Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 10 jam, 51 minit yang lalu
wadud: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: UJIAN CINTA.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» UJIAN CINTA.....

Please Mendaftar To Post


Oleh UJIAN CINTA.....

kakchik86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14690
Posting: 11
Dari: Dungun

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-04-05 12:03



Kadang-kadang orang yang kita sayang tu nyata tak sepadan dengan kita... Tapi perasaan sukar menerima kenyataan tu...
Bila kita dah terima... Cuba nyatakan pada si dia PERCINTAAN SEBEGINI YANG KITE NAK...
Cinta tanpa telefon... tanpa sms... tanpa gurau senda... Hanya digantung pada KETENTUAN TAKDIR.... supaya di akhirat nanti kita dapat persembahkan cinta tu pada Allah dengan sebaik-baik rupa.... Kita tak tahu nak fahamkan dia macam mana...
Kita nak dia sabar cam kite sabar....
tapi kite tak tahu camna.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakchik86Profil   Hantar PM kepada kakchik86   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-04-05 12:54


Akum...

Yelah, ana pun mengalami pengalaman yang sama. Masalah ana pulak cam ni,sorang lelaki ni dier dah decide nak tinggalkan ana. Pastu, dah lama tak jumpa/tak berhubung. Then, satu maser tu memang dier dah taknak ana ler. Ana pun dengo2 khabar dier dah ader makwe. (sekampus ngan dier dulu)...

* masalahnyer dier tak tau camner nak ngorat ana semula, sbb dah lama tak hubungi ana kot... (i expect cam tu la)

* Then, lelaki ni guna orang tengah... masalahnyer, orang tengah dier ni, kira baik ah. Dier bagitau perkara sebenar, sbb dier simpati kat ana kot, menjadi mangsa fitnah masyarakat...(tetiba heboh dier pompuan murah)Walhal. si pompuan tak tau hujung-pangkal naper dier di buat begitu, Masyaalah... Yang kononnyer ana ni curang ngan pakwe lama tu. Sedangkan pakwe tu dah memang tak hubungi2 ana... then, orang tengah tu siap bagitau, yang pakwe lama ana tu dah ader pompuan lain.

**Ana, accept orang tengah tu, cuma cam member ajer(sbb school mate ana). Disebabkan, orang tengah ni pun tau, walau berhubung lamer dier tau masa depan dengan ana takder, dier tau kitorang setakat kawan ajer...

** first tu, rasa terkilan gak, naper diri ana diperlaku sedemikian, sedih ader gak...

** Sejak ana tak hubungi pakwe tu, ana belum lagi menerima sesape secara serious tuk bercinta... So, masalah skrg ni, ana tak sure dier bebetul nak serious dengan hubungan ni ker tak? Wajar ker, ana menerima seseorang yang lain pada masa sekarang???

** ana dah lamer memaafkan dier, wlpn dier buat ana cam tu... Cuma ana tak puashati naper orang suka buat fitnah kat ana pulak, kenapa ana mangsa fitnah pulak???




Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 15:02




Buat Kakcik86 ...tahniah diucapkan kerana begitu Istiqamah....terus terang ana cakap dalam dunia ni susah nak buat macam tu...tu sebab dalam perhubungan seharusnya ada adab dan peraturan
terangkan begini "Kalau nak kawan dengan saya adabnya begini...." terangkan kepadanya...

ana berpendapat tiada percintaan sebelum kawin ...jadi terpulanglah kepada masing-masing..

untuk farhana pulak ana bagi artikel ni (mungkin dah banyak kali jumpa artikel ni tp hanya untuk pengetahuan)

KENAPA AKU DIUJI?
Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?. Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
Surah Al-Baqarah ayat 216
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
Surah Al-Baqarah ayat 286
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

RASA FRUSTASI?
Surah Al-Imran ayat 139
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
Surah Al-Imran ayat 200
Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung

Surah Al-Baqarah ayat 45
Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
Surah At-Taubah ayat 111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Surah At-Taubah ayat 129
Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal

AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
Surah Yusuf ayat 87
dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.

