Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 9 jam, 1 minit yang lalu
dentistinhouston: 1 hari, 10 jam, 57 minit yang lalu
ezequielvince: 1 hari, 12 jam, 18 minit yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: mana tahan.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» mana tahan.....

Please Mendaftar To Post


Oleh mana tahan.....

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 16:28




mana nak tahan kalau kawan kite asyik menyakitkan hati kite aje... sepanjng mase tak ikhlas bcakap dgn kita... perbuatan dan segalanya menyakitkan hati... tp diri ni cuba sabarkan hati... terima semuanya dgn baik... buat-buat bodoh jer... tp sampai bila hati yg sentiasa dipanaskan nie bleh btahan? geramnye... tp dsebabkan taknak tercetus gaduh dan juga masam muka... diri ni dah berkali-kali minta maaf w/pun diri ni tahu yg bukan diri ni yg salah... semuanya supa dia insaf dan sedar.. tp masih takde perubahan... sampai bila la kau nak sedar??!!! aku elakkan permusuhan hanya kerana kau bernama muslim.........

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 16:57




nak suruh awak bersabau pon saye rase awak pon dah alergi ngan perkataan tuh...tapi kan awak,saye rase awak kene gak le semuke ngan die...awak duk pendam dlm hati,mane die nak tahu??last2 awak sorang yg nanggung sakit hatinyer...luahkan aje...luapkan aje...

ade yg berpesan,
dlm hidup nih bile kite sakit hati ngan seseorg,kite sebenarnyer hanyalah menyakiti hati kite sendiri...sbb org yg kite sakit hatikan tuh mungkin sebahagiannya tak tahu yg kite saket ati kat die...n sebahagian lagi tak amek peduli pon tentang itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

muslimah88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8041
Posting: 40
Dari: BuMi BeRtUaH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 17:11



sabar-sabar.....manusia nie rambut je same hitam tp hati kite tk taulah.....biarlah die,moga2 suatu hari nanti dia sedar ttg perangainya buruknya..insyaALLAH... tabahkan hati ajelah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah88Profil   Hantar PM kepada muslimah88   Pergi ke muslimah88's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 17:56




orang yg menyayangimu akan membuatkan kau menangis, sedangkan orang yg menyakitimu akan membuat kau ketawa...



dulu ana tatau maksud mutiara kata nie, but then ana sedar... kata kata nie ada betulnya....

p/s: kenapa ye mcm tue? cuba cari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 18:31


Quote:

On 2005-03-18 17:56, aniisa_tasnim wrote:


orang yg menyayangimu akan membuatkan kau menangis, sedangkan orang yg menyakitimu akan membuat kau ketawa...



dulu ana tatau maksud mutiara kata nie, but then ana sedar... kata kata nie ada betulnya....

p/s: kenapa ye mcm tue? cuba cari...

-----------------
"veriLy,foR eveRy difficulties there's a relief..."(al-insyirah)




sebab org yg syg kat kite tuh,bile die dah takde baru kite tersedar yg die sebenarnyer syg kat kite n kite meemrlukannyer sampai buat kite nangis nyesal...tapi yg tang sakit hati tuh tatau le...hurm betul ke kak aniisa_tasnim
payah nih...mendalam maa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-03-05 20:36


so.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 10:43


salam
hai sabarlah meow...
ubat kepada masalah ini ialah banyakkan berdoa kepada allah agar kawan anda itu diberi hidayah dan dilembutkan hati...
hm..kurangkan berurusan dengan dia ye? tapi jangan tunjukkan awak mengelak dari dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14517
Posting: 69
Dari: ^PermatA JohoR^

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-05 10:43


menjawaB:doakanlah sahabat yg selalu menyakiti hati kita kerana kita akan menjadi pemaaf malah sentiasa tenang..hidup di dunia mmg memerlukan kesabaran untuk menghadapi ragam dan kerenah manusia...yg pasti ganjaran Allah SWT pasti datang bg orang yg bersabar...

p/s:segala punca pertelingkahan dan sakit hati adalah drpd HASAD.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14517
Posting: 69
Dari: ^PermatA JohoR^

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-05 10:43


menjawaB:doakanlah sahabat yg selalu menyakiti hati kita kerana kita akan menjadi pemaaf malah sentiasa tenang..hidup di dunia mmg memerlukan kesabaran untuk menghadapi ragam dan kerenah manusia...yg pasti ganjaran Allah SWT pasti datang bg orang yg bersabar...

p/s:segala punca pertelingkahan dan sakit hati adalah drpd HASAD.

-----------------
kurangkan gurau senda kerana umat yg berjuang itu akan berjuang dgn brsungguh2:hasan al-bana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14517
Posting: 69
Dari: ^PermatA JohoR^

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-05 10:43


menjawaB:doakanlah sahabat yg selalu menyakiti hati kita kerana kita akan menjadi pemaaf malah sentiasa tenang..hidup di dunia mmg memerlukan kesabaran untuk menghadapi ragam dan kerenah manusia...yg pasti ganjaran Allah SWT pasti datang bg orang yg bersabar...

p/s:segala punca pertelingkahan dan sakit hati adalah drpd HASAD.

