Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 22 hari yang lalu


Awas!
Topik: BERHATI-HATI dengan DOKTOR LELAKI HOPITAL KLANG...


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» BERHATI-HATI dengan DOKTOR LELAKI HOPITAL KLANG...

Please Mendaftar To Post


Oleh BERHATI-HATI dengan DOKTOR LELAKI HOPITAL KLANG...

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 28-03-05 12:08


p/s: Tolong sahkan kenyataan ini...

Message: hospital amik kesempatan?

,

Beritahulah kepada saudara-mara, rakan dan
sahabat handai yang berada di sekitar KLANG atau yang berniat untuk ke Hospital TENGKU AMPUAN RAHIMAH KLANG bagi tujuan bersalin. Di Hospital TAR bahagian ibu bersalin:


Doktor muda yang membuat pemeriksaan BE
(jalan) di bahagian kemasukan wad
bersalin tidak membenarkan pesakitnya menutup kain semasa baring
supaya
lebih kelihatan berbogel dan sambil
menyeluk akan melihat muka pesakit(terutama yang muda mengandungkan anak sulung) dalam keadaan tersenyum.

BE yang dilakukan juga agak lama sambil 2 jari meninjau ke atas, ke
bawah,
ke kiri, ke kanan dan seluruh bahagian di
dalam alat Perempuan
sehinggakan
ibu yang belum terasa sakit nak bersalin
terpaksa menahan daripada geli
dan Nama doktor ini adalah Doktor Akbar Di
dalam 'Labour Room' tirai yang sepatutnya ditarik supaya pesakit tidak nampak sesama sendiri dan doktor atau nurse yang lalu-lalang kat dalam bilik itu oleh terpandang
pesakit dalam keadaan terkangkang tidak ditarik.

Isteri-isteri anda diperlakukan seperti tidak
ada maruah dan tak ubah seperti pelacur jalanan. Hospital ini juga suka
melakukan pembedahan walaupun tanpa kebenaran. Jika isteri anda
terpilih sebagai 'subject' untuk operation maka penipuan akan dilakukan seperti dengan memasukkan ubat bius ke dalam salur air. Bila isteri anda sudah tidak sedar, apa-apa saja boleh di buat. Anda cuma akan diberitahu 'perlu operation' walaupun anda tidak setuju dan tidak menandatangani apa-apa tapi operation tetap akan dilakukan
kerana ubat bius telah dimasukkan dan
dalam masa 24 jam tentu isteri
anda tidak mampu lagi untuk bersalin secara
normal dengan itu operation perlu kerana nanti 'anak' anda akan lemas'.


Doktor-doktor di sini juga suka menyeluk ibu yang susah bersalin dengan tangan mereka bagi tujuan menarik kepala bayi. Penggunaan alat-alat seperti alat besi untuk membesarkan 'jalan' tidak digunakan kerana cerewet dan malas. Doktor yang menyeluk pula mesti yang bertugas pada hari itu,
kalau 4 orang doktor maka 4 orang yang akan mencuba 'try & error' seperti
repair enjin kereta. Ibu yang telah dioperate dan telah sedar DIBOGELKAN
kemudian DITUKARKAN baju oleh pembantu hospital LELAKI (tidak ada pembantu
perempuan ke untuk buat kerja ini atau ramai lelaki pondan kat situ atau lelaki
gila seks?)


Hospital ini adalah Kampus Cawangan UM,
sudah tentu ibu-ibu yang bersalin
adalah 'subjcet' bahan kajian untuk doktor-
doktor pelatih yang muda-muda.
Tolong forwardkan e-mail saya ini kepada
semua umat Islam diMalaysia ini.
Jika ingin bersalin, cubalah pergi ke hospital
swasta dan tentukan anda mendapat doktor perempuan jika boleh, jika tidak pastikan doktor lelaki yang anda dapat itu adalah seorang doktor yang amanah dan boleh
dipercayai sambil si suami boleh masuk ke mana sahaja isteri anda masuk.


Mahkota isteri hanyalah untuk suami, jangan
biarkan doktor lelaki memeriksa isteri tanpa si suami berada di sebelah. Pergi ke hospital swasta bukan sebab 'high class' tapi korbankan duit anda kerana ISLAM dan maruah.
Duit boleh dicari tapi agama dan maruah
bagaimana?



Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

salamuNajah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14358
Posting: 98
Dari: darul ridwan

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-05 12:48


astghfirullahal 'azim...
pegi hospital swasta...kalo tak de duit cam maner?
ssh la cam ni...apapun syukran atas info ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salamuNajahProfil   Hantar PM kepada salamuNajah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 12:55




sebagai salah seorang pelajar perubatan, bila terbaca posting ni rase marah pun ade... seolah-olah medical students nie suka buat bende2 tak elok pada patients... tp sy sedar yg tak semua medical students yg mcm tu dan hanya segelintir kecil sahaja doktor yg tak amanah seperti yg diceritakan tu...

buat sahabat-sahabat yang mungkin tak tau prosedur di dalam dewan bersalin, mungkin agak janggal bila dgr doktor membuat pemeriksaan VE (Vaginal Examination) pd patient yg datang untuk bersalin... sebenarnya VE memang dibuat dengan memasukkan dua jari ke dalam faraj untuk memeriksa samada saluran beranak (Cervix) sudah sesuai untuk bersalin atau pun tidak... juga untuk memeriksa kesesuaian pelvis si ibu melahirkan anak.... prosedur ini memang rutin dijalankan bila patient datang ke dewan bersalin tak kira samada patient datang sakit kerana nak bersalin atau pun atas sebab lain.... ini adalah salah satu assessment rutin yg mesti dilaporkan oleh setiap doktor yg examine patient di dalam case note (laporan setiap perkara yg dilakukan terhdp patient semasa berada di hospital) mereka yg melakukannya pulak adalah staff nurse, Jururawat masyarakat (JM) berpengalaman, midwife, HO, MO, Senior MO, O n G specialist dan setrusnya ke atas.....

manakala medical students, TIDAK BOLEH sama sekali membuat VE tanpa keizinan patient dan doktor atau jururawat bertauliah... even untuk belajar sekalipun, sekiranya patient tak benarkan tp nurse bertauliah benarkan, still tak boleh diteruskan...

tentang operation tu, sy tak berani jamin la yg ianya sengaja dilakukan... kerana ada banyak perkara yg dipertimbangkan oleh doctor untuk si ibu bersalin secara normal... dan banyak sebab yang boleh menyebabkan baby tu lemas...

