Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Kenapa perempuan suka bermekap.....?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa perempuan suka bermekap.....?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa perempuan suka bermekap.....?

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-04-05 20:49


assalamualaikum...
Kenapa ye perempuan ni suka sngat bermekap...?kadang-kadang tu sampai berjam-jam..hehehe..anda semua tahu kan apa hukum nya kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 09-04-05 21:17


bagusnye soalan...
sbb make-up 'tercipta' utk perempuan..jd org pompuan pon make use of it la utk tutup mana yg kureng kt muka..bila rs rias wajah tu 'sempurna' dtgla keyakinan dri yg 'luar biasa'..


Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-04-05 21:26




hhmm....soalan terlalu umun....takpe, saya specifickan lagi.

1- kenapa perempuan suke bermekap??.....adakah bermekap utk suami??...so, kalau bemekap utk suami....means si isteri tue nak kan keredhaan suami sbb keredhaan suami adalah keredhaan Allah SWT jugak....kite semua telah tahu bahawa isteri yg berhias-hias, bermekap-mekap, bercantik-cantik di rumah semata-mata utk suaminye....maka mereka beroleh balasan pahala.

2- kenapa perempuan suke bermekap??....kalau bukan utk suami, then utk siapa?? ....tepuk dada, tanyelah iman ....kite semua tahu seorg perempuan yg berhias2 di luar rumah maka hukumnya adalah tabarruj....tabarruj adalah haram...tapi kenapa ramai yg still melakukan perkara tabarruj nie??...well, jawapannya maybe senang je kot...nak tarik minat lelaki lain....nak tarik minat suami org...nak tarik minat datuk2, dato'2, tan sri, tun (at least boleh jadi isteri ke-2 ye tak)...ataupun sbb nak buatkan suami jealous...."abg cabar saye ye...ape, abg ingat saya dah tak laku ker???...saya masih lagi cantik...sekali saya petik jari nie, sepuluh teruna yg datang tau"

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

manis
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15439
Posting: 8
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-04-05 21:26




Semua ciptaan Allah kat bumi ni memang cantik,salah satu wanitalah....utk bertambah cantik lagi,dimake-up nya muka dll.tapi dia orang lupa make-up itu hanya utk suami sj........klu tersalah niat dosa pula,tak kira yg berkahwin atau belum.

Firman Allah yg bermaksud: Wahai org mu'min jgn-lah kamu mejerumuskan diri mu ke lembah kebinasaan............

Bookmark and Share

    


  Member Information For manisProfil   Hantar PM kepada manis   Quote dan BalasQuote

zula
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12629
Posting: 38
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 09-04-05 22:21


setiap pebuatan tu kan berdasarkan niat...

tapi bermekap tu janganlah keterlaluan sampai muka pun kita tak cam.kalau bertanya pasal hukum tu dia berkaitan dengan tabaruj kan?sebenarnya ana pun tak faham juga setakat mana perhiasan bagi perempuan itu di hadkan..?(ni bukan jawab macam tanya balik aje...) l

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulaProfil   Hantar PM kepada zula   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-04-05 22:54


perempuan bermekap pasal taknak org kenal dia. tu yg mekap tebal2. cover muka. macam org jepun. tak pun nak cover jerawat penuh kat muka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 02:54




nak mekap lawa2 dpn suami la ...baru best. hehee..

kalo sebelum kwin tu..x yah la mekap lebih2 ..nanti rosak pulak muke tu..mekap ala kadar je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-04-05 04:00




Benda ni sebenarnya terpulang pd individu tu sendiri...setengah tu mmg gilerr make-up sampai sanggup habiskan beratus2 ringgit utk beli make-up...macam diri Rindu sendiri...mmg tak suka make-up...x taula napa...cuba utk jinakkan diri dgn make-up tapi still xleh nak suka gak...kekadang tu kekawan marah sbb taknak make-up...cuba gak pakai lipstick tapi x sampai 5 minit cecepat lap dgn tisu...rasa rimas sgt...last2 pakai lipgloss ja skrg ni...just utk lembapkan bibir...pada Rindu...Rindu lebih suka nampak natural...kang kalau make-up tetebal org kata cam wayang cina lak...cukup dgn hanya pakai bedak...lipgloss...celak skit...that`s enough...nanti dah kawin haa make-up la puas2 depan suami...tak gitu?HuHuHu...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_nurr
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14859
Posting: 10
Dari: Klang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-05 07:38


