Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: masalah besor ni!


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» masalah besor ni!

Please Mendaftar To Post


Oleh masalah besor ni!

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 15:04


asalamualaikum....
ana nak syer masala ngan korang sumer....
camner ek nak uruskan orang yang berperangai panas baran.........
n cepat melenting......
camner ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 23:26


-entahlah sya sendiri pun cepat melenting ni.... kenapa ya>?..

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nauwirQalbana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13556
Posting: 39
Dari: jelapang yang permai

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 01:44


simbah air..
lawak jer tu..tapi, kalo rerase bleh buat, buat jer. macam mak sedara ana buat kat adik ana. itu pun bila dah sampai tahap memekik2 cam orang histeria. tapi, kalau nak praktikkan, make sure anda adalah seorang yang di'respect' oleh mangsa panas baran ni.

ana ada jugak sorang kawan yang agak baran ni. bila dia marah, dia buat ape pun ikut hati dia yang tengah panas tu. sampai ana pun kena tempiasnya. tapi, masa dia tengah marah tu..ana diam dan buat muka selamba jer. orang kata, buat 'bodo'..

kekadang, sifat panas baran ni, bukan leh layan sangat..terutama kalau dia tu seorang kawan. bagi ana, yang penting..kita yang ikhlas ni, kenalaa sabar banyak2. fahami rentak mood dia. ada masa,kita nasihat, ada masa,kita diam, ada masa,kita marah kat dia balik. camtulaa..kalau ikhlas bersaudara n nak ubah perangai dia. lelama..dia akan hargai kita jugak, terutama time sume orang naik meluat nengok muka dia..

amacam..leh terima ker..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauwirQalbanaProfil   Hantar PM kepada nauwirQalbana   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 02:07


bg pendapat sayer...org yg panas baran nie...kiter dgr jer aper yg diroang ckpkan...smpi diorang dah relax..nie ar cara paling sesuai...kiter dgr aper yg mereka panaskan...bru diorang ok..kot klu nak beritndak ganazz...lariiii..hhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 03:58


panas baran n cepat melenting???..jash x penah lagi berhadapan ngan this type of person..tapi jash rasa elokla kita yang x panas baran nie bertolak ansur sket ngan diorg, maybe tuh bley cool kan diorg sket kot.. tah la.. jash pun tatau ok tak idea tuh.. hikhik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 09:17



Menurut Dr Tuah, sifat2 cam ni dikuasai oleh arus Beta, arus bersemangat, teruja dan terangsang. Namun arus ni x kekal lama & bersifat sementara. Sebaiknya org yg mempunyai sifat ni harus bertenang dan berusaha agar dirinya dikelilingi oleh arus alpha(bukan alpa). Arus ni menggalakkan kita agar bertenang dan berfikiran positif. Kedua2 arus ni adalah baik & berguna asalkan pandai mengarahkan ke tempat yg betul. Cthnya: Jika anda tengah memandu di lorong kanan, tiba2 dtg sebuah kereta dgn kelajuan tinggi ingin memotong anda. Dah la nak memotong bagi highbeam pulak, hon lagi, tunjuk penumbuk plak, pas tu jeling semacam. Macam la salah kita. Apa tindakan kita? Jika saat tu kita dikuasai oleh arus Beta, pasti kita akan mengejar, memotong & menunjuk penumbuk semula. Tapi tindakan ni bukanlah bijak. Silap hari bulan disaman pakcik Polisi atau pun accident. Namun jika saat tu kita dikuasai oleh arus Alpha(bukan alpa) kita akan bersahaja dan hati kita akan berkata mungkin dia dah tak tahan nak melepas kot atau pun isteri dia nak besalin. Kan habis cerita. Tak de la adegan cabar-mencabar. Sekian.

Suhaimi Hj Abd Karim
Student of Millionaire
[email protected]
Supplier for Jus Mengkudu, Jus Cenkudu, Kopi Cenkudu, Spirulina, Kordial Mengkudu, Ubat Gigi Cenkudu, Tea Cenkudu, Syampu & Gel Mandian Cenkudu.

[ Posting ini telah di edit oleh: suhaimi_sr pada 2005-03-25 09:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 00:40


Api lawannya Air..