sy nasihatkan, si suami mohon kebenaran dari ketua jururawat (Nursing Sister) dewan bersalin untuk masuk sekali... kerana seperti Hospital Sibu di Sarawak, suami boleh masuk sekali bersama isteri ke dewan bersalin hatta ikut ke mana sahaja isteri di bawa... dan si suami akan diterangkan dengan jelas dan terperinci berkaitan sebarang prosedur yg akan dijalankan kepada isterinya...

sy tak nafikan memang ada doktor yg jahat dan ambil kesempatan... tapi sebagai masyarakat, anda semua layak mengambil tindakan undang2 sekiranya anda rasakan tindakan doktor itu salah... cuma bab-bab tutup tirai dan sebagainya tu adalah kesalahan yg paling ketara sy lihat dlm kes nie... WAJIB menutup tirai bila memeriksa pesakit wanita di kawasan yg ramai orang seperti dewan bersalin dan wad... dan mesti ada seorang wanita lain yang amanah spt nurse bertauliah bsama-sama doctor semasa pemeriksaan di jalankan...

sy harap berhati-hatilah dan janganlah kerana Dr. Akbar seorang, seluruh ibu-ibu di Malaysia memboikot dewan bersalin hospital kerajaan... ada banyak lagi hospital yg beramanah di negara kita... kalau ada yg tak puas hati... direct laporkan ke pihak atasan hospital... supaya mereka yg tak bertanggungjawab nie dibuang dan ditinggalkan yg beramanah sahaja bertugas....


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 13:00


Teringat suatu masa dulu di Sungai Way... doktor India. Asal jumpa mesti kena bukak baju bahagian depan. Lelaki dikecualikan. Atau dia akan periksa bahagian tersebut. Hatta, sakit gigi pun situ gak yang diperiksa dengan steteskop (betul ke ejaannya). Peliknya kalau lelaki mamadai mendengar denyut di bahagian belakang.

Kira-kira 5 tahun lepas dengar ceritanya doktor tersebut telah didakwa di mahkamah. Tak tahu apa jadi lepas tu. Tapi sudah cukup untuk mencalarkan kariernya.

Adik ipar saya, doktor, memang pernah mengakui, memang wujud "maniac" dalam bidang ini, apatah lagi mereka memang ada akses.

Etika.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 13:06



iksh2 gile........mmg susah nak caya pd org lain zaman nie...doktor mmg diberi amanah utk pastikan kesihatan patientnyer dlm keadaan yg memuaskan....tp bile baca artikel atas...amatlah sedey+malu ( tambah2 doktor yg buat begitu saudara seislam kite)...dimana letaknyer peribadi muslim sejati....?mmg pada zaman nie susah nak cari doktor mcm ibnu sina yg menjalankan kewajipannye sbg doktor+mencari keredhaan ilahi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 17:46


tak tau apa nak cakap... ini benar2 nenakutkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-03-05 17:53


ini menyebarkan fitnah atau apa? sesuatu yg tak pasti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 28-03-05 17:59



Quote:
p/s: Tolong sahkan kenyataan ini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

snjamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9940
Posting: 57
Dari: malaysia makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 18:00



takut la pulak rasanye.kesian ibu-ibu yang mengandung.mudah-mudahan mereka dilindungi.

-----------------
Aku selalu harus sedar sepenuhnya, bahawa yang terbaik menurutkan belum tentu yang terbaik menurut Allah S.W.T

Bookmark and Share

    


  Member Information For snjamilProfil   Hantar PM kepada snjamil   Pergi ke snjamil's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 18:04



sedihnya...

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 18:08


huh..menakutkan...

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 18:26


ni mmg cari pasal tul.... kalau daat, bantai je... biar senget kepala t ckit,.... dulu masa jaga tok kat spital pun, pnh la dpn mata tgk sorg doc cona ni... uiii. kemin dia.... ngan patient pompuan yg muder2... patient tu pun gatal.... patutnya org mcm ni jadi cleaner kat spital je... bkn jadi doktor...

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-03-05 21:00




Hehehe...nak bukak sikit rahsia doctor

Sesape yg nak tahu details tentang mane2 doctor kat malaysia nie, bolehlah surf link kat bawah....ade info tentang medical degree, address doctor tue bekerja, no. phone dan banyak lagi......tapi, tak semua doctor mendaftar dgn MMA (malaysia medical association).

are you looking for a doctor?

Saya dah check dah...name dr. akbar tue takde...means maybe dia tak daftar dgn MMA.

Kat malaysia tak strict macam UK...kat UK, semua doctors termasuklah foreign doctors kene daftar and dipantau profession mereka oleh GMC (General Medical Council)....org ramai boleh terus check name doctor tersebut dlm website GMC....kalau ade ape2 kesalahan dan salah guna kuasa yg dilakukan doctor, masyarakat sane boleh terus lapor kpd GMC and GMC melalui badannya NHS (National Health Service) akan ambik tindakan kpd doctor tersebut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-03-05 21:10


Tambahan...

Semua doctor kat malaysia wajib mendaftar dgn MMC (malaysia medical council)....tetapi tidak utk MMA (malaysia medical association)....nie kalau tak silap sayelah...betul tak meow?? ..meow mesti lebih tahu sbb dia medic student kat unimas

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 22:50


ooo..camtu lak..bagus gak..tp x patut la..gunakan tugas tu kearah lain lak..x ikhlas wat keje

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 23:17



Sungguh tak sangka.....
Sekarang mcm2 berlaku kat neg kita. Makanan yg berlogo halal pun belum pasti kehalalannya...

Bila ana baca artikel ni, terkejut jugak.......
Ana harap sesiapa yg jd doktor tu, niat tu mestilah betul2 lillahi Ta'ala.... x tujuan lain......

-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 23:38


Quote:
Semua doctor kat malaysia wajib mendaftar dgn MMC (malaysia medical council)....tetapi tidak utk MMA (malaysia medical association)....nie kalau tak silap sayelah...betul tak meow?? ..meow mesti lebih tahu sbb dia medic student kat unimas



betul la tu... doktor kat malaysia takleh praktik medical tanpa kelulusan... MMA sekadar sebuah persatuan aje tp MMC tu macam GMC la... sume doktor malaysia mesti daftar kat situ sblm bertugas dalam negara....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-05 01:35




doktor akbar tu kene hukum kawin tu...atau kalau dah kawin...kene hukum kawin lagi satu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-03-05 03:45


masyaAllah..
jahat sgh manusia ni.. amik kesempatan..
smg Allah melaknat perbuatan dia..
maroh ni maraahh...
biKhirbitt awiiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 12:43


kite kenala amik ikhtibar..ikhlas dalam melakukan sesuatu perkara..