......

kenape pompuan suke bermekap????heheheh
bg pompuan yg paham dlm islam ni , dier bermekap just utk suami tersyg sbb nk dpt keredhaan Allah. mmg itu yg sepatutnyer....

if pompuan yg bermekap diluar sane, ana rase itu satu kongkongan bg diri mereka, mereka tidak bebas dlm diri mrk sebenarnya... mrk yg biase bermekap terpaksa make up yg up to date.... setiap produk baru yg kluar mrk mencubenye utk kelihatan cantik diluar utk dikatakn tidak ketinggalan. mrk hanya pergi ke salon2 hanya utk satu hari shj....utk ditayangkan kpd msyrkt luar....
produk skrang pon meningkat hargenye...xker bazir duit tuh....nape nak mengongkong diri dgn mmekap2 tuh...hehehe

tp mekap ni ade yg berat sederhana ringan.... maby yg berat tuh cam artist2 kite pakai n yg ringan tuh just bedak baby n pelembab bibir.....pakai yg ringan cukuplaaa....

itu hanya pendpt ana shj ....if ana ade silap sile betulkan yer....

syukran jazilan


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_nurrProfil   Hantar PM kepada cahaya_nurr   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 10:59






sebelum tu sy minta maaf dulu yer..kalau ader perempuan yg terasa dgn soalan sy ni...
kenapa yer perempuan ni suka sngat bermekap...?kadang2 tu sampai berjam2..hehehe..anda semua tahu kan ape hukum nye kan...

cantik soalan tu

shah pun nak tanya gak, tapi yang lelaki tu jangan la marah

naper la lelaki ni suka sangat la pandang pompuan yang bermekap? kekadang tu sampai meleleh air liur, nak pula pakaian dia pun ngam2 jer ngan body?

naper agaknyer lelaki suka yang tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 10:59






sebelum tu sy minta maaf dulu yer..kalau ader perempuan yg terasa dgn soalan sy ni...
kenapa yer perempuan ni suka sngat bermekap...?kadang2 tu sampai berjam2..hehehe..anda semua tahu kan ape hukum nye kan...

cantik soalan tu

shah pun nak tanya gak, tapi yang lelaki tu jangan la marah

naper la lelaki ni suka sangat la pandang pompuan yang bermekap? kekadang tu sampai meleleh air liur, nak pula pakaian dia pun ngam2 jer ngan body?

naper agaknyer lelaki suka yang tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 10:59






sebelum tu sy minta maaf dulu yer..kalau ader perempuan yg terasa dgn soalan sy ni...
kenapa yer perempuan ni suka sngat bermekap...?kadang2 tu sampai berjam2..hehehe..anda semua tahu kan ape hukum nye kan...

cantik soalan tu

shah pun nak tanya gak, tapi yang lelaki tu jangan la marah

naper la lelaki ni suka sangat la pandang pompuan yang bermekap? kekadang tu sampai meleleh air liur, nak pula pakaian dia pun ngam2 jer ngan body?

naper agaknyer lelaki suka yang tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 11:02




betul tu rahayu.nanti dah kawin haa make-up la puas2 depan suami...tak gitu?HuHuHu...
tapi kena la ingat, jangan over make up, silap2 suami lebih senang pandang wajah pontianak harum sundal malam daripada wajah isterinya.... suami nak kiss pun... eiiiiiiiiiiii...

tul tak kaka rahayu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-04-05 00:49




Simple,simple,simple...n simple..........



Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 01:11


fitrah perempuan mmg suka berhias..tapi jangan melampaui batas. Segala perbuatan yg melampaui batas boleh mengundang bahaya.

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

me
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15254
Posting: 54

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 09:02


.........
kan mmg fitrah perempuan suke bende yg lawa2.jadi mereka bermekap pun sbb nak lawa,tutup bekas jerawat ker,atau ape2...
jgn terase yer......


