Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 12 hari yang lalu
JonathanBaker: 14 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: APA KATA…….


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »»  APA KATA…….

Please Mendaftar To Post


Oleh APA KATA…….

al-zikr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6386
Posting: 35
Dari: dunia fana'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 01:42


…..

apa kata kalau kita bincang bab remaja ni tentang mujahid & mujahidah Islam, daripada kita sibuk membebel bab cinta remaja ni… x bosan ke bila dengar topic cinta???.... ana lagi2 la bosan. ana betul2 cukup x setuju bila topic remaja ni penuh dek topic cinta antara lelaki & perempuan. macam la hidup remaja ni nak bercinta je. Ana dah pikir beratus2 kali tentang cinta remaja ni, naik muak dah pun..kesimpulan yang ana dapat, takde faedah satu sen pun cinta remaja ni, melainkan buang karen semata2…percaya la cakap ana ni. xnak percaya sudah…

ok la, ana pun xnak membebel bab cinta ni, nanti ada pulak muka x puas hati dengan ana…xpasal2 bergaduh pulak….ok la, ana cadangkan kita tukar pulak hal remaja ni kepada benda lain, sebagai contoh bincangkan sifat remaja masa zaman Rasulullah dulu, kan bagus !!!.... kat sini ana nak bawak satu cerita tentang fatimah az-zahrah. contoh wanita yang patut di ikut oleh semua muslimah. contoh wanita pilihan ana bagi bakal isteri ana, bukan mak we…tak main la makwe2 ni.. fatimah az-zahrah ni masa kecilnya bukan di isi dgn cinta macam cinta remaja, tapi penuh dengan liku2 jerih perih bersama ayahnya (rasulullah). fatimah ni tak hidup senang lenang cam kita ni, tapi dia hidup susah dengan kemiskinan, kelaparan, penindasan dan macam lagi. Cuba la bayang kalau kita yang remaja ni hidup dalam zaman dia. Sanggup kita !!... 99% mesti cakap x sanggup. Betul x apa ana cakap?... tu la, kita ni manja, hidup mewah, melimpah ruwah, tu pun ada yg tak reti2 bersyukur…. Kalau nak dibandingkan kita ni dengan anak rasulullah yg sorang ni memang x tertanding…kanak2 lagi dia dah rasa susah, dah rasa kehilangan ibu, dah rasa ditindas, dah rasa macam2…..tak payah ana crite pun semua orang tau…

ana xleh nak crite panjang2 pasal fatimah ni, semua orang tau. lebih arif pun dari ana… cuma ana nak simpulkan kat sini, kita sebagai remaja ni perlu ada sifat seperti sahabat2 pada zaman rasulullah dulu yg kini dah pupus dalam jiwa remaja sekarang…. Percaya atau x, sedar ataupun x…remaja zaman kita adalah terburuk dapat ana rasakan…. Jadi sama2 lah kita bentuk generasi remaja yg penuh dengan ciri2 islamic….. Allahu akbar….


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zikrProfil   Hantar PM kepada al-zikr   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 08:41


bincang soal cinta kat forum remaja pun ada pro dan kontranya......selama mana cinta itu masih wujud selama itulah persoalan cinta tak kan pudar.....namun yang penting persoalan hendaklah menjurus kepada kelebihan dan kelemahan cinta itu sendiri.....jadi sekurang-kurangnya bagi yang bercinta dan tak bercinta,mereka dapat fikirkan terbaik tentang apa yg sedang mereka alami yakni cinta itu apa sebenarnya......bincang soal lain pun berkaitan remaja,kira bagus sangat sebab semua persoalan tentang remaja ada hubung kait dgn apa saja....apa pun dari diri kita sndiri juga memikirkannya.....

*just yang terfikirlah.......

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-05 17:58


betapa kerdilnya diri bila dibandingan dengan MEREKA.........



Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-05 18:15


salam
alhamdulillah..saya pun setuju ngan isi artikel anda. ya, dah muak dengan kisah cinta remaja dan dah serik dengan cinta di alam pengajian. taknak2 tapi terjerumus juga.. takpe..kali nie akan ku pastikan ia tak berulang.. NLBM.. no love b4 marriage.. in islam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 13:57


Yeap, saya setuju sangat dengan pendapat al-zikr. Anak2 muda sekarang ramai yang takut susah. Kalau la ditakdirkan negara kita ni tak aman, berapa ramai anak muda kita yang sanggup berjihad ke jalanNYA?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 14:05




shah pun setuju juga. shah rasa ada baiknyer bab remaja ini dipenuhi tentang cara hidup remaja mengikut islam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-04-05 18:08


wbt


Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 18:50





sangat betul ... remaja skrg ni dah lalai dengan benda lain , baru ni ana dan kekawan buat program utk bebudak sekolah menengah ... semasa kursus tu teserlah kelemaham remaja melayu/islam kita ni, betapa lemahnya jiwa mereka ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 23:00


hmm.ummu stujula..remaje..bukannye bab cintan je..byk perkara lain perlu dikaitkan..
masha Allah..
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

[ Posting ini telah di edit oleh: ummu_muslimah pada 2005-04-05 23:00 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.083675 saat. Lajunya....