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-03-05 12:55




Errkk..biaq betui..eeee takutnyaa... nak pilih doctor perempuan satu ari nanti...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

karkunn
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15413
Posting: 8
Dari: terengganu

Selangor  


posticon Posting pada: 29-03-05 15:18


untuk selesaikan masaalah ini atau apa sajer,doktor kena buat dakwah&semua kita kena buat dakwah.kalu iman doktor tuh kuat dah tentu doktor tuh berakhlak mulia

Bookmark and Share

    


  Member Information For karkunnProfil   Hantar PM kepada karkunn   Quote dan BalasQuote

kapit937
Warga Rasmi
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13098
Posting: 8
Dari: Minden, Pulau Pinang

Melaka  


posticon Posting pada: 29-03-05 16:07


,
Ana tertarik dengan topik yg keluar pasal hal yg berkaitan dengan muslimat especially pasal bersalin. Ana sekadar nak bagi cadangan, lagipun berdasarkan kepada pengalaman juga.
Kalau untuk bersalin, ana cadangkan bersalin di hospital daerah (kalau tak mampu ke hospital swasta). Sebab pengalaman ana semasa zaujah ana bersalin di hospital daerah machang, kelantan, alhamdulillah cukup mudah dan tak timbul banyak masalah.
Sebabnya, di hospital daerah biasanya takde doktor or nurse pelatih, so kebanyakannya memang yg dah terlatih and kalau bidan, kebanyakannya dah berpengalaman and berusia. So mereka tau macammana nak uruskan prosedur bersalin walaupun tanpa doktor.
Kedua, biasanya hopspital daerah ni tak ramai patient macam di GH or hospital universiti. Jadi nurse boleh beri perhatian lebih pada patient sebab tak ramai.
Masa zaujah ana bersalin, ana memang masuk ke labour room, lihat sendiri macammana anak ana keluar ke dunia dan nurse pun tak ada masalah bila ana tanya macam2 soalan pasal prosedur kelahiran. Yg sambut anak ana adalah bidan tu sendiri, ana rasa yakin dengan dia kerana dari cara dia handle, memang nampak berpengalaman (dah berusia pun).
Kekadang, kita selalu dengar kes patient kena marah dgn doktor or nurse. Biasanya jadi di Gh. Ana rasa pasal mereka tertekan dengan bilangan patient yg ramai. Kekadang tu nak marah mereka pun tak boleh juga. Mereka tu pun manusia. Dulu zaujah ana pernah masuk wad di GH penang, ana tgk wad utk ibu bersalin tu macam dorm, ada lebih kurang 40 katil penuh. memang x de privacy. kalau wad post labour, langsung takde langsir, kesian mereka yg nak breastfeeding anak. Di hospital daerah machang, setiap katil ada birai, jadi mudah utk ibu nak susukan anak.
Pasal kes doktor yg x bttjwb tu, yg terbaik kena ada org teman kan pesakit yg nak bersalin. biasanya mak or suami patient tu sendiri, ana rasa itu pun dah boleh prevent dari kes doktor gila tu.
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapit937Profil   Hantar PM kepada kapit937   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 18:30




btol jugak le apa yg encik kapit937 tu ckp... tp tak semua hospital daerah yg lengkap dlm negara kita nie... merbahaya kalau tetiba je patient kena emergency caesearian section ha? nak buat camne kalau hospital daerah takder surgeon yg boleh buat?? seeloknya amik hospital yang second-line referral hospital... kalau GH tu hospital referal first priority jd ambiklah cam kat sarawak nie... Sarawak General Hospital adlh hospital rujukan utama, second line referral cam hospital Sibu... kat situ kemudahan lebih kurang cam kat SGH tp patient kurang skit... may be Hospital Machang macam tu la kot...

jgn takut lak ngan student dan trainee... pasal kitorg deliver baby pun dgn doctor dan mid-wife terlatih jer... kalau takde trainee mana nak dtg jururawat dan doktor berpengalaman kan????

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

kapit937
Warga Rasmi
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13098
Posting: 8
Dari: Minden, Pulau Pinang

Melaka  


posticon Posting pada: 29-03-05 22:26


T kasih atas makluman Dr. Meow. bagus juga ada bakal doktor dalam forum kita. sebab kami selain medical personal memag tak tahu sangat pasal medical procedures ni. Yer la, org biasa la katakan. kekadang, kita rasa benda tu salah , tapi sebenarnya betul. kekadang kita rasa betul, tapi benda tu salah.
Ana berminat ttg second line referal hospital tu. boleh bagitau tak second line referal hospital lain especially kat semenanjung ni. at least sbg maklumat utk kita semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapit937Profil   Hantar PM kepada kapit937   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 22:29


astaghfirullah.....

-----------------
Mencari Keredhaan Ilahi
Merasa ketenangan Hakiki
Mencuit rasa Rendah Diri
Ya Rabbul Izzati

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 02:10




nak kata sy tau sgt tu takde la... sekadr sesikit tolong tu bleh la... kalau kat semenanjung second line referral hospital tu mcm hospital Sungai Petani di Kedah, Hospital Seberang Jaya kat Penang... yg negri lain tu mintak maaf la... tak tau sgt... selalunya hospital daerah yang besar tu second line referral hospital la tu...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 30-03-05 16:07


cabaran dalam kerjaya tue.. Tepuk dada tanya IMAN? makcik ana selalu ingatkan mcm tue... Bersalin dok. lelaki yg miang... (takut pulak)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-04-05 17:40




kalau ianya betul, kita patut report pada pihak berkuasa dan tindakan boleh diambil keatas mereka yang suka mengambil kesempatan.

manusia sekarang lebih kepada tabiat binatang.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 12-04-05 00:46


Ambillah perkara ini sebagai tauladan~~

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

temah_pandai
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16235
Posting: 18
Dari: bbsb

Selangor  


posticon Posting pada: 12-05-05 01:34


patutla...ayah tak bg mak sayer bersalin kat dr lelaki.....sumer adik22 sayer bersalin kat dr pompuan....ni temah takut nih....mintak dijauhkan....amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For temah_pandaiProfil   Hantar PM kepada temah_pandai   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 17:41


