Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Cara nak luahkan perasaan kepada muslimah..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Cara nak luahkan perasaan kepada muslimah..?

Please Mendaftar To Post


Oleh Cara nak luahkan perasaan kepada muslimah..?

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 11-03-05 10:49




Boleh ka bagi cadangan bagaimanakah cara seorang muslimin untuk luahkan perasaan nya kepada seorang muslimah... kalau boleh dari muslimah sendirilah nak yang bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

miyasara
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14723
Posting: 1

Kedah  


posticon Posting pada: 11-03-05 11:04



senang jer, baik awak terus terang
kalau saye pun,saye suka lelaki yang berterus terang
lepas tue beri die mase untuk fikirkan, jangan pakse die
try ar. k


Bookmark and Share

    


  Member Information For miyasaraProfil   Hantar PM kepada miyasara   Pergi ke miyasara's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 11:12


salam
sebagai seorang muslimah, sy suka jika seorang muslimin tu cari orang tengah yang dah berkahwin. perantara tu jumpa muslimah tu..tanya dah berpunya belum. then boleh jumpa mak ayah..minta restu dsb..
but...fikir semasaknya..jangan dah dapat nanti tak tau nak hargai.then, matlamat hubungan kenalah dua2 orang jelas. kalau tak nak contact ke ..ape ke..bincanglah dengan baik. jangan buat keputusan yang mementingkan diri sendiri. kita akan hidup ngan dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 11:23


Setuju.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 11-03-05 11:42


Ibu Dan Bapa Kite...
hehehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

kakchik86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14690
Posting: 11
Dari: Dungun

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 13:36




Pada pendapat saya.... Awak harus mencari orang kepercayaan untuk menyampaikan hasrat hati tu... Tak kiralah....Ustaz atau seumpanya.... Sebab perempuan lebih percaya jika melalui individu tersebut....Barulah nampak lebih serius...Tapi kalau sekadar nak main-main...suke-suke.... Padamkan saje hasrat tu...Kerana perbuatan tu hanya mengundang dosa tak berkesudahan....
SELAMAT MENCUBA!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakchik86Profil   Hantar PM kepada kakchik86   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-03-05 14:17




banyak betul pendapat yang suruh cari orang tengah, tapi bagi saye la lebih baik terus terang sendiri coz bab hati dan perasaan kite ni kite aje yang tau.. lagipun muslimah skang lebih suke pade muslimin yang berterus terang... barulah die lebih jelas & paham samada muslimin tuh just nak main2 atau betul2. bukan ke kate2 yang kuar dari mulut muslimin tersebut akan lebih dipercayai dari dengar daripada orang lain.... dan pe yang penting muslimin tu kena timer ape juge jawapan dari muslimah tersbut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 13-03-05 15:52




kalo bagi saya lebih baik jangan terburu2 coz saya tak suka lelaki yang terburu2 dalam wat keputusan ni..maksud saya kawan dulu ngan dia knal ati budi dia, better jadi fren dulu..tak mustahil tau sahabat leh jadi kekasih..lepas tu barula berterus terang.kalo dia tak suka atau dia anggap awk sebagai kawan janganla putus kawan lak ngan dia....kalo nak bercinta mesti sedia tggng risiko..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-03-05 17:27




Ooo...cara menekel muslimah utk diajak berkahwin ye...hhmm...harap bukan tujuan utk menyakitkan dan melukakan hatinye di kemudian hari...dan harap bukan juga tujuan utk menambahkan koleksi kawan2 perempuan bagi mendptkan tittle playboy

Nak guna kawan sbg org tengah, takut kawan tue nnt yg kebas muslimah tue......hhmm...ntahlah.

So...tanyelah org yg lebih berpengalaman dari saya dlm portal nie

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 19:39


hmmm.....ntahlah...ana nie kan masih blaja kat skolah menengah lagikan,sorang muslimin nie bagitau kawan nye yg die minat kat sorang muslimat nie kan,so,yg kawan dier tue pegi kecohkan.Bagi budak-budak mcm kat skolah saye tue,tue care yg paling seronok skali. ...macam-macam kan budak-budak zaman skarang nih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 13-03-05 22:56


Quote:

On 2005-03-13 15:52, imannoraina wrote:


kalo bagi saya lebih baik jangan terburu2 coz saya tak suka lelaki yang terburu2 dalam wat keputusan ni..maksud saya kawan dulu ngan dia knal ati budi dia, better jadi fren dulu..tak mustahil tau sahabat leh jadi kekasih..lepas tu barula berterus terang.kalo dia tak suka atau dia anggap awk sebagai kawan janganla putus kawan lak ngan dia....kalo nak bercinta mesti sedia tggng risiko..