Bookmark and Share

    


  Member Information For meProfil   Hantar PM kepada me   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 11:34


hehehe,tutup bekas jerawat

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-05 11:34


sebab perempuan tak cantik...
lelaki cantik tak payah mekap pun...
huhuhu gurau jer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 11:44



mmg setiap manusia di bumi ni sukakan kecantikan..ppn bermekap utk nmpk cantik & anggun...serta beryakinan bila berhadapan dgn org2 sekeliling mereka..natural beauty g bagus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-04-05 12:09


dah lumrah alam wanita suka pada kecantikan... tak kuasa nak touch-up everyday... "nanti jadi muka hantu plak..."

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-04-11 13:25 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-05 13:02




nak tegur pun dia orang tak nka dengar....

bairlah,,, bila dah kena tu baru tahu......



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 13:33


tak tahu..kita ni bukan perempuan..camner nak jawab soalan tu..haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-05 13:37





mungkin faryzan boleh cuba dulu.....





-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 15:07


sikit2 dahla..
cun aper??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 15:12


p/s: pada awek2 yg amik enginnering 2,org nasihatkn tak yah memekap,tak sesuai gitu!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 16:52


Quote:

On 2005-04-11 13:37, shah_sobriyanie wrote:



mungkin faryzan boleh cuba dulu.....





-----------------




pandaila shah_sobriyanie........
shah_sobriyanie pernah cuba k?

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 16:58


betul tu akhi riyas..kita suruh shah dulu try..takut2 shah lebih lawa dari perempuan kot.hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-04-05 17:03




Apalaa korang ni...dah takda keja lain ke nak buat sampai nak make-up cam perempuan lak...adehh...bawak2laa bertaubat ya...abang Riyas teringin ke duk tanya2 tu??

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 17:04


ok, cuba kita sumer tengok balik ye...
haiwan jantan biasanya diciptakan Allah lebih cantik, lebih berwarna-warni (burung misalnya) berbanding haiwan betina. ini supaya si jantan boleh memikat si betina. manusia pulak, yang perempuan menghias diri diorang lebih cantik, lebih berwarna-warni berbanding yang lelaki. ini supaya mereka boleh memikat si lelaki??? bukan nak samakan manusia ngan haiwan, tapi bukankah Allah ciptakan alam ini supaya manusia berfikir?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 17:09


akhi riyas, kak rahayu nak suruh akhi try..tryla akhi riyas.hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 17:09


tak elok woo pakai mekap. katakanlah ada lelaki ni suka ngan kecantikan sorang pompuan nih. putih melepak, bekas jerawat pun takde. lepas kawin, barulah si suami tau betapa tak eloknya muka bini dia bila tak mekap. maklumlah dah duduk serumah. macamlah bini tu mekap tiap hari... cuba jadi macam saya ni haa. tonjolkan siapa diri anda yang sebenarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

azezulazery
Warga Rasmi
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15705
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-05 17:18



nak bagi pandangan..

rasanya kalau perempuan itu bermekap itulah normal tapi kalau tidak bermekap itu hairan. make-up atau dengan mudah menonjolkan diri, mengemaskan diri secara cantik. tak semestinya mekap nak kena pakai bedakĀ² sehingga nak tutup segala lubang jerawat. asalkan nampak cantik itulah mekap...

tapi paling pelik kalau bermekap sehingga berjam-jam lamanya. kita di sarankan bersederhana...


Bookmark and Share

    


  Member Information For azezulazeryProfil   Hantar PM kepada azezulazery   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 08:59


sya lebih suka pandang perempuan yang ala kadar sahaja,tak perlu mekap sana sini...biarlah kecantikan asli tu terserlah...kalau cantik sebab mekap pun tak payah..nanti habis mekap,tak cantik da... ..jadi untuk perempuan,kalau nk cantik tu jangan terlebih over mekap just bagi mengindahkan cukuplah ..yang penting kecantikan semulajadi tu yang dipandang..kejadian semulajadi tak akan dpt ditandingi ngn mekap sana sini...betul kata exist...terserlah ayumu...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-04-05 10:08


emmm..

entahlah,
sy tak der lah nak make up smpai berjam2..
mungkin mrk nak kelihan cantik..
tapi pada sy cukuplah...
Natural beauty...
lagipun alat makeup ada byak bhan kimia..
pakai lebih2 nanti penyakit pulak yang datang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 10:54




pandaila hampa dok perkenakan cheq noh.....
ana guna yg asli.. tak payah nak mekap2 nie...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-05 11:17


dah fitrah seorg pompuan tu kan?nak buek camno?
tp sy xla berminat...original gtu.hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

ecyberzam
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12121
Posting: 12
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 11:21




1) Kalu sbg isteri lebih baik make up lebih2 utk tatapan suami. Kalu keluar rumah plak jgn make up berlebihan. Lebih baik niat utk jaga nama baik suami. tak la org cakap nnti cth : "... eh isteri siapa tu... slekehnye..." kan bleh malukan suami.

