Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: CINTA JARAK JAUH.REALITI ATAU FANTASI?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» CINTA JARAK JAUH.REALITI ATAU FANTASI?

Please Mendaftar To Post


Oleh CINTA JARAK JAUH.REALITI ATAU FANTASI?

zujlah_mj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14517
Posting: 69
Dari: ^PermatA JohoR^

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-05 11:05


fenomena cjj ini antara..kesetiaan,kepercayaan,kebimbangan,kejujuran,kecemburuan...dan sebagainya...benarkah?atau hanya imanlah dan doa serta keyakinan terhadap janji Allah rabbul izzati penentu penghujungnya samada ke mahligai kasih........atau keretakan hati....



-----------------
kurangkan gurau senda kerana umat yg berjuang itu akan berjuang dgn brsungguh2:hasan al-bana.

[ Posting ini telah di edit oleh: zujlah_mj pada 2005-03-20 10:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 10:49


dua2 sekali..ada realiti dan fantasi

Ana bergewe jugak dengan budak perlis tapi taktahulah samada dia nak atau tak//tp kami rancang nak bertunang cuma masalahnya ana tak pernah jumpa dia lagi..tu jer

gambar dah tengok..fuiiyooo..lawa giler beb!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 10:50


dua2 sekali..ada realiti dan fantasi

Ana bergewe jugak dengan budak perlis tapi taktahulah samada dia nak atau tak//tp kami rancang nak bertunang cuma masalahnya ana tak pernah jumpa dia lagi..tu jer

gambar dah tengok..fuiiyooo..lawa giler beb!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14517
Posting: 69
Dari: ^PermatA JohoR^

Johor  


posticon Posting pada: 24-03-05 12:01


addey,,tak penah jumpa dah nak bertunang?boleh caya ke?dahsyat......tak pelah,semoga bahgia ke mahligai kasih..

wallahualam

-----------------
kurangkan gurau senda kerana umat yg berjuang itu akan berjuang dgn brsungguh2:hasan al-bana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

puteriaiman
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12938
Posting: 14
Dari: p mas klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-03-05 12:03


cinta jarak jauh...fantasi realiti?
dua2 kut
susah nak kata realiti ade sebab wujud
tang fantasi tu jenuh pkir raut wajah tu.....teori j

pd pendapat sy susah kalu x berdepan...hanye dengar suare, mesej xleh kenal hati budi orag tul x?



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriaimanProfil   Hantar PM kepada puteriaiman   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 12:18


susah gak tuh..sebab masing 2 x pernah kenal antara satu sama lain...

bg saya sukar nak percaya, lainlah kalo kita dah pernah kenal dia satu masa dulu, then dipisahkan oleh jarak...

saya juga ada menjalinkan perhubungan jarak jauh,sorang di semenanjung, sorang di sabah...
kami kenal masa di kampus, perkenalan sebagai kawan biasa selama 6 bulan, then selepas saya konvo, masing2 buat hal masing2, dia masuk KPLI di pantai timur..saya kerja kat salah sebuah IPTA di pantai timur..kiranya x delah jauh sgt jaraknya sebelah negeri jer..kami x pernah jumpa selepas tu sampai ke hari ni..even sms, call or dll mmg x pernah..

bila habis KPLI dia posting ke sabah..dan saya masih dia sini..ajal maut, jodoh pertemuan di tangan tuhan..Long-distance relationship ni mmg susah skit, anything can happen? yg penting keikhlasan dan kejujuran dalam sebuah perhubungan. insyaallah cuit sekolah ni, dia akan jumpa saya di sini, kebetulan konvo di maktab, saya nasihatkan dia datang dgn kawan, bukan apa saya pun x nak menimbulkan fitnah, agaknya saat tu kot br saya boleh menilai sejauh mana keseriusan dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-03-05 12:59


wbt

sesuatu yang fantasi tanpa adanya kesetiaan, kejujuran, dan kepercayaan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 13:18




cjj??bagi saya cjj ni memerlukan kesabaran serta kepercayaan terhadap pasangan....so kalau kita boleh mempercayai pasangan dan bukan tergolong dalam golongan yang cepat cemburu, insyaAllah cjj ni akan berjalan lancar....
lagipun dalam zaman sekarang rasanya cjj ni dah jadi bukan sesuatu perkara yang mustahil.... cuma kene pandai2 lah menyalurkannya kearah yang sebaiknya....