Quote:

On 2005-05-12 01:34, temah_pandai wrote:
patutla...ayah tak bg mak sayer bersalin kat dr lelaki.....sumer adik22 sayer bersalin kat dr pompuan....ni temah takut nih....mintak dijauhkan....amin...



tapi jgn lupa... majoriti pakar perubatan sakit puan yg menjaga ibu2 yg hampir bersalin di hospital adalah doktor2 lelaki...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 21:39


sanggup cari doktor perempuan...............walau di mana jua berada!!!!!!!!!!!!!!!!!! isteri kita, hanya untuk kita....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 21:59


emm takut jugak kalau berlaku, tapi dari mana sumber maklumat ni diambil? emm doktor akbar di hopital tu betul ke begitu ....? kita pun tak pasti lagi kan? emm kalau kita tak pasti ana cadangkan jangan kita namakannya, kalau nama hospital tu ok lah.... untuk kita buat peringatan dan berjaga2.... apapun biar kita pastikan dahulu....


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!
[ Telah diedit oleh: Qalam_Akhdar pada 15-08-05 22:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 15-08-05 23:20


waaaaaaa...
nauzubillah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 17-10-05 11:30


astaghfirullah al azim..
ada saja yang ambil kesempatan atas wanita... :evil:

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 13:42


:-o :-o waaaaa...bahaya ni....dunia sekarang memang tak boleh dipercayai... :-|


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-10-05 13:54


astaghfirullahazim...tak ada kerje lain ke nak buat.....janganlah slahgunakan kuasa yang telah di amanahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 22:37


Pada 28-03-05 12:08 , muallim posting:

!!! QUOTE !!!

p/s: Tolong sahkan kenyataan ini...


Wahh... gawat itu si doktor akbar di.

Lebih baik ke dukun beranak, dukun beranak semua perempuan, dan 99% tak ada dukun beranak yang lesbian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 22:40


Pada 28-03-05 12:08 , muallim posting:

!!! QUOTE !!!

p/s: Tolong sahkan kenyataan ini...

kes2 macam ni sukar untuk didedahkan, melainkan daripada orang2 yang pernah melaluinya...

beringat sebelum kena, sediakan payung sebelum hujan... pastikan mahkota anda (kaum wanita) hanya untuk suami...

wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 18-10-05 23:18


masya allah..macam-macam cerita dunia perubatan hari ni..sebagai salah seorang student medic, apa yang meow terangkn adalah betul..
pada suami2 kat luar saner, biar lah habis duit dari maruah isteri tergadai..
sekarang pun dah banyak pusat2 rawatn islam...sesetengahnya siap ada kemudahan untuk bersalin..
tak semua doktor macam tu..hanya segelintir dari mereka saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 20-10-05 21:04


astaghfirullah..
terkejut kim baca info ni sebab kakak kim pernah bersalin kat citu..tapi tak tanya lah pulak doktor laki ke perempuan..gila la mereka ni..tak ingat dose ke apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 09:32


em..kalau macam tu, kawin dengan doktor la..nanti suami yang sambut anak sendiri..hehehe... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 20-01-06 09:44


TAKUT juga dengar...
apa-apa PUN THANK YE BAGITAU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

Ainasyahirah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19755
Posting: 9
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-01-06 10:43


Hii..Aina tak terkejut baca cerita ini sebab berdasarkan pengalaman Aina sendiri, macam-macam boleh berlaku kat labour room ni.Kalau kat hospital Swasta mungkin kita boleh buat pilihan doktor mana yang kita nak tapi kalau kat hospital kerajaan, boleh ke buat pilihan sebab biasanya ikut shift, kalau dapat doktor perempuan, oklah, kalau shift doktor lelaki, macam mana?

Pengalaman Aina melahirkan anak sulung memang meninggalkan kenangan pahit seumur hidup dalam hidup Aina.Aina bersalin di hospital kerajaan yang kurang sibuk di daerah kelahiran Aina.Kedatangan Aina ke hospital disambut oleh nurse dengan bahasa yang sangatttt "sopan".Nasib Ainalah sebab mood nurse tu kurang baik ketika Aina tiba ke kaunter pendaftaran bersalin.

Oleh sebab Aina seorang wanita yang menjaga aurat Aina, tambahan pula anak sulung, mestilah Aina malu-malu bila disuruh kain.Nasib Aina baik ketika itu sebab doktor perempuan yang akan menyambut baby Aina.Pemeriksaan 2 jari (VE) juga dilakukan oleh doktor perempuan tersebut tetapi kasar ya rabbi.Sakitnya hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Bila sudah tiba untuk bersalin, Aina diarahkan supaya tanggalkan kain dan baju.Senang cakap, disuruh berbogel.Aina tanya, Kenapa perlu berbogel, sekurang-kurangnya perlulah berpakaian walaupun pakaian hospital.Nurse dan doktor jawab, supaya senang nak uruskan menyambut baby dan baju tak kotor kena darah.Aina berdegil, Aina kata tak apa, baju kotor ke apa sebab nanti boleh basuh.Mereka marah Aina, sapa nak basuh? Aina jawab, suami Ainalah. Terus mereka jerkah Aina, jangan mimpilah suami awak nak basuh pakaian awak dan jaga awak. Aina jawab dengan lembut...ini aurat saya, lagipun baby akan keluar melalui bawah, apa kena mengena dengan baju saya, mengapa perlu saya berbogel? Mungkin sebab marah dengan Aina, semua urusan menyambut baby dilakukan dengan kasar sekasarnya...memang sakit..sakit yang teramat sangat tapi Aina terus sebut..Allah..Allah....Lepas bersalin, betul-betul time tukar shift.Aina terus ditinggalkan begitu sahaja dan shift seterusnya ambil alih.Aina terdengar perbualan nurse tersebut kepada nurse shift baru tu, katanya..budak tu malu nak bersalin, masa buat kerja tu tak tahu malu pulak.muncung mulut nurse tu menunjuk ke arah Aina. Aina buat pekak telinga sebab Aina hanya nak jaga Aurat Aina sahaja.Sepatutnya nurse tersebut yang mengaku beragama islam membantu Aina memelihara Aurat Aina.