2) Kalau blom kawin plak, cukup sekadar utk menjaga penampilan diri sebagai seorang Islam. Kita perlu tunjukkan sebagai seorang Islam, bukan hanya peribadi perlu baik, malah luaran juga mesti diutamakan. Itu juga satu cara berdakwah...


-----------------
Telah lahirlah bencana di darat dan di laut kerana usaha tangan
manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari
(balasan) perbuatan yang mereka perbuat, mudah-mudahan mereka
kembali (taubat).

Surah : Ar-Rum (ayat 41)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ecyberzamProfil   Hantar PM kepada ecyberzam   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-05 12:34




dah fitrah seorg pompuan tu kan?nak buek camno?
tp sy xla berminat...original gtu.hehe....



orang lelaki suka yang ori punya walaupun beli cd cetak rompak....



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-04-05 17:13




Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-04-05 20:23




saya ska kecantikan ori punyer....

tp make-up sekadarnya lah...

kalau tak make-up pun mcm tak bermaya je wajah tu...

perempuan mmg suka bermake-up paling tidak bedak nyonya dgn celak...

tak caye, tanyelah nenek2 kita...diorang pun bermake-up jugak...

malah sunat perempuan bermake-up lebih2 lagi untuk suami

tp haram perempuan bermake-up dgn niat tabarruj yakni menunjuk-nunjuk pd lelaki ajnabi...

tu kene faham tu...

wa allahu a'lam bis sawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-05 18:55




kan betul kata...
lelaki ni inat yang ori punya...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-05 18:57




hehehe...pandailah shah_sobryanie nie....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 10:44


mekap melampau tu memg ar tak elok...
tp kalu sekadar utk tidak nampk kusam sgt tak salah kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-05 15:26




tak salah.. tak salah...
ada ker wanita yang kelihatn kusam..
kalau ori mesti la mahal..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 16:49




Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-05 16:51




faryzan senyum tu ada makna...





-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

manis
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15439
Posting: 8
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 18-04-05 23:43




betul tu..........tapi masalahnya sekarang kebyk-an mahu nampak lawa drpd yg lain...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For manisProfil   Hantar PM kepada manis   Quote dan BalasQuote

tantirana
Warga Rasmi
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15712
Posting: 15
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 19-04-05 14:03


....
Bagi saya,sesetengah wanita shj yang sesuai bermekap.sesetengah tu x elok langsung..ada orang kata kecantikan wanita yang sebenar adalah ketika dia bru bangun tido...setuju x?lcuba korang ingat masa zaman sekolah dulu,lagi2 bulan posa,bebudak pempuan malas mandi pagi ms sahur,masa tu la korang dapat tengok muka sebenar dorang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tantiranaProfil   Hantar PM kepada tantirana   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-05 17:49




tak semua wanita tu bermekap... yang bermekap pun ada tapi tak over... itu tak kisah la...

tapi yang bermekap over la sangat.. itu yang kami kisah tu.. baik kami tengok muka pontianak harum sundal malam...





-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-04-05 17:51




Quote:
Bagi saya,sesetengah wanita shj yang sesuai bermekap.sesetengah tu x elok langsung..ada orang kata kecantikan wanita yang sebenar adalah ketika dia bru bangun tido...setuju x?lcuba korang ingat masa zaman sekolah dulu,lagi2 bulan posa,bebudak pempuan malas mandi pagi ms sahur,masa tu la korang dapat tengok muka sebenar dorang.....



natural beauty tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 17:53




Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 20-04-05 20:41








-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 21:06


Entah lah kenapa kaum pompuan ni suka bermekap...maybe nak cantik kot..tul tak shah_sobriyanie,abng iman dan sya_ryn


Ketahui rahsia sebenar mekap muslimah

*Jadikanlah "Ghadul Bashar" (menundukkan pandangan
sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin
bening dan jernih.

