Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Tumpang tanya mengenai solat


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Tumpang tanya mengenai solat

Please Mendaftar To Post


Oleh Tumpang tanya mengenai solat

lailiey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15576
Posting: 26

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-05 17:57


askum
nak tanya ni...kalau kita tgh solat fardu pastu umi kita panggil...mana lebih baik teruskan solat atau jawab panggilan umi kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailieyProfil   Hantar PM kepada lailiey   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-05 18:30


assalamualaikum./....
kalau mak kita panggil semasa kita tengah solat kita kena teruskan solat lepas habis solat baru kita gi tnya kat mak kenapa mak panggil kita....
kalau salah kata2 ana tolong betul2kanlah yer..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 10:38




just solat sunnat ajer kita berhenti, solat fadhu wajib diteruskan.

janngan biarkan ibu kita memanggil nama kita sebanyak 3 kali.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 16:27




betul tu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 17:30


Quote:
just solat sunnat ajer kita berhenti, solat fadhu wajib diteruskan.

janngan biarkan ibu kita memanggil nama kita sebanyak 3 kali.

setuju...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 21:12




Quote:
--------------------------------------------------------------------------------

just solat sunnat ajer kita berhenti, solat fadhu wajib diteruskan.

janngan biarkan ibu kita memanggil nama kita sebanyak 3 kali.


--------------------------------------------------------------------------------

setuju...
-----------------
~dan aku telah memilihmu untuk diriku~

bukan shah yang cakap tu tapi ustaz yang bagitau..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 01:25


Assalamualaiku

Alhamdulillah..jadikan ukhwah ini sebagai platform utk bertanya apa2 masalah yg kita tak tahu..ilmu yg diberikan semua org boleh lihat dan tahu..betul mcm sobri jawab..teruskan kalau solat fardu
dan jk solat sunat..menyahutlah utk yg ketiga panggilan ibu..
dan satu lagi..solat sunat yg boleh qadha..ialah solat sunat subuh..jika kita selalu menngamalkankanya..(selepas solat subuh).kerana pahalanya sgt besar..iaitu lebih baik dapada apa yg ada di bumi dan apa yg ada dilangit dan diantaranya...jgn lupa solat sunat subuh ye...subuh pula jgn asyik lewat ye...ok..


Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-05 10:28




kat sini kita bukan sekadar berguau malah tampat kita berkongsi ilmu......



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 10:36


Kalau solat fardhu, tak perlu berhenti, tapi kuatkan bacaan.

Kalau solat sunat, saya rasa patut berhenti, itupon terpulang pada keadaan. Kalau kita rasa ummi kita tersinggung kalau kita tak sahut, maka kita kena berhenti

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-05 23:53


solat sunat je berenti...solat fardu kalu berenti batal la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-05 23:56




yg ana nampak begini....

kalau solat fardhu....kuatkan takbir perpindahan rukun...

kalau solat sunat boleh diberhentikan kerana menyahut panggilan ibu adalah WAJIB.

wa allahu a'lam bis sawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

fishbonez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5119
Posting: 30
Dari: UTM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 19:23




ana pernah dengar dah soalan nirh diajukan kpd ustaz. Ustaz tu jawab, kalau lelaki kita bertakbir, kalau perempuan kena tepuk tangan.
kalau salah tolong perbetulkan.
wa allahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishbonezProfil   Hantar PM kepada fishbonez   Pergi ke fishbonez's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 01:21


Quote:

On 2005-04-11 01:25, uwaisalqarni wrote:
Assalamualaiku

Alhamdulillah..jadikan ukhwah ini sebagai platform utk bertanya apa2 masalah yg kita tak tahu..ilmu yg diberikan semua org boleh lihat dan tahu..betul mcm sobri jawab..teruskan kalau solat fardu
dan jk solat sunat..menyahutlah utk yg ketiga panggilan ibu..
dan satu lagi..solat sunat yg boleh qadha..ialah solat sunat subuh..jika kita selalu menngamalkankanya..(selepas solat subuh).kerana pahalanya sgt besar..iaitu lebih baik dapada apa yg ada di bumi dan apa yg ada dilangit dan diantaranya...jgn lupa solat sunat subuh ye...subuh pula jgn asyik lewat ye...ok..




betul tu uwaisalqarni.... tp jgn asyik solat sunat subuh tp solat subuh tak dtunaikan plak... dah terbalik namanya tu...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 15-04-05 01:24


Setuju ngan meow

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100625 saat. Lajunya....