Alamak, shift pagi tu doktor lelaki muda pula, berkopiah pula tu.Doktor lelaki tersebut memahami perasaan Aina, semasa memeriksa jahitan selepas bersalin, dia berkata dengan lemah lembut dan mengatakan semua ini atas bidang kerja dan tanggungjawab.Dia meminta kebenaran dan memeriksa Aina dan menjaga Aurat Aina dengan sewajarnya.Selepas memeriksa Aina, dia meminta maaf kepada Aina dan suami Aina kerana tugasnya itu.Kadang-kala doktor lelaki lebih berhemah dan memahami berbanding doktor perempuan.Kerja mereka juga lebih teliti dan teratur berbanding doktor perempuan yang kasar dan kurang memahami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinasyahirahProfil   Hantar PM kepada Ainasyahirah   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 11:29


erm.....
macam mana dengan zaujah ana nanti ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 20-01-06 14:00


Thanks kak Aina for sharing your experience.

memang ngeri ye.. boleh traumatize ..tak faham Kenapa sama-sama perempuan pun tak boleh nak memahami perasaan malu tu. Sedih betul baca cerita kak ainasyahirah..cuak pun ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

niswatun_zulfa
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21726
Posting: 14

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 15:14


masya allah
macam-macam la sekarang ini...
yang perempuan pun tak paham malu perempuan sedaangkan dia pun perempuan..
kalau perempuan tak cover macam mana.
takut jugak bile2 dengar cerita-cerita ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For niswatun_zulfaProfil   Hantar PM kepada niswatun_zulfa   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 16:27


:-| :-| ister ana hanyalah untuk ana...... :-| :-|


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 17:45


astagfirullah...
abang ana ambil medic...
mudah2an jadi doktor yang beriman

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

kasihsuci
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22018
Posting: 10
Dari: Qelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 17:54


semuanya boleh terjadi tanpa iman...
kepade meor....jangan risau,andai kita jalankan tugas ikhlas kerana Allah
everything is ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihsuciProfil   Hantar PM kepada kasihsuci   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 10:50


Pada 20-01-06 11:29 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

erm.....
macam mana dengan zaujah ana nanti ye...


Antum fikir dari sekarang dan siapkan segala sesuatunya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 11-02-06 12:30


ish...malunye ...dah la kat klang...memalukan daerah saja la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-06 14:01


isk...isk...malunyee...
sanggup depa buat begitu...
haii..kena cari suami kaya ini...nak support bil hosp swasta..
takpun..senang2 kawin saja dengan doctor...heheheh...
gurau saja laa...:P :) :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-06 15:50


uih takut pulak nak kan bersalin nanti...heheh bila tu??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 15:57


assalamualaikum
ikhlaskan niat itu penting....kita kerja sebagai ibadah...jangan jadikan kerja kita sebagai jalan kemungkaran....carilah keredhaan Allah SWT.

jangan jadikan kelebihan sebagai doktor untuk melepaskan apa kehendak nafsu itu.sesungguhnya nafsu itu akan tunduk kepada berdiri bertunjangkan iman dan taqwa.

ikhlas

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 17:22


assalamualaikum...

terima kasih atas info ni. ana pun gerun dengar info yang dipost ni. ana pun tak nak zaujah ana jadi begitu. insyaAllah ana sendiri yang akan sambut kelahiran cahaya mata ana nanti.

cuma kalau ada lagi kes2 macam ni, buatlah repot pada pihak hospital dan polis tanpa ragu2. ana rasa doktor tu dah macam ambil kesempatan dan tak menjga etika sebagai seorang doktor.

ana paling benci pergi wad bersalin sebab kat sana aurat memang tak dijaga. tapi kalau tak pergi, ana tak dapat nak belajar. kalau UM, stp orang pelajar kena buat sambut 3 kelahiran dan 5 jahitan episiotomy. tu wajib dan akan ditanda tangan oleh doktor yang bertggjawab. masuk markah final. nak tak nak memang kena buat. tapi alhamduliilah group ana semua yang memahami maruah wanita. kami takkan buat medical checkup jika tak dapat izin dari pesakit tersebut. biasanya kalau ana nak train untuk buat ve, ana akan ambil patient yang bukan islam, umur 40 tahun atau dah 4-5 kali lahirkan anak. kena terangkan pada patient yang ana ni pelajar dan nak belajar buat ve. insyaAllah patient akan faham.

dalam etika perubatan privacy patient paling penting. skrin wajib ditutup dan kalau nak periksa sekalipun, buka bahagian yang sepatutnya sahaja. untuk pelajar perubatan, kami kena periksa keseluruhan badan walaupun sakitnya di tempat lain. alasannya supaya kami tak tertinggal tanda2 yang tersembunyi.

apapun, pusat rawatan islam adalah yang terbaik. semuanya terjaga mengikut norma2 islam. nak solat pun ada nurse yang tolong. harapan ana semua hospital di malaysia akan jadi macam tu suatu hari nanti...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 02:44


insyaallah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 08:33


Assalamua'laikum

Saya pernah mengikuti seminar perubatan di uia kuantan tahun lepas.. bertajuk "securing the lineage" (menjaga nasab)..

Dalam seminar dua hari tu, alhamdulillah dptlah belajar sedikit sebyk tentang fiqh perubatan..

Antaranya ialah keutamaan dalam memilih doctor bagi seorang patient. Perlulah difahami bahawa bagi seorang wanita Islam, keutamaan memilih doctor(mengikut urutan daripada yang utama kepada kurang utama):

Doctor wanita Islam ---> Doctor lelaki Islam ------> Doctor wanita kafir -----> Doctor lelaki kafir

Persoalannya sekarang ni, doctor wanita Islam punyalah melambak2 kat malaysia ni, Kenapa ada juga patient yang nak bersalin dengan doctor lelaki? sama-sama kita tingkatkan kesedaran kita semua..

Sebab tu saya kira, tak kira dalam apa jua bidang yang berkaitan dengan perubatan, baik medic, pharmaceuticals, atau nursing semuanya perlulah penglibatan sama rata antara lelaki dan wanita. Masalahnya zaman sekarang ni nurse lelaki di malaysia sangatlah sikit, akibatnya pesakit lelaki di hospital mendapat layanan nurse wanita, muda pulak tu.. Perlulah disedari, kerana kondisi yang parah seperti ini, jika anda menolak untuk menjadi nurse lelaki, janganlah beralasan "saya segan nak jadi nurse sebab nurse kan ramai yang perempuan", kerana tuntutan menjadi nurse lelaki sudah semcm menjadi fardhu kifayah (kerana kurangnya lelaki dalam bidang berkenaan). Kalau hendak menolak jadi nurse lelaki, pastikan kerana alasan yang kukuh contohnya seperti "saya takut darah".. :)

Saya juga ingin mengingatkan diri kita sama-sama, jangan label profesion nurse sesuai untuk wanita sahaja.. Ini satu persepsi yang salah.