Kalau dilawan / tentang.. lagi membara api kemarahan.. so, baik biarkan dia tenang dulu... baca doa supaya Allah lembutkan hati dia n ditenangkan... [cakap senang.. hehe].. dah mmg lumrah manusia.. kalau berdepan dgn org marah, mesti nak lawan! sama2 nak tegakkan maruah or buah fikiran masing2... huhu ego jugak tu... So, sometimes, kita kena mengalah dgn org macam ni.. tp jangan pulak sampai kena pijak n manipulate oleh dia...

p/s: Ingat hadis Rasul " La taghdob~ walakal jannah ".. sifat marah hanyalah kerana jiwa ditawan emosi... So, bijaklah mengawal emosi baru hidup tenang n ceria...

WaLLahua'LaM

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 00:49


Quote:

On 2005-03-25 09:17, suhaimi_sr wrote:

Menurut Dr Tuah, sifat2 cam ni dikuasai oleh arus Beta, arus bersemangat, teruja dan terangsang. Namun arus ni x kekal lama & bersifat sementara. Sebaiknya org yg mempunyai sifat ni harus bertenang dan berusaha agar dirinya dikelilingi oleh arus alpha(bukan alpa). Arus ni menggalakkan kita agar bertenang dan berfikiran positif. Kedua2 arus ni adalah baik & berguna asalkan pandai mengarahkan ke tempat yg betul. Cthnya: Jika anda tengah memandu di lorong kanan, tiba2 dtg sebuah kereta dgn kelajuan tinggi ingin memotong anda. Dah la nak memotong bagi highbeam pulak, hon lagi, tunjuk penumbuk plak, pas tu jeling semacam. Macam la salah kita. Apa tindakan kita? Jika saat tu kita dikuasai oleh arus Beta, pasti kita akan mengejar, memotong & menunjuk penumbuk semula. Tapi tindakan ni bukanlah bijak. Silap hari bulan disaman pakcik Polisi atau pun accident. Namun jika saat tu kita dikuasai oleh arus Alpha(bukan alpa) kita akan bersahaja dan hati kita akan berkata mungkin dia dah tak tahan nak melepas kot atau pun isteri dia nak besalin. Kan habis cerita. Tak de la adegan cabar-mencabar. Sekian.



Relevan ke? Lucu aje... Kelakar!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 08:57


uisy..saya ada roommate cam gini.. mmg tahap panas baran melenting sana sini and campak barang sesuka hati (handphone dia sendiri dah rosak).. hentam pintu kuat2 ketuk meja sana sini..mmg bnyk dan menyeramkan.. tu belum lagi kalau bertekak ngan dia...sure kalah.

namun tak pernah jadi di hadapan saya atau terhadap saya...heheheeh. sbb saya baik orgnya. org tak marah pada saya (echeewah).

semua ni saya tahu pasal dia sendiri citer pada saya...bila dia marah, kekadang tak tau nak cari sape, dia cari saya...luah pada saya. jadi apa saya buat? dengor je le luahan kemarahan dia... dengar je. pastu nanti ok la.

cuma pernah ar dia tego saya sbb saya ni baik sngt kot.. marah gak le dia. dia suruh saya jgn jadi baik sngt (means tak melawan orang lain yg memijak kita dll).. so sy jawab balik dengan baik and penuh hikmah.. ha camtu la..dia pun ok je.

yg pasti lawan api dengan air.. bukan ngan minyak. cakap baik2 ngan org yg tgh marah..

Rasulullah saw bersabda : "Sesungguhnya Allah Taala itu lemah lembut dan suka kpd lemah lembut. Dan ia memberi hasil, kerana lemah lembut itu apa yg tidak Allah berikan atas tindakan kasar atau lainnya."

Perkataan yg dituturkan dgn lemah lembut itu lebih berkesan di dlm lubuk hati dan mendalam kesannya. Sebaliknya tindakan yg kasar dan perkataan yg tidak sopan adalah sangat menyinggung perasaan dan menutup pintu hati seseorang, sehingga ia tidak dapat menerima kebenaran yg diperkatakan.

Maka tampillah dengan penuh sopan dan adab2 mulia, walaupun perkara yg disampaikan itu berat atau mengandungi risiko tinggi...

