasan yang menarik...
Tetapi hari ini ana lihat......setengah-setengah wanita banyak memakai tudung separuh..ada yang menampakkan kepala..hingga ternampak rambut kat depan.....malah ada yang meletakkan tudung kat bahu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 15:01


Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah sekarang telah ramai wanita menjaga auratnya,sekurang-kurangnya dengan memakai tudung. Dan di sana sini kita dapat saksikan para wanita kita memakaitudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melandadari orang bawah hingga orang atasan, dari peringkat pelajar-pelajar sekolah hinggalah ke pekerja-pekerjadi pejabat-pejabat.

Namun begitu, pelbagai gaya tudung dipakai. Tudungkadangkala tidak lengkap dipakai, pakai tudung tapimasih nampak batang leher, nampak dada, pakai tudung tetapi di masa yang sama pakai kain belah bawah atauberseluar dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagaigaya tudung dipakai. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung direka untuk wanita-wanita Islam kini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 22-12-05 15:05


bertudung bertujuan menutup aurat..... aurat ditutup dengan tudung.... aurat anda dimana?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 15:49


tepuk dada tanya diri agaknya..dan juga kepada semua muslimah hari ini..tak begitu realukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Nilai Sehelai Tudung......?????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.243321 saat. Lajunya....