[ Posting ini telah di edit oleh: khairi pada 2005-03-28 13:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-05 22:47




Ana bergewe jugak dengan budak perlis tapi taktahulah samada dia nak atau tak//tp kami rancang nak bertunang cuma masalahnya ana tak pernah jumpa dia lagi..tu jer

gambar dah tengok..fuiiyooo..lawa giler beb!!



kenal kat mana tu addey? bagus la tu tapi jangan la menyintai seseorang itu kerana kecantikannya.
tak sangka kita ni lalui satu perististiwa yang sama cuma shah dah bawa si dia jumpa parent shah.

kami kenal kat ukhwh ni jer.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 15:45



yang penting kejujuran dan keikhlasan..
insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 15:46



yang penting kejujuran dan keikhlasan..
insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 15:46



yang penting kejujuran dan keikhlasan..
insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

ibnt_tabrani
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14858
Posting: 1
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-05 22:58




apa pun semuanya terletak pada hati masing-masing,perlu ada saling caya-mempercayai itulah yang terbaik utk kedua-dua dalam hal ni.banyakkan berdoa semoga apa yang dirancang menjadi kenyataan.kita merancang,Allah turut merancang namun perancangan Allah adalah yang terbaik........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnt_tabraniProfil   Hantar PM kepada ibnt_tabrani   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 23:11


cinta hakiki adlh cinta oleh akal dan hati...tanpa melihat dan berjumpa ianya sudah bertaut dan dapat dirasai..kerna yg bersatu adlh hati dan diikat oleh tali Rabbul Alamin...

yg penting adlh kejujuran.fikirkan yg terbaik...

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 23:13


cinta hakiki adlh cinta oleh akal dan hati...tanpa melihat dan berjumpa ianya sudah bertaut dan dapat dirasai..kerna yg bersatu adlh hati dan diikat oleh tali Rabbul Alamin...

yg penting adlh kejujuran.fikirkan yg terbaik...

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 23:14


cinta hakiki adlh cinta oleh akal dan hati...tanpa melihat dan berjumpa ianya sudah bertaut dan dapat dirasai..kerna yg bersatu adlh hati dan diikat oleh tali Rabbul Alamin...

yg penting adlh kejujuran.fikirkan yg terbaik...

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:19




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:19




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:20




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:21




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:21




apa yang paling penting jika bukan sebuah keikhlasan. dari keikhlasan akan lahir segalanya.



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:24



rasanya shah patut break dulu la, sorry la banyak sangat yang keluar, komputer ni dah pening kot.
maaf erk...


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:25



rasanya shah patut break dulu la, sorry la banyak sangat yang keluar, komputer ni dah pening kot.
maaf erk...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-05 23:25



rasanya shah patut break dulu la, sorry la banyak sangat yang keluar, komputer ni dah pening kot.
maaf erk...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 01:00




erm...kalo dah jodoh apa salahnye..hehehe...
itula namanye takdir Allah..kita x minta ia jd begini...tp Allah ingin menguji....sejauh mana tahap keimanan di hati..



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 01:01




erm...kalo dah jodoh apa salahnye..hehehe...
itula namanye takdir Allah..kita x minta ia jd begini...tp Allah ingin menguji....sejauh mana tahap keimanan di hati..



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 30-03-05 08:16



ana setuju dengan pendapat albiruni.cjj ada kebaikannya dari cjd..kalau ambik dari sudut positif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 08:31



ana rs cjj ni memerlukan kekuatan mental & emosi..kejujuran, kepercayaan, kesabaran & byk lagilah yg ke3 tu...harus dipraktikan. ana adalh salah seorg yg mengalami situasi cjj ni..memang byk cabaran & dugaannya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-04-05 15:23


Tepuk dada tanya IMAN? Bersyukur Allah beri petunjuk.......

Bila kita terlalu sibuk memikirkan hal orang lain, kita akan terlupa hal kita sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-05 16:07




-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-05 17:17


cinta jarak jauh ye.pengalaman tu gua ada tapi cinta sbg seorang sahabat ja.dia ni belajar nun jauh di sana.sampai sekarang ni kami masih berhubung melalui sms.first time kami berjumpa masa dia nak ke semenanjung sambung semester akhir. itu la kali pertama gua jumpa. alamak lucu sngt lah ante pun susah nak gambarkan pada masa tu hanya tuhan ja yg tahu.Ada ka patut masa bertemu tu juga dia tanya gua ni dah bergirlfriend ka belum masyaallah dlm hati berbisik dia syok kat aku ka ni.Ikhlas Gua jawap gua belum berpunya lagi tapi dia tak caye tak tau macam mana nak terangkan gua tanya dia pula awak dah ada boy ke?Nak tau dia cakap apa ada kat semenanjung masa tu gua control macho ja muka merah sikit la buat pa nak marah2 lagi pun kita org kwn ja!!! habiskan tenaga kame hame ah aku ja.Apasal dia cakap macam tu ya?Bengong!!!! tapi sekarang kami masih bersahabat la...ok asalamualaikum