-----------------
kurangkan gurau senda kerana umat yg berjuang itu akan berjuang dgn brsungguh2:hasan al-bana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-05 23:16


ikut kata mata buta....
ikut kata hati mati....
sekarang ikutlah kata iman...

kembalilah kepada ALLAH...
buat solat sunat istikharah dan minta petunjuk dari ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-05 09:02


kalau rasa perlu belasah, belasah je. lepas tu bawa dia ke icu. at least tunjuk kita prihatan n terpaksa belasah untuk sedarkan dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 09:09


wbt

pada pendapat ana, luahkan apa yang kita pendam dihati. berkatalah benar walaupun pahit sekalipun. discuss baik2 dengan org tersebut. Kalau tak, bersabar. ada hikmah disebaliknya. Always remember, Allah sayang dan sukakan orang yang sabar. Itu merupakan ujian dari Allah dan Allah saja test manusia ni untuk tengok macam mana kita uruskan masalah kita. Nak tengok sama ada kita tenangke ataupun tidak..masih ikut caraNya ke atau pun idak.
Kalau masih pendapat ana tadi tak boleh pakai, ana rasa perbanyakkanlah doa dan minta petunjuk dariNya. That is the best medicine among all. itu aje dari ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

acu_imah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15282
Posting: 9
Dari: Satu sudut di bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-05 15:39


Bismillahirrahmanirrahim...

Kita memang selalu terasa dengan apa yang sahabat lain telah buat pada diri kita. Cuma pernahkah kita terfikir yang kita ni berasa sensitif tak dengan apa yang kita telah buat pada sahabat kita. Pernahkah kita selidiki perasaannya kerana kemungkinan besar apa yang diperlakukan kepada kita hanya sekadar untuk menarik perhatian kita...

Pengalaman acu memang ada sahabat yang macam ni... dia sekadar bergurau maybe caranya agak kasar, tapi kita yang anggap dia hendak meyakiti hati kita. Kesannya acu mula menjauhkan diri, ukhuwah kami menjadi tidak berapa baik. Tapi dia tidak pernah putus asa, ada je modal dia nak menyakiti kita... Mulanya acu tak perasan hinggalah dia menyatakan bahawa tak tahu apa lagi yang dia boleh buat untuk menarik perhatian kita... Sekarang ni, acu dah mula menerima kehadiran dia seadanya sebagai sahabat dan boleh berkongsi masalah... Dia BAIK sebenarnya.

Satu lagi cuba kita didik diri bila hati kita terasa ingatlah segala kebaikkannya, lupakan perbuatannya pada kita.... insyaAllah, pasti Allah bantu hambanya yang redha dalam keadaan demikian...

Afwan ye, acu orag baru dalam portal ni.. ini first time posting, panjang sangat pulak rasanya.. so, sila beri tunjuk ajar if tersalah bahasa dan adap susila... Manusia memang tidak lepas daripada melakukan kesilapan... Namanya lagi hamba, Pemilik hambalah yang terbaik segala-galanya....

Allahuta'alaa'lam

-----------------
Bukan perjuangan tanpa kesulitan, tetapi dalam kesulitan ada ketenangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acu_imahProfil   Hantar PM kepada acu_imah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 00:11




terima kasih semua kerna prihatin ngan problem sy... insyaAllah akan sy praktikkan apa yg dinasihatkan tu...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 23:09


Sabda Rasulullah s.a.w :" Barangsiapa yang dapat menahan marah sedang ia mmapu melampiaskannya kelak ia akan dipanggil Allah di hadapan seluruh makhluk hingga ia dipersilakan memilih bidadari mana yg ia ingini."
-HR Tarmizi,Abu Daud,Ibnu Majah-

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 00:11


ala wat dek je meow...tok sah pikir.. saya pun penah alaminya..

serious ni...tok sah pikir.. sibukkan diri ngan mende2 lain...daripada dok pikir hal dia... buat sakit ati je kan?

kawan la ngan kawan2 yg boleh menceriakan hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 22:18




Quote:
sebab org yg syg kat kite tuh,bile die dah takde baru kite tersedar yg die sebenarnyer syg kat kite n kite meemrlukannyer sampai buat kite nangis nyesal...tapi yg tang sakit hati tuh tatau le...hurm betul ke kak aniisa_tasnim
payah nih...mendalam maa...



pernah terpk tak.. selalunya kalau org yg kita sayang wat salah sikit atau terguris hati kita sikit.. kita kan cepat terasa.. seterusnya ngalirkan air mata... tapi bila org yg slalu sakiti kita lak.. kita tak peduli sangat... tak noticed.. dulu ana suka ckp.. biarla dia bahagia ngn cara dia... sebenarnya kata2 tue pun kaunselor yg bg.. so terpulang pd persepsi masing2...


Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 11:31



luahkan apa yg terpendam..
kalau dia buat lg,ape kate blasah jerk..
biar dia tahu yg diam2 kte ade batasnye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

ecyberzam
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12121
Posting: 12
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 11:54



Kalu ikut pengalaman sy... dulu slalu gak kena sakat dan permain ni. mula2 tu memang sabar gak. tapi sabar ni biarlah bertempat. kalu perbuatan diorg pade kite tu dah melampau, kita patut buat sesuatu. tapi tindakan biarlah rasional jgn ikutkan sangat kemarahan tu... cuba selesaikan dengan bersemuka dan berbincang...

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji?
Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan
sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Bookmark and Share

    


  Member Information For ecyberzamProfil   Hantar PM kepada ecyberzam   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 12:11




bagi ana orang camtu kita jangan mintak maaf nanti dier makin ego dan rasa dier betul jer...
rasa salit ati tu datangnya dari kita sendiri jugak..
kalau kita tak nak sakit ati maafkan jerla dier.

nak lagi best bacala surah Toha ayat 1-5 untuk tenangkan ati kedua-dua belah pihak..amalkan maafkan orang seblum tido,takderla rasa dendam dan geram..

kawan tu roommate ker??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100701 saat. Lajunya....