 


 A BEAUTIFUL PRAYER



erm...ana setuju sgt dgn pendapat di atas...kawan dulu....biar kenal dulu hati budi masing2...camner kiter leh tau attitude dier kalau tak kawan dulu?? adakah sbb biler tgh rupe paras muslimah tu cantik, terus buat keputusan nak jadikan teman hidup...kalau setakat nak main2kan org tu mungkin la....harap tak jadi gitu...biarla kita pilih pasangan kiter dgn niat bley gak kahwain ngan dier...bukan setakat nak main2 then biler dh bosan, carik baru....sekian dr ana....sekadar pandangan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

kasihSofea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2004
Ahli No: 11408
Posting: 8

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-03-05 08:59


assalamualaikum,
pada saya, hal menambat cinta ni terpulang pada siapa muslimahnya. ada tu jenis yg suka berterus- terang, ada yg suka slow-slow dan pendek kata macam-macam. Bak kata pepatah, rambut sama hitam tapi hati lain-lain.
apa yg penting jgn sesekali buat muslimah tu rimas dan mengakibatkan seseorg individu yg pada mulanya ingin ditarik perhatian merasa meluat dgn anda.
ituje pesanan saya. wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihSofeaProfil   Hantar PM kepada kasihSofea   Pergi ke kasihSofea's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-03-05 15:39


Eemm kalau ana ler, ana suka terus terang baru ana faham. Selalunyer, bebudak yang sorok2 ana maleh nak layan..... eemm, itu pendapat ana ler..Tapi, dalam terus-terang tu biar sopan and profesional ( tak terhegeh-hegeh,mcm kerang busuk lak)

wassalam

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-03-15 15:41 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 15-03-05 20:34


cakap i lev u.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 15:08


askum

Jawapan rata-ratanya..cari org tengah dan berkawan dahulu...berkawanpun satu masalah jugak...kalau nak tahu hati kena bekawan kan? dalam bekawantu kena rapat..ishh tu yang berat..takut jadi lain pula...saya cadangkan..jumpa je dengan org tua..lelaki yang baik akan berterusterang dengan org tua muslimah dan bukan kpd muslimah..kalau luah pada muslimah dahulu...90% playboy..sungguh..saya adalah lelaki. tau apa yang golongan kami banyak buat. tap saya tak kata semua..jangan marah pula ek..memang patut muslimah kata lelakini samajer..sebab apa? sebab lelakilahkan? takkan pompuan lak?

piqiaq

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 16:12


em bg ana lak....ana ske yg terus terang........
mestilah lahir dr hati yg ikhlas......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 18:04




entahla...kalau ana..hmm..biar ajelah kawan ana dan parents ana uruskan....yang baik atau buruk..mereka lagi faham dari ana..dah tak berani nak sendiri2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 19:54



respon skit. klu btul2 nak kan gadis tu,buat solat mohon petunjuk adakah dia org yg kita cr.klu btol,gunakan seseorg utk bertanya dh berpunya atau blum.then,jumpe famili dia.moga diberkati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-05 11:39







betul kata ketenteramanku...




Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nurbalqis83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12893
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-04-05 12:41


ermmm...bg balqis lak,saya lebih suka lelaki yg berani berterus terang,tp dengan cara yg berhikmah.bukan lterburu2 mengikut nafsu.tau adab dan batas antara mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurbalqis83Profil   Hantar PM kepada nurbalqis83   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 12:45


berwasatiah lah, jgn melampaui batas~~~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 16:33


berterus terang la...baru tau orgnya jenis berani.

lagipun lelaki yg bertanya tu boleh tahu jawapannya time tu juga. dan masing2 boleh berbincang time tu juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 16:39




jadilah manusia pemberani..