Surah An-Nisaa' ayat 86
Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu.

Pesan Hasan Al-Banna:
"Sesungguhnya amanah yang ada itu lebih banyak dari waktu yang tersedia, untuk itu bantulah saudaramu dalam menyelesaikannya serta sederhanakanlah apa yang bisa disederhanakan"

//saat tak seorangpun paham perasaanmu, berlarilah padaNya


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-04-05 15:08


Quote:
KENAPA AKU DIUJI?
Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?. Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
Surah Al-Baqarah ayat 216
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
Surah Al-Baqarah ayat 286
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

RASA FRUSTASI?
Surah Al-Imran ayat 139
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
Surah Al-Imran ayat 200
Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung

Surah Al-Baqarah ayat 45
Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
Surah At-Taubah ayat 111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Surah At-Taubah ayat 129
Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal

AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
Surah Yusuf ayat 87
dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.

Surah An-Nisaa' ayat 86
Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu.

Pesan Hasan Al-Banna:
"Sesungguhnya amanah yang ada itu lebih banyak dari waktu yang tersedia, untuk itu bantulah saudaramu dalam menyelesaikannya serta sederhanakanlah apa yang bisa disederhanakan"

//saat tak seorangpun paham perasaanmu, berlarilah padaNya




thanks for that info...


Sesungguhnya orang yang lebih baik anatara kamu, orang yang beriman...


[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-04-15 15:10 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 15:39


cinteeeeeee.....
em...susah nk cari cinte sejati ni...
cinte sejati hanyalah dengan mencintai ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-04-05 16:33


cinter mesti ader give and take??? kalau takder baik kiter amik orang yg give kat kiter kan? kan? kan? kan? bukan org yang tak nampak batang hidung ngan main kayu 3 kat belakang kiter, betoi tak abg Zulman??? pastu asyik nak salahkan orang aje.....

cakap siang pandang2, cakap malam dengo'... kang tersilap cakap kang memalukan diri sendiri plak

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-04-15 16:35 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

rizuan
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15752
Posting: 17
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-05 21:56


SubhanAllah....kisah farhanna tu same la cam ana.
Lepas 5thn berkwn,rupa2nya die ade pasang yg lain.Kita ni punyelah setia smpaikan yg tudung labuh nk kenal pun ana tolak (nyesal lak tolak).Tp takpelah,kadang2 nk jd lelaki sejati ni,kenalah tahan ujian.Pedihnya,Allah je yg tau.Tp ade hikmah nya tu.Alhamdulillah die sedar kesilapannya.Tp maaf...semuanya dah terlambat.
Hidup single lg elok,dosa pun kurang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizuanProfil   Hantar PM kepada rizuan   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-04-05 22:03




wah rizuan....mcm sama je kisah kita....tp ada lain skit lah....

tp tak per....lepas nie kenal2 la pulak g bertudung bulat tu....mungkin dia lebih baik untuk kita...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

rizuan
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15752
Posting: 17
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-05 22:14


hhe..same ke abg_imam?boleh la kite tubuh kelab bg org2 yg same cite cam kite eh?hhehe...
Tp syukur sgt sbb sblm kami putus tu saye dapat ubah cara dia mnjage aurat yg lengkap dgn tudung besar & sarung lengan (atas pertolonganNya). Maybe disbbkn die lawa,tu yg rebah dek ujian yg dtg agaknye....redha jelah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For rizuanProfil   Hantar PM kepada rizuan   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-05 02:44



ana b'syukur sgt coz sjk ana putus ngn sorg ni..ana rs aman sgt...dan rs yg ana seolh2 tlh dlhrkn smula...lbh2 lg sjk ana b'temu dgn kwn ana skrg..kami hanya kwn..dan dier xpnh b'lbh2an dlm p'gaulan..jmpa pn t'amat la jrg..dan klu b'selisih pn,seboleh2nya ana nk m'elak dr t'pndg dier..xtau la knape..tp sjk knl dier,ana dh b'ubah...(mungkin ini la yg dinamakn RAHMAT DR ALLAH.Allah xmau ana sesat lg...ana mula blajar utk tabahkan hati dlm m'prthnkn keperibadian yg mulia..
'SYUKUR KEHADRAT ALLAH KRN ATAS APA YG TLH KAU TURUNKAN,M'BAWA SINAR BARU DLM HIDUPKU DAN LEBIH DIREDHAI OLEHMU'....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 17-04-05 03:34