*Oleskan "Lipstik Kejujuran" pada bibir anda, nescaya
akan semakin manis.

*Gunakanlah "Pemerah Pipi" anda dengan kosmetik yang
terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salun Iman.

*Pakailah "Sabun Istighfar" yang menghilangkan semua
dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

*Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang
akan menghilangkan kelumumur pandangan laki-laki yang
membahayakan.

*Hiasilah kedua tangan anda dengan "Gelang Tawadhu'"
dan jari-jari anda dengan "Cincin Ukhuwah".

*Bedakilah wajah anda dengan "Air Wudhu'" nescaya akan
bercahaya di akhirat.

InshaAllah semoga hidup kita diberkati Allah s.w.t..




-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 26-04-05 21:27



saye pon tak suke bermake up...kwn2 slalu gak ejek2...tapi ntahla..trase cam kan ke bagus kalo natural beauty...tapi kalo tak pakai apepe rase pucat lak...pakai la ala kadar kan..biar berseri sket muka..sedap sket mate yg memandang....

make up ade byk jenis kan?
simple..
atau tebal..
tapi sesape yg pakai tebal2 tuh sah2 la nampak sgt muke bertampung...takke rase malu bile org nampak kite pakai tebal2 camtu?ntahla..
stakat mane sgt nak make up tebal2...nnt nak amek wujuk kene touch up lagik skali...

ni komen saye la..saye pon tak tau sgt camne yg betol...

-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 15:03


assalamualaikum!!
bukan semua perempuan suka bermekap muawwiz....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 15:24


Pada 29-06-05 15:03 , imansyazwani posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum!!
bukan semua perempuan suka bermekap muawwiz....


imansyazwani tak suka mekap yea.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

melly
Warga Rasmi
Menyertai: 30.01.2004
Ahli No: 6892
Posting: 1
Dari: k. terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-06-05 15:51


kawan saya suka bermekap...saya pun kadang-kadang cuba jugak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellyProfil   Hantar PM kepada melly   Pergi ke melly's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:06


Pada 29-06-05 15:51 , melly posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya suka bermekap...saya pun kadang-kadang cuba jugak..hehe


Melly...setuju tak kalau saya kata yang orang perempuan yang bermekap ni sebenarnya tak yakin dengan diri sendiri. maksudnya dia rasa diri dia tak cantik.

tanya saja. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 16:26


assalamualaikum wrt...

ermm..napa perempuan suka bermekap??
ermmmm..kura2 dalam perahu..pura2 tak tahu..he2..
memang fitrah setiap perempuan inginkan kecantikan kan??..bukan perempuan lah Kalau yang tak suka berhias ni..
apapun..tak salah kan Kalau nak cantik sikit..mekap simple2 dah lah...pendek kata..Kalau dah cntik 2..tak mekap pun cntik jugk..ye tak??..
apapun..kesederhanaan tu penting bagi apa jua yang kita lakukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:31


Pada 29-06-05 16:26 , annur83 posting:

!!! QUOTE !!!


apapun..kesederhanaan tu penting bagi apa jua yang kita lakukan...


niat bermekap tu pun penting jugak. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:43


agaknya perempuan yang suka mekap 2 terasa yang diaorang 2 tak lawa. pasai 2 pakai mekap. ataupun mereka nak orang sedar yang mereka wujud.
tak taulah ye

apa-apa pun yang penting nawaitu iaitu niat kita. Kalau nait kita 2 menyerong maka serong lah dan Kalau niat kita 2 betul maka betullah tindakan kita 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:51


betul tu musafir_alan.

nawaitu @ niat kita untuk bermekap tu paling penting.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 17:22


niat bermekap tu pun penting jugak. :-D


memang betul 2..Kalau sesuatu yang kita buat ni kerana Allah..insyaAllah....pahala pun dapat..orang pun suka..hehe2...tapi..keredhaan Allah 2 yang penting,,,ye tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

aNis_radHwa
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13310
Posting: 6
Dari: pinggir kampung...

italy   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 17:42


make up jugak 1 cabang seni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aNis_radHwaProfil   Hantar PM kepada aNis_radHwa   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 23:05


Kenapa ek?mungkin nak nampak lebih anggun agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:16


entah lah...saya pun pelik dengan perempuan yang suka sangat bermekap...
anda tak rasa lambat ke Kalau nak tunggu mereka ni mekap...
nasib baik saya ni tergolong dalam golongan yang tak suka mekap...alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 18:05


bermekap tak salah kalau kena pada tempatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 19:17


tak suka nak make up


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-05 19:45


ermmm..
perempuan memang sinonim dengan mekap/kecantikn..but,lelaki pun sama..