[ Posting ini telah di edit oleh: KIKO pada 2005-04-01 17:24 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: KIKO pada 2005-04-05 08:41 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 22:52



silap lak, bukan orang perlis tapi orang perak. bukan apa takut dia terbaca, merajuk susah nak pujuk , jauh sangat tu.
kami kenal kat ukhwah ni jer.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 22:52



silap lak, bukan orang perlis tapi orang perak. bukan apa takut dia terbaca, merajuk susah nak pujuk , jauh sangat tu.
kami kenal kat ukhwah ni jer.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 22:53



silap lak, bukan orang perlis tapi orang perak. bukan apa takut dia terbaca, merajuk susah nak pujuk , jauh sangat tu.
kami kenal kat ukhwah ni jer.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 23:07


assalamualaikum....
terpanggil utk jwb topik ni...ape2 pun bende ni start dari hati.....and niat kene btol.LILLAHI TA'ALA.saye pn tgh dlm proses nak kawan ngan org jauh..nun kem die kat sarawak...ade hikmah...terhindar dr melakukan maksiat...msg2 pnah lalui kenangan pahit berkasih...saye pon pnah kene....jadikan pengajaran. lepas drpade 2 saye x harap pon nak bkasih dgn sape2...ape yg saye harap2kan kan berkasih slpa akad niah.lagi best.....ape yg tlintas kat hati tros bleh buat ngan partner msg2.nak pgg tangan/nak pelok?tafaddal....coz kite dah ade ikatan yang sah....huhuhuh....ade hikmah dsebalik kejadian....berdoalah kepada ALLAH.

-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

fumiyo
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11338
Posting: 18
Dari: Kuantan

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-05 08:43


erm,sy pun alami cjj nie..kitorg terpsh pasal dia sambung blaja kat srwk.sy lak kat pahang.
dlm cjj nie,yg penting KESETIAAN.tu je...kalu ada sifat nie,x payah nak risau,x payah nak cemburu or pikir bkn2...sebab tu la kitorg x de ape2 mslh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fumiyoProfil   Hantar PM kepada fumiyo   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-05 10:52


cjj or perhubungan jarak jauh(pjj) memerlukan kejujuran dan keikhlasan agar tidak dicemari dnegan kecurangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 17:30


Adakah ianya mimpi atau realiti....
yg penting perasaan itu adalah milik Allah s.w.t...
?????????//?????????////????

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 17:40


cinta jarak jauh? antara realiti atau fantasi??

mm...mcm pernah kuar dlm rancangan Apa-Apa Aje..hehee

walauappon...erm.betull,,keikhlasan hati..tp kadang2 bukan kita yg minta...tp Allah dah tentukan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 17:41


cinta jarak jauh? antara realiti atau fantasi??

mm...mcm pernah kuar dlm rancangan Apa-Apa Aje..hehee

walauappon...erm.betull,,keikhlasan hati..tp kadang2 bukan kita yg minta...tp Allah dah tentukan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 15:56




cjj realiti atau fantasi???

hanya yang mengalami yang tahu realiti atau fantasi..

tapi saya ok je.cinta kutub utara kutub selatan..sorg di penang sorg di singapore....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-04-05 21:38


cinta jarak jauh mmg banyak dugaan.....ada pepatah mengatakan jauh dimata tapi dekat dihati...ermmmm.....tapi ia terjadi pada diri saya...harap2 apa yang dirancang menjadi insyAllah......

yang jauh asyik teringat yang dekat tak terpikat tak kenal maka tak cinta....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-05 21:46




muslimahsejati...

ape susah....

bila kurindu...ku sebut namamu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 09:55


kadang2 leh percy...tp bergantung ar...
biler pk2 susah gak kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 09:55


kadang2 leh percy...tp bergantung ar...
biler pk2 susah gak kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 09:56


kadang2 leh percy...tp bergantung ar...
biler pk2 susah gak kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

mazlinda
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15469
Posting: 9
Dari: Universiti Teknologi Petronas

Melaka  


posticon Posting pada: 16-04-05 19:50


cinta jarak jauh ni....memerlukan kesetian kejujuran sebenarnye...sy 3 tahun cinta jarak jauh slepas kenal di university....tp mungkin dugaan tuk sy bile tibe2 dia berubah...wallahualam~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazlindaProfil   Hantar PM kepada mazlinda   Pergi ke mazlinda's Website   Quote dan BalasQuote

serikandisufi
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11916
Posting: 12

blank  


posticon Posting pada: 16-04-05 21:23


zujlah mj tu ulya ye
ingat akak tak camne sekarang sihat ? stpm camne


Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandisufiProfil   Hantar PM kepada serikandisufi   Quote dan BalasQuote

serikandisufi
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11916
Posting: 12

blank  


posticon Posting pada: 16-04-05 21:24


zujlah mj tu ulya ye
ingat akak tak camne sekarang sihat ? stpm camne


Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandisufiProfil   Hantar PM kepada serikandisufi   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-05 15:53


sekiranya dia tercipta untuk ku satukanlah hati kami....
walaupun brape batu pun jaraknye....
amin..