Dari segi etika perubatan, memang banyak yang bertentangan dengan Islam. Ini kerana etika perubatan yang diguna pakai di Malaysia sekrang banyak berasal dari negara barat. Lihatlah pakaian para tukang bedah bagi doctor muslimah, sebenarnya tidak ada masalah untuk mereka memakai baju yang menutup lengan dan leher. Pakaian doctor bedah semacam itu memang boleh sahaja digunakan. Doctor Islam seharusnya mengingatkan pesakit bahawa solat fardhu wajib dilaksanakan walau betapa teruk pun sakit mereka(selagi akal mereka masih sedar). Zaman ini kita lihat pesakit, kerana mereka di atas katil, tidak mahu bersolat atas alasan tidak mampu(sedangkan bersolat sambil baring kan boleh). Doctor2 ataupun nurse2 Islam sepatutnya membantu mewudhukan pesakit, sama ada membawakan sebaldi air ataupun mengusungnya ke bilik air.. Malangnya, fenomena ini tidak berlaku di hospital2 masa kini. Jika ada pun, ianya tidak ditekankan sangat.

Keadaan lemahnya kefahaman fiqh Islam oleh para doctor Islam ini mestilah diatasi. Para doctor2 Islam wajib mewujudkan hospital2 Islam dimana pengasingan pesakit lelaki dan wanita dilaksanakan selaras dengan syariat agama Islam.. Doctor lelaki untuk lelaki dan doctor perempuan untuk perempuan. Jadikan tempoh sepanjang pesakit berada di wad sebagai masa untuk mentarbiyyah pesakit, so bila pesakit dah keluar memang nampak peningkatan akhlak dan iman dia setelah diuji dengan kesakitan. Para doctor Islam mesti berganding bahu menentang amalan sekularisme ataupun etika2 perubatan yang memang tak selaras dengan Islam.

Buat masa ini, terdapat organisasi doctor Islam, "Islamic Medical Association Malaysia" (IMAM).. Organisasi ini dianggotai oleh para jemaah doctor Islam. Saya sarankan doctor mahupun pelajar perubatan untuk menganggotai pertubuhan ini dan bergiat cergas di dalamnya. Sama-sama kita memartabatkan nilai2 Islam dalam profesion kedoktoran.

wassalam
[ Telah diedit oleh: Zuhairi pada 18-02-06 08:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 20:22


takutnya baca cerita ni...seelok-eloknya carila doktor wanita.....doktor yang salah gunakan kuasa....teruknyer.....betray his profession...tak patut jadi doktor...boleh dikategorikan sebagai perogol...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:24


uih,mak aku!
aku lahir kat situ!
arrggh.:-di



-----------------
I'm Pupus Just Now and Now
[ Telah diedit oleh: mieIKIM pada 02-04-06 23:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 12:34


Apabila doktor lupa amanahnya... Dan hari manusia itu bangkit untuk Tuhan sekalian Alam...

Tobat dengan hospital kerajaan... tak nak bawak bakal isteri ke sana!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 12:35


Pada 02-04-06 23:24 , mieIKIM posting:

!!! QUOTE !!!

uih,mak aku!
aku lahir kat situ!
arrggh.:-di




:lol: :-di :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:56


malu malu malu.....
janganlah senior saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-07 00:52


Pada 20-01-06 10:43 , Ainasyahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Hii..Aina tak terkejut baca cerita ini sebab berdasarkan pengalaman Aina sendiri, macam-macam boleh berlaku kat labour room ni.Kalau kat hospital Swasta mungkin kita boleh buat pilihan doktor mana yang kita nak tapi kalau kat hospital kerajaan, boleh ke buat pilihan sebab biasanya ikut shift, kalau dapat doktor perempuan, oklah, kalau shift doktor lelaki, macam mana?

Pengalaman Aina melahirkan anak sulung memang meninggalkan kenangan pahit seumur hidup dalam hidup Aina.Aina bersalin di hospital kerajaan yang kurang sibuk di daerah kelahiran Aina.Kedatangan Aina ke hospital disambut oleh nurse dengan bahasa yang sangatttt "sopan".Nasib Ainalah sebab mood nurse tu kurang baik ketika Aina tiba ke kaunter pendaftaran bersalin.

Oleh sebab Aina seorang wanita yang menjaga aurat Aina, tambahan pula anak sulung, mestilah Aina malu-malu bila disuruh kain.Nasib Aina baik ketika itu sebab doktor perempuan yang akan menyambut baby Aina.Pemeriksaan 2 jari (VE) juga dilakukan oleh doktor perempuan tersebut tetapi kasar ya rabbi.Sakitnya hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Bila sudah tiba untuk bersalin, Aina diarahkan supaya tanggalkan kain dan baju.Senang cakap, disuruh berbogel.Aina tanya, Kenapa perlu berbogel, sekurang-kurangnya perlulah berpakaian walaupun pakaian hospital.Nurse dan doktor jawab, supaya senang nak uruskan menyambut baby dan baju tak kotor kena darah.Aina berdegil, Aina kata tak apa, baju kotor ke apa sebab nanti boleh basuh.Mereka marah Aina, sapa nak basuh? Aina jawab, suami Ainalah. Terus mereka jerkah Aina, jangan mimpilah suami awak nak basuh pakaian awak dan jaga awak. Aina jawab dengan lembut...ini aurat saya, lagipun baby akan keluar melalui bawah, apa kena mengena dengan baju saya, mengapa perlu saya berbogel? Mungkin sebab marah dengan Aina, semua urusan menyambut baby dilakukan dengan kasar sekasarnya...memang sakit..sakit yang teramat sangat tapi Aina terus sebut..Allah..Allah....Lepas bersalin, betul-betul time tukar shift.Aina terus ditinggalkan begitu sahaja dan shift seterusnya ambil alih.Aina terdengar perbualan nurse tersebut kepada nurse shift baru tu, katanya..budak tu malu nak bersalin, masa buat kerja tu tak tahu malu pulak.muncung mulut nurse tu menunjuk ke arah Aina. Aina buat pekak telinga sebab Aina hanya nak jaga Aurat Aina sahaja.Sepatutnya nurse tersebut yang mengaku beragama islam membantu Aina memelihara Aurat Aina.