'ALLAH ITU INDAH DAN SUKAKAN KEINDAHAN'

bagi saya tak salah kalau nak bermekap..tapi,perlu kena dengan tempat,tujuan dan...kalau boleh tak payah lah brmekap tebal2 dan sebagai perempuan 'mekap' hanyalah untuk suami trsayang...

but,yang paling penting dalam kita bermekap, kita perlu mnjaga kebersihan diri...ok?/

wassalam... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 21:22


Make up memang tak salah....tapi biar kena pada caranya. Saya lebih suka kekalkan yang asli...nampak lebih bersih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 00:37


assalamualaikum...
pendapat saya....
entahlah.....
tpulang pada diri masing2 apa maksud bmekap 2.....kg2 kita pakai cmpact powder pun orang kata mekap,pakai losyen kat muke pun kata mekap....
tapi ada certain2 orang kalau tak pakai krim kat muke nanti akan diserang 'jururawat'...
heheheheheh....
betul tak?
tapi apa-apa pun,kalau nak mlawa 2,tunggu mlawa depan suami tcenta ajela....
lagi best.suamoi sayang,pahale pun dapat....
jadi kan cerita cik gayah bdak sejuk dan pau milah sebagai pngajaran......
assalamualaikum


-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 02:55


make up dan wanita memang tak dapat dipisahkan. macam kata kawan saya, dia make up sebab bukan nak tunjuk pada orang, tapi rasa diri bersih dan berkeyakinan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-08-05 00:32


saya tak suka bermekap
malah saya tak reti pun camana nak bermekap
selalunyalah saya hanya akan pakai gincu saja
itu dah memadai.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 00:45


tak semua perempuan suka bermekap....
i'm one of the group which do not like make up...
wudhu' is the best make up...!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 03:26


assalamualaikum
nak menyampuk juga. saya rasa lah bukan semue perempuan suka pakai mekap. kalau pakai bedak tu memang lah. saya sendiri rimas pakai mekap... :-D


____________________
praise to you
just for you....Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

hakikat
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6664
Posting: 19
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-08-05 04:49


assalammualaikum.
apelah korang2 ni. malulah cakap lebih2 lagi2 girls, kalau ye nanti kahwin nak mekap depan suami saja tak payah lah cakap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakikatProfil   Hantar PM kepada hakikat   Pergi ke hakikat's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 05:35


Kenapa perempuan suka bermekap? entah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Nuratiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17477
Posting: 121
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 07:32


no comment......baru nak fikir Kenapa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuratiqProfil   Hantar PM kepada Nuratiq   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 22:23


pakai lah apa pun...
macam hantu pocong ke...
macam tepung gomak ke...
macam opera cina ke....

asalkan berhias sebegitu hanya untuk suami sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 22:35


.. usah kata perempuan.. aku yang lelaki ini pun suka apa "make up2" ini.. baru lah nyah.. auwww.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 22:38


susah nor nak jumpa artis yang tunjuk natural beauty dah sekarang...

menyampah dengan mekap tebal2.

orang biasa pun pakai mekap tebal2 waktu kahwin.... tak sesuai begitu. dah lah berdiri side by side dengan pasangan (lelaki) yang tak mekap... so, lihatlah perbezaan yang ketara. tak lawo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 23:23


entahlah,macam xckp dengan kecntkan semulajd yang Allah bgtu...kalau simple saja okla agaknya,tapi ini sampai tebal2...macam hantu pun ada...hihihi...takutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 00:41


mekap...
bergantung pada penilaian individu tu sendiri..
ada yang kata imej, ada yang kata nak bagi lawo...

pada ana, org yang pakai mekap ni esp yang tebal2 tu
menunjukkan mereka kurang keyakinan diri...
malu berhadapan dengan org ramai tanpa mekap...
padahal memang dah cantik pun ciptaan Maha Berkuasa tu...

p/s: mekap dengan air wudhuk pun comey dah... huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 24-09-07 07:38


mekap?? tak sukanya mekap... biarlah natural...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-07 07:47


kalau bermekap untuk suami tak apa jagk..setakat keluar jalan pun nak bermekap, tak perlu sangat..buat susah saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 08:08


tak sukalah....