ain sokong kata2 zulman tue. pemilihan pasangan perlu teliti dari awal lagi. buat pilihan betul2. istikharah tue penting. bincang dengan parents dan adik beradik.dulu ain pun buat macam tue. bila dah dapat green light, baru buka jalan untuk sidia tue. tapi ingat! batas tetap batas. masa declare tue... masa tue kena tetapkan peraturan. alhamdulillah, dah hampis sethn ain terima dia tapi kawan2 sekampus ramai yang tak tahu. kami berdua pegang prinsip untuk rahsiakan dari pengetahuan org ramai. yang tahu parents kami dan adik beradik je dan kawan karib.

buat apa hari2 nak jumpa? hari2 nak call? hari2 nak sms? membazir. menggalakkan maksiat. bukan tak boleh jumpa atau call atau bersms. tapi kena berbataslah. jangan hampiri zina.

ingat time kita brkawan2 nie yang perlu dijaga, hubungan ni yang bakal di bawa ke masa hadapan. insya ALLAH... ke jinjang pelamin. kalau tak jaga betul2 itu akn effect kpd generasi kita gak

wassalam

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-05 21:36




susahkan nak bercinta sekarang ni....



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 13:13


salam~
yang laki2..kalau dah suka,risik dulu..lepas itu terus saja hantar rombongan meminnag..tak payah bitau2...eheh...
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 14:07


yakin pada Allah..

Allah Maha Mengetahui...

sesungguhnya Allah dah tetapkan jodoh sebelum
kita lahir ke dunia..

mintalah pada Allah..
Yaki.!

itu saja kuncinya..



kalau kita minta kerana Allah..
Insya-Allah Allah bagi..

ingat pepatah ni...

kalau kita minta, Allah bagi apa yang kita minta,
maknyanya Allah sayang kita...

kalau kita minta,tapi Allah lambat bagi..
tu maknanya Dia nak uji kita..

kalau kita minta,tapi Allah tak bagi,
tu maknanya Allah dah simpan yang lebih untuk kita...

hehehe...
tengok..
betapa sayangnya Allah pada kita..
buat pa kita nak sayang orang yang tak sayang kita kerana Allah?????

think about that....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 15:19


syukran khibtiah..kata-kata anta bagi ana semangat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 18:10


biarla cinta tulus..ahaks

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 01-11-06 18:25


carilah cinta sejati, yang ada hanyalh pada ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 10:24


Pada 01-11-06 18:25 , hazi posting:

!!! QUOTE !!!

carilah cinta sejati, yang ada hanyalh pada ALLAH


betul tu hazi


-----------------
.....:: Layakkah kita untuk mengasihi manusia sekiranya kasih dan cinta kita pada Pencipta manusia itu masih belum mantap. Tepuklah dada tanyalah iman


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-06 12:40


cinta lagi!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 12:55


aah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 10:42


ssungguhnya bagi ana,single memang lebih best...
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 11:03


tahniah kepada kakchik86 sebab saya rasa tak ramai yang boleh buat macam kak chik86 cakap 2....
pulok Kalau dapat pakwe yang bab gama dia kurang sikit..lagi ar parah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 11:04


Pada 08-11-06 10:42 , perak posting:

!!! QUOTE !!!

ssungguhnya bagi ana,single memang lebih best...
hehehe


tak pernah bercinta ke perak?????? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-11-06 11:50


sabar kawan...ini lah ujian Allah...bagi saya, Kalau ia mengganggu iman kita, rasanya dah wajib kita tinggalkan dia.....

Kalau masih boleh bertahan, tahanlah...dan sentiasa berdoa agar dia faham dan memohon agar diri kita sentiasa kuat dan istiqamah dalam pendirian kita


kawan, Kalau engkau sama dengan ku....dengrlah nasihatku.....