Yg pastinya, saya akui menahan kemarahan adalah benda yg sangat sukar. Sebab tu lah ganjaran org yg menahan marah adalah sangat besar di sisi Allah...

sekian, tq...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 10:50


best tul ayat2 syahidatul..fids stuju..fids stuju

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 11:27


menarikla apa yang syahidatul tulis.....
actually saya pun ada masenye agak panas baran...tapi semua tu bergantung kepada keadaan dan masalah yang dihadapi..bile masalah tu berat sangat tu yg boleh buat panas baran skit...dahla masalah berat ditambah plak dgn pertanyaan yang lansung x membantu malah semakin membebankan...walau cuba dikawal tapi kadang2 terlepas gak...kita semua masih banyak yang perlu dipelajari dalam hidup ini dan kemahiran mengawal marah adalah salah satu teknik yang rasenye semua kena belajar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 11:57




Api lawan ngan Air... jika sesiapa ade sikap camni cuba²la "cool"kan diri sendiri....


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 17:16


senang je..ambil air, simbah kat dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

izam87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.04.2004
Ahli No: 8320
Posting: 21

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-03-05 19:08


karang lagi panas lagi....
dah jumpa lawan la kalau nak simbah dgn air...
mmg nnt lagi haru le jawabnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izam87Profil   Hantar PM kepada izam87   Pergi ke izam87's Website   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-05 18:06



ambil wuduk baca AlQuran

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-03-05 21:54


w.b.t
senang je.. banyakkan baca al-quran dan baca dgn nada sedih sehingga keluarkan air mata.. InsyAllah Lembut hati.. setiap kali baca quran, setiap kali menangis.. wallahua'lam bissowab

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 05:40




Api yang membakar petrol jangan disimbah dengan air.

Maknanya jika dia sedang marah, anda buat-buat tidak kisah sahaja dgn kemarahannya.

Jika dia sedang marah, buat-buat 'bodoh' sahaja, diamkan diiri anda dan berikan senyuman kpdnya.

Itulah yang saya buat apabila ada di antara rakan saya yang mengamuk kerna stress @ lain2.

Kenapa? Jika seseorang itu gagal mengawal kemarahannya anda tidak perlu memburukkannya lagi dengan cuba menasihatinya pada keadaannya yg memuncak tu. Biarkanlah rakan anda yang sedang marah itu mengeluarkan semua 'perkara' yg mungkin boleh menyakitkan hati anda mendengarnya @ melihatnya.

Kadang-kadang apabila dia dah reda, dia akan fikir semula tindakan melulunya dan ada ketikanya dia menjadi malu kpd dirinya sendiri (kerna mungkin menganggap tindakannya bodoh).

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 16:55


ana gurau je simbah dengan air la

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 23:47


kadang-kadang, saya kalau marah, pergi tidur.. itu lah yang terbaik, buat diri saya.. huhu... kalau nak instant effect lah.

jadi, jika orang tu marah, dodoi kan dia agar tidur. hehe:-P


p/s: sunnah rasul adalah kalau marah dalam keadaan berdiri, pergi duduk.. kalau marah lagi, pergi baring...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-01-08 23:49


Pada 08-01-08 23:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang, saya kalau marah, pergi tidur.. itu lah yang terbaik, buat diri saya.. huhu... kalau nak instant effect lah.


sama macam ummu..tapi step nya memula

1. masuk bilik..
2. duduk diam-diam..fikir-fikir kejap..
3. lepas itu doa dan tidur..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 17:05


orang yang panas baran baran ni api....kalau api kita tambatah dengan api...semakin marak....kalau curah dengan petrol pun semakin marak.....curah dangan air sure api tu semakin malap.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 17:36


How to Handle Hot-Tempered Article. by: Owl.

1. Understand the problems - Apa yang salah atau masalahnya?
2. Ready to help whatever the cost - Ini adalah untuk mewujudkan
    hubungan yang baik.
3. Solve mental disturbance - Ucap dengan baik, toleran, lemah-lembut

Dan akhirnya, kiranya tidak menjadi, cuba nasihat dengan manja dan
merdu skeett,"OOIIII!!! Hannngg niihhh pasaaii paaa dookk ngamuukk
jjaa haa...??!! DAHH bioll ke hhaah palaa otak haangg??!! Tak kuasa aku
layan makhluk Marikh macam haangg niihh tauu taakk??!!!"
Dan kemudian keadaan mungkin beransur pulih dengan atmosphere
yang sunyi dan aman kembali setelah kemenangan mutlak satu pihak.