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 24-09-07 08:29


Pada 24-09-07 07:47 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau bermekap untuk suami tak apa jagk..setakat keluar jalan pun nak bermekap, tak perlu sangat..buat susah saja


betul tu...
pakai bedak sikit + lip ice...ok saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-09-07 08:33


Assalamualaikum wwt...

Kenapa perepuan suka bermekap.....?

Tak semua perempuan suka make-up ini..certain saja..

Ana tak minat make-up,suka penampilan yang simple..janji kemas dan selesa...bagi ana kalau nak wajah berseri..senang saja..berwudu' dan amalkan baca doa ketika bercermin or berhias .. :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 08:37


.. ramai jugak perempuan tak suka ber "make-up".. asal aku yang lelaki suka "make-up" pulak.. lepas ini buat tajuk Kenapa lelaki suka ber "make-up" pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 09:35


huh??tak minat barang make up
hanya simple dan nice..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 09:48


terpulang pada individu itu sendiri...bagi diri ana biar simple saja.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:19


Pada 24-09-07 08:37 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. ramai jugak perempuan tak suka ber "make-up".. asal aku yang lelaki suka "make-up" pulak.. lepas ini buat tajuk Kenapa lelaki suka ber "make-up" pula..



:-? :-? :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-07 11:27


Pada 24-09-07 09:35 , nadeeya posting:

!!! QUOTE !!!

huh??tak minat barang make up
hanya simple dan nice..


i like this....
yang neutral lah lebih menawan....
itu lah wjah asli........


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:18


salam alaik.bagi ana..perempuan boleh bermekap..tapi sekadar bersederhana..janganlah ubah ciptaan Allah..contoh,cukur bulu kening..kan haram tu..
boleh bermekap selagi tidak keterlaluan dsmping menjaga aurat..

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

salam ukwahfillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:31


sebab lelaki tak suka bermekap

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:45


memang fitrah manusia nak nampak sempurna di depan mata org lain..ada setengah yang rasa tak yakin dengan diri sendiri or dengan wajah dia sebab dia rasa diri dia xcntik,xmenarik..so.makeupla nak kasi wajah tu ok sikit...lelaki ke perempuan ke sama saja..kalau perempuan dengan make up lelaki salu dengan style rmbut tu...bila lalu kat perempuan bau perfume bila lalu sebelah laki bau gel rmbut..jadi kedua2 kaum ni sama saja dalam cuba m"sempurna'kan diri sehabis baik di khalayak ramai..cuba cara saja berbeza..ana xdala mncuba nak make up pun..mungkin make up yang tebal2 tu..hanya basic saja,bedak saja..sebab ana faham,insyaAllah make up ni untuk apa dan bila masanya yang perlu..tapi ingat jangan lgsung xjga penampilan diri...org Islam kena kemas..setiap apa yang kita bawa mencerminkan bagaimana Islam mngajar umtnya..dan macam mana nak ajak org buat baik kalau penampilan kita sendiri macam org tak tahu urus diri sendiri dan janganlah over sangat macam nak pergi buat konsert pula ye...

Jzzklh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:49


Pada 11-04-05 11:34 , muallim posting:

!!! QUOTE !!!

sebab perempuan tak cantik...


:-| perasan!


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 22:33


ana tak suka bermekap...
natural lagi cantik apa walaupun lelaki lebih suka pandang kepada perempuan yang bermekap...bagi ana org yang tak bermekap lagi cantik dan asli... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 13:22


Assalamualaikum
saya seorang yang simple.. just pakai bedak saja.. tak semua perempuan suka make up.. masa buat annual dinner,adalah make up sikit kat muka ni.. aduh malunya.. :-D maklumla org yang biasa tengok kita tak make up tiba-tiba make up memang nampak lain kan..?



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 13-10-08 14:22


sesetengahnyer terikut-ikut dengan member saja...
terkhayal sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa perempuan suka bermekap.....?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.221001 saat. Lajunya....