Kalau epal yang baik...ia sukar untuk digapai sukar untuk dicapai...
hanaya orang terbaik sahaja akan dapat epal tersebut
oleh itu, sabar kehadirannya
jangan kau menjatuhkan diri dan maruah bagi membolehkan orang lain
mencapai diri mu
kau akan rugi kerna
bukan hanaya dosa bakal kau perolehi
tapi
terfikirkah engkau
bagaimana kedudukan kau di sisiNya
dan percayalah
sejak kita berada di dalam perut ibu
sejak...sejak 5 bulan dalam kandungan
Allah telah pun mencatatkan segalanya
jodoh, mati,....
dan percayalah ia adalah pasti....
berlaku

kawan,.
saat itu pasti akan hadir
cuma ketika menanti saat itu hadir
Allah telah pun menciptakan ujian
bagi mengukuhkan iman kita
oleh itu, sabar dan pandai mengawal keadaan
kerna sedar atau tidak...
meter pahala dan dosa
berjalan.....
dan tak pernah berhenti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 08-11-06 13:20


bosan lah tajuk2 macamni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 15:11


bismillahhirrahmanirrahim..

manisnya cinta kerana Allah..
tenangnya cinta kerana Allah..
cinta Allah cinta paling agung
cinta selain Allah cinta murahan..
jodoh..pertemuan..ajal dan maut..
segalanya akan berlaku mengikut ketentuan yang telah Allah tetapkan..
sucikan hati..redhakan hati..
serahkan segalanya pada Allah..
tak akan berlaku satu perkara pun tanpa izin Allah..
yakinlah dengan janji Allah..
dia telah menentukan jodoh..
kita tak tahu siapa jodoh kita..
bila tiba masanya,ia pasti akan tiba.. :-)


ana: syukut ku atas kurniaan Mu, YA Allah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 08-11-06 15:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nur_solyHAH1107
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16927
Posting: 27
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 20-11-06 14:18


salam...
begitu cerita kawan-kawan..:):):)
moga-moga cinta yang akan tau bakal kita temui mendapat redha Allah...senyum selalu:):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_solyHAH1107Profil   Hantar PM kepada nur_solyHAH1107   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-06 15:24


erm...bila berbicarakan soal cinta ini masing-masing ada penagalaman..apa pun penagalamn yag lepas itu dijadiakn panduan dan sempadan untuk ke peringkat seterusnya..
kehidupan kita pun ibarat roda yang berpusing...kadang kala kita di atas...dan kadang kala di bawah..nka jadi yag sempurna di mata orang pun tak mungkin boleh...jadinya, bagi saya...cinta itu pun fitrah...jadi kita pun tak boleh nak lari dari berperasaankan..dan sebaik-baiknya...mencintaila seseorang itu bukan kerana siapa dia..tapi cintai lah seseorang itu kerana Allah..kerana itu adalah salah satu nikmat dariNYa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 20-11-06 15:56


Berdoa kepadaNYA... DIA lebih mengetahui segalanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 15:24


saya pun sama mengalami masalah yang sama..
saya setia gan dia selama ni rupanya dia mainkan saya kat belakang...
tapi dengan dugaan Allah ni saya jadi lebih beriman pada-Nya..
Syukurlah..
kerana cintanya lebih hakiki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-06 15:42


assalamualikum.......

:-o .......
topik hangat juga ni......memang susah nak jumpa yang betul-betul accept kita....... tapi bagi ana dia mesti boleh terima cara family ana, diri ana dengan seadanya.....

insyaallah ana pun kena terima dia and dia punya family....bak kata orang kita kahwin dengan family dia sekali. restu mak ayahnyer perlu....


:-D sama juga dengan pergaulan, jaga batas agama....tau apa yang kita buat tu tak myusahkan mak ayah kita and maruah keluarga kena jaga.....betul tak?

;-) ana just beri pandangan........jange marah...

wasalam :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.149345 saat. Lajunya....