-- Sekian --

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 09:13


sabar juga lah nak buat bagaimana lagi..kalau kita sayang org tu...panas bagaimana pun kita xkesah.huhuuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 06:27


:-) Assalamualaikum





Entahla ...nasihat pun kadang-kadang tak masuk juga...mampu buat doa saja...dan kita ni kena banyak bersabarla.....kalau tak sabar boleh jadi perang dunia ke 4.... :jangan:


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 07:20


salam..

kalau kita sedang berdepan dengan orang yang panas baran ni,eloknye kita diam sahaja dan mengalah..gunakan kata-kata yang menyejukkan hati dan bercampur dengan jenaka sedikit..tetapi tidak terlalu melampau..ana selalu berdepan dengan masalah ni..kolej ana bekerja ada menyewa beberapa buah lot kedai untuk kegunaan pembelajaran,ada ketika kami terlewat untuk bayar sewa jadi datanglah landlord2 ni sambil mengamuk2 dan marah-marah,dengan zat Allah yang beri saya ilham,saya sentiasa senyum walaupun kena marah,kemudia tidak mencelah ketika sipemarah sedang marah dan aturkan bebrapa ayat dengan spontan yang boleh mengurangkan kadar kemarahan mereka sambil doa pada Allah..kebiasaannya kejadian panas marah dan maki landlord2 tu akan bertukar kepada gelak ketawa..pointnya adalah diam,dengar,jangan menyampuk,senyum,dan atur kata-kata yang betul..insyaAllah akan dapat ditangani..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 07:29


Pada 08-01-08 23:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang, saya kalau marah, pergi tidur.. itu lah yang terbaik, buat diri saya.. huhu... kalau nak instant effect lah.

jadi, jika orang tu marah, dodoi kan dia agar tidur. hehe:-P


p/s: sunnah rasul adalah kalau marah dalam keadaan berdiri, pergi duduk.. kalau marah lagi, pergi baring...



tak suka tidur...
baik ngadap pc dan internet...ngadap portal ukhwah esp
lepas itu konpem lege.........huhuhuhu

always works on me.....

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 07:30


sebenarnya ana juga jenis yang panas baran dan agak garang tapi alhamdulillah denagan zat Allah ana dapat tangani masalah tu..lagi satu,walau kita sedang marah macam mana pun janganlah melibatkan orang lain disekeliling yang tidak berkaitan,contohnya ada orang yang tak terlibat dengan kemarahan kita datang menyapa kita,dengan tak semena-mena kita dok marah dia juga kemudia orang tdi pun naik marah sebab kena marah dan akhirnya kedua-duanya sekali naik marah dan bergaduh,kemudia datang orang lain dan jadi perkara yang sama..jadi,perkara marah dan maki ni boleh berantaian kalau tidak dikawal dan dibendung dengan bijak..kemahiran mengawal emosi sangat penting agar tidak menjejaskan hubungan sesama umat dan jalinan kerja dipejabat serta dirumah dan jiran tetangga..banyakkanlah membaca buku-buku berkenaan psikologi dan doa minta bantuan pada Allah....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 08:24


saya bila marah taklah sampai melenting..
simpan saja dalam hati
bila saya marah tapi taknak lepas..taknak lukakan hati orang
saya bagitahu Allah saya marah dan tak suka orang itu buat begitu..
kemudian ternangis..kemudian hilanglah marah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 08:41


Pada 24-03-05 15:04 , hilwi posting:

!!! QUOTE !!!

asalamualaikum....
ana nak saya masala dengan anda semua....
bagaimana ek nak uruskan orang yang berperangai panas baran.........
dan cepat melenting......
bagaimana ek?


ooo topik ni dah lama ye...

bak kata orang dulu-dulu (dan orang sekarang2), nak padamkan api kena guna air baru kena :cry: (ni saja icon yang ada air)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 08:45


Pada 04-04-08 08:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



bak kata orang dulu-dulu (dan orang sekarang2), nak padamkan api kena guna air baru kena :cry: (ni saja icon yang ada air)



:-o air apa IM guna ni

airmata? air paip? kedua-duanya boleh kut..


p/s: guna guni yang tebal kibas2 api boleh padam juga.. api lilin kena tiup padam :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:51


Pada 04-04-08 08:45 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


:-o air apa IM guna ni

airmata? air paip? kedua-duanya boleh kut..


erm, air mata? bagus juga idea tu, kalau suami CK marah nanti cubalah nangis :cry: mana tau dia kasihan ke :sopan:

idea ni boleh dipertimbangkan oleh saudari2 sekalian...