Alamak, shift pagi tu doktor lelaki muda pula, berkopiah pula tu.Doktor lelaki tersebut memahami perasaan Aina, semasa memeriksa jahitan selepas bersalin, dia berkata dengan lemah lembut dan mengatakan semua ini atas bidang kerja dan tanggungjawab.Dia meminta kebenaran dan memeriksa Aina dan menjaga Aurat Aina dengan sewajarnya.Selepas memeriksa Aina, dia meminta maaf kepada Aina dan suami Aina kerana tugasnya itu.Kadang-kala doktor lelaki lebih berhemah dan memahami berbanding doktor perempuan.Kerja mereka juga lebih teliti dan teratur berbanding doktor perempuan yang kasar dan kurang memahami.


sedihnya saya baca kisah Aina
saat-saat macamtu pun diperlakukan macamtu lagi
tak apa lah berhabis duit ke hospital swasta pun
asalkan selesa & selamat ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-07 02:22


hish.. meremang bulu roma baca pasal tu...gerun betul!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-07 02:22


Takutnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 02:39


Pada 10-03-07 00:52 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-06 10:43 , Ainasyahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Hii..Aina tak terkejut baca cerita ini sebab berdasarkan pengalaman Aina sendiri, macam-macam boleh berlaku kat labour room ni.Kalau kat hospital Swasta mungkin kita boleh buat pilihan doktor mana yang kita nak tapi kalau kat hospital kerajaan, boleh ke buat pilihan sebab biasanya ikut shift, kalau dapat doktor perempuan, oklah, kalau shift doktor lelaki, macam mana?

Pengalaman Aina melahirkan anak sulung memang meninggalkan kenangan pahit seumur hidup dalam hidup Aina.Aina bersalin di hospital kerajaan yang kurang sibuk di daerah kelahiran Aina.Kedatangan Aina ke hospital disambut oleh nurse dengan bahasa yang sangatttt "sopan".Nasib Ainalah sebab mood nurse tu kurang baik ketika Aina tiba ke kaunter pendaftaran bersalin.

Oleh sebab Aina seorang wanita yang menjaga aurat Aina, tambahan pula anak sulung, mestilah Aina malu-malu bila disuruh kain.Nasib Aina baik ketika itu sebab doktor perempuan yang akan menyambut baby Aina.Pemeriksaan 2 jari (VE) juga dilakukan oleh doktor perempuan tersebut tetapi kasar ya rabbi.Sakitnya hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Bila sudah tiba untuk bersalin, Aina diarahkan supaya tanggalkan kain dan baju.Senang cakap, disuruh berbogel.Aina tanya, Kenapa perlu berbogel, sekurang-kurangnya perlulah berpakaian walaupun pakaian hospital.Nurse dan doktor jawab, supaya senang nak uruskan menyambut baby dan baju tak kotor kena darah.Aina berdegil, Aina kata tak apa, baju kotor ke apa sebab nanti boleh basuh.Mereka marah Aina, sapa nak basuh? Aina jawab, suami Ainalah. Terus mereka jerkah Aina, jangan mimpilah suami awak nak basuh pakaian awak dan jaga awak. Aina jawab dengan lembut...ini aurat saya, lagipun baby akan keluar melalui bawah, apa kena mengena dengan baju saya, mengapa perlu saya berbogel? Mungkin sebab marah dengan Aina, semua urusan menyambut baby dilakukan dengan kasar sekasarnya...memang sakit..sakit yang teramat sangat tapi Aina terus sebut..Allah..Allah....Lepas bersalin, betul-betul time tukar shift.Aina terus ditinggalkan begitu sahaja dan shift seterusnya ambil alih.Aina terdengar perbualan nurse tersebut kepada nurse shift baru tu, katanya..budak tu malu nak bersalin, masa buat kerja tu tak tahu malu pulak.muncung mulut nurse tu menunjuk ke arah Aina. Aina buat pekak telinga sebab Aina hanya nak jaga Aurat Aina sahaja.Sepatutnya nurse tersebut yang mengaku beragama islam membantu Aina memelihara Aurat Aina.

Alamak, shift pagi tu doktor lelaki muda pula, berkopiah pula tu.Doktor lelaki tersebut memahami perasaan Aina, semasa memeriksa jahitan selepas bersalin, dia berkata dengan lemah lembut dan mengatakan semua ini atas bidang kerja dan tanggungjawab.Dia meminta kebenaran dan memeriksa Aina dan menjaga Aurat Aina dengan sewajarnya.Selepas memeriksa Aina, dia meminta maaf kepada Aina dan suami Aina kerana tugasnya itu.Kadang-kala doktor lelaki lebih berhemah dan memahami berbanding doktor perempuan.Kerja mereka juga lebih teliti dan teratur berbanding doktor perempuan yang kasar dan kurang memahami.


sedihnya saya baca kisah Aina
saat-saat macamtu pun diperlakukan macamtu lagi
tak apa lah berhabis duit ke hospital swasta pun
asalkan selesa & selamat ;-)



ya salam........mengucap panjang ana baca pasal ni....ya Allah......hospital mana ini???


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-07 03:00


Tak boleh terima lah dengan benda ni....Dasyat sangat!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:18


Pada 10-03-07 03:00 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Tak boleh terima lah dengan benda ni....Dasyat sangat!!!


memang dahsyat pun,ana kalau setakat nak basuh baju isteri tu...ana sanggup dari maruah isteri di ambil kesempatan...walau sesaat ana takkan rela maruah isteri di ambil kesempatan,maruah isteri suami kena juga,walau nyawa jadi taruhan...memang nak kena ceduk saja nurse dan doktor yang kurang ni.....


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:44


mebi ni lah jadinya, bila kurang perempuan yang menguasai ilmu doktor kewanitaan...
dapat pula kat doktor jantan yang "gersang" agak nya... tu lah pesakit pun diambil murah maruah.... org tu dah lah sakit nak bersalin...badah tol lah manusia gini.. :-| :-| :-|



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:49


Pada 10-03-07 10:44 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

mebi ni lah jadinya, bila kurang perempuan yang menguasai ilmu doktor kewanitaan...
dapat pula kat doktor jantan yang "gersang" agak nya... tu lah pesakit pun diambil murah maruah.... org tu dah lah sakit nak bersalin...badah tol lah manusia gini.. :-| :-| :-|



tak tau nak cakap apa,....kena ada undang2 yang lebih tegas!!!! sakit hati betul lah dengan org macam ni...ada nurse pula cakap yang bukan(tak semua)...tapi memang garam ah!!