Ana : Abang tanya Abang dapat jawapan
Abang buat Abang tanggung....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

apiz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14482
Posting: 23
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-04-05 16:53


asalamualaikum.....
ana nak tanya ckit kpd muslimah...
kalau org lain yg anda x kenal tapi ingin melamar anda melalui org tua anda....
adakah anda akan menerima lelaki itu?


Bookmark and Share

    


  Member Information For apizProfil   Hantar PM kepada apiz   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-04-05 16:57




sebaiknya berterus-teranglah...

tp bagi isyarat dulu....tp kalau masing2 dah suke...on jerlah...luahkan isi hati anda...ape nak dimalukan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

arini
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7472
Posting: 37

Johor  


posticon Posting pada: 17-04-05 17:13




kalau muslimah tu anak yatim piatu mcm saya camne lak? so muslimin mesti berani luah perasaan n jujur k! InsyAllah dipermudahkan urusan kita kan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ariniProfil   Hantar PM kepada arini   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 18:54


erm..betul2 suke..masuk meminang lah teruss...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 20:45



Pengalaman ana banyak mengajar supaya lebih berterus trang dgn seseorang muslimah.

tapi hendaklah dilapikkan dahulu keberanian itu dgn solat istikhrah sebelumnya...

InsyaAllah, Allah tidak pernah menghampakan harapan hamba-Nya yg beriman....

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 20:52


i l u

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 22:41




kesimpulannya...

1) nak guna org tengah... carilah yg dipercayaai atau org tu dihormati mcm ustaz, cikgu dsb...
2) terus terang jer... ini bagi yg boleh menahan malu dan ada kekuatan untuk keluarkan suara bila berdepan... rasanya kalau pakai SMS diorg tak caye...
3) bg hint dulu... nie bg si perempuan yg pandai membaca hint la.. kalau yg kureng skit faham jenis2 hint yg selalu diberi oleh lelaki sorila.. teknik nie takleh jalan..
4) tulis surat atau sedikit maju antar email... terus terang mcm nie agak maju (kalau guna email la) tapi ada tendency untuk si dia tak caya... tp ramai gak yg terima pasangannya dgn cara nie...

itu ajerlah kot... tp dr pengalaman sy... ramai wanita nak kan lelaki bterus terang depan mata diorg... terpulang la... dah banyak teknik yg sahabat2 semua bg... pilih la yg mana berkenan... ekekeke

selamat mencuba... semoga berjaya...

p/s: nnti kalau nak jamu nasik minyak jgn lak lupe kitorg kat ukhwah nie... ehehehe gurau jer

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 23:14




luahlah dgn berani.......... slumber jer lah..


baru ada 'gentleman', tak gitu?

kalau ditolak? (Padan muka!) tanggung sendiri lah... siapa suruh berterus terang mcm tu? sehingga dianggap mengada-ngada?

apa pun terpulang pd diri masing2...

klu saya ni, pemalu tahap maksima. x berani buat kerja2 yg pelik ni.

TQ.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-04-05 13:04


kalo dia tolak..
buat muke seposen je lah..
nak wat camner kan..dia taknak..
cube lagi..manatau kot masa tu dia badmood ke..
hehe..,
takper..biasa nya pompuan ni..naluri dia jenis pemalu sket..
laki ni jenis berani..pandai tanggung risiko la kan,,
kire kena gantleman..
jgn cepat sgt..
pandai² carik line lah..huhu..
ade lubang jarum..masuk jer lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 26-04-05 14:28



kim pun nak bg pendapat gak...better luahkan kat die..kalau nak tau pompuan ni gerak hati die kuat sikit..mase luah tu tunjuk lah muka ikhlas..turunkan sikit ego tu..pompuan x suka laki yg ego sgt..
kalau pompuan tu tolak..buat2 nak jatuh..ceh..cam drama r pulak..jgn pujuk sgt nnt die ingat laki ni ngan pompuan x leh control ego..
aKujErr...kalau lubang x de nak cucuk kat mane?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-04-05 14:37


Quote:
lu saya ni, pemalu tahap maksima. x berani buat kerja2 yg pelik ni.





Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

filzah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 3982
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 14:56


Sebelum meluahkan tue...fikirkan betul2 dulu...
nanti bile dah ckp tu jgn main2 plak

Bookmark and Share

    


  Member Information For filzahProfil   Hantar PM kepada filzah   Pergi ke filzah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-04-05 15:23




salam ukhwah shbt2 .....

ohhh..senang jer...

kalau dlm bab nak kawan/bershbt nie dgn muslimah.... saya cadangkn muslimin tue labih kpd perbualan / permulaan dgn kata-kata berhikmah... dlm erti kata lain, lebih kpd islamic and more to advice.... saya pun tak pandai beri komen tp kalau saya yg sememngnye muslimah saya lebih suka lelaki yg pandai berckp hal2 agama, ttg islam , perbualan berbentuk ilmiah.. buat ape omongh kosong... biarlah benda yg manfaat... barulah perempuan terpikat... coz ape2 yg baikl memg mudah disukai... barulah ini dikatakan bershbt atas dasar krn Allah ...tidak lagha...

Dalam bab kahwin plak, memg betullah cakap2 shbt2 sebelum nie kata yg memerlukan org perantara yg BOLEH DIPERCAYAI dan memg arif ttg ilmu agama nie... bab kahwin nie...perkara besar tak boleh buat main2... saya rasa bab kahwin perlu diserahkn pada pihak lelaki coz usually memg kaum adam lebih arif dan tahu apa yg perlu dilakukn... Biasanye...family yg uruskn bab-bab menyunting bunga di taman / pun merisik.. so, tak perlulah muslimin semua risau...??!!!

all da BEST kpd saudara yg bertanye...
niatlah krn Allah dan yg penting ikhlas...

Ok stakat nie dulu...
Wallahua'lam...

-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-08-05 00:57


beranikan diri kalau betul2 ikhlas :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 03:37


assalamualaikum
kalau saya, saya suka lelaki cakap sendiri. tak main lah surat ke..sms ke.. tak gentlemen. straightforward kan bagus....


___________
praise to you
just for you....Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-05 05:11


Kalau straightforward nati si dia buat dek.....saja tak kan malu freee tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 06:14


Baik lah dengan family dia dulu. Then minta izin parents dia, baru betul!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-08-05 16:18


Assalamualaikum....Buat saudara dan saudari semua... topik ni tak lari dari mendekatkan diri kita dengan suatu ukhwah yang baru..Tak salah kalau kita nak berkawan , namun harus kita ingat dalam banyak perkara, wanita jarang memulakan sesuatu perhubungan...Pada pandangan saya, kita sebagai lelaki, harus mulakan suatu ukhwah..... buat saudara-saudara kaum Adam, Malu biar bertempat..... Tak perlulah malu tak tentu pasal.....Kita ingin mulakan suatu hubungan dan mengeratkan silaturrahim, jadi, kita harus ikhlas...Kalau kita nak berkawan tetapi tiada rasa ikhlas, baik lupakan sahaja.... Niatkan kerana Allah, moga mendapat rahmatNYA dan dilindungi daripada tipudaya Syaitan...Insya ALLAH....Yang baik datangnya dari ALLAH dan yang kurang itu daripada kita hamba yang naif ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

srikandi_anisz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7798
Posting: 35
Dari: negeri yang bersih lagi aman...

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-05 16:20


assalamualaikum...
dalam bab macam ini..saya lebih suka kalau muslimin tu pergi jumpa parents muslimat..then..biarlah parents yang uruskan..barulah sama2 tak lagha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_aniszProfil   Hantar PM kepada srikandi_anisz   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 16:29


straightforwardla cara yang paling gentle... kalau tak diterima tu biasa lah.. mungkin kita tak ada ciri2 yang dimahukan.. kalau dapat barula pergi kepada parents...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-05 17:52


pada pendapat saya lah....
nak tanya segan kan?!
tak apa lumrah tu...
so kalau nak merisik khabar tentang seseorang, saya cadangkan awak survey dulu rakan2nya...
sebab ada yang pernah berkata...
nak mengenali seseorang, kenali lah rakan2nya dulu...
dia akan lebih kurang macam rakn2nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-08-05 05:11


Pada 18-04-05 23:14 , MohdHanafi posting:

!!! QUOTE !!!




Assalamualaikum...
shah sokong lah sanat..
niat tu yang penting..
kalau dia terima minta terus dengan parent dia..

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169621 saat. Lajunya....