!!! QUOTE !!!


p/s: guna guni yang tebal kibas2 api boleh padam juga.. api lilin kena tiup padam :lol:


idea ni macam pelik saja, kalau suami marah ke cuba kibas2 dia dengan guni yang tebal, atau cuba tiup kat muka dia, boleh ek padamkan api kemarahan dia tu? :-? :berfikir:

p/s: belum cuba belum tau 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-11-10 02:02


Salam ...

Pada saya, saya lebih suka 'buat tak tau' / 'buat bodoh saja' bila dia sedang marah, org yang panas baran makin dilayan makin lah teruk kemarahan nya ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

syanadh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15549
Posting: 97
Dari: Tangkak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 15:54


salam..
selalu bhdpan dgnsituasi ni masa kecil dulu...hehe..apa yang saya perhatikan, memang cara yang terbaik tu kita diam saja dan layan saja orang tu..kalau dia marahkan seseorang, kadang-kadang sampai maki hamun tahap gaban lah..kita support saja dia masa tu dan bila dia dah reda, baru tanya betul2n nasihatkan baik-baik...orang marah ni, kalau kita ,marah makin melenting...so, kita kena cool saja..baru boleh 'cool'kan orang...
wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syanadhProfil   Hantar PM kepada syanadh   Pergi ke syanadh's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 18:15


Pada 08-01-08 23:49 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 23:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang, saya kalau marah, pergi tidur.. itu lah yang terbaik, buat diri saya.. huhu... kalau nak instant effect lah.


sama macam ummu..tapi step nya memula

1. masuk bilik..
2. duduk diam-diam..fikir-fikir kejap..
3. lepas itu doa dan tidur..



cara lain..mungkin boleh dilakukan, bila marah..ambil wudhuk dan buat solah sunat 2 rakaat. InsyaAllah hati tenang..kita mula sedar semula tindakan. Terkadang sinar alami masalah ini..buat cara ini, Alhamdulillah. Marah pada masa tertentu saja...tidaklah marah tak tentu hala....kena check diri kita dimana kita berada atas sebab apa.

Mungkin sebab pemakanan yang mempengaruhi hati, mungkin ibadah kita belum benar-benar sampai pada penilaianNYA yang baik.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

azam_pejuang_tErAkHiR
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2010
Ahli No: 40479
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-10 09:28


org yang panas baran ini resminye macam gunung berapi.dia akan stabil setelah segala tekanan yang terpendam keluar....so,bila ada org panas baran, lari saja jauh-jauh macam penduduk kat lereng gunung merapi itu lari.biar dia mengamuk seorang-seorang..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For azam_pejuang_tErAkHiRProfil   Hantar PM kepada azam_pejuang_tErAkHiR   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 19:05


Pada 04-04-08 07:20 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

.pointnya adalah diam,dengar,jangan menyampuk,senyum,dan atur kata-kata yang betul..insyaAllah akan dapat ditangani..



;-) ..bagus ni..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 23:40


Salam

Sunat mengazankan ke telinga orang yang sedang marah, orang yang buruk sifatnya sama ada daripada manusia atau binatang dan orang yang resah, kerana azan itu boleh menghilangkan keresahan itu. Apabila tidak hilang juga keresahan tersebut, maka ulangilah ia berkali-kali.


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 17:34


Pada 12-11-10 23:40 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Sunat mengazankan ke telinga orang yang sedang marah, orang yang buruk sifatnya sama ada daripada manusia atau binatang dan orang yang resah, kerana azan itu boleh menghilangkan keresahan itu. Apabila tidak hilang juga keresahan tersebut, maka ulangilah ia berkali-kali.



azan sinonim untuk lelaki..tapi kalau untuk perempuan macam mana pula? :berfikir:

macam mana nak buat erk..org tu tengah marah..waktu mana yang sesuai nak azan?



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150606 saat. Lajunya....