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 12:21


!!! QUOTE !!!

saya nasihatkan, si suami mohon kebenaran dari ketua jururawat (Nursing Sister) dewan bersalin untuk masuk sekali... kerana seperti Hospital Sibu di Sarawak, suami boleh masuk sekali bersama isteri ke dewan bersalin hatta ikut ke mana sahaja isteri di bawa... dan si suami akan diterangkan dengan jelas dan terperinci berkaitan sebarang prosedur yang akan dijalankan kepada isterinya...

saya tak nafikan memang ada doktor yang jahat dan ambil kesempatan... tapi sebagai masyarakat, anda semua layak mengambil tindakan undang2 sekiranya anda rasakan tindakan doktor itu salah... cuma bab-bab tutup tirai dan sebagainya tu adalah kesalahan yang paling ketara saya lihat dalam kes ini... WAJIB menutup tirai bila memeriksa pesakit wanita di kawasan yang ramai orang seperti dewan bersalin dan wad... dan mesti ada seorang wanita lain yang amanah seperti nurse bertauliah bersama-sama doctor semasa pemeriksaan di jalankan...



Teringat abang kepada seorang sahabat di Melaka..
Memandangkan suami dan isteri masing-masing doktor, jadi bila si isteri bersalin anak sulung, si suami meminta pada hospital tersebut (walaupun tak kerja di situ) untuk incas operation.. Bertuahnya.

Apapun terima kasih..
Alhamdulillah, info yang bermanfaat.


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-07 13:38


Pada 10-03-07 10:44 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

mebi ni lah jadinya, bila kurang perempuan yang menguasai ilmu doktor kewanitaan...
dapat pula kat doktor jantan yang "gersang" agak nya... tu lah pesakit pun diambil murah maruah.... org tu dah lah sakit nak bersalin...badah tol lah manusia gini.. :-| :-| :-|



sabar kak anis :-D

p/s: kak anis dah plan ke nak bersalin kat mana? :-D :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 15:09


Pada 10-03-07 13:38 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-07 10:44 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

mebi ni lah jadinya, bila kurang perempuan yang menguasai ilmu doktor kewanitaan...
dapat pula kat doktor jantan yang "gersang" agak nya... tu lah pesakit pun diambil murah maruah.... org tu dah lah sakit nak bersalin...badah tol lah manusia gini.. :-| :-| :-|



sabar kak anis :-D

p/s: kak anis dah plan ke nak bersalin kat mana? :-D :-D :-D



iskk jauh lagi perjalanan... tapi memang sentiasa terpikir benda ni sejak zaman anak dara lagi... kenapa lah ada lagi doktor dan nurse yang berlaku "kejam" dengan pesakit..

tak ingat ke dulu mak dia pernah menanggung azab ketika nak melahirkan dia...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 15:12


sama saja hospital..semua tempat juga ada macam tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-07 16:24


Kena buat macam ni lah:
Setiap suami di paksa belajar cara untuk menyambut kelahiran bayi mereka sendiri...Bawa isteri mereka yang hendak bersalin ke hospital dan tolong isteri dalam proses bersalin...panggil bantuan nurse atau doktor jika perlu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 16:50


Kena pergi hospital swasta lah nampak gayanya kalau takut.. tapi bak kata sya_ryn, di mana pun ada org macam tu... kalau nak senang, bersalin saja dengan bidan kampung... kalau berlaku apa-apa komplikasi kena tanggung sendirilah... kalau ada kawan-kawan yang kerja doktor, boleh request mereka berada semasa delivery...


p/s: InsyaAllah... saya akan membidankan sendiri isteri saya... :-) siapa pun tak boleh masuk tengok... :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:16


kena ada lawyer nampaknye kat dalam bilek bersalin,

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-04-07 21:34


ish...panas hati ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 22:17


terima kasih sebab sebarkan info ni........
ana pun pelajar persediaan UM dalam bidang perubatan sebelum melanjutkan pelajaran ke jordan.......
ana tak tahu pun yang ada kes macam ni.....
hospital tu memang ada diantara pelajar yang menjalani praktikal dari um ni......
tapi ana tak pernah dengar pun brita macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 17-04-07 23:29


Nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 00:18


Nampaknya org Klang kena pergi hospital lain lah jawabnya.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 02:01


ish..angin satu badan sebab info ini..nauzubillah..minta2 dijauhkan..lebih baik pilih hospital swasta walaupon terpaksa keluar bajet..tapi yang penting maruah terjaga

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 02:09


hmm..susah sebenarnya nak bercakap tentang etika profesyen perubatan ni...walau apa pun diharapkan supaya kita sentiasa mengamalkan akhlak dan etika Islam dalam apa jua pekerjaan yang kita lakukan. sedih rasa bila baca kisah isteri yang menjadi mangsa doktor di TAR tu. semoga ia tidak akan berulang lagi selepas ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 09:30


bagus untuk pengetahuan semua....harus berjaga2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-07 10:03


salam,
iyeka?
apelah nak jadi.
xptutu betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 11:39


memang menakutkan...
biarla bersalin kat hosp. swasta...
sebab tu akak aiz bersalin kat hosp swasta....boleh pilih doktor....
apa salahnyer kita belanja lebih demi maruah kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 14:29


Ambil hikmah semua ini
Waktu ide kan hadiri
Adakah saudara mahu lalui
Satukan langkah wadah sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 14:31


assalamualaikum..
saya ni anti hospital..klinik dan seangkatan ngannye termasuk ubat..ehehe
tak minat..rasanya saya takkan sampai agaknya hospital klang ni..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 14:37


betul ke macam tu..... nauzubillah. whatever pun yang buat tu segelintir @ mungkin seorang saja so janganlah menghukum yang lain yang tak bersalah kerana nila yang setitik tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-08-07 15:54


tu lah sebabnya masa kecil-kecil dulu, orang2 tua suruh kita belajar pandai2 agaknya...nak suruh cari doktor perempuan kut, kalau kita tak dapat jadi doktor

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

citot
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2007
Ahli No: 28091
Posting: 16
Dari: lekir

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 10:27


ALLAH HU AKBAR!menakutkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For citotProfil   Hantar PM kepada citot   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 11:15


astaghfurullahal'azim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 03:40


:: bagi yang berkemampuan, lebih baik hantar isteri ke pusat rawatan islam..lebih selamat.. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.233997 saat. Lajunya....