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 15:57



bagi pendapat saya cjj ni memang la penuh dengan dugaan dan cabaran.yalah bayangkan kita menjalinkan cinta dengan orang yang kita tak pernah jumpa face to face cuma kalau ade pun dengan berhubung melalui telefon atau msg jer.
saya pun pernah mengalaminya.bayangkan saya dan dia menjalinkan hubungan ni dah dekat 5 tahun.tapi kami tak pernah jumpa lagi.emm mungkin tak ade rezeki lagi kot untuk kami bersua muka.kini hubungan kami seakan akan terputus begitu sahaja.yalah saya sibuk dengan belajar sidia pulak masih menjadi siswazah yang mengganggur..... kadang2 timbul jugak keraguan adakah sidia betul2 setia dengan hubungan yang terjalin ini.Entah la semuanya saya berserah kepada Allah yang Maha Berkuasa....
jodoh pertemuan semuanya ketentuanNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-05-05 16:37


.....
[email protected] fantasi...

dua2 boleh di terima akal....untuk pengahtahuan semua....cinta tetap cinta...yang menntukan jodoh..

sepupu ana, x pernah mengenali di anatara satu sama lain...sbb dia d mesir dan sorang lagi kt selangor...tub tub secara kebetulan sepupu sy balik bercuti dan keluar ke KL sorang lagi yng dh ada d sana ketika itu, berjumpe dngan tidak di rancang...selepas itu, mrk ikat dgn tali pertunangan...akhir tahn ni insya Allah akan di ijab kaul kan.....

yang pasti walau di mana kita berada kalau ada jdh di antr satu sama lain....insya allah jadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

sweet_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13007
Posting: 88
Dari: cheras

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 12:27


CJJ???

DALAM DADA ADA BARA CINTA YG MENYALA..
DALAM CINTA ADA KITA BERDUA...
TIADA SIAPA BISA MERUNGKAIKAN SEGALA....
HANYA TAKDIR TUHAN YG MAMPU MERUNGKAIKANNYA........


JODOH PERTEMUAN DI TANGAN TUHAN....

-----------------
sweet_srikandi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sweet_srikandiProfil   Hantar PM kepada sweet_srikandi   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 21:11


bercinta jarak jauh tidaklah menjadi satu kesalahan..yang penting kejujuran pada diri masing-masing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 23:58


memang cinta jarak jauh ni penuh dengan dugaan, tapi di sebalik dugaan itu banyak hikmahnya...

berakit2 ke hulu berenang2 ke tepian, bersakit2 dahulu bersenang2 kemudian... apa yang kita susah nak dapat itulah bila kita dah dapat ia, kita akan hargainya sampai bila2...

cinta jarak jauh antara hikmahnya adalah dapat menjaga kesucian hubungan itu sendiri daripada perkara2 yang melanggar batas syariat...

selain itu, ia sangat menguji kesetiaan dan kesabaran pasangan yang terlibat, sekiranya sama-sama sabar in sya'a'Llah yang pahit itu akan manis jua akhirnya...

p/s: ceh, macam ada pengalaman pulaaaaaa............ :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-05 23:26


insyaAllah menjadi realiti dengan izin Tuhan :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 04:31


long distance....
itu bukan fantasi kan...but realiti...it can be....insyaALLAH...
cinta pada ALLAH pun long distance juga kan...kecuali orang-orang yang beriman pada NYA dengan sungguh akan merasa dekat dengan NYA kan..
jaga la hati, jaga la pndangan, jagala iman

"skaters is not a crime"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 09:03


jodoh pertemuan ditangan Tuhan...
anything can happend
takada yang mustahil bagi Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

cahaya_syafiah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2005
Ahli No: 21035
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-05 09:59


kalau seseorang tu berpegang pada kesetiaan,kepercayaan,ke'ikhlasan dan memahami antara satu sama lain...saya rasa tak jadi masalah....so bergantungla pada setiap individu tu...yang lebih tu tawakal sajalah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_syafiahProfil   Hantar PM kepada cahaya_syafiah   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 19:46


:-) Assalamualaikum...


Jodoh pertemuan di tangan ALLAH...yang penting keikhlasan,kejujuran,kesetiaan....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161757 